কল্চর মন্ত্রালয়
চহি চুপ্পা পাংথোক্কদবা ১২৫শুবা নেতাজি সুবাশ চন্দ্র বোসকী মপোক কুম্মোন জানুৱারীগী ২৩দগী হৌদোক্লগনি
প্রাধান মন্ত্রীনা থৌরম অসি হৌদোকপদা অসিদা ময়াই তাঙবল লৌগনি
চহি খুদিংগী জানুৱারীগী ২৩ অসি “পারাক্রম দিবস” হায়না পাংথোক্কনি
19 JAN 2021 6:45PM by PIB Imphal
কলচর অমসুং তুরিজমগী মিনিস্তর শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা চহি চুপ্পা পাংথোক্কদবা ১২৫শুবা নেতাজি সুবাশ চন্দ্র বোসকী মপোক কুম্মোনগী নিংশিং থৌরম অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ২৩দগী হৌনরী মতুং ইন্না হৌরগনি হায়না লাওথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোলকাতা হৌদোক্কদবা থৌরম অসিদা ময়াই তাঙবল লৌগনি, হায়রিবা অসি মিনিস্তরনা ঙসি নই দিল্লীদা পাউমীশিংগা ৱারী শান্নবদা ফোংদোকখিবনি। সরকার অসিনা চহি খুদিংগী জানুৱারী ২৩ অসি পারাক্রম দিবস হায়না পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মসিগীদমক গেজেতেৎ নোতিফিকেসন অমা ঙসি থোকখ্রে, হায়না মিনিস্তরনা হায়খি।
১২৫শুবা নেতাজি সুবাশ চন্দ্র বোসকী মপোক কুম্মোন অসি লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমগী ওইবা থাক্তা চহি অসিদা থৌরমশিং অসি চান্নবা মফম য়েংলগা পাংথোক্কনি। শ্রী পতেলনা খঙহল্লি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অমা থৌরমশিং চহি চুপ্পা অমা নিংশিং থৌরম অসি য়াৎনবা, য়েংশিন্নবা অমসুং লমজিংনবা শেমগৎলি। কম্মিতি অসিনা নিংশিং থৌরম অসি দিল্লী, কোলকাতা অমসুং ইন্দিয়া লোয়ননা মপাল লমদা লৈরিবা নেতাজি অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজগা মরী লৈনবা মফমশিংদা থৌরমশিং অসি পাংথোকপদা লমজিংগনি।
মিনিস্তরনা মখা তানা খঙহল্লি মদুদি কলচর মিনিস্ত্রী অসিনা থৌরম কয়া অমা অমসুং প্রোজেক্ত কয়া অমা নিংশিং থৌরম চহি চুপ্পা পাংথোকপগী হায়রি। নিংশিং থৌরম হৌদোকপগী ফংসন অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ২৩দা কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েলদা প্রধান মন্ত্রীনা ফমফম্লাংদা লেংশিন্দুনা পাংথোক্কনি। নেতাজিগী লেঙদবা একজিবিসন অমা অমসুং মেপ্পিং প্রোজেক্সন অমা থৌরম অসিদা হৌদোক্কনি। “আমরা নুতন জৌবনেরি দুত” অসিনা নেতাজিগী থীম ওইনা লৈগনি। শ্রী পতেলনা হায় মদুদি, “নিংশিং কোইন অমসুং পোস্তেজ স্তামপ অমসু নুমিৎ অসিদা ফোংগনি। মালেমগী ওইবা কনফরেন্স অমা ‘রি-ভিজিতিং দ লেগেসি ওফ নেতাজি সুবাশ ইন ২১ সেনচুরি’ অমসুং আর্তিস্ত কেম্প অমা নুমিৎ অসিদা কোলকাতাগী নেস্নেল লাইব্রেরিদা শিনগনি”।
মহাক্না মকা তানা হায় মদুদি কলচর মিনিস্ত্রীনা নেতাজিগী পোক্নফম লমদম ওরিশাগী কত্তক্তা থৌরম অমসু শিনগনি। পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচুরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্রা প্রধান্না থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। অতোপ্পা থৌরম অমনা নেতাজিগী মরুওইবা মফম ওইরিবা গুজরাতকী হারিপুরাদা শিনগনি।
