উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা হাদ্রাবাদকী দাঃ এ.পি.জে. অব্দুল কালাম মিসাইল কম্প্লেক্সতা অনৌবা খুদোংচাবা অনি হৌদোকখ্রে
দি.আর.দি.ও.বু মিসাইল তেক্নোলোজিদা য়াম্না নক্না মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
ইন্দিয়ানা মশাগী খুৎশু-খুলাই অসি মপাল লমদগী লৌরমবদগী, পুথোকপলোমদা য়েংলক্লি - উপ রাস্ত্রপতি
দি.আর.দি.ও.দা তুংগী ওইবা ঙাকথোকপগী তেক্নোলোজিদা মিয়েং চংনবা হায়খ্রে
ইন্দিয়াগী কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনখিবা অসিনা ভাইরসপু লাকশিনবগী ৱারী লীরি - উপ রাস্ত্রপতি
- উপ রাস্ত্রপতিনা সাইন্তিস্তশিংদা কোবিদ-১৯গী বেক্সিন অসি হায়খিবা মতমদা শেম্নবা কন্না হায়রি; বেক্সিন অসি ইন্দিয়ন খুদিংমক য়াম্না থুনা ফংলগনি হায়না আশা তৌই
দি.আর.দি.ও.বু কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনখিবা থৱায় য়াওনা মতেং পাংখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি
25 JAN 2021 12:13PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা ঙসি দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্ত অমসুং ইঞ্জিনিয়রশিংবু মখোয়গী কন্না হোৎনবা, কৎথোকপা অমসুং অখাং কন্না হোৎনদুনা ইন্দিয়াবু মিসাইল তেক্নোলোজিদা য়াম্না নক্না মরোমদোম লেপচবা হোৎনবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। “ইশা ইথন্তগী ওইবা দিফেন্স সেক্তর অমা লৈবা অসি লৈবাক্কী ওইবা য়াম্না লুবা অমসুং লালোংগী মরুওইবা খক্তা নত্তনা মসি লৈবাক অসিগী চাওথোকচনিঙাই ওই” মহাক্না হায়খি।
হায়রিবা অসি উপ রাস্ত্রপতিনা হায়দ্রাবাদতা দাঃ এ.পি.জে. অব্দুল কালাম মিসাইল কম্প্লেক্সতা অনৌবা খুদোংচাবা অনি হৌদোকখ্রবা মতু সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতি অমদা ৱা ঙাংবদা হায়খিবনি। উপ রাস্ত্রপতিনা মিসাইল কম্প্লেক্স লেবোরেতোরীগী তেক্নোলোজিশিং য়েংখি অমসুং হায় মদুদি ইরমদমগী ওইবা পোত্থোকশিং অসি উবদা য়াম্না হরাওই। “ঐহাক্না দি.আর.দি.ওগী সাইন্তিস্তশিংনা পুথোক্লিবা মরোমদোম লেপচবা সেক্যুরিতি অমসুং অঙম্বা অসি উবদা কিবা ফাওদ্রে”, শ্রী নাইদুনা হায়খি। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্ত মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমসুং ৱা ঙাকপা অসিনা মরোমদোম লেপচদুনা আত্মানির্ভর ভারতপু মসিগী ফিবমদা থম্লগনি অমসুং মালেম পুম্বনা ভারত পর নির্ভর (ইন্দিয়াদা তাংজবা)হায়বা অসিদা লৈরগনি।
আত্মানির্ভর ভারত হায়বা অসিদা মরুওইবা পীরদুনা, উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি মরোমদোম লেপচবা তেক্নোলোজি অসিনা লোকেল ইন্দস্ত্রী ফগৎলগনি, থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংলগনি অমসুং মপাল লমগা মমল লৈরবা পোৎ ওন্থোক ওনশিন য়ারগনি।
হন্দক্তা আকাশ মিসাইল অসি মিনিস্ত্রী ওফ দিফেন্সনা মপাল লমদগী পুশিল্লক্নবা নেগেতিব লিস্ততা হাপখিবা অসিগদা মহাক্না হায়খি মদুদি মসি দি.আর.দি.ও.গী মায় পাকপা অমনি। “অসিনা তাকপদি. ইন্দিয়া অসি হৌজিক্তি মশাগী মিসাইল সিস্তম লৈদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে অমসুং আর্ম ফোর্সেসশিংনা মান্নবা মিসাইল সিস্তম পুশিল্লকপা মথৌ তাদ্রে” হায়না হায়খি।
