উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতনা মহাক্কী লৈরিবা ফিলোসোফী ‘য়ুনিভর্সেল ৱান্নেজ’ অসিগী মতেংনা মালেম অসিদা লম্বী অদু তাকপা ঙম্মী: উপ রাস্ত্রপতি
ইন্দিয়নগী পুন্সি লম্বী অসিদা দেমোক্রেতিক ইথোস্কী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম অদু য়াওরি: ভি.পি. শ্রী নাইদু
শ্রী নরায়না গুরুদেবতা ভি.পি.না ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে - ‘অনৌবা ভারত অসিগী খ্বাইদগী ইথিল পীরিবা ঋশিশিং অসিগী মনুংদা অমা ওইরি’
ইং চিক্না, অমগা অমগা তংদু লৈতানা শান্তি লৈনা পুন্না হিংমিন্নবা অমসুং তোঙানবা তোঙানবা মীওইবা জাতি অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎপগী ভারতকী অখন্নবা মংলান অদু নরায়না গুরুনা শন্দোকখ্রে: উপ রাস্ত্রপতি
ভারতকী হৌরকফম অসি খঙদোক্নবা হৌজিক লৈরিবা নহা ওইরিবা শুরোল অসিদা শ্রী নাইদুনা হায়খ্রে
শ্রী নরায়না গুরুগী শৈরেংশিংগী লাইরিক ‘নোত মেনী বত ৱান’ উপ রাস্ত্রপতিনা ফোংখ্রে
22 JAN 2021 5:55PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা মীওইবা জাতি অসিনা থেংনরিবা প্রোব্লেমশিং অসিগীদমক ‘বাসুদাইভা কুতুম্বকম’গী ইন্দিয়ন ৱাল্দ ভ্যু অসিনা লম্বী অদু তাকপা ঙমগনি হায়না ঙসি উপ রাস্ত্রপতি শ্রী ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ তুকুৎচবা, হিংশা তৌবা, লান্না থাজবা অমসুং পাউ শন্দোকপা, অখন্নবা লাইনিং চৎনবি অমদা কা হেন্না লুপা ময়াম অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক কয়া অমগী মরক্তা অমসুং কম্ম্যুনিতী কয়াগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি তপ্না তপ্না ফৎলক্ত্রিবা মালেম অসিগী ফিভম অসি য়েংলগা অরিবা মতমগী ইন্দিয়ন ফিলোসোফী ‘য়ুনিভর্সেল ৱান্নেজ’ অসিদা মতুং ইনবা য়াবা অখন্নবা মরী অমা মহাক্না উবা ফংখ্রে৷
ভারতকী পুন্সি লম্বী অসিদা খ্বাইদগী মতিক চারবা দেমোক্রেতিক ইথোস্কী খুদম অমা লৈ হায়না পল্লদুনা মালেম অসিদা লৈরিবা ঐখোয় মীওইবা খুদিংমক অমগা অমগা চপ মান্ননা মরু ওই হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী সিবিলাইজেস্নেল ভেল্যুশিং অসিনা তাইবঙ মীওইবশিং অসিদা লৈরিবা বাইব্রেন্ত বেরাইতী অসি মশক খঙই অমসুং ঐখোয় পুম্নমক অসি ইশ্বোর অমতগী মচা ঙাক্তা ওইবনিনা হায়রিবা দাইভর্সিতী অসিদা মতম কুইনগী ওইনা য়েক্নদুনা থম্বা ঙমদে হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷ অসিগুম্বা ৱাল্দ ভ্যু অসিনা মালেম অসিদা লৈারিবা মীওইবা অমগা অমগা ইকাই খুম্নবা উৎনবা, অমগা অমগা তংদু লৈতানা শান্তি লৈনা হিংমিন্নবা অমসুং চাওখৎপা পুরকপা ঙম্নবা পুন্না খুৎশম্নহন্দুনা হোৎনহনবা ঙমহল্লি হায়না উপ রাত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
