Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari to launch India’s first CNG Tractor tomorrow; such tractors could save as much as Rs.one lakh rupees annually on fuel costs for farmers
11 FEB 2021 2:03PM by PIB Delhi
India’s first-ever diesel Tractor, converted to CNG, will be formally launched by the Union Minister for Road Transport and Highways, Sh. Nitin Gadkari tomorrow. The conversion, carried out jointly by Rawmatt Techno Solutions & Tomasetto Achille India, will help farmers increase their income, by lowering costs, and help to create job opportunities in rural India. Union Ministers Union Ministers Sh. Dharmendra Pradhan, Sh. Narendra Singh Tomar, Sh. Parshottam Rupala and Gen.(Retd) VK Singh will also be present at the launch. The most important benefit for the farmer will be to save more than one lakh rupees annually on fuel costs, which will help them to improve their livelihood.
Important benefits of conversion to CNG are :
• It is a Clean Fuel as it has the lowest content of carbon and other pollutants.
• It is Economical as it has zero lead and is non-corrosive, non-dilutive and non-contaminating which helps in increasing the life of the engine and it requires less regular maintenance.
• It is Cheaper as CNG prices are far more consistent than fluctuating Petrol prices; also the average mileage of CNG vehicles is better than that of Diesel/Petrol driven vehicles.
• It is Safer as CNG tanks come with a tight seal, which reduces the possibility of explosion while refueling or in the event of a spill.
• It is the Future as at present around 12 million vehicles are already powered by natural gas throughout the world and more companies & municipalities are joining the CNG movement every day.
• It is part of Waste to Wealth as stubble (Parali) can be used as a raw material for producing Bio-CNG which will help the farmers to earn money by selling it to the Bio-CNG production units in their locality
The more specific benefits of converting the Tractor to CNG for a farmer are :
• The test reports indicates that the retrofitted tractor produces more power/equal in comparison to Diesel-run engine.
• Overall emissions are reduced by 70% as compared to Diesel.
• It will help farmers to save up to 50% on the fuel cost as the current Diesel prices are Rs.77.43/L whereas CNG is only Rs.42/kg.

রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গাদকারীনা ইন্দিয়াগী অহানবা ওইনা সি.এন.জি.গী ত্রেক্তর হয়েংদগী হৌদোক্লগনি; অসিগুম্বা ত্রেক্তর অসিনা চহিদা লৌমীশিংগী থাওগী মমল লুপা লাখ অমা কনবা ঙম্লগনি
11 FEB 2021 2:03PM by PIB Imphal
ইন্দিয়াগী অহানবা ওইনা দিজলগী ত্রেক্তর অসি সি.এন.জি.দা ওন্থোক্লে, হৌনবী মতুং ইন্না রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকারীনা হয়েং হৌদোক্লগনি। হায়রিবা অসি রাউমাত তেক্নো অমসুং তোমাসেতো একিল্লি ইন্দিয়াগা পুন্না চৎমিন্নবনি, মসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনগনি, লোয়ননা মমল হন্থনবা অমসুং ইন্দিয়াগী খুঙ্গংশিংদা থবক পীবদা মতেং ওইরগনি। য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, শ্রী পার্শোত্তাম রুপালা অমসুং জেন. (রিতদ.) ভি.কে. সিংহশু হৌদোকপা অসিদা শরুক য়াখি। খ্বায়দগী মরুওইবা অমা হায়রগদি লৌমীশিংনা চহি অমদা থাওগী পৈশাদগী লুপা লাখ অমা কল্লগনি।
সি.এন.জি.দা ওন্থোকপগী মরুওইবা কান্নবশিং:
• মসিদা কার্বোন অমসং অতৈ পোল্লুতেন্ত য়াম্না হন্থনা য়াওবা মরম্না অনানবা থাও ওইরি।
• মসিদা লিদ য়াওদবা অমসুং নন-কোরোসিব, নন-দাইলুতিব অমসুং নন-কন্তামিনেতিং ওইবা মরম্না ইঞ্জিনগী মপুন্সি শাংহল্লি অমসুং য়াম্না তোইবা শেম্বা মথৌ তাদে।
• সি.এন.জি.গী মমল অসি হোংবা খক্তা নত্তনা পেত্রোলগী মমলগা য়েংনবদা লেঙদবা ওই; অমদি সি.এন.জি.গী মাইলেজ অসি দিজল/পেত্রোলগী গারীদগী হেন্না ফবা ওইরি।
• সি.এন.জি.গী তেঙ্ক অসি চেৎনা লাকপনা খুদোংথিনিঙাই ওইদে, অমদু থাও হানবদা পোকখায়বগী চাং য়াম্না হন্থৈ।
• মসিনা তুংগী হায়বা অদু ওইরহনি মরমদি গারী মিল্লিয়ন ১২ হান্ননা নেচুরেল গ্যাস অসিনা মালেম অসিদা শিজিন্নবা হৌখ্রে অমসুং কম্পনিশিং অমসুং ম্যুনিসিপালিতিশিংশু সি.এন.জি.দা নুমিৎ খুদিংগী য়াওশিল্লক্লি।
• মসি ৱেস্ততগী ৱেল্দদা ওইরকপনি হায়বদি চরু-শিংনাংশিং (পারালি) শিং অসিনা বাইও-সি.এন.জি. পুথোকপদা শিজিন্নৈ হায়রিবা অসিদা লৌমীশিংনা মসি য়োন্দুনা পৈশা তানবা য়ারি।
লৌমীশিংগীদমক ত্রেক্তকশিং অসি সি.এন.জি.দা ওনবা অসিনা খ্বায়দগী অখন্নবা কান্নবশি:
• চাংয়েং তৌরুবগী রিপোর্ত মতুং ইন্না রেত্রো হাপ্লবা ত্রেক্তরশিংনা দিজলনা চেনবা ইঞ্জিন্দগী হেন্না কনবা হেল্লি।
• দিজলগা চাংদম্নবদা মৈখু থোকপগী চাং অসি ৭০% হন্থৈ।
• লৌমীশিংনা থাওদা ৫০% কনবা ঙম্লগনি মরমদি হৌজিক দিজলগী মমল লিতরদা লুপা ৭৭.৪৩ ওইবা মতমদা সি.এন.জি.গী শুপ্নতগী কে.জি.দা লুপা ৪২ ওইরি।