ভারত সরকারগী মখাদা লৈবা অতোপ্পা মিনিস্ত্রী কয়া অমনা নিংশিং থৌরম কয়া অমা পাংথোক্নবগী হায়রকখি। মসিগী থৌরমশিং অসি অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অসিনা অরোইবা ৱারেপ লৌগনি। তুরিজম মিনিস্ত্রীনা নেস্নেলগী ওইবা থাক্তা ইরমদমগী ওইবা মশান্ন কাবাদি তুর্নামেন্ত য়াওনা শিনগদৌরি হায়রিবা অসি চহি ৩৭ চুপ্না নেতাজিগী মপোক কুম্মোন্দা মধ্য প্রদেশকী নার্শিংপুর দিস্ত্রীক্তা ‘সাহয়োগ ক্রীদা মন্দল’না শিন্দুনা লাকখিবনি। নেতাজি ফুতবাল তুর্নামেন্ত অমসুং মরাথোন (দিপার্তমেন্ত ওফ স্পোর্তস), পাদা য়াত্রা অমসুং সাইকল য়াত্রা (দিপার্তমেন্ত ওফ য়ুথ এফিয়র্স), “দেখো অপনা দেশ” অসিদা ৱেবিনার, নেতাজিস লাইফ এন্দ ইন্সিদেন্ত ইন মনিপুর (মিনিস্ত্রী ওফ তুরিজম), আই.এন.এ. ত্যুন ‘কদম কদম বরাই জা” না বিতিং রিত্রিৎ সেরেমোনি -২০২১ (মিনিস্ত্রী ওফ দিফেন্স) অসিনচিংবা। সিবিল এবিএসন মিনিস্ত্রীনা এয়র ইন্দিয়া এয়রক্রাফ্তা নেতাজিগী মশক য়েক্নবা হায়রক্লি, অখন্ননা আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎতা পাইরিবশিদা। রেলৱে মিনিস্ত্রীনা এক্সপ্রেস ত্রেনশিংদা নেতাজিগী মমিং থোন্নবা হায়রক্লি।
এজুকেসন মিনিস্ত্রীনা ইন্দিয়াগী য়ুনিবর্সিতি মঙাদা চেয়র মঙা লিংখৎনবা, ওনলাইন লেকচর শিনবা অমসুং নেতাজিগী তিচিংদা ৱেবিনার হৌদোকপা অসিনচিংবা অসি হায়রক্লি। ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী মিনিস্ত্রী মখাদা লৈবা নেস্নেল ফিল্ম দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন্না অতেনবা ফিল্ম কম্পিতিসন অমা ‘হাও তু ফলফিল নেতাজিস দ্রীম ফোর ইন্দিয়া’ হায়বা অসিদা শিনগনি। দুরদর্সন অমসুং ওল ইন্দিয়া রেদিওনা পেনেল দিস্কসন হোস্ত ওইগনি, দোকুমেন্তরি পুথোকপা অমসুং নেতাজিগী পুন্সি অমসুং মতম অসিদা থৌরম কয়া অমা উৎকনি।
অঙনবদা, নেতাজিবু ইকাই খুম্নবা পীনবা লৈবাক অসিদা থৌদাং কয়া অমা পীরম্মী, নেস্নেল ইম্প্লিমেন্তেসন কম্মিতি অসিনা ২০২০গী নবেম্বরগী ২৫দা পাংথোকখিবা মিতিংদা নেতাজি সুবাশ চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুম্মোন চহি অসিদা লৈবাক্কী মফমশিং অমসুং মপাল লমদা চান্নবা মফমশিংদা নিংশিং থৌরম কয়া অমা পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। কলচর মিনিস্তরনা মিতিং অমা ২০২০গী দিসেম্বরগী ১৫দা শকনাইরবা মীওই কয়া অমা ইন্দিয়ন নেস্নেল আর্মিগী পোত্থাখ্রবশিং য়াওনা নিংশিং থৌরম অসি চেকশিন-থৌরাং লৌখৎনবা বার্তোন তৌখি। কম্মিতি অসিগী মেম্বরশিং অসি শকনাইরবা নাগরিক, হিস্তোরিয়ান, অইবা, এক্সপার্তশিং, নেতাজি সুবাশ চন্দ্র বোসকী ইমুং অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজকী (আই.এন.এ.)গী শক্নাইরবা মীওইশিং য়াওরি।

Ministry of Culture
Year long celebrations to commemorate 125th birth anniversary year of Netaji Subhas Chandra Bose to commence on 23rd January
Prime Minister will preside over the inaugural event of the celebrations
23rd January to be celebrated as “PARAKRAM DIWAS” every year
19 JAN 2021 6:45PM by PIB Delhi
The Minister of Culture and Tourism Shri Prahlad Singh Patel announced today that the year long celebrations to commemorate 125th birth anniversary year of Netaji Subhas Chandra Bose will formally commence on 23rd January, 2021. Prime Minister ,Sh Narendra Modi will preside over the inaugural event of the celebrations being held at Kolkata, the Minister disclosed while addressing mediapersons in New Delhi today. The Government has decided to celebrate 23rd January as PARAKRAM DIWAS every year and a Gazette Notification to this effect has been issued today, the Minister said.
