Prime Minister's Office
Text of PM’s address at Inauguration/ Handing Over/ Laying of Foundation Stone of various projects of Chennai
14 FEB 2021 2:32PM by PIB Delhi
Vanakkam Chennai!
Vanakkam Tamil Nadu!
Governor of Tamil Nadu Shri Banwarilal Purohit Ji, Chief Minister of Tamil Nadu Shri Palaniswami Ji, Deputy Chief Minister Shri Panneerselvam Ji, Speaker of Tamil Nadu Assembly Shri Dhanapal Ji, Industries Minister Shri Sampath Ji, Dignitaries, Ladies and gentlemen,
My dear Friends,
I am happy to be in Chennai today.I thank the people of this city for the warm welcome they have given me today.This city is full of energy and enthusiasm. It is a city of knowledge and creativity. From Chennai today, we begin key infrastructure projects.These projects are symbols of: Innovation and Indigenous development. These projects will further the growth of Tamil Nadu.
Friends,
This programme is special because we lay the foundation to modernise the six hundred and thirty six kilometres long Grand Anicut Canal System.The impact of this is going to be very big.It will improve irrigation facilities for 2.27 lakh acres of land. Districts of Thanjavur and Pudukkottai will gain specially. I want to appreciate the farmers of Tamil Nadu for record food grain production and good use of water resources. For thousands of years, this Grand Anicut and its canal systems, have been the life-line of the rice bowl of Tamil Nadu.The Grand Anicut is a living testimony to our glorious past. It is also an inspiration to our Nation’s “Aatmanirbhar Bharat” goals.In the words of the famous Tamil poet Avvaiyaar
वरप्पु उयरा नीर उयरूम
नीर उयरा नेल उयरूम
नेल उयरा कुड़ी उयरूम
कुड़ी उयरा कोल उयरूम
कोल उयरा कोण उयरवान
When water levels rise, cultivation rises, people prosper and the state prospers. We have to do what-ever we can to conserve water.This is not only a national issue.It is a global subject. Always remember the Mantra of Per Drop More Crop, This will help future generations.
Friends,
It would make everybody happy that we are inaugurating the nine kilometre stretch of the Chennai Metro Rail Phase One. This would go from Washermenpet to Wimco Nagar.This project has been completed on schedule, despite the global pandemic.The civil construction activities were done by Indian Contractors. The Rolling stock has been procured locally. This is in line with the boost to Aatmanirbhar Bharat. The Chennai Metro is growing rapidly. In this year’s budget, over Rupees Sixty Three thousand crore have been set aside for a hundred and nineteen kilometres of Phase two of the project. This is one of the largest projects sanctioned for any city in one-go. The focus on urban transport will boost ‘Ease of Living’ for citizens here.
Friends,
Improved connectivity brings convenience. It also helps commerce. The Chennai Beach
Ennore –Attipattu stretch of Golden Quadrilateral is a high traffic density route. There is a need to ensure faster freight movement between Chennai Port and Kamarajar Port. The fourth line between Chennai Beach and Attipattu will help in this respect. The electrification of Villupuram– Thanjavur– Thiruvarur project will be a great boon to the delta districts. One of the major things this two twenty eight kilometres line will help doing is to ensure faster movement of food grains.
Friends,
No Indian can forget this day. Two years ago, the Pulwama Attack happened. We pay homage to all the martyrs we lost in that attack. We are proud of our security forces. Their bravery will continue to inspire generations.
Friends,
Writing in the oldest language in the world,
Tamil, Mahakavi Subramaniya Bharathi said :
आयुथम सेयवोम नल्ला काकीतम सेयवोम
आलेकल वाईप्पोम कल्वी सालाइकल वाईप्पोम
नडेयुम परप्पु मुनर वंडीकल सेयवोम
ग्न्यलम नडुनका वरुं कप्पलकल सेयवोम
It means:-
Let us make weapons; let us make paper.
Let us make factories; let us make schools.
Let us make vehicles that can move and fly.
