Ministry of Housing & Urban Affairs
Garlanding Ceremony of Statue of Bharat Ratna Pandit Govind Ballabh Pant
New Site at Pandit Pant Marg Being Developed To Honour The Great Indian Leader
27 JAN 2021 5:34PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S Puri, MoS, (I/C), Housing and Urban Affairs while presiding over the Garlanding ceremony of the statue of BHARAT RATNA PANDIT GOVIND BALLABH PANT at Pandit Pant Marg, New Delhi, recalled his contribution in India’s freedom struggle and said that the new site has been developed in a befitting manner to honour Bharat Ratna Shri Pandit Govind Ballabh Pant's journey and philosophy, which continues to inspire Indians towards selfless dedication to the progress of our society and country. The statue has been relocated to its new location at rotary number 48 at the intersection of Church Road, Lok Sabha Marg, Rajya Sabha Marg and Pandit Pant Marg and is encircled by eminent landmarks. The site has been developed in a befitting manner to honour the great national leader. Smt. Ila Pant, Chairperson, The GB Pant Memorial Society; Smt. Kulsoom Noor Saifullah, Chief Editor and Adviser, The GB Pant Memorial Society, shri Ram Sutar, Sculptor, ash Durga Shanker Mishra, Secretary, Mohua, Director General, Central Public Works department also joined the Garlanding Ceremony.
During his address at the ceremony, Sh Puri stated that the 'New India' envisaged by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji is one that preserves and cherishes our rich history and tradition, while placing an impetus on development and progressive change. The Central Vista project is one such endeavour that aims to address the vital lag in infrastructure needs of today while protecting and honouring the memory of our freedom fighters, vibrant history, architectural diversity and culture.
The previous location of Bharat Ratna, Shri Govind Ballabh Pant statue was near Raisina Road circle, on the junction of Raisina Road and Red Cross Road. This fell within the New Parliament Building layout and needed to be relocated. Given the central location and the fact that Pandit Pant Marg was named in the honour of Bharat Ratna, Shri Pandit Govind Ballabh Pant, the proposed site of relocation, Roundabout No. 48, was a suitable choice. This is at the intersection of Church Road, Pandit Pant Marg, Lok Sabha Marg and Rajya Sabha Marg. With two feet high mounds and shallow stepped water body, the statue's design elements are envisioned to represent the 'Hilly Regions' of the nation, paying tribute to Pandit Pant for his contribution to the progress of hill regions and its people.
The Statue of Pandit Pant was installed in New Delhi in 1966 by the then President of India Dr S Radhakrishnan. The Gobind Ballabh Pant Memorial Society was formed to organize memorial functions across the country. Over the years it has been headed by past Presidents and Prime Ministers. Currently, the daughter in law of Pandit Pant, Smt Ila Pant, former Member of Parliament, 12th Lok Sabha, is the Chairperson of the Society.
