প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাঙথোকখিবা নেসনেল মেত্রোলোজী কনক্লেবতা পি.এম.না পীখিবা হৌদোক-ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
04 JAN 2021 1:43PM by PIB Imphal
ঐগী মন্ত্রী মন্দলগী মরূপ দোক্তর হর্ষ বর্ধন; প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর বিজয় রাঘবন; সি.এস.আই.আর.গী মকোক দোক্তর শেখর সি. মন্দে; সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী অতৈ মীওইশিং; চিং-লেম্লবা নুপা নুপী পুম্নমক!
অদোম পুম্নমক্কী মফমদা নেসনেল ফিজিক্স লেবোরেতরীগী প্লাতিনম জিবিলি পাঙথোকপা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ঙসি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা নেসনেল এতোমিক তাইম-স্কেল অমসুং ভার্তিয়া নিরদেশক দ্রাব্য প্রনালি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লি অমদি লৈবাকসিগী অহানবা নেসনেল এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দর্দ লেবোরেতরীগী উরেপ উয়ুংসু তম্লি‍। অনৌবা দিকেদ অসিদা হৌদোক্লিবশিং অসিনা লৈবাকসিগী থাক ৱাংখৎহল্লগনি‍।
মরূপশিং,
অনৌবা চহীসিনা অতোপ্পা মায় পাকপা অমসু পুরক্লে‍। ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা অমখক্তা নত্তনা ভেরত্তা শাবা কোবিদ-১৯গী তিকা অনি পুথোকপদা মায় পাক্লে‍। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদকী তিকা থাবগী থৌরাংসু ভারত্তা হৌগদৌরি‍। মসিগীদমক্তা লৈবাক অসিনা মহাক্কী তেক্নিক্সিয়নশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী থৌদাংগীদমক চাউথোকচরি; লৈবাক মচা পুম্নমক্না অদোমগী লমন তোনশিল্লবনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি অসি ঐখোয়গী সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিংনা ভেক্সিন শেমবা হৌদুনা কোরোনাভাইরসবু শিংননবা অহিং নুংথিল নাইদনা থবক তৌখিবা অদু নীংশিংবা নুমিৎনি‍। সি.এস.আই.আর. য়াওনা ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না শিংনবা খুদিংমক থেংননবা অমদি থেংনরিবা অনৌবা ফীভমদুগী পাম্বৈ পুথোক্নবা পুন্না চঙশিনমিন্নখি‍। অদোমগী অসিগুম্লবা কত্থোকপা অসিগা লোয়ননা ঙসিদি লৈবাকসিদা লৈরিবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী অনৌবা ইকায়খুম্নবগী ৱাখল্লোন অমা থোরক্লি‍। ঙসি ঐখোয়গী নহাশিংনা সি.এস.আই.আর.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিবু খঙবা পাম্লক্লি‍। মরম অসিনা ঐনা পাম্বদি সি.এস.আই.আর.না লৈবাকসিগী মহৈরোয় অমদি মহৈ তম্ফমশঙ কয়াগা পাউ ফাওনদুনা অনৌবা মীরোলসিদা অদোম্না কোরোনাগী মতমদা থেংনখিবা কয়াদু তাথোক তাশিন তৌহন্নিং‍ই‍। মসিনা লাক্কদৌরিবা হয়েংগীদমক অনৌবা মীরোলগী নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিং শেমগৎপদা মতেং ওইগনি অমদি মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎকনি‍।
মরূপশিং,