শ্রী নরায়না গুরুদেবকী শৈরেংশিং অদু প্রোফেসর জি.কে. সাসিধারননা ইংলিস লোন্দা হন্দোক্লিবা “নোত মেনী বত ৱান”(ভোল্যুম অনি) হায়না মমিং থোনবা লাইরিক অসি ভর্চুয়েল ওইনা লোঞ্চ তৌবগী থৌরমদা হায়রিবা ওবজর্বেসনশিং অসি শ্রী নাইদুনা শেমখিবনি৷ অনৌবা ভারত অসিদা ঋশি অসিনা কা হেন্না ইথিল পিরিবা অসি পল্লদুনা শ্রী নরায়না গুরু অসি “হিরম কয়া অমদা হৈ শিংলবা, অফাওবা মহাঋশি অমা, অফাওবা কবি অমসুং অমসুং অফাওবা মেতাফিজিসিয়ন অমা ওইরম্মী” হায়না উপ রাস্ত্রপিত অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
শ্রী নরায়না গুরু অসি মমল নাইদ্রবা সোসিয়েল রিফোমর অমা ওইবগী থৌদাং অদু উপ রাস্ত্রপতি অসিনা মখাতানা পনখ্রে৷ লাইশঙদা চংবা য়ানবগী ইহৌদা অমসুং অতোনবা জাতিবু শোক্ন-শম্নবা য়াহন্দবা অসিগী মাইয়োক্তা মহাক্না মাংজিল থানা থেংনখি৷ শ্রী নরায়না গুরুনা সিবাগিরি পিলগ্রিমেজ অসিগী শরুক অমা ওইনা লু-নানবগী থবকশিং, মহৈ-মশিং হেন্না তমহনবা, লৌউ-শিংউ, ললোল-ইতিক, হেন্দিক্রাফশিং অমসুং তেক্নিকেল ত্রেনিংদা কা হেন্না মীৎয়েং চংখি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
মালেম অসিদা লৈরিবা মীওইবা খুদিংদা অমসুং জিবা খুদিংদা লৈরিবা লাইনা পীবা ইনর্জী য়ুনিভর্সেল স্পিরিৎ অমনা মালেম অসিদা শন্দোকখ্রে হায়বা অসি মুনিঋশি অসিনা থাজৈ হায়না উপ রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ “নরায়না গুরুদেবকী ওইনদি “জাৎ মখল অমা, ধর্ম অমা, ময়াম পুম্নমক্কী ইশোর অমখক্তমক(ওরু জাথি, ওরু মাথম, ওরু দাইভম, মানুস্যনু) লৈ” হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী দর্শন-শাস্ত্র অসিনা মালেম অসিগী মীওইবা অমগা মীওইবা অমগা মান্নদবা থাক খায়রিবা অমসুং সমাজ অসিনা হন্থনা থম্লিবা অসি মুথৎনবা মহাক্কী রিফোর্মশিং অসিদা শিজিন্নৈ৷
শ্রী নরায়না গুরুনা ইং চিক্না, অমগা অমগা তংদু লৈতানা শান্তি লৈনা পুন্না হিংমিন্নবা অমসুং তোঙানবা তোঙানবা মীওইবা জাতি অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎপা হায়বা ভারত লৈবাক অসিগী অখন্নবা মংলান ওইরিবা অসি শন্দোক্তুনা মহাক অসি অনৌবা ভারত অসিগী খ্বাইদগী ফাওরবা ঋশিশিং অসিগী মনুংদা অমনি হায়না উপ রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ মহাক অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মতাংদা খঙবা ঙম্বগী লৌশিং অদু পোকপদগী য়াওরকই হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
লাইরিক ইরিবা অমসুং ফোংলিবা মী অসিনা ভোল্যুম অনি অসি ফোংবা মতমদা হোৎনখিবশিং অদু থাগৎলদুনা অসিগুম্বা লাইরিকশিং অসিনা ভারতকী ঙল্লিঙৈ মতমগী ৱারিশিং অসি য়াম্না মমুৎ তানা খঙহনবদা চাওনা কান্নবা পীরগনি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ লাইরিক অসিবু পারিবা ভারত মচাশিং অমসুং মালেম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা লমশিংগী মচাশিং অসিনা ভারতকী পাক চাওরবা মংলান অমসুং তোপ-তোপ্পা য়ুনিভর্সেলিতী অদু খঙবা ঙম্লগনি৷