The 125th Birth Anniversary year of Netaji Subhas Chandra Bose will be celebrated in a befitting manner at national and international level. Shri Patel informed that a High Level Committee, headed by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has been constituted for deciding the programs, and to supervise and guide the commemorationthroughout the year. The Committee will provide guidance for the commemoration activities in Delhi, Kolkata and other places associated with Netaji and Azad Hind Fauj, both in India as well as overseas.
The Minister further informedthat the Ministry of Culture has proposed a number of activities and projects for this year-long commemoration. The inaugural function of the commemoration will be held at Victoria Memorial in Kolkata on 23rd January 2021 presided over by the Prime Minister. A permanent exhibition on Netaji and a Projection Mapping Show will be inaugurated on the occasion. A cultural program "AmraNutonJouboneriDoot" will also be held based on the theme of Netaji. Shri Patel said “a commemorative coin and postage stamp will also be released on this day. An International Conference ‘Re-visiting the legacy of Netaji Subhash in 21st century’ and an Artists' Camp are being organized at National Library, Kolkata on the same day.”
He further stated that the Ministry of Culture will also be organisinga programme at Netaji’s birthplace inCuttack, Orissa. The Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan will participate in this programme. Another programmeis also being organisedatHaripura in Gujaratwhich also has symbolic association with Netaji.
Other Ministries under Govt. of India have also proposed to take up a large number of activities to commemorate this occasion. These activities will be carried out upon finalisation by the High Level Committee. Tourism Ministry will be sponsoring this year the National Level indigenous games including Kabaddi Tournament which has been organised for the last 37 years on Netaji’s Birth Anniversary in Madhya Pradesh’s Narshingpur District by the ‘SahyogKrida Mandal’. Netaji Football Tournament and Marathons (D/o Sports), Pada Yatras and Cycle Yatras( D/o Youth Affairs), Webinar under "Dekho Apna Desh," Webinar on Netaji's life and incidents in Manipur (Ministry of Tourism), INA tune ‘Kadam KadamBadhayeJa’ being included in the Beating Retreat Ceremony – 2021 (Ministry of Defence), etc. Ministry of Civil Aviation has proposed to paint some of Air India’s aircraft with Netaji’s images , especially the ones flying to Andaman and Nicobar Islands. Ministry of Railways has proposed to name an express train after Netaji.
Ministry of Education proposes to establish 5 chairs on Netaji in 5 Indian Universities, organize online Lectures and Webinars on teachings of Netaji, etc. National Film Development Corporation under Ministry of Information & Broadcasting will organize a short-film competition on ‘How to fulfil Netaji’s dreams for India’. Doordarshan and All India Radio will host panel discussions, produce documentaries and other programs on the life and times of Netaji.
Earlier, in order to honour Netaji’s unparalleled contribution to the country, the National Implementation Committee in its meeting held on 25th November 2020 decided to commemorate the 125th Birth Anniversary year of Netaji Subhas Chandra Bose in a befitting manner at national and international level. A meeting was called by CultureMinister on 15th December, 2020, where eminent persons including veterans from Indian National Army were invited to deliberate upon the programs / activities for the commemoration. A gazette notification to this effect has been issued on 8 January 2021. The Members of the Committee includes distinguished citizens, historians, authors, experts, family members of Netaji Subhas Chandra Bose, as well as eminent persons associated with Azad Hind Fauj (INA).