ঙাইহাক্কী মমাঙদা হৌখিবা চহী ৭৫ হেনবসিদা অদোমগী মায় পাকপশিং শিংথানখি‍। চহীশিংসিদা ইন্সতিত্যুৎ অসিদগী মমীং লৈরবা মীওই কয়ানা লৈবাকসিগী থৌগল তৌখি‍। মফমসিদগী থোরকখিবা পাম্বৈশিংনা লৈবাকসিগী লম্বী য়াৎখি‍। সি.এস.আই.আর. এন.পি.এল.না সাইন্তিফিক ইভোলুসন অমসুং লৈবাকসিগী চাউখৎপগী চাং ওনবদা অচৌবা থৌদাং লৌখি‍। ঙসি মফমসিদা লৈবাকসিগী হৌখিবা চহীশিংদা পুরকখিবা মায় পাকপশিং অমদি তুংগী শিংনবশিং খন্ন-নৈননবা কনক্লেব অমা পাঙথোক্লি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না হঙ্গৎনা য়েংবা মতমদা মসি লোইলম লৈঙাক্তগী নান্থোরক্লিবা ভারতপু নৌনা শেমগৎনবা থৌরাং ওইনা হৌরকখি‍। মতমগী মতুং ইন্না অদোমগী থৌদাং পাকথোক চাউথোরকখি; হৌজিক্তি অনৌবা পান্দম অমদি অনৌবা পন্থুংশিং লৈবাকসিগী মাঙদা তাদুনা লৈরে‍। লৈবাকসিনা ২০২২দা নীং তম্বগী চহী ৭৫ মপুং ফারগনি অমদি ২০৪৭দা নীং তম্বগী চহী ১০০ মপুং ফারগনি‍। মতম অসিদা ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী অনৌবা ফিরেপ্পু ৱাখলদা থমদুনা অনৌবা স্তেন্দর্দ, অনৌবা পাদমশিং থমগদবনি‍।
মরূপশিং,
সি.এস.আই.আর.-এন.পি.এল. অসি লৈবাকসিগী মতম পানরিবনি হায়বদি ভারতকী মতম পাবগী সিস্তেমবু য়েংশিল্লিবনি‍। মতমগী থৌদাং অদোমগী মফমদা লৈবা মরম্না অদোমগী মতমসু হোংদোকপা মথৌ তারে‍। অনৌবা মতম অমদি অনৌবা তুংগী ফীভমগী অহৌবা অদোমগী মফমদগী হৌরক্কদবনি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্না হৌখিবা চহীশিংদা ক্বালিতী অমসুং মিজরমেন্তকী লমদা মপানগী স্তেন্দর্দশিংদা তাংদুনা লাক্লি‍। অদুবু দিকেদ অসিদদি ভারতনা মশাগী ওইবা স্তেন্দর্দ ফংননবা হোৎনগদবনি‍। দিকেদ অসিদা ভারতকী খোঙজেল, ভারতকী চাউখৎ খোঙজেল, ভারতনা হৌগৎলকপা, ভারতকী মমি, ভারতকী থৌনা অমদি ঐখোয়গী মতিং শেমগৎপগী ফীভম ঐখোয়গী স্তেন্দর্দনা লেপকদৌরিবনি‍। লৈঙাক্কী অমদি লনাইগী সেক্তর অনিমক্তা সর্ভিস অমসুং পোত্থোক্কী মতিক ঐখোয়গী ক্বালিতী স্তেন্দর্দনা খঙহনবা মথৌ তাই‍। মসিখক্তনা ভারত অমসুং ভারতকী পোত্থোকশিং কয়া য়াম্না মপাঙ্গল কনবগে হায়বদু মালেমগী মফমদা লেপকদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
মেত্রোলোজী, মীচম অমগী লোনদা হায়রগনা মিজরমেন্তকী কাংলোন হায়বনি‍। মসি সাইন্তিফিক ওইবা মায় পাকপা অমগী য়ুম্ফমসু ওইরি‍। থিজিন হুমজিনবগী থবক অমত্তাএ মিজরমেন্ত য়াওদনা চঙশিনবা য়ারোই‍। ঐখোয়গী মায় পাকপসিফাওবা পথাপ অমদা ওনগদৌরিবনি‍। মরম অদুনা মেত্রোলোজী হায়বসি অনৌবা মতমগী খোঙলৈগী য়ুম্বী ওইরি‍। অদোমগী থৌওং হেক ফরিবমখৈ মেত্রোলোজীসু ফগদৌরিবনি‍। অদুগা লৈবাক অমগী মেত্রোলোজীদা থাজনিংঙাই ওইবা হেল্লিবমখৈ মালেমসিদা লৈবাক অমগী থাজনিংঙাইগী চাংসু ৱাংগদৌরিবনি‍। মেত্রোলোজী হায়বসি ঐখোয়গী মিংশেলগুম্বনি‍। মেত্রোলোজীনা মালেমসিদা ঐখোয়গী পোত্থোকশিং কদায়ৱাইদা লৈরিবগে নৎত্রগা করম্বা মওংদা ফীভম ফগৎহনবা মথৌ তাবগে হায়বদু খঙবা ঙমহনগদৌরিবনি‍। অসুম্না ইশানা য়েংশিনজবসি মেত্রোলোজীখক্তনা ঙমগদৌরিবনি‍।
মরম অসিনা,
