Ministry of Mines
Tripartite agreement signed between MECL, RSMML and DMG for harnessing Potash in Rajasthan
22 JAN 2021 11:24AM by PIB Delhi
A tripartite agreement was signed between Mineral Exploration Corporation Limited (MECL), Rajasthan State Mines & Minerals Limited (RSMML) and the Department of Mines & Geology (DMG), Govt. of Rajasthan for taking up feasibility studies of Solution Mining of Potash in the state of Rajasthan.
The MoU was signed virtually in the presence of Union Minister for Coal, Mines & Parliamentary Affairs Shri Prahlad Joshi, Union Minister of State for Parliamentary Affairs and Heavy Industries & Public Enterprises Shri Arjun Ram Meghwal and Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot.
Shri Prahlad Joshi said “MoU will pave the way to undertake feasibility studies for harnessing sub-surface salt deposits through solution mining, utilise Rajasthan’s rich mineral reserves, boost its economy and establish it as a hub of solution mining of potash, the 1st in the country”.
Rajasthan has huge Potash and Halite resources spread across 50,000 sq. kms in the Nagaur – Ganganagar basin in the northwest. GSI and MECL have established 2476.58 million tonnes and 21199.38 million tonnes of Potash & Halite respectively. Bedded Salt formations are strategically useful for underground oil storage, repositories for hydrogen, ammonia and helium gas, storage of compresses gas and nuclear waste. Potash & Sodium Chloride from the Bedded Salt are extensively used in the Fertiliser Industry and the Chemical Industry respectively.
MECL has been assigned as the program manager for taking up the feasibility study in the state with the help of an international consultant. Paving the way for the 1st Solution Mining project in the country, this project will generate employment as well as support the Atmanirbhar Bharat Abhiyan by way of generating import substitution by boosting the domestic mineral production of Potash and associated minerals.

মাইন্স মন্ত্রালয়
রাজস্থান্দা পোতাশ পুথোক্নবা এম.ই.সি.এল., আর.এস.এম.এম.এল. অমসুং দি.এম.জি.গী মরক্তা মাইকৈ অহুমগী ওইবা য়ান্না চেরোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
22 JAN 2021 11:24AM by PIB Imphal
মিনরেল এক্সপ্লোরেসন কোর্পোরেসন লমিতেদ (এমি.সি.এল.), রাজস্থান স্তেৎ মাইনস এন্দ মিনরেলস লিমিতেদ (আর.এস.এম.এম.এল.) অমসুং রাজস্থান সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ মাইনস এন্দ জিওলোজী (দি.এম.জি.)গী মরক্তা রাজস্থানদা পোতাশকী সোলুসন মাইনিং তৌবগী ফীসিবিলিতী স্তদীস তৌনবা মাইকৈ অহুমগী ওইবা য়ান্না চেরোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
এম.ও.য়ু. অসি কোইল, মাইন্স অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ জোশি, পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং হেভী ইন্দস্ত্রীজ এন্দ পব্লিক এন্তর্প্রাইজেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অশোক গেহলোৎ য়াওদুনা ভর্চুএল ওইনা খুৎয়েক পীনখ্রে।
শ্রী প্রহলাদ জোশিনা হায় “এম.ও.য়ু. অসিনা সোলুসন মাইনিংগী খুত্থাংদা সব-সর্ফেস্তা লৈরিবা থুম অসি লৌথোক্তুনা শীজিন্ননবা ফীসিবিলিতী স্তদীশিং পাইখৎনবা, রাজস্থানগী মরাং কাইরবা মিনরেল রিসর্বশিং শীজিন্ননবা, মাগী শেন্মীৎলোন ফগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী অহানবা ওইগদবা পোতাশকী সোলুসন মাইনিংগী হব অমা লিংখৎনবা লম্বী য়াৎলগনি”।
রাজস্থানগী অৱাং-নোংচুপ থংবা শরুক্কী নগৌর –গঙ্গানগর বেসিন্দা সক্বের কিলোমির ৫০,০০০ পাইনা পোতাশ অমসুং হেলাইৎ রিসোর্সশিং মরাং কাইনা লৈ। জি.এস.আই. অমসুং এম.ই.সি.এল.না মথং শিৎনা পোতাশ অমসুং হেলাইৎ মিলিয়ন তন ২৪৭৬.৫৮ অমসুং মিলিয়ন তন ২১১৯৯.৩৮ পুথোকখ্রে। লৈনুংগী থাওগী থমফম, হাইদ্রোজেন, এম্মোনিয়া অমসুং হেলিয়ন গ্যাসকী রিপোজিতরীশিং, কমপ্রেস গ্যাস অমসুং ন্যুক্লিয়ত ৱেস্তকী থমফমগীদমক্তা বেদেদ সোল্ত ফোর্মেসনশিং অসি কান্নবা মওংদা শীজিন্নরি। বেদেদ সাল্ততগী ফংবা পোতাশ অমসুং সোদিয়ন ক্লোরাইৎ অসি ফর্তিলাইজর ইন্দস্ত্রী অমসুং কেমিকেল ইন্দস্ত্রীনা পাক শন্না শীজিন্নরি।
ইন্তরনেস্নেল কনসল্তেন্ত অমগী মতেংগা লোইননা রাজ্য অসিদা পাঙথোক্কদবা ফীসিবিলিতী স্তদী অসিগী প্রোগ্রাম মেনেজর ওইনা এম.ই.সি.এল.না থৌ পুহনখ্রে। লৈবাক অসিগী অহানবা সোলুসন মাইনিং প্রোজেক্ত পাইখৎহনদুনা প্রোজেক্ত অসিনা থবক পীরগনি লোইননা পোতাশ অমসুং মরী লৈনবা মিনরেলশিংগী দোমেস্তিক মিনরেল প্রদক্সন হেনগৎহনদুনা মপালদগী পুশিল্লকপা অসিগী মহুৎ শিনদুনা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মতেংসু পাংবা ঙম্লগনি।