Ministry of Finance
Sharp Focus on Health & Wellbeing in India’s 2021-22 Budget Reflecting Deep Imprint of Global Pandemic
Health & Wellbeing One of The 6 Crucial Pillars of Aatma Nirbhar Bharat
Steep Increase of 137 Percentage in Budget Outlay over be 2020-21
Rs. 2,23,846 Crore allocated to Health Sector
Centrally Sponsored Scheme, PM Aatma Nirbhar Swasth Bharat Yojana announced with an Outlay of Rs 64,180 Crore over 6 Years
Rs. 35,000 Crore Allocated for Covid-19 Vaccine
01 FEB 2021 2:04PM by PIB Delhi
The Union Budget 2021-22 presented in Parliament today by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman clearly reflected the deep imprint the global pandemic of COVID-19 has left on the country’s public health landscape. Starting her Budget speech with narration of the country’s fight against COVID-19, and the various timely, graded and proactive measures taken by the Union Government, the Union Budget presented by the Finance Minister strongly positioned Health & Wellbeing as one of the 6 crucial pillars of Aatma Nirbhar Bharat. Healthy India, along with other sectors “will further strengthen the sankalp of Nation First”, she stated while presenting the Budget.
Health & Wellbeing have formed the topmost priority of the Union Government during the ongoing COVID health crisis. It is the foremost of the six crucial pillars that form foundation of the Union Budget.
Underscoring the significant importance of health and wellbeing for the growth and development of the country, the Budget allocation for the same has been increased to Rs 2,23,846 crore in BE 2021-22 as against this year’s BE of Rs 94,452 crore. This manifests into a sharp increase of 137 percentage.
Additionally, the Budget has brought a holistic approach to health as it has focused on strengthening three areas: Preventive, Curative, and Wellbeing.
The Finance Minister stated that while the investment on Health Infrastructure in this Budget has increased substantially, “progressively, as institutions absorb more, we shall commit more”.
The details of the expenditure in the health and wellbeing sector are as below:
Health and Wellbeing – Expenditure (in Rs.crore)
Ministry/Department
Actuals 2019-20
BE 2020-21
BE 2021-22
D/o Health & Family Welfare
62,397
65,012
71,269
D/o Health Research
1,934
2,100
2,663
M/o AYUSH
1,784
2,122
2,970
CoVID related Special Provisions
Vaccination
35,000
D/o Drinking Water & Sanitation
18,264
21,518
60,030
Nutrition
1880
3,700
2,700
FC Grants for Water and Sanitation
36,022
FC Grants for Health
13,192
TOTAL
86,259
94,452
2,23,846
PM Aatma Nirbhar Swasth Bharat Yojana
Acknowledging the importance of robust health systems as a significant pillar of sustained progress in the health sector, a new centrally sponsored scheme, PM Aatma Nirbhar Swasth Bharat Yojana, will be launched with an outlay of about Rs 64,180 crore over 6 years. This will develop capacities of primary, secondary, and tertiary care Health Systems, strengthen existing national institutions, and create new institutions, to cater to detection and cure of new and emerging diseases. This will be in addition to the National Health Mission.
The main interventions under the Scheme are:
1. Support for 17,788 rural and 11,024 urban Health and Wellness Centers
2. Setting up integrated public health labs in all districts and 3382 block public health units in 11 states;
3. Establishing critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions;
4. Strengthening of the National Centre for Disease Control (NCDC), its 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units;
5. Expansion of the Integrated Health Information Portal to all States/UTs to connect all public health labs;
6. Operationalisation of 17 new Public Health Units and strengthening of 33 existing Public Health Units at Points of Entry, that is at 32 Airports, 11 Seaports and 7 land crossings;
7. Setting up of 15 Health Emergency Operation Centers and 2 mobile hospitals; and
8. Setting up of a national institution for One Health, a Regional Research Platform for WHO South East Asia Region, 9 Bio-Safety Level III laboratories and 4 regional National Institutes for Virology.