ঙসি লৈবাকসিনা আত্ম নিরভর ভারত অভিয়ানগী ফিরেপকা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনবা মতমদা মসিগী পান্দম অসিদা মশিং অমসুং মতিক অনিমক য়াওই হায়বসি ঐখোয়না নীংশিংগদবনি হায়বদি স্কেল অমসুং স্তেন্দর্দ অনিমক থোং মান্ননা হেনগৎহনগদবনি‍। ঐখোয়না মালেমসিদা ভারতকী পোত্থোকশিংনা থলহনবখক নত্তনা ভারতকী পোত্থোকশিং লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্কী থম্মোয়বুসু খুদুম চনগদবনি‍। ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিং মালেমগী ওইনা দিমান্দ লৈহনবতা নত্তনা মালেমনা য়াবা পোত্থোকসু ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি‍। ঐখোয়না ব্রান্দ ইন্দিয়াবু বশিং অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি‍।
মরূপশিং,
হৌজিক ভারতনা মায়কৈ অসিদা য়াঙনা চঙশিল্লিবসিদা ঐ হরাওই‍। ঙসি ভারত অসি মশাগী নেভিগেসন সিস্তেম লৈজবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরে‍। ভারতনা ফীভমসি নাভিক্কা লোয়ননা উৎলে‍। ঙসি মায়কৈ অসিদা অচৌবা খোঙথাঙ অমসু লৌখৎলি‍। ভার্তিয়া নিরদেশক দ্রাব্য (নেসনেল এতোমিক তাইমস্কেল) ঙসি ফোঙদোক্লিবা অসিনা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিংবু মতিক লৈবা পোত্থোকশিং পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎলগনি‍।
চীঞ্জাক, অচাথাউ, মিনরেল, হেভী মেতেল, তিল্হাৎ হিদাক, হিদাক লাংথক অমদি ফিরোলনচিংবা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং মখ,য়গী ‘সর্তিফাইদ রিফরেন্স মেতরিএল সিস্তেম’ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়াঙনা চঙশিল্লি‍। হৌজিক ঐখোয় ইন্দস্ত্রীশিংনা রিগুলেসনদা য়ুম্ফম ওইবা মওংগী মহুত্তা পোত্থোক শীজিন্নরিবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মওং অমদা চঙশিনবগী ফীভম অমদা চঙশিল্লক্লি‍। অনৌবা স্তেন্দর্দশিং অসিগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা দিস্ত্রিক্তশিংগী লমদমদুগী পোত্থোকশিং মালেমগী ওইবা মশক হেনগৎহন্নবা কেম্পেন অসিনা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি‍। মসি অখন্ননা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরশিংদা চাউনা খুদোংচাবা পীরগনি‍। মপান লৈবাকশিংদগী ভারত্তা লাক্লিবা অচৌবা মেনুফেকচরিং কম্পেনীশিংনা ভারত মনুংদা মালেমগী স্তেন্দর্দকী লোকেল সপ্লাই চেন অমা ফংলগনি‍। মসিগী মথক্তা থাদোকখিবা অমদি পুশিল্লকপা অনিমক্কী অনৌবা ক্বালিতী স্তেন্দর্দসু লৈহল্লগনি‍। মসিনা ভারতকী পোত্থোক শীজিন্নরিবা মীওইশিংদা অফবা ক্বালিতীগী পোত্থোকশিং ফংহল্লগনি অমদি এক্সপোর্তরশিংদসু খুদোং চাদবা থেংনররোই‍। মসিনা তাকপদি ঐখোয়গী পোত্থোকশিং অমদি পুথোকপগী মতিং হেন্না ফরিবমখৈ ভারতকী শেন্মিৎলোনসু মপাঙ্গল কনখৎলক্কনি‍ হায়বনি‍।
মরূপশিং,