Let us make ships that can shake the world.
Inspired by this vision, India has undertaken a massive effort to become self-reliant in the defence sector. One of the two defence corridors is in Tamil Nadu. The corridor has already received investment commitments over Rupees Eight thousand one hundred crores. Today, I am proud to dedicate to the country one more warrior to protect our frontiers. I am proud to handover the indigenously designed and manufactured “Main Battle Tank Arjun Mark 1A”. It also uses indigenous ammunition. Tamil Nadu is already the leading automobile manufacturing hub of India.
Now, I see Tamil Nadu evolving as the Tank manufacturing hub of India. A tank made in Tamil Nadu will be used in our northern borders to keep the nation safe. This showcases India's united spirit – Bharat's Ekta Darshan. We will continue working to make our armed forces one of the most modern forces in the world. At the same time, the focus on making India Aatmanirbhar in the defence sector moves with full speed. Our armed forces signify India's ethos of courage. They have shown time and again that they are fully capable of protecting our Motherland. Time and again they have also shown India believes in peace.But, India will protect our sovereignty at all costs. धीर भी है, वीर भी है , सैन्य शक्ति and धैर्य शक्ति of our forces are remarkable.
Friends,
The Discovery Campus of IIT Madras will have a 2-lakh square metre infrastructure to house world-class research centres. I am sure that very soon, the Discovery Campus of IIT Madras will be a leading centre of discovery. It will draw the best talent from all over India.
Friends,
One thing is certain- the world is looking at India with great enthusiasm and positivity. This is going to be India’s decade. And, this is because of the hard work and sweat of 130 crore Indians. The Government of India is committed to doing everything possible to support this surge of aspiration and innovation. This year’s Budget has once again showcased the reform commitment of the Government. It would make you happy that in this year’s Budget, special importance has been given to the development of India’s coastal areas.
India is proud of our fishermen communities. They are symbols of diligence and kindness. In the Budget there are provisions to ensure extra credit mechanisms for them. Infrastructure relating to fishing is being upgraded. Modern fishing harbours will
come up in five centres including Chennai. We are optimistic about seaweed farming. This will improve lives of coastal communities. For seaweed cultivation, a multi-purpose sea-weed park will come up in Tamil Nadu.
Friends,
India is scaling up on physical and social infrastructure at rapid pace.Today, India has one of the biggest infra drives in the world. Just recently we have begun the movement to connect all our villages with internet connectivity. Similarly, India has the largest healthcare programme in the world. India is also transforming the education sector with importance given to out-of-the-box learning and technology. These developments will bring countless opportunities for the youth.
Friends,
It is our honour to work towards preserving and celebrating the culture of Tamil Nadu. The culture of Tamil Nadu is popular globally.Today, I have a delightful message to convey to the Devendrakula Vellalar community sisters and brothers in Tamil Nadu. The Central Government has accepted their long-standing demand to be known as Devendrakula Velalar They will now be known by their heritage name and not the six to seven names listed in the Schedule to the Constitution. The draft Gazette to amend the Constitutional schedule to correct their name as Devendrakula Velalar has been approved by the central government. It will be placed before the Parliament before the start of the next session.I want to specially thank the Government of Tamil Nadu for the detailed study done on this demand.Their support to the demand has been long-standing.
Friends,
I can never forget my meeting with representatives of the Devendrars in 2015 in Delhi.
Their sadness could be seen. Colonial rulers took away their pride and dignity. For decades nothing happened. They told me- they pleaded and pleaded to Governments but nothing changed. I told them one thing. I said that their name Devender rhymes with my own name- Narendra. I understand their emotions. This decision is more than a change of name. It is about justice, dignity and opportunity. We all have lots to learn from the culture of the Devendra Kula community. They celebrate harmony, friendship and brotherhood. Theirs was a civilisational movement. It shows their self-confidence and self pride -- आत्म-गौरव.
