Ministry of Textiles
Union Ministers Dr. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Smt. Smriti Zubin Irani and Shri Piyush Goyal Jointly Launch Website of India Toy Fair-2021
Virtual India Toy Fair to be held from 27th Feb to 2nd March
11 FEB 2021 6:31PM by PIB Delhi
Acting upon the clarion call made by the Hon’ble Prime Minister for coordinated efforts to boost toy manufacturing in India and to improve its global market share in line with the theme of “Atmanirbhar Bharat” and “Get vocal for local” campaigns, the 1st “India Toy Fair-2021” is being organized on a virtual platform from 27th February 2021 to 2nd March 2021. It is a first-of-its-kind initiative that aims to bring together all stakeholders of the Indian toy industry to create sustainable linkages and promote dialogue for the holistic development of the industry and present to the globe the richness and vastness of the India’s toy manufacturing capabilities.
The website of India Toy Fair-2021 www.theindiatoyfair.in was inaugurated jointly by the Union Education Minister, Dr. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Union Minister of Textiles, Smt. Smriti Zubin Irani andUnion Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal here today.
The website for the ‘India Toy Fair 2021’ will enable children, parents, teachers, exhibitors, etc. to register themselves to participate in the virtual fair and showcases various facets of the Indian Toy ecosphere. It is the first ever digitally accessible exhibition and platform which will provide an opportunity to not only explore and buy a variety of toys from over 1000 exhibitors across States and UTs of India, but also to participate in insightful webinars, panel discussions and activities and network with various stakeholders of the toy industry.
Speaking on the occasion, Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal said that Indian toys have been the building blocks of a happy childhood. They have not only been a source of entertainment but also tools of learning and growth. The India Toy Fair 2021 is the first-ever initiative to bring the different stakeholders of the industry especially children, parents and teachers on a single digital platform, he added. He highlighted that Play-based, discovery-based and activity-based learning plays an integral role in bridging the gap between day-to-day studies and practical hands-on learning. This is also a prime focus of the National Education Policy 2020. As part of the implementation plan of the NEP 2020, toy-based pedagogy is being developed from pre-school to grade 12, which will be based on toy-making in class using low cost and no cost material, he said. Learning will also take place with the help of toys based on Indian culture and ethos to imbibe Knowledge of India, he added. Shri Pokhriyal said that the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has been vocal about the significance of the toy industry in creating Aatmanirbhar Bharat. With India Toy Fair, 2021, let’s work towards realising his vision of making India the next hub of toy production.
In his address the Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal said that India Toy Fair is another example indicating that in the Modi government, all the departments work in a coordinated and committed manner. He said it also shows that the government gives due importance to even the seemingly small things, and has a big vision. Shri Goyal said that about a year back, complaints were received about poor quality cheap toys being imported into the country, adversely affecting the Indian toy industry. The matter was examined by a committee which found that 30% of the imported plastic toys were having large amount of chemicals/heavy metals, way beyond the prescribed levels. Other toys were also found to be deficient in quality. This, he said, led to the issue of Quality Control Order for the Toys. He said this initiative will ensure that Indians get access to quality toys. The Minister said that adopting economies of scale will help in production of quality toys at a cheaper price. Shri Goyal said that we should not only strive to fulfil the domestic demand for toys but also make a mark for Indian-made quality toys in the world. Emphasising on the importance of toys, he said that they help in all-round development and growth of children.
