কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.)গী ৫৭শুবা কুমওনগী নুমিত্তা ৱা ঙাংবা
শ্রী গোয়লনা হায়খি, “এফ.সি.আই.না মনুং-মপান ফাওনা উনা অমসুং হকথেংননা থবক পাংথোকপা থৌওংগা লোয়ননা লৈরিবা পথাপশিং অসিবু লৈবাক অসিগী লৌউবশিং অমসুং মখোয়গী পোত্থোক শিজিন্নরিবশিংগী মরক্তা থোঙ অমা ওইবা ঙম্নবদীদমক্তা শৌগৎকনি”
লৌউবশিং অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংদা মতিক চাবা, মনুং-মপান ফাওনা উবা অমসুং থাজবা য়াবা শেবা কয়া মখোয়দা ফংহন্দুনা তেংবাংবা অসিদা মিৎয়েং চঙগনি
এফ.সি.আই.না মালেমগী থাক্তা লৈবা চাউখৎপা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা লৈবাক্কী সেবা তৌবা ঙম্নবগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরগনি
এফ.সি.আই.না লৌমীশিংগা লেংমান্ননা লেপ্তুনা মখোয়গী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা এম.এস.পি.গী খুত্থাংদা মতিক চানা পোত্থোক লৈবগী থাজবা পীখ্রে
এফ.সি.আই.না লৈবাক্কী সেবা তৌবদা মশাগী খ্বাইদগী ৱাংবা চাং লেপচরগনি
মসিগী অহোংবা পুরকপগী শেমদোকপশিং অসিনা লৌমীশিংগী থৌওংশিংবু লাইহন্নবা অমসুং মখোয়গী চাগা হেনগৎহনবদা তুং কোইনা তেংবাংলগনি
15 JAN 2021 1:57PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, রেলৱেজ অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা জনুৱারি ১৪, ২০২১দা এফ.সি.আই.গী ৫৭শুবা কুমওনগী থৌরমদা মৈসুরুদা লৈবা দিবিজনেল ওফিসকী নৌনা শাবা বিলদিং শঙ্গাখ্রে।
মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা এফ.সি.আই.গী ওফিসর, স্তাফ অমসুং থৌমীশিংদা ফেসবুক লাইবকী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিগী মীওই চাউরাক্না করোর ৮০দা হৱাই-চেংৱাই ফংহন্দুনা মতমদুদা মখোয়না থেংনরিবা অৱাবগী চাংবু খরদা ওইরবসু হন্থহন্নবা পায়খৎখিবা খোঙথাংশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মসিদা নত্তনা সরকারনা মীয়ামগী য়াইফ-য়ুম্বালগীদমক্তা পাঙথোক্লিবা থবকশিংসু তঙাই ফদবা মীওইশিংদা য়ৌহনখিবা অদুগীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না এফ.সি.আই.না গেহু অমসুং ফৌগী ঙসিফাওবগী ওইবা খ্বাইদগী য়াম্বা চাং লৈখিবগীসু থাগৎখি। মখা তাবা ওইনা, মন্ত্রীনা হায়খিবদা মসিগী লুপ অসি সরকারগী লুপ অমা ওইবা খক্তা নত্তনা মসিদি লৈবাক্কী মথৌ পাংথোকপা অমসুং মরু ওইবা ওইনা লৌমীশিংগী তেংবাংগীদমক্তা খোঙফম চেৎপা লুপ অমনি হায়নসু ফোংদোকখি।
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মহাক্কী ৱারোলদা এফ.সি.আই.না ফৌগী এল.এম.তি. ১৪০ অমসুং গেহুগী এল.এম.তি. ৩৯০গা লোয়ননা অহেনবা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি. ৩০৫ অসি প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা লাইচৎ অসিগী মনুংদা মীয়ামদা লেম্না য়েন্থোকখি হায়বগী ৱাফমসু পনখি। মসিগী মরক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম অমনা, পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.বু অতোপ্পা মপানগী কাঙবু অমনা ওদিৎ তৌবা মতমদা, মসিগী থৌওং পেন্নবগী চাং অসি ৯৪%গী চাং হেনবগী মওং খঙবা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, চান-থক্নবা অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংবু লোদাউনগী মনুংদা লৈবাক্কী মীওই খুদিংদা ফংহনবা ঙমখিবা অসিসু য়াম্না মশক থোকপা থৌওং অমনি হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রীনা পোৎ লৈফমগী মশিংদা ৫০%গী চাংদা হেনগৎখিবা অদুনা লৌউবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংবু য়াম্না নুংঙাইবা য়োনবা ঙমহন্নবা তেংবাংখিবগে হায়বগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। লৌউবশিংনা মন্দিদা য়ৌরক্নবা শাংলবা লম্বী কয়া চৎলম্বা অদু হন্দক্কী মতাং অসিদদি চত্ত্রে, লম্বী তেনশিনখ্রে হায়নসু মহাক্না হায়খি। মসিগী থৌওং অসিনা মরম ওইদুনা লৌউবশিংগী পোত্থোকশিং হেনগৎপা অমসুং মখোয়গী মতম মাংদবা থৌওং কয়া ওইহনখি।
