প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱার্ল্দ সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত সমিৎ ২০২১ হৌদোকখ্রে
অইং-অশা হোংলকপা থিংনবা ক্লাইমেত জজতিস পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিল্লি
জি.দি.পিগী মৈখু থাদোকপগী চাং ২০০৫গী চাং চাদা ৩৫দগী চাদা ৩৩দা হন্থহন্নবা ঐখোয়না থাজবা পীরে: প্রধান মন্ত্রী
10 FEB 2021 8:49PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱার্ল্দ সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত সমিৎ ২০২১ হৌদোকখ্রে। সমিৎ অসিগী পান্দমদি ‘ঐখোয়গী তুংগী ফিবম অমুক হন্না মশক তাকপা: পুম্নমক্কী লু-নানবা অকোয়বগী ফিবম লৈহনবা’ হায়বনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা তেরি থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংগীদমক অসিগুম্বা মালেমগী মীফম অসি মরুওই। লাক্কদৌরিবা মতমদা মীওইবা খুন্নাইগী চাউখৎপা অসি পোৎশক অনিনা মশক তাক্কনি। অহানবা পোৎশক্না ঐখোয়গী মীয়াম হকচাং ফনা লৈবনি । অনিশুবনা ঐখোয়গী মালেম অসিগী অফবা হকশেলনি অমসুং অনিমক মরি লৈনৈ।
মহাক্না হায়খি মালেম অসি মশা ফনা লৈহন্নবা ৱা খন্ননবা মফম অসিদা ঐখোয় পুনবনি। ঐখোয়না মায়োক্নরিবা শিংনবা অসি পাক-চাউরে। ঐখোয়না থেংনরিবা অৱাবশিং অসি মহৌশাদগী লৈরক্লবা পাম্বৈশিংনা কোকহনবা ঙম্লোই। হৌজিক য়াম্না দরকার ওইরিবা অসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎনবা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী খল হোংলকপা থিংনবা ক্লাইমেত জজতিস পুরক্নবা থবক পায়খৎকদবনি। লায়রবশিংদা মীনুংশিগী মিৎয়েং য়েংবগা লোয়ন্না চাউখৎপা পুরকপগী পান্দম্না ক্লাইমেত জজতিসকী ইথিল পীরি। ক্লাইমেত জজতিসকী ৱাহন্থোক্তি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং চাউখৎনবা মফম অমা পীবনি। ঐখোয় খুদিংমক্না ঐখোয় অমমমগী অমসুং অপুনবগী থৌদাং মশক খঙলবদি ক্লাইমেত জজতিসকী অচুম্বা ফংবা ঙমগনি।
মহাক্না হায়খি ভারতকী পান্দমদি থবক ওইনা পাংথোকপনি। মীয়ামগী থবকশিংগী থৌনা অসিনা ঐখোয়না পীখিবা থাজবশিং পাংথোক্নবা অমসুং পেরিসকী পান্দমশিং ফংনবা লম্বীদা ঐখোয় চঙশিল্লে। জি.দি.পিগী মৈখু থাদোকপগী চাং ২০০৫গী চাং চাদা ৩৫দগী চাদা ৩৩দা হন্থহন্নবা ঐখোয়না থাজবা পীরে। লেন্দ দিগ্রেদেসন নিউত্রেলিতি(এল দি এন)দা ভারতনা পীখিবা থাজবশিং তপ্না তপ্না খুমাঙচাউশিল্লে। ভারত্তা রিনিউএবল ইনর্জিগী থবকশু ফিবম ফগৎলক্লি। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গিগা ৱাত ৪৫০গী রিনিউএবল ইনর্জি পুথোক্নবা পান্দম ফংনবা লম্বীদা ঐখোয় চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মী খুদিংমক খুদোংচাবা ফংহন্দ্রবদি সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত মপুংফাদে। মাইকৈ অসিদশু ভারত খুমাঙচাউশিল্লে। মার্চ ২০১৯দা ভারতনা চাদা ১০০ মৈ ফংহনবা ঙমখ্রে। মসি সস্তেনেবল তেক্নোলোজিশিং অমসুং অনৌবা নমুনাশিংগী খুৎথাংদা পাংথোকখিবনি। উজালা য়োজনাগী মখাদা মীয়ামদা এল.ই.দি ব্লব মিল্লিয়ন ৩৬০ ফংহনখ্রে। মসিনা চহি অমদা কার্বোদাইওক্সাইদ তন মিল্লিয়ন ৩৮ হন্থহল্লে। জল জিবন মিসন্না থা ১৮গী মনুংদা য়ুমথোঙ মিল্লিয়ন ৩৮ তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রী উজৱালা য়োজনাগী মখাদা লায়রবগী পনখৈ মখাদা লৈবা ইমুং মিল্লিয়ন ৮০ হেন্না চাক থোঙনবা গ্যাস ফংখ্রে। ভারতকী ইনর্জি শীজিন্নবদা নেচরেল গ্যাসগী চাকথুং হৌজিক চাদা ৬ ওইরিবা অসি চাদা ১৫দা হেনগৎহন্নবা ঐখোয় থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংকোইনা চাউখৎপা হায়বা অসি ফংনবা মৈখু চেন্দবা ইনর্জি অসি খক্তনা পাম্বৈ ওইরি। ঐখোয়না পাম্লিবা অসি হেন্না লু-নানবা মালেম অমনি। উমংশিং অমসুং অশং-অমানগী মফমশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ঐখোয়গী চৎনবী অসিনা মশক থোকপা ফলশিং উবা ফংলে। তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী ঐখোয়গী পান্দম অসিদা শা-ষনশিং ঙাকশেনবা য়াওরি। হৌখিবা চহি ৫-৭ অসিদা নোংশাশিং, কৈশিং, কবো কৈশিং অমসুং গঙ্গা তুরেলগী দোলফিন মশিং হেনগৎলক্লে।
মহাক্না হায়খি অপুনবা থবকশিং খক্তনা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি। মীওই অমনা লৈবাক্কী ফনবা খল্লবা, লৈবাক খুদিংমক্না মালেমগী ফনবা খল্লবা, অদু ওইরবদি তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি। ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্সকী খুৎথাংদা মাইকৈ অসিদা ভারতনা থবক অমা পায়খৎলে। মালেম পুম্নমক্কী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোক্নবা শরুক য়ারিবশিং অমসুং লৈবাকশিংনা পুকচেল শেংবা দরকার ওই।
ইন্নোবেসনগী মখাদা মহাক্না হায়খি রিনিউএবল ইনর্জি অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা তেক্নোলোজিগী লমদা স্তার্দ-অপ কয়া থবক পায়খৎলি। মখোয়গী থবকশিং অসি ঐখোয়না মতেং পাংগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংগী থৌনা অসিনা অফবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশানা থোকহনবা অৱা-অনা থেংন্নবা মীওইবগী পাঙ্গল-লৌশিং অমসুং তেক্নোলোজি দরকার ওই। মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না কোলিএসন ফোর দিজাস্তার রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শরুক অমা ওইনা থবক পায়খৎলি। মখা তানা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী পাংথোকপা য়াবা থবকশিং পাংথোক্নবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি। মীওইবা খুন্নাইগী খনবা ঐখোয়গী থবক অসি মালেমগী অফবা অমা ওইগনি।
থৌরম অদুদা গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দোক্তর মোহমদ ইরফান অলি, পাপুৱা নিউ গুইনিয়াগী প্রধান মন্ত্রী জেমস মারাপে, মালদিবসকী পিপলস মাজিলিসকী স্পিকর মোহমদ নসিদ, য়ুনাইতেদ নেসন্সকী দিপুতি সেক্রেতরি জেনেরেল অমিনা জে মোহমদ অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রকাস জাবরেকার শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates World Sustainable Development Summit 2021
