କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବର୍ଷାନ୍ତ ସମୀକ୍ଷା- 2020: କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
02 JAN 2021 1:19PM by PIB Bhubaneswar
ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଉଦାରୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଏଥିରୁ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଥିଲା । ତେଣୁ ସରକାର ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ହିତ ସାଧନ ନିମନ୍ତେ ସଂସ୍କାର ଘଟାଯିବା ଜରୁରି ବୋଲି ଜାଣିପାରିଥିଲେ । ତଦନୁସାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର ଘଟାଇବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଫଳରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଦିନକୁ ଦିନ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଚାଲିଛି ।
2020 ବର୍ଷରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ସଂପର୍କରେ ନିମ୍ନରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
1.ବଜେଟ ପ୍ରାବଧାନରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି
- 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବଜେଟ ଅର୍ଥରେ ଛଅଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ଏହାକୁ 1,34,399.77 କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି । କୃଷି ବିଭାଗ ପାଇଁ 2013-14 ବର୍ଷ ମାତ୍ର 21933.50 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
2.ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ
- 2015-16 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ 251.54 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 2019-20 ବର୍ଷରେ ତାହା 296.65 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଛୁଇଁଛି ଯାହାକି ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ।
- ତୃତୀୟ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ, 2019-20 ବର୍ଷରେ ଉଦ୍ଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରୁ 319.57 ଏମଏମଟି ଉତ୍ପାଦିତ ହେବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ।
3. ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ଏମଏସପିରେ ଦେଢ଼ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଘୋଷଣା-
- ସରକାର ସମସ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତ ଖରିଫ, ରବି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି)ରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇଛନ୍ତି । 2018-19 କୃଷି ବର୍ଷ ଠାରୁ ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟାୟନ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟରେ ଅନ୍ୟୂନ 50 ପ୍ରତିଶତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ।
- ଧାନର ଏମଏସପିକୁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 2020-21 ବର୍ଷରୁ 1868 ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ 2013-14 ରେ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 1310 ଟଙ୍କା ଥିଲା । ସରକାର ପୂର୍ବ ମୂଲ୍ୟ ତୁଳନାରେ ଏବେ ସେଥିରେ 43 ପ୍ରତିଶତ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇଛନ୍ତି ।
- ସେହିଭଳି 2013-14 ବର୍ଷରେ ଗହମର କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଦର 1400 ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ 2020-21 ବର୍ଷରେ ତାହାକୁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 1975 ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
4. କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି
- ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଭିତରେ ପୂର୍ବର ଅର୍ଥାତ୍ 2009-10 ଠାରୁ 2013-14 ଅବଧି ତୁଳନାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଧାନ ପାଇଁ ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟରେ 2.4 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏମଏସପି ବାବଦରେ 4.95 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଇତି ପୂର୍ବର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ତାହାର ମୋଟ ପରିମାଣ 2.06 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା।
- ଗହମ ବାବଦକୁ ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଗତ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ଭିତରେ କୃଷକମାନେ ଇତି ପୂର୍ବର ପାଞ୍ଚବର୍ଷ, ଅର୍ଥାତ୍ 2009-10 ଠାରୁ 2013-14 ଅବଧି ତୁଳନାରେ 1.77 ଗୁଣ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି । ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏଥିପାଇଁ ଏମଏସପି ବାବଦକୁ 2.97 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ 2009-10ରୁ 2013-14 ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟ ବାବଦକୁ 1.68 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
- ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ସହିତ ଯଦି 2009-10ରୁ 2013-14 ଅବଧିର ତୁଳନା କରାଯାଏ ତେବେ ସେଥିରେ 75 ଗୁଣ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିବ । 2009-10ରୁ 2013-14 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମଏସପି ବାବଦକୁ ମାତ୍ର 645 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ବାବଦକୁ 49,000 କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
- ତୈଳବୀଜ ଏବଂ କୋପ୍ରା ବାବଦକୁ ଗତ ପାଞ୍ଚବର୍ଷର ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟ ସହ ଯଦି 2009-10 ଠାରୁ 2013-14 ବର୍ଷର ମୂଲ୍ୟକୁ ତୁଳନା କରାଯାଏ ତେବେ ସେଥିରେ 10 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗତ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୈଳବୀଜ ଓ କୋପ୍ରା ବାବଦକୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 25,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ 2009-10 ରୁ 2013-14 ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଅବଧିରେ ଏହାର ମୋଟ ପରିମାଣ 2,460 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ।
