প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আসামদা ফেব্রুৱারীগী ১৮দা ‘মহাবহু-ব্রহ্মপুত্র’ হৌদোক্কদৌরি অমসুং থোং অনিগী উরেপ উয়ুং তমগদৌরি
16 FEB 2021 8:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা আসামদা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১৮গী নুমিৎয়ুংবা ১২ তাবা মতমদা ‘মহাবহু-ব্রহ্মপুত্র’ হৌদোক্কদৌরি অমসুং ধুব্রি ফুলবারি থোংগী উরেপ উয়ুং তমগদৌরি অমসুং মাজুলি থোং শান্নবা ভুমী পুজান পাংথোক্কনি। রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর; পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী মিনিস্তর ওফ স্তেত (আই./সি.) অমসুং আসামগী চীফ মিনিস্তরনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
মহাবহু-ব্রহ্মপুত্র
মহাবহু-ব্রহ্মপুত্র হৌদোকপা অসিনা নীমাতি-মাজুলি ইথৎ, অৱাংথংবা গুৱাহাতি-খা থংবা গুৱাহাতি অমসুং ধুব্রি-হাতসিঙিমারিগী রো-পেক্স অসিগী থবক হৌদোকপগী, জোগিঘোপাদা লৈবা ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) তর্মিনেলগী শিলান্যাস অমসুং ব্রহ্মপুত্র তুলেলগী মখল কয়াগী তুরিস্ত জেত্তিস্ত অমসুং ইজ-ওফ-দুইং-ব্যুজিনেসকী দিজিতেলগী পাম্বৈশিং অসি ময়েং শেংনা উৎকনি। থৌরমশিং অসিনা ইন্দিয়াগী নোংপোকথংবা মফমশিং অসি অয়েৎপা লৈতনা শম্ননবা পাম্দম থম্লি অমসুং ব্রহ্মপুত্র তুরেল অমসুং বারাক তুরেলশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিংদা মখল কয়াগী চাওখৎ থৌরাং পীরগনি।
রো-পেক্সকী থবক অসিনা তুরেল মপালশিং অসি শম্নহন্দুনা মফম অমা য়ৌহনবদা মতেং পাংলগনি। নীমাতি অমসুং মাজুলী মরক্কী রো-পেক্স অসিনা কিলোমিতর ৪২০ শাংবা গারীগী লম্বী অসি শুপ্নতগী কিলোমিতর ১২দা হন্থরগনি, অমদি অপিকপা ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা লেঙদবা শাফু অমা পীরগনি। ইরমদমগী ওইবা রো-পেক্স অনি মমিং ওইনা পল্লবদা এম.ভি. রানি গাইদিনলিয়ু অমসুং এম.ভি. সচিন দেব বর্ম্মন অসিনা শিজিন্নগনি। অৱাং অমসুং খা গুৱাহাতিগী মরক্তা হৌদোক্লিবা রো-পেক্স বেসেল এম.ভি. জে.এফ.আর. জাকোব অসিনা কিলোমিতর ৪০মুক শাংবা লম্বী অসি শুপ্নতগী কিলোমিতর ৩দা হন্থরগনি। ধুব্রি অমসুং হাতসিগিমারিগী মরক্তা চেল্লিবা এম.ভি. বোব খাথিং অসিনা অরাপ্পা কিলোমিতর ২২০ অসিনা কিলোমিতর ২৮দা হন্থরগনি, মসিনা মরম ওইদুনা য়াম্না চাওনা মফম অমসুং মতম কল্লগনি।
থৌরম অসিদা মফম মরিদা তুরিস্ত জেত্তিস্ত শান্নবগী শিলান্যাস য়াওরি, মিং ওইনা হায়রবদা, নীমাতি, বিশ্বানাথ ঘাত, পান্দু অমসুং জোগীঘোপা অসিনি হায়রিবা অসি শেল ওইনা লুপা কোরোর ৯.৪১অমা তুরিজম মিনিস্ত্রীনা পীরি। মসিগী জেত্তিস্তশিং অসিনা তুরেলগী ক্রইজ তুরিজমদা হেন্না ইনোৎ পীরগনি, মফম অসিগী থবক-ইখাং হেনগৎলগনি অমসুং মফম অসিগী ওইবা ব্যুজিনেস চাওখৎলগনি।