অসিগুম্বা মমল য়াম্লবা মণিশিং অসি ঐখোয়না থিদুনা পুথোক্কদবনি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা ৱারোইশিন পীখি৷ অসিগুম্বা পব্লিকেসনশিং অসি ফোংদুনা মনুংদা তাক্নিংলিবা পাউতাকশিং অসি খঙনবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নহাশিং অসিদা মহাক্না হায়খ্রে৷ অসিগুম্না তৌদুনা লাক্কদৌরিবা শুরোল অসিনা চারোল শুরোলদগী লৈরক্লবা লন-থুম অমসুং ৱারিশিং অসিগী মতাংদা খঙবা ঙম্বা শুরোল অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না খঙজৈ৷ লৈবাক অমতনা মহাক্কী লৈরম্লিবা কল্চর অমসুং হেরিতেজ অসি কাওথোক্তুনা চাওখৎপা পুরকপা ঙম্লোই হায়না উপ রাস্ত্রপতি অসিনা অমুক্কা হন্না নিংশিংখ্রে৷
লাইরিক অসিগী অইবা প্রোফেসর জে.কে. সাসিদারন, তাতা ত্রস্তকী ত্রস্তী শ্রী আর.কে. কৃস্ন কুমার, তাতা ত্রস্তকী সি.ই.ও. শ্রী এন. শ্রীনাথ অমসুং পেনগুইন হেন্দম হাউস্কী শ্রী অনিল ধর্কারনা ভর্চুয়েল্লী থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মশক নাইরবা মীওইশিংনি৷
মখাগী অসিগী ৱারোল অদুগী মপুং ওইবা অইবনি:
“ ‘নোত মেনী বত ৱান’ হায়বা লাইরিক অসি ফোংনবা ঙসিগী নুমিদাংৱাইরম অসিদা নখোয় ময়াম পুম্নমক্কা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐহাক য়াম্না নুংঙাই৷
তাতা ত্রস্তনা মসিগী ইনিসিয়েতিব অসি লৌখৎখিবা অমসুং শ্রী নরায়না গুরুদেবকী মমল নাইদ্রবা ৱার্কশিং অসিগী ওথেন্তিক ওইবা ভর্জন অসি ফোংবদা মতেং পাংখিবা অসিদা ঐহাক অসুক্কী মতিক পেনবা ফাওই৷
মসিগী ভোল্যুম অনি অসি য়াম্না পু্ক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইরবা মওং অমদা পুথোরকপা অসিগীদমক ঐনা পেনগুইন রেন্দম হাউসপু থাগৎলি৷
নরায়ন গুরু অসি হিরম কয়া অমদা হৈ শিংলবা, অফাওবা মহাঋশি অমা, অফাওবা কবি অমসুং অফাওবা মেতাফিজিসিয়ন অমা ওইবতা নত্তনা মলায়ালম, সঙ্ক্রিৎ অমসুং তামিল লোন্দা লৈরেং ইরিবা য়াম্না হৈ-শিংবা কবি অমনি৷ লাইশঙদা চংবা য়ানবগী ইহৌদা অমসুং অতোনবা জাতিবু শোক্ন-শম্নবা য়াহন্দবা অসিগী মাইয়োক্তা মহাক্না মাংজিল থানা থেংনখি৷
নরায়না গুরুদেব অসি মীওইবা জাতি অসিগী য়াইফননবগীদমক মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখিবা অশেংবা ঋশি অমনি৷ মালেম অসিদা লৈরিবা মীওইবা খুদিংদা অমসুং জিবা খুদিংদা লৈরিবা লাইনা পীবা ইনর্জী য়ুনিভর্সেল স্পিরিৎ অমনা মালেম অসিদা শন্দোকখ্রে হায়না মুণি ঋশি অসিনা থাজৈ৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
লান্না থাজগনবা ত্রেদিস্নেলিস্তশিং অসিনা থিংনা থিংনা শিভ মুর্তি শেমখিবা সিভাগিরিগী মমিং লৈরবা ঋশি, লু-নানবগী থবকশিং পাংথোক্নবা, মহৈ-মশিং তম্বা যোকখৎনবা, লৌউ-শিংউ, ললোন-ইতিক, হেন্দিক্রাফতশিং অমসুং সিভাগিরি পিলগ্রিমেজকী শরুক অমা ওইনা তেক্নিকেল ত্রেনিং পাংথোক্নবা হোৎনখিবা সোসিয়েল এক্তিবিস্ত অমা, ইশাভাস্য উপনিশদ অমসুং থিরুক্কুরলগী ত্রান্সলেসনশিং য়াওনা ৱারি ৪৫ ফোংখ্রবা মমিং লৈরবা অইবা অমা ওইবা অসি ভারতকী স্পিরিচুয়েল লিদরশিং অসিগী পুৱারিদা মঙাল লৈরবা থৱানমিচাক অমগুম লৈরি৷
মসিগী লিরবা ইন্দিয়ন ভিজন অসি ঈশৈ, জগোই, আর্ত অমসুং আর্কিতেকচরগুম্বা তোঙান তোঙানবা আর্ত মখলশিং অসিদা উৎলি৷