- 2020-21 ବର୍ଷର ଖରିଫ ଋତୁ ନିମନ୍ତେ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ ଓ କ୍ରୟ (8.12.2020 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) କ୍ରମାଗତ ତଥା ସୁପରିଚାଳିତ ଭାବେ 356.18 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ ହୋଇପାରିଛି। ଯାହାକି ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଏହି ଅବଧିରେ 295.79 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା । ତେଣୁ ଏଥିରେ ସିଧାସଳଖ 20% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିବା କୁହାଯାଇପାରିବ ।
- 30.11.2020 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ପଞ୍ଜାବରୁ 202.77 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ମୋଟ ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହର 56.93% ବୋଲି ହିସାବରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
- ଖରିଫ ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଋତୁରେ ଏମଏସପି ସହିତ କରାଯାଇଥିବା ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହରୁ 37.88 ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ 67,248.22 କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଟନ୍ ପିଛା 18,880 ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
5. ପିଏମ- କିଷାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପାର୍ଜନ ସହାୟତା ରାଶି
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ- କିଷାନ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 2019 ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ସେହି ବର୍ଷ 6,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ହିତାଧିକାରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜମାଖାତାକୁ ତିନି କିସ୍ତିରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା ।
- ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଦିନଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1,10,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇସାରିଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ପ୍ରାୟ 10.59 କୋଟି କୃଷକ ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
6. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ)
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ) ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହେବାର 4 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ 23 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏଥିପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 7.2 କୋଟି ଆବେଦନକାରୀ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶ ପ୍ରିମିୟମ୍ ବାବଦକୁ 17,450 କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପ୍ରାକୃତିକ ଆପଦା ଯୋଗୁ ସହ୍ୟ କରିଥିବା ଫସଲହାନି ବାବଦକୁ 87,000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶି ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ସୂଚୀତ କରେ ଯେ କୃଷକମାନେ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତି 100 ଟଙ୍କାରେ ସେମାନଙ୍କୁ 532 ଟଙ୍କାର ବୀମା ରାଶି ମିଳିଛି ।
7. କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
- 2013-14 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହାର ପରିମାଣ 7.3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ 2019-20 ବର୍ଷରେ ତାହା 13.73 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଛୁଇଁଛି ଏବଂ 2020-21ରେ ଏହା 15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଛୁଇଁବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
- କିଷାନ କ୍ରେଡ଼ିଟ୍ କାର୍ଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ 2.5 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ରିହାତି ହାରରେ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ।
- 2020 ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ମାସ ଠାରୁ ପିଏମ- କିଷାନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡ଼ିଟ୍ କାର୍ଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ରିହାତି ହାରରେ ଋଣ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡ୍ରାଇଭ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁସାରେ 146.46 ଲକ୍ଷ କେସିସି ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1,57,815 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
- ସୁଧ ସହାୟତାର ସୁବିଧା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଚଳନ୍ତି ପୁଂଜି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ଯାହାକି ସେମାନେ କୃଷି ସଂପର୍କୀତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯଥା ପଶୁପାଳନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଆଦି ପାଇଁ ବ୍ୟୟ କରିପାରିବେ ।
8. କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ଼ ପ୍ରଦାନ
- ଏକ ନୂତନ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ଼ ଯୋଜନା 2014-15 ମସିହା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ମାଟିରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପୋଷକ କ୍ଷମତାର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ।
- ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପରିଚାଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର 10.74 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅର୍ଥାତ, 2015-16 ଠାରୁ 2016-17 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଯାହାକି 2017-18 ଠାରୁ 2018-19 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପ୍ତ ସେହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ 11.75 କୋଟି କାର୍ଡ଼ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
9. ଦେଶରେ ଜୈବ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା
- 2015-16 ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜୈବ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ହେଲା ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
- ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 30,934ଟି କ୍ଲଷଟର ସୁଫଳ ପାଇପାରିଛନ୍ତି ।
- ଦେଶର 15.47 ଲକ୍ଷ କୃଷକ ମୋଟ 6.19 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଏଭଳି ଜୈବ ଚାଷ କରି ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
- ଏଥିପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସମର୍ପିତ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ www.Jaivikkheti.inରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 3.5 ଲକ୍ଷ କୃଷକ ସେମାନଙ୍କର ନାମ ପଂଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପାଇଁ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
- ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ ଅର୍ଗାନିକ ଭେଲ୍ୟୁ ଚେନ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ (MOVCDNER) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
- ଦେଶବ୍ୟାପୀ 169ଟି କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ କମ୍ପାନୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ 83,096 ଜଣ କୃଷକ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ 79,445 ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବିଭିନ୍ନ ଜୈବ ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି ।
- ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ୍, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଦୁବାଇ, ସୁଇଜରଲାଣ୍ଡ ଆଦି ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଜୈବ ପଦ୍ଧତିରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଅଦା, ହଳଦୀ, ଲଙ୍କା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସପୁରୀ ଇତ୍ୟାଦି ରପ୍ତାନୀକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି । କଳା ଥାଇ ହଳଦୀ, ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷଲତା ଚାଷ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି ।
10. ନିମ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ
- 2015-16 ବର୍ଷ ଠାରୁ ନିମ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ସେଥିରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ବ୍ୟବହାର କମିଛି ଓ ଏହା ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଘଟାଇଛି । ଏହା ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଛି ଏବଂ ଅଣ କୃଷି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ବ୍ୟବହାରକୁ କମାଇଛି ।
11. କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି
- କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ) ଯୋଜନାକୁ ସରକାର 2020 ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ 9 ତାରିଖ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିବେଶ ପୁଂଜି ଋଣ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇଦେବା ଯାହାକି ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସଂପଦ ଭାବେ ପରିଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସୁଧ ସହାୟତା ତଥା ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା । ଏହି ଯୋଜନା 10 ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଏହାର ଅବଧି 2020 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ 2029 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ଯୋଗାଣ ସମିତିର 3,064ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଋଣ ଆକାରରେ ମୋଟ 1,565 କୋଟି ଟଙ୍କା ନାବାର୍ଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପିଏସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ 3,500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
12. ଏଫପିଓଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ
- ଦେଶରେ 10,000 ଏଫପିଓ ଗଠନ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ 6,865 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ପ୍ରାବଧାନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା 29.02.2020 ତାରିଖ ଦିନ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 2023-24 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ 10,000 ଏଫପିଓ ଗଠନ କରାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଫପିଓକୁ ସରକାର ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସକାଶେ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କର ହାତ ଧରି ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହଯୋଗ କରିବେ ଏବଂ ଏହି ସହଯୋଗ 2027-28 ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ ।
- 2020-21 ମସିହାରେ ଏଥିପାଇଁ 40.16 କୋଟିର ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଏଫପିଓ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
13. ଜାତୀୟ ମଧୁମକ୍ଷୀ ଓ ମହୁ ମିଶନ
- 2020 ମସିହାରେ ଜାତୀୟ ମଧୁମକ୍ଷୀ ଓ ମହୁ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ । 2020-21 ଠାରୁ 2022-2023 ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିପାଇଁ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 2020 ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ମାସ ସୁଦ୍ଧା 100 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା ।
