বিত্ত মন্ত্ৰালয়
উন্নত মৌদ্ৰিক নীতি প্ৰচাৰ, ৰেপ' ৰেটত ১১৫ বিপিএছ পৰ্যন্ত কৰ্তন
অধিসূচিত ব্যৱসায়িক বেংকসমূহৰ সামগ্ৰিক উৎপাদন বিহীন সম্পত্তিৰ হাৰ অৱনমিত, মাৰ্চ, ২০২০ত ৮.২১%ৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ত হ্ৰাস হৈ ৭.৪৯% পায়গৈ
ৰাজহুৱা আৰু বেচৰকাৰী উভয় বেংকত আশংকা ভাৰযুক্ত সম্পত্তিৰ ক্ষেত্ৰত পুঁজিত সংশোধন
29 JAN 2021 3:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা, ২০২০-২১ দাখিল কৰি কয় যে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ অপ্ৰত্যাশিত সংকটৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মাৰ্চ ২০২০ৰ পৰা মৌদ্ৰিক নীতি যথেষ্ট সৰল কৰি তোলা হৈছে।
মৌদ্ৰিক নীতি প্ৰচাৰ
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, মাৰ্চ ২০২০ৰ পৰা ৰেপ' নিৰিখত ১১৫ বেছিক অংকৰ কৰ্তন কৰা হৈছে আৰু মাৰ্চ, ২০২০ত প্ৰথম মৌদ্ৰিক নীতি সমিতি (এমপিচি)ৰ বৈঠকত ৭৫ বেছিক অংকৰ আৰু মে', ২০২০ত দ্বিতীয় বৈঠকত ৪০ বেছিক অংকৰ কৰ্তন কৰা হয়। ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত তৰলতাৰ স্থিতিক প্ৰবন্ধিত কৰাৰ পৰম্পৰাগত আৰু অপৰম্পৰাগত উপায়বিলাক প্ৰয়োগ কৰি ২০২০-২১ত প্ৰণালীগত উপভোগ সামগ্ৰীৰ আধিক্য অব্যাহত ৰাখে। এই বছৰ জমা আৰু ঋণৰ নিৰিখত পলিচী ৰেপ' নিৰিখৰ হস্তান্তৰণতো সংশোধন দেখা যায় আৰু নতুন ৰুপি ঋণ (ফ্ৰেছ ৰুপি লোনছ) আৰু বকেয়া ৰুপি ঋণ (আউটষ্টেণ্ডিং লোনছ)ৰ ওপৰত ভাৰযুক্ত গড় ঋণ নিৰিখত ক্ৰমে ৯৪ বেছিক অংক আৰু ৬৭ বেছিক অংকৰ হ্ৰাস নথিভুক্ত কৰা হৈছে। এনেদৰে, এই সময়ছোৱাত, ভাৰযুক্ত গড় ডমেষ্টিক টাৰ্ম ডিপজিট ৰেটত ৮১ অংকলৈকে হ্ৰাস হয়।
বেংকিং ক্ষেত্ৰ
অধিসূচিত ব্যৱসায়ী বেংকৰ সামগ্ৰিক উপাদন বিহীন সম্পত্তিৰ হাৰো মাৰ্চ ২০২০ৰ শেষত ৮.২১%ৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰ ২০২০ৰ শেষলৈকে হ্ৰাস হৈ ৭.৪৯%ত পায়গৈ। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি ইয়াৰ লগতে মহামাৰীৰ ফলত ঋণ লওঁতাক সম্পত্তি বৰ্গীকৰণ ৰেহায়ো প্ৰদান কৰা হয়।
তদুপৰি, অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, অধিসূচিত ব্যৱসায়ী বেংকসমূহৰ আশংকা ভাৰযুক্ত সম্পত্তিৰ নিৰিখৰ পুঁজিতো বেচৰকাৰী আৰু ৰাজহুৱা দুয়োটা ক্ষেত্ৰৰ বেংকত সংস্কাৰৰ জৰিয়তে মাৰ্চ ২০২০ৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰ ২০২০ৰ মাজত ১৪.৭%ৰ পৰা ১৫.৮% পৰ্যন্ত বৃদ্ধি নথিভুক্ত কৰা হয়।
দেউলীয়া আৰু শোধন অক্ষমতা সংহিতা
বাজেট-পূৰ্ব সমীক্ষা অনুসৰি, আইবিচি (ইয়াৰ শুভাৰম্ভৰ পৰা)ৰ মাধ্যমত অধিসূচিত বাণিজ্যিক বেংকসমূহৰ বাবে ৰিকভাৰী হাৰ ৪৫%তকৈ অধিক হৈছে। মহামাৰীৰ বাবে, কৰ্পৰেট দেউলীয়া সমাধান প্ৰক্ৰিয়া (চিআইআৰপি)ৰ পদক্ষেপ স্থগিত কৰি দিয়া হৈছিল। স্থগনৰ সৈতে জাৰি ক্লীয়েৰেঞ্চৰ বাবে সঞ্চয়ী বিষয়ত পাতলীয়া অৱনতি নথিভুক্ত কৰা হয়।
সমীক্ষা অনুসৰি, সম্প্ৰতি দুয়োটা বেংক আৰু অ-বেংকিং বিত্তীয় কৰ্প'ৰেচনৰ দ্বাৰা বকেয়া ঋণ বৃদ্ধিৰ ফলত বাস্তৱিক অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ বাবে বিত্তীয় প্ৰবাহ স্থিৰ থাকে। ৰিভাৰ্ছ ৰেপ'ৰ জৰিয়তে আৰবিআইৰ সৈতে বেংকসমূহৰ দ্বাৰা জমা ন্যূনতম (সময়োজিত) ধনৰ কাৰণে উচ্চতৰ ৰিজাৰ্ভ ধন বৃদ্ধিক ধন যোগান বৃদ্ধিলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিব পৰা নগ'ল। ১ জানুৱাৰী, ২০২১ত বেংকসমূহৰ ঋণ বৃদ্ধিত হ্ৰাস হৈ ই ৬.৭%পৰ্যন্ত আহি যায়। বেংকিং ক্ষেত্ৰত ক্ৰেডিট অফৰ কাৰণেও ২০২০-২১ব্যাপক স্তৰত শ্ল'ডাউনৰ সাক্ষী হৈ ৰ'ল।
সমীক্ষা অনুসৰি, ২০ জানুৱাৰী, ২০২১ত নিফটি ৫০ আৰু এছএণ্ডপি বিএছই ছেনছেক্সে অভিলেখ উচ্চতা আহৰণ কৰি ক্ৰমে ১৪,৬৪৪.৪ আৰু ৪৯,৭৯২.১২ত পায়গৈ।

