জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল জল জীবন মিসনগী মখাদা অনৌবা কন্নেক্সন করোর ৩.০৪ ফংহনখ্রে
দিস্ত্রীক্ত ২৭, ব্লোক ৪৫৮, গ্রাম পনচায়ৎ ৩৩,৫১৬, খুঙ্গং ৬৬,২১০না “হর ঘর জল” ফংখ্রে
07 JAN 2021 5:05PM by PIB Imphal
এম.ও.এস. শ্রী রত্তনলাল কাতারিয়ানা সরকারগী মরুওইবা থৌরম অমা ওইরিবা, জল জীবন মিসনগী খোঙজং অসি য়েংশিনখ্রে। মিসন অসিগী চংশিল্লিবা খোঙজং অসিগী প্রজেন্তেসন অমা দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী এদিসনেল সেক্ত্রেতরীনা পুথোকখ্রে – শ্রী ভারত লাল।
মিস্তর কাতারিয়ানা খঙহনখি মদুদি নিং-খা তম্লবা মতুং ২০১৯গী ওগস্ততগী হৌজিক ফাওবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.২৩ (অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৮.৯৩গী মনুংদা) ঈশিংগী তেপ শমখ্রে, অদুবু তেল্লবা চহি অমগী মনুং অসিদা, মিসন অসিগী মখাদা অনৌবা কন্নেক্সন খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.০৪দা পীখি। জল জীবন মিসন অসি য়াম্না আসা লৈবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ শম্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা – “নো ৱান ইজ লেফত আউত” হায়বা অসি থাজবা পীরি।
মহাক্না খঙহল্লি মদুদি গৌৱা অসি ইহান হানবা ১০০% পাইপ শম্বা স্তেতনি অমসুং হৌজিক ফাওবদা দিস্ত্রীক্ত ২৭, ব্লোক ৪৫৮, গ্রাম পনচায়ৎ ৩৩,৫১৬, খুঙ্গং ৬৬,২১০না “হর ঘর জল” ফংখ্রে। হন্দক্তা কুরুক্ষেত্রনা ইন্দিয়াদা ২৭শুবা অমসুং হারিয়ানাদা ৩শুবা ওইনা পান্দম অসি য়ৌখি।
মহাক্না মায় পাকপা অসি অহানবদা খুঙ্গংশিং, গ্রাম পনচায়ৎ, পানি সামিতি, পব্লিক হেলথ ওথোরিতিগী মীওইশিং অমসুং অতৈ থৌবুশিংদা মনা অসি পীখি।
তেলঙ্গানা, গুজরাত, হারিয়ানা স্তেত, পুদুচেরীগী য়ু.তি.অসি ১০০% য়ৌশিনগদবা খজিক্তা ঙাইরে। য়াম্না নিংথিনা খোঙজং চংশিনখ্রবা স্তেতশিং অদুদি – হিমাচল প্রদেশ, বিহার, উত্তরাখন্দ, মনিপুর, আন্দমান অমসুং নিকোবরগী য়ু.তি. অসিনি।
চৎকদৌরিবা লম্বী অসিদা, স্তেত ২ (বিহার, তেলঙ্গানা ) অমসুং য়ু.তি.শিং ২ (পুদুচেরী, অন্দমান অমসুং নিকোবর) অসিনা ২০২১দা ১০০% য়ৌরবা য়ানা লৈরি। মিনিস্ত্রী অসিনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা স্কীম অসিগী চংশিল্লিবা খোঙজং অসি পব্লিক দোমেন ৱেব পোর্তেলগী মখাদা অমসুং মোবাইল এপ্তা হাকৎলগনি।
মহাক্না হায় মদুদি “ঈশিং অসি অহিংবা জিবগী চংদ্রবা য়াদবা অমনি অমসুং মসি লাইবক থিনিঙাই অমনি মদুদি নিং-খা তম্লবা দিকেৎ ৭ ফারক্লব ফাওবা খুঙ্গংদা নুপীশিংনা থক্নবা ঈশিং শোক্নবগীদমক অথাপ্পা মফম চৎপা অসি। মসিনা মখোয়দা তংদু লৈতাদবা অমসুং মখোয়গী চাওথোকচনিঙাই ওইবদা শোকই”।
জল জীবন মিসন্না য়াম্না কন্না চংশিল্লি অমসুং নুপীশিংবু ভিল্লেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতি/পানি সমিতিদা শরুক য়ান্নবা অমসুং ভিল্লেজ এক্সন প্লান্দা (ভি.এ.পি.শিং.)দা মপুং ওইনা য়াওনবা সরকারগী হুকুম লৈখ্রে। মিসন অসিগী মখাদা, নুপী ৫ খুঙ্গং খুদিংগী ফিলদ তেস্তিং কিতশিং (এফ.তি.কে.শিং) শিজিন্নদুনা ঈশিং তেস্ত তৌবগী ত্রেনিং পীদুনা, অফবা ঈশিং কন্নেক্সন অসিদা ফংহন্নবা হোৎনরি।

Ministry of Jal Shakti
3.04 Crore New Connections provided under National Jal Jeevan Mission
27 Districts, 458 blocks, 33,516 Gram Panchayats, 66,210 Villages have achieved “HarGhar Jal”
07 JAN 2021 5:05PM by PIB Delhi
MOS Shri RattanlalKataria reviewed the progress of Jal Jeevan Mission, a Flagship programme of the Government. A presentation was made about the progress of the Mission by Addl Secretary, Department of Drinking water and sanitation –Shri Bharat Lal.
MrKataria informed that since Independence till August 2019, a total of 3.23 Crore rural households (out of total 18.93 crore rural households) had tap water connections, but in a short span of 1 year alone, 3.04 Crore new connections have already been provided to rural households under this mission. Jal Jeevan mission has set an ambitious yet achievable target of giving piped water connections to each and every rural household with an approach ensuring - ‘No one is left out’.
He informed that Goa is the first state to provide 100% piped connection and so far 27 Districts, 458 blocks, 33,516 Gram Panchayats, 66,210 villages have been declared to have achieved ‘HarGharJal’.Recently, Kurukshetra became the 27th District in India and 3rd in Haryana to have achieved this target.
He credited the success primarily to the people of these villages, Gram Panchayats, PaaniSamitis, public health authorities and other stakeholders.
States of Telangana, Gujarat, Haryana, UT of Puducherry are close to achieving 100% coverage. States which have made good progress in terms of increasing the coverage are - Himachal Pradesh, Bihar, Uttarakhand,Manipur, Mizoram, UT of Andaman and Nicobar.
For the Road Map ahead, 2 states ( Bihar, Telangana )and 2 UTs ( Puducherry, Andaman & Nicobar ) are expected to achieve 100% coverage in the year 2021. The Ministry is working to leverage Information Technology to provide latest and relevant information about the progress of this scheme in public domain through web portal and mobile apps.
MrKataria informed that the project is ushering in a silent revolution as water connections are being provided to all rural households without any discrimination or bias towards any particular caste, community, religion, race or color.
He added that “water is the elixir of life and it is unfortunate that even after 7 decades of Independence, women in the villages have to travel some distance to get potable water for fulfilling domestic needs of their families. This poses a threat to their security and dignity. “
The Jal Jeevan Mission is following an inclusive approach and mandates involvement of rural women in the Village Water and Sanitation committee/PaaniSamitis to ensure their participation in overall planning and preparation of the village action plans (VAPs). Under this mission, 5 women per village are trained to test the quality of water using Field Testing Kits (FTKs), so as to ensure supply of quality drinking water through these connections.