୧୪. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚନ ଯୋଜନା
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚନ ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏସୱାଇ- ପିଡ଼ିଏମସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଜଳରେ ଅଧିକ ଫସଲ ଅମଳ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳର ସୀମିତ ଉପଯୋଗ- ଅଣୁ ଜଳସେଚନ ଦ୍ୱାରା କିଭଳି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସଫଳତାର ସହ ଫସଲ ଉପୁଜାଯାଇ ପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପଦ୍ଧତି ଅର୍ଥାତ୍, ଡ୍ରିକ୍ ଓ ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ଜଳସେଚନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଅତିରିକ୍ତ 50.1 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଣୁ ଜଳସେଚନ ମାଧ୍ୟମରେ 2015-16 ଠାରେ ଏଯାବତ୍ ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ଏଥିପାଇଁ 2015-16 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଠାରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ସ୍ୱରୂପ 13309 କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
15. ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠି
- ଅଣୁ (ମାଇକ୍ରୋ) ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠି ନିମନ୍ତେ “ନାବାର୍ଡ଼” ନିକଟରେ 5,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ପାଣ୍ଠିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଣୁ ଜଳସେଚନର ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଯାହାକି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ।
- ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠି (ଏମଆଇଏଫ) ଏବଂ “ନାବାର୍ଡ”ର ଷ୍ଟିଅରିଂ କମିଟି ଏବେ ସୁଦ୍ଧା 12.53 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଚାଷଜମି ନିମନ୍ତେ 3805.67 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି ।
16. କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକରଣ
- କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷିର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯିବା ସମ୍ଭବପର । ଏହା ଫଳରେ ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ରସହୀନ ଲାଗିଥାଏ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ । ସରକାର ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ନାନା ପ୍ରକାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । 2014-15 ଠାରୁ 2020-21 ମସିହା ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକରଣ ନିମନ୍ତେ 3606.72 କୋଟି ଟଙ୍କା ସରକାର ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ, 11,62,437ଟି ମେସିନ୍ ଏବଂ ଉପକରଣ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସବସିଡ଼ି ଆକାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ 10,209ଟି କଷ୍ଟମ ହାୟାରିଂ କେନ୍ଦ୍ର, 255ଟି ହାଇ-ଟେକ୍ ହବ୍ ଏବଂ 7,828ଟି ଫାର୍ମ ମେସିନାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
- 2018 ମସିହାରେ ହରିଆନା, ପଞ୍ଜାବ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଫସଲ ପାଳକୁଟାର ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
- 2019-20 ବର୍ଷରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ 12,717 ଯଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଫସଲ କାଠିକୁଟା ପରିଚାଳନା ମେସିନାରୀ ଏବଂ 8,866 କଷ୍ଟମ ହାୟାରିଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
- ଫସଲ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତରେ ପାଳକୁଟା ଜଳା ଭଳି ଘଟଣା ଏହିସବୁ ରାଜ୍ୟରେ 2019-20 ବର୍ଷରେ 2017 ଓ 2018 ମସିହାରେ ଯଥାକ୍ରମେ 18.8% ଏବଂ 31% ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
- “ଫାର୍ମସ” (ଫାର୍ମ ମେସିନେରୀ ସଲ୍ୟୁସନ୍ସ) ଆପ୍ (ସିଏଚସି- ଫାର୍ମ ମେସିନେରୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଆଡଭାନ୍ସଡ ଏଡ଼ିସନ)- ସକଳ ପ୍ରକାର କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି କଷ୍ଟମ ସେମା ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ କୃଷକ/ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ସକାଶେ ଏକ ବିବିଧଭାଷିକ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବିକାଶ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
17. ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିଲିଫ ମାନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
- ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିଲିଫ ମାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରକୃତିକ ଆପଦା ଜନିତ ରିଲିଫ ସହାୟତା ପରିମାଣରେ ଦେଢ଼ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
- ପୂର୍ବରୁ କେବଳ 50% ଫସଲ ହାନି ନିମନ୍ତେ ନଷ୍ଟ ଫସଲ ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା । ଏବେ ସେହି କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ 33% ଫସଲ ହାନିକୁ ମାନକ ରୂପେ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ।
- ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶିକୁ 1.5 ଲକ୍ଷରୁ 4 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
- ସେହିଭଳି ଏଭଳି ସକଳ ଘଟଣାରେ ସହାୟତା ରାଶି ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟତାର ପରିମାଣକୁ ଏକ ହେକ୍ଟରରୁ ଦୁଇ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
18. ଇ- ନାମ୍ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
- ଦେଶର 18 ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ତିନୋଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ 1000ଟି ବଜାରକୁ ଏକୀକୃତ କରାଯାଇ ଏକ ଇ- ନାମ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