The Prime Minister emphasized on climate justice for fighting against climate change
We are committed to reduce emissions intensity of GDP by 33 to 35 percent from 2005 levels - PM
10 FEB 2021 8:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated World Sustainable Development Summit 2021 via video conferencing. The theme of the Summit is ‘Redefining our common future: Safe and secure environment for all’.
Addressing the event, the Prime Minister congratulated to TERI for sustaining this momentum and said that Global platforms like this are important for our present and future. He said that two things will define how the progress journey of humanity will unfold in the times to come. First is the health of our people. Second is the health of our planet, both are inter-linked.
He said that we have gathered here to talk about the health of the planet. The scale of the challenge we face is widely known. But, conventional approaches cannot solve the problems we face. The need of the hour is to think out of the box invest in our youngsters and work towards sustainable development.
The Prime Minister emphasized on climate justice for fighting against climate change. Climate justice is inspired by a vision of trusteeship- where growth comes with greater compassion to the poorest. Climate justice also means giving the developing countries enough space to grow. When each and every one of us understands our individual and/ collective duties, climate justice will be achieved.
He said that India's intent is supported by concrete action. Powered by spirited public efforts, we are on track to exceed our commitments and targets from Paris. We are committed to reduce emissions intensity of GDP by 33 to 35 percent from 2005 levels. He also shared that India is making steady progress on its commitment to Land Degradation Neutrality. Renewable energy is also picking speed in India. We are well on track to setting up four fifty giga watts of Renewable Energy generating capacity by Twenty Thirty.
The Prime Minister said that sustainable development is incomplete without equitable access. In this direction too, India has made good progress. In march 2019, India achieved nearly hundred percent electrification.This was done through sustainable technologies and innovative models. He highlighted that through the Ujala program, three sixty seven million LED bulbs became a part of people's lives.This reduced over thirty eight million tonnes carbon dioxide per year.The Jal Jeevan Mission has connected over thirty four million house-holds with tap connections in just about 18 months. Through the PM Ujjwala Yojna more than 80 million house-holds below poverty line have access to clean cooking fuel.We are working to increase the share of natural gas in India's energy basket from 6 percent to 15 percent, he added.
The Prime Minister pointed out that often discussions on sustainability become too focused on green energy but green energy is only the means.The destination we seek is a greener planet. Our culture's deep respect for forests and green cover is translating into out-standing results. He also said that our mission to achieve sustainable development also includes special attention towards animal protection. He shared that in the last five to seven years, the population of lions, tigers, leopards and Gangetic river dolphin has gone up.
The Prime Minister drew attention of the participants on two aspects: Togetherness and Innovation. He said that sustainable development will only be achieved by collective efforts. When every individual thinks of national good, When every nation thinks of global good, That is when sustainable development will become a reality. India has made an effort in this direction through the International Solar Alliance. He urged all participants to keep our minds and nations open to best practices from all over the world.
Regarding innovation, he said that there are many start-ups working on renewable energy, environment friendly technology and more. As policy makers, we should support as many of these efforts.The energy of our youth will certainly lead to outstanding results.
The Prime Minister specifically mentioned about disaster management capabilities. He said that this requires focus on human resource development and technology. As part of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, we are working in this direction.He assured that India is ready to do whatever possible to further sustainable development. Our human centric approach could be a force multiplier for global good.
H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, President of the Cooperative Republic of Guyana; Hon. James Marape, Prime Minister of Papua New Guinea; Mr Mohamed Nasheed, Speaker of the People’s Majlis, Republic of Maldives; Ms Amina J Mohammed, Deputy Secretary-General, United Nations, and Shri Prakash Javadekar, Union Minister of Environment, Forest, and Climate Change were also present on the occasion.