থৌরম অসিগী মখাদা মতম চুপ্পগী ওইবা ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত তর্মিনেল অমা জোগীঘোপাদশু শাগৎলি, হায়রিবা অসিনা মল্তি লোজিস্তিক পার্ক অমসু শম্নরগনি। মসিগী তর্মিনেল অসিনা সিলিগুরি কোরিদোরদগী কোলকাতা অমসুং হালদিয়াগী ত্রাফিক হন্থবদা মতেং পাংলগনি। মসিনা অৱাং-নোংপোক্কী স্তেতশিংদা মদুদি মেঘালায়া অমসুং ত্রিপুরা অমসুং ভুতান বঙ্গলাদেশকী মফমশিংদা কারগোনা চৎথোক তৌবদা ইচাও থোকপা মতম ফাওবদা অয়েৎপা লৈররোই।
প্রধান মন্ত্রীনা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকী মখা তানা ই-পোর্তেল অনি লিংখৎখ্রে। কার-দি. (কার্গো দেতা) পোর্তেল অসিনা কার্গো অমসুং ক্রুইস দেতা অনিগী অশেংবা মতম অমা পীগনি। পি.এ.এন.আই. (পোর্তেল ফোর এসেত এন্দ নেবিগেসন এন্দ ইনফোর্মেসন) অসিনা তুরেলগী নেবিগেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ই -পাউগা পাম্বৈ ওইগনি।
ধুব্রি ফুলবারি থোং
প্রধান মন্ত্রীনা ব্রহ্মপুত্র মথক্তা ধুব্রি (অৱাং থংবা তুরেল মপাল) অমসুং ফুলবারি (খা থংবা তুরেল মপাল)গী মরক্তা মরম মরিগী থোং অমা শান্নবা উরেপ উয়ুং তমগদৌরি। হায়রিবা থোং অসি এন.ঐচ.১২৭ বি.দা লৈগনি, শ্রীরাম্পুরগী এন.ঐচ.২৭ (নোংপোক-নোংচুপ কোরিদোর) দগী হৌরগা মেঘালায়া স্তেতকী এন. ঐচ. ১০৬কী নোঙোস্তোন্দা লোইশিনগনি। মসিনা আসামগী ধুব্রিদগীনা মেঘালায়াগী ফুলবারী, তুরা, রোঙ্রাম অমসুং রোংঝেংগা শম্নগনি।
থোং অসিনা চাওরাক্না পুন্না লুপা করোর ৪৯৯৭ চংনা শাগদৌরিবা অসিনা আসাম অমসুং মেঘালায়াদা লৈরিবা ফেরীদা তাংদুনা তুরেল লাল্লিবশিংগী অপাম্বা থুংলগনি। মসি কিলোমিতর ২০৫ শাংবা লম্বী অসিদগী কিলোমিতর ১৯ মদুদি থোং অসিগী অশাংবা অসিদা হন্থরগনি।
মাজুলি থোং
প্রধান মন্ত্রীনা ব্রহ্মপুত্র মথক্তা মাজুলি (অৱাং থংবা তুরেল মপাল) অমসুং জোহরাত (খা থংবা তুরেল মপাল)গী মরক্তা মরম অনিগী থোং অমা ভুমী পুজান পাংথোক্কদৌরি।
হায়রিবা থোং অসি এন.ঐচ.৭১৫ কে.দা লৈগনি অমসুং নামাতিঘাত (জোহরাতকী নাকন্দা) অমসুং কমলাবারি (মাজুলিগী নাকন) অনি অসি শম্নগনি। শাগদৌরিবা থোং অসি মাজুলিগী মীয়াম্না মতম কুইনদগী পামজরকপা অমনি হায়রিবা অসি মখোয়না মতম শাংনা ফেরীগী মতেংনা আসাম ফাওনরিবনি।

Prime Minister's Office
PM to launch ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and lay foundation stone of two bridges in Assam on 18th February
16 FEB 2021 8:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the ‘Mahabahu-Brahmaputra’, lay the foundation stone of Dhubri Phulbari Bridge and perform Bhumi Pujan for construction of Majuli Bridge Assam on 18th February 2021 at 12 noon via video conferencing. Union Minister for Road Transport and Highways; MoS (I/C) for Ports, Shipping and Waterways and Chief Minister of Assam will be present on the occasion.
