Prime Minister's Office
PM addresses event marking Diamond Jubilee of Gujarat High Court
Rule of Law has been the basis of our civilization and social fabric: PM
AatmaNirbhar Bharat Abhiyan is playing a big role in the efforts of the judicial modernization: PM
Ease of justice is enhancing ease of doing business as foreign investors are feeling more confident about safety of their judicial rights: PM
06 FEB 2021 1:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed an event marking the Diamond Jubilee of the High Court of Gujarat today via video conferencing. He also released a Commemorative Postage Stamp marking the completion of sixty years of the establishment of the High Court. Union Minister of Law & Justice, Judges of Supreme Court and High Court of Gujarat, and Chief Minister of Gujarat and members of the law fraternity were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister praised the Bench and the Bar of the High Court for their erudite contribution for strengthening Indian judicial system and Indian democracy over the period of 60 years. The Prime Minister asserted that the judiciary has fulfilled its responsibility as the life force of the Constitution. Judiciary has always strengthened the Constitution by creatively and positively interpreting it. It has served the Rule of Law by meeting its role in the fields of rights and freedom of the citizens.
The Prime Minister said this notion of Rule of Law has been the basis of our civilization and social fabric. It has been the basis of good governance. This infused moral courage in our freedom struggle. This was kept supreme by the makers of Indian Constitution and Preamble of the Constitution is the manifestation of this pledge. Judiciary has always given energy and direction to this important principle. The Prime Minister also lauded the role of the Bar in meeting the fundamental goals of justice. He emphasized that it is the responsibility of both the executive and judiciary to establish a world-class judicial system that provides guarantee of timely justice to the person at the lowest rung of the society.
The Prime Minister praised the dedication of the judiciary during difficult time of the pandemic. The Gujarat High Court showed its adaptive capability by early start of hearing by video conferencing, SMS call-out, e-filing of cases and ‘email my case status’. The Court also started streaming of its display board on YouTube and uploaded its judgements and orders on the website. The Gujarat High Court became the first court to stream the court proceeding live. The Prime Minister expressed satisfaction that digital infrastructure put in place by the Law Ministry’s e-Courts Integrated Mission Mode Project has been adopted so quickly by the courts. Shri Modi informed that today, more than 18 thousand courts have been computerized and there is a new momentum in e-proceedings in court after the Supreme Court giving legal sanctity to tele-conferencing and video conferencing. “It is a matter of great pride that our Supreme Court has heard the greatest number of cases via video conferencing among all the Supreme Courts of the world” said the Prime Minister.
Ease of Justice got a new dimension by e-filing of cases, Unique Identification Code and QR code for cases, which led to setting up of National Judicial Data Grid. The Grid will help lawyers and litigants to know about their cases. This ease of justice is enhancing not only the ease of living but also the ease of doing business as foreign investors are feeling more confident about safety of their judicial rights. World Bank has also praised the National Judicial Data Grid. E-Committee of The Supreme Court and NIC are creating safe cloud-based infrastructure. The Prime Minister informed that possibilities of use of artificial intelligence is being explored to make our system future ready. This will increase the efficiency and speed of the judiciary.
The Prime Minister said that AatmNirbhar Abhiyan will play a big role in the efforts of the judicial modernization. Under the Abhiyan, India is promoting its own video conference platform. E-Seva Kendras in High Courts and district courts are helping in bridging the digital divide.
Talking about E-Lok Adalats, The Prime Minister mentioned the first E Lok Adalats in Junagarh 30-40 years ago. Today, e-lok adalats have become source of timely and convenient justice as lakhs of cases have been heard in 24 states. This speed, trust and convenience is the demand of today’s judicial system, said the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত হাই কোর্তকী দাইমন্দ জুবিলী পাল্লন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
রুল ওফ লোনা ঐখোয়গী সিবিলাইজেসন অমসুং সোসিএল ফেব্রিক্কী য়ুম্ফম ওইরি: পি.এম.
জুদিসিএল মোদর্নাইজেসন তৌনবা হোৎনবদা আত্মানির্ভর অভিয়ান অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি: পি.এম.
ইজ ওফ জস্তিসনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহল্লি মরমদি মপাল লৈবাক্কী ইনবেস্তরশিংনা মখোয়গী জুদিসিএলগী ওইবা হকশিং খুদোংথিনিঙাই ওইদে হায়না হেন্না থাজবা থম্লি:পি.এম.