শ্রী নাইদুনা নুঙাইবা ফোংদোকখ্রে মদুদি ইন্দিয়ানা দিফেন্সকী পোৎ লৈবদা খ্বায়দগী চাংনা লৈরমবা অদু হোংদোক্তুনা দিফেন্সকী মচাক খ্বায়দগী মপালদা থাদোকপা ওইগদৌরি। মহাক্না মরুওইবা পীদুনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা হৌজিকশু পোৎ মপালদা পুথোকপদা য়াম্না নেম্লি, মরম অদুনা দিফেন্স তেক্নোলোজি অসি মগুন হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়না হায়খিয মহাক্না সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিংদা হায় মদুদি মখোয়না লৈবাক অসিগী তুংগী ওইবা দিফেন্স খক্তা য়েংবা নত্তনা মপালদা থাদোকপা য়াবা তেক্নোলোজিসু য়েংশিন্নবা হায়খি।
তোইনা হোংলিবা তেক্নোলোজি অসি য়েংলগা, উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি দি.আর.দি.ও.না অমুক হন্না য়েংশিন্দুনা দিফেন্স তেক্নোলোজি অসি লনাইগী ওইবা সেক্তরশিংদা পায়বা ঙম্বশিংদা পীনবা হায়খি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি দি.আর.দি.ও. না তেক্নোলোজি চাওখৎলবা সেন্তর ৮ লিংখৎতুনা তুংগী ওইবা মিলিতরী এপ্লিকেসন অসিদা রিসর্স তৌনবা অসিদা। শ্রী নাইদুনা নুপীশিংশু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা শরুক য়াহন্নিংবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।
অমুক্তা থোকখিদ্রিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা মীওই কয়া অমা শোকহনবা, মরুওইনা লায়ররবা অসি পন্দুনা শ্রী নাইদুনা ভারত সরকারনা ভাইরস অসি লাকশিন্নবা লৌখিবা থৌদাং অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না সাইতিস্তশিংবু পীখিবা মতমদা বেক্সিন পুথোক্নবা অমসুং মীপুম খুদিংদা বেক্সিন অসি য়ৌহন্দুনা অমসুং লায়চৎ অসি অথুবা মতমদা লোইরগনি হায়না আশা তৌই হায়রি।
ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিনা ভাইরস অসিবু লাকশিনখিবগী মায় পাকপগী ৱারী অসি থমদুনা, শ্রী নাইদুনা হায় মদুদি মসিগী লান্থেং অসিদা থৌনা লনা হোৎনরিবা অদুদি ইন্দিয়াগী মীয়ামশিং, পুলিস ফোর্সেস, মেদিকেল ফ্রাতরনিতি, সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্ত অমসুং চংদবা য়াদবা পোৎলম পীরিবশিং অসিনি। মখোয়না লৈবাক অসিগী থৌদোক অসিদা মখোয় মশাবু নাবগী খুদোংথিনিংঙাই তুংওইনরগা মতেং পাংখি, হায়না মখা তাখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু লায়চৎ অসিগী মরক্তা মহৈ-মরোং পুথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
লায়চৎ অসিনা ইকোনোমী অমসুং পুন্সি মহিংদা শোকহনবা অসি খঙদুনা, উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি মসিনা ঐখোয়দা থৌনা অমসু পাঙ্গল পীরি। মহাক্না হায় মদুদি ইরমদমগী ওইবা বেক্সিন পুথোকপা, পি.পি.ই. কিত অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাং অমসুং মপাল লমদা থাদোকখিবনা অসিনা আত্মানির্ভর ভারত শেম্বদা থৌনা পীরি।
মহাক্না দি.আর.দি.ও.বু কোরোনাভাইরসকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা থৱায় হকচাং য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজি পাম্বৈ কয়া অমা শিজিন্নদুনা মতেং পাংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। “নুমিৎ ১২গী মনুংদা ফমুং ১০০০ লৈবা হোস্পিতাল অমা লিংখৎখিবা অসিনা দি.আর.দি.ও.না ঙম্বা উৎলি অমসুং মসিনা লালগুম্না য়াম্না থুনা মতেং পাংখি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