Bharat Ratna Pandit Govind Ballabh Pant, Premier of United Provinces (1937 - 1939), First Chief Minister of Uttar Pradesh (1946 -1954) and Union Home Minister (1955 - 1961) was a recipient of the highest civilian award for Public Service, the Bharat Ratna in 1957, besides being the leader of the Rajya Sabha. Pandit Pant was born in Almora, Uttarakhand and graduated as BA(LLB) from Muir College, Allahabad University where he was awarded the Lumsden Medal for academic excellence. Post-Independence, he became the first Chief Minister of Uttar Pradesh with leading policy priorities like abolishing the zamindari system, forest conservation, women’s rights, economic stability, and safeguarding the livelihoods of the most vulnerable groups. He later on also shouldered the responsibilities as Union Home Minister, focusing on the democratic empowerment of Indian citizens.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ভারত রত্না পন্দিৎ গোবিন্দ বল্লভ পন্তকী মুর্তীদা লৈ-হুকপগী থৌরম
ভারতকী শীংথানিংঙাই ওইরবা লুচিংববু ইকায় খুম্নবা ফোংদোকপা ওইনা পন্দিৎ পন্ত মার্গতা অনৌবা মফম অমা শেমগৎলি
27 JAN 2021 5:34PM by PIB Imphal
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী এম.ও.এস. (আই./সি.), শ্রী হরদীপ সিংহ পুরীনা নই-দিল্লীগী পন্দিৎ পন্ত মার্গতা লৈবা ভারত রত্না পন্দিৎ গোবিন্দ বল্লভ পন্তকী মুর্তীদা লৈ-হুকপগী থৌরম অমদা ময়াই তাংবল লৌবা থৌরম অমদা লুচিংবা অসিনা ভারতকী নিং-তম লান্দা য়াখিবা থৌদাংশিংবু নীংশিংলদুনা ঐখোয়গী খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎপদা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা খোঙফম চেৎনবগীদমক্তা ভারত মচা কয়াদা ইথিল পীরিবা ভারত রত্না পন্দিৎ গোবিন্দ বল্লভ পন্তকী খোঙচৎ অমসুং ৱাখল্লোনবু মতিক চানা ইকায় খুম্ননবগীদমক্তা অনৌবা মফম অমা শেম্লি হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি। মুর্তী অসি হান্না লৈরম্বা মফমদগী হৌজিক্না চর্চ রোদ, লোক সভা মার্গ, রাজ্য সভা মার্গ অমসুং পন্দিৎ পন্ত মার্গকী তায়নবদা লৈবা রোতারী নম্বর ৪৮দা হোংদোক্লে অমসুং মসিবু মমিং চৎপা লেন্দমার্ক কয়ানা কোয়শিল্লি। মসিগী অনৌবা মফম অসি লৈবাক্কী লুচিংবা অসিবু মতিক চানা ইকায় খুম্নবগী মওংদা শেমগৎপনি। দি জি.বি. পন্ত মেমোরিএল সোসাইতীগী চেয়রপর্সন, শ্রীমতি ইলা পন্ত; দি জি.বি. পন্ত মেমোরিএল সোসাইতীগী চীফ ইদিতর অমসুং এদভাইজর, শ্রীমতি কুলসুম নুর সাইফুল্লাহ; মুর্তী শাবা, শ্রী রাম সুলতার; এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী সেক্রেতরী অমসুং সেন্ত্রেল পব্লিক ৱর্ক দিপার্তমেন্তকী দাইরেক্তর, শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রানসু লৈ-পরেং হুকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