করিগুম্বা অদোম্না হৌখিবা মতমদগী হৌজিক ফাওবগী লৈরিবা লৈবাক অবগী খোঙচৎ য়েংলগদি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী খুমাঙ চাওশিল্লিবা লৈবাকশিংনা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎ লমজেলদা মাঙ থারি‍। মসি সাইন্স, তেক্নোলোজী অমদি ইন্দস্ত্রীগী ‘ভেলু ক্রিএসন সাইকল’নি‍। সাইন্সনা অনৌবা পুথোক্তুনা তেক্নোলোজী ওইনা শেমগৎলকই‍। তেক্নোলোজীনা ইন্দস্ত্রী শেমগৎলি‍। ইন্দস্ত্রীনা অমুক অনৌবা থিজিন হুমজিনবগীদমক সাইন্সতা শেল থাদৈ অমদি খোঙলৈ অসিনা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মায়কৈদা পুদুনা চৎলি‍। সি.এস.আই.আর. এন.পি.এল.না ভারতকী ভেলু সাইকল অসিবু পাকথোক চাউথোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌই‍। ঙসি লৈবাকসিনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী পান্দমগী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা মতমসিদা সাইন্সতগী মাস মেনুফেকচরিং ফাওবগী ভেলু ক্রিএসন সাইকল অসিগী মরুওইবা হেনগৎলক্লি‍। মরম অদুনা মসিদা সি.এস.আই.আর.না হেন্না চাউবা থৌদাং লৌবা মথৌ তাগনি‍।
মরূপশিং,
সি.এস.আই.আর. এন.পি.এল.না ঙসি ভারতপু নেনো সেকেন্দ ১ ওনবা ঙমহনগদৌরিবা হায়বদি সেকেন্দ অমগী শরুক বিলিয়ন থোকপগী অমা ওনবদা ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লিবা নেসনেল এতোমিক তাইমস্কেল লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্লি‍। নেনো-সেকেন্দ ২.৮কী চাংদা চুম্না ওনবা ঙম্বগী মায় পাকপা অসিমক অচৌবা মতিং অমনি‍। হৌজিক্তি ঐখোয়গী ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ তাইম অসি ইন্তরনেসনেল স্তেন্দর্দ তাইমবু নেনোসেকেন্দ ৩গী মখাদা চুম্না ওনবা ঙম্লে‍। মসিগা লোয়ননা আই.এস.আর.ও. য়াওনা খ্বাইদগী মায়জিল থাবা তেক্নোলোজীগী লমদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্না মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি‍। বেঙ্কিং, রেলৱে, ঙাকশেল, হকশেল, তেলিকোম, ৱেদর ফোর-কাস্ত, অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তনচিংবা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী অনৌবা তেক্নোলোজীশিং মসিদগী কান্নবা ফংলগনি‍। মসিগী মথক্তা মসিনা ইন্দস্ত্রী ৪.০গীদমক ভারতকী থৌদাং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি‍।
মরূপশিং,
ঙসিগী ভারতনা মালেম অসিবু অকোয়বগী ফীভমগী মতাঙদা লমজিংদুনা চৎলি‍। অদুবু ঐখোয়না নুংশিৎকী ক্বালিতী অমসুং মৈখু থাদোকপগী চাং ওন্ননবা তেক্নোলোজী অমসুং খুৎশু-খুৎলায়শিংগী লমদা অতোপ্পদা তাংদুনা লৈরি‍। ঙসি ঐখোয়না হীরমসিগী মতাঙদসু ইরোমদোম লেপচবা ঙম্ননবা অচৌবা খোঙথাঙ অমা লৌখৎলে‍। মসিগা লোয়ননা ভারত্তা পোলুসন থেংননবা হেন্না হোঙবা অমদি হেন্না কান্নবা সিস্তেম অমা শেমগৎলগনি‍। অদুগা মসিনা নুংশিৎকী ক্বালিতী অমসুং মৈখু থাদোকপগী চাং ওন্ননবা তেক্নোলোজীগী লমদা মালেমগী কৈথেলদা ভারতকী শরুক হেনগৎহনবদা মতেং ওইহল্লগনি‍। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা চোকথবা নাইদনা হোৎনরিবা অসিনা ঙসি ভারতনা ফীভম অসি ফংবা ঙম্লিবনি‍।
মরূপশিং,