ঐখোয়না “বাসুধাইভ কুতুমবাকম” (মালেম পুম্বা অসি ইমুং অমতনি) অমসুং “ইকম সত, ভাইপ্রাহ বাহুধা বদন্তি”(অশিংবা মীশিংনা অচুম্বা অসি তোঙান তোঙানবা মওংদা ফোংদোকচরবসু অচুম্বা হায়বা অসি অমখক্তনি) অসিদা থাজবনা মরম ওইদুনা ইন্দিয়াগী ৱাল্দ ভ্যু অসিনা থৱাই পাল্লিবা জিবা পুম্নমক অমতনি হায়না তাক্লি৷
সোসিয়ো-পোলিতিকেল দাইমেন্সনদগী নখোয়না মসি য়েংবা তারবদি মসিনা মীপুং খুদিংমক অমগা অমগা চাং চপ মান্নবা মওং অমদা মরু ওই হায়রিবা দিমোক্রেতিক ইথোস্কী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম ওই৷
নরায়না গুরুদেবকী থবকশিং অসি অমতা ওইবগী স্পিরিত অসি উৎলিবা লাইবু শৈথাবা শৈরেংশিংনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা হায়রিবা ভোল্যুম অনি অসিগী তাইতল- নোত মেনী বত ৱান অসি য়াম চান্ননা ঐনা উই৷ নরায়না গুরুদেবকী ওইনদি মালেম অসিদা “জাৎ অমা, ধর্ম অমা, ময়াম পুম্নমক্কী ইশ্বোর অমখক্তনি”(ওরু জাথি, ওরু মাথম, ওরু দাইভম, মানুশ্যনু)৷
নরায়না গুরুদেব অসি মালেম অসিগী হৌরকফম মতম কুইনা থিজিন্দুনা লাক্লিবা অমসুং এদবাইতা নত্রগা নন-দ্যুলিতী নত্রগা অত্ম অমসুং পারমঅত্মগী মরক্তা খেন্নবা লৈত্রিবা ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা থিজিন্দুনা লৌশিং তাল্লিবা মীওই অমনি৷ মসিগী ভোল্যুম অনি অসিগী অইবা অসি ফিজিসিস্ত অমা ওইবা অমসুং নরায়না গুরুদেবতা থৱাই হকচাং য়াওনা কৎথোক্লবা মহৈরোই অমা ওইবনা, মহাক্না ঋশিগী মেতাফিজিকেল অসিগা ফিজিক্সতা নৌনা পুথোরক্লিবা দিস্কোভরীশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু য়াম্না নুংঙাইবা মওং অমদা পুশিল্লকখ্রে৷ ভেদন্তা অসি ক্বান্তম থিওরী অসিগা পুনশিন্নবা মাল্লি৷ মিস্তিকেল ইন্সাইতশিং অসি স্ত্রিঙ্গ থিওরী অসিদা য়াওরিবা খ্বাইদগী নৌরিবা থিওরীশিং অমসুং মালেম অসিগী কন্সেপ্ত কয়া অমগা য়াম্না নক্ননা মরী লৈনৈ৷
অইবা অসিনা শ্রী নরায়নাবু মালেম অসিদা খ্বাইদগী মমিং লৈরবা স্পিরিচুয়েল লিদরশিং বেদ ব্যসা অমসুং অদি সনকরাগুম্না থাক ৱাংনা থম্মী৷ থাঙৈশেংনা হায়রবদা মহাক অসি তশেংনা অফাওবা ফিলোসোফর অমনি অমসুং মথক্কী কবি অনি অসিগুম্না মহাকসু মাই পাক্লবা কবি অমনি৷
শ্রী নরায়নানা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী তৌবা ঙম্বা অসি খঙবা ঙম্মী অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলজী অসি সিভাগিরি প্রিলগ্রিমেজ কনবেন্সনশিং অসিগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইনা হাপকদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকপা লৈখ্রে৷
ফিজিক্সতবু ওইরবসু মেতাফিজিক্সতবু ওইরবসু খঙনিংবা অসিদি লোইবা খম্বা নাইররোই৷ সাইন্সতিস্তশিং অসিনা হৌজিক ফাওবদা মালেম অসিদা লৈরিবা অসিগী মনুংদা শুপ্নতগী চাদা ৪দগী ৫ ফাওবতমক খঙবা ঙম্মী৷ লেমহৌরিবা চাদা ৯৫দগী ৯৬ অসিদি দার্ক মেত্তরনি হায়না খায়দোক্তুনা-চাদা ৭৩না দার্ক ইনর্জী অমসুং চাদা ২৩না দার্ক মেত্তর ওইনা লৈরি৷ চহী লিশিং কয়াগী মমাংদা লৈরম্লবা বেদ অসিনা পাক চাওরবা মালেম অসিগী মতাংদা হায়রম্মী অমসুং হায়রিবা ময়াম অসিগী মনুংদা অয়াম্বনা মীওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা লাম্বা ফংবগী ৱাংমদা লৈরিবা অসি কমদৌনা লৈরিবনো হায়বা অসিগী মতাংদসু হায়রম্মী৷
