কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফমদগী চেং হোনবা হৌবগী লমথাখ্রে
14 FEB 2021 10:43AM by PIB Imphal
ইন্দিয়াগী মীরমদা চেং থাদোকপগী য়াম্না চাওরবা হৌরকফম অমা ওইদুনা, কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফমদগী মপোৎ অমা হোনবা হৌখ্রে। আন্ধ্র প্রদেশকী সরকারনা কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফম অসি লৈরিবা হিদাংফম অসি য়াম্না চিনবা ওইরকপদগীনি।
এগ্রীকলচর অমসুং প্রোসেস ফুদ প্রোদক্ত এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতি (এ.পি.ই.দি.এ.)গী মেম্বর অমনা ওইরিবা এম./এস. সত্যাম বালাজি রাইস ইন্দস্ত্রী প্রাইবেতেৎ লিমিতেৎ (চান্দিগরদা পুথোকপা, লৌফম অমসু লীবা) অসিনা মপোৎ অমা কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফমদগী ২০২১গী ফেব্রুৱারীগূ ১২দা থাখি।
লমথাবগী থৌরম অসিদা এ.পি.ই.দি.এ.গী চেয়রমেন দাঃ এম. অঙামুথু, নোংপোক থংবা গোদাবরীগী দিস্ত্রীক্ত কল্লেক্তর মিস্তর দি মুরালিধর রেদী, নোংপোক থংবা গোদাবরীগী জোইন্ত কল্লেক্তর দাঃ জি. লক্সমিশা, কাকিনন্দদা হিদাংফমদগী সি.ই.ও. মিস্তর এম. মুরালিধর, জেনেরেল মেনেজর এস.এস. নায়র অসমসুং এ.পি.ই.দি.এ.গী দিপুতি চেয়রমেন শ্রীমতি বিনিতা সুধানশু অমসুং দাইরেক্তোরেৎ ইন্দস্ত্রীগী ওফিসিএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
এ.পি.ই.দি.এ.গী হায়রিবা অসি চেং মীরমদা পুথোকপগী রেজিস্তর অমসুং য়েংশিল্লিবা অসিনা আন্ধ্র প্রেদেশ সরকারগা কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফম অসি পোৎ পুথোকপগী অয়াবা পীনবা পাউ ফাওনরি। কাকিনন্দদা অরুবা ঈশিংগী হিদাংফম অসি আন্ধ্র প্রেদেশ সমুদ্রগী ওইবা বোর্দকী মখাদা য়েংশিনবা অসিনা ইন্দিয়ানা চেং মীরমদা পুথোকপদা য়াম্না কান্নরগনি। কাকিনন্দদা লৈরিবা হিদাংফমশিং অসি য়াম্না চিনবগী অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নরি, মরুওইনা চেং থাদোকপা অসিদনি। কাকিনন্দাগী মীরমদা চেং থাদোকপগী এসোসিএসন অসিনসু আন্ধ্র প্রদেশ সরকার অসিদা চপ মান্ননা হায়জরি।
চৎলিবা চহি ২০২০-২১গী অহানবা থা খর অসিদা ইন্দিয়াগী সেরিএল – চেং, গেহু অমসুং কোর্স সেরিএল পুথোকপা অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি। ২০২০গী এপ্রিলদগী দিসেম্বর ফাওবগী দেতা মতুং ইন্না সেরিএল মীরমদা পুথোকপা অসি লুপা করোর ৪৯,৮৩২দগী লুপা করোর ৩২,৫৯১ (৪৫৮১ য়ু.এস. মিল্লিয়ন দোল্লারদা) মমাংগা চপ মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা খেন্নবা রিপোর্ত লৈরি।
২০২০গী এপ্রিলদগী দিসেম্বর ফাওবগী দেতা মতুং ইন্না বাস্মাতি চেং অসি মীরমদা পুথোকপদা লুপা করোর ২২,০৩৮ (২৯৪৭ য়ু.এস. মিল্লিয়ন দোল্লারদা) মসি লুপা করোর ২০,৯২৬ (২৯৩৬ য়ু.এস. মিল্লিয়ন দোল্লারদা)গা য়েংনবদনি। মনম নুংশিবা অমসুং অশাংবা চেংম মীরমদা পুথোকপা অসি ৫.৩১% লুপা অমসুং ০.৩৬% দোল্লারদা হেনগৎলি।
২০২০-২১গী অহানবা থা খর অসিদা বাস্মতি নত্তবা চেং অসি য়াম্না মীরমদা পুথোকখি। বাস্মতি নত্তবা চেং অসি ২০২০গী এপ্রিলদগী দিসেম্বর ফাওবদা লুপা করোর ২২,৮৫৬ (৩০৬৮ য়ু.এস. মিল্লিয়ন দোল্লারদা) মসি ২০১৯গী দিসেম্বর ফাওবদা য়েংনবদা লুপা করোর ১০,২৬৮ (১৪৪৮ য়ু.এস. মিল্লিয়ন দোল্লারদা)। বাস্মতি নত্তবা চেং মীরমদা পুথোকপা অসি ১২২.৬১% লুপাদা অমসুং ১১১.৮১ % দোল্লারদা হেনগৎলি।
বাস্মতি নত্তবা চেং মীরমদা পুথোকপা হেনগৎপা অসি আফ্রিকান অমসুং এসিয়ানগী লৈবাকশিংনা কোবিদ লায়চৎ মনুং অসিদা দিমান্দ হেনবদগীনি। লৈবাক কয়া অমনা চেংশিং অসি চিরবা মতমদা শিজিন্নবা থমজিনবা পাম্মী। বাস্মতি নত্তবা চেং মীরমদা পুথোকপা অসিগী মরম অমনা থাইলেন্দ অসিনি, মালেমদা ইন্দিয়াগী হেক মতুংদা চেং মীরমদা পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরিবা অসি ইচাওনা মরম ওইদুনা পুথোকপা ঙমখিদবা অসিনি।

Ministry of Commerce & Industry
Rice shipment flagged off from Kakinada deep-water port
14 FEB 2021 10:43AM by PIB Delhi
In a major boost to India’s rice exports potential, a consignment has been shipped from the Kakinada deep-water port. Andhra Pradesh government had granted approval for use of Kakinada deep-water port for rice exports as adjourning anchorage port was facing congestion.
