প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আজি ভাৰতত হোৱা ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনে নেতাজী সুভাষ বসুক অতিশয় গৰ্বিত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানত আত্মনিৰ্ভৰ বংগই এটা মূল ভূমিকা পালন কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 JAN 2021 8:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নেতাজী সুভাষ বসুৰ উক্ত স্মৰণ কৰি কয় যে আমাৰ এটা লক্ষ্য আৰু শক্তি থকা উচিত যিয়ে আমাক সাহসৰ সৈতে বলিষ্ঠভাৱে চালিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। আজিৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতত, আমাৰ সেই লক্ষ্য আৰু শক্তি আছে। আমাৰ অভ্যন্তৰীণ শক্তি আৰু সংকল্পৰে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্য সফল হ’ব, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ উদ্ধৃতি দি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ তেজ আৰু ঘামেৰে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰখনলৈ বৰঙণি যোগাবৰ অৰ্থে আমাৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য থকা উচিত আৰু আমাৰ কঠোৰ শ্ৰম আৰু উদ্ভাৱনেৰে ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিব লাগে। কলকাতাৰ ভিক্ট’ৰিয়া মেম’ৰিয়েলত ‘পৰাক্ৰম দিৱস’তে তেখেতে এইদৰে কয়।
সাহসী পলায়ন কৰাৰ পূৰ্বে নেতাজীয়ে তেওঁৰ ভতিজা শিশিৰ বসুক সোধা শাণিত প্ৰশ্নৰ আঁত ধৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় “যদি, আজি, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই নিজৰ হাত বুকুত থৈ নেতাজীৰ উপস্থিতি অনুভৱ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকেও একেটা প্ৰশ্নই শুনিবলৈ পাবঃ আপোনালোকেও মোৰ বাবে কিবা এটা কৰিবনে? এই কৰ্ম, এই ক্ৰিয়া, এই লক্ষ্যই আজি ভাৰতক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰিব। দেশখন, দেশখনৰ প্ৰতিটো অঞ্চল, দেশখনৰ প্ৰতিজন লোক ইয়াৰ অংশ।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্বখনৰ অৰ্থে উত্তম পণ্য প্ৰস্তুতৰ অৰ্থে ‘জিৰ’ ডিফেক্ট আৰু জিৰ’ এফেক্ট’ৰে নিৰ্মাণ সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। নেতাজীয়ে কৈছিল, এখন স্বাধীন ভাৰতৰ সপোনটোত কেতিয়াও বিশ্বাস নেহেৰুৱাবা, ভাৰতক বাধা দিব পৰা বিশ্বখনত কোনো শক্তি নাই। প্ৰকৃতপক্ষে, আত্ম-নিৰ্ভৰ হোৱাৰপৰা ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ক বাধা দিবলৈ কোনো শক্তি নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৱে দেশখনৰ বৃহৎ সমস্যাৰাজিৰ মাজতে দৰিদ্ৰতা, নিৰক্ষৰতা, ৰোগৰ ওপৰতো সমানেই নজৰ দিছিল। তেওঁ সদায়েই দুখীয়াসকলৰ বাবে চিন্তা কৰিছিল আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দোহাৰে যে দৰিদ্ৰতা, নিৰক্ষৰতা, ৰোগ আৰু বৈজ্ঞানিক উৎপাদনৰ অভাৱেই আমাৰ বৃহৎ সমস্যা। এই সমস্যাৰাজি সমাধান কৰিবলৈ সমাজখন মাৰ বান্ধি আগবাঢ়ি আহিব লাগে, আমি সমন্বিত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি কয় যে আজি দেশখনে শোষিত আৰু বঞ্চিত আৰু আমাৰ কৃষক আৰু মহিলাসকলৰ সবলীকৰণৰ অৰ্থে নিৰলসভাৱে কাম কৰি আছে। আজি প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকে বিনামূলীয়া মেডিকেল ট্ৰিটমেন্ট আৰু স্বাস্থ্য সুবিধা লাভ কৰিছে; বীজৰপৰা আৰম্ভ কৰি বজাৰলৈকে কৃষকসকলে আধুনিক সা-সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু কৃষিকাৰ্য্যত তেওঁলোকৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰা হৈছে; যুৱ সমাজৰ বাবে মানসম্পন্ন আৰু আধুনিক শিক্ষা প্ৰশস্ত কৰি তুলিবলৈ শিক্ষা আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে; ২১শ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰে ৰজিতা খুৱাই এখনি ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ সৈতে নতুন আইআইটি, আইআইএম আৰু এইমছ স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি নৱ্য ভাৰতত হোৱা ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনে নেতাজী সুভাষ বসুক অতিশয় গৰ্বিত কৰিব। শ্ৰী মোডীয়ে আশ্চৰ্য্য প্ৰকাশ কৰি কয় যে শেহতীয়া প্ৰযুক্তি; বৃহৎ বৈশ্বিক কোম্পানীসমূহ, শিক্ষা আৰু চিকিৎসা খণ্ডত ভাৰতীয়সকলৰ প্ৰভূত্বৰে নেতাজীয়ে দেশখন আত্ম-নিৰ্ভৰ হোৱাটো বিচাৰিছিল। যদি ৰাফেলৰ দৰে আধুনিক বিমানেৰে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনী সমৃদ্ধ হৈছে, ভাৰতে তেজসৰ দৰে আধুনিক যুঁজাৰু বিমানো প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে। আমাৰ বাহিনীসমূহৰ সামৰ্থ্য, মহামাৰীটোৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ দেশখনে অৱলম্বন কৰা পন্থা আৰু থলুৱা ভেকচিনৰ দৰে আধুনিক বৈজ্ঞানিক সমাধান লাভৰ উপায় আৰু একেদৰে আন দেশসমূহক সহায় আগবঢ়োৱা কাৰ্য প্ৰত্যক্ষ কৰি নেতাজীয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দিব। এলএচি ৰপৰা এলঅ’চিলৈ তেওঁৰ সপোনৰ শক্তিশালী ভাৰত বিশ্বখনে প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰতি যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানকেই ই যথোচিত প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰদান কৰি আহিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নেতাজী সুভাষ, তেওঁৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন হৈছে সোনাৰ বাংলাৰ এটা বৃহৎ অনুপ্ৰেৰণাও। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে দেশখনৰ স্বাধীনতাৰ বাবে নেতাজীয়ে পালন কৰা ভূমিকাৰ দৰে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অৰ্থেও পশ্চিম বংগই একে ভূমিকা পালন কৰিব লাগে। তদুপৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতত আত্মনিৰ্ভৰ বংগ আৰু সোনাৰ বাংলাৰ ভূমিকা অপৰিসীম। বংগই আগবাঢ়ি আৰু ইয়াৰ আৰু দেশখনৰ বাবে গৰিমা কঢ়িওৱা উচিত বুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