মসিগী ভোল্যুম অনি-নোত মেনী বত ৱান-নেহা নানস্তি অসি গুরুদেবনা কা হেন্না হৈথোই-শিংথোইরবা বুধি লৌশিং অমসুং স্পিরিচুয়েল হাইত উৎলিবা গুরুদেবকী মমল নাইদ্রবা শৈরেংশিংনি৷ প্রোফেসর সাসিধারননা মহাক্কী য়াম্না হৈথোই শিংথোইরবা খুৎয়েক অমসুং থকশি-খাশি নিংথিনা উৎতুনা ঋশি অসিগী পাউজেল অসি অমুক্কা হেন্না ময়েক শেংহল্লি৷
গুরুদেবকী য়ুনিভর্সেল ফিলোসোফী অসিদা তুকুৎচবা, হিংশা তৌবা, লান্না থাজবা অমসুং পাউ শন্দোকপা, অখন্নবা লাইনিং চৎনবি অমদা কা হেন্না লুপা ময়াম অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক কয়া অমগী মরক্তা অমসুং কম্ম্যুনিতী কয়াগী মরক্তা লৈরিবা মরী তপ্না তপ্না ফৎলক্ত্রিবা মালেম অসিগী ফিভম অসিগী অতাংদা অখন্নবা মরী অমা য়াওরি৷
অসিগুম্বা লাইরিকশিং অসিনা ভারতকী ঙল্লিঙৈ মতমগী ৱারিশিং অসি য়াম্না মমুৎ তানা খঙহনবদা চাওনা কান্নবা পীরগনি৷ লাইরিক অসিবু পারিবা ভারত মচাশিং অমসুং মালেম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা লমশিংগী মচাশিং অসিনা ভারতকী পাক চাওরবা মংলান অমসুং তোপ-তোপ্পা য়ুনিভর্সেলিতী অদু খঙবা ঙম্লগনি৷ অসিগুম্বা মমল য়াম্লবা মণিশিং অসি ঐখোয়না কল্চরেল পুৱারিগী মমল য়াম্লবা ত্রেজর হাউস অসিদা থিদুনা পুথোক্কদবনি৷
তাত গ্রুপ অসিনা মহাক্কী লৈবাক অসিগী শেমগৎপগী থবক থৌরমশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা ইস্ততিত্যুসন কয়া অমা শেমগৎখ্রে অমসুং অসিগুম্বপা মমল নাইদ্রলা লাইরিকশিং অসি ফোংবদা মতেং পাংখিবা অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি৷ করিগুম্বা হিরম খরদা অসিগুম্বা লাইরিকশিং অসিনা হৌজিক লৈরিবা অমসুং তুংদা লাক্কদবা মীওইশিং অসিনা ভারতকী মরু ওইরিবশিং অসিগী মতাংদা খঙহনবদা মতেং পাংলগনি৷ মসিনা ঙল্লিঙৈ মতমদগী লৈরক্লবা লম-থুম ঙাক শেনবদা অমসুং পুৱারিশিং অসিগী মতাংদা নিংথীজনা খঙলবা মীরোল অমা শেম্বদা মতেং পাংলগনি৷
অসিগুম্বা ভোল্যুমশিং অসি ঙসি ফোংনবা শ্রী কৃস্ন কুমারনা ঐবু হায়বিরকপা অসিগীদমক ঐনা থাগৎচরি৷ কৎথোকপগা লোইননা অসিগুম্বা মমল নাইদ্রবা থৌদাং অসি লৌবিবগীদমক ঐনা প্রোফেসর সাসিধারনবু থাগৎচরি৷ তাতা ত্রস্তকী সি.ই.ও. শ্রী শ্রীনাথ অমসুং পেনগুইনগী শ্রী অনিল ধর্করনা গ্রান্দ ইন্দিয়ন কল্চরেল রিপর্তরী অসিদা খ্বাইদগী নিংথীনা শন্দোক্নবা হোৎনবদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাং অসিদা ঐনা অমকপা অমতা য়াওদনা থাগৎচরি৷
জই হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
India can show the way to the world through its philosophy of ‘Universal Oneness’: Vice President
Quintessence of democratic ethos is found in the Indian way of life: VP Shri Naidu
