Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan dedicates the new Burns and Plastic Surgery Block of AIIMS Delhi to Sushruta,“The Father of Plastic Surgery”
“Intention of the Government is that India leads the world in healthcare”
18 JAN 2021 3:53PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today inaugurated the newly constructed Burns and Plastic Surgery Block of AIIMS, New Delhi and dedicated it to Sushruta, ‘The Father of Plastic Surgery’.
Dr. Harsh Vardhan shared his vision of need for a Burns and Plastic Surgery Block. He said, “Burn injury is one of the biggest causes of workforce loss and this is an issue of concern for a rapidly developing economy like India. India has as many as 70 lakh burn injuries annually with mortality rate as high as 1.4 lakhs per year and an additional 2.4 lakhs patients end up with severe deformities. Due to its large population, most of the burn care facilities are overburdened and the state-of-the-art burn care is negligible. There is a dire need for a healthcare facility which can provide high quality care for large fraction of population. The new Burns & Plastic Surgery Block has been conceived with the vision of providing state-of-the-art care in the field of burns management and research.” Dr Harsh Vardhan added that this initiative by the Government will bridge the gap between this need and availability. He explained the objective behind setting up Burns and Plastic Surgery Block. “Burns & Plastic Surgery Block has three goals. The first is to reduce the number of deaths due to burns; a present death toll of 1.4lakhs a year due to burn is not a happy situation.” The most important determinant of death in burn patients is infection.This facility has individual cubicles in ICU for 30 patients and 10 private isolation beds to prevent any cross infection. Second, by adhering to standard protocols the Institution will be able to reduce the number of people who will end up with deformities. Third is to bring down the costs; management of burns involve direct and indirect costs. Direct cost comprises what is spent on medical care, and indirect loss is the economic impact due to loss of job, loss of wages, loss of productivity and loss of training etc.”
He further added, “This Block is equipped to deal with approximately 15,000 burn emergencies and 5000 burn admissions a year.It can deal with mass casualties efficiently by converting the patient receiving area itself into an emergency ward as per need.Integration of the block with the trauma center will provide easy assistance to trauma team in no time. These definite steps will help in decreasing deaths in burn patients and also reducing the deformities in survivors.”
Speaking on Sushruta and India being the birthplace of reconstructive nose surgeries, Dr. Harsh Vardhan noted, “This Center has been conceived with the vision of incorporating our ancient wound management skills as well. It will be equipped with most recent advances in medicine including AYUSH medications that are available for burns wound management. In addition, the facility will also train necessary staff and personnel. Itwill be equipped with the most advanced wound management techniques and equipments such as VAC and hyperbaric oxygen chambers.”
The Union Health Minister also visited the facilities in the block along with other dignitaries.
Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS, Dr. Sunil Kumar, DG, DGHS, Dr Maneesh Singhal, Professor and Head, Department of Plastic, Reconstructive & Burns Surgery and other senior officials of the Health Ministry and faculty members of AIIMS, New Delhi were also present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না দিল্লী এ.আই.আই.এম.এস.কী অনৌবা মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক “দি ফাদর ওফ প্লাস্তিক সর্জরী” সুশ্রুতাগী মফমদা কত্থোকখ্রে
