জল শক্তি মন্ত্রালয়
“স্মার্ত ৱাতর সপ্লাই মেনেজমেন্ত এন্দ মোনিতরিং সিস্তেম”গী দেবেলপ তৌনবা গ্রান্দ চেলেঞ্জ
13 JAN 2021 12:54PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়ফী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসনগী নেস্নেল জল জীবন মিসন (এন.জে.জে.এম.)না ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগা চুংশিন্নদুনা সেপ্তেম্বর ১৫, ২০২০দা “স্মার্ত ৱাতর সপ্লাই মেনেজমেন্ত এন্দ মোনিতরিং সিস্তেম” অমা দেবেলপ তৌনবা আই.সি.তি. গ্রান্দ চেলেঞ্জ অমা হৌদোকখি। গ্রান্দ চেলেঞ্জ অসিগী য়ুজর এজেন্সী জল জীবন মিসন্না ওইগনি অমদি চেলেঞ্জ অসিগী তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং ফংহনবগা লোইননা সি-দেক, বেঙ্গলোরনা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইগনি। ভারত পুম্বদগী মশিং য়াম্না শরুক য়াবা উবা ফংখি। এল.এল.পি. কম্পনীশিং, ইন্দিয়ন তেক স্তার্ত-অপশিং, ইন্দিবিজ্যুএলশিং অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদগী পুন্না এপ্লিকেসন ২১৮ লাকখি। একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রী, জল জীবন মিসন, সি-দেক, এস.তি.পি.আই., সি.ও.ই.এস, এম.ই.আই.তি.ৱাই. অসিনচিংবদগী এক্সপর্তশিং য়াওবা জুরী অমা শেমখি।
জুরীগী অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইরগা আই.সি.তি. গ্রান্দ চেলেঞ্জ অসিগী লশিং নবেম্বর ২০, ২০২০দা লাউথোকখি। এপ্লিকেন্ত ১০ প্রোতোতাইপ স্তেজকী আইদিয়েসনগীদমক্তা খনগৎখি অমসুং অমমমদা লুপা লাখ ৭.৫০গী মতেং পীখি।
হৌজিক্কী ওইনা প্রোতোতাইপশিং অসি দেবেলপ তৌরি হাবরিবা অসি জুরীনা জনুৱারী, ২০২১গী অরোইবা চয়োলদা ইভাল্যুৎ তৌগনি। ইভাল্যুএসনশিং অসিগীদমক্তা সি-দেক বেঙ্গলোর ইলেক্ত্রোনিক সিতী কেম্পসতা ৱাতর বেদ তেস্ত অমা শেমখ্রে। প্রদক্ত দেবেলপমেন্তগীদমক্তা তেক্নো-ইকনোমিকেলী ভাইএবল প্রোতোতাইপ মরি খনগৎকনি অমদি তীম অমমমনা মখোয়গী সোলুসন অদু য়ুজর এজেন্সীগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না শেমগৎনবা লুপা লাখ ২৫ ফংগনি।
মসিগী মতুংদা জল জীবন মিসন্না খঙদোক্লবা লৈবাক অসিগী মফম চাউরাক্না ২৫দা ফীল্দ ত্রাইএল, তেস্তিং অমসুং দিপ্লোইমেন্ত অমদি দেমোনস্ত্রেসন চত্থগনি। ইভাল্যুএসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা ৱিনর অমা অমসুং রনর-অপ অনি খনগনি অমসুং লুপা লাখ ৫০ (ৱিনর) অমসুং অমমমদা লাখ ২০ (রনর-অপশিং)দা মতেং পাংগনি। গ্রান্দ চেলেঞ্জ অসি এম.ই.আই.তি.ৱাই. অমসুং নেস্নেল জল জীবন মিসনগী শেন্থংগী মতেংগা লোইননা পাঙথোকপনি।
জল জীবম মিসন অসি ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং শম্নবা পান্দমগা লোইননা কেন্দ্র সরকারনা পাইখৎখিবা মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমনি। অগস্ত ১৫, ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা মিসন অসিনা হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা য়ুমথোং করোর ৩.১৩দা তোতি শম্বা ঙমখ্রে।
ভিদিও লিঙ্ক:
https://drive.google.com/file/d/1IQH34SD77MbPvbZAl4VAJcp3HnTLBKge/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1NVBwTdVpS5wGJCR_OTf8A0wNG0_iL7Jn/view?usp=sharing

Ministry of Jal Shakti
Grand Challenge for Development of “Smart Water Supply Measurement and Monitoring System”
13 JAN 2021 12:54PM by PIB Delhi
National Jal Jeevan Mission (NJJM), Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti in partnership with Ministry of Electronics & Information Technology launched an ICT Grand Challenge, for development of a ‘Smart water supply measurement and monitoring system’ on 15th September, 2020. Jal Jeevan Mission would be the user agency of the Grand Challenge and C-DAC, Bangalore is the implementing agency, providing technical support for the challenge. Enthusiastic participation was observed from all over India. Total 218 applications were received, from various sectors like LLP Companies, Indian Tech start-ups, Individuals etc. A Jury was constituted, with experts from academia, industry, Jal Jeevan Mission, C-DAC, STPI, COEs, MeitY, etc.
Results of ICT Grand Challenge were announced on 20th November 2020, based on the recommendations of the jury. 10 applicants have been selected for ideation to prototype stage and each are being supported with Rs. 7.50 Lakhs.
Currenty the prototypes are being developed which are going to be evaluated during the last week of January, 2021 by the jury. A water test bed is set up in C-DAC Bangalore Electronics City Campus for these evaluations. Best four techno-economically viable prototypes shall be selected for product development and each team will receive Rs. 25 Lakh to build their solution as per the need of the user agency.
This would be followed by field trial, testing & deployment and demonstration at approx. 25 locations across the country as identified by Jal Jeevan Mission. Based on evaluation, one winner and two runner-ups will be selected and supported by 50 Lakh (winner) and 20 Lakh each (runner-ups). The grand challenge is being carried out with funding support from MeitY and National Jal JeevanMission.
Jal Jeevan Mission is a flagship programme of Union Government which aims to provide tap water connection to every rural household by 2024. Announced by Prime Minister on 15th August, 2019, the Mission so far has provided 3.13 crore household tap connections in rural areas.
https://lh6.googleusercontent.com/gCt4sn-Li6IiqLg5rXMOcYPdify3qm_njOU1kpxSHSX0_FvL87sxDneQJQCtzrUWT0IlnQK4izvufoe2lyMAZxV_bzrMl851B3mgjTFSMmDxfd8cDePlIUBT9EwP7EkL6RU2ni8 https://lh5.googleusercontent.com/YtpkUUJbwEhzTjzjvyoA1zwgBuSIP_4bGTXwGTgIu23sPDWUD1ViSM25AhNxgP06rls_6eaOnIx1GH_0G83FClF91szE6l-3N1GevgLFZSR6LMLx5oU8sxppD0gyzA00lmdGVy0
Figure 1: Results of Top 10 Figure 2: Test Bed setup at C-DAC, Bangalore Electronics City Premises
Video Link:
https://drive.google.com/file/d/1IQH34SD77MbPvbZAl4VAJcp3HnTLBKge/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1NVBwTdVpS5wGJCR_OTf8A0wNG0_iL7Jn/view?usp=sharing