উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ত্রাইবেলশিং অসিগী অখন্নবা শক্তম অসি য়োক্তুনা থম্বা ঙম্বা দিভেলপমেন্তগী মোদেল অমগীদমক উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
ত্রাইবেলশিং অসিদা লাক্লিবা ইনকম অসি হেন্না লাক্নবা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি য়োকখৎতুনা মমিং চৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখ্রে
অদিভাসিগী চৎনবি অসিনা মখোয় মখোয়গী শক্তম ওই-উপ রাস্ত্রপতি
ওর্গানিক ফুদ প্রদক্তশিং অসিগী দিমান্দ লাক্লিবা অসিদা ত্রিফেদনা শরুক য়াবা শ্রী নাইদুনা পাম্লি
01 FEB 2021 6:56PM by PIB Imphal
ত্রাইবেলশিং অসিগী অখন্নবা শক্তম অসি য়োক্তুনা থম্বা ঙম্বা দিভেলপমেন্তগী মোদেল অমগীদমক ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ “মখোয়গী চৎনবি অসিনা মখোয়গী শক্তম ওই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে অমসুং মসিগী চৎনবি অসি মাংহন্দনা লেংদনা অদুমক থম্বা মহাক্না পাম্মী৷
ন্যু দিল্লীদা লৈবা দিল্লি হাত্তা নেস্নেল ত্রাইবেল ফেস্তিবেল “অদি মহোতসব” অসি হৌদোক্লবা মতুংদা ঙসি ফেসবুক পোস্ত অমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, ত্রাইবেলগী চৎনবি অমা হেক্তা মাংলকপা হায়বা অসি মীওইবা জাতি অসিগী অচৌবা মাংজবা অমনি৷ ত্রাইবেলগী চাওখৎ থৌরাং হোৎনবদা অখন্নবা চেলেঞ্জশিং থেংনরিবা অদু উরদুনা সরকার অসিনা অদিবাসিশিং অসিবু অখন্নবা মীৎয়েং অমগী মখাদা মতম পুম্নমক্তা লোইনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ত্রাইবেলগী খুৎ-শাগী তোঙান তোঙানবা পোত্থোকশিং অসি য়েংলগা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি হেন্না হেন্না য়োকখৎতুনা মখোয়গী ইনকম অসি হেনগৎনবা ত্রাইবেলশিং অসিগী নেচরেল স্কিলশিং অসি উৎথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না উপ রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ মমিং লৈরবা ওর্গনাইজেসনশিং অসিগী দিজাইনরশিং অমসুং ত্রাইবেল আর্তিসনশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি হেন্না য়োকখৎনবা সরকার অসিনা হোৎনরিবা অসিগীদমক মহাক্না সরকার অসিবু থাগৎখ্রে৷ হায়রিবা অনি অসিগী ওর্গানিক ফুদ প্রদক্তশিং অসিগী দিমান্দ অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি অমসুং ত্রিফেদনা মসিগী মার্কেৎ অসি পাইশিন্নবা হোৎনগদবনি হায়না স্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ পোৎ-চৈশিং অসিগী মমলশিং ৱাংবগী কান্নবা অদু ত্রাইবেলগী মীয়ামশিং অসিদা ত্রিফেদনা হোৎনদুনা য়ৌহনবা অসি মহাক্না পাম্মী৷
অদিবাসিশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মীশিংগী ৮% হেন্না লৈরিবা অসি পল্লদুনা ত্রাইবশিং অসি চাওখৎহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী নেস্নেল ওবজেক্তিবকী মরু ওইবা মফম অমা ওইরি হায়না উপ রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
অদি মহোতসব অসি শিনবগীদমক ত্রাইবেল এফিয়র্স্কী মন্ত্রালয় অমসুং ত্রিফেদপু থাগৎলদুনা ত্রাইবেল আর্তিসনশিং অমসুং ভান ধন সপ্লাইয়রশিংনা অতোপ্পা আর্তিসনশিং অমসুং মার্কেৎ দ্রাইভরশিং অসিগা মরী লৈনহন্নবা মসিগী খুদোংচাবা অসি নিংথীনা শিজিন্ননবা উপ রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
মমাংদা উপ রাস্ত্রপতি অসিনা তোঙান তোঙানবা স্তোলশিং অসিগী অকোইবদা চৎতুনা য়েংখ্রে অমসুং উৎলিবা তোঙান তোঙানবা পোত্থোকশিং অসিগী মতাংদা অপেনবা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷
ত্রাইবেল এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আর্জুন মুন্দা, ত্রাইবেল এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সরুতা, ত্রাইবেল এফিয়র্স্কী সেক্রেতরী শ্রী এস. সুব্রামনিয়ম, ত্রিফেদকী চিয়রমেন শ্রী আর.সি. মীনা অমসুং ত্রিফেদকী মেনেজিং দাইরেক্তর শ্রী প্রাভির কৃস্ননা ইকাই খুম্নরবা মীওইশিং অসিগী মনুংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংনি৷

Vice President's Secretariat
Vice President calls for a model of development that preserves special identity of tribals
Vice President emphasizes the need to promote and popularize tribal products to improve their sources of income
Culture of Adivasis is their identity – Vice President
Shri Naidu wants TRIFED to tap into the demand for organic food products
Inaugurates the National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” in Dilli Haat
01 FEB 2021 6:56PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for a model of development that preserves the special identity of tribals. “Their culture is their identity”, he said and wanted this culture to remain intact, while drawing the Adivasis into the mainstream.