শ্রী পুরীনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা হায়খিবদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা মঙজবা ‘অনৌবা ভারত’কী মঙলান অসি হৌজিক্কী মতমগী চাউখৎপা অমসুং অহোংববু ইন্দুনা চৎপগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈজরম্বা ইনাক খুল্লনা হেরিতেজ অমসুং চৎনবীবুসু ঙাক-শেন্দুনা থম্বনি হায়খি। সেন্ত্রেল বিস্তা প্রোজেক্ত অসি ঐখোয়গী নিং-তম লান্মী, নীংথিজরবা পুৱারী, আর্কিতেকচরগী খেৎনবা লৈরিবা অমসুং নাৎকী মওংশিংবু নীংশিংবা অমসুং ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা ঙসিগী ওইরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মরু ওইরবা অৱাৎপা লৈরিবা অসিদা মিৎয়েং চঙবগী প্রোজেক্ত অমনি।
ভারত রত্না, শ্রী গোবিন্দ বল্লভ পন্তকী মুর্তী অসি রাইসিনা লম্বী অমসুং রেদ ক্রোস লম্বীগী শম্নবদা লৈররিবা রাইসিনা রোদ সর্কলদা অহানবদা লৈরম্বনি। মসিগী মফম অসি পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিলদিং শাবগী থৌরাং অসিগী মনুংদা তাবনা মফম হোংদোকপগী তঙাই ফদবা লৈখিবনি। ময়াই ওইরপ্না মফম চাবা অমসুং পন্দিৎ পন্ত মার্গ অসিবু ভারত রত্না, শ্রী পন্দিৎ গোবিন্দ বল্লভ পন্তপু ইকায় খুম্নবা ওইনা থোনখিবা ওইবনা, রাউন্দ অবাউৎ নম্বর ৪৮ অসি মুর্তী অসিবু নৌনা খিনবগী চুনবা মফম অমা ওইখি। মসিগী মফম অসি চর্চ রোদ, লোক সভা মার্গ, রাজ্য সভা মার্গ অমসুং পন্দিৎ পন্ত মার্গকী তায়নফমদা লৈবনি। ফুৎ অনিগী ৱাংখৎপা অমসুং অথেনবা ঈশিং লৈবগী মওং চেন্দুনা মুর্তী অসিগী শেম-শাবগী মওং অসিনা লৈবাক অসিগী চীঙগী মফমশিংগা মান্নবা শক্তম অমা ওইহল্লি অমসুং পন্দিৎ পন্তনা চীঙগী মফম অমসুং মসিগী মীয়ামগী চাউখৎনবগীদমক্তা তেংবাংখিবা অদুবু ইকায় খুম্নবা ওইনা মওং অসি শেম্বনি।
পন্দিৎ পন্তকী মুর্তী অসি নই-দিল্লীদা ইং ১৯৬৬তা মতম অদুগী ভারতকী রাস্ত্রপতি, দাঃ এস. রাধাকৃষ্ণননা মায়খুম হাংদোকখিবনি। দি গোবিন্দ বল্লভ পন্ত মেমোরিএল সোসাইতী অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মহাকপু নীংশিংবগী থৌরম শিন্নবা শেমখিবনি। চহি কয়া অসিগী মনুংদা, মসিবু রাস্ত্রপতি অমসুং প্রধান মন্ত্রী কয়ানা লুচিংদুনা লাকখি। হৌজিক্কী ওইনদি, মসিবু পন্দিৎ পন্তকী মমৌনুপী, শ্রী ইলা পন্ত, ১২শুবা লোক সভাগী হান্নগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত ওইবীরম্বী অসিনা সোসাইতী অসিগী চেয়রপর্সন ওইরি।
য়ুনাইতেদ প্রোভিন্সকী পৃমিয়র (১৯৩৭-১৯৩৯), উত্তর প্রদেশকী অহানবা মুখ্য মন্ত্রী (১৯৪৬-১৯৫৪) অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী (১৯৫৫-১৯৬১), ভারত রত্না পন্দিৎ গোবিন্দ বল্লভ পন্তনা রাজ্য সভাগী মেম্বর অমা ওইনা-ওইনা ১৯৫৭তা লৈবাক অসিগী মীচম-মীয়ামদা পীবা খ্বাইদগী ৱাংবা মনা, ভারত রত্না ফংবা মীওই ওইখি। মহাক অসি উত্তরাখন্দগী অল্মোরাদা পোকখি অমসুং মহৈ-মশিংদা মীথোই-মীহেনবগীদমক্তা লুমসদেন মেদলগী মনা ফংদুনা অল্লাহবাদ য়ুনিভর্সিতীগী মুইর কোলেজতগী বি.এ. (এল.এল.বি.) লোইখি। ভারতনা নিং-তম্বা ফংলবা মতুংদা, মহাক্না উত্তর প্রদেশকী অহানবা মুখ্য মন্ত্রী ওইখি অমসুং মহাক্না মতম অদুদা জমিন্দারী পথাপ মুত্থৎপা, উমঙ ঙাক-শেনবা, নুপীগী হক, তংদু লৈতাবা শেন্মিৎলোন অমসুং খ্বাইদগী শোত্থরবা কাঙলুপকী মীওইশিংগী পুন্সি মহিংবু ঙাক-শেনবগী থবকশিংবু হান্না তৌগদবা থৌওং ওইনা অকনবা মিৎয়েং চঙলমখি। মহাক্না অকোনবা মতমদা ভারতকী মীয়ামগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল হাপ্পদা মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীগী ফমসু পায়খি।