ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଓ ଡାଏରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
08 JAN 2021 4:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଆଜି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଓ ଡାଏରୀର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନ୍ୟାସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଉତ୍ସବରେ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର ବଟନ୍ କ୍ଲିକ୍ କରି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଓ ଡାଏରୀର ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର ଅତୀତରେ କାନ୍ଥର ଶୋଭାବର୍ଦ୍ଧନ କରୁଥିବା ସରକାରୀ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରଗୁଡିକ ଏବେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଆଭା ମଣ୍ଡିତ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଆପ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର କହିଥିଲେ, “ବିନା ମୂଲ୍ୟର ଏହି ଆପ୍ ଜାନୁଆରୀ 15 ତାରିଖ 2021ରୁ 11ଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହି ଆପ୍ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ନୂତନ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିପାରିବ ।” ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଏହି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରତିମାସରେ ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଓ ତତ୍ସଂଲଗ୍ନ ବାର୍ତ୍ତା ସହିତ ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ସନ୍ନିବେଶିତ କରିବ । ଏହି ଆପ୍ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୁଭାରମ୍ଭର ସମୟ ନିର୍ଘଣ୍ଟ ସମ୍ପର୍କରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।”
ଆପ୍ରେ ଥିବା ଡାଏରୀର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି “ଡାଏରୀ ସନ୍ନିବେଷିତ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ଏହି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଆପ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର, ଅଧିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଭରା ଏବଂ ଅଧିକ ସହଜ ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଡିଜିଟାଲ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍ରୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର କ୍ଲିକ୍ରେ ଏହା ଉପଳବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ଆପ୍କୁ ଉଭୟ ଗୁଗଲ୍ ପ୍ଲେ ଷ୍ଟୋର ଓ ଆଇଓଏସ୍ ଆପ୍ ଷ୍ଟୋର୍ରୁ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ ଆଉଟରିଚ୍ ଆଣ୍ଡ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଆପ୍ର ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିକାଶ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆପ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ହିନ୍ଦୀ ଓ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଖୁବ୍ଶୀଘ୍ର ଏହାକୁ 11ଟି ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଉବଲବ୍ଧ କରାଯିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ପୂର୍ବ ବାସ୍ତବ ସଂସ୍କରଣ ଦେଶର ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ଏବେ ଏହି ଆପ୍ ରୂପରେ ଆବିର୍ଭୁତ ହୋଇଥିବା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ଡିଜିଟାଲ ଅବତାର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ଅତି ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଆପ୍ରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟସବୁ ରହିଛି:
କ) ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକାଶନଗୁଡିକ ଉପରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
ଖ) ସରକାରୀ ଛୁଟିଦିବସ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାରିଖ
ଗ) ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କର ଅନୁପ୍ରେରକ ଓ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବାର୍ତ୍ତା
ଘ) ସର୍ବାଧୁନିକ ନିରାପତ୍ତା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତା ଦ୍ୱାରା ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇ ରହିପାରୁଥିବା ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ପଦ୍ଧତିରେ ବିବରଣୀ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଙ) ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଘଟଣାବଳୀଗୁଡିକୁ ଅନୁସ୍ମରଣ କରାଇବା ଏବଂ ବୈଠକର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା
ଚ) ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ “ଆକ୍ସେସିବଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ”/“ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ ଅଭିଯାନ”ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକର ଉପଲବଧତା
ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ରେ ଗୁଗଲ୍ ପ୍ଲେ ଷ୍ଟୋରର ଲିଙ୍କ୍ରୁ ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ ।
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.calendar
ଆଇଇଓଏସ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆପ୍ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲିଙ୍କ୍ରୁ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ ।
https://apps.apple.com/in/app/goi-calendar/id1546365594

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Prakash Javadekar launches Digital Calendar and Diary of Government of India
08 JAN 2021 4:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar today launched the Digital Calendar and Diary of Government of India. In aceremony held at National Media Center, Shri Javadekar, with the click of a button unveiled the Android and iOS mobile applications of the calendar and diary.
Speaking on the occasion the Minister expressed happiness that the Government calendar that has adorned the walls in the past will now adorn mobile phones. Highlighting the features of the app Sh Javadekar said “the app was free and will be available in 11 languages from 15th January, 2021. The app will do away with the need for a new calendar every year”. He further added “each month will carry a theme and an accompanying message and will feature one famous Indian personality. The app will also inform people about the timeline of launch of various government programmes so far”.
Speaking on the diary feature of the app the Minister said “because of the diary feature the calendar is more advanced, more feature laden and easier compared to other digital calendar apps”.
The Digital Calendar of Government of India is in line with Prime Minister’s Vision of “Digital India” and can be accessed at click of a button on any smart phone. The App is available for download on both Google Play store and iOS App Store. The app has been designed and developed by Bureau of Outreach and Communication, Ministry of Information and Broadcasting in collaboration with National Informatics Centre (NIC).The application is currently available in Hindi and English language, and will be soon made available in 11 other Indian regional languages.
While the earlier physical version of Government of India Calendar had a reach up to the Panchayat level in the country, the digital avatar of the calendar in form of this app will be available toanyone across the world.
The Government of India Calendar application contains the following features:
1. Latest information on various schemes, events and publications of Government of India
2. Official holidays and various important dates.
3. Inspirational and motivational messages from great personalities of our nation.
4. Provision for taking notes digitally which will be stored with cutting edge security and privacy measures
5. Provision for scheduling of meetings and setting reminders for important tasks and events.
6. Accessibility features for visually impaired Divyangjans in coming days fulfilling the goal of Prime Minister’s “Accessible India”/”Sugamya Bharat Abhiyan”.
The application can be downloaded on Android devices from Google Play Store link
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.calendar
On iOS devices, the app can be downloaded from
https://apps.apple.com/in/app/goi-calendar/id1546365594
Saurabh Singh