Ministry of Defence
Year End Review – 2020 Ministry of Defence
01 JAN 2021 7:57PM by PIB Delhi
• The year 2020 began with a momentous decision in Indian Defence history. The Department of Military Affairs was set up and the post of Chief of Defence Staff (CDS) created. General Bipin Rawat assumed office of CDS on 1st January 2020. The CDS is made Principal Military Advisor to the Raksha Mantri on all Tri-Services matters.
• Indian Army has resolutely countered adversaries on the Line of Control (LC) and the Line of Actual Control (LAC) and carried out relentless Counter Insurgency (CI)/ Counter Terrorist (CT) operations.
• Defending the territorial integrity of India in Galvan Valley has been the most shining example of the valour of our forces this year in which 20 brave India soldiers made the supreme sacrifice.
• India categorically conveyed China that any attempt to unilaterally alter the status quo at the border is unacceptable and that India is determined to protect its sovereignty and territorial integrity.
• To make Indian Army future ready, budgetary constraints for capability development and meeting other requirements have been removed.
• Eight Rafale aircraft inducted and operationalised on 20th September, 2020, sending strong message for those who challenge India’s sovereignty. With its world class capability, Rafale aircraft is a game changer for India’s national security.
• Air version of supersonic BrahMos Air missile integrated on Su-30 MKI.
• The strength of Indian Navy furthered with the commissioning of i) INS Kavaratti (P31), a fully combat-ready Anti-Submarine Warfare (ASW) stealth corvette and ii) commissioning of warship IN LCU L57.
• The year 2020 will go down in the history as a gloomy time for almost the entire world. Covid-19 pandemic halted normal human activities and paralysed economies to the brim. Amidst the rubble of the year the government moved to turn the crisis into opportunity. With this is mind, Prime Minister Shri Narendra Modi gave a clarion call for Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan to put the economy on high growth trajectory.
• Aligning with the vision of Atmanirbhar Bharat Defence Acquisition Procedure 2020 unveiled. It aims to give impetus to the growing domestic industry and achieve enhanced self-reliance in defence manufacturing.
• Defence Offset Guidelines 2020 promulgated to attract investments and technology through offsets to enhance capabilities in the domestic Defence manufacturing sector and promote the “Make in India” initiative.
• ‘Atma Nirbharta’ week celebrated from 07 to 14 August 2020 to promote indigenous development of materials & equipment to achieve Self-reliance in Defence manufacturing. Modernization/ up-gradation of facilities and new infrastructure creation by Defence PSUs and Ordnance Factories Board launched.
• Out of 43 ships on order for Indian Navy, 41 are being built indigenously and AoN exists for construction of 44 ships and submarines to be built indigenously.
• Corporatisation of Ordnance Factory Board initiated to enhance their efficiency and accountability.
• Foreign Direct Investment limit in defence manufacturing under automatic route raised from 49% to 74%.
• DRDO's pursuit of self-reliance and successful indigenous development and production of strategic systems and platforms such as Agni and Prithvi series of missiles; light combat aircraft, Tejas; multi-barrel rocket launcher, Pinaka; air defence system, Akash; a wide range of radars and electronic warfare systems; etc., have given quantum jump to India's military might.
• Women’s participation has been increasing over the years and the Government is further enhancing their role on priority. Short Service Commissioned (SSC) Women Officers granted permanent commission in all ten streams of Indian Army. Four women officers have been appointed onboard Indian Navy ships. Captain Tania Sher Gill, led an all-men contingent in Republic Day Parade 2020.
• · Border Roads Organisation continued with works of strategic importance like Construction of Major Bridges, Roads, Tunnels and Snow Clearance for opening of Strategic Mountain Passes braving Covid-19 threat.
• World’s longest Highway tunnel – Atal Tunnel built by BRO dedicated to the nation by Prime Minister Shri Narendra Modi on 3rd October 2020.
• 80-kilometre-longRoad link from Dharchula (Uttarakhand) to Lipulekh (China Border) inaugurated on 20th May 2020.
• 44 Bridges of strategic importance in sensitive areas close to Western, Northern and North Eastern Borders, across seven States and UTs opened on 12 October.
• The 11th edition of India's biennial military exhibition, DefExpo was held in Lucknow, Uttar Pradesh, which showcased the potential of the country as a global defence manufacturing hub. More than 1,000 defence manufacturers and 150 companies from all over the world took part in this Expo.
• Armed Forces played pivotal role in mitigating the sufferings of the people in the face of novel Coronavirus (COVID-19). Right from rescuing stranded Indians from COVID-19 affected areas, such as China, Iran, Italy, Malaysia, etc, to providing relief materials to all across the country, Armed Forces have put in place all its medical and manpower resources. Hospitals of the Armed Forces and medical facilities have been dedicated to treat COVID-19 patients and some of its bases were turned into quarantine centres.
• Besides the all-out efforts of Armed Forces, its various organisations and arms like Armed Forces Medical Services, DRDO, Defence Public Sector Undertakings, Ordnance Factory Board, Indian Coast Guard, Cantonment Boards, National Cadet Corps contributed in their own ways to fight this pandemic.
DAPARTMENT OF DEFENCE (DOD)
Creation of Chief of Defence Staff (CDS) and Department of Military Affairs (DMA) in MoD:
Chief of Defence Staff:
In pursuance to the announcement made by Prime Minister during his address to the nation on 15th August 2019 on the decision to appoint the CDS to provide greater coordination, jointness, and synergy among the three Services of Defence forces, the Government created the post of CDS and General Bipin Rawat took over as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS) on January 01, 2020.
· Department of Military Affairs:
In another major reform in the Higher Defence Management of the country, a new Department i.e. Department of Military Affairs (DMA) within the Ministry of Defence has been created w.e.f. 1st January 2020. CDS has been designated as Secretary, DMA. DMA was made functional immediately after the formation by transferring 2 Joint Secretaries, 13 Directors/Deputy Secretaries, 25 Under Secretaries, 22 Section Officers and 99 supporting staff. In all 161 civilian employees of DoD were transferred to DMA.