Friends,
Our Government has always taken care of the welfare and aspirations of our Tamil brothers and sisters in Sri Lanka.It is my honour to have been the only Indian PM to visit Jaffna. Through development works we are ensuring welfare of Sri Lanka’s Tamil community. The resources given by our Government for Tamils have been much more than in the past. The projects include: Fifty thousand houses for displaced Tamils in North-Eastern Sri Lanka.Four thousand houses in the plantation areas. On the health side, we financed a free ambulance service which is widely used by the Tamil community. A hospital has been built in Dickoya. To boost connectivity, the railway network to Jaffna and to Mannar is being re-built .Flights have been established from Chennai to Jaffna.I feel happy to share that India has built the Jaffna Cultural Centre which we hope to open soon. The issue of Tamil rights has also been taken up by us consistently with Sri Lankan leaders. We are always committed to ensuring that they live with equality, justice peace and dignity.
Friends,
The problem faced by our fishermen is long-standing. I do not wish to go into the history of the problem. But let me assure you that my Government will always protect their rightful interests. We have ensured early release whenever fishermen are apprehended
in Sri Lanka. More than sixteen hundred fishermen have been released during our tenure. Currently, there is no Indian fisherman in Sri Lankan custody. Similarly, three hundred and thirteen boats have also been released and we are working for the return of the rest of the boats.
Friends,
Inspired by a human centric approach, India is making the world’s fight against COVID-19 stronger. We have to keep doing whatever we can to develop our nation and make the world a better place. This is what the makers of our Constitution wanted us to do.I once again congratulate the people of Tamil Nadu for the development works launched today.
Thank You!
Thank you very much.
Vanakkam !

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
চেন্নইগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা/খুৎশিন্নবা/উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 FEB 2021 2:32PM by PIB Imphal
ৱনক্কম চেন্নই!
ৱনক্কম তমিল নাদু!
তমিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী বনৱারীলাল পুরোহিৎজী, তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পলানিস্বামীজী, উপ-মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পনীরসেলবমজী, তমিল নাদু এসেম্বলীগী স্পীকর শ্রী ধনপালজী, ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী সম্পৎজী, দিগ্নিতরীশিং ইকাইখুম্নজরবী অমদি ইকাইখুম্নজরিবশিং,
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরূপশা,
ঐহাক্না ঙসি চেন্নইদা লাকপা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওজৈ। ঙসি ঐহাকপু তরাম্না ওকপীরিবা অসিগীদমক্তা সহর অসিগী মীশিংবু থাগৎচরি। সহর অসি থৌনা অমদি থৱায় য়াওবগী মওংনা পীক থল্লি। সহর অসি লৌশিং অমদি শেমগৎ-শাগৎপা হৈবগী সহরনি। ঙসি চেন্নই অসিদগী ঐখোয়না মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্তশিং হৌদোক্লি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসি ইনোবেসন অমদি ইরমগী ওইনা চাউখৎপশিংগী খুদম্নি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মখা তানা তমিল নাদু অসি চাউখৎহনগনি।
মরূপশা,
মসিগী থৌরম অসি অখন্নবনি মরমদি ঐখোয়না কিলোমিতর চাতরুক্কা কুন্থ্রাতরুক শাংবা গ্রান্দ এনিকৎ কেনেল সিস্তেম অসি শেমদোক্নবা উরেপ-উয়ুং তম্লি। মসিনা শাফু অসি য়াম্না চাউগনি। মসিনা লম এক্কর লাখ ২.২৭গী ঈথৈ-লৌখোং ফগৎহনগনি। থাঞ্জাবুর অমসুং পুদুকোত্তাই জীলাদা অখন্নবা মওংদা ফগৎলগনি। ঐহাক্না তমিল নাদুগী লৌমীশিংবু রেকোর্দ ওইনা চানবা চেং-হৱাই পুথোকপগী অমদি ঈশিং ফংফমশিং নিংথিনা শিজিন্নবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। চহি লিশিং কয়াগী ওইনা গ্রান্দ এনিকৎ অমসুং মহাক্কী কেনেল সিস্তেমশিং অসি তমিল নাদুগী মরাং কাইনা ফৌ হৌরিবা মফমশিংগী লাইফ-লাইন ওইরি। গ্রান্দ এনিকৎ অসি ঐখোয়গী চাউথোক্নিংঙাই ওইরবা পুৱারীগী অহিংবা খুদম্নি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী “আত্মনির্ভরতা ভারত”কী পান্দমশিং অদুগী ইনোৎ হাপ্নবনি। ফাওরবা তমিলগী কবি এৱৱৈয়ারগী ৱাহৈশিংদা
ৱরপ্পু উয়রা নীর উয়রুম
নীর উয়রা নেল উয়রুম
নেল উয়রা কুড়ী উয়রুম
কুড়ী উয়রা কোল উয়রুম
কোল উয়রা কোণ উয়রৱান
ঈশিংগী ইমায় অসি হেনগৎলকপা মতমদা লৌউ-শিংউবগী চাং হেনগৎলকই, মীশিং খুঞ্জাউ-লৈচাউরকই অমদি রাজ্য অসি খুঞ্জাউ-লৈচাওরকই। ঙম্লিবমখৈ ঐখোয়না ঈশিং য়োকশিন্নবা তৌগদবনি। মসি লৈবাক অসিখক্তগী ওইবা ইসু নত্তে। মসি মালেম অসিগী োইবা হিরম্নি। ঈশিং ঈরিক অমনা মহৈ-মরোং হেনগৎহনবা। মসিনা তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী ওইনসু মতেং ওইগনি।
মরূপশা,