খুমাঙ চাওশিল্লিবা খুন্নাই খুদিংমক্তা থিজিন হুমজিনবগী পুন্সি অসি অচমবা মওং অমদি অপনবা লৈতবা থৌওং ওইরি‍। থিজিন হুমজিনবগী শাফুনা লল্লোন ইতিক অমদি খুন্নাইদসু ইনোৎ পীরি‍। থিজিন হুমজিনবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাখল লৌশিং অমদি খঙজিনবগী মতাঙদসু কান্নরি‍। থিজিন হুমজিনবগী থবক অমা পায়খৎপদা মদুনা করমবা মায়কৈদা চৎকদগে নৎত্রগা মদুবু তুংদা করমবা মতাঙদ শীজিন্নগদগে হায়বসিগী মথক্তা থিজিন হুমজিনবা অমদি অনৌবা ৱাখল লৌশিং অসি কৈদৌঙৈদসু লেম্না মাঙদে হায়বা ঐখোয়না তত্তনা থেংনৈ‍। পুৱারীদা মসিগুম্বা খুদম কয়া লৈখ্রে, জিনেতিক্সকী মপা মেন্দেলগী থবক মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা মীয়াম্না শিংথানরকখি‍। মালেম অসিনা নিকোলা তেস্লাগী থবক্কী মতিং কাইনথংদা খঙনরকখি‍। থিজিন হুমজিনবগী থবক কয়া অমা পাম্লিবা পান্দমদুদা নৎত্রগা ঐখোয়না চৎলিবা মায়কৈদুদা মপুং ফাবা ওইদে‍। অদুবু হায়রিবা থিজিন হুমজিনবগী থবক অদুনা অতোপ্পা সেক্তর খরদা পুম্নৌ নৌবা লম্বী অমা পীবা নৎত্রগা অনৌবা মওং অমা পুথোরকপসু য়াই‍। খুদম ওইনা জগদিশ চন্দ্র বোসনা প্রেসিদেন্সী কলেজ, কোলকতাদা মাইক্রোৱেবকী থিওরী পুথোকখি‍। সার বোসনা মদুবু লল্লোন ইতিক্কী মায়কৈদা চঙশিনখিদে অদুবু ঙসিদি রেদিও কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেম অসি মদুগা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা শীজিন্নরি‍। মালেমগী লাঞ্জাওগী মতমদা লান্মীশিংগী মপুন্সি কন্নবা থিজিন হুমজিনখিবা অদুনা তুংদা তোঙান তোঙানবা সেক্তর কয়াদা য়াওল পুরকখি‍। দ্রোনশিং অসি লানগীদমক পুথোকখিবনি‍। অদুবু ঙসিদি দ্রোনশিং অসি ফোতো কাপ্পা অমদি ফোতোগ্রাফীদসু শীজিন্নরি‍।
অসুম্না ঙসিদি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং, মরুওইনা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা থুজিন হুমজিনবগী মহৈশিং অতোপ্পা হীরমশিংদা শীজিন্নবা য়াবগী মতাঙদা চঙশিনবা মরু ওইরি‍। মখোয়না মতম পুম্নমক্তা মখোয়না থিজিল্লিবা অদুনা মখোয়গী সেক্তরগী ৱাংমদা কমদৌনা শীজিন্নবা য়াগদগে হায়বসি খনগদবনি‍।
মরূপশিং,
অপিকপা থিজিন হুমজিনবগী থবক অমনা মালেমগী তুংগী পুন্সিদা কমদৌনা অহোংবা পুরকখিবগে হায়বগী হকথেংনবা খুদম অমা হায়রগদি‍ ইলেক্ত্রিসিতীনি‍। ঙসিদি চত্থোক চৎশিন, ঈ-পাউ ফাওনবা, ইন্দস্ত্রী নৎত্রগা ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সি পুম্নমক ইলেক্ত্রিসিতীদা তাংদুনা লৈরি‍। সেমি-কন্দক্তর অমা পুথোরকপনা মালেম অসিদা অহোংবা কয়া পুরক্লি‍। দিজিতেলগী য়াওল অমনা ঐখোয়গী পুন্সিবু মশক থোকহল্লি‍। অসিগুম্লবা অনৌবা তুংগী ফীভমসিদা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা রিসর্চরশিংগী মাঙদা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা তাদুনা লৈরি‍। তুংগী ফীভম ঙসি ওইরিবসিদগী পুমতোপ তোপ্পা অমা ওইগদৌরিবনি‍। অমদি মায়কৈ অসিদা অদোম্না থিজিন হুমজিনবগী থবক অমা নৎত্রগা অনৌবা পোৎশক অমা পুথোকপা মথৌ তাগনি‍।