INDIAN ARMY
Countering Adversaries on LC and LAC
1.​ Indian Army has resolutely countered adversaries on the Line of Control (LC) and the Line of Actual Control (LAC), carried out relentless Counter Insurgency (CI)/ Counter Terrorist (CT) operations and maintained high training standards while being at the forefront combating the COVID-19 pandemic during the year. There has been no let-up in operational readiness along the LC, LAC, hinterland and the security of military establishments. Indian Army has not just ensured force preservation but has also ensured that operational readiness remains unaffected in order to safeguard the borders of the Nation.
2. ​Unilateral and provocative actions by the Chinese to change the status quo by force, in more than one area on the Line of Actual Control (LAC), were responded to in a firm and non-escalatory way, ensuring the sanctity of our claims in Eastern Ladakh. Indian Army has maintained all protocols and Agreements between the two countries while the PLA escalated the situation by utilisation of unorthodox weapons and amassing large number of troops. Indian Army with assistance from IAF, mobilised troops including accretionary forces in a very short duration including heavy equipment like guns, tanks as also ammunition, rations and clothing. Own Engineers constructed roads, accommodation shelters and bridges to assist troop deployment. In a major skirmish in Galwan, 20 brave Indian soldiers lost their lives while preventing PLA troops from ingressing into our territory. The Chinese also suffered significant casualties. Later on 28-29 August 2020, own troops in a precautionary deployment, pre-empted Chinese expansionist designs and occupied heights along southern bank of Pangong Tso. Braving inclement weather, own troops continue to be deployed on these heights. Advance Winter Stocking (AWS) and winter preparations for the enhanced strength has been completed and troops are well entrenched to counter any misadventure by Chinese forces. While the Indian Army is prepared for any eventuality, talks are also progressing to resolve the issue in an amicable manner.
3.​ With the ‘Whole of Government’ approach adopted against the terror ecosystem and the consistent efforts of the security forces, the security situation in Jammu & Kashmir has seen progressive improvement. On one hand, high level of alertness by troops along the Line of Control (LC) blunted Pakistan’s endeavours to infiltrate terrorists into the Valley, at the same time, high tempo of kinetic operations in the hinterland ensured denial of operational space to terrorist organisations. Ceasefire Violations committed by Pakistan Army were given a befitting reply by own troops causing significant casualties to Pakistan Army. Counter infiltration grid was strengthened resulting in neutralisation of a number of terrorists along the LC. A number of attempts to smuggle arms, ammunition and contraband were also foiled along the LC.
4.​ Well synergised, intelligence-based operations have resulted in significant successes and have considerably degraded terrorist leadership and their capabilities in Jammu and Kashmir. Residual terrorist strength in the Valley now is below 200 and local recruitment is decreasing giving a serious blow to the nefarious designs of Pakistan to “indigenise” the movement and fuel unrest in the Valley. Attempts to spread violence South of Pir Panjal Range have been comprehensively defeated by proactive operations. All possible steps are being taken to provide a secure environment to the Awaam of Jammu and Kashmir. Significant reduction has been observed in protests over past two years providing an opportunity to the Awaam to lead a peaceful life. Attempts of inimical elements to mislead people by running disinformation campaigns were defeated by proactively monitoring the situation and engaging with the local population. In the challenging times of global pandemic of COVID-19, the Indian Army rendered assistance not only to civil administration but directly to civil populace as well, by carrying out medical evacuations, provision of necessary supplies to needy and educating common people about nitty-gritties of COVID-19. The humane approach of the Army has been appreciated by one and all.
5.​ Internal security situation in North Eastern States has improved considerably with a large number of surrenders of insurgent cadres. Excellent understanding and coordination with Myanmar (OP SUNRISE) have made it difficult for Indian Insurgent Groups (IIGs) to set up camps there. The Army and other Security Forces have played a stellar role in reducing the violence levels and forcing insurgents to abjure the path of violence. These positive changes have enabled the Army to reduce its foot print in counter insurgency operations.
Assistance to Civil Administration
6.​ Facilitated a successful National response in the fight against COVID-19, by providing unprecedented assistance both in terms of men and material. A total of 113 hospitals were earmarked Nationwide for treatment of 12,000 patients from within the Army resources. 17 laboratories have been earmarked for carrying out the COVID testing across the Nation, to assist in COVID management. Additionally, quarantine facilities have been extended to approximately 4000 expats, who returned to the Country during lockdown.
7.​ COVID-19​ provided the Indian Army an opportunity to help reach out to Friendly Foreign Countries also, wherein, help was not only extended in terms of specialist manpower and medicines but also COVID management techniques.
8. ​The Army actively assisted the Civil Administration as part of Humanitarian Assistance and Disaster Relief operations including assistance during Kumbh Mela, employed specialist manpower in dowsing the oil well fire in Assam as also helped provide succor to persons affected by floods in Madhya Pradesh.
Defence Cooperation and Joint Exercises
9.​ Indian Army has been at the forefront of Defence Cooperation with foreign countries with concerted efforts in carrying out Joint Exercises, contributing towards UN missions, carrying out joint training as also ensuring International Cooperation by assisting other friendly countries with specific requirements.
Atmanirbhar Bharat
10.​ ‘Make in India’ and Atmanirbhar Bharat has been given a major impetus during planning and procurement of equipment for Indian Army, wherein, there is an endeavour to support the emerging defence industry in the country.
Women in Indian Army
11.​ With an aim to provide equal opportunities the Indian Army has extended Permanent Commission to women officers also. Captain Tania Sher Gill, led an all-men contingent in Republic Day Parade 2020.
Veterans’ and Children Welfare
12.​ Veterans outreach was pursued with great vigour during 2020, with aim to alleviate problems of veterans during COVID-19 pandemic.Outreach entailed ensuring that ECHS facilities were easily accessible as also mobile phone application was launched for widespread access of relevant information. The ‘Year of Next of Kin’ was extended to 2020, with an aim to inform the veterans of entitled financial benefits and welfare schemes as also help resolve pension related problems. Outreach was well received and able to achieve desired aim of touching maximum target audience the assuaging grievances.