06 FEB 2021 1:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা গুজরাতকী হাই কোর্তকী দাইমন্দ জুবিলী পাল্লন তৌবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না হাই কোর্ত অসি লিংখৎখিবা চহি হুমফু মপুং ফারকপদা কোম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমসু ফোঙখ্রে। থৌরম অদুদা লো এন্দ জস্তিসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, গুজরাতকী সুপ্রিম কোর্ত অমসুং হাই কোর্তকী জজশিং অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং লো ফ্রাতর্নিতীগী মীহুৎশিং শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৬০ অসিদা ভারতকী জুদিসিএল সিস্তেম অমসুং ভারতকী দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মখোয়গী লৌশিংনা মতেং পাংখিবা অদুগীদমক হাই কোর্তকী বেঞ্চ অমসুং বারবু থাগৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় জুদিসিএরীনা কন্সতিত্যুসনগী লাইফ ফোর্সকী লৌখিবা থৌদাংশিং অদু থুংহনখি। মতম পুম্বদা জুদিসিএরীনা হৈ-শিংনা অমসুং অফবা মওংদা কন্সতিত্যুসনগী মপাঙ্গল হাপখি। মসিনা প্রজাশিংগী হকশিং অমসুং মনিংতম্বাগী লমশিংদা লৌগদবা থৌদাং অদু থুংহন্দুনা রুল ওফ লো লৈহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় রুল ওফ লো হায়বগী ৱাহন্থোক অসি ঐখোয়গী সিবিলাইজেসন অমসুং সোসিএল ফেব্রিক ওইদুনা লাকখি। মসিনা অফবা লৈঙাক পুরকখি। মসিনা ঐখোয়গী নিংখা তম্বগী ইহৌদা থৌনা লিংজেল হাপখি। ভারতকী কন্সতিত্যুসন শেম্লিবশিংনা মসিবু অথোইবনি হায়না থমখি অমসুং কন্সতিত্যুসনগী প্রিমিএবলনা ৱাশক অসি উৎথোক্লি। জুদিসিএরীনা মসিগী মরু ওইবা প্রিন্সিপল অসিদা থৌনা হাপখি অমসুং মাইকৈ তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱায়েলগী মরু ওইবা পান্দমশিং থুংহন্নবা বারনা লৌখিবা থৌদাং অদুবু থাগৎখ্রে। খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা মীওইশিংদা মতম চানা ৱায়েল পীনবা মালেমগী থাক্কী জুদিসিএল সিস্তেম অমা শেমগৎপদা একজিক্যুতিব অমসুং জুদিসিএরীগী থৌদাং অদু মহাক্না থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জুদিসিএরীনা লাইচৎকী অৱাবা মতমদা হোৎনখিবা অদুবু থাগৎখ্রে। গুজরাত হাই কোর্তনা অঙনবা শরুক্তগী হিয়রিং অসি ভিদিও কনফরেন্স ওইনা তৌবা, এস.এম.এস. কোল-আউৎ, কেসশিং ই-ফাইলিং তৌবা অমসুং ‘ইমেল মাই কেস স্তেতস’ য়াহনদুনা মখোয়না ফীভমগী মতুং ইন্না চান্ননা পাইখৎপা ঙম্মি উৎখ্রে। কোর্তনা মাগী দিসপ্লে বোর্দ য়ুত্যুবতা স্ত্রীমিং তৌবা হৌখি অমসুং মাগী তাখিবা রাইসং অমসুং ওর্দরশিং ৱেবসাইৎতা অপলোদ তোখি। গুজরাত হাই কোর্তনা কোর্ত প্রোসিদিং লাই ওইনা স্ত্রীম তৌবা অহানবা কোর্ত ওইখি। লো মন্ত্রালয়না মাগী ই-কোর্তশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মিসন মোদ প্রোজেক্ত কোর্তশিংনা য়াম্না থুনা পাইখৎতুনা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈহনখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা হায় ঙসি কোর্ত লিশিং ১৮ হেন্না কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে অমসুং সুপ্রিম কোর্তনা তেলি-কনফরেন্সিং অমসুং ভিদিও কনফরেন্সিংগী আইনগী ওইবা অয়াবা পীখ্রবা মতুংদা কোর্তকী ই-প্রোসীদিংশিং অনৌবা মায়োল অমদা চংশিল্লকখ্রে। “মালেমগী সুপ্রিম কোর্ত পুম্নমক্কী মরক্তা ঐখোয়গী সুপ্রিম কোর্তশিংনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা কেসকী হিয়রিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না পাঙথোকখিবা অসি ঐখোয়গী চাউথোকচনিংঙাইনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
কেসশিং ই-ফাইলিং য়াহনবা, কেসশিংগী য়ুনিক আইদেন্তিফিকেসন কোদ অমসুং ক্যু.আর. কোদ পীবা অসিনা ইজ ওফ জস্তিস অনৌবা মায়োলদা পুদুনা নেস্নেল জুদিসিএল দেতা গ্রিদ লিংখৎহনখি। গ্রিদ অসিনা উকিলশিং অমসুং ৱাকৎলক্লিবা মীওইশিংদা মখোয়গী কেসশিংগী মরমদা খঙহনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী ইজ ওফ জস্তিস অসিনা ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহনদুনা মপাল লৈবাক্কী ইনবেস্তরশিংনা মখোয়গী জুদিসিএলগী ওইবা হকশিং অদু খুদোংথিনিঙাই ওইদে হায়না হেন্না থাজবা পোকহনখি। ৱর্ল্দ বেঙ্কনসু নেস্নেল জুদিসিএল দেতা গ্রিদ অসি থাগৎলকখ্রে। সুপ্রিম কোর্ত অমসুং এন.আই.সি.গী ই-কম্মিতীসু সেফ ক্লাউদ-বেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়গী সিস্তেম অসি ফ্যুচর রেদী ওইন্ন্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স শিজিন্নবগী ওইথোকপশিং অদু থিজিল্লি। মসিনা জুদিসিএরীগী মতিক ময়াই অমসুং খোঙজেল হেনগৎহনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় আত্মা নির্ভর অভিয়ান্না জুদিসিএল মোদর্নাইজেসনদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। অভিয়ান অসিগী মখাদা ভারতনা মাশাগী ওইবা ভিদিও কনফরেন্স প্লেৎফোর্ম প্রমোৎ তৌরি। হাই কোর্তশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিংদা লৈরিবা ই-সেবা কেন্দ্রশিংনা দিজিতেলগী অৱাৎপা লৈরিবা অসি শমজিনবদা মতেং পাংলি।
ই-লোক অদালৎশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা চহি ৩০-৪০গী মমাংদা জুনাগরগী অহানবা ই-লোক অদালৎ অদু পনখ্রে। ঙসি রাজ্য ২৪দা ই-লোক অদালৎশিংনা কেস লাখ কয়া মতম চানা অমসুং লায়না ৱায়েল পীনবা পাম্বৈ ওইরি। মসিগী খোঙজেল, থাজবা অমসুং অরায়বা মওং অসি ঙসিগী জুদিসিএল সিস্তেমগী অপাম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।