Ministry of Education
1st ASEAN-India Hackathon 2021 concludes
ASEAN-India Hackathon is well aligned with the vision of APASTI 2016-2025: Union Education Minister
ASEAN-India Hackathon, a unique platform for youngsters to put their minds and energies together: Union Minister of External Affairs
05 FEB 2021 11:32AM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Union Minister of External Affairs Shri Subrahmanyam Jaishankar attended the award ceremony of ASEAN- India Hackathon 2021 along with Ministers and dignitaries from ASEAN countries. The Hackathon concluded with more than 300 students, mentors, and officials participating from 10 ASEAN countries and India.
Addressing the participants of Hackathon, Union Education Minister said, “I would like to first congratulate all, for successfully completing the first ASEAN-India Hackathon. I am very thankful to all ASEAN countries for participating in this first-of-its-kind initiative. For the last 3 days, all 54 teams have worked really very hard on 11 problem statements and I was informed by juries and mentors that they are very happy with the quality of work done by participants during this Hackathon. The ASEAN - India Hackathon is well aligned with the vision of ASEAN - plan of action on science, technology and innovation (APASTI) 2016-2025”.
Shri Pokhriyal applauded the focus of the Budget on innovation and entrepreneurship and stressed on boosting the research ecosystem through the Prime Minister Research Fellowship, SPARC, STRIDE, IMPRINT and other research schemes.
Shri Pokhriyal said under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the bond between India and ASEAN countries in the field of education, science and technology has strengthened. One of the main objectives of this hackathon has been to encourage working for sustainable development while creating employment to make our nations Atma Nirbhar. Today India and ASEAN countries have become perfect examples of energy, synergy and international collaboration for other countries to emulate. If the human resources and natural resources of India and ASEAN countries are properly utilized, then a new dimension will open for the betterment of humanity and the world, he added.
The Minister of External Affairs Shri Subrahmanyam Jaishankar stated that “ASEAN India Hackathon offers a unique platform for our youngsters to put their minds and energies together. It is an excellent means to inculcate cooperative spirit among the participants and also exposes them to diverse viewpoints, cultures and work ethics. cutting across national boundaries.”
Prof. Anil Sahasrabudhe, Chairman AICTE said, "It is a moment of pride for us to successfully conclude the first-ever edition of ASEAN-India Hackathon. In the last four days, we have seen how students developed solutions to address the challenges in the ‘Blue economy’ and the education sector. Students meticulously designed innovative solutions in the field of Blue Economy with the help of Artificial Intelligence, Machine learning, AIS Data and Real-Time Data monitoring.”
The program concluded with the announcement of Prizes for the winning teams, runner ups and encouragement awards for other participating teams.
The following dignitaries from ASEAN countries also attended the award ceremony of ASEAN- India Hackathon.
⮚ H.E Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Haji Hamzah bin Haji Sulaiman, Minister of Education, Brunei.
⮚ H.E. Mr. CHEA Vandeth, Minister of Post and Telecommunications, Cambodia.
⮚ Her Excellency, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad, Minister of Higher Education, Malaysia.
⮚ H.E. Mr. Lawrence Wong, Minister of Education, Singapore.
⮚ H.E. Dr. Anek Laothamatas, Minister, Ministry Higher Education, Science, Research, and Innovation, Thailand.
⮚ H.E. Prof. Ir. Nizam, Director General of Higher Education of Ministry of Education and Culture, Indonesia.
⮚ H.E. Dr. Phout SIMMALAVONG, Deputy Minister, Ministry of Education and Sports, Lao PDR
⮚ H.E. Mr. Nguyen Van Phuc, Deputy Minister, Ministry of Education and Training, Vietnam.
⮚ H.E. Gregorio B. Honasan II, Secretary, Department of Information and Communication Technology, Philippines.
“I congratulate the government of India for organizing an event that gave youngsters a platform to come together and to showcase their talent in these hard times” said Her Excellency, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad from Minister of Higher Education, Malaysia.
His Excellency Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Haji Hamzah bin Haji Sulaiman, Minister of Education from Brunei expressed in his address that “India and ASEAN countries have established a longstanding partnership in many areas including Human Resource Development, Person to Person contact and Education”
“Today’s world faces problems that are on a different level altogether. Facing these problems requires equally novel technological solutions. We are living through a time of rapid change. With the increasing complexity of global relations and ever-changing global economy, we need new approaches to solve our problems.” Said H.E. Gregorio B. Honasan II, Secretary, Department of Information and Communication Technology (Minister rank), Philippines.