থৌরম অসিদা, উপ রাস্ত্রপতিনা অনৌবা ফেসিলিতি অনি- দাঃ এ.পি.জে. অব্দুল কালাম মিসাইল কম্প্লেক্সতা দি.আর.দি.এল. সেমিনার হোল অমা অমসুং মিসাইল তেক্নোনোলোজি এক্সপোজিসন হোল অমসুং এয়র কোম্মোদোরে ভি গানেসান ইন্তেগ্রেতেৎ ৱিপন সিস্তেম দিজাইন অমসুং দিবলপমেন্ত সেন্তর অসি হৌদোকখি।
উপ রাস্ত্রপতিনা দি.আর.দি.এল.গী ১৯৬১দগী হৌরকখিবা মিসাইল তেক্নোলোজি দিবলপমেম্ত অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। দাঃ কালামগী ইন্তিগ্রেসন মিসাইল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (আই.জি.এম.দি.পি.) থৌদাংশিংবু পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা হান্নগী রাস্ত্রপতিনা উন্নখিবা অসি নিংশিংলি অমসুং মহাক্কী চমজবা, মহাক্কী ৱাখল লৈবা অমসুং মহাক্কী ইন্দিয়াবু শক্তি লৈবা পাম্বা অসি হায়খি।
মহাক্না কোবিদ -১৯ লায়চৎ মনুং অসিদা য়াম্না কন্না হোৎনরিবা মিসাইল চাওখৎনবগী থৌরম অসিদা থৌদাং লৌরিবা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং অতৈ মায় পাকপা কয়া অমসু পনখি মদুদি ক্যু.আর.এস.এ.এম. (কুৱিক রিএক্সন সর্ফেস-তু-এয়র মিসাইল), এম.আর.এস.এ.এম. (মেদিয়ম রেঞ্জ সর্ফেস-তু-এয়র মিসাইল) , এস.এ.এ.দবল্যু. (স্মার্ত এন্তি-এয়রফিল্দ ৱিপন), এস.এম.এ.আর.তি. (সুপরসোনিক মিসাইল এসিস্তেৎ) অসিনি।
দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন, দাঃ জি. সাথীখ রেদী, দাইরেক্তর জেনেরেল (মিসাইল অমসুং স্ত্রাতেজিক সিস্তেম) শ্রী এম.এস.আর. প্রসাদ, দি.আর.দি.ও. সাইন্তিস্তশিংনা শরুক য়াখি।
স্পীচকী মপুং ফাবা তেক্স মখাদা পীরি:
“দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন, দাঃ জি. সাথীখ রেদী, দাইরেক্তর জেনেরেল (মিসাইল অমসুং স্ত্রাতেজিক সিস্তেম) শ্রী এম.এস.আর. প্রসাদ, দি.আর.দি.ও. সাইন্তিস্তশিং অমসুং নুংশিরবা ইচল-ইনাওশিং,
মসি য়াম্না নুঙাইবা ফাওই মদুদি দি.আর.দি.ও.গী মিসাইল ক্লস্তরগী লেবোরেতোরীগী সাইন্তিস্তশিংনা য়াম্না ৱানা হোৎনদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিফেন্সদা পীরিবা থৌদাং অসিদা। মসি হায়বদা চাওথোকচবা ফাওই মদুদি অদোম পুম্বা দি.আর.দি.এল. কেম্পস হায়বদি ইন্দিয়াগী মিসাইল চাওখৎনবা অমসুং পুথোকপগী মনুংগী ওইবা অসিদা।
ঐখোয়না খঙই মদুদি, ইন্দিয়াগী মিসাইল তেক্নোলোজি চাওখৎপা অসি দি.আর.দি.এল.না ১৯৬১দা লিংখৎখিবা অদুদগী হৌখিবনি। লৈরিবা ফোর্স অহুম অসি হেন্না খুমাং চাওশিন্নবা দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিংনা ইন্তিগ্রেতেৎ গাইদেদ মিসাইল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (আই.জি.এম.দি.পি.) হৌদোকখি। আই.জি.এম.দি.পি. অসি মায় পাক্না ইন্দিয়াগী খ্বায়দগী ফাওরবা মচানুপা হান্নগী রাস্ত্রপতি দাঃ এ.পি.জে. অব্দুল কালাম্না লুচিংখি।
হন্দক্তা, ঐহাক্না চেন্নাইদা দাঃ কালামগী লাইরিক মমিং “অব্দুল কালাম – নিনাইবুকাধালুকু মারানামিল্লাই” আর্থনা “অব্দুল কালাম – ইম্মোর্তেল মেমোরিজ”। লাইরিক অসি তামিলদা ফোংবনি অমসুং দাঃ এ.পি.জে.এম. নাজিমা মারাইকায়র অমসুং মমিং লৈরবা স্পেস সাইন্তিস্ত দাঃ ৱাই. এস. রজন্না ইবনি।