A shipment of one of the Agricultural and Processed Food Products Exports Development Authority (APEDA)’s member exporter M/S Satyam Balajee Rice Industries Pvt Ltd (produced, sourced and processed at Chhattisgarh) from the Kakinada deep-water port was shipped on 12th February, 2021.
A flag-off ceremony at the Kakinada port was attended by Dr M Angamuthu, Chairman, APEDA, Mr D Muralidhar Reddy, District Collector, East Godavari, Dr G Lakshmisha, Joint Collector, East Godavari, Mr M Muralidhar, CEO, Kakinada Sea Port, SS Nayyar, General Manager and Mrs Vinita Sudhanshu, Deputy-General Manager, APEDA and officials from Directorate of Industries & Export Promotion, Port Officer, PQ official, representative of trade and labour attended the flag off ceremony.
APEDA, which registers and supervises rice exports, had communicated to the Andhra Pradesh government to let exporters use the Kakinada deep-water port. The use of the Kakinada deep-water port, under the control of the Andhra Pradesh Maritime Board, will help in boosting India’s rice exports potential. The Kakinada anchorage port has been facing congestion problems, especially in shipping rice, as demand for rice from India has seen sharp spike especially in the current financial year (2020-21). The Rice Exporters Association, Kakinada had also made a similar request to the Andhra Pradesh government.
India’s exports of cereals – rice, wheat and coarse cereals witnessed an impressive rise during the first three quarters of 2020-21 financial year. As per the data during April-December, 2020, the exports of cereals rose to Rs 49,832 crore from Rs 32,591 crore (4581 US$ million) reported during the same period in the previous year. The exports of cereals witnessed a rise of 52.90% in Rupee term and 45.81% in US dollar term. The total share of value of cereal exports was 48.61% in Rupee terms in the total export of (APEDA) scheduled products.
As per the data during April-December, 2020, the export of Basmati Rice was Rs 22,038 crore (2947 US$ Million) against Rs. 20,926 crore (2936 US$ Million) reported during the same period in the previous year. The exports of aromatic and long-grain rice witnessed a growth of 5.31% in Rupee terms and 0.36 % Dollar terms.
During the first three quarters of 2020-21, the shipment of non-Basmati rice witnessed an impressive spike. The non-basmati rice exports was Rs 22,856 crore (3068 US$ Million) during April-December, 2020 against Rs 10,268 crore (1448 US$ Million) reported during April- December, 2019 period. The exports of non-Basmati witnessed a growth of 122.61 % in Rupee terms and 111.81 % Dollar terms.
A key factor attributed to such a spike in non-Basmati rice exports was demand from many African and Asian countries during COVID19 pandemic. Many countries wanted to create rice stocks so that they could be used during emergencies. Another factor which helped India’s non-basmati rice exports was Thailand, the second-largest rice exporter in the world after India, suffered a drought last year that has impacted the output.
The sharp spike in rice exports especially during a phase where globally the COVID19 pandemic has disrupted supply changes many commodities, has been attributed to the government taking prompt measures to ensure exports of rice while taking all the COVID19 related safety precautions.