13.​ During COVID-19 pandemic, the Army Welfare Education Society has effectively transitioned to imparting online education to over 3 lakh children across the country. Necessary impetus and incentive was extended to ensure that all children were able to benefit from the virtual classroom.
Miscellaneous
14.​ Contingent of the Indian Army along with the other Services participated in the V-Day parade at Moscow’s Red Square on 24 Jun 2020, to commemorate the 75th Diamond Jubilee of the capitulation of Nazi Germany in the Second World War. Raksha Mantri Shri Rajnath Singh witnessed the parade as a special invitee.
15.​ Raksha Mantri Shri Rajnath Singh carried out Bhumi Pujan of Thal Sena Bhawan at Delhi Cantonment, on 21 Feb 2020. This ‘State of the Art’ building will be spread over 40 acres and is planned at a cost of 1335 Cr. The Bhawan will house the all five branches of the Army including 36 Directorates.
INDIAN NAVY
OPERATIONAL DEPLOYMENTS
1. Operation Sankalp. Amidst the increasing US – Iran tensions in the Gulf region, since June 2019, IN has been undertaking Maritime Security Operation code-named Op SANKALP in the Gulf Region to ensure safe passage of Indian Flag Merchant Vessels (IFMVs) transiting through the Strait of Hormuz. Since execution, IN has deployed 16 warships and escorted approximately 161 Lakh Tonnes of cargo onboard 156 IFMVs, thereby provided a sense of reassurance to our seafarers, and protecting Indian owned hulls and the trade embarked on them.
2. UN World Food Programme (UN WFP) Escort MissionIN has been contributing to UN WFP efforts by providing security to vessels carrying food to East African nations. INS Airavat escorted UN WFP chartered ship MV Juist carrying relief food cargo from Berbera to Mogadishu in Somalia from 05-14 June 2020, under challenging sea/ weather conditions. This was the third WFP escort mission undertaken by the IN in last three years.
3. Operation Samudra Setu. IN ships Jalashwa, Shardul, Airavat and Magar were deployed from May – July 2020 for Operation Samudra Setu to undertake repatriation of stranded Indian Nationals in the wake of COVID-19, from Iran, Maldives and Sri Lanka. IN ships deployed for Op Samudra Setu evacuated 3992 Indian Nationals including 3551 males, 387 females and 54 children.
4. Mission SAGAR and SAGAR-II. INS Kesari was deployed to the Southern IOR Island nations as part of ‘Mission SAGAR’ for rendering COVID-19 related assistance from May-June2020.During deployment, the ship provided medicine stores &medical kits to Maldives, Mauritius, Madagascar, Comoros and Seychelles. IN Medical Teams embarked onboard the ships also provided medical assistance to Mauritius and Comoros. As part of the follow up humanitarian outreach mission by India, Mission SAGAR II, INS Airavat was deployed to deliver 270 MT of humanitarian aid stores to Djibouti, Massawa (Eritrea), Port Sudan and Mombasa, Kenya (for South Sudan) from October-November 2020.
EXERCISES WITH FOREIGN NAVIES
5. Naseem-Al-Bahr 2020. IN and Royal Navy of Oman (RNO) bilateral exercise Naseem-Al-Bahr was conducted at/ off Goa from January 07-10 October 2020. RNO ships Al Rasikh and Al Khassab along with IN ships Beas and Subhadra participated in the exercise.
6. INDRA NAVY 2020. IN and Russian Federation Navy (RuFN) bilateral exercise Indra Navy was conducted in Bay of Bengal from 04-05 September 2020. RuFN ships Admiral Tributs, Admiral Vinogrodov, Boris Butoma and IN ships Ranvijay, Kiltan, Shakti participated in the exercise.
7. JIMEX 2020. IN and JMSDF (Japan Maritime Self Defence Force) bilateral exercise JIMEX 2020 was conducted in the Arabian Sea from 26-28 September 2020. JMSDF ships Kaga and Ikazuchi; IN ships Chennai, Tarkash and Deepak, IN aircraft P8I, MIG 29K and integral helicopters of both navies participated in the biennial exercise.
8. BONGO SAGAR 2020. IN and Bangladesh Navy (BN) bilateral exercise Bongosagar 2020 was conducted in North Bay of Bengal from 03-04 October 2020. BN ships Prottoy and Abu Bakr along with Maritime Patrol Aircraft and IN ships Khukri and Kiltan along with Dornier aircaft and integral helicopter participated in the exercise.
9. SLINEX 2020. IN and Sri Lanka Navy (SLN) bilateral exercise SLINEX 2020 was conducted in the Bay of Bengal from 19-21 October 2020. SLN ships Sayura and Gajabahu and IN ships Kiltan and Kamorta along with Dornier aircraft and integral helicopters participated in the exercise. Maiden landing of Advanced Landing Helicopter (ALH) was undertaken onboard SLN Ship Gajabahu during the exercise, to showcase IN’s indigenous capability.
10. MALABAR 2020. Multi-lateral exercise between IN and US Navy (USN), Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) ships and Royal Australian Navy (RAN) was conducted in the IOR from 03-06 and 17 November 2020.
11. SITMEX 2020. Multi-lateral exercise between IN, Republic of Singapore Navy (RSN) and Royal Thailand Navy (RTN) was conducted the Eastern IOR from 21-22 November 2020.
12. SIMBEX 2020. IN and Republic of Singapore Navy (RSN) bilateral exercise SIMBEX 2020 was conducted in Eastern IOR from 23-25 Nov 2020.
13. PASSEX. The Indian Navy undertakes Passage Exercise (PASSEX) with friendly foreign navy units on opportune occasions to enhance inter-operability and imbibe best practices. Following PASSEXs were undertaken in 2020:-
(a) PASSEX with French Navy. PASSEX was conducted between French Naval Ships Mistral and Geupratte and IN Ships Talwar and Trikand from 23–24 May 2020 in Gulf of Aden.
(b) PASSEX with Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF). PASSEX was conducted between JMSDF training ships Kashima and Shimayuki and IN ships Rana, Kulish on 27 June 2020 in Eastern IOR.
