প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীদা ভেল্যু ক্রীএসন সাইকলগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে
সাইন্সকী ভেল্যু-ক্রীএসন সাইকলদগী মাস ক্রীএসন্দা পুখৎপা অসি আত্মানির্ভর ভারতকীদমক্তা মরু ওই: পি.এম.
04 JAN 2021 2:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা সাইন্সকী ভেল্যু-ক্রীএসন সাইকলদগী মাস ক্রীএসন্দা প্রমোৎ তৌনবা ঙসি ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না নেস্নেল মেত্রোলোজী কনক্লেব ২০২১গী থৌরমদা ৱা ঙাংখি মসিদা মহাক্না ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ঙসি নেস্নেল এতোমিক তাইমস্কেল অমসুং ভারতিয়া নির্দেশক দ্রব্য জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং নেস্নেল এনভাইর্নমেন্তেল স্তেন্দর্দস লেবোরেতোরীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ইরিহাস্তা লৈবাক অমা হেক্তনা সাইন্স প্রমোৎ তৌনবা হোৎনদুনা দাইরেক্ত কোররিলেসন লৈহনদুনা খুমাং চাউশিনখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিবু সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ‘ভেল্যু ক্রীএসন সাইকল’ হায়না কৌখি। মখা তানা শন্দোক্না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সাইন্তিফিক ইনবেন্সন অমনা তেক্নোলোজী অমা শেম্মি অমসুং তেক্নোলোজীমা ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবা ঙম্মি। মসিগী সাইকল অসিনা ঐখোয়বা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মাইকৈদা লমজিংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি সি.এস.আই.আর.-এন.পি.এল.না ভেল্যু সাইকল অসি মাংলোমদা পুখৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি।
ঙসিগী মালেম অসিদা লৈবাক অসিনা মরোমদোল লেপচবা ভারত অমাগী পান্দমা লোইননা চংশিল্লিবা মতম অসিদা সাইন্সকী ভেল্যু ক্রীএসন সাইকল অসিদগী মাস ক্রীএসন্দা পুখৎপা অসি য়াম্না মরু ওইবা হেল্লক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি মহাক্না মীওইবা জাতিগীদমক্তা কত্থোকখ্রবা সি.এস.আই.আর.-এন.পি.এল.গী নেস্নেল এতোমিক তাইমস্কেল অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ভারতনা মতম অসি নেনো সেকেন্দগী চাংগী মনুংদা ওনবা ঙমদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে। নেনো সেকেন্দ ২.৮কী এক্যুরেসী লেবেল ফংবা ঙম্বা অসি য়াম্না অচৌবা তৌবা ঙম্বা অমনি। হোজিক্তি নেনো সেকেন্দ ৩দগী তাবা এক্যুরেসী রেঞ্জকা লোইননা ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ তাইম অসি ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দ তাইমগা চান্নবা ঙম্লে। মসিনা কত্তিং এদজ তেক্নোলোজীগা লোইননা থবক তৌরিবা ইস্রোগুম্বা ওর্গনাইজেসনদা অচৌবা মতেং ওইরগনি। অনৌবা তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা বেঙ্কিং, রেলৱেজ, দিফেন্স, হেল্থ, তেলিকোম, ৱেদর ফোর্কাস্ত, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং মান্নবা সেক্তর কয়ানা মাই পাকপা অসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রী ৪.০দা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা তাইমস্কেলনা লৌইবা থৌদাংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। এনভাইর্নমেন্তগী লমদা ভারতনা মাংজিল থাদুনা চৎলি। অদুম ওইনমক নুংশিৎকী ক্বালিতী ওন্নবা তেক্নোলোজী অমসুং তুলশিংগী ওইনদি ভারতনা অতোপ্পদা মীপাল তাংলি। মসিগী মাই পাকপা অসিনা লম অসিদা মীপাল তাংদবা অমসুং পোলুসন কন্ত্রোলগী হেন্না কান্নবা অমসুং অহোংবা তুলশিং শাবা ঙমহল্লগনি। মসিনা নুংশিৎকী ক্বালিতী অমসুং ইমিসন তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীশিংগী গ্লোবেল মার্কেৎতা ভারতকী সিয়র হেনগৎহনবসু ঙম্লগনি। মসি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা লেপ্তনা হোৎনবনা ঐখোয়না ফংবা ঙম্বনি।

Prime Minister's Office
PM calls upon the scientific community to strengthen value creation cycle in Science, Technology and Industry
Value-creation cycle of science to mass creation is important for Aatmnirbharta: PM
04 JAN 2021 2:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today exhorted the scientific community to promote value-creation cycle of science to mass creation. He was speaking on the occasion of National Metrology Conclave 2021 where he dedicated National Atomic Timescale and Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali to the Nation and laid the foundation stone of National Environmental Standards Laboratory today through video conference.
The Prime Minister pointed out, historically, any country has progressed in direct correlation to its effort to promote science. He termed this ‘value creation cycle’ of Science, Technology and Industry. Explaining further, the Prime Minister said that a scientific invention creates a technology and technology leads to industry development. The industry, in turn, invests further in science for new research. This cycle keeps on taking us in the direction of new possibilities. CSIR-NPL has played a major role in taking forward this value cycle, the Prime Minister added.
This value creation cycle of science to mass-creation has become all the more important in today’s world when the country is moving forward with the goal of Aatmnirbhar India, Shri Modi said.
The Prime Minister expressed happiness over CSIR-NPL National Atomic Timescale which he dedicated to humanity today. He said that India has become self-reliant in measuring the time within the range of a nano second. Achieving the accuracy level of 2.8 Nano Second is a huge capability in itself. Now Indian Standard Time is matching the International Standard Time with the accuracy range of less than 3 nano second. This will be a big help for organizations like ISRO who are working with cutting edge technology. Modern technology related to banking, railways, defense, health, telecom, weather forecast, disaster management and many similar sectors will be benefitted greatly from this achievement.
The Prime Minister also dwelled on the role of the timescale in strengthening India’s role in Industry 4.0.India is moving towards a leading position in the field of environment. Still, for technology and tools for measuring air quality and emission, India is dependent on others. This achievement will lead to self-reliance in the field and will lead to creation of more effective and cheaper tools for pollution control. This will also enhance India’s share in global market for technologies related to air quality and emission technology. We have achieved this by the continuous efforts of our scientists.