Speaking on the occasion the Union Minister of Textiles and WCD, Smt. Smriti Zubin Irani said that in a big boost to the toy manufacturing Industry under AatmaNirbhar Bharat campaign and following the vision laid down by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi to make transformative change in the industry by promoting ‘Vocal for Local’ this initiative is being taken. Mentioning that the Indian toy industry is source of livelihood for many artisans and micro enterprises, Smt.Irani stated that 6 Ministries of the Union Government have joined hands to make ‘India Toy Fair 2021’ a grand success and that shows the level of commitment and vision that the government is showing towards development of the Indian Toy Industry. Smt. Irani further exhorted all students, teachers, toy experts etc. to participate in the event and make it a grand success.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না, শ্রীমতি শিম্রিতি জুবিন ইরানি অমসুং শ্রী পিয়ুশ গোয়াল পুন্না ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১গী ৱেবসাইত হৌদোকখ্রে
ভর্চুএল ইন্দিয়া তোয় ফেয়র অসি ফেব্রুৱারী ২৭তগী মার্চকী ২ ফাওবা পাংথোক্কদৌরি
11 FEB 2021 6:31PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ময়েক শেংনা হায়রিবা অসিদা থবক ওইনা ওন্থোক্তুনা ইন্দিয়াদা শাবা শান্নপোৎ অসিদা মরুওইবা লৌদুনা হেন্না পুথোকপা হেন্নবা অমসুং “অত্মানির্ভর ভারত” অমসুং “গেত ভোকেল ফোর লোকেল” কেম্পেইনগী থীম অসিদা মালেমগী মার্কেত অসিদা লাক্পা ঙম্নবা ১শুবা “ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১” অসি ভর্চুএল ওইবা পম্বাক্তা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ২৭তগী মার্চকী ২ ফাওবা পাংথোক্কদৌরি।
ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১গী ৱেবসাইত www.theindiatoyfair.in অসি য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না, তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি শিম্রিতি জুবিন ইরানি অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়াল পুন্না ঙসি হৌদোকখি।
‘ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১’গী ৱেবসাইত অসিনা অঙাংশিং, মমা-মপাশিং, ওজাশিং, একজিবিতরশিং, অসিনচিংবশিং অসিবু ভর্চুএল ফেয়র অমসুং ভারতরী শান্নপোৎ মখল কয়া অমা উৎননবা মশানা মিং চনবা য়াহনগনি। মসি দিজিতেলগী ওইনা উৎপা অহানবা একজিবিসন অমনি অমসুং হায়রিবা অসিদা খুদোংচাবা অমা ফংদুনা ভারতকী স্তেতশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদগী লাকপা একজিবিতর ১০০০গী মথক্তা লৈবশিংনা উৎলিবা শান্নপোৎশিং অসি য়েংবা অমসুং লৈবা ফংগনি, মসিদা নত্তনা ৱেবিনার, পেনেল দিসকসন অমসুং থৌওং কয়া অমা শরুক য়াবা ফংগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ালনা হায় মদুদি ইন্দিয়গী শান্নপোৎ অসি অঙাং ওইরিঙৈগী হরাও তয়াম্বগী মচাক অমনি। মখোয় অসি ঙাইহাক নুঙাইনবগী খক্তা নত্তনা তম্বা অমসুং হৈবা হেন্নবগী খুলায় অমসু ওইরি। ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১ অসি ইহান হানবা খোহথাং অমা ওইনা মখল কয়াগী ইন্দস্ত্রীগী থৌবুশিংবু মরুওইনা অঙাংশিং, মমা-মপাশিং অমসুং ওজাশিং অসিগী দিজিতেলগী ফম্বাক্তা অমত্তা ওইনা লৈনবা খোঙথাং লৌখৎপনি।
হায়রিবা অসি মরুওইনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি ২০২০দা পান্দম থম্লি। এন.ই.পি. ২০২০গী থৌরাংদা হাপ্পা শরুক অমা ওইনা, শান্নপোৎতা বেজ তৌবা পেদাগোজী অসি প্রি-স্কুলদগী গ্রেদ ১২ ফাওবা শেমগৎলি, হায়রিবা অসিদা ক্লাসতা পৈশা য়াম্না চংদনা শান্নপোৎ শাবা হৌদোকপা অসিনি হায়না মহাক্না হায়খি। লাইরিক তম্বা অসি ভারতকী নাৎকী চৎনবীদা শান্নপোৎ শাদুনা তম্বিবা ইন্দিয়াগী চৎনবি অসিগী লৌশিং ফংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অত্মানির্ভর ভারত পুথোক্তুপদা শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রীগী মশক নাইবা অমগী ভোকেল ওইরি। ইন্দিয়া তোয় ফেয়র -২০২১ অসিগা লোয়ননা মহাক্কী মিয়েং অসি মংফাওনহন্দুনা ইন্দিয়া অসি শান্নপোৎকী মথং হব ওইহল্লশি। মহাক্কী ৱা ঙাংবদা য়ুনিয়ন কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা হায় মদুদি ভারতকী শান্নপোৎ ফেয়র অসি মোদী সরকারগী অতোপ্পা খুদম অমনি, হায়বদি দিপার্তমেন্ত খুদিংনা পুন্না তৌমিন্নবা অসিদা। মহাক্না হায় মদুদি সরকার অসিনা অপীকপা পোৎশিং অসিদসু চপ মান্ননা অচৌবী মিয়েং থম্লি। শ্রী গোয়ালনা হায় মদুদি চহি খরগী মমাংদা লৈবাক অসিদা মপাল লমদগী পুশিল্লকপা শান্নপোৎশিং অসি য়াম্না হোংবা মগুন য়াওদবগী ৱাকৎ লাকখি, হায়রিবা অসিনা ভারতকী শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রীদা য়াম্না শাথিনা শোকখি। হিরম অসিদা কম্মিতি অমনা য়েংশিনবদা মপালদগী পুশিল্লকপা প্লাস্তিক্কী শান্নপোৎ ৩০% অমদি মসিদা য়াওগদবা থাক্তগী য়াম্না হেন্দোক্তুনা কেমিকেল অমসুং হেবি মেতেল য়াম্না য়াওবা থেংনখি।অতোপ্পা শান্নপোৎ খর অমনা মগুন য়াওদবা থেংনখি। মসিনা, মহাক্না হায়খি মদুদি শান্নপোৎতা ক্বালিতি কন্ত্রোলগী ওর্দর লাকখিবনি। মহাক্না হায় মদুদি মসিনা ইন্দিয়ানা অফবা মখলগী শান্নপোৎ শাবগী খোঙথাং লাকপনি। শ্রী গোয়ালনা হায় মদুদি শান্নফোৎশিং অসি ভারত খক্তা নত্তনা মপাল লমদা থাদোকপগী ক্বালিতিদা শাগদবনি। শান্নপোৎকী মরুওইবা পল্লদুনা হায় মদুদি মসিনা অঙাংশিং অসি শেমবদা মতেং ওইরি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা তেক্সতাইল অমসুং দবল্যু.সি.দি.গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি শিম্রিতি জুবিন ইরানিনা হায় মদুদি আত্মানির্ভর ভারতকী কোম্পেইন মখাদা শান্নপোৎ ইন্দস্ত্রী চাওনা শেমগৎনবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থম্লিবা মিয়েং অসিদা ‘ভোকেল ফোর লোকোল” অসিগী খোঙথাং লৌখৎলি। শ্রীমতি শিম্রিতি জুবিন ইরানিনা হায় মদুদি ছাত্রশিং, ওজাশিং অমসুং শান্নপোৎকী এক্সপার্তশিংনা শরুক য়াদুনা থৌরম অসিবু মপুং ফাহনবিয়ু হায়রি।