(c) PASSEX with United States Navy (USN). PASSEX was conducted between USN ships Nimitz, Princeton, Ralph Johnson, Sterett and IN Ships Rana, Sahyadri, Shivalik, Kamorta from 20-21 July 2020 in the Bay of Bengal.
(d) PASSEX with Australian Navy. PASSEX was conducted between Australian ship HMAS Toowoomba and IN Ship Kochi on January 24, 2020. Another PASSEX was conducted between Australian ship HMAS Hobart and IN ships Sahyadri and Karmuk from 24-25 September 2020 in Eastern IOR.
14. Coordinated Patrol (CORPAT) with Indian Ocean Region Littoral Navies. As part of maritime security cooperation with maritime neighbours, Coordinated Patrols along the IMBL are being conducted with Indonesia, Thailand, Bangladesh, Myanmar, as per established MoUs and Standard Operating Procedures.
15. Anti-Piracy Patrol. To address the wide range and large spread of unconventional security challenges in the maritime domain such as piracy, smuggling, human trafficking, gun-running etc, IN has been deploying a ship in the Gulf of Aden since 2008. A total of 84 ships have been deployed to-date.
16. Exclusive Economic Zone (EEZ) Surveillance. IN is committed to assisting friendly IOR littoral nations in maritime surveillance. Accordingly, based on request of the host government, IN regularly undertakes surveillance of the Exclusive Economic Zone of Maldives once a month, and of Seychelles and Mauritius twice a year by deploying IN ships and aircraft.
17. IN Dornier Deployment.
(a) Sri Lanka. IN Dornier was deployed to Sri Lanka from 17 to 20 February 2020 for undertaking training and surveillance missions.
(b) IN Dornier Deployment at Maldives. IN Dornier Det was deployed to Hanimaadhoo, Maldives for joint EEZ surveillance, Medvac and SAR on two occasions from 27 July to 10 August 2020 and 08 - 15 September 2020.
ASSISTANCE TO FOREIGN GOVERNMENTS
18. Assistance to Government of Madagascar. In January 2020, IN Ship Airavat, which was mission deployed in the South Western IOR, was diverted to Antsiranana, Madagascar for ‘Operation Vanilla’ to provide HADR to the affected populace post devastation caused by Cyclone Diane. The relief material comprising disaster relief stores, clothing, food and medicines were handed over to Government of Madagascar in presence of the Prime Minster of Republic of Madagascar, His Excellency Christian Lois Ntsay, on 01 Feb 20. Further, IN Ship Shardul deployed to South Western IOR in March 2020 delivered of 600 tons of rice to Antsiranana, Madagascar as relief, in the backdrop of floods in the country.
19. Assistance to Government of Mauritius. IN Ship Nireekshak was deployed from August 13 – September 18, 2020 to provide assistance to the Government of Mauritius in the backdrop of the environmental hazard caused due to grounding of MV Wakashio. The ship provided seaward security, search and rescue cover for the salvers and also assistance for diving operations. The ship additionally undertook night diving operations in rough weather conditions to locate Tug Gaetan, which had sunk off Mauritius and placed heavy cement blocks around the sunken tug in support of oil spill contingency plan of Govt of Mauritius.
20. Assistance to Philippine Naval Ship. Philippine Navy (PN) Ships BRP Ramon Alcaraz and BRP Davao Del entered Kochi harbour on May 06, 2020 for embarkation of Philippine nationals and collection of COVID-19 face masks. The ships departed on May 07, 2020. Post leaving harbour, there was an incident of fire onboard Ramon Alcaraz on 07 May 20, the ship returned to Kochi on May 08, 2020. Two PN sailors who had suffered burns and were evacuated to INHS Sanjivani. One sailor was found to be in a more serious condition and post initial treatment was transferred to Command Hospital Bangalore on May 12, 2020 by Military Air Ambulance. In addition, technical assistance was also rendered by NSRY (Kochi) for repair of fire damage in the Engine Room.
21. Assistance to Maldives. One ALH Mk III aircraft along with IN crew has been deployed at Kadhdhoo, Maldives since 24 April 2016. Further, one IN DO in MNDF colours along with crew was deployed at a short notice in spite of travel restrictions imposed by COVID 19 at Hanimadhoo, Maldives from 29 September 2020. Consequent to a request from the Government of Maldives, refit of MNDF Huravee was successfully undertaken by Naval Dockyard, Visakhapatnam from 10 March to 07 November 2020.
22. Hydrographic FC Initiatives of IN. The IN ships were deployed to Mauritius, Seychelles and Sri Lanka. The successful completion of surveys has once again proved Indian Navy’s reach, capability and has contributed immensely towards strengthening the bilateral relations with respective countries. The details of foreign cooperation surveys undertaken are enumerated in succeeding paragraphs:-
(a) Survey of Seychelles. INS Darshak was deployed for 28 days with effect from 26 December 2019 to Seychelles for the conduct of hydrographic surveys based on requests received from Government of Seychelles.
(b) Survey of Sri Lanka. INS Jamuna was deployed for 61 days from 04 February 2020 to Sri Lanka for the conduct of joint hydrographic surveys. During the deployment, survey of Kosgoda to Weligama was undertaken.
23. Logistics Agreements. In order to enhance capability and ensure sustenance, India has concluded Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) with Australia on 04 June 2020 and Reciprocal Provisions for Support and Services (RPSS) with Japan on 09 September 2020.
HUMANITARIAN ASSISTANCE AND DISASTER RELIEF (HADR)
24. Casualty Evacuation from MV Vishwa Prerna. On 05 August 2020, Sea King helicopter from Naval Air Station Garuda, Kochi airlifted injured Master of MV Vishwa Prerna from anchorage area off Kochi and transferred him to a civil hospital for medical assistance.
25. Rescue of Fishermen. Four fishermen were rescued from a sinking boat near Manali Tivu Island in Tamil Nadu (13 Nautical miles South East of Tuticorin) on 26 July 2020 by IN Chetak helicopter operating from Naval Air Station Parundu.