হৌখিবা চহী তরুকসিদা মায়কৈ অসিদা লৈবাকসিনা তুংগী ফীভমগা চুনবা ইকো-সিস্তেম অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎখি‍। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী ইনোভেসন রেঙ্কিংদা মকোক থোংবা লৈবাক ৫০গী মনুং চল্লে‍। ঙসি লৈবাকসিদা বেসিক ওইবা থিজিন হুমজিনবগী থবক্তসু মায় ওনশিল্লি ভারতনা মালেমসিদা পির-রিভিউদ সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং পব্লিকেসন মশিং খ্বাইদগী য়ামবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরি‍। ঙসি ভারত্তা ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্সতিত্যুসন খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী চাংসু হেনগৎহল্লি‍। মালেমগী অচৌবা কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা মখোয়গী রিছর্স সেন্তর অমসুং ফেসিলিতীশিং লিংখৎলক্লি‍। হৌখিবা চহীশিংদা হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসিগী মশিংসু হেনগৎলক্লি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতকী নহাশিংগীদমক থিজিন হুমজিনবা অমদি ইনোভেসনগী লমদা পাক চাউরবা ওইথোকপা য়াবা কয়া লৈরি অদুবু ইনোভেসনশিং অসি ইন্সতিত্যুসনেলাইজ তৌবসু চপ মান্ননা মরু ওইরি‍। ঐখোয়গী নহাশিংনা হায়রিবা অসিবু কমদৌনা ফংগদগে অমদি ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী ঙাক্তুনা থম্ননবা লম্বীশিং খঙজিনগদবনি‍। ঐখোয়না নীংশিংগদবা ৱাফমদি ঐখোয়গী পেতেন্ত য়াম্লিবমখৈ পেতেন্তকী কান্নবা হেনগদৌরিবনি, তোঙান তোঙানবা লমশিংদা ঐখোয়না পাক শন্না থিজিন হুমজিনবগী থবক পায়খৎলিবমখৈ ঐখোয়গী শক্তম কনখৎহনগদৌরিবনি; অমদি ব্রান্দ ইন্দিয়াসু চপ মান্ননা মপাঙ্গল কনগদৌরিবনি‍। 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', হায়বা লাইৱাসিদগী ইনোৎ অমদি থৌনা লৌদুনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী ইথৌদাং লেপ্তনা পাঙথোক্কদবনি‍। অদুগা সাইন্তিস্তশিংনা হায়রিবা লাইৱা অসিবু মখোয়গী পুন্সিদা নীংথিনা ইন্দুনা চৎলি হায়না ঐনা থাজৈ‍। মখোয়না হিরি কোনবগী মওংদা লেপোরেতরীদা মখোয়গী থবক্তা পুক্নিং চঙনা লৈ‍। 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', হায়রিবা লাইৱা অসিগুম মখোয়না মহৈদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমদনা মখোয়গী থবক লেপ্তনা পাঙথোকই‍। অদোম ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী থবক তৌরিবা অমা ওইবখক নত্তনা ভারত মচা করোর ১৩০গী ৱাখল অমসুং নীংজবশিং থুংহন্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংনি‍।
অদোম মায় পাকপা ওইসনু হায়না ঐনা খল্লি‍।
হায়রিবা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক্কা হন্না অনৌবা চহীগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
অদোমবু থাগৎচরি‍!
দিসক্লেমর: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s inaugural address at the National Metrology Conclave in New Delhi
04 JAN 2021 1:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleague Dr. Harsh Vardhan; Principal Scientific Advisor Doctor Vijay Raghavan; Head of CSIR Dr. Shekhar C. Mande; other stalwarts from the scientific community; Ladies and gentlemen!
Many congratulations to you all on the Platinum Jubilee Celebration of the National Physical Laboratory.