VP pays his respects to Sree Narayana Gurudev - ‘one of the most influential saints of modern India’
Narayana Guru propagated India’s unique vision of harmony, peaceful coexistence and respect for diversity: Vice President
Shri Naidu urges younger generations to discover the roots of India
Vice President launches book of poems of Sree Narayana Guru, ‘Not Many But One’
22 JAN 2021 5:55PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri Venkaiah Naidu today suggested that the Indian worldview of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ can show the way for the contemporary problems facing humanity. In a global context where the social fabric of many countries and communities are being eroded by hatred, violence, bigotry, sectarianism and other divisive tendencies, the age-old Indian philosophy of ‘Universal Oneness’ has a special relevance, he observed.
Exhorting that there is quintessentially a democratic ethos in the Indian way of life, Shri Naidu said we see each individual as important as another. He added that our civilizational values recognize the vibrant variety in human beings and that there is no inherent conflict in this diversity as we are part of the same ‘divinity'. The Vice President suggested that such a world view brings about mutual respect, peaceful co-existence and collaborative effort to achieve progress sustainably and inclusively.
Shri Naidu was making these observations during the virtual book launch of “Not Many, But One” (Two Volumes), an English translation of poems of Sree Narayana Gurudev by Prof G.K. Sasidharan. Recalling the saint’s enormous influence on modern India, the Vice President said Sree Narayana Guru was “was a multifaceted genius, a great Maharshi, an eloquent proponent of Advaita philosophy, a talented poet and a great metaphysician”.
The Vice President further highlighted the role of Sree Narayana Guru as a remarkable social reformer. He was at the forefront of the temple entry movement and against the social discrimination of untouchables. Consecrating a Siva idol amidst protest from bigoted traditionalists, he provided the impetus to Vaikom agitation and drew nationwide attention and appreciation from Mahatma Gandhi. Sree Narayana Guru also emphasized the practice of ideals of cleanliness, promotion of education, agriculture, trade, handicrafts and technical training as a part of the Sivagiri pilgrimage, Shri Naidu noted.
