Ministry of Education
Residential schools/hostels funded under Samagra Shiksha named as Netaji Subhas Chandra Bose residential schools/hostels
05 FEB 2021 3:42PM by PIB Delhi
In a befitting honour to Netaji Subhas Chandra Bose, the Ministry of Education has decided to name residential schools/ hostels funded under Samagra Shiksha of MoE, as “Netaji Subhas Chandra Bose residential schools/hostels”. The association of these schools with Netaji Subhash Chandra Bose will act as an inspiration to the children and also motivate the teachers, staff and administration to enable them to achieve high standards of excellence. This will also help create awareness about the facility of these Residential Schools and Hostels in difficult areas and inspire these schools to achieve high standards of quality education.
The Ministry of Education under Samagra Shiksha provides financial assistance to states and UTs for opening and running of Residential Schools and Hostels in hilly terrain, small and sparsely populated areas for children who are in need of shelter and care, in addition to the provision of regular schools. The objective is to ensure universal enrolment and provide schooling facilities in areas which are sparsely populated (mostly tribal areas) where opening of schools may not be viable and for children in urban areas who are in need of care and protection.
The residential facilities are also provided to child labour rescued, migrant children who belong to poor landless families, children without adult protection, separated from their families, internally displaced persons, and children from the areas of social and armed conflict and natural calamities. Preference is given to EBBs, LWE affected districts, SFDs and the Aspirational districts identified by NITI Aayog.
In these residential schools and hostels, in addition to regular school curriculum, interventions for all round development of children such as provision of Specific Skill Training, physical self-defense, medical care, community participation, monthly stipend are also made available to children. A total of 1063 residential facilities (383 residential Schools and 680 Hostels) have been sanctioned to States and UTs so far.
Residential Schools and Hostels Approved under Samagra Shiksha (Cumulative )
S.
No
STATE NAME
Residential Schools
Hostels
1
ANDHRA PRADESH
3
14
2
ARUNACHAL PRADESH
155
54
3
ASSAM
3
1
4
BIHAR
6
9
5
CHHATTISGARH
67
39
6
DELHI
0
3
7
HARYANA
4
3
8
JHARKHAND
25
16
9
KARNATAKA
5
0
10
KERALA
0
6
11
LADAKH
0
2
12
MADHYA PRADESH
11
390
13
MAHARASHTRA
3
8
14
MANIPUR
9
8
15
MIZORAM
4
11
16
NAGALAND
7
11
17
ODISHA
3
18
18
PUNJAB
0
5
19
RAJASTHAN
7
34
20
SIKKIM
0
1
21
TAMIL NADU
13
0
22
TELANGANA
33
8
23
TRIPURA
4
14
24
UTTAR PRADESH
9
0
25
UTTARAKHAND
0
6
26
WEST BENGAL
12
19
Total
383
680
Generated as on Thursday, December 03, 2020

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
সমগ্র সিক্ষাগী মখাদা লিংখৎপা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং/হোস্তেলশিং নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস রেসিদেন্সিএল স্কুল/হোস্তেল হায়না মমিং থোল্লে