Today, our scientists are dedicating the National Atomic Time-scale and the Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali to the nation and the foundation stone of the country's first National Environmental Standards Laboratory is also being laid. These launches in the new decade are going to raise the profile of the country.
Friends,
The new year has brought another major achievement. Scientists of India have been successful in developing not one but TWO ‘Made in India’ COVID-19 vaccines. World's largest Covid vaccination Program is also going to begin in India.For this, the country is proud of its technicians and scientists' contribution ; every countryman is grateful to you.
Friends,
Today is the day to remember that time too, when our scientific institutions and all of you had toiled day in and day out to challenge the coronavirus by starting to develop the vaccine. All the institutions including CSIR had come together to face every challenge and seek solutions for the new circumstances. With this dedication of yours, A new sense of awareness and respect has arisen towards these scientific Institutions in the country today. Our youth today wish to know and understand more about these institutions like CSIR. So, I would like CSIR to Communicate with more and more students and schools of the country and to share your experiences in the Corona era with the new generation. This will help you in developing a new generation of young scientists for the coming tomorrow and to motivate them.
Friends,
A short while ago; your achievements over the seven and a half decades were being enumerated here. Over these years, many great personalities from this institute have served the nation. The solutions emanating from here have paved the way for the country. CSIR NPL has played a major role both in Scientific evolution & evaluation of the development of the country. Today a Conclave has been organized here today to discuss the achievements of the past years and future challenges of the country.
Friends,
When we look back, this was started for the rebuilding India that had come out of the colonial rule. Your role has expanded over time; now there are new goals and new destination in front of the country. The nation will complete 75 years of independence by 2022 and in the year 2047 it will complete 100 years of freedom. In this time period, we should set new standards, new bench-marks keeping in mind the new resolutions of a self-reliant India
Friends,
CSIR-NPL is India's time keeper i.e, it monitors India's system of time. As the responsibility of time is yours, the time must start changing from you. The beginning of a new time and a new future will also start from you.
Friends,
Our country has been dependent on foreign standards in terms of quality and measurement over the decades. But in this decade, India must strive to achieve its own standards. In this decade, the India’s momentum, India's progress, the rise of India, the image of India, the Strength of India and Our Capacity Building will be decided by our own standards. The quality of services and products both in the government and private sector in our country should be known by our quality standard. Only this will decide how powerful India and the Indian products are in the world.
Friends,
Metrology, in a layman’s language is the Science of measurement. It also acts as a foundation for any scientific achievement. No research can proceed without measurement. Even we have to measure our achievement on some scale. Therefore, metrology is the cornerstone of modernity. The better your Methodology, the better will be Metrology. And the more reliable a country’s metrology is, the higher will be the credibility of that country in the world. Metrology is like a mirror for us. Metrology makes it possible for us to know where our products stand in the world or what improvements are needed. This self-introspection is possible only with metrology.
Hence,
Today, when the country is moving forward with the resolve of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan, we have to remember that its goal includes both quantity and quality i.e, both the scale and the standard should increase simultaneously. We just don’t have to fill the world with Indian products, but also have to win the hearts of every customer who purchases Indian products. We have to ensure that the Made in India products not only have a global demand but also a global acceptance. We need to strengthen Brand India in terms of Quality and Credibility
Friends,
I am glad that India is now moving rapidly in this direction. Today, India is among the countries which have their own navigation system. India has shown this feat with NAVIC. Today, another major step has been taken in this direction. The Bharatiya Nirdeshak Dravya (National Atomic Timescale) released today will encourage our industries to manufacture Quality Products.
Various sectors like food, edible oils, minerals, heavy metals, pesticides, pharma and textiles' are moving rapidly towards strengthening their ‘Certified Reference Material System'. Now we are moving towards the situation where the industry will move towards a Consumer Oriented approach instead of a Regulation Centric -approach. With these new standards, the campaign to enhance the global identity of the local products in districts across the country will get a fresh boost. This will particularly be of great advantage to our MSMEs sector. The big manufacturing companies coming to India from abroad will receive a local supply chain of International Standards within India. Moreover, with the new standards the quality of both Export and Import will be ensured. It will also provide good quality products to the general consumer of India and the Exporters will also not face any problem. This means the better our production and products are, the stronger will the country's economy.
