অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
য়মুনা তুরেলদা এম্মোনিয়াকেল নাইত্রোজেনগী চাং য়েংশিন্নবা অপুনবা স্তদী গ্রুপ অমসুং সর্ভিলেন্স স্ক্বার্দ শেমখ্রে
05 JAN 2021 6:30PM by PIB Imphal
য়মুনা তুরেলদা এম্মোনিয়াকেল নাইত্রোজেন হেনগৎলকপনা থোকহল্লিবা ইসুশিং অমসুং তঙাই ফদনা লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং অদুগী মতাংদা খন্না-নৈননবা দিল্লীগী ইরিগেসন অমসুং ফ্লদ কন্ত্রোল দিপার্তমেন্ত, হরিয়ানাগী ইরিগেসন অমসুং ৱাতর রিসোর্সেস দিপার্তমেন্ত, দিল্লী জল বোর্দ(দি.জে.বি.), হরিয়ানা স্তেত পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ(ঐচ.এস.পি.সি.বি.), দিল্লী পোলুসন কন্ত্রোল কম্মিতী(দি.পি.সি.সি.)গী ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা জানুৱারী ০৪দা সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দনা(সি.পি.সি.বি.) মীফম অমা পাংথোকখ্রে৷
তুরেল অদুগী মথকলোমদা লৈরিবা হরিয়ানাগী শহরশিং অসিদগী ফৎতবা থাদরকপা, ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎশিং অসিদগী থাদরকপা, কম্মন ইফ্লুয়েন্ত ত্রিতমেন্ত প্লানশিং(সি.ই.তি.পি.শিং) অমসুং সিৱেজ ত্রিতমেন্ত প্লানশিং(এস.তি.পি.শিং), দিল্লী শহরগী মপান থংবা শরুক্তগী আইনা য়াদবা মওংদা ফৎতবা থাদরক্তুনা তুরেলদা চেল্লকপা অমসুং তুরেলগী মখা থংবা শরুক্তা ফৎতা হাওদি অদুনা এনএরোবিক দিপোজিসন চত্থরকপা অসিনা তুরেল অসি কেমিকেল য়াওহল্লকপা ওইরম্বা য়াই হায়না মতম চংনা খন্না নৈনবা অদুনা য়ানখ্রে৷
দিল্লীগী ইরিগেসন অমসুং ফ্লদ কন্ত্রোল দিপার্তমেন্ত, হরিয়ানাগী ইরিগেসন অমসুং ৱাতর রিসোর্সেস দিপার্তমেন্ত, দিল্লী জল বোর্দ(দি.জে.বি.), হরিয়ানা স্তেত পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ(ঐচ.এস.পি.সি.বি.), দিল্লী পোলুসন কন্ত্রোল কম্মিতী(দি.পি.সি.সি.)গা লোইননা খন্না নৈনবগী কাংলুপ অমা শেমখ্রে৷ কাংলুপ অসিনা য়ুনিফোর্ম মোনিতরিং প্রোতোকোল অমসুং মোনিতরিং মেকানিজম অদু হেন্না ফহনবদা চংলিবা তঙাইফদবা অদু য়েংশিল্লগনি, হৌখিবগী দাতা নৈনরগনি অমসুং য়াম্না কন্না হোৎস্পোত ওইরিবা মফমশিং অদু খন্দোক্নবা ফিল্দ সর্ভে চত্থরগনি৷ হেন্না ফবা সোলুসনশিং ফংবা ঙম্নবা সোর্ত অমসুং লোঙ্গ তর্ম মিজরশিং পুথোরক্নবা অমসুং থা অমগী মনুংদা মদুগী রিপোর্ত অদু পিশিল্লক্নবা খঙহনখ্রে৷
দি.জে.বি., দি.পি.সি.সি, দিল্লীগী ইরিগেসন অমসুং ফ্লদ কন্ত্রোল দিপার্তমেন্ত, ঐচ.এস.পি.সি.বি. অমসুং হরিয়ানাগী ইরিগেসন অমসুং ৱাতর রিসোর্সেস দিপার্তমেন্ত য়াওদুনা জোইন্ত সর্ভিলেন্স স্ক্বার্দ অমা শেম্বা হায়না য়ানখ্রে৷

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Joint study group and surveillance squad constituted to check Ammoniacal Nitrogen in River Yamuna
05 JAN 2021 6:30PM by PIB Delhi
The Central Pollution Control Board (CPCB) convened a meeting on January 04, with the officials of Delhi Pollution Control Committee(DPCC), Haryana State Pollution Control Board (HSPCB), Delhi Jal Board (DJB), Irrigation & Water Resources Department, Haryana and Irrigation and Flood Control Department, Delhi, to discuss the recurring issue of increase in Ammonical Nitrogen in River Yamuna and short and long term remedial actions required.
The long deliberations on the issue identified and agreed that possible reasons could be discharge of untreated sewage from upstream towns in Haryana, discharge from industrial units, Common Effluent Treatment Plants (CETPs) and Sewage Treatment Plants (STPs), illegal discharge of sewage from unsewered colonies in outer Delhi through tankers, lean flow in the River Yamuna and anaerobic decomposition of accumulated sludge on river bed.
A study group comprising Delhi Jal Board (DJB), Haryana State Pollution Control Board, Delhi Pollution Control Committee, Irrigation and Water Resources Department, Haryana, Irrigation and Flood Control Department, Delhi has been constituted. The group will reviewuniform monitoring protocol and requirement of strengthening monitoring mechanism, analyse past data and carry out field survey to identify critical hotspots as well as period of high anomia levels. It has also been asked to suggest short and long term measures for sustained solutions, and submit its report within a month.
Also, it was agreed to constitute a Joint Surveillance Squad comprising DJB, DPCC, Irrigation and Flood Control Department, Delhi, HSPCB and Irrigation and Water Resources Department,Haryana.