অহানবা তাঙ্কক্তা কিলোমিতর মাপল শাংবা চেন্নই মেত্রো রেল অসি শঙ্গাবা অসিদা মীপুম খুদিংনা নুংঙাইবা পোক্লি। মসিনা ৱাশরমেনপেৎতগী ৱিমকো নগরফাওবা চৎকনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসি মালেমগী ওইবা লায়চৎ অসি লৈদুনসু লেপ্নখিবা মতমদা লোইশিনখ্রে। সিভিল কন্সত্রক্সনগী থবকশিং অসিসু ভারতকী কন্ত্রেক্তরশিংনা লোইশিনখ্রে। মফমদুগী থাক্তা রোল্লিং স্তোকশিং লৈখ্রে। মসি আত্মিনির্ভরতা ভারত অসি ফগৎহন্নবগী পরিংদনি। চেন্নই মেত্রো অসিসু থুনা চাউখৎলক্লি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎতা লুপা করোর হুম্ফু হুমদোইদগী হেন্না কিলোমিতর চামগা তরামাপল শাংবা প্রোজেক্ত অসিগী তাঙ্ক অনিগী ওইনা খাক্তুনা থমখ্রে। মসি সহর অমা হেক্তগী অমুক্তা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমনি। মসিগী পান্দম অসি সহরগী চত্থোক-চৎশিন্না মফম অসিগী সিতিজেনশিংগী ‘ইজ ওফ লিভিং’ ফগৎহনবনি।
মরূপশা,
কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবনা চত্থোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি। চেন্নইগী সমুদ্র তোর্বান ইন্নোর-সনা মচুগী ক্বাদ্রিলেতরেল ওইবা অত্তিপত্তু অসি মী য়াম্না চিনবা লম্বিনি। চেন্নই হিথাংফম অমসুং কমারারার হিথাংফমগী মরক্তা পোৎ-চৈ হোন্দোক-হোনজিন অসি শোইদনা য়াংশিলহনবগী মথৌ তাই। চেন্নই বিচ অমসুং এত্তিপত্তুগী মরক্তা লৈবা মরিশুবা লাইন অসিনা মসিগী মতাংসিদা মতেং ওইগনি। ৱিল্লাপুরম-থাঞ্জাবুর ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্ত অসিনা দেল্তাগী জীলাশিং অসিদা য়াম্না অচৌবা থৌজাল অমা ওইরগনি। কিলোমিতর কুন মাপন শাংবা অচৌবা পোৎশিং অসিনা চেং-হৱাই থুনা-য়াংনা পুবদা শোইদনা মতেং ওইরগনি।
মরূপশা,
ভারত্তা লৈরিবা মীওই অমত্তনা নুমিৎ অসি কাউঙম্লরোই। চহি অনিগী মমাংদা পুলৱামা এতেক্ত থোকখি। এতেক্ত অদুদা থৱায়না পোন্থা ওইখ্রবশিংগী মফমদা ঐখোয়না শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলি। ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগীদমক্তা ঐখোয়না চাউথোকচরি। মখোয়গী থৌনা ফবা মতৌ অদুনা মীরোল কয়াদা লেপ্তনা ইথীল পীরগনি।
মরূপশা,
মালেম অসিগী খ্বাইদগী অরিবা লোলদা ইরদুনা
তমিলগী মহাকবি সুব্রমানিয়া ভারথীনা হায়রম্মি:
আয়ুথম সেয়ৱোম নল্লা কাকীতম সেয়ৱোম
আলেকল ৱাইপ্পোম কলৱী সালাইকল ৱাইপ্পোম
নদেয়ুম পরপ্পু মুনর ৱন্দীকল সেয়ৱোম
গ্ন্যলম নদুনকা ৱরু কপ্পলকল সেয়ৱোম
হায়বদি:-
ঐখোয় খুৎলাই শাসি; ঐখোয় চে শাসি।
ঐখোয় ফেক্তরীশিং শাসি; ঐখোয় মহৈলোইশঙশিং শাসি।
ঐখোয় চৎপা য়াবা অমদি পাইবা য়াবা গাড়ীশিং শাসি,
মালেমপুম্বা নিকপা ঙম্বা জহাজশিং শাসি।
মীৎয়েং অসি পুক্নিং থৌগৎলি। দিফেন্স সেক্তর অসিদা মীপাল তাংদবা ঙম্বা অমা ওইহন্নবা ভারতনা কন্না হোৎনরি। দিফেন্সকী কোরিদোর অনি তমিল নাদুদা লৈরি। কোরিদোর অসিনা হান্ননা লুপা করোর লিশিং নিপানগা চামদগী হেনবগী ইনভেস্ত তৌনবগী ৱাফমশিং ফংখ্রে। ঙসি ঐখোয়গী ঙমখৈশিং অসি ঙাক-শেন্নবা লান্মী অমমুক লৈবাক অসিদা কত্থোকপদা চাউথোকপা পোকচৈ। ঐখোয়গী ইরমদা দিজাইন তৌজবা অমদি শাজবা “মেন বেত্তল তেঙ্ক অর্জুন মার্ক ১এ. অসি খুৎশিন্নবদা ঐহাক্না চাউথোকপা পোকচৈ। মসিদা ইরমদমগী ওইবা বোম-তোপঙাক্তা শিজিন্নৈ। তমিল নাদু হান্ননা অসি ভারতকী ওতোমোবাইল শাবদা মাংজিল থারি।