ঐহাক্না দাঃ কালামগা থৌদোক কয়াদা মহাক্না দি.আর.দি.ও.দা লৈরিঙৈদা উন্নখিবা অসিদা লাইবক ফবনি হায়না খল্লি অমসুং মতুংদা মহাক্না ইন্দিয়াগী রাস্ত্রপতি ওইরিঙৈদা। ঐহাক্না মহাক্কা উন্নবা খুদিংগী, মহাক্কী চমজবা অসিনা ফাদুনা লৈ, মহাক্কী খঙবা অমসুং মহাক্না ইন্দিয়া অসিবু অকনবা লৈবাক অমা ওইহন্নিংবা অসিদা।
দিফেন্স সেক্তরদা মরোমদোম লৈজবা অসি লুবা খক্তা নত্তে অমসুং লৈবাক অসিগী লালোংদা মরুওইবা খক্তা নত্তে অদুবু লৈবাক্কী ওইনা চাওথোকচনিঙাইনি। ঐহাক্না মসি খঙবদা হরাওবা ফাওই মদুদি দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্ত কাংবুনা দাঃ কালাম্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং মিসাইল সিস্তেম অসিদা চৎথরকপা অসিনি।
হন্দক্তা মায় পাক্না চাংয়েং তৌখিবশি অদুদি ক্যু.আর.এস.এ.এম., এম.আর.এস.এ.এম., এস.এম.এ.আর.তি. অসিনি।
ঐহাক্না খঙই মদুদি কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইদুনা লোতদাউন্দগী অৱাবা মায়োক্নরিবা অসিদা সাইন্তিস্তশিং অসিনা মিসাইল চাওখৎ থৌরাংগীদমক কন্না হোৎনদুনা মরুওইবা থাক অমা য়ৌনবা হোৎনরি। হায়রিবা অসিদা ক্যু.আর.এস.এ.এম. (কুৱিক রিএক্সন সর্ফেস-তু-এয়র মিসাইল), এম.আর.এস.এ.এম. (মেদিয়ম রেঞ্জ সর্ফেস-তু-এয়র মিসাইল) , এস.এ.এ.দবল্যু. (স্মার্ত এন্তি-এয়রফিল্দ ৱিপন), এস.এম.এ.আর.তি. (সুপরসোনিক মিসাইল এসিস্তেৎ) অসি য়াওরি।
নুংশিরবা ইচল-ইনাওশিং,
ইন্দিয়া অমসুং মালেমগী অতৈ মফমদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা অৱাবা মায়োক্নরি। মীপুম খুদিংমক মরুওইনা লায়রবাশিং অসি লায়চৎ অসি শোকহল্লি।
অদুম ওইনমক ভারত সরকারনা লায়চৎ অসিবু হন্থনবা থবক কয়া অমা খুদক্তা পায়খৎলি। প্রজাগী মতেংনা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা কোরোনা ভাইরস অসি লাকশিনবা ঙম্লি। সাইন্তিস্তশিংনশু মতম তান্নদুনা চৎল্লি অমসুং মতম চানা বেক্সিন অসি পুথোক্লি অমসুং মসিগী মরম্না ঙসি মী লাখ কয়া তিকা থাবা ফংখি।
ইন্দিয়গী কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিনা ভাইরস নমথবদা মায় পাকপগী ৱারী লীরি। মসিদা লান্থেংনরিবা অসি ইন্দিয়ী প্রজাশিং, মেদিকেল ফ্রাতর্নিতি, সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিং অমসুং লায়না অসিবু চংগনি হায়বা অসি মায়োক্নরগা তৌরিবশিং অসিনি।
ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি থাগৎপদা মতিক চাই মদুদি মখোয়না লায়চৎ অসিগী মনুংদা অথিংবা কয়া লৈরবসু মিল্লিয়ন তোন ২৯৬.৬৫ অমা ২০১৯-২০দা মহৈ মরোং পুথোকখি।
চিংনবা লৈতনা, লায়চৎ অসিনা মীওই কয়াগী ইকোনোমী অমসুং পুন্সি মহিংদা অকাইবা পীরি। মতম অসিদা মসিনা পাঙ্গল থৌনাগী খুদোংচাবা পীরি।
দি.আর.দি.ও.না মখোয়গী মথৌ দিফেন্সি আর. অমসুং দি. খক্তা নত্তনা কোরোনাগী লায়চৎ অসি থেংনবা হোৎনরিবা অসিদা ঐহাক্না হরাওবা ফোংদোক্লি। লোকদাউন্দ মনুং অসিদা দি.আর.দি.ও.না তেক্নোলোজিগী পাম্বৈ কয়া অমা চাওখৎনবা হোৎনখি। মসি পনবা য়াই মদুদি দি.আর.দি.ও.না থবক তৌবশিংনা ফমুং ১০০০ লৈবা সর্দার ভল্লাভাই পতেল হোস্পিতাল অমা দিল্লীদা লিংখৎখি। নুমিৎ ১২দা ফমুং ১০০০ লৈবা হোস্পিতাল লিংখৎপা অসিনা দি.আর.দি.ও.গী তৌবা ঙম্বা উৎলি।