Mission Poshan 2.0
Nutrition has been highlighted as an integral component of the country’s health and wellbeing. To strengthen nutritional content, delivery, outreach, and outcome, the Union Budget has proposed merger of the Supplementary Nutrition Programme and the Poshan Abhiyan. These will form the umbrella of Mission Poshan 2.0. An intensified strategy to improve nutritional outcomes across 112 Aspirational Districts has been proposed.
Vaccines
Development of COVID-19 vaccines found a pride of place in the Union Budget. The Union Finance Minister stated that the “Honourable Prime Minister launched the vaccination drive by crediting and thanking our scientists. We are ever grateful for the strength and rigour of their efforts”. She stated that India has two vaccines available and has begun medically safeguarding not only her own citizens against COVID-19, but also those of 100 or more countries. “It is added comfort to know that two or more vaccines are also expected soon”, she added.
Rs. 35,000 crore have been allocated for COVID-19 vaccine in BE 2021-22. “I am committed to provide further funds if required”, the Finance Minister further said.
In addition, the Pneumococcal Vaccine, a ‘Made in India’ product, which is presently limited to only 5 states, will be rolled out across the country. This will avert more than 50,000 child deaths annually, the Finance Minister informed during the Budget speech.
National Nursing and Midwifery Commission Bill
The Finance Minister pointed out that the National Commission for Allied Healthcare Professionals Bill has been introduced in Parliament with a view to ensuring transparent and efficient regulation of the 56 allied healthcare professions. She announced that The National Nursing and Midwifery Commission Bill will be introduced by the government for passing to bring about transparency, efficiency and governance reforms in the nursing profession.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ভারতকী ২০২১-২২ বজেৎতা হেল্থ এন্দ ৱেলবিংদা চাউনা মীৎয়েং চংবনা মালেমগী লাইচৎকী শাফু অদু তাক্লি
হেল্থ এন্দ ৱেলবিং অসি আত্মা নির্ভর ভারতকী মরু ওইবা য়ুম্বী ৬কী মনুংদা অমনি
বি.ই. ২০২০-২১দগী বজেৎ আউৎলেদা চাদা ১৩৭ খঙহেন হেনগৎখ্রে
হেল্থ সেক্তরদা লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬ এলোকেৎ তৌখ্রে
চহি ৬কী লুপা করোর ৬৪,১৮০গী আউৎলে অমআ লোইননা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কীম পি.এম. আত্মা নির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা লাউথোকখ্রে
কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী লুপা করোর ৩৫,০০০ এলোকেৎ তৌখ্রে