- ଦେଶର 1.68 କୋଟି କୃଷକ ତଥା 1.52 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଂଜୀକୃତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ମୋଟ 3.94 କୋଟି ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନର କାରବାର କରାଯାଇଛି ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ 1.15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ।
- କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ)ମାନଙ୍କୁ ଇ- ନାମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଏବେ କାରବାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
19. କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ଉନ୍ନତିକରଣ, କିଷାନ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ
- ଏକ କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେଶନ “କିଷାନ ରଥ“ ଆପ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ ବଣିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକ ଏବଂ ସେକେଣ୍ଡାରୀ ସ୍ତରୀୟ ପରିବହନ ଯାନବାହନ ଖୋଜିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର କୃଷି ତଥା ଉଦ୍ୟାନକୃଷି ଉତ୍ପାଦକୁ ସହଜରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପରିବହନ କରିପାରିବେ ।
- ଦେଶର ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଳ ଦେଓରିଆ ଏବଂ ଦାନାପୁର ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ 08.07.2020 ତାରିଖ ଦିନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଆଉ ଏକ କିଷାନ ରେଳ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଅନନ୍ତପୁର ଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଆଦର୍ଶ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।
- 11.12.2020 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଏହି କିଷାନ ରେଳ 84ଟି ଟ୍ରିପ୍ରେ 23,219 ଟନ୍ କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଛି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କର ଏଥିରେ 901.3 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଉପାର୍ଜନ କରାଯାଇପାରିଛି ।
20. ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର ଅୟମାରମ୍ଭ
- କୃଷି ଏବଂ ସଂପର୍କୀତ କ୍ଷେତ୍ରରେ 424ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ 45.38 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି କିସ୍ତି ଆଧାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଭାବେ 19.70 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସେହିସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କୃଷି ବ୍ୟବସାୟ ସଂପର୍କୀତ ଦୁଇମାସିଆ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ନଲେଜ ପାର୍ଟନର୍ସ (କେପି) ଏବଂ ଆରକେଭିୱାଇ- ରଫ୍ତାର କୃଷି ବ୍ୟବସାୟ ଇନକୁବେଟର (ଆର- ଏବିଆଇ) ସାମିଲ ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Year End Review 2020 of Ministry of Agriculture & Farmer Welfare
02 JAN 2021 1:19PM by PIB Delhi
Despite economic liberalisation at the beginning of the nineties, agriculture sector was left out. The Government therefore had realised that pro farmer’s reforms were essential to uplift the sector i.e. polices to see that the sector goes from strength to strength.
The major highlights of the Ministry of Agriculture & Farmer Welfare during the year 2020 are as follows:
1. Unprecedented Enhancement in Budget Allocation
• In the year 2020-21, the Budget allocation has been increased by more than 6 times to Rs. 1,34,399.77 crore. The Budget allocation for Department of Agriculture in the year 2013-14 was only Rs. 21933.50 crore.
1. Record foodgrains production
• The foodgrains production has increased from 251.54 million tonnes in 2015-16 to 296.65 million tonnes in 2019-20 which is the highest ever foodgrains production.
• As per third advanced estimates, horticulture production during 2019-20 is 319.57 MMT which is the highest ever for Indian horticulture.
1. Determination of MSP at one-and-a half times the cost of production –
• Government has increased the MSPs for all mandated Kharif, Rabi and other commercial crops with a return of at least 50 per cent over all India weighted average cost of production from the agricultural year 2018-19.
• MSP for Paddy has increased to Rs. 1868 per quintal in 2020-21 from Rs. 1310 per quintal in 2013-14 marking an increase of 43%.
• MSP for Wheat increased from Rs. 1400 per quintal in 2013-14 to Rs. 1975 per quintal in 2020-21.
1. Increase in procurement from farmers
• MSP payment to farmers for paddy has increased by 2.4 times during the last five years in comparison to the period from 2009-10 to 2013-14. MSP payment of Rs 4.95 lakhs Crore has been made as against Rs 2.06 lakhs Crore of the previous 5 years
• MSP payment to farmers for wheat has increased by 1.77 times during last five years in comparison to the period from 2009-10 to 2013-14. MSP payment of Rs 2.97 lakhs Crore has been made as against Rs 1.68 lakhs Crore of the previous 5 years.
• MSP payment to farmers for pulses has increased by 75 times during the last five years in comparison to the period from 2009-10 to 2013-14. MSP Payment of Rs 49,000 Crore has been made as against Rs 645 Crore of the previous 5 years.