26. Assistance to MV New Diamond. On 03 September 2020, IN ship Sahyadri was diverted to provide assistance to Panama flagged Crude Oil Tanker New Diamond off the East coast of Sri Lanka. On request of Sri Lankan Navy, the ship assumed duties of On-Scene-Commander to coordinate firefighting and salvage efforts. As On-Scene-Commander, Sahyadri was instrumental in coordinating firefighting, salvage and towing operations.
27. Assistance to Distressed Dhow Al Hamid off Somalia. On 05 January 2020, IN Ship Sumedha deployed in the Gulf of Aden for anti-piracy patrol was diverted to render assistance to Sri Lankan registered dhow Al Hamid with 13 Indians onboard, which was adrift off Somalia. The ship arrived in the area and provided first aid to the casualties. On request from the Master, dhow was thereafter towed seawards to prevent drifting ashore and, IN Ship Sumedha maintained in vicinity to thwart any piracy attempts till arrival of towing vessel.
COMMISSIONING AND LAUNCHING/ START PRODUCTION
28. Commissioning of INS Kavaratti. INS Kavaratti, the fourth and last ship of Project 28, was commissioned on 22 October 2020 at Visakhapatnam.
29. Commissioning of IN LCU L57 (Yard 2098). IN LCU L57 was commissioned at Port Blair on 15 May 20. The ship is seventh of eight LCU MK IV ships being constructed by M/s GRSE, Kolkata.
30. Keel Laying of Yard 3023. Keel laying ceremony of Yard 3023 (Second ship of Project 17A at M/s GRSE) was held on 24 Jan 2020 at GRSE, Kolkata.
31. Keel Laying of Yard 12653. Keel laying ceremony of Yard 12653 (3rdship of Project 17A at M/s MDL) was held on 10 Sep 2020 at MDL, Mumbai.
32. Start of Production of Yard 12654. Production of Yard 12654 (4thship of Project 17A at M/s MDL) was commenced on 22 Jan 2020 at MDL, Mumbai.
33. Start of Production of Yard 3024. Production of Yard 3024 (3rdship of Project 17A at M/s GRSE) was commenced on 22 Aug 2020 at GRSE, Kolkata.
INNOVATION AND INDIGENISATION
34. Introduction of Higher Specs Fuel for IN Ships (LSHFHSD – IN 512)Indian Navy in collaboration with M/s IOCL carried out an extensive, thorough study along with a comparative evaluation of existing international regulations (ISO, MARPOL, NATO etc) and as an outcome, new fuel specs meeting international and NATO standards, were launched in January 2020. Supply of the new fuel through IOCL commenced in March 2020. This initiative would go a long way in enhancing equipment reliability, performance, reduced carbon footprint, emissions and more importantly would be key enabler in the Navy’s ‘Mission Based Deployment’ on a global scale.
35. New Generation Fire Fighting System. In order to meet global protocols (Montreal and Kyoto protocol in respect of Ozone depletion potential (ODP) and Global Warming potential (GWP) respectively), IN has migrated from Halon based FF system and CO2 based FF system to environmentally benign New Generation Fire Fighting system for onboard application, adhering to the Global Classification Society and other statutory norms.
36. Indigenisation EffortsIN continues to be in the forefront of indigenisation, in-line with the Government’s vision for ‘Atmanirbhar Bharat’. Out of 43 ships on order, 41 are being built indigenously and AoN exists for construction of 44 ships and submarines to be built indigenously. With the concerted efforts by all stakeholders, IN has developed 23 major equipment/systems and over 4500 sub-assemblies/components indigenously for IN Ships and Submarines till date. The first ‘Commercial Supply’ of indigenously designed and developed Sonar Dome for IN ships was supplied by M/s Kineco, Goa in September 20. This is a part of Indian Navy’s sustained impetus on indigenisation.
IN EFFORTS DURING COVID-19
37. Various innovative solutions have been worked out by IN Yards which includes Multi-Feed Oxygen Manifold, portable Non-Contact Thermometer, UV sterilization chamber for sanitization of tools and uniforms, development of foot pedal operated cleansing stations, etc.
38. Development of Innovative PPE. An innovative PPE was developed by the Innovation Cell at the Institute of Naval Medicine in collaboration with the Naval Dockyard, Mumbai. This PPE uses a fabric that is splash resistant, protects the user from infectious particles yet provides breathability, thereby permitting the user to be on duty for longer periods of time without fatigue. The PPE is easy to manufacture, using an indigenous, easy-to-source fabric and very basic tailoring skills, thus providing jobs to local tailoring units as well as promoting the ‘Make in India’ programme. The cost of the PPE is less than Rs 550/- compared to Rs 1,800 – Rs 2,000 for a conventional imported PPE. National Research and Development Corporation has licensed six firms for mass production. Number of Armed Forces, Govt and Private hospitals are using the PPE &have expressed tremendous user satisfaction. SVBP COVID Hospital in New Delhi also placed orders for 25,000 PPEs worth Rs 1.1 Crores.
39. Uploading of COVID-19 Information on IONS Website. Towards sharing the information related to COVID-19 with IOR littorals, INis sharing the information and innovations undertaken to combat COVID-19 with IONS nations. Towards this, information page has been hosted on IONS website, containing various documents and videos. The list of uploaded items are enumerated below:-
(a) Document on Navigating COVID-19 Pandemic.
(b) Indian Navy innovations for use by IONS nations.
(c) Battle Field Nursing Assistant (BFNA) training video.
WELFARE AND EMPOWERMENT
40. Commemoration of Fourth Armed Forces Veterans’ Day. The fourth edition of Armed Forces Veterans’ Day was commemorated on 14 January 2020 at Manekshaw Centre, New Delhi with an aim to provide requisite thrust to welfare of veterans, widows and their dependents. About 2600 veterans from all three Services attended the function.
41. Women Empowerment. Following actions have been undertaken by IN to provide enhanced opportunities for women officers:-
(a) Four women officers have been appointed onboard ships.
(b) Two women Observer officers have been streamed into Seaking stream in September 2020, for first time.
(c) A woman officer has been streamed into RPA streamfor first time.