The Minister of Education from Singapore H.E. Mr. Lawrence Wong expressed that “At some point, this pandemic will be over. But the problems we face do not end there. Climate change remains a matter of concern for the world and especially for the ASEAN countries. We need to come together in the same spirit, as we did to fight against Covid 19”
The participating students from ASEAN and India were very happy with the opportunity provided by Indian Ministry of Education.
Syahshiyah Rohidah, a student participant from Indonesia said that “It was really an adventurous ride since past few days, I am getting to know new people and collaborating with them. His team proposed a solution on “Quantification of Marine Litter using Image Processing”
SEUN Siuphinga student from Cambodia said that “This hackathon has been a first of its kind experience for her”
Đinh Thanh Hiền, a student participant from Vietnam “I enjoyed this hackathon process and looking forward for more chances to participate in such international events”.
Clarisse Johanna Solis, a student participant from Philippines “The process was rigorous time consuming but interesting, It was truly a great and worthwhile experience” She expressed that wish to visit India when borders resume.
The ASEAN-India Hackathon-2021 aims at enhancing the cooperation between India and ASEAN countries in science, tech and education. All the ASEAN countries participated in this unique initiative of providing innovative solutions to overcome the challenges under two broad themes of Blue Economy and Education. Student teams from all the 10 ASEAN countries as well as India participated in this ASEAN-INDIA Hackathon. These teams comprised of 330 students and 90 mentors. The students were divided in 54 cross-country teams, where each team consists of six students and two mentors. These diverse teams competed on developing the best solution for 11 problem statements provided by various reputed organisations and government bodies.
The Ministry of Education’s Innovation Cell and the All India Council for Technical Education in collaboration with the Ministry of External Affairs (MEA) and ASEAN countries organized the first ASEAN-India Hackathon. Due to COVID-19 restrictions, the Hackathon was conducted online using a digital platform, indigenously developed by the Ministry of Education’s Innovation Cell.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
অহানবা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন ২০২১ লোইশিনখ্রে
এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসি অপস্তি ২০১৬-২০২৫গী পান্দমগা মপুং ফানা মরী লৈনৈঃ কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী
এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসি নহাশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ইনর্জীবু অমত্তা ওইবা ফম্বাক্তা থমদুনা শিজিন্নবগী তোপা তোপ্পা প্লেৎফোর্ম অমনিঃ কেন্দ্রগী এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রী