ঐহাক্না হরাওবা ফাওই মদুদি মিসাইল সাইন্তিস্তনা কন্না হোৎনদুনা ইন্দিয়াগী ওইনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবা অসিদা। ঐহাক্না হায়রি মদুদি আকাশ মিসাইল অসি হন্দক্তা মপাল লমদগী পুশিল্লকপা অসি নেগেতিব লিস্ততা য়াওহল্লি। মসিনা তাকপদি ইন্দিয়া অসি হৌজিক্তি মিসাইল সিস্তেমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে হায়বনি।
ইন্দিয়ানা হৌজিক্তি খ্বায়দগী চাওবা দিফেন্সকী পোত্থোক পুশিল্লকপা অসি খ্বায়দগী মকোক্তা লৈবা পোত্থোক মপালদা পুথোকপা লোমদা ওইহনগদৌরি। ইন্দিয়াগী দিফেন্স তেক্নোলোজিগী কাংবুনা চহি মঙা অসিদা খুলাই ১০১, প্লেতফোর্ম অমসুং মচাকশিং সরকারদা পুশিল্লকপা থিংহল্লগনি। সরকার অসিনা দিফেন্সকী পোৎলম মপালদা থাদোকপা অসি চহি মরি অসিদা চাওরাক্না লুপা করোর ৩৫,০০০গী পান্দম থম্লি।
মরোমদোম লেপচবা তেক্নোলোজি অসিনা লোকেলগী ওইবা ইন্দস্ত্রী চাওখৎপা, থবকশিং ফংহনবা অমসুং মপাল লমগা পোৎ ওন্নবা অসিনি। অশুম্না তেক্নোলোজি মরোমদোম ওইজবা অসিনা লৈবাক অসিগী ইকোনোমীদা মতেং পীবদা চাওরবা থৌদাং লৌরি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী কন্না হায়রিবা আত্মানির্ভর ভারত অমসুং ভোকেল ফোর লোকেল অসিনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অচেৎপা ৱাখল্লোন পীরি।
মীওইবগী গ্যানগী তেক্নোলোজি অসিশু য়াম্না থুনা অহোংবা লাক্লি। তুংদা লাক্কদৌরিবা মিলিতরী সিস্তেম অসি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী লমদা, ক্বান্তম তেক্নোলোজি, এজিম্মেত্রীক্ত তেক্নোলোজি অমসুং স্মার্ত মেতরিএলদা শিজিন্নগদৌরি। ঐহাক্না নুঙাইবা ফাওই মদুদি দি.আর.দি.ও.না হন্দক্তা খুমাং চাওশিল্লবা তেক্নোলোজি সেন্তর ৮ তুংগী ওইবা রিসর্স তৌনবা অসিদা।
ঐহাক্না থাজবা থম্মী মদুদি দি.আর.দি.ও. সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিং অসিনা মখোয়গী হৈ-শিংবা অমসুং ফিরেপ অসিনা ইন্দিয়া অসি অত্মানির্ভর ভারত হায়না মরোমদোম লেপচদুনা মালেমগী ওইনা ভারত পর নির্ভারগী থাক্তা লৈবা ঙম্লগনি।
জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President inaugurates two new facilities at Dr APJ Abdul Kalam Missile Complex in Hyderabad
Praises DRDO for taking India very close to self-reliance in missile technology
India looking for shifting its status from arms importer to exporter – Vice President
Asks DRDO to focus on futuristic defence technologies
India’s fight against COVID-19 tells a successful story of containing the virus – Vice President
Vice President lauds the scientists for making COVID-19 vaccine in a record time; hopes the vaccine will reach every Indian very soon
Praises DRDO for its wholehearted support in fight against COVID-19
25 JAN 2021 12:13PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today praised the DRDO scientists and engineers for taking India very close to self-reliance in missile technology with their hard work, dedication and perseverance. “Attaining self-reliance in the defence sector is not only of critical or strategic importance for the country, but is also essential in terms of national pride”, he said.