“সরকারগী অপাম্বদি ইন্দিয়ানা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংদা মালেমগী মকোক চিংবা অসিনি”
18 JAN 2021 3:53PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না নই দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.তা নৌনা শাগৎপা মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক ঙসি শঙ্গাখ্রে অমসুং হায়রিবা অসি সুশ্রুতা, “দ ফাদর ওফ প্লাস্তিক সর্জরী”দা কৎখ্রে।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক অমা লৈবগী অপাম্বা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি, “মৈনা চাকপা অসি থবক শুরিবশিংদা য়াম্না মাংজনিঙাইনি অমসুং ইন্দিয়াগুম্বা চাওখৎলক্লিবা লৈবাক মসিনা চাওরবা অৱাবা অমা মায়োক্নরি। ইন্দিয়াদা চহি খুদিংগী মৈনা চাকপদগী শোকপা লাখ ৭০ লৈরি মসিগা লোয়ননা অশিবগী চাং অসি য়াম্না ৱাংনা চহিদা লাখ ১.৪ অমসুং মসিগী মথক্তা লাখ ২.৪ অমনা ফিবম চাদনা লৈরি। মীশিং য়াম্বগী মতুং ইন্না মৈনা চাকপগী চেকশিন থৌরাং অসিগী খুদোংচাবা অসি পুবদা খর ৱাই। মীশিংশিং অসিদা য়াম্না ফবা মখলগী চোকশিন থৌরাং লৌনবা হকশেলগী খুদোংচাবা পীবা মথৌ তাই। মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক অসিনা স্তেত-ওফ-দ-আর্তকী চেকশিন থৌরাং লৌনবা পান্দমদা হৌদোকখিবনি।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না মখা তানা হায়খি মদুদি সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাং অসিনা মসিগী তঙাইফদবা অমসুং মরাং কাইনা ফংহনবা অসি লৈহল্লরোই। মহাক্না মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক অমা লৈবগী পান্দম অদু শন্দোক্না তাকখি। “মৈনা চাকপা অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী ব্লোক” অমা লৈবগী পন্থুং অহুম লৈ। অহানবদা মৈনা চাকপদগী শিবগী মশীং হন্থহনবা, হৌজিক্কী ওইনা চহিগী ওইনা মৈনা চাকপদগী শিবা লাখ ১.৪ লৈরি মসি অফবা ফিবম অমা নত্তে”। মৈনা চাকপদগী শিবা অয়াম্বা মরুওইনা মহিক চংবা অসিনি। মসিদা আই.সি.য়ু. ৩০ অনাবশিং লৈনবা অমসুং নাইতোম লৈনবা ফমুং ১০ মসিনা মহিক চংবা ঙাকথোক্কনি। অনিশুবদা ফিবম চাদনা লৈবা অসি হন্থনবা মতিক চাবা প্রোতোকোল পীবা অসিনি। অহুমশুবদা, চংগদবা শেনফম হন্থহনবা; মসিদা হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা মৈ চাকপদা চংবা শেনফম। হকথেংননা হায়বা অসিদা হিদাক্কী চেকশিন থৌরাং, নাকোইননা হায়বা অসিদা থবক থাদোকপা, তোলোপ ফংদবা, চাওখৎপা ঙমদবা অমসুং ত্রেন্নিং ঙমদবা অসিনচিংবা অসিনি।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “মসিগী ব্লোক অসি চাওরাক্না মৈনা চাকপা অথু-অকাইদা ১৫,০০০ অমসুং মৈনা চাকপা ৫০০০ মিং চনবা অসি পীরি। হায়রিবা অসিদা অশি-অনা য়াম্না চাওনা থোক্লকপা মতমদা অনাবা লৈফমশিং অসি ফাওবা তঙাইফদবা য়েংলগা অথু-অকাইদা ওইনা ওন্থোকপা। মসিগা লোইনাইদ্রবা খোঙতাং অসিনা মৈনা চাকপদগী শিবা অসি হন্থহনগনি অমসুং হিংহৌরিবশিংদা ফিবম চাদনা লৈহৌবা হন্থহনগনি”।
সুশ্রুতা অমসুং ইন্দিয়া অসিনা নাতোনগী সর্জরিগী পোকফম ওইরিবা অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, দাঃ হার্শ বর্ধন্না খঙহনখি, “সেন্তর অসি ঐখোয়গী থায়নগী ওইবা অশোকপা য়েংবগী হৈ-শিংবা অসিগা মতেং লৌনবগী পান্দমদা লৌখৎপনি। মসিদা থমগদৌরিবা মচাক অসি হিদাক্কী লমদা খুমাং চাওশিল্লবা আয়ুশকী মৈনা চাকপদা শিজিন্নবা অসি ফংহনগনি। লোয়ননা, তঙাইফদনা চংগদবা স্তাফ অমসুং পর্সোনেলশিং ত্রেনিংগী খুদোংচাবা ফংহনগনি। মসিদা খ্বায়দগী খুমাং চাওশিনবা শোকপগী মেনেজমেন্ত তেক্নিক মচাকশিং মদুদি ভি.এ.সি. অমসুং হায়পরবেরিক ওক্সিজেন চেম্বর অসি ফংহনগনি”।
য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরনা ব্লোক অসিগী ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসি অতৈ দিগ্নিতরিশিংগা য়েংশিনখি।
এ.আই.আই.এম.এস.গী দাইরেক্তর দাঃ রন্দীপ গুলেরিয়া, দি.জি.ঐচ.এস., দি.জি. দাঃ সুনিল কুমার, প্রোফেসর অমসুং মকোক, দিপার্তমেন্ত ওফ প্লাস্তিক, রিকন্ত্রক্তিব অমসুং বর্ন সর্জরি দাঃ মানীশ সিঙ্গাল অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।