• MSP payment to farmers for oilseeds and copra has increased by 10 times during the last five years in comparison to the period from 2009-10 to 2013-14. MSP Payment of Rs 25,000 Crore has been made as against Rs 2,460 Crore of the previous 5 years.
• Paddy procurement for kharif 2020-21 has progressed smoothly and purchase of 356.18 lakh MT of paddy up to 8.12.2020 against 295.79 lakh MT of corresponding date of last year, showing increase of over 20%.
• Punjab alone has purchased 202.77 lakh MT as on 30.11.2020 which is 56.93% of the total procurement.
• About 37.88 lakh farmers have benefited from the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) procurement operations with MSP outflow of Rs. 67,248.22 crore at MSP rate of 18,880 per MT.
1. Income support to farmers through PM KISAN
• Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) was introduced by the central government in February 2019 under which Rs. 6,000 per year is transferred to the beneficiary farmer’s account per year in three instalments.
• Since the inception of the Scheme, more than 1,10,000 crore rupees have been released so far and 10.59 crore farmer families have been benefitted.
1. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)
• Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) has completed 4 years of its implementation covering over 23 crore farmer applications and benefitting over 7.2 Crore applicants. During this period nearly ₹17,450 crores were paid by farmers as their share of premium against which claims of over ₹87,000 Crores have been paid to them. This means that for every 100 rupees of premium paid by farmers, they have received ₹532 as claims.
1. Institutional credit for agriculture sector
• Increase from Rs. 7.3 lakh crore in 2013-14 to Rs. 13.73 lakh crore in 2019-20 with a target to reach Rs. 15 lakh Crore in 2020-21.
• Rs 2 lakh crore concessional credit boost to 2.5 crore farmers through Kisan Credit Cards is envisaged.
• A special drive has been undertaken since February 2020 to provide concessional credit to PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards. 146.46 KCC applications sanctioned and Rs. 1,57,815 crore loan sanctioned as part of the drive.
• Benefits of Interest Subvention have been extended to farmers for meeting short term working capital needs in allied activities like Animal Husbandry and Fisheries.
1. Providing Soil Health Cards to farmers
• A new Soil Health Card Scheme was introduced in the year 2014-15 to optimize usage of nutrients.
• Soil health cards have been issued free of cost to 10.74 crore farmers in first cycle, i.e., 2015-16 to 2016-17 and 11.75 crore farmers in second cycle i.e. 2017-18 to 2018-19 under a nationwide programme.
1. Promotion of organic farming in the country
• Paramparagat Krishi Vikas Yojana was initiated in 2015-16 to promote organic farming in the country.
• 30,934 clusters benefitted.
• An area of 6.19 lakh ha has been covered and 15.47 lakh farmers have been benefitted.
• 3.5 lakh farmers are registered on to the dedicated web portal- www.Jaivikkheti.in to market their produce.
• Mission Organic Value Chain Development in North East Region (MOVCDNER) has been launched.
• 169 Farmer Producer Companies have been formed comprising of 83,096 farmers and 79,445 ha area.
• Export of ginger, turmeric, chillies, processed pineapple etc, to USA, UK, France, Dubai, Swaziland has been firmed up. Contract farming of black Thai ginger, medicinal plants has been initiated
1. Neem Coating of Urea
• Neem Coated Urea introduced since 2015-16 for reduced use of chemicals, improved soil health, overall increase in crop yields and reduction in the use of urea for non- agricultural purposes.
1. Agri Infrastructure Fund
• Agriculture Infrastructure Fund (AIF) was launched on 9th August 2020. The aim of the fund is to provide medium to long term debt financing for investment in viable projects for post-harvest management Infrastructure and community farming assets through interest subvention and financial support. The scheme shall be in effect for 10 years i.e. from FY 2020 to FY 2029. As on date, 3,064 projects of Primary Agricultural Credit Societies worth a loan amount of Rs. 1,565 crores have been sanctioned by NABARD to 3,064 PACs under the scheme. PACs Projects worth Rs. 3,500 Crore have already been structured for financing under the scheme.
1. Promotion of FPOs
• Scheme for Formation and Promotion of 10,000 FPOs with a total budgetary provision of Rs. 6,865 Crore has been launched on 29.02.2020. Under the Scheme, formation of 10,000 FPOs across the country is targeted in five years period till 2023-24, while providing adequate handholding to each FPO for five years from the formation for which support will continue till 2027-28.