The Vice President made these remarks while addressing the scientific community after inaugurating two new facilities at Dr APJ Abdul Kalam Missile Complex in Hyderabad today. The Vice President also visited the Exposition of Technologies by Missile Complex Laboratories and said that he was elated to see the indigenous products. “I felt reassured about the security and capability of the country given the tremendous progress made by DRDO scientists in developing self reliant missile technology”, Shri Naidu said. He expressed confidence that Scientists and Technologists of DRDO with their caliber and commitment will make India so self-reliant that Atma Nirbhar Bharat will attain a position where the world will be Bharat Par Nirbhar (dependent on India).
Emphasising the importance of Atma Nirbhar Bharat, the Vice President said that self-reliant technologies give boost to the local industry, generate employment opportunities and earn valuable foreign exchange.
Noting that the Akash missile system has recently been put into the negative list of items for import by the Ministry of Defence, he called it a commendable achievement by DRDO. “It means that India is now self-reliant in this kind of missile system and so the armed forces need not import similar missile systems”, he said.
Referring to the limitations faced by India in having access to high end missile technology of developed countries prior to the signing of Missile Technology Control Regime (MTCR) in 2018, Shri Naidu said that DRDO turned this crisis into an opportunity by developing a range of indigenous missile systems.
Shri Naidu expressed his happiness over the fact that India is now trying to shift its status from being one of the largest importers of defence products to one of the top exporters of defence items. Underlining that India’s defence exports still remain very low despite the recent increase by 7 times, he said that there is a lot of scope in developing defence technologies of export value. He asked the scientists and technologists to not only identify the futuristic defence needs of the country but also the technologies that can be exported.
Referring to the rapidly changing technological landscape, the Vice President asked DRDO to redefine its focus on strategic defence technologies and outsource activities which can be carried out by capable private sector participants. He was happy that DRDO has set up 8 advanced technology centers to carry out research on futuristic military applications. Shri Naidu also wanted the women to be encouraged to participate in the field of science and technology.
Noting that the unprecedented disruption caused by COVID-19 pandemic has affected the people from all sections, particularly the poor, Shri Naidu appreciated Indian government’s response in containing the spread of the virus. He lauded the scientists for coming up with the vaccine in a record time and hoped that very soon the vaccine will reach every citizen of India and the pandemic will end.
Maintaining that India’s fight against COVID-19 tells a successful story of containing the virus, Shri Naidu said that valiant heroes of this fight are the people of India, police forces, medical fraternity, scientists and technologists and providers of essential commodities and services. They supported the national cause wholeheartedly despite facing the risk of getting infected, he added. He also praised the farmers for record foodgrain production despites the challenges thrown by the pandemic.
Recognising that the pandemic has severely affected the economy and livelihoods, the Vice President said that it has also offered us an opportunity to establish our own strength and capabilities. He said that rapid production and export of indigenous vaccines, PPE kits and healthcare systems has demonstrated our strengths in building an Atma Nirbhar Bharat.
He praised DRDO for its wholehearted support in fight against coronavirus by providing many innovative technology solutions. “The establishment of a 1000 bed hospital in just 12 days illustrates the kind of capabilities DRDO has and how quickly it can respond in war-like situations”, he said.