মন্ত্রীনা পোৎ লৈবগী থৌওংদা এফ.সি.আই.না লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা লৌউবশিংদা হেন্না কান্নবা পীনবগীদমক্তা এম.এস.পি.গী খুত্থাংদা পোত্থোক লৈবগী থৌওংবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনবগী মতাংদা ৱাফমসু থমখি। এফ.সি.আই.না লৌমীশিংগা লেংমান্ননা লেপ্তুনা মখোয়গী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা এম.এস.পি.গী খুত্থাংদা মতিক চানা পোত্থোক লৈবগী থাজবা পীখ্রে। তুংদা লাক্কদৌরিবা চহি অমসুং দিকেদ কয়াদা, এফ.সি.আই.না লৌমীশিংগী সেবাগীদমক্তা লেপ্তনা থবক তৌগনি। এফ.সি.আই.না লৌমীশিংবু তেংবাংবগী থৌওংবু হেন্না লাইহন্নবা অমসুং নুংঙাইহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায়খিবদা রবি মার্কেৎ সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা গেহু লৈবগী থৌওং অদুনা লৌমী লাখ ৪০-৪৫দা কান্নবা ফংহনখি হায়না হায়খি।
এফ.সি.আই.না মনুং-মপান ফাওনা উনা অমসুং হকথেংননা থবক পাংথোকপা থৌওংগা লোয়ননা লৈরিবা পথাপশিং অসিবু লৈবাক অসিগী লৌউবশিং অমসুং মখোয়গী পোত্থোক শিজিন্নরিবশিংগী মরক্তা থোঙ অমা ওইবা ঙম্নবদীদমক্তা শৌগৎকনি হায়বা মহাক্না হায়খি। মহাক্না এফ.সি.আই.বু এফ.সি.আই.না মালেমগী থাক্তা লৈবা চাউখৎপা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা লৌউবা, কঞ্জ্যুমর অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিং অমসুং মরু ওইনা লৈবাক অসিগী তোখায়না তাদুনা লৈরিবা মীওইশিংদা নীংথিজবা, মনুং-মপান ফাওনা উবা ঙম্বা অমসুং থাজবা য়াবা সেবাশিং পীবা ঙমদুনা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা লৈবাক্কী সেবা তৌবা ঙম্নবগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈনবা ৱাফমসু থমখি। অনৌবা ভারত অসিগী অপাম্ববু ফংনবগীদমক্তা অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা থৌওংশিং পাংথোকপগী মরু ওইবশিংগী মতাংদসু মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না হায়খিবদা লুপ অসিনা মীওই খরনা চলায়বগী থৌওং তোক্তুনা মখোয়গী থবকশিং অসি মীয়াম মাংদা মনুং-মপান উবা ফংবগী মওংদা পুথোরক্তুনা অমসুং মগুন লৈবা থৌওং পাংথোকপদা মিৎয়েং হেন্না চঙলবদি মসিনা এফ.সি.আই.বু অনৌবা ৱাহন্থোক অমা পীগনি অমসুং মখোয়না পীরিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংনা হেন্না পাম্নবা অমসুং নুংঙাইবা ওইগনি হায়খি। এফ.সি.আই.না লৈবাক্কী শেবাগীদমক্তা মখোয় মশাগী থবক তৌবগী চাং অসিসু য়াম্না ৱাংনা থমগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মসিগী অহোংবা পুরকপগী শেমদোকপশিং অসিনা লৌমীশিংগী থৌওংশিংবু লাইহন্নবা অমসুং মখোয়গী চাগা হেনগৎহনবদা তুং কোইনা তেংবাংলগনি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হৌজিক চত্থরিবা কুমহৈ কয়া অসিগী য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Union Minister Shri Piyush Goyal’s address to Food Corporation of India (FCI) on 57th Foundation Day
Shri Goyal said, “FCI will work with transparency and with a proactive approach and support the system in becoming a bridge between the farmers and consumers of the country”
Focus will be on serving farmers and consumers by delivering efficient, transparent and accountable services to them
FCI to be future ready for serving the country by adopting technological advancement of international standard
FCI is standing shoulder-to-shoulder with farmers, encouraging them to increase their production and giving them the confidence of adequate procurement through MSP
FCI to set the highest standards for itself in serving the nation
These transformational reforms will go a long way in making the process simpler for farmers and help increase their income
15 JAN 2021 1:57PM by PIB Delhi
Shri Piyush Goyal, Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Railways, and Commerce & Industry inaugurated the newly constructed building of Divisional Office, Mysuru on the occasion of 57th Foundation day of FCI on 14th January 2021.