(d) A woman observer officer has been deputed overseas at Maldives as part of Dornier aircrew for a period of one year.
(e) The first woman officer has been inducted into Provost Specialisation and deputed for At-Arms course in Jul 20.
(f) A woman officer has been appointed as ADA, Moscowfor first time.
IMPORTANT ACTIVITIES
42.NIIO. In keeping with the vision of Atmanirbhar Bharat, the Naval Innovation and Indigenisation Organisation (NIIO) was inaugurated by Raksha Mantri on 13 August 2020. Indian Navy had signed four Memorandums of Understanding (MoUs) with Uttar Pradesh Expressway Industrial Development Authority (UPEIDA), Raksha Shakti University (RSU) at Gujarat, Maker Village at Kochi and the Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) to interact with academia and industry towards fostering innovation and indigenisation for self-reliance in defence. In addition, IN’s Indigenisation Plan titled ‘SWAVLAMBAN’ was also released by Hon’ble RakshaMantri, as part of launch of ‘Naval Innovation and Indigenisation Organisation’. The document has since been uploaded on websites of Indian Navy and SIDM to ensure wider dissemination, for the industrial ecosystem and other stakeholders.
43.DEFEXPO 2020. DEFEXPO 2020, a flagship biennial Defence Exhibition hosted by MoD, was held in Lucknow from February 05 – 09, 2020. This was the eleventh edition of DEFEXPO with a theme of ‘India: The Emerging Defence Manufacturing Hub’. 172 foreign defence manufactures participated in the event. Indigenisation Pavilion was set up during DEFEXPO 2020 held from 05-09 Feb 20 at Lucknow. The Navy Pavilion on Indigenisation comprised of 10 stalls for displaying IN’s indigenisation efforts. The pavilion had housed indigenously developed Machinery Control Systems, Sensors, Armament spares, NCN equipment, Aviation components and machinery spares. The pavilion had witnessed footfall of more than 200 industry reps and dignitaries.
44.India – Africa Defence Minister’s Conclave. Maiden India-Africa Defence Minister’s Conclave was held on February 06, 2020 at Lucknow in conjunction with DEFEXPO-20. Hon’ble RM inaugurated the event, which was attended by the senior leadership from MoD and Indian Armed Forces. A joint declaration – ‘Lucknow Declaration’ was signed as part of the Conclave. Over 154 delegates from Africa including Defence Ministers from 14 African countries, Members of Parliament, 19 Defence and Service Chiefs and eight Permanent Secretaries from 38 African countries participated in the Conclave.
45.Award of President’s Colour
On the occasion of Platinum Jubilee, INS Shivaji was awarded the presidents colour in February 2020, in recognition of meritorious service rendered towards training of personnel.
46.39th Indian Scientific Expedition to Antarctica.
Hydrographic survey team consisting of one Long Hydrography course qualified officer and one Hydro sailor participated in the 39th Indian Scientific Expedition to Antarctica from December 2019 to May 2020. They carried out hydrographic survey off Larseman Hill and Princess Astrid Coast.
47. LCA (NAVY). LCA (N) programme is being jointly developed by ADA &IN. The project achieved a major milestone on 11 Jan 2020 when the aircraft undertook the first ever arrested landing on the aircraft carrier.
48. Victory Day Parade. Victory Day Parade to commemorate 75th anniversary celebrations of World War II was held at Moscow, Russia on 24 Jun 2020. A 75 member tri-services contingent, including 19 members (02 Officers and 17 sailors) from IN participated in the parade.
SPORTS
49. International Level. Two naval Sportsmen Naveen and Paramjeet represented India in the 1st Ranking Series International Wrestling Tournament held from 15-18 Jan 20 in Italy. Sanjay Kumar was awarded Mac-Gregor Memorial Medal 2020 by USI for outstanding performance in high endurance ultra-marathons under extreme conditions and at high altitudes. Lt Cdr Abhinav Jha of INS Karna qualified to represent India in 100 km running world championship which was scheduled to be conducted at Netherlands inSeptember 2020 (event postponed in view of COVID-19).
50.National Level.Naval sportspersons/teams participated in i) 63rd National Shooting Championship; ii) 68th Senior National Volleyball Championship; iii) Khelo India Youth Games 2020; iv) Senior Men National Hockey Championship 2020 v) 30th Senior National Kayaking & Canoeing Championship; vi) 30th Senior National Fencing Championship and vii) 48th Senior National Handball Championship and won laurels.
THE INDIAN AIR FORCE
Acquisition
1. Modernisation of Airfield Infrastructure (MAFI). On 08 May 20, MAFI Phase-II contract for 37 airfields was signed by the MoD with M/s Tata Power SED (TPSED) at a cost of Rs 1189.44 Cr. The up-gradation of navigational aids and infrastructure under this project enhances the operational capability by facilitating air operations of military and civil aircraft even in poor visibility and adverse weather while enhancing Aerospace Safety.The MAFI Phase-I project was completed on 15 Dec 19 which involved modernisation of 30 airfields of Indian Air Force. The 37 airfields of MAFI Phase-II include 24 of Indian Air Force (IAF), nine of Indian Navy (IN), and four of other services.
2. MAFI project is a turnkey project that includes installation and commissioning of modern airfield equipment like Cat-II Instrument Landing System (ILS) and Cat-II Air Field Lighting System (AFLS) etc. The modern equipment around the airfield is directly connected to Air Traffic Control (ATC), thereby providing excellent control of the airfield systems to the Air Traffic Controllers. The up-gradation of navigational aids and infrastructure under this project enhances the operational capability by facilitating air operations of military and civil aircraft even in poor visibility and adverse weather while enhancing Aerospace Safety.
3. Rafale. Eight Rafale aircraft have been ferried to India from France and are fully operationalised. First Sqn of Rafale was successfully inducted in Sep 20 with necessary assets and infrastructure.
4. Successful Integration of BrahMos Air Launched Missile on Su-30 MKI Aircraft. The IAF successfully integrated BrahMos air version missile, on Su-30 MKI aircraft. The BrahMos missile provides Indian Air Force a much desired capability to strike from large stand-off ranges on any target at sea or on land with pinpoint accuracy by day or night and in all weather conditions.
