ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଷ୍ଟାଦଶ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଉତ୍ସାହରେ ଭରପୂର- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଦଳର ବିଜୟ ନୂତନ ତରୁଣ ଭାରତରେ ଉତ୍ସାହର ପ୍ରତୀକ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
NEP-ଆମ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିର ତଥ୍ୟ ଓ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଲେଷଣ କରିବ –ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 JAN 2021 2:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଆଜି ଆସାମର ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଷ୍ଟାଦଶ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହକୁ ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଆସାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ପ୍ରଫେସର ଜଗଦୀଶ ମୁଖି, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପେଖାରିଆଲ ନିଶଙ୍କ ଏବଂ ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ବାରଶହରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଜୀବନର ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୂହୁର୍ତ୍ତ । ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଯାହାସବୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଆସାମ ଓ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଭାରତରତ୍ନ ଭୂପେନ ହଜାରୀକାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସଂଗୀତରେ ଥିବା ଭାବନା ତେଜପୁରର ମହାନ ଇତିହାସକୁ ଉଦ୍‍ଜୀବିତ କରିଥାଏ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସଙ୍ଗୀତର କେତେକ ଫକ୍ତି ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ,
ଅଗ୍ନିଗଡର ସ୍ଥାପତ୍ୟ, କଲିୟା ଭୋମରା ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ଜ୍ଞାନ ଜ୍ୟୋର୍ତିମୟ
ସେହି ସ୍ଥାନରେ ବିରାଜି ସେ ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ
ଯେଉଁଠି ରହିଛି ଅଗ୍ନିଗଡରେ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ସେଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଉ ଯେଉଁଠି ରହିଛି କାଳିଆ ଭଅଁର ସେତୁ ଓ ସେଇଠି ରହିଛି ଜ୍ଞାନର ଜ୍ୟୋତି । ଭୂପେନା ଦା, ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରସାଦ ଅଗ୍ରୱାଲ, ବିଷ୍ଣୁ ପ୍ରସାଦ ରାୱାଙ୍କ ଭଳି ମହାନ୍‍ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ତେଜପୁର ସହ ପରିଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନ ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣୀମ ବର୍ଷ । ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂଆ ଶିଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସହ ତେଜପୁରର ଗୌରବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସଂଯୋଗୀକରଣ ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ସୁବିଧା ନେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନବ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ତୃଣମୂଳସ୍ତରର ଉଦ୍‌ଭାବନଗୁଡିକ ସ୍ଥାନୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ସହ ବିକାଶରର ନୂତନ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମକ୍ତ କରିଛି । ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ପଳ୍ପ ବ୍ୟୟ ଯୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ବଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ. ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଓ ଜୈବସାର ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଜୈବ ବିବିଧତା ଓ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ, ଲୋପ ପାଇଯାଉଥିବା ଆଶଂକା ଥିବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ଭାଷାର ନଥିକରଣ, ବଟଦ୍ରବଥାନା, ନାଓଗଙ୍ଗର ପ୍ରାଚୀନ କାଠ ଖୋଦେଇ କଳା ସୁରକ୍ଷା ତଥା ଔପନିବେଶିକ କାଳରେ ଆସାମରେ ବହି ଓ କାଗଜପତ୍ରର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଇତ୍ୟାଦି ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ କେତେକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ ।