The positive changes taking place in India today would make Netaji Subhas Bose extremely proud: PM
Aatmnirbhar Bengal to play a major role in Aatmnirbhar India movement: PM
23 JAN 2021 8:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today recalled Netaji Subhas Bose’s statement that we should have a goal and strength that can inspire us to govern boldly with courage. In Aatamnirbhar Bharat today, we have that goal and strength. The goal of Aatamnirbhar Bharat will be achieved through our inner strength and determination, said Shri Modi. Quoting Netaji Subhas Chandra Bose, The Prime Minister said that we should have the sole goal of contributing to our country with our blood and sweat and make India Aatamnirbhar by our hard work and innovation. He was speaking at the ‘Parakram Diwas’ celebrations at Victoria Memorial in Kolkata.
Referring to the poignant question that Netaji asked his nephew Sisir Bose before executing the daring escape, the Prime Minister said “if, today, every Indian places his hand on his heart and feels the presence of Netaji, then he will hear the same question: will you do something for me? This work, this task, this goal is to make India self-reliant today. People of the country, every region of the country, every person of the country is part of this.”
The Prime Minister called for developing manufacturing capabilities with ‘zero defect and zero effect’ to make best products for the world. Netaji said, never lose faith in the dream of an Independent India, there is no power in the world that can shackle India. Indeed, there is no power which can prevent 130 crore Indians from becoming self-reliant.
The Prime Minister pointed out that Netaji Subhas Chandra Bose used to count poverty, illiteracy, disease, among the biggest problems in the country. He was always thoughtful towards the poor and put great emphasis on education. The Prime Minister reiterated that our biggest problems are poverty, illiteracy, disease and lack of scientific production. The society will have to come together to solve these problems, we will have to make efforts together.
Prime Minister expressed satisfaction that today, the country is working tirelessly for the empowerment of the exploited and deprived sections and our farmers and women. Today every poor is getting free medical treatment and health facilities; farmers are getting modern amenities ranging from seed to market and their expenditure for agriculture is being reduced; education infrastructure is being modernized for quality and modern education for the youth; new IITs and IIMs and AIIMS are being established along with a National Education Policy suited to the needs of 21st century.
The Prime Minister said that positive changes taking place new India today would make Netaji Subhas Bose very proud. Shri Modi wondered how Netaji would feel on seeing the country getting self-reliant in the latest technologies; domination of Indians in the biggest global companies, education and medical sector. If India’s defence forces have the modern aircraft like Rafale, India is also manufacturing modern fighter plane like Tejas. Netaji would be giving his blessings on witnessing the strength of our forces and the way country faced the pandemic and the way it achieved modern scientific solutions like vaccine indigenously and supporting other countries too. World is witnessing strong India of his dreams from LAC to LOC. India is giving a befitting reply to any challenge to its sovereignty, said the Prime Minister.
Shri Modi, said that Netaji Subhas, along with the dream of Aatmnirbhar Bharat, is also biggest inspiration of Sonar Bangla. The Prime Minister emphasised that the role that Netaji played in the freedom of the country, the same role West Bengal has to play in the quest for Aatmnirbhar Bharat. Aatmnirbhar Bharat is also to be led by Aatamnirbhar Bengal and Sonar Bangla. Bengal should march forward and bring glory to itself and the country, concluded the Prime Minister.