Friends,
If you look at a country’s journey from the past to the present, the country which has advanced the science & technology has progressed at a faster rate. This is the 'Value creation cycle' of science, Technology and Industry. Science leads to an invention, which in turn develops a technology. Technology creates an industry. The industry then invests in science for new research and this cycle moves in the direction of new possibilities. CSIR NPL has played an important role in extending this value cycle of India. Today, when the country is moving forward towards the goal of a self-reliant India, the importance of this value creation cycle of from science to mass manufacturing increases. Therefore, CSIR will have to play a greater role in it.
Friends,
CSIR NPL today has dedicated the National Atomic Timescale to the country by which India will be able to measure 1 Nano second i.e. India has become self reliant in calculating 1 billionth part of a second. This achievement of 2.8 Nano-second accuracy level is great potential in itself. Now our Indian Standard Time is able to measure the International Standard Time at an accuracy level of less than 3 nanoseconds. With this, all our institutions including ISRO, working on cutting edge technology will be benefitted immensely. Modern technology of the various sectors like banking, railway, Defense, Health, Telecom, Weather Fore-cast, and Disaster management will be benefitted with this. Moreover, it will strengthen India’s role for Industry 4.0.
Friends,
Today's India is moving towards leading the world towards environment. But we have been dependent on others for technology to measure Air quality and Emission as well as tools. Today, we have taken a major step towards self-sufficiency in this regard too. With this, cheaper and more effective systems will be developed to deal with pollution in India.AT the same time, it will help in growing India’s share in the global market in terms of technologies to measure air quality And emission. With the relentless efforts of our scientists, India is achieving this feat today.
Friends,
Research life has a simple form and a smooth process in any progressive society, The impact of Research also has Commercial and social implications. Research is also useful to expand our knowledge and understanding. Often while conducting a research, it is not known that besides the final goal in which direction will it go or what more will be its use in the future. But it is certain that research and any new chapter of knowledge never goes in vain. There are many such examples in history, the work of Father of genetics Mendel received recognition posthumously. The world came to understand the potential of Nikola Tesla's work later. A lot of research work doesn’t get completed with the objective or in the direction in which we move. But the same research can turn into a path-breaking invention or discovery in some other sector. For example, Jagdish Chandra Bose Ji had presented the theory of microwave at the Presidency College, Kolkata. Sir Bose didn’t move in the direction of its commercial use but today the radio communication system is based on the same principle. The research conducted at the time of the world war for war-efforts or to save soldiers, later revolutionalized different sectors. Drones were manufactured for the wars only. But today drones are also being used for photo-shoots, and photography.
Hence, today it is important that our scientists, especially the young scientists, explore every possibility of cross utilization of research. They should always think about how their research can be used outside their sectors too.
Friends,
Electricity is a direct example of this how a small research can change the future of the world. Today, everything from transportation, communication, industry, Or everyday life, is dependent upon electricity. The world has changed so much with the invention of a semi-conductor. A digital revolution has enriched our lives. So many possibilities are lying in front of our youth researchers in this new future. The future will be completely different from today. And in this direction, you have to conduct that one research, or invention.
In the last six years, the country has worked towards developing a future-ready eco-system for the same. Today, India is among the top 50 countries of the world in the global innovation ranking. Basic research is also being emphasized in the country today and India is among the top 3 countries in the world in terms of number of Peer-reviewed science and engineering publications. Today in India, the collaboration between industry and institutions is also being strengthened. Major companies of the world are also setting up their research centers and facilities in India. In the past years, the number of these facilities has also increased a lot.
Friends,
Today, the youth of India have immense possibilities in research and innovation but is equally important to institutionalize the innovation today. Our youth has to learn about the ways it can be accomplished and the ways to protect the intellectual property too. We have to remember that the greater our patents are, the greater is the utility of the patents, the greater is the spread of our research in various sectors, the stronger will be your identity; and equally strong will be Brand India. Seeking inspiration and energy from the mantra of 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', we must continue to engage with our Karma or duties. And I believe that scientists have followed this mantra religiously in their lives. They focus in their work in a meditative state in laboratories. Just like the mantra of 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', they continue to do their task without focusing on the results. You are not only a practitioner of science and technology in India but also seekers who are aimed at fulfilling the hopes and aspirations of over 130 crore Indians.
I hope you succeed!
With this expectation, I wish you a very happy new year again!
Thank You!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.