05 FEB 2021 11:32AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’ অমসুং কেন্দ্রগী এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী সুব্রমনিয়ম জয়শঙ্করনা এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগী মীথুংলেন অমসুং মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন ২০২১গী মনা য়েন্থোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি। ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাক ১০গী মহৈরোয় ৩০০ হেনবা, মেন্তর অমসুং ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াদুনা হেক্কাথোন অসি মাই-পাক্না লোইশিনখি।
হেক্কাথোন অসিদা শরুক য়ারিবশিংদা ৱা ঙাংবগী থৌরমদা, কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “অহানবমক্তদা ঐহাক্না মীয়াম খুদিংবু অহানবা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন্না মাই পাক্না লোইশিনখিবা ঙমখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐহাক্না অসিগুম্লবা খ্বাইদগী অহানবা মখলগী খোঙথাং অসিদা শরুক য়ারকপগীদমক্তা এ.এস.ই.এ.এন.গী লৈবাকশিংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। হৌখিবা নুমিৎ হুম্নিদা, কাঙলুপ ৫৪ অসিনা শিংনবগী ৱারোল ১১দা য়াম্না থৱাই য়াওনা হোৎনখি অমসুং হেক্কাথোন অসিগী মনুংদা শরুক য়ারিবশিংনা পাংথোকখিবা থৌওং কয়াগী মগুন অসিদা মসিগী জ্যুরী অমসুং মেন্তরশিংনা অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওই হায়নসু ঐঙোন্দা পাউদম্লকখি। মসিগী এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসি এ.এস.ই.এ.এন.- প্লান ওফ এক্সন ওন সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন (অপস্তি) ২০১৬-২৫গী পান্দমগা মপুং ফানা মরী লৈনৈ”।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ্তা বজেৎনা মিৎয়েং চঙলিবা অসিবু থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী রিসর্চ ফেলোশিপ, স্পার্ক, স্ত্রাইদ, ইম্প্রিন্ত অমসুং অতোপ্পা রিসর্চকী স্কিমশিংগী খুত্থাংদা রিসর্চকী ইকোসীস্তেম্বু খুমাং চাউশিলহনবদা অহেনবা মিৎয়েংসু চঙখি।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খিবদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগী মরক্তা এজুকেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী হীরমদা লৈনরিবা মরী অসি মপাঙ্গল হেন্না কনশিল্লে হায়না ফোংদোকখি। মসিগী হেক্কাথোন অসিগী মরু ওইবা পান্দমশিংগী মনুংদা অমদি তুং কোইনা চাউখৎপা পুরকপদা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা অহেনবা থবক কয়া অমা লৈহন্দুনা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবনি। ঙসিদি, ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিং অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা মতৌ তম্বা য়াবা ইনর্জী, সীনর্জী অমসুং মালেমগী থাক্তা খুৎশম্নদুনা চৎপগী খ্বাইদগী অফবা খুদম অমা ওইরে। করিগুম্বা ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগী হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সশিং অসি নীংথিনা শিজিন্নরবদি, মীওইবা খুন্নাইবু হেন্না ফগৎহন্নবা মালেমগী অনৌবা থোঙ অমা হাংলগনি।
এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী সুব্রমনিয়ম জয়শঙ্করনা অসুম্না হায়খি, “এ.এস.ই.এ.এন. ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসিনা নহাশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ইনর্জীবু অমত্তা ওইনা থমদুনা শিজিন্নবা য়ানবা তোপ-তোপ্পা প্লেৎফোর্ম অমা পীবিরে। মসিনা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবশিংদা অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নবগী ইথিল পীবগী পাম্বৈ অমা ওইবতা নত্তনা মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন, চৎনবী অমসুং থবক তৌবগী কাঙলোনশিংবু লৈবাকশিংগী ঙমখৈ লান্না মীয়াম মাংদা পুরকপদসু তেংবাংলিবনি”।