• An amount of Rs. 40.16 crore has already been released in 2020-21 towards formation of FPOs.
1. National Bee and Honey Mission
• NBHM has been launched in 2020 as part of the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. Rs.500 crore for the period 2020-2021 to 2022-2023 has been allocated for the sector. Projects worth Rs. 100 crore is targeted for December 2020.
1. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
• Per Drop more Crops component of Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY - PDMC) aims to increase water use efficiency at the farm level through precision micro irrigation technologies i.e. drip and sprinkler irrigation systems. Additional 50.1 lakh hectare area has been covered under micro irrigation from the year 2015-16 till date in the country. An amount of Rs. 13309 crores as central assistance has been provided to states under PMKSY since 2015-16.
1. Micro Irrigation Fund
• A Micro Irrigation Fund of Rs 5,000 crore has been placed with NABARD. The objective of the fund is to facilitate the States in mobilising resources to increase the coverage under micro irrigation through special and innovation projects.
• The Micro Irrigation Fund (MIF) and the Steering Committee of NABARD have approved projects worth Rs 3805.67 crore for covering 12.53 lakh hectares.
1. Agricultural Mechanization
Agricultural mechanisation is extremely vital to modernise agriculture and reduce drudgery of farming operations. The government is making several interventions in this regard. During the period from 2014-15 to 2020-21 an amount of Rs.3606.72 crores have been allocated for agricultural mechanisation. Out of these, 11,62,437 numbers of machines and equipments have been provided to farmers on subsidy, 10,209 custom hiring centres, 255 high-tech hubs and 7,828 farm machinery banks have been established.
• A new central sector scheme was launched in 2018 for Haryana, Punjab, Uttar Pradesh and Delhi to manage crop residue.
• During the year 2019-20, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and National Capital Territory of Delhi have provided assistance to individual farmers for distribution of 12,717 in-situ crop residue management machinery and 8,866 custom hiring centres.
• Crop residue burning incidents recorded in these states during the year 2019-20 were 18.8% and 31% lower as compared to the year 2018 and 2017 respectively.
• "Farms" (Farm Machinery Solutions) App (CHC- Farm Machinery Mobile App Advanced Edition) -In order to bring together all the agricultural machinery custom service providers and farmers / users, a multilingual Android platform has been developed and launched.
1. Changes in Disaster Relief Standards
• Major changes were made in disaster relief standards such as the assistance amount of all categories was increased by one and a half times.
• Where earlier compensation was payable only on crop loss of more than 50%, Now compensation is payable even if the loss is 33% only.
• The amount received by the kin of the victims of natural disasters has been increased from Rs.1.5 lakh to Rs.4 lakh.
• Assistance in all matters of admissibility has been increased from one hectare to two hectares.
1. E-NAM extension
• In 18 states and 03 UTs, 1000 markets have been integrated with the E-NAM Platform.
• 1.68 crore farmers are registered on the platform as well as 1.52 lakh traders. A total volume of 3.94 crore metric tonnes has been traded on the platform for a total value of Rs. 1.15 lakh crore.
• Farmer Product Organizations (FPO) were integrated with E-NAM Platform and trade started through the Platform.
1. Improvement in farm produce logistics, Introduction of Kisan Rail.
• A farmer friendly mobile application ' Kisan Rath ' app to facilitate the farmers and traders in search of transportation vehicles for primary and secondary transportation for the movement of agricultural and horticultural products.
• The country’s First Kisan Rail started between Deolali and Danapur station on 08.07.2020. Another Kisan Rail has been operated between Anantpur in Andhra Pradesh to Adarsh Nagar, Delhi.
• Till 11.12.2020, 84 trips have been made by these Kisan Rails carrying 23,219 tonnes earning a revenue of Rs. 901.3 lakhs for the Government.
1. Creation of a Start-up Eco system
• 424 start-ups in the agriculture and allied sectors have been selected for funding for a sum of Rs. 45.38 crore in instalments and Rs.19.70 crore has been released as a 1st instalment for funding these start-ups. These start-ups were trained for two months at various agribusiness incubation centres i.e. Knowledge Partners (KPs) & RKVY-RAFTAAR Agribusiness Incubators (R-ABIs).