On this occasion, the Vice President inaugurated two new facilities- a Missile System Review Hall and Air Commodore V Ganesan Integrated Weapon System Design & Development Center at Dr APJ Abdul Kalam Missile Complex.
The Vice President appreciated the role of DRDL in India’s Missile technology development ever since its inception in 1961. Mentioning the contribution of stalwarts like Dr. Kalam in the success of Integrated Missile Development Program (IGMDP), Shri Naidu recalled his personal association with the former President and said that he was struck by his simplicity, the depth of his knowledge and his deep desire to make India a Superpower. He was happy that the scientists of the missile cluster of DRDO continue to maintain the legacy of Dr. Kalam and have developed new generation state of the art missile systems.
He praised the scientists for working hard to meet important milestones of the missile development programmes despite the challenges posed by Covid-19 pandemic and mentioned several commendable achievements such as the successful trials of QRSAM (Quick Reaction Surface-to-Air Missile), MRSAM (Medium Range Surface-to-Air Missile) SAAW (Smart Anti-Airfield Weapon), SMART (Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo) and MPATGM (Man Portable Anti-Tank Guided Missile).
Home Minister of Telangana, Shri Md. Mahmood Ali, Chairman DRDO, Dr. G Satheesh Reddy, Director General (Missile & Strategic Systems), Shri MSR Prasad, scientists of DRDO were among those who were present.
Following is the full text of the speech:
Home Minister of Telangana, Shri Md. Mahmood Ali,“Dr G Satheesh Reddy Chairman DRDO, Shri MSR Prasad Director General (Missile & Strategic Systems), all scientists of DRDO and dear sisters and brothers,
It is a great pleasure to address the scientists from the laboratories of Missile cluster of DRDO. Many of you have made a mark with your contributions in the ever- challenging field of defence science and technology. It is also a matter of pride to address you all from the campus of DRDL, the core facility of the entire missile development and production activities in India.
As we all are aware, India’s journey of Missile technology development has started with the establishment of DRDL in 1961 when the need was felt to develop indigenous missiles. With the aim of developing a comprehensive range of indigenous missiles for all the three defence forces, the scientists and technologists of DRDO have started the Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP). The IGMDP was successfully led by one of the greatest sons of India, the former President, Dr. APJ Abdul Kalam.
Recently, I had the honour to release a book on Dr. Kalam in Chennai titled “Abdul Kalam-- Ninaivukadhalukku Maranamillai", which translates “Abdul Kalam-- Immortal memories”. The book is in Tamil and written by Dr APJM Nazema Maraikayar, niece of Dr. Kalam and the well-known space scientist Dr YS Rajan.
I was fortunate to interact with Dr. Kalam on several occasions when he was in DRDO and later when he became the President of India. Whenever I met him, I was struck by his simplicity, the depth of his knowledge and his deep desire to make India a Superpower. The success of IGMDP programme under his astute leadership laid the foundation of India’s self-reliance in strategic defence technologies.
Attaining self-reliance in the defence sector is not only of critical or strategic importance for the country, but is also essential in terms of national pride. I am glad to note that scientists of the missile cluster of DRDO continue to maintain the legacy of Dr. Kalam and have developed new generation state of the art missile systems.
Some of the recent missiles which have been tested successfully are QRSAM, SMART, MPATGM, Anti-Satellite Missile and Hypersonic Technology Demonstrator.
I have been informed that despite the challenges of lockdown and the threat of COVID-19 pandemic, the scientists have worked hard to meet important milestones of the missile development programmes and have successfully undertaken the development trials of QRSAM (Quick Reaction Surface-to-Air Missile), MRSAM (Medium Range Surface-to-Air Missile) SAAW (Smart Anti-Airfield Weapon), SMART (Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo) , MPATGM ( Man Portable Anti-Tank Guided Missile), NGRAM (New-Generation Anti-Radiation Missile) using Passive Homing Head Seeker; Programme Controlled flight trials of HELINA, user assisted trials of NAG, flight trials of BrahMos using indigenous booster, Land version and technology demonstration of Hypersonic Cruise Flight for 20 second duration for HSTDV. All these are commendable achievements in the wake of the challenges posed by COVID-19 pandemic.
Dear sisters and brothers,
India and the rest of the world faced an unprecedented disruption to normal activities following the outbreak of COVID-19 pandemic. Life came to a virtual halt and people from all sections, particularly the poor, were badly affected by the pandemic.