05 FEB 2021 3:42PM by PIB Imphal
নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মফমদা মতিক চাবা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমা ওইনা, ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী সমগ্র সিক্ষাগী মখাদা লিংখৎপা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং/হোস্তেলশিং নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস রেসিদেন্সিএল স্কুল/হোস্তেল হায়না মমিং থোন্নবা মিনিস্ত্রিনা ৱারেপ লৌরে। হায়রিবা স্কুলশিং অসিগা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা অসিনা অঙাংশিংদা ইথিল অমা পীগনি অমসুং মহৈরোয়শিং অৱাংবা থাক অমদা পুখৎপা ঙম্নবা ওজাশিং, স্তাফশিং অমসুং স্কুলগী থবক-থৌরম পাংথোক্লিবশিংশু পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিনা খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈরিবা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিংগী মরমদা খঙহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং হায়রিবা স্কুলশিং অসি মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা ঙম্নবা ইথিল পীগনি।
চীংগী লম, অপীকপা অমসুং মী লন্না তাবা মফমশিংগী লৈফম অমসুং চেকশিন্না শেন্নবা দরকার ওইবা অঙাংশিংগী রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিং লিংখৎনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা সমগ্র সিক্ষাগী মখাদা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা শেন্থং পীরি। স্কুলশিং লিংখৎপদা খুদোংচারোইদবা মী লন্না তাবা(ত্রাইবেলশিং লমশিং)মফমশিংদা স্কুল তম্নবগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অমসুং মী খুদিংমক লাইরিক স্কুল কাহনবা অমসুং চেকশিন্না শেন্নবা দরকার ওইবা সহরগী মফম কয়াগী অঙাংশিং লাইরিক তমহনবা অসিনা মসিগী পান্দমনি।
থবক শুবা শীন্মী ওইরম্বদগী কল্লক্লবা অঙাংশিং, লায়রবা লম লৈজদবা ইমুংশিংগী অঙাংশিং, অহলশিং শেন্নবীদ্রবা অঙাংশিং, ইমুং-মনুংগা শেৎনরবা অঙাংশিং, লৈফম লৈত্রবা মীওইশিং অমসুং খুন্নাইগী লৈতাদবা অমসুং মুক্নবা অমসুং মহৌশাগী অমাং-অতা নংলবা মফমশিংগী অঙাংশিংদা লৈফমগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। ই.বি.বিশিং, এল.দব্লিউ.ইনা শোকহল্লবা মফমশিং, এস.এফ.দিশিং অমসুং নিতি অয়োগনা মশক খঙদোক্লবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা হেন্না খুদোংচাবা পীরে।
রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিং অসিদা অঙাংশিংদা মহৌশাগী স্কুলগী করিকুলম, অকক্নবা স্কিল ত্রেনিং, মশা ঙাকথোক্নবা ফিজিকেল ত্রেনিং, অনা-লায়য়েং, মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং থাগী স্তাইপেন্দ অঙাংশিংদা ফংহল্লি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা রেসিদেন্সিএল স্কুল ৩৮৩ অমসুং হোস্তেল ৬৮০ পুন্না স্কুল/হোস্তেল ১০৬৩ লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
সমগ্র সিক্ষাগী মখাদা অয়াবা পীরবা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিং(অপুনবা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং
হোস্তেলশিং
১
অন্ধ্র প্রদেস
৩
১৪
২
অরুনাচল প্রদেস
১৫৫
৫৪
৩
অসাম
৩
১
৪
বিহার
৬
৯
৫
ছত্তিসগর
৬৭
৩৯
৬
দিল্লি
0
৩
৭
হরিয়ানা
৪
৩
৮
ঝারখান্দ
২৫
১৬
৯
কর্নাতাকা
৫
0
১০
কেরলা
0
৬
১১
লাদাখ
0
২
১২
মৈধ্য প্রদেস
১১
৩৯০
১৩
মহারাস্ত্রা
৩
৮
১৪
মনিপুর
৯
৮
১৫
মিজোরম
৪
১১
১৬
নাগালেন্দ
৭
১১
১৭
ওরিসা
৩
১৮
১৮
পঞ্জাব
0
৫
১৯
রাজস্থান
৭
৩৪
২০
সিক্কিম
০
১
২১
তামিল নাদু
১৩
০
২২
তেলঙ্গানা
৩৩
৮
২৩
ত্রিপুরা
৪
১৪
২৪
উত্তর প্রদেস
৯
০
২৫
উত্তরখান্দ
০
৬
২৬
নোংচুপ বঙ্গাল
১২
১৯
অপুনবা
৩৮৩
৬৮০
দিশেম্বর ০৩, ২০২০দা শেমখিবা