Ministry of Social Justice & Empowerment
M/o Social Justice & Empowerment organizes Distribution camp to provide Aid & Assistive Devices to 1343 Senior Citizens and 564 Divyangjan in Bhatinda, Punjab
03 JAN 2021 12:26PM by PIB Delhi
Shri Krishan Pal Gurjar, Minister of State for Social Justice and Empowerment e-inaugurated through Video Conference a Distribution camp for free distribution of Aids & Assistive devices at Block level among the identified Senior citizens under Rashtriya Vayoshri Yojana (RVY) and Divyangjans under ADIP Scheme of Government of India at Bhatinda in Punjab on 2nd January,2020.
Addressing on the occasion, Shri Gurjar said that under the leadership of Prime Minister the budget allocation for welfare of Divyangjan has been increased consistently and also been utilized. The main aim of distributing assistive devices among Divyangjan is to empower them and bring them into the main stream of the society. Divyangjan are an integral part of Human Resource. Speaking about the need of conducting such distribution camps, the Minister said that organizing such camps helps in spreading the awareness about the welfare schemes run by central government for Divyangjan. Further, Shri Gurjar said that after implementation of Rights to Persons with Disabilities 2016, the categories for disability has increased from for 7 to 21 and increased reservation for Divyangjan in government jobs from 3% to 4% and also reservation in higher education is now increased to 5%. He further informed that, scheme for implanting cochlear devices for children who are deaf and can’t speak has been implemented by ministry with the provision of Rs 6 lakh for each such child.
Ms. Upma Shrivastava, Additional Secretary, Ministry of Social Justice and Empowerment, attended the function virtually and senior officials of Bhatinda Districts were physically present at the function venue. Lt Col. P K Dube, GM, represented ALIMCO and joined the event virtually from ALIMCO’s Head office in Kanpur.
Total 1907 number of beneficiaries of Bhatinda District will be provided with 4590 number of assistive appliances of different category valuing worth of Rs. 162.47 Lakhs, these assistive devices will be distributed among the beneficiaries by organizing series of distribution camps at block level. Among the total beneficiaries, 564 Divyangjan are under ADIP scheme and 1343 are Senior Citizen beneficiaries under Rashtriya Vayoshri Yojana. The identification and registration of Senior Citizen beneficiaries was done in the month of January, 2018 and the assessment camps for Divyangjan were conducted in the month of January last year by ALIMCO.
Total number of Aids and appliances that will be distributed in different blocks include 138 Tricycle, 734 Wheel Chair, 15 C.P Chair, 199 Crutches, 1305 Walking Sticks, 15 Rollator, 18 Smart Cane, 07 Smart Phone, 06 Daisy Player, Braille kit for visually impaired, 1843 Hearing Aid, 45 MSIED Kit for Intellectually Impaired and Tetrapod/Tripod and 106 Artificial Limbs and Calipers.
The camp was organized by ALIMCO, Kanpur working under the aegis of Department of Empowerment of Person with Disability (DEPwD), Ministry of Social Justice and Empowerment in association with Social Welfare Department and District administration, Bhatinda. Camps are being conducted as per new approved Standard Operating Procedure (SOP) issued by Ministry in wake of COVID 19 pandemic. Distribution function was conducted adhering to the guidelines issued by government of India to contain any possibility of spread of COVID 19 during the distribution of Aids and Assistive devices. Social distancing, arrangements of thermal screening for each individual, proper masking of face, sanitization use of PPE kits by the professionals reaching out the beneficiaries.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
