শেল-থুম মন্ত্রালয়
গোৱানা অর্বান লোকেল বোদীজ (য়ু.এল.বি.) রিফোর্মশিং মপুং ফানা পাঙথোকখিবা ৬শুবা রাজ্য ওইখ্রে
লুপা করোর ২২৩গী এদিস্নেল বোরোৱিংগী অয়াবা ফংখ্রে
য়ু.এল.বি. রিফোর্মশিং পাঙথোক্নবা রাজ্য ৬তা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১০,৪৩৫কী এদিস্নেল বোরোৱিংগী অয়াবা পীখ্রে
11 FEB 2021 1:40PM by PIB Imphal
শেন-থুমগী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা থোকখিবা “অর্বান লোকেল বোদীজ (য়ু.এল.বি.)” রিফোর্ম মাই পাক্না পাঙথোকখিবা লৈবাক অসিগী ৬শুবা রাজ্য গোৱানা ওইরে। অসুম্না রাজ্য অসিনা ওপন মার্কেৎ বোরোৱিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ২২৩গী অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং শীজিন্নবগী ইলিজিবল ওইখ্রে। হায়রিবা অসিগী অয়াবা অসি দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীখি।
গোৱানা রিফোর্ম অসি মপুং ফানা পাঙথোকখিবা অতোপ্পা রাজ্য মঙা মমিং ওইনা পল্লবদা অন্ধ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, রাজস্থান অমসুং তেলঙ্গনা অসিদা য়াওশিনখ্রে। অর্বান লোকেল বোদীস রিফোর্ম মপুং ফানা পাঙথোকপদা রাজ্য মঙা অসিদা লুপা করোর ১০,৪৩গী এদিস্নেল বোরোৱিংগী অয়াবা পীখি। রাজ্য অমমমগী ওইনা অয়াবা পীখ্রবা এদিস্নেল বোরোৱিং অদু মখাদা পীরি:
মশিং
রাজ্য
শেনফম(লুপা করোরদা)
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
২,৫২৫
২.
গোৱা
২২৩
৩.
মধ্য প্রদেশ
২,৩৭৩
৪.
মনিপুর
৭৫
৫.
রাজস্থান
২,৭৩১
৬.
তেলঙ্গনা
২,৫০৮
অর্বান লোকেল বোদীশিংগী রিফোর্মশিং অমসুং অর্বান য়ুতিলিতীশিংগী রিফোর্মশিং অর্বান য়ুতিলিতীশিংগী রিফোর্মশ অসিনা রাজ্যদা য়ু.এল.বি.শিংগী শেল-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং মখোয়দা হেন্না ফবা পব্লিক হেল্থ অমদি সেনিতেসন সর্ভিসশিং ফংহনবা ঙম্নবা পান্দম থমখি। য়ু.এল.বি.শিং ইকনোমিক ওইনা রিজ্যুবনেৎ তৌখিবনা অফবা সিবিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বদসু ঙমহনগনি।
পান্দমশিং অসি ফংনবা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা শেমখিবা রিফোর্মশিং অদুদি:
(i) রাজ্যনা খঙহনগনি:
(a) হৌজিক লৈরিবা সর্কল রেৎশিং অসিগা চপ মান্নবা য়ু.এল.বি.শিংদা লৈরিবা প্রোপর্তী তেক্সকী ফ্লোর রেৎশিং (মদুদি প্রোপর্তী ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী গাইদলাইন রেৎশিং) অমসুং;
(b) ৱাতর-সপ্লাই, দ্রেনেজ অমসুং সিবেরেজকী প্রোবিজনগা মী লৈনবা হৌজিক্কী মমলশিং/হৌখিবা ইনফ্লেসন তাক্লিবা য়ুজরদগী লৌরিবা ফ্লোর রেৎকী চার্জশিং। হায়রিবা অসি রাজ্যনা নোতিফাই তৌগনি।
(ii) মমল হেনগৎলকপগা লোইননা প্রোপর্তী তেক্স/য়ুজরগী চার্জশিংগী ফ্লোর রেৎশিং তাঙ্কক নাইনা হেনগৎলকপগী সিস্তেম অমা রাজ্যনা থমগনি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা রিসোর্সকী তঙাই ফদবা মখল কয়া অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংগী বোরোৱিং লিমিৎ অসি মখোয়গী গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী চাদা ২দা হেনগৎহনখি। অখন্নবা কাইথোকপা অসিগী তঙ্খাইদি হায়বদি জি.এস.দি.পি.গী চাদা ১দি রাজ্যশিংনা প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পাইখৎপগা লিঙ্ক তৌগনি। প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খঙদোকখিবা লম মরি অদুদি
a) ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা,
(b) ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্ম,
(c) অর্বান লোকেল বোদী/ য়ুতিলিতী রোফোর্মশিং ,অমসুং