01 FEB 2021 2:04PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা মালেমগী ওইরিবা লাইচৎ কোবিদ-১৯মা লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থকী লমদা পীখিবা শাফু অদু ময়েক শেংনা উবা ফংখ্রে। মহাক্কী বজেৎকী ৱারোল অদু লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনখিবা, অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মতম চানা, তাঙ্কক নাইনা অমসুং প্রোএক্তিব ওইনা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙনবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ৱারী লিবদগী হৌদুনা শেলথুমগী মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা আত্মা নির্ভর ভারতকী মরু ওইবা য়ুম্বী ৬কী মনুংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং হায়বা অসি অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। অতোপ্পা সেক্তরশিংগা লোইননা মশা-মউ ফবা ভারতনা “জাতি হান্না হায়বা ৱাশক অসি হেন্না চেৎশিনহনগনি”, হায়না মহাক্না বজেৎ পুথোকদা ফোঙদোকখি।
কোবিদ হেল্থ ক্রাইসিস মনুংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং হায়বা অসি কেন্দ্র সরকারনা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌখি। কেন্দ্রগী বজেৎকী য়ুম্ফম ওইরিবা মরুওইবা য়ুম্বী তরুক্কী মনুংদা খ্বাইদগী মরু ওইবা অমনি।
লৈবাক অমগী চাউখৎ থৌরাংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা হায়রিবা অসিগী বজেৎ এল্লোকেৎ অসি বি.ই. ২০১৯-২০দা লুপা করোর ৯৪,৪৫২ ওইরম্বদগী বি.ই. ২০২১-২২দা লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬তা হেনগৎখ্রেচাদা ১৩৭ ওইদুনা চাউনা হেনগৎপা উবা ফংখ্রে।
অহেনবা ওইনা বজেৎ অসিনা হকশেলদা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা পুরক্তুনা লম অহুমগী মপাঙ্গল হাপকৎপদা মীৎয়েং থমখ্রে: প্রিবেন্তিব, ক্যুরেতিব অমসুং ৱেলবিং।
শেলথুমগী মন্ত্রীনা বজেৎ অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত চাউনা হেনগৎপগা ইরোইননা “ইন্সতিত্যুসনশিংনা হেন্না শিজিন্নবগী মতুং ইন্না ঐখোয়না হেন্না তৌগনি” হায়না ফোঙদোকখ্রে।
হেল্থ অমসুং ৱেলবিং সক্তরদা তৌগদবা চাদিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
হেল্থ অমসুং ৱেলবিং – এক্সপেন্দিচর (লুপা করোর দা)
মন্ত্রালয়/বিভাগ
একচ্যুল ২০১৯-২০
বি.ই. ২০২০-২১
বি.ই. ২০২০-২১
দি/ও হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল
৬২,৩৯৭
৬৫,০১২
৭১,২৬৯
দি/ও হেল্থ রিসর্চ
১,৯৩৪
২,১০০
২,৬৬৩
এম/ও আয়ুশ
১,৭৮৪
২,১২২
২,৯৭০
কোবিদকা মরী লৈনবা অখন্নবা পওবিজন
বেক্সিনেসন
৩৫,০০০
দি/ও দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন
১৮,২৬৪
২১,৫১৮
৬০,০৩০
ন্যুত্রিসন
১৮৮০
৩,৭০
২,৭০০
ৱাতর এন্দ সেনিতেসনগী এফ.সি. গ্রান্তশিং
৩৬,০২২
হেল্থকী এফ.সি. গ্রান্তশিং
১৩,১৯২
অপুনবা
৮৬,২৫৯
৯৪,৪৫২
,২৩,৮৪৬
পি.এম. আত্মা নির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা
মপাঙ্গল কনবা হেল্থ সিস্তেমশিংগী অসি হেল্থ সেক্তর চাউনা চাউখৎনবগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমা ওই হায়বা খঙলদুনা অনৌবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কীম পি.এম. আত্মা নির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা অসি চহি ৬কী লুপা করোর ৬৪,১৮০গী আউৎলেগা লোইননা হৌদোক্লগনি। মসিনা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সরী হেল্থ সিস্তেমশিংগী কেপাসিতীশিং হেনগৎহনগনি, হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনগৎহনগনি অমসুং অনৌবা অমসুং থোরকপা লাইনাশিং লায়েংনবা, খঙদোক্নবা অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎহনগনি। মসি নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মথক্তা অহেনবা ওইগনি।
স্কীম অসিগী মখাদা মপুং ওইনা লৌখৎকদবশিং:
১.