Mahabahu-Brahmaputra
The launch of Mahabahu-Brahmaputra will be marked by the inauguration of the Ro-Pax vessel operations between Neamati-Majuli Island, North Guwahati-South Guwahati and Dhubri-Hatsingimari; Shilanyas of Inland Water Transport (IWT) Terminal at Jogighopa and various tourist jetties on River Brahmaputra and launch of digital solutions for Ease-of-Doing-Business. The program is aimed at providing seamless connectivity to the Eastern parts of India and includes various development activities for the people living around River Brahmaputra and River Barak.
The Ro-Pax services will help in reducing the travel time by providing connectivity between banks and thus reducing the distance to be travelled by road. The Ro-Pax operation between Neamati and Majuli will reduce the total distance of 420 Km currently being travelled by vehicles to only 12 Km, resulting in a substantial impact on the logistics of small-scale industries of the region. Two indigenously procured Ro-Pax vessels, namely, M.V. Rani Gaidinliu and M.V. Sachin Dev Burman, shall become operational. Introduction of Ro-Pax vessel M.V. J.F.R. Jacob between North and South Guwahati will reduce travelling distance of around 40 Km to a mere 3 Km. Introduction of M.V. Bob Khathing between Dhubri and Hatsingimari will reduce travelling distance of 220 Km to 28 Km, thus resulting in a huge saving of travel distance and time.
The programme also includes shilanyas for construction of tourist jetties at four locations, namely, Neamati, Biswanath Ghat, Pandu and Jogighopa with the financial assistance of Rs. 9.41 crores from the Ministry of Tourism. These jetties will promote river cruise tourism, generate local employment and also generate growth for local business.
A permanent Inland Water Transport Terminal will also be built at Jogighopa under the program, which will connect with the Multi-Modal Logistics Park also coming up at Jogighopa. This Terminal will help in reducing the traffic on the Siliguri Corridor towards Kolkata and Haldia. It will also facilitate the uninterrupted movement of cargo even during flood season to various North-Eastern States like Meghalaya and Tripura and to Bhutan and Bangladesh as well.
Prime Minister will also launch two e-portals to further Ease of Doing Business. The Car-D (Cargo Data) portal will collate cargo and cruise data on a real time basis. PANI (Portal for Asset and Navigation Information) will act as a one-stop solution for providing information about river navigation and infrastructure.
Dhubri Phulbari Bridge
Prime Minister will lay the foundation stone for the four lane bridge over the Brahmaputra between Dhubri (on North Bank) and Phulbari (on South Bank). The proposed Bridge will be located on NH-127B, originating from Srirampur on NH-27 (East-West Corridor), and terminating at Nongstoin on NH-106 in the State of Meghalaya. It will connect Dhubri in Assam to Phulbari, Tura, Rongram and Rongjeng in Meghalaya.
The bridge, to be built with a total cost of approx 4997 cr, will meet the long-standing demand of the people from Assam and Meghalaya who were depending on ferry services to travel between the two banks of the river. It will reduce the distance of 205 Km to be travelled by Road to 19 Km, which is the total length of the bridge.
Majuli Bridge
Prime Minister will perform Bhumi Pujan for the two-lane Bridge on the Brahmaputra between Majuli (North Bank) and Jorhat (South Bank).
The bridge will be located on NH-715K and will connect Neematighat (on Jorhat side) and Kamalabari (on Majuli side). The Construction of the bridge has been a long demand of the people of Majuli who for generations have been dependent on the ferry services to connect with the mainland of Assam.