However, the Government of India took quick action to minimize the adverse effects of the pandemic. With the support of the people, we have been able to contain the spread of the novel corona virus in our country. Scientists too raced against time and came up with vaccine in a record time, and as a result, lakhs of people are getting vaccinated today.
I am hopeful that very soon the vaccine will reach every citizen of India and the pandemic will end.
India’s fight against COVID-19 tells a successful story of containing the virus. The valiant heroes of this fight are the people of India, police forces, medical fraternity, scientists and technologists and providers of essential commodities and services, all of whom rose to the occasion and supported the national cause wholeheartedly despite facing the risk of getting infected.
Our farmers deserve special appreciation for achieving a record food grain production of 296.65 million tonnes in 2019-20 in spite of the hardship caused by the restrictions imposed during the pandemic.
Undoubtedly, the pandemic has severely affected the economy and livelihoods of the people. At the same time, it offered us an opportunity to establish our own strength and capabilities.
The government, scientists, engineers, innovators, commercial and industrial enterprises took up this challenge and came up with excellent innovative products, personal protection equipment and scaled up the health care system. All these efforts illustrate our strength and are in the direction of making India Atma Nirbhar. Therefore, it is no surprise that now we are exporting indigenous vaccines to other countries.
I am very happy to note that DRDO, despite being primarily engaged in the strategic defence R&D, gave its wholehearted support to the national cause of fighting against the corona pandemic. During the lockdown itself, DRDO scientists worked hard to provide many technology solutions such as equipment for containment of the virus, protective equipment and lifesaving equipment. It is commendable that DRDO employees enthusiastically donated for the establishment of 1000 bed Sardar Vallabhbhai Patel COVID hospital in Delhi. The establishment of a 1000 bed hospital in just 12 days illustrates the kind of capabilities DRDO has and how quickly it can respond in war-like situations. I would like DRDO to display the same spirit in surmounting every technological challenge it faces.
I am also glad to note that the scientists of missile clusters have taken India very close to self-reliance in missile technology with their hard work, dedication and perseverance. I am told that the Akash missile system has recently been put into the negative list of items for import by the Ministry of Defence. It means that India is now self-reliant in this kind of missile system and so the armed forces need not import similar missile systems. This is a commendable achievement by DRDO in view of the fact that India has signed Missile Technology Control Regime (MTCR) only in 2018, which means that India did not have access to high end missile technology developed by developed countries and had to face limitations in having partnership with other countries in the area of missile technology.
DRDO, quite appropriately, turned the crisis it faced during MTCR into an opportunity in developing a range of indigenous missile systems.
India is now trying to shift its status from being one of the largest importers of defence products to one of the top exporters of defence items. The defence technology ecosystem of India has given confidence to the government to ban the import of 101 weapons, platforms, and equipment in next five years. The government has also set up a target of achieving defence exports worth ₹35,000 crore in next four years.
Despite the laudable efforts of scientists and technologists of DRDO in developing self-reliant defence technologies, there is still ample opportunity for increasing India’s defence exports, which still remain very low despite the recent increase by 7 times. This indicates that there is a lot of scope in developing defence technologies of export value. Scientists and technologists are required to not only identify the futuristic defence needs of the country but also the technologies that can be exported.
Self-reliant technologies give boost to the local industry, generate the employment opportunities and earn valuable foreign exchange. Thus, self-reliant technologies play a critical role in supporting the economy and making the nation prosperous. The Prime Minister, Shri Narendrabhai Modi’s call for Atma Nirbhar Bharat and Vocal for Local has given a new impetus to the concept of self-reliance. In this scenario, it is necessary for DRDO to redefine its focus on strategic defence technologies and outsource activities which can be carried out by capable private sector participants.
The technological landscape of human knowledge is also changing very fast. The futuristic military systems will heavily depend on the rapidly evolving fields of Artificial Intelligence, quantum technologies, asymmetric technologies and smart materials. I am happy to note that DRDO has recently set up 8 advanced technology centers to carry out research on futuristic military applications and young scientist’s laboratories have already been set up for working on the futuristic technologies.
I am sure that Scientists and Technologists of DRDO with their caliber and commitment will make India so self-reliant that Atma Nirbhar Bharat will attain a position where the world will be Bharat Par Nirbhar.
Jai Hind!”