ଅନେକ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନେଇ ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏଠାରେ ଛାତ୍ରାବାସଗୁଡିକରେ ନାମକରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ନଈ ଓ ପାହାଡଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡିକ କେବଳ ନାମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଜୀବନରେ ଉତ୍ସାହ ଆଣିଦେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନ ସଂଗ୍ରାମରେ ଅନେକ ବାଧାବିଘ୍ନ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ବହୁତ ପାହାଡ ଓ ନଦୀ ପାର ହେବାକୁ ପଡିବ । ସେ ଛାତ୍ରଛାତୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବତାରୋହଣ ସହ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଥାଏ । ଯେପରି ଅନେକ ଶାଖା ଓ ଉପନଦୀ ମିଶି ଗୋଟିଏ ବଡ ହୋଇ ସମୁଦ୍ରରେ ମିଶିଥାଏ । ସେହିପରି ଜୀବନରେ ବିଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନ ଦିଗରେ ବ୍ରତୀ ହେବା ଦରକାର। ଏହିଭଳି ମନୋଭାବ ନେଇ ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସହଭାଗୀ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର୍ର ଅଭିଯାନର ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପଦ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଜ୍ଞାନ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ପରିଚାଳନାଗତ ଶକ୍ତି ଇତ୍ୟାଦି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁଖ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲା କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ,ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ଯାହାକି ଆଜି ଯୁବ ସମାଜ ପାଖରେ ଭରପୂର ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଯୁବ ସମାଜ କୌଣସି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ । ନିକଟରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବ କ୍ରିକେଟ ଦଳର ସଫଳତାର ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଦଳ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା । ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ଶୋଚନୀୟଭାବେ ପରାଜିତ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ପରାଜୟର ଗ୍ଳାନିରୁ ଓହରି ଦ୍ୱିତୀୟ ମ୍ୟାଚରେ ବିଜୟୀ ହେଲେ । ଆହତ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମର ଖେଳାଳୀମାନେ ଅସାଧାରଣ ସଂକଳ୍ପ ଓ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିକୂଳ ଅବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ହତୋତ୍ସାହିତ ନ ହୋଇ ସେମାନେ ସେମାନେ ମୁଣ୍ଡ ଉପରକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ ନୂତନ ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ଖୋଜିଲେ । ଖେଳାଳିମାନେ ଅନଭିଜ୍ଞ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ନୈତିକ ମନୋବଳ ଉଚ୍ଚରେ ଥିବାରୁ ସେମାନେ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡା ହେବାକୁ ଦେଇ ନଥିଲେ । ନିଜର ଦକ୍ଷତା ଓ ମନୋବଳ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ଗୋଟେ ଭଲ ଦଳକୁ ହରାଇ ପାରିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଜୋର୍ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ପ୍ରଦର୍ଶନ କେବଳ କ୍ରୀଡାକ୍ଷେତ୍ର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ । ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଜୀବନର ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମତଃ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ, ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ସରକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଅନୁକୂଳ ଫଳାଫଳ ଦେଇଥାଏ । ତୃତୀୟତଃ ଯଦି ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ଯଥା ନିରାପଦରେ ଅସୀମାଂଶିତ ରଖିବା ଓ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ବଜାୟ, ତେବେ ଜଣେ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ବିଜୟକୁ ବାଛିବା ଅଧିକ ଶ୍ରେୟସ୍କର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆକସ୍ମିକ ବିଫଳତାର କୌଣସି କ୍ଷତି ନାହିଁ, ମାତ୍ର ଜଣେ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦ ବା ରିସ୍କ ପ୍ରତି ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବା ମଧ୍ୟ ଅନୁଚିତ । ଆମକୁ ଦକ୍ଷ ଓ ନିର୍ଭୟ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ବିଫଳତାର ଭୟ ଓ ଅଯଥା ଚାପରୁ ମୁକ୍ତ ହେଲେ ଯାଇ ନିର୍ଭୟ ହୋଇପାରିବ । ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ଦୃଢନିଶ୍ଚିତ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା କେବଳ କ୍ରିକେଟ ପଡିଆ ନୁହେଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ସହଭାଗୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଭୟହୀନ ବାତାବରଣ ଓ ଯୁବଶକ୍ତି ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିଛି । ପ୍ରଥମରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଭୟ ଓ କଳ୍ପନାଜଳ୍ପନାର ଅନ୍ତଘଟାଇ ସାହସର ସହ ଦେଶ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିଛି ଓ ଅର୍ଥ ଏହାର ଅନ୍ତରାୟ ହୋଇନାହିଁ । ପରିସ୍ଥିତି ସହ ସାଲିସ ନ କରି ଦେଶ ଶୀଘ୍ର ଓ ଆଗତୁରା ଦୃତତାର ସହ ଭୂତାଣୁର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ପଛକୁ ହଟିନାହିଁ । ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ବାହାର କଲେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ କରିଛି । ଟିକା ଗବେଷଣା ଓ ଉତ୍ପାଦନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ସୁରକ୍ଷାର କବଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସୁବିଧା ହସ୍ତାନ୍ତରଣ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବ୍ୟାପର ଓ ଡିଜିଟାଇଜେସନ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଅଭିଯାନ, ସବୁଘରକୁ ପାଇପଜଳ ଯୋଗାଣ, ବିଶ୍ୱର ବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଓ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆଦି ଦେଶର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ସହ ବୃହତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ନୂତନ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କିପରି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଦେଇଥିଲେ । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭର୍ଚ୍ୟୁଆଲ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ଆମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ କିପରି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ ଓ ଏହିସବୁ ଯୋଜନା ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ଉପର ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଏ ଦିଗରେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବେଶ୍ ସହାୟକ ହେବବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ନୀତିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ ହୋଇଛି । ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତି (NEP) ଆମ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତଥ୍ୟ ଓ ଏହା ବିଶ୍ଲେଷଣ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଜପୁର ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶିକ୍ଷା ଶେଷ କରି ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଆଦର୍ଶକୁ ଉଚ୍ଚାରଖି କାର୍ଯ୍ୟକଲେ ସେମାନେ ଜବୀନର ସମସ୍ତ ଉତ୍‌ଥାନ ପତନରୁ ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବେ । ଆଗାମୀ 25/26ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଦେଶକୁ ଉଚ୍ଚତାର ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବେ ବୋଲି ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses the 18th Convocation of Tezpur University, Assam
Spirit of Aatmnirbhar Bharat is in sync with the mood of today’s youth: PM
India’s cricket win in Australia illustrates the spirit of new young India: PM
NEP will prepare our education system for data and data-analytics: PM
22 JAN 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 18th Convocation of Tezpur University, Assam today through video conferencing. Governor of Assam Prof. Jagdish Mukhi, Union Education Minister Dr. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and the Chief Minister of Assam Shri Sarbananda Sonowal were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said today is a moment to remember and cherish for a lifetime for over 1200 students. He believed that what the students learnt at Tezpur University will accelerate the progress of Assam and progress of the country. He said the sentiment contained in the university anthem which was written by Bharat Ratna Bhupen Hazarika resonates with the great history of Tezpur. The Prime Minister quoted a few lines from the University Anthem
“अग्निगड़र स्थापत्य, कलियाभोमोरार सेतु निर्माण,
ज्ञान ज्योतिर्मय,
सेहि स्थानते बिराजिसे तेजपुर विश्वविद्यालय”
That is, Tezpur University is situated in a place where there is an architecture like Agnigad, where there is a Kalia-Bhomora bridge, where there is a light of knowledge. He said eminent personalities like Bhupen Da, Jyoti Prasad Agarwala and Bishnu Prasad Rabha are identified with Tezpur.
Addressing the students, the Prime Minister said from now until the completion of 100 years of India's independence, are also the golden years of your life. He urged them to spread the glory of Tezpur across India and all over the world, take Assam and North East to new heights of development. He asked the students to take full advantage of the possibilities created by the Government’s efforts at development of the North East especially in sectors like connectivity, education and health.