The saint guru believed that the world was permeated by one universal spirit, a common divine energy that resided in every human being and creature in this universe, the Vice President remarked. He captured this essence of Indianness in his poems and underlined the unity that lies beneath the world’s apparent diversity. “For Narayana Gurudev, there is only “One Caste, One Religion, One God for All” (Oru Jathi, Oru Matham, Oru Daivam, Manushyanu)”, Shri Naidu said. This philosophy formed the basis for his reform movements, which sought to remove inequalities and social distortions.
The Vice President described Sree Narayana Guru as one of the most influential saints of modern India, who had propagated India’s unique vision of harmony, peaceful coexistence and respect for diversity. Shri Naidu also spoke of his genius for intuitively knowing the potential of science and technology. He noted his contributions to metaphysics as a mystic contemplating the origin of the universe and quoted a few examples of his mystic insights.
Appreciating the efforts that have gone into producing the two volumes by the author and the publisher, Shri Naidu said that books like these can contribute to a deeper understanding of the roots of India’s civilizational values. The readers in India as well as across the globe will get a glimpse of the extraordinary universality and the breadth of Indian vision, he added.
Shri Naidu concluded by suggesting that we have to discover and rediscover such innumerable gems by delving into our rich treasure house of cultural history. He urged the youth of the nation to go through publications such as this and understand the underlying message. Through this, he hoped that the younger generation will ‘appreciate the soul of India’ in this process and become a generation that is ‘more aware of its inheritance’. “No nation can move forward by forgetting its culture and heritage”, the Vice President reminded.
Prof G.K. Sasidharan, the author of the book, Shri R.K. Krishna Kumar, Trustee, Tata Trusts, Shri N Srinath, CEO, Tata Trusts, Shri Anil Dharkar of Penguin Random House were among the dignitaries present during the virtual event.
Following is the full text of the speech:
“I am happy to be here this evening with all of you to release the book ‘Not Many but One’.
I am very pleased that Tata Trusts has taken this initiative and has supported the publication of this authentic version of all the works of Sree Narayana Gurudev.
I compliment Penguin Random House for bringing out these two volumes in a very impressive format.
Narayan Guru was a multifaceted genius, a great Maharshi, an eloquent proponent of Advaita philosophy and a talented poet who composed sublime poetry in Malayalam, Sanskrit and Tamil. A remarkable social reformer, he was in the forefront of the movement for universal temple entry and against the societal ills like the social discrimination of untouchables. Above all these, he was one of the greatest metaphysicians the world has ever seen.
Narayana Gurudev provided the impetus for Vaikom agitation which drew nationwide attention and appreciation from Mahatma Gandhi. He was a true sage who dedicated his entire life to the welfare of humanity. For him, the world was permeated by one universal spirit, by a common divine energy that resided in every human being and in fact in every creature in this universe. He captured the essence of Indianness in his poems which highlighted the unity that lies beneath the world’s apparent diversity.
Dear sisters and brothers,
The iconic sage of Sivagiri, who consecrated Siva idol amidst protest from bigoted traditionalists, the pragmatic social activist who emphasized the practice of ideals of cleanliness, promotion of education, agriculture, trade, handicrafts and technical training as a part of the Sivagiri pilgrimage, the prolific writer who published 45 works including translations of Ishaavaasya Upanishad and Thirukkural is a shining star in India’s long and illustrious lineage of spiritual leaders. He is one of the most influential saints of modern India who have sought to reinforce and propagate India’s unique vision of harmony, peaceful coexistence and respect for diversity.
This ancient Indian vision is articulated through diverse art forms like music, dance, art and architecture.
It forms the heart of the messages conveyed through poems and discourses by the saint-philosophers like Narayana Gurudev.
It provides the basis for social reform movements that seek to remove the inequalities and dysfunctional distortions that threaten social cohesion and progress.
This is a vision that has deep spiritual well springs contained in the immortal epics like the Ramayana and the Mahabharata, in the Vedas and the Upanishads, in the Puranas and the Itihasas and is most recently amplified in the works of sages like Narayana Gurudev.