এ.আই.সি.তি.ই.গী চেয়রমেন, প্রোফঃ অনিল সাহসরাবুধেনা অসুম্না ফোংদোকখি, “ খ্বাইদগী ইহান হানবা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোনবু মাই-পাক্না লোইশিনবা ঙমখিবা অসি ঐখোয়গী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মিকুপ অমনি। হৌখিবা নুমিৎ ৪নি অসিদা, ঐখোয়না মহৈরোয়শিংনা মতৌ করম্না ‘ব্লু ইকোনোমী’ অমসুং এজুকেসন সেক্তরদা লৈরিবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকখিবগে হায়বদু উবা ফংখি। মহৈরোয়শিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স, মেছিন লর্নিং, এ.আই.এস. দেতা অমসুং রীএল তাইম দেতা মোনিৎরিংগী তেংবাংনা ব্লু ইকোনোমীগী হীরমদা য়াম্না নীংথিবা মওংদা অনৌবা ৱারোইশিন শেম-শাখি”।
থৌরম অসিনা মকোক মথং তারবা কাঙবুশিংদা পীগদবা মনা অমসুং মসিদা শরুক য়ারিবা অতোপ্পা কাঙবুশিংদা পুক্নিং থৌগৎপগী মনা পীনবা লাউথোকপগা লোয়ননা লোইশিনখি।
মখাদা পল্লিবা এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাক্কী মীথুংলেনশিংসু এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোনগী মনা পীবগী থৌরমদা শরুক য়াখিঃ
ব্রুনৈগী এজুকেসন মন্ত্রী, ঐচ.ই. য়াং বেরহোর্মাৎ দাতো সেরী সেত্যা অৱাং হাজী হমজাহ বিন হাজী সুলাইমান।
কম্বোদিয়াগী পোস্ত অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী মন্ত্রী, ঐচ.ই. শ্রী চেয়া ভন্দেথ।
মলেসিয়াগী হাইয়র এজুকেসনগী মন্ত্রী, হার এক্সেলেন্সী, দাতুক সেরী দাঃ নোরাইনী অহমদ।
সিঙ্গাপোরগী এজুকেসন মন্ত্রী, ঐচ.ই. শ্রী লোরেন্স ৱোং।
থাইলেন্দগী হাইয়র এজুকেসন, সাইন্স, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগী মন্ত্রী, ঐচ.ই. দাঃ অনেক লাউথামাতাস।
ইন্দোনেসিয়াগী এজুকেসন অমসুং কলচরগী মন্ত্রালয়গী হাইয়র এজুকেসনগী দাইরেক্তর জেনেরেল, ঐচ.ই. প্রোফঃ ইর নিজাম।
লাও পি.দি.আর.গী এজুকেসন অমসুং স্পোর্ত মন্ত্রালয়গী দেপ্যুতী মন্ত্রী, ঐচ.ই. দাঃ ফাউৎ সিম্মালাভোং।
ভিএৎনামগী এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং মন্ত্রালয়গী দেপ্যুতী মন্ত্রী, ঐচ.ই. শ্রী ঙুয়েন ভান ফুক।
ফিলিপিন্সকী ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী বিভাগকী সেক্রেতরী, ঐচ.ই. গ্রেগোরিও বি. হোনাসান ২।
মলেসিয়াগী হাইয়র এজুকেসনগী মন্ত্রী, হার এক্সেলেন্সী, দাতুক সেরী দাঃ নোরাইনী অহমদনা অসুম্না ফোংদোকখি, “ঐহাক্না ভারত সরকারবু নহাশিংনা অসিগুম্বা লুরবা তাঞ্জা অসিদা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা মখোয়গী হৈ-শিংবা উৎপা য়াবা প্লেৎফোর্ম পীবগী অসিগুম্বা থৌরম অমা শিন-লাঙবা অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি”।
ব্রুনৈগী এজুকেসন মন্ত্রী, ঐচ.ই. য়াং বেরহোর্মাৎ দাতো সেরী সেত্যা অৱাং হাজী হমজাহ বিন হাজী সুলাইমান্না মহাক্কী ৱারোল অমদা অসুম্না ফোংদোকখি, “ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংনা হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত, মীওই অমগা মীওই অমগা শম্নবা অমসুং এজকেসনগী হীরমশিং য়াওনা য়াম্লবা হীরম কয়াদা মতম কুইনদগী খুৎশম্নবা চৎমিন্নবা খোঙলোয় ওইদুনা লাক্লি”।
ফিলিপিন্সকী ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী বিভাগকী সেক্রেতরী (মন্ত্রীগী থাক্তা লৈবা), ঐচ.ই. গ্রেগোরিও বি. হোনাসান ২না অসুম্না হায়খি, “ঙসিদি, মালেম অসিনা তোঙান-তোঙানবা থাক্তা লৈবা শিংনবা কয়া অমা মায়োক্নরি। মসিগী খুদোংচাদবশিং থেংনবা অসিদা তেক্নোলোজীগী অনৌবা ৱারোইশিন কয়া অমগী তঙাইফদবা লৈ। ঐখোয়না য়াম্না তোয়না হোংবা মতম অমদা হিংলি। মালেমগী মরীনা লুখৎলকপা হেনগৎপা অমসুং হোংলক্লিবা মালেমগী শেন্মিৎলোন অসিদা ঐখোয়না শিংনবশিং অসিগী অনৌবা ৱারোইশিন পুরকপগী তঙাই ফদবা লৈ”।