5. Other Procurement Cases
(a) Govt Approval of Fresh Acquisitions. Acceptance of Necessity (AoN) was accorded by Defence Council for procurement of potential indigenous platforms such as ASTRA BVR missile, Smart Anti Field Weapon (SAAW), Long Rang Land Attack Cruise Missile (LR-LACM), HTT-40 etc. Procurement of the aforesaid defence equipment is under progress as per the procedure.
(b) Case for procurement of advanced 83 LCA Mk 1A from HAL is at final approval by the CCS and contract is likely to be signed soon.
(c) Case of procurement of 56 C-295 from M/s Airbus with participation of an Indian Production Agency for manufacture of 40 aircraft (out of total 56) in India is also at CFA approval stage and contract is likely to be signed in the near future. The case is first of its kind which envisages participation of private companies and would prove to be a boost for our defence industry.
(d) Case for procurement of LCH from HAL, IEWR and D-29 from BEL, Harop (P-IV) (Option Clause), upgrade of UAV systems are also at advance stage. Contracts are likely to be signed in the first quarter of 2021.
Make Projects
6. Atmanirbhar Bharat. IAF actively supports the national vision of ‘Atmanirbhar Bharat’. It has been an endeavour of IAF to avail various schemes launched by GoI and provide impetus to the process of self-reliance in Defence Manufacturing. Following is an update on the various schemes under Make in India initiative.
(a) Make-II Scheme. IAF has issued Project Sanction Order (PSO) for prototype development to undertake Design & Development of Chaff & Flares, IRST for Su-30, Foldable Fibreglass Mats, 125 Kg Bombs and Fuze for Aerial bombs has been awarded to Indian Industry.
(b) Technology Development Fund (TDF) Scheme. Government of India had set up a ‘Technology Development Fund (TDF)’ which is managed by DRDO. 18 IAF projects under the scheme are at various stages of the TDF procedure. Contract for the Design and Development of Video processing/ switching board for Su-30 MKI and Burner rings for Mirage-2000 engine have been awarded to Indian vendors.
(c) iDEX (Innovation for Defence Excellence). Under the iDEX framework of DIO, MoD for engaging industries (including MSMEs, Start-ups, Individual Innovators), IAF has participated in four Defence India Startup Challenge (DISC) challenges.
(d) AEW&C Mk-2. AoN for procurement of Six AEW&C (Airborne Early Warning & Control) Mk-2 aircraft with associated equipment has been granted by DAC on 17 December 2020 under ‘Buy (Indian-IDDM)’ category. The platform for the system is likely to be pre-owned Airbus A-319/321 aircraft from Air India. The mission system Design and Development as well as maintenance of the system will be carried out indigenously thus providing a fillip of Indian defence industries. The project, therefore, is likely to give a major boost to ‘Atamnirbhar Bharat’.
(e) LCA Induction. LCA is a product of indigenous effort towards building a potent fighter aircraft with contemporary capabilities. “Tejas” is the first advance Fly By Wire fighter aircraft designed, developed and manufactured in India. The first LCA Squadron was formed on 01 July 2016. Till date, 16 Aircraft have been delivered to IAF in IOC configuration. Delivery of FOC aircraft has also commenced. IAF also plans to procure 83 LCA Mk 1A. HAL, ADA and the IAF have worked together to overcome teething problems which are present in any new induction. The FOC configuration has begun to roll out with improved weapons capability, enhanced fight envelope, inflight refuelling capability and advance features for low speed handling.
(f) Pechora Digitisation. IAF is in the process of upgrading its legacy Pechora system of post 1987 vintage. Contract for digitisation of Firing Units of Pechora Missile System was signed on Sep 20. Post digitisation performance of the system would be enhanced considerably. Presently, the Firing Unit digitisation is under progress.
OP Mobilisation in Leh Sector
7. Rapid Op Mobilisation (Northern Sector) During Mid-2020. The heavy airlift assets of the Tpt Fleet of IAF proved their mettle by mobilising huge quantum of war waging machinery along with battle ready troops in the Northern Sector in quick time frames, thereby altering the dynamics of the force posturing.
HADR
8. HADR Missions (International). The international air effort towards Covid task comprises the following:
(a) Goodwill Flight to Wuhan, China.C-17 employed to airlift 15 Tons of medical supplies to China and to evacuate 112 Indian and foreign nationals to India on 26 and 27 Feb 20.
(b) Immediate Evacuation of Indians from Iran. C-17 employed to evacuate 58 Indians from Tehran on 10 Mar 20.
(c) Airlift of Medical Equipment /Supplies to Male. 6.2 Tons of Load airlifted to Male on 02 Apr 20.
(d) Evacuation of COVID-19 +VE DRDO Personnel from Kyrgyzstan. 49 DRDO personnel (including 25 COVID-19 Positive Personnel) were airlifted from Bishkek, Kyrgyzstan to Vishakhapatanam, India on 04 Nov 2020.
(e) Medical Support to Kuwait. 15 Medical personnel along with 1.8 Tons of load comprising COVID Testing Machines and associated Computers was airlifted to Kuwait on 11 Apr 20.
(f) C-17 Trip to Congo / South Sudan. One C-17 was employed to airlift 18.6 Tons of COVID-19 stores and Indian Army load from Hindan to Goma (Congo) and Juba (South Sudan) on 18 July 20 and to get passengers back to India. The Aircraft operated non-stop to cover a total distance of 7,100 Km. 62 passengers including 18 Indian nationals & 02 Mortal Remains were bought back from Goma and Juba respectively.
(g) Mission to Beirut, Lebanon. One C-17 airlifted 57 Tons of relief material including medicines, food grains, blankets, PPEs, gloves and masks to Beirut on 14 Aug 20.
(h) Mission to Mauritius. On 16 Aug 20, one C-17 airlifted 35 Tons of humanitarian aid & pollution response material from Sulur to Mauritius along with 10 personnel of Indian Coast Guard.