(d) পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১৭তা পীরিবা রিফোর্ম মরি অসিগী মনুংদা য়ামদ্রবদা অমদি পাঙথোকখএ অমসুং রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা বোরোৱিংগী অয়াবশিং পীখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্য ১৩না ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, রাজ্য ১২না ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্মশিং চৎনহনখ্রে, অমসুং রাজ্য ৬না লোকেল বোদী রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রে অমসুং রাজ্য ২না পাৱর সেক্তরগী রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রবা রাজ্যশিংদা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখ্রবা শেনফম অসি পুন্না লুপা করোর ৭৬,৫১২ শুখ্রে।

Ministry of Finance
Goa becomes the 6th State to complete Urban Local Bodies (ULB) reforms
Gets additional borrowing permission of Rs. 223 crore
Additional borrowing permission of Rs. 10,435 crore granted so far to 6 States for undertaking ULB reforms
11 FEB 2021 1:40PM by PIB Delhi
Goa has become the 6th State in the country to successfully undertake Urban Local Bodies (ULB) reforms stipulated by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. Thus, the State has become eligible to mobilise additional financial resources of Rs. 223 crore through Open Market Borrowings. Permission for the same was issued by the Department of Expenditure.
Goa has joined five other States namely, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Manipur, Rajasthan and Telangana, who have completed ULB reforms. On completion of this set of reforms, these five States have been granted a total additional borrowing permission of Rs. 10,435 crore. State wise amount of the additional borrowing permitted is as under:
Sl.No.
State
Amount (Rs in crore)
1.
Andhra Pradesh
2,525
2.
Goa
223
3.
Madhya Pradesh
2,373
4.
Manipur
75
5.
Rajasthan
2,731
6.
Telangana
2,508
Reforms in ULBs and the urban utilities reforms are aimed at financial strenghtening of ULBs in the States and to enable them to provide better public health and sanitation services to citizens. Economically rejuvenated ULBs will also be able to create good civic infrastructure.
The set of reforms stipulated by the Department of Expenditure to achieve these objectives are:
(i) The State will notify:
1. Floor rates of property tax in ULBs which are in consonance with the prevailing circle rates (i.e. guideline rates for property transactions) and;
2. Floor rates of user charges in respect of the provision of water-supply, drainage and sewerage which reflect current costs/past inflation.
(ii) The State will put in place a system of periodic increase in floor rates of property tax/ user charges in line with price increases.
In view of the resource requirement to meet multiple challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation i.e. 1 percent of GSDP was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The four citizen centric areas for reforms identified by the Department of Expenditure were
(a) Implementation of One Nation One Ration Card System,
(b) Ease of doing business reform,
(c) Urban Local body/ utility reforms and
(d) Power Sector reforms.
Till now, 17 States have carried out at least one of the four stipulated reforms and have been granted reform linked borrowing permissions. Out of these, 13 States have implemented the one nation one ration card system, 12 States have done ease of doing business reforms, 6 States have done local body reforms and 2 States have undertaken power sector reforms. Total reform linked additional borrowing permission issued so far to the States stands at Rs.­­­ 76,512 crore.