হৌজিক তমিল নাদু অসি ঐহাক্না তেঙ্ক শাবগী হব ওইনরকপগী মওং ওইনা উরি। তমিল নাদুদা শাবা তেঙ্ক অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসি শোই-ঙামহন্দনবা নোংপোক থংবা ঙমখৈদা শিজিন্নগনি। মসিগী শোকেসশিং অসিনা ভারতকী অপুনবা স্পিরিৎ-ভারতকী একতা দর্শন্নি। ঐখোয়না ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সেস অসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী অনৌবা মওংগী ওইবা আর্ম ফোর্সেস ওইনবা লেপ্তনা হোৎনগনি। মসিগী মতম অসিদা দিফেন্স সেক্তর অসিদা অঙম্বা থাদুনা ভারত অসি আত্মনির্ভর ওইনবা হোৎনগনি। ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সেস অসি ভারতকী থৌনা লৈবগী মওং অদু তাকই। মখোয়না মতম খংহনখ্রে অমদি মখোয় অসিনা অমুক্কা হন্না ইমা লৈবাক অসি মপুং ওইনা ঙাকপা ঙম্মি হায়বা উৎখ্রে। মতম অমদি অমু্ক্কা হন্না ভারতনা শান্তিদা থাজবা থম্মি হায়বা উৎখ্রে। তৌইগুম্বসুং ভারতনা ঐখোয়গী মীখা পোন্দবা অসিবু শোইদনা ঙাক্কনি। ধীর ভী হে, ৱীর ভী হে, সৈন্য ভী হে অদুগা ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সেসশিং অসিগী ধৈর্য শক্তি অসি শিংথানিংঙাইনি।
মরূপশা,
আই.আই.তি. মদ্রাজগী দিসকোভরী কেম্পস অসি মালেমগী ওইবা থাক্কী রিসর্চ সেন্তরশিং শানবা স্ক্বার মিতর লাখ ২গী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরগনি। য়াম্না থুনা আই.আই.তি.গী দিসকোভরী কেম্পস অসি শোইদনা মাংজিল থাবা দিসকোভরী কেম্পস ওইরগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। মসিনা ভারত পুম্বদগী খ্বাইদগী হৈথোই-শিংথোইরবা মহৈরোয়শিংগী পুক্নিং চিংশিল্লক্কনি।
মরূপশা,
অকক্নবা ৱাফম অমদি-মালম অসিনা ভারত্তা য়াম্না খোইদানা অমদি পোজিতিব ওইনা য়েংলি। মসি ভারতকী চহি তরাদি ওইরগনি। মসি ভারতকী মীওই করোর ১৩০গী হোৎনবা কনবা অমদি হুমাংননি। ভারত সরকারনা থৌনা হাপ্নবা অমদি ইনোবেসন অসিবু শৌগৎনবা তৌবা য়াবামখৈ তৌগনি হায়বগী অচেৎপা ৱাফম থম্লি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসি অমুক্কা হন্না সরকার অসিনা অনৌবা য়াওলদা শেমদোক্নগী ৱাশক অদুগী শোকেস অসি অমুক্কা হন্না উৎখ্রে। হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসি ভারতকী সমুদ্র মপানগী মফমশিং শেমগৎনবদা অখন্ননা মরুওইনা লৌখ্রে হায়বসিদা অদোম ময়াম পুম্নমক শোইদনা হরাউনগনি।
ভারতনা ঙামী খুন্নাইগীদমক্তা চাউথোকচৈ। মখোয়শিং অসি উইন কনবা অমদি থৌজাল হৈবগী খুদম্নি। বজেৎতা মখোয়গীদমক্তা এক্সত্রা ক্রেদিৎ মেকানিজমশিং শোইদনা ফংহন্নবা থৌরাংশিং লৈরি। ঙা ফাবগা মরি লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অপগ্রেদ তৌখ্রে। চেন্নই য়াওনা সেন্তর মঙাদা অনৌবা ঙা ফাবগী হার্বরশিং লৈরগনি। ঈশেশিং থাবগী মতাংদা থবক চংশিল্লি।মসিনা সমুদ্র তোর্ব্বানগী খুন্নাইশিং য়াম্না ফগৎহনগনি। ঈশংশিং থাবগী ওইনা মল্তী-পর্পজ ঈশংগী পার্ক অমা তমিল নাদুদা লৈরগনি।