The world view of India essentially centres around the one-ness of all living beings because we believe that “Vasudhaiva Kutumbakam” (The whole world is one family) and “Ekam Sat, Vipraah bahudhaa vadanti” (Truth is one, though wise men describe it in multiple ways). We also believe, as the Ishaavaasya Upanishad states in its opening line, “Ishaavasyam idam sarvam” (The whole universe is manifestation of the divinity).
If you look at it from the socio-political dimension, this is the quintessence of a democratic ethos where each individual is as important as another. It is a recognition of unity in diversity as well as celebration of one-ness in a plural world.
We, in India, have traditionally recognized that there is a vibrant colourful variety in human existence and since each particle in this universe is animated by the same divine energy, there need not be any conflict. The diversity adds to the richness of our existence and enlivens our lives. This world view paves the way for mutual respect, peaceful co-existence and collaborative effort to achieve progress sustainably and inclusively.
Narayana Gurudev’s works are hymns that reverberate with this spirit of one-ness which is why I find the title of these two volumes quite appropriate- Not many but One. For Narayana Gurudev, there is only “One Caste, One Religion, One God for All” (Oru Jathi, Oru Matham, Oru Daivam, Manushyanu). The diversity we see around us has a basic unity we must constantly realize.
Narayana Gurudev is a mystic who contemplates on the origin of this universe and the concept of Advaita or non-duality or the non-differentiation between the Atma and the Paramatma. The author of these two volumes being a physicist by training and a devoted student of Narayana Gurudev, has brought in a very interesting comparison of the metaphysical insights of the sage with the latest discoveries in physics. Vedanta seems to be converging with the quantum theory. Mystical insights come close to the latest theories in string theory and the many worlds concept.
The author places Sree Narayana among the greatest spiritual leaders like Veda Vyasa and Adi Sankara. Indeed, he truly is a great philosopher and an accomplished poet like the other two.
Sree Narayana Gurudev intuitively knew the potential of science and technology and had insisted that science and technology be included as an integral part of the Sivagiri pilgrimage conventions.
The quest is endless be it in physics or in metaphysics. Scientists seem to have so far discovered only 4 to 5 percent of what is there in the universe. The remaining 95 to 96 percent is categorised as dark matter- 73 percent as dark energy and 23 percent as dark matter. The Vedas had, thousands of years ago, spoken of the vastness of the universe and how most of it is beyond human comprehension.
Sree Narayana Gurudev’s Adyaropa darsanam (Darsanamala) which explains the creation of universe, Daivadasakam and Atmopadesa satakam are a few examples of how the mystic reflections and insights closely resemble recent advances in physics.
These two volumes- Not Many but One – Neha Nanasti- is an invaluable compilation of the works of Narayana Gurudev that reveals the profound thoughts of an extraordinary mind and spiritual heights scaled by Gurudev. Prof. Sasidharan illumines the messages of the sage with his own scholarly annotation and inter-disciplinary approach.
I am sure that these volumes can serve as a window to the ideas of one of the most revered saint-philosopher-reformers of modern India.
Gurudev’s philosophy of Universal Oneness has special relevance in the contemporary global context where in the social fabric of many countries and communities are being eroded by hatred, violence, bigotry, sectarianism and other divisive tendencies.
Books like these can contribute to a deeper understanding of the roots of India’s civilizational values. The readers within India as well as across the globe will get a glimpse of the extraordinary universality and the breadth of Indian vision. We have to discover and rediscover such innumerable gems by delving into our rich treasure house of cultural history.
It is gratifying to note that the Tata group which has established a number of pace setting institutions as a part of its nation building activities, has supported the publication of this excellent compilation. In some way, books like these help the present and future generations to appreciate the soul of India. It helps build a generation of citizens who are more aware of their inheritance.
I thank Shri Krishna Kumar ji for requesting me to launch these volumes today. My greetings to Prof. Sasidharan for accomplishing this onerous responsibility with so much devotion. My warmest felicitations to Shri Srinath, CEO, Tata Trusts and Shri Anil Dharkar of Penguin on their commitment to propagate the best in the grand Indian cultural repertory.
Jai Hind!”