1. খুঙ্গংগী হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১৭,৭৮৮ অমসুং সহরগী ১১,০২৪গী মেং পাংগনি।
2. জিলা পুম্নমক্তা অমসুং রাজ্য ১১গী ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩৮২দা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবশিং লিংখৎপা ;
3. জিলা ৬০২ অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন ১২দা ক্রিতিকেল কিয়র হোস্পিতাল ব্লোকশিং লিংখৎপা;
4. নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল, মাগী রিজনেল ব্রাঞ্চ ৫ অমসুং মেত্রোপোলিতেন হেল্থ সর্ভিলেন্স য়ুনিৎশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
5. পব্লিক হেল্থ লেবশিংগা কন্নেক্ত তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেসন পোর্তেল চাউথোকপা;
6. এয়রপোর্ত ৩২, সীপোর্ত ১১ অমসুং লেন্দ ক্রোসিং ৭, পোইন্ত ওফ এন্ত্রীশিংদা অনৌবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ১৭ চল্লাইহনবা অমসুং হান্না লৈরিবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩ মপাঙ্গল কনখৎহনবা ;
7. হেল্থ ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ অমসুং মোবাইল হোস্পিতাল ২ লিংখৎহনবা; অমসুং
8. ৱান হেল্থকী নেস্নেল ইন্সিতিত্যুসন অমা, দবল্যু.ঐচ.ও. সাউথ ইস্ত এসিয়া রিজনগী রিজনেল রিসর্চ প্লেৎফোর্ম অমা, বাইও-সেফতী লেবেল III লেবোরেতোরী ৯ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুতস ওফ ভাইরোলোজী ৪ লিংখৎপা।
মিসন পোশান ২.০
লৈবাক অসিগী হেল্থ অমসুং ৱেলবিংদা ন্যুত্রিসন হায়বা অসি মরু ওইবা মচাক অমনি হায়না থমখ্রে। ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিবরী, আউৎরীচ অমসুং আউৎকম হেনগৎহন্নবা কেন্দ্রগী বজেৎনা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম অমসুং পোশন অভিয়ান পুনশিন্নবা প্রপোজ তৌখ্রে। মসিবা মিসন পোশন ২.০গী অমব্রেলা শেমগনি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১১২দা ন্যত্রিস্নেল আউৎকমশিং হেনগৎনবা অকনবা লালোং অমগা প্রপোজ তৌখ্রে।
বেক্সিনশিং
কোবিদ-১৯ বেক্সিন পুথোকপা অসিনা কেন্দ্রগী বজেৎতা চাউথোকচবগী মফম অমা কনখ্রে। কেন্দ্রগী শেলথুমগী মন্ত্রীনা হায় “ ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংদা মনা পীদুনা অমসুং ধাগৎতুনা বেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখি। মখোয়গী মপাঙ্গল অমসুং কন্না হোৎনখিবশিং অসিগীদমক ঐখোয়না তৌবিমল খঙবা উৎচরি”। মহাক্না হায় ভারত্তা বেক্সিন অনি ফংলে অমসুং কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মশাগী প্রজাশিং ঙাকশেল পীবা খক্তা নত্তনা লৈবাক ১০০ অমদি অতোপ্পা কয়াদসু পীরি। “অতোপ্পা বেক্সিন অনি নত্ত্রগা কয়া অথুবদা পুথোরক্লনি খঙবদা নুংঙাই”, হায়না মহাক্না মখা তাখ্রে।
বি.ই. ২০২১-২২দা কোবিদ-১৯ বেক্সিনগীদমক লুপা করোর ৩৫,০০০ এলোকেৎ তৌখ্রে। “করিগুম্বা মথৌ তারবদি ঐহাক্না অহেনবা অদু পীগনি”, হায়না শেলথুমগী মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখ্রে।
মসিগী মথক্তা ন্যুমোকোকল বেক্সিন, ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ প্রদক্ত অসি হৌজিল রাজ্য ৫দা খক্তা ফংলি, মসি লৈবাক শিনবা থুংনা রোল আউৎ তৌরগনি। মসিনা চহি অমদা অঙাং ৫০,০০০ হেন্না শীরিবা অসি ঙাকথোক্লগনি, হায়না বজেৎকী ৱারোলদা শেলথুমগী মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
নেস্নেল নর্সিং এন্দ মিদৱাইফরী কম্মিসন বিল
শেলথুম মন্ত্রীনা নেস্নেল কম্মিসন ফোর এলাইদ হেল্থকিয়র পওফেস্নেল্স বিলস অসি পার্লিয়ামেন্তদা এলাইদ হেল্থকিয়র প্রোফেসন ৫৬তা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা অমসুং মপুং ফানা রেগুলেসন তৌনবা পুথোকখ্রে। নর্সিং প্রোফেসনদা ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসেন্সী অমসুং গভর্নান্স রিফোর্মশিং পুরক্নবা সরকারনা নেস্নেল নর্সিং এন্দ মীদৱাইফরী কম্মিসন বিল পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না লাউথোকখ্রে।