এম/ও সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্তনা পঞ্জাবকী ভাতিন্দাদা সিনিয়র সিতিজেন ১৩৪৩দা অমসুং দিব্যাঙ্গজন ৫৬৪দা এদ অমসুং এসিস্তিব দিবাইসশিং পীনবা দিস্ত্রিব্যুসন কেম্প পাঙথোকখ্রে
03 JAN 2021 12:26PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কৃষ্ণ পাল গুর্জারনা জনুৱারী ২, ২০২১দা পঞ্জাবকী ভাতিন্দাদা রাস্ত্রিয়া ভয়োশ্রী য়োজনা (আর,ভি.ৱাই)গী মখাদা খঙদোক্লবা সিনিয়র সিতিজেনশিং অমসুং ভারত সরকারগী এ.দি.আই.পি. স্কীমগী মখাদা লৈবা দিব্যাঙ্গজনশিংগী মরক্তা ব্লোক্কী থাক্তা এদ অমসুং এসিস্তিব দিবাইসশিং পীনবা দিস্ত্রিব্যুসন কেম্প অমা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ই-ইনোগ্রেৎ তৌখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী গুর্জারনা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা দিব্যাঙ্গজনগী য়াইফনবা থাদরকপা বজেৎ অসি লেপ্তনা হেনগৎহনখি অমদি শীজিন্নবা ঙমখি হায়না ফোঙদোকখ্রে। এসিস্তিব দিবাইসশিং দিব্যাঙ্গজনশিংদা য়েন্থোক্লিবা অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি মখোয়বু থৌনা হাপ্নবা অমদি মখোয়বু খুন্নাইগী মেন স্ত্রীমদা পুশিল্লকপা ঙম্নবনি। দিব্যাঙ্গজন অসি হ্যুমেন রিসোর্সকী মরু ওইবা শরুক অমনি। অসিগুম্বা দিস্ত্রিব্যুসন কেম্পশিং পাঙথোকপগী মথৌ তাবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা কেম্পশিং পাঙথোকপনা কেন্দ্র সরকারনা দিব্যাঙ্গজনগীদমক্তা পাইখৎলিবা য়াইফ থৌরাংগী স্কীমগী মতাংদা এৱের্নেস শন্দোকপদা মতেং পাংগনি। মখা তানা শ্রী গুর্জারনা হায়খি রাইৎ তু পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীস ২০১৬ ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা মীমান্নদ্রবশিংগী কেতগোরীশিং অসি ৭দগী ২১দা হেনগৎখ্রে অমসুং সরকারগী থবক্তা দিব্যাঙ্গজনগী কোতা অসি ৩%দগী ৪%দা হেনগৎহনখ্রে অমসুং হায়র এজুকেসন্দা থম্বা কোতাসু হোজিক্তি ৫%দা হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি না তাদ্রবা অমসুং ৱা ঙাংবা ঙমদ্রবা অঙাংশিংগীদমক্তা কোচলিয়র দিবাইসশিং ইমপ্লান্ত তৌনবা স্কীম মন্ত্রালয়না অসিগুম্বা অঙাং অমমমগী লুপা লাখ ৬কী প্রোবিজনগা লোইননা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী মিস অপমা শ্রীবাস্তবানা থৌরম অসি ভর্চ্যুএল ওইনা য়াওখি অমসুং ভাতিন্দা জিলাগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম মফমদা মশা লাক্তুনা য়াওখি। লেফতনেন্ত কর্নেল পি কে দুবে, জি.এম.না এ.এল.আই.এম.সি.ও.গী মীহুৎ ওইখি অমদি কানপুরদগী এ.এল.আই.এম.সি.ও.গী হেদ ওফিসতগী থৌরম অসি ভর্চ্যুএল ওইনা য়াওখি।
ভাতিন্দা জিলাগী অপুনবা বেনিফিসরীশিংগী মশিং ১৯০৭দা লুপা লাখ ১৬২.৪৭রোমগী ওইগদবা তোঙান তোঙানবা কেতগোরীগী এসিস্তিব এপ্লাইয়েন্স মশিং ৪৫৯০ পীগনি, হায়রিবা এসিস্তিব দিবাইসশিং অসি ব্লোক্কী থাক্তা দিস্ত্রিব্যুসন কেম্পশিং মথং-মথং পাঙথোক্তুনা মখোয়দা য়েন্থোক্কনি। অপুনবা বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা দিব্যাঙ্গজন ৫৬৪দি এ.দি.আই.পি. স্কীমগী মখাদা লৈ অমসুং সিনিয়র সিতিজেন বেনিফিসরী ১৩৪৩না রাস্ত্রিয়া ভয়োশ্রী য়োজনাগী মখাদা লৈ। সিনিয়র সিতিজেন বেনিফিসরীশিং খঙদোকপা অমসুং রেজিস্ত্রেসন অসি ২০১৮ঈ জনুৱারী থাদা তৌখি অমসুং দিব্যাঙ্গজনগী এসেসমেন্ত কেম্পশিংনা হৌখিবা চহিগী জনুৱারীদা এ.এল.আই.এম.সি.ও.না পাঙথোকখি।
তোঙান তোঙানবা ব্লোকশিংদা য়েন্থোকখিবা এদশিং অমসুং এপ্লাইয়েন্সশিংগী অপুনবা মশিং অদুদা ত্রাইসাইকল ১৩৮, হ্বীল চিয়র ৭৩৪, সি.পি. চিয়র ১৫, ক্রৎচেস ১৯৯, ৱাকিং স্তিক ১৩০৫, রোল্লাতর ১৫, স্মার্ত কেন ১৮, স্মার্ত ফোন ০৭, দেজী প্লেয়র ০৬, মী উদ্রবশিংগী ব্রেল কিৎ, হিয়রিং এদ ১৮৪৩, ইন্তেলেকচ্যুএলী ইম্পিয়র্দ ওইবশিংগী এম.এস.আই.ই.দি. কিৎ ৪৫ অমসুং তেত্রাপোদ/ত্রাইপোদ অমসুং আর্তিফিসিএল লিম্ব ১০৬ অমসুং কেলিপরশিং য়াওখি।
কেম্প অসি সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন ৱিথ দিসএবিলিতী (দি.ই.পি.দবল্যু.দি.)গী লুংচিং মখাদা কানপুরগী এ.এল.আই.এম.সি.ও.না ভাতিন্দাগী সোসিএল ৱেলফিয়র বিভাগ অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগা লোইননা পাঙথোকখিবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ লৈবনা মরম ওইরগা মন্ত্রালয়না থোকপা অনৌবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.)গী মতুং ইন্না কেম্প অসি পাঙথোকখি। এদশিং অমসুং এসিস্তিব দিবাইসশিং য়েন্থোক্লিঙৈ মনুংদা কোবিদ ১৯ শন্দোরকপা য়াবা পুম্নমক লাকশিন্নবা ভারত সরকারা থোকখিবা গাইদলাইনশিং মপুং ফানা ঙাক্তুনা য়েন্থোকপগী থৌরম অসি পাঙথোকখি। সোসিএল দিস্তেন্সিং থম্বা, মীওই অমমমগী থর্মেল স্ক্রীনিং তৌনবগী শিল-লাংবা, মাই মপুং ফানা খুম্বা, বেনিফিসরীশিং রীচ আউৎ তৌগদবা প্রোফেস্নেলশিংদা পি.পি.ই. কিৎশিং শীজিন্নবগী সেনিতাইজেসন তৌবা।