In a Facebook post today after the inauguration of National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” at Dilli Haat in New Delhi, the Vice President said that any loss of tribal culture would be an irreparable loss to humanity. Observing that there are unique challenges in the field of tribal development, he said that the Government has always treated Adivasis with a special concern.
Disapproving the attitude of urban mainstream which is often characterized by a belief that they have a lot to teach the tribes to help them to develop, Shri Naidu said “what we generally tend to forget is that in fact the tribes have a lot to teach the urban populace”, he said and called for keeping an open mind and observing humility while dealing with the tribes.
Maintaining that Adivasis are the aboriginals, the Vice President said that their way of life is guided by primal truths, eternal values and a natural simplicity. “The greatness of the tribes lies in the fact that they have managed to retain their primal and natural simplicity”, he said and underlined that this quality gives their arts and crafts a timeless appeal. The earthy and natural tribal handicraft instantly touches a primal instinct in all of us, he observed.
Taking note of the wide range of tribal handicrafts, the Vice President emphasized the need to channelize the natural skills of tribal to promote and popularize their products and improve their sources of income. He appreciated the Government for promoting interaction between the tribal artisans and the mainstream designers from reputed organizations. The synergy between these two can generate marketable products of art and handicraft for the top-end global market and added that it would be a win-win situation for the both.
Referring to the high-end demand for tribal products in cities and in the international market, the Vice President said that events such as this Aadi Mahotsav will play an important role in this regard. He praised the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) for doing significant work for economic empowerment of tribal communities including the promotion of e-commerce and digital platforms to take the business forward.
Shri Naidu also said that the demand for organic food products is growing and TRIFED must tap this niche market. He wanted the TRIFED to ensure that the benefit of higher prices reaches the tribal population.
Speaking at the event, the Vice President called for recognizing and promoting the ingenious tribal talent by marketing their handicrafts even in international markets.
Noting that the Adivasis constitute over 8 % of the country’s population, the Vice President said that the development of tribes is an important focus area of the national objective of inclusive development. He also said that our constitution enjoins upon the Government the responsibility of addressing the special needs of our tribal brothers and sisters. Praising their natural and healthy lifestyle, Shri Naidu suggested that COVID-19 pandemic showed that everyone must eat nutritious food and be physically fit.
Congratulating the Ministry of Tribal Affairs and TRIFED for organising the Aadi Mahotsav, the Vice President appealed to the tribal artisans and Van Dhan suppliers to make the best use of this opportunity to forge links with other artisans and market drivers.
Earlier, the Vice President went around various stalls and expressed his happiness at the wide range of products on display. He interacted with the craftsmen and witnessed various dance performances during the inauguration. Shri Naidu urged the people to visit the Mahotsav, get enriched by the diversity of our country and patronize the tribal products.
Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs, Smt. Renuka Singh Saruta, Minister of State for Tribal Affairs, Shri S. Subramanyam, Secretary, Tribal Affairs, Shri R.C. Meena, Chairman, TRIFED and Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED were among the dignitaries present on the occasion.