সিঙ্গাপোরগী এজুকেসন মন্ত্রী, ঐচ.ই. শ্রী লোরেন্স ৱোংনা অসুম্না হায়খি, “মতম খরগী মতুংদদি, মসিগী লাইচৎ অসি লোইগনি। অদুবু মসিদা ঐখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী অরোইবদি নত্তে। অইং-অশা হোংবা অসি মালেমগী ওইবা, মরু ওইনা এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগী ওইনা, শিংনবা অমা অদুম ওইদুনা লৈখিগনি। মতাং অসিদসু, ঐখোয়না কোবিদ-১৯গা মাইয়োক্নখিবগী মান্নবা ইথিল অসিগা লোয়ননা অমত্তা ওইনা চুঙশিনফম থোকই”।
এ.এস.ই.এ.এন. অমসুং ভারত্তগী শরুক য়াখিবা মহৈরোয়শিংনা ভারতকী এজুকেসন মন্ত্রালয়না পীরিবা খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা হরাওবা ফোংদোকখি।
ইন্দোনেসিয়াগী মহৈরোয় অমা, স্যাহশিয়াহ রোহিদাহনা অসুম্না হায়খি, “মমাংগী নুমিৎ খরনি অসি য়াম্না নুংঙাইবা খোঙচৎ অমা ওইখি। ঐহাক্না অনৌবা মীওই কয়া অমগা তিন্নদুনা মখোয়গা খুৎশম্নদুনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংখি”। মহাক্কী কাঙবুনা “ক্বান্তিফিকেসন ওফ মেরিন লিত্তর য়ুজিং ইমেজ প্রোসেসিং”গী মতাংদা ৱারোইশিন অমগী ৱাফম হৌদোকখি।
কম্বোদিয়াগী মহৈরোয়, স্যুন স্যুফিঙ্গানা অসুম্না হায়খি, “মসিগী হেক্কাথোন অসি ঐহাক্কী ওইনদি খ্বাইদগী ইহান হানবা ওইনা থেংনজবনি”।
ভিএৎনামগী মহৈরোয়, দিন থান হিএননা অসুম্না ফোংদোকখি, “ঐহাক্না মসিগী হেক্কাথোন অসি য়াম্না নুংঙাইখি অমসুং তুংদসু অসিগুম্বা মালেমগী থাক্কী থৌরমশিং কয়া য়াওনিংলি”।
ফিলিপিন্সকী মহৈরোয়, ক্লারিস জোহান্না সোলিসনা হায়খি, “মসিগী থৌওংশিং অসি মতম য়াম্না চঙবা য়াম্না ৱাবা অমদি ওইখি, অদুবু য়াম্না নুংঙাইবা অমদি ওইখি। মসিদা থেংনখিবশিং অসি তসেংনা য়াম্না নুংঙাইবা অমদি ওইখি”। মালেমগী ঙমখৈশিং হাংদোক্লকপা মতমদা মহাক্না ভারত্তা লাকপা পাম্মি হায়নসু ফোংদোকখি।
এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন ২০২১না ভারত অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগী মরক্তা সাইন্স, তেক অমসুং এজুকেসনগী হীরমদা লৈনরিবা মরীশিংবু হেন্না ফগৎহন্নবা পান্দম থম্বনি। শিংনবা কয়া অমবু ব্লু-ইকোনোমী অমসুং এজুকেসনগী পাক-চাউরবা হীরম অনিগী মখাদা অনৌবা ৱারোইশিন পুরকপগী তোপ-তোপ্পা খোঙথাং অসিদা এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংনা শরুক য়ানখি। এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাক ১০ অমসুং ভারতকী মহৈরোয়গী কাঙবুশিংনা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসিদা শরুক য়াখি। মসিদা মহৈরোয় ৩৩০ অমসুং মেন্তর ৯০না শরুক য়াখি। মহৈরোয়শিং অসিবু লৈবাক ময়াম য়ানশিন্নদুনা কাঙবু ৫৪ থোক্না খাইদোকখি অমসুং কাঙবু অমদা মহৈরোয় ৬ অমসুং মেন্তর ১ লৈখি। মসিগী তোঙান-তোঙানবা কাঙবুশিং অসিনা মনিং লৈরবা লুপ অমসুং সরকারগী বোদীশিংনা পীরকপা শিংনবা ১১গী খ্বাইদগী ফবা ৱারোইশিন পীবা ঙম্নবা চাংয়েংনখি।
এজুকেসন মন্ত্রালয়গী ইন্নোভেসন সেল অমসুং ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন্না এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ই.এ.) অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. লৈবাকশিংগা খুৎশম্নদুনা অহানবা এ.এস.ই.এ.এন.-ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসি শিন-লাঙখিবনি। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা অথিংবা কয়া লৈখিবদগী, মসিগী হেক্কাথোন অসি এজুকেসন মন্ত্রালয়গী ইন্নোভেসন সেলনা লমদম অসিদা শাজবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শিজিন্নদুনা ওনলাইন্দা পাংথোকখি।