মরূপশা,
ভারতনা ফিজিকেল অমদি সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না য়াংনা ফগৎহল্লক্লি।ভারত্তা মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ইনফ্রা দ্রাইবশিং লৈ। ইকুই-কুইদনা খুঙ্গং পুম্বদা ইন্তর্নেৎনা শমজিন্নহন্নবগী খোংজং হৌদোকখ্রে। মসিদা নত্তনা ভারত্তা মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা হেল্থকেয়র প্রোগ্রাম লৈ। ভারতনা এজুকেসন সেক্তর অসিদা বোক্স য়াওদনা অমদি তেক্নোলোজীনা তম্নবদা মরুওইনা লৌখ্রে। মসিগী দিভেলপমেন্ত অসিনা নহাশিংদা মশিং থিঙমদবা খুদোংতাবা কয়া লৈহল্লক্কনি।
মরূপশা,
তমিল নাদুগী নাৎ অসি ঙাক্তুনা থম্বগী মায়কৈরোমদা তৌরিবা থবক অমদি পাংথোকপা অসি ঐখোয়গী ইকাইখুম্নজনিংঙাইনি। তমিল নাদুগী নাৎ অসি মালেমদা মমিং চৎলি। ঙসি ঐহাক্না তমিল নাদুগী দেবেন্দ্রকুলা ৱেল্ললর খুন্নাইগী ইচিন-ইনাওশিংদা নিংথিরবা পাওজেল অমা পীজরি। কেন্দ্র সরকারনা দেবেন্দ্রকুলা ৱেললর ওইনা খংননবগী তান্দুনা লাকপা অদুগী অয়াবা পীখ্রে। হৌজিক্তি মখোয় মখোয়গী ইপা-ইপুগী মিংদা খংনরগনি অমদি সংবিধানগী তরুক্তগী তরেৎফাওবা য়াওরিবা মিংদা ওইররোই। দ্রাফ তৌরবা গেজেৎ অসিনা মসিগী মিং অসি দেবেন্দ্রকুলা ৱেললর ওইনা মিং শেমদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে। মসি মথংগী সেসন অসি হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা সংবিধানগী মাংদা থমগনি। ঐহাক্না মরুওইনা তমিল নাদু সরকারবু মসিগী দিমান্দ অসি মরিক চুম্না নৈনবিবগীদমক্তা থাগৎচরি। মতম কুইনদগী দিমান্দ অসিদা মখোয়না শৌগৎত্তুনা লাক্লি।
মরূপশা,
২০১৫দা দিল্লীগী দেবেন্দ্রারশিংদা তৌখিবা মীফম অদু ঐহাক কৈদৌনুংদা কাউবা ঙম্লরোই।
মখোয়গী অৱাবা মতৌ অদু উবা ফংখি।
লোইলম লৈঙাক্না মখোয়গী চাউথোকচবা অমদি পুকচেল চাউবা পুম্নমক পুদুনা চৎখ্রে। চহি তরা-তরাদগী করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙম্লকখিদে। মখোয়না ঐঙোন্দা হায়খি- মখোয়না হায়জখি-সরকারদা হায়জখি অদুবু করিগুম্বা অহোংবা অমত্তা লৈখিদে। ঐহাক্না মখোয়গী মমিং দেবেন্দ্র রাইম অদু ঐহাক ইশামক্কী মিংগা কোন্ননা হায়খি। ঐহাক মখোয়গী অনিংবশিং অদু খংই। মসিগী ৱারেপ অসি মিং হোংবা অমদগী হেল্লি। মসি অয়ুম্বা ৱায়েল, নিং-খা তম্বা অমদি খুদোংচাবগীনি। দেবেন্দ্র কুলা খুন্নাইদগী ঐখোয়না তমজনিংঙাই কয়া অমা লৈ। মখোয়না খেৎনবা কয়া অমত্তা ওইবগী মওংদা, মরূপ-মপাং ওইবগী মওংদা অমদি ইচিল-ইনাও ওইবগী মওংদা পাংথোকমিন্নৈ। মসি সিভিলাইজেসনগী ওইবা খোংজংনি। মসিনা মখোয় মশানা মসাবু থাজজবগী অমদি মশানা চাউথোকচবা-আত্মগৌরবপু উৎলি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী সরকার অসিনা শ্রী লঙ্কাদা লৈরিবা তমিল ইচিল-ইনাওসশিংগী য়াইফনবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনবতা খন্দুনা লাক্বৃলি। জফনাদা চৎখিবা ভারতকী পি.