The Minister also addressed the officers, staff and workers of Food Corporation of India (FCI) through Facebook Live on the occasion. He lauded the contributions of FCI in supply of foodgrains to approximately 80 crore people of the country to reduce the hardships being faced by the entire populace of the country during the COVID-19 pandemic and ensuring that welfare measures taken by the Government during these testing times reach the needy. He also complimented FCI for the all-time high procurement of Wheat and Paddy. Further, the Minister said that the organisation is not just a government establishment but a committed organisation working in service of the nation and specially, the farmers.
Shri Piyush Goyal, in his address, mentioned that FCI had procured 140 LMT Paddy & 390 LMT Wheat and about 305 LMT additional foodgrains were issued during the pandemic free of cost under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY). Most importantly, when PMGKAY was audited through a third party, the satisfaction level was found to be 94%. Under Prime Minister Narendra Modi’s leadership, during the lockdown, food and all essential products were made available to each individual, which in itself is a significant feat.
The Minister also highlighted how a 50% increase in the number of procurement centres has resulted in helping the farmers to efficiently and conveniently sell their produce. While farmers earlier had to travel long distances to reach the Mandis, this time around, the distance was greatly reduced. This led to an increase in farmers’ productivity and reduction in their time and efforts.
The Minister also highlighted the role of FCI in the procurement process and spoke about strengthening procurement through MSP to benefit the farmers. FCI is standing shoulder-to-shoulder with the farmers, encouraging them to increase their production and at the same time, giving them the confidence of adequate procurement through MSP. For the next many years and decades to come, FCI will continue to work in service of the farmers. He also said that FCI is continuously working to make the process easier and more convenient to assist the farmers. Shri Piyush Goyal said that 40-45 lakh farmers had benefited through the procurement of wheat during the Rabi Market Season of 2020-21.
He emphasised that FCI will work with transparency and with a proactive approach and support system in becoming a bridge between the farmers and consumers of the country. He encouraged FCI to be future ready for serving the country by adopting technological advancement of international standard in delivering efficient, transparent and accountable services to the farmers, consumers and other stakeholders, especially the marginalised population of the country. In fulfilling the aspirations of a New India, Minister emphasised the importance of adopting newer technologies and innovations. He stated that freeing the organisation from discretionary powers, presenting the work in the public domain in a transparent manner and focusing on quality production will define FCI and make the facilities even more convenient for the farmers and other stakeholders. He also expressed confidence that FCI shall set the highest standards for itself in serving the nation. FCI’s transformational reforms will go a long way in making the process simpler for farmers and help increase their income. He closed his speech by wishing the whole nation for the ongoing festivities in the country.