The Prime Minister remarked that Tezpur University is also known for its Innovation Center. These Grassroots innovations are giving momentum to Vocal for Local and are being used to solve local problems, opening new doors of development. He lauded the innovations of Tezpur University like low-cost technology to provide clean drinking water, pledge taken to convert Waste into Energy in every village, inexpensive and effective technology related to biogas and organic fertilizers, campaign to preserve the Biodiversity and Rich Heritage of North East, documentation the languages ​​of the North East tribal society which are in danger of extinction, preservation of centuries-old wood-carved art at Batadrav Thana, Nagaon, digitization of Assam's books and papers written during colonial times.
The Prime Minister cited Tezpur University Campus itself as the reason for motivation to do work on so many local needs. Here the hostels are named after mountains and rivers in this region. He said these are not just names, but also inspiration for life. He said in the journey of life, we have to face many difficulties, many mountains and many rivers have to be crossed. He said to the students that with every mountaineering your expertise grows and your perspective is ready for new challenges. He said like several tributaries merge into one river and mix into the sea, we should also take knowledge from different people in life, learn and achieve our goal and move forward with that learning. He said when one proceeds with this approach, North East will be able to contribute to the development of the country.
The Prime Minister elaborated on the concept of Aatmnirbhar Abhiyan. He explained while this movement is about change in resources, physical infrastructure, technology and economic and strategic might, the biggest transformation is in the realm of instinct, action and reaction which is in sync with the mood of today’s youth.
The Prime Minister said today’s young India has a distinctive way of taking on challenges. He used the recent performance of the young Indian cricket team in Australia to illustrate his point. The Indian cricket team faced so many challenges. They suffered crushing defeat yet recovered equally fast and won the next match. The Players showed determination despite injuries. They took the challenge head on and looked for fresh solutions instead of getting frustrated by difficult conditions. There were inexperienced players but their morale was high and they grabbed the opportunity given to them. They overpowered a better team with their talent and temperament.
The Prime Minister stressed that this stellar performance of our players is important not just from the point of view of the sports field. Shri Modi listed important life lessons from the performance. First, we should have faith and confidence in our ability; second, a positive mindset begets positive results. Third and most important lesson, said the Prime Minister, is – if one is facing two options, one safe and the other is an option of a difficult victory, one must surely explore the option of victory. There is no harm in occasional failure and one should not refrain from taking the risks. We need to be proactive and fearless. If we overcome the fear of failure and unnecessary pressure, we will emerge fearless. This new India, confident and dedicated to goals, is evident not only in the cricket field, all of you are part of this picture, the Prime Minister told the Students.
This self-confidence and absence of fear in trading the uncharted path and young energy has strengthened the country in its fight against Corona. India overcame the initial apprehensions and showed that with resolve and resilience, resources are not far behind. India took fast, proactive decisions instead of compromising with the situation and effectively fought with the virus. Made in India solutions contained the spread and improved the health infrastructure. Our vaccine related research and production capability is giving India and many other countries of the world confidence of a security shield, said the Prime Minister.
The Prime Minister also listed digital infrastructure enabling direct benefit transfer, fintech digital inclusion, world’s largest banking inclusion, world’s largest toilet construction movement, largest movement of providing tap water in every household, world’s largest health insurance scheme and world’s largest vaccination drive as testimony to today’s India’s attitude, unafraid of experimentation for solution and not averse to undertake large-scale projects. These projects are benefitting Assam and the Northeast.
The Prime Minister talked of new technologies that are creating new possibilities. Talking about the possibility of future universities which might be fully virtual providing students and faculty to be part of any university of the world, the Prime Minister emphasized the need for a regulatory framework for such transformation. He pointed out that the new National Education Policy is a step in this direction. This policy encourages maximum use of technology, multi-disciplinary education and flexibility. NEP puts stress on preparing our education system for data and data-analytics. Data analysis will massively improve the processes from admissions to teaching and evaluation.
The Prime Minister called upon the students of Tezpur University to help in fulfilling these goals. He said that, after finishing their formal education, they not only work for their future but for the future of the country. He advised them to keep their ideals high which will protect them from the vicissitudes of life. He said the next 25-26 years are important for them as well as their country and expressed the hope that the students will take the country to new heights.