এম. ওইজবা ফংজবা অসিগীদমক্তা ইকাই খুম্নবা ফাওজৈ। শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিংদগী শ্রী লঙ্কাগী তমিল খুন্নাইগীদমক্তা শোইদনা ঐখোয়না য়াইফনবা তৌগনি। তমিলসশিংগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা পীরিবা রিসোর্সশিং অসি হৌখিবদা পীখিবা রিসোর্সশিং অদুদগী য়াম্না হেল্লি। প্রোজেক্তশিং অসিদা য়াওরিবশিংদিঃ শ্রী লঙ্কাদা মফম হোংক্রবা তমিলসিংগী ওইনা য়ুম লিশিং য়াঙ্খৈ। উ-পাম্বৈ থানবগী মফমশিংগী ওইনা য়ুম লিশিং মরী। অতোপ্পা হকশেলগী মায়কৈদা তমিল খু্ন্নাইশিংনা পাক্তক্ননা শিজিন্নবা ফ্রী এম্বুলেন্স অমা ঐখোয়না শেল থাদখ্রে। দিক্কোয়াদা হোসপিতাল অমদা শাখ্রে। কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা ঝফনাদগী মন্নারফাওবগী রেলৱে নেৎৱর্ক অসি অমুক হন্না শাখ্রে। চেন্নইদগী জফনাফাওবগী ফ্লাইৎশিং লৈহনখ্রে। য়াম্না থুনা হাংদোক্লগদবা জফনা কলচরেল সেন্তর অমা ভারতনা শারে হায়বসি ফোংদকচবদা নুংঙাইজৈ। তমিলগী হকশিং অসিগী খুদোংচাদবশিং অসিগীদমক্তা শ্রী লঙ্কাগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা লেপ্তনা হোৎরক্লি। মখোয়গী পুন্সি অদু চপ মান্নবা মওংদা, অতচুম্বা ৱায়েল, শান্তি অমদি পুকচেল চাউনা হিংহন্নবা মতম পুম্নমক্তা অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
মরূপশা,
ঙামীশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসি মতম কুইনদগী লৈরক্লবনি। ঐহাক খুদোংচাদবগী পুৱারীদা অমুক চৎলুবা পামদে। অদুবু ঐহাক্কী সরকারনা মখোয়গী হক্কী ওইবা অপাম্বশিং অদু ঙাক-শেনগনি হায়সি শোইদ্রবনি হায়বসি খংহন্নিংই। ঙামীশিং অসি শ্রী লঙ্কাদা হেক ফাখিবগা য়াম্না থুনা থাদোকহনন্নবা তৌগনি। ঐখোয়গী মতমসিদা ঙামী লিশিং অমগা চাতরুক হেন্না থাদোকহনখ্রে। হৌজিক-হৌজিক শ্রী লঙ্কাগী কস্তদীদা ঙামী অমত্তা লৈত্রে। মসিগুম্না হী চহুমগা কুন্থ্রা থাদকখ্রে অমদি অতৈ হীশিংসু হলহনখিনবা থবক চত্থরি।
মরূপশা,
মীওইবগী ওইবা ৱাফম অমনা পুক্নিং থৌগত্তুনা ভারতনা ঙসি মালেমগী ওইবা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা থেনরিবা লান্থেং অসি কন্না লান্থেংনবা ঙম্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসি মালেম অসি অফবা মফমদা থম্বা ঙম্নবা ঙম্লিবমখৈ হোৎনগদবনি। মসিনি ঐখোয়গী সংবিধান্না ঐখোয়দা পাংথোকহন্নিংলিবা। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না তমিল নাদুগী মীওইশিংবু মসিগী শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং অসি ঙসি হৌদোকপগীদমক্তা অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
থাগৎচরি!
য়াম্না থাগৎচরি।
ৱনক্কম!