Ministry of Finance
Improved Monetary Policy Transmission; Repo Rate cut by 115 BPS
Gross non performing Asset ratio of scheduled commercial Banks Declined; from 8.21% in Mar. 2020 to 7.49% in Sept. 2020
Improvement in Capital to Risk Weighted Assets, in Both Public & Private Banks
29 JAN 2021 3:36PM by PIB Delhi
The monetary policy was significantly eased from March 2020 onwards owing to the unprecedented COVID 19 pandemic and remained accommodative in 2020, states the Economic Survey. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, tabled the Economic Survey 2020-21 in the Parliament today.
Monetary policy transmission
The Economic Survey observes that the repo rate has been cut by 115 bps since March 2020, with 75 bps cut in first Monetary Policy Committee (MPC) meeting in March 2020 and 40 bps cut in second meeting in May 2020. Also, Systemic liquidity in 2020-21 remained in surplus while RBI undertook various conventional and unconventional measures to manage liquidity situation in the economy. This year saw improvement in transmission of policy repo rates to deposit and lending rates, as reflected in the decline of 94 bps and 67 bps in Weighted Average Lending Rate on fresh rupee loans and outstanding rupee loans respectively from March 2020 to November 2020. Similarly, the Weighted Average Domestic Term Deposit Rate declined by 81 bps during the same period.
Banking Sector
Gross Non-Performing Assets ratio of Scheduled Commercial Banks decreased from 8.21 per cent at the end of March 2020 to 7.49 per cent at the end of September 2020. This has to be seen in conjunction with the asset classification relief provided to borrowers on account of the pandemic, says the Economic Survey.
Further, the Survey notes that Capital to risk-weighted asset ratio of Scheduled Commercial Banks increased from 14.7 per cent to 15.8 per cent between March 2020 and September 2020 with improvement in both Public and Private sector banks.
Insolvency & Bankruptcy code
According to the Pre Budget Survey, the recovery rate for the Scheduled Commercial Banks through IBC (since its inception) has been over 45 per cent. Due to the pandemic, initiation of Corporate Insolvency Resolution Process (CIRP) was suspended for any default. The suspension along with continued clearance has allowed a small decline in accumulated cases.
The Survey states that the financial flows to the real economy however remained constrained on account of subdued credit growth by both banks and Non-Banking Financial Corporations. The higher reserve money growth did not fully translate into commensurate money supply growth due to the lower (adjusted) money multiplier reflecting large deposits by banks with RBI under reverse repo. Credit growth of banks slowed down to 6.7 per cent as on January 1, 2021. The credit off take from banking sector also witnessed a broad-based slowdown in 2020-21.
Nifty 50 and S&P BSE Sensex reached record high closing of 14,644.7 and 49,792.12 on January 20, 2021 respectively, says the Survey.