Prime Minister's Office
PM inaugurates World Sustainable Development Summit 2021
The Prime Minister emphasized on climate justice for fighting against climate change
We are committed to reduce emissions intensity of GDP by 33 to 35 percent from 2005 levels - PM
10 FEB 2021 8:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated World Sustainable Development Summit 2021 via video conferencing. The theme of the Summit is ‘Redefining our common future: Safe and secure environment for all’.
Addressing the event, the Prime Minister congratulated to TERI for sustaining this momentum and said that Global platforms like this are important for our present and future. He said that two things will define how the progress journey of humanity will unfold in the times to come. First is the health of our people. Second is the health of our planet, both are inter-linked.
He said that we have gathered here to talk about the health of the planet. The scale of the challenge we face is widely known. But, conventional approaches cannot solve the problems we face. The need of the hour is to think out of the box invest in our youngsters and work towards sustainable development.
The Prime Minister emphasized on climate justice for fighting against climate change. Climate justice is inspired by a vision of trusteeship- where growth comes with greater compassion to the poorest. Climate justice also means giving the developing countries enough space to grow. When each and every one of us understands our individual and/ collective duties, climate justice will be achieved.
He said that India's intent is supported by concrete action. Powered by spirited public efforts, we are on track to exceed our commitments and targets from Paris. We are committed to reduce emissions intensity of GDP by 33 to 35 percent from 2005 levels. He also shared that India is making steady progress on its commitment to Land Degradation Neutrality. Renewable energy is also picking speed in India. We are well on track to setting up four fifty giga watts of Renewable Energy generating capacity by Twenty Thirty.
The Prime Minister said that sustainable development is incomplete without equitable access. In this direction too, India has made good progress. In march 2019, India achieved nearly hundred percent electrification.This was done through sustainable technologies and innovative models. He highlighted that through the Ujala program, three sixty seven million LED bulbs became a part of people's lives.This reduced over thirty eight million tonnes carbon dioxide per year.The Jal Jeevan Mission has connected over thirty four million house-holds with tap connections in just about 18 months. Through the PM Ujjwala Yojna more than 80 million house-holds below poverty line have access to clean cooking fuel.We are working to increase the share of natural gas in India's energy basket from 6 percent to 15 percent, he added.
The Prime Minister pointed out that often discussions on sustainability become too focused on green energy but green energy is only the means.The destination we seek is a greener planet. Our culture's deep respect for forests and green cover is translating into out-standing results. He also said that our mission to achieve sustainable development also includes special attention towards animal protection. He shared that in the last five to seven years, the population of lions, tigers, leopards and Gangetic river dolphin has gone up.
The Prime Minister drew attention of the participants on two aspects: Togetherness and Innovation. He said that sustainable development will only be achieved by collective efforts. When every individual thinks of national good, When every nation thinks of global good, That is when sustainable development will become a reality. India has made an effort in this direction through the International Solar Alliance. He urged all participants to keep our minds and nations open to best practices from all over the world.
Regarding innovation, he said that there are many start-ups working on renewable energy, environment friendly technology and more. As policy makers, we should support as many of these efforts.The energy of our youth will certainly lead to outstanding results.
The Prime Minister specifically mentioned about disaster management capabilities. He said that this requires focus on human resource development and technology. As part of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, we are working in this direction.He assured that India is ready to do whatever possible to further sustainable development. Our human centric approach could be a force multiplier for global good.
H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, President of the Cooperative Republic of Guyana; Hon. James Marape, Prime Minister of Papua New Guinea; Mr Mohamed Nasheed, Speaker of the People’s Majlis, Republic of Maldives; Ms Amina J Mohammed, Deputy Secretary-General, United Nations, and Shri Prakash Javadekar, Union Minister of Environment, Forest, and Climate Change were also present on the occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ନିମନ୍ତେ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
2005 ସ୍ତରକୁ ଜିଡ଼ିପିର 33ରୁ 35 ପ୍ରତିଶତ ନିର୍ଗମନ ବ୍ୟାପକତା ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 FEB 2021 8:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ସମ୍ମିଳନୀ 2021ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଶୀର୍ଷକ ରଖାଯାଇଛି: ‘ ଆମର ସମସ୍ତଙ୍କ ସମାନ ଭବିଷ୍ୟତର ପୁନଃ ସଂଜ୍ଞାନିରୂପଣ: ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଓ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପରିବେଶ’ ।
ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଟାଟା ଏନର୍ଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଟେରୀ)କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଲେ ଯେ ମାନବ ସମାଜର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଗତି ଯାତ୍ରା ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ହିଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ପ୍ରଥମତଃ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ଆମେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଗ୍ରହ ଅର୍ଥାତ୍‍, ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ । ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆମ ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସକାଶେ ଆମେମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ସମସ୍ତେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛୁ । ଆମେ ଏବେ ଯେଉଁ ମାତ୍ରାରେ ଚାଲେଞ୍ଚର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବେ ଜଣା । କିନ୍ତୁ ପାରମ୍ପରିକ ଉପଚାର ଜନିଜ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ହେଲା ଆମର ଯୁବପିଢିଙ୍କୁ ସେହି ଚୌହଦି ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏକ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଲେ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରି ଆମମାନଙ୍କୁ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ଏକ ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍‍ ପରିକଳ୍ପନା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ- ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକମ୍ପା ଅଧିକତର ମାତ୍ରାରେ ଆସିଥାଏ । ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ କହିଲେ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଗତି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଓ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଆମେମାନେ ଯେତେବେଳେ ଆମମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ/ ସାମୂହିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ସେତେବେଳେ ହିଁ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏଥିପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ସହ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । ଉତ୍ସାହୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ, ଆମେ ପ୍ୟାରିସ୍‍ ଜଳବାୟୁ ରାଜିନାମାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମେ 2005 ସ୍ତରର କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଜିଡ଼ିପି ମାତ୍ରା ଠାରୁ 33ରୁ35 ପ୍ରତିଶତ ସାନ୍ଦ୍ରତା ହ୍ରାସ କରିବା ସକାଶେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂମି ପତିତକରଣ ନିଉଟ୍ରାଲିଟି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦିଗରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ଏବେ ଭାରତରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବେ ଭାରତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଛି । ଆମେ 2030ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ଏକ 450 ଗିଗାୱାଟର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ର୍ରହଣ କରିଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ନପାରିଲେ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଅସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଲା ବୋଲି ଧରିନେବାକୁ ହେବ । ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବେଶ୍‍ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । 2019ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ, ଭାରତ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 100 ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲା । ପୋଷଣୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ତଥା ଅଭିନବ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ତାହା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଳେ ଯେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ 367 ନିୟୁତ ଏଲଇଡ଼ି ବଲବ୍‍ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛି । ଏଥିଯୋଗୁ ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ 38 ନିୟୁତ ଟନ୍‍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ଼ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୪ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପ୍‍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହାକି ମାତ୍ର 18 ମାସ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ସାକାର କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 80 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଯେଉଁମାନେ କି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସୀମାରେଖା ତଳେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜାଳେଣି ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଆମେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ବାସ୍କେଟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପର ମାତ୍ରାକୁ 6 ପ୍ରତିଶତରୁ 15 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ସଂପର୍କରେ ସଦାବେଳେ ଏଭଳି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରାଯାଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ହେଉଛି କେବଳ ଏକ ସାଧନ ମାତ୍ର । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏକ ସବୁଜ ବିଶ୍ୱ ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମର ସଂସ୍କୃତିରେ ଅରଣ୍ୟ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନବୋଧ ରହିଛି ଏବଂ ସବୁଜିମାଭରା ପ୍ରକୃତି ଗଠନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଚାଲିଛୁ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହେଉଛି ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚରୁ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ସିଂହ, ବ୍ୟାଘ୍ର, ଚିତାବାଘ ଏବଂ ଗାଙ୍ଗେୟ ଡଲଫିନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶାନୁରୂପକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ତାହା ହେଲା- ସାମୂହିକତା ଏବଂ ଅଭିନବତ୍ୱ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ସେତିକିବେଳେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଭିଏଁ ମିଳିତ ଭାବେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିବା । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ ବୈଶ୍ୱିକ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ବ୍ରତୀ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବାସ୍ତବତାର ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ । ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୌର ସଂଗଠନ ଜରିଆରେ ତାହାର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି । ତେଣୁ ସେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇ କହିଥଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସଦାବେଳେ ନିଜର ମନ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବା ଉଚିତ ଯଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯାହାକି ପୃଥିବୀରେ ସର୍ବତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ତାହାକୁ କିଭଳି ଭାବେ ଆପଣାଯାଇ ପାରିବ ।
ଅଭିନବତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେଯେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଭାବେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ସର୍ବାଧିକ ମାତ୍ରାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ । ଆମର ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ମାନବ ସମ୍ବଳର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନଶୀଳ ସଂସାଧନ ସଂଗଠନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥ୍‍ôଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଭର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଦିଗରେ ଯଥା ସମ୍ଭବ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସଦାବେଳେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ହିଁ ବୈଶ୍ୱିକ ହିତ ସାଧନ ବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରାଣଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୟାନା ସହଯୋଗ ପ୍ରଜାତତନ୍ତ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହୀମ ଡକ୍ଟର ମହମ୍ମଦ ଇର୍ଫାନ ଅଲି, ପାପୁଆ ନିଉ ଗିନିର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ଜେମ୍ସ ମାରାପେ, ମାଳଦ୍ୱୀପ ପ୍ରଜାତନ୍ତ୍ରର ଜନ ମଜଲିସର ବାଚସ୍ପତି ମହମ୍ମଦ ନାସିର୍‍, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଉପ ମହା ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ଅମୀନା ଜେ ମହମ୍ମଦ, କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାବଡ଼େକର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।