প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ, ২০২১ৰ বিজেতাসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
25 JAN 2021 2:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ (পিএমআৰবিপি)ৰ বিজেতাসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰাণীও এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বছৰৰ পুৰস্কাৰ বিশেষ, কিয়নো বিজেতাসকলে ক'ৰোণাৰ কঠিন সময়ত এয়া অৰ্জন কৰিছে। বাৰ্তালাপৰ সময়ত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছতা আন্দোলনৰ দৰে প্ৰধান ব্যৱহাৰ-পৰিৱৰ্তন অভিযানত শিশুসকলৰ ভূমিকাৰ আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া ক'ৰোণাৰ সময়ত শিশুসকল হেণ্ডৱাছ কেম্পেইনৰ দৰে অভিযানত অন্তৰ্ভুক্ত হ'ল, তেতিয়া অভিযানে মানুহৰ ধাৰণাক প্ৰভাৱিত কৰিলে আৰু অভিযান সফল হ'ল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিবিধতাকো আলোকপাত কৰে, য'ত এই বছৰ পুৰস্কাৰ দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া একোটা সৰু ধাৰণাৰ বাবে আৱশ্যকীয় কাম কৰা হয়, তেতিয়া পৰিণাম প্ৰভাৱশালী হয়। তেওঁ শিশুসকলক কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বাস কৰিবলৈ কয় কিয়নো ধাৰণা আৰু কাৰ্যৰ এই পৰস্পৰ ক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে মানুহে মহত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ বাবে প্ৰেৰণা লাভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলক পৰামৰ্শ দিয়ে যে তেওঁলোক এই প্ৰাপ্তিতে সীমাবদ্ধ হৈ নাথাকক আৰু নিজৰ জীৱনত উন্নত পৰিণামৰ বাবে প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলক নিজৰ মনত তিনিটা বস্তু, তিনিটা প্ৰতিজ্ঞা ৰাখিবলৈ কয়। সবাতোকৈ আগতে নিৰন্তৰতাৰ প্ৰতিজ্ঞা। কাম কৰাৰ গতিত কোনো স্থবিৰতা থাকিব নালাগে। দ্বিতীয়তে, দেশৰ হকে প্ৰতিজ্ঞা। যদি আমি দেশৰ বাবে কাম কৰো আৰু প্ৰতিটো কাম দেশৰ সন্দৰ্ভত চোৱা হয়, তেতিয়া সেই কাম নিজে নিজে অধিক মহত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে। তেওঁ কয় যে শিশুসকলে এই কথা ভাবিব লাগে যে তেওঁলোকে দেশৰ বাবে কি কৰিব পাৰে, কিয়নো আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰি আছো। তৃতীয়তে, বিনম্ৰতাৰ প্ৰতিজ্ঞা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণিত কয় যে প্ৰত্যেক সফলতাৰ ক্ষেত্ৰত আমি অধিক বিনম্ৰ হোৱা দৰকাৰ, কিয়নো আমাৰ বিনম্ৰতাই আনক আমাৰ সফলতাৰ ওপৰত আনন্দিত হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
ভাৰত চৰকাৰে নৱোন্মেষণ, শিক্ষাৰ প্ৰাপ্তি, খেল, কলা তথা সংস্কৃতি, সামাজিক সেৱা আৰু সাহসিকতাৰ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ ক্ষমতা আৰু উকৃষ্ট প্ৰাপ্তিযুক্ত শিশুক প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰৰ জৰিয়তে বাল শক্তি পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰে। এই বছৰ, বাল শক্তি পুৰস্কাৰৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ জৰিয়তে দেশজুৰি ৩২ আবেদনকাৰীক পিএমআৰবিপি-২০২১ৰ বাবে বাছনি কৰা হয়।

Prime Minister's Office
PM interacts with recipients of Rashtriya Bal Puraskar, 2021
25 JAN 2021 2:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) awardees today via video conferencing. Union Women & Child Development Minister, Smt Smriti Zubin Irani was also present on the occasion.
The Prime Minister said that this year’s awards are special as the recipient earned them in the difficult times of Corona. During the interaction, the Prime Minister acknowledged the role of children in major behaviour-change campaigns like swachchta movement. He said when children got involved in campaigns like handwash campaign during Corona time, the campaigns caught the imagination of people and achieved success. The Prime Minister also noted the diversity in the fields in which awards have been given this year.
The Prime Minister observed that when a small idea is supported by the right action, results are impressive. He asked the children to believe in action as this interplay of ideas and action will trigger many actions inspiring people for greater things. The Prime Minister advised the children not to rest on their laurels and they should continue to strive for better results in their lives.
The Prime Minister asked the children to keep three things, three pledges, in their mind. First, pledge of Consistency. There should not be any slackening of speed of the action. Second, pledge for the country. If we work for the country and treat every work in terms of the country than that work will become greater than the self. He asked the children to think what they can do for the country as we enter 75th year of independence. Third, the pledge of humility. Every success should spur us to be more polite as our humility will enable others to celebrate our success with us, The Prime Minister concluded.
The Government of India has been conferring the Bal Shakti Puraskar under Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar to the children with exceptional abilities and outstanding achievement in the fields of innovation, scholastic achievements, sports, arts & culture, social service and bravery. This year, 32 applicants from across the country, under different categories of Bal Shakti Puraskar, have been selected for PMRBP-2021.