9. HADR Missions (Domestic). Air effort towards various natural calamities during the year are given as under:-
(a) Vizag Gas Leak. After the gas leak from a chemical plant in Vizag,
8.3 Tons of chemical load was airlifted from Mundra to Vizag on
09 and 10 May 20 to provide relief. Inaddition, 04 NDRF and 05 National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) Scientists were airlifted. 23 sorties and 40 hrs were flown.
(b) Cyclone ‘AMPHAN’. 2 x C-130 were employed to airlift two NDRF teams each from Pune to Kolkata and from Arakonam to Kolkata respectively, towards Cyclone Relief Ops. Total 91 personnel and 8.6 T of load was airlifted on 21 May 20.
(c) Cyclone ‘NISARGA’. OneIL-76was tasked on 02 Jun 20 from Bhatinda to Suratgarh to airlift 10.8 Tons load and 122 Pax of 07 NDRF. One IL-76was tasked on 02 Jun 20 from Vijaywada to Mumbai to airlift 6.9Tons load and
108 Pax of 10 NDRF.
(d) Flood Relief Ops. Heptrs were extensively deployed for flood relief ops during 2020 in the states of Bihar, Telengana, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, J&K and Maharashtra. 144 sorties were flown and 338 Pax and
76.95Tons of load were airlifted.
(e) Evacuation of Stranded Trekkers from Chadar Trek.A request was received from UT of Ladakh for evacuation of 80-100 trekkers (including
02 French and 07 Chinese nationals) stranded in Zanskar valley. IAF launched two ALH Helicopters for the rescue mission and 107 trekkers were evacuated safely to Leh. 28 sorties were flown from 14 to 16 Jan 20 for the rescue mission.
10. Locust Spray by IAF Helicopters. Ministry of Agriculture had requested for helicopters to be employed for spraying purposes to control spread of locusts. IAF carried out modification of two Helicopters in quick time for the task, which were then used aerial spraying in Rajasthan and Gujarat states.
11. Efficient Use of Indian Airspace. Indian Air Force (IAF) and the Ministry of Civil Aviation (MoCA) have jointly formed a mechanism for efficient use of Indian Airspace. To achieve this, the National Airspace Management Cell (NAMC) was made operational from 30 Jul 20 and the Regional Airspace Management Cell (RAMC), Chennai from
02 Dec 20. It is jointly manned by officers from IAF and AAI.
12. Joint Use of Defence Airfield under RCS Udan Scheme. IAF has been actively interacting with MoCA/ AAI for sharing its airports and airspace for supporting the increased demands of civil aviation. Accordingly, seven more defence airfields have been opened for joint useto accommodate civil scheduled flights as part of RCS UDAN Scheme in last one year. Scheduled flight operations have commenced from Darbhanga airfield from 08 Nov 20. 39 IAF bases & 7 ALGs have been made available for joint user operations.
13. Disposal of NOC Cases for Wind Turbine Generators. In order to ease and expedite the process of installation of Wind Turbine Generators (WTGs) towards achieving the renewable energy generation target of Govt of India, IAF has identified and demarcated areas in Gujarat and Rajasthan sector where WTGs can be installed without having to apply for NOC. 1654 WTG locations have been recommended around the country during the period of 01 Jan 20 to 15 Dec 20, despite Covid-19 restrictions.
14. Implementation of e-Goverance (e-Office) in IAF IAF e-Governance (e-Office) System has been launched in Dec 20 for all Officers in the IAF. The implementation of the initiative, undertaken as part of digital and e-governance policies, of the Government of India will see over 800 Indian Air Force units across the country transit to ‘paperless office working’ in the coming year. Launch of e-Governance (e-Office) in IAF marks a paradigm shift from current method of manual handling of files and documents to a digital one. The system aims to achieve enhanced transparency, improved efficiency, increased accountability, assured data integrity & security along with a drastic reduction in the use of paper and will result in optimization of time & human resources.
15. Project e-Maintenance Management System (e-MMS). Indian Air Force has taken a giant step in automation of Maintenance Management through implementation of e-Maintenance Management System (e-MMS) which is one of the largest Maintain Repair Overhaul (MRO) solutions implemented in the world. e-MMS project is a testimony to success of Public-Private partnership and Digital India concept spearheaded by Ministry of Defence and IAF. Total value of the contract is Rs. 637.77 Cr which includes implementation across 170 locations of the IAF as well as operationalization of one Data Centre (DC) and one Disaster Recovery (DR) Centre. Contract for project e-MMS signed between Ministry of Defence and M/s Wipro Ltd concluded on 31 Dec 19. Project is presently in Adaption Phase from 01 Jan 2020 with all maintenance undertaken digitally on e-MMS.
Operational benefits to IAF with the introduction of e-MMS are:
(a) Digitisation of publications of approximately 50 fleets and equipment amounting to over 29 Lakh pages, this has benefited in document traceability.
(b) Computerised monitoring of aircraft components of around 40 lakh plus items and other system components of around 30 lakh plus items for their servicing dues towards ensuring timely servicing.
(c) Enhanced productivity with real-time visibility of asset status like aircraft serviceability across all levels of IAF resulting in optimum planning and aid in decision making.
(d) Centralised digital enforcement of maintenance policies and service schedule, thereby reducing time taken for information reaching field personnel as well as ensuring security of data access.
(e) All Modern and upcoming inductions like Rafale are brought into e-MMS gambit. IAF having its own eMMS has overcome need to take these additional systems saving money to exchequer.
Fight Against COVID-19
16. Quarantine facilities
(a) As per directions of GoI, quarantine facilities were created at various stations in IAF. These facilities would cater for GOI evacuees from overseas or within the country as and when needed. IAF has created ‘Facility based quarantine facilities’ at the various locations.
(b) The Quarantine facility at Hindon received 58 evacuees on 10 Mar 20 from Iran who were brought by C-17 of IAF. They were quarantined for 14 days, however due to a positive case in the group the quarantine period was extended.
(c) The quarantine facility at Tambaram received 113 evacuees on 24 Mar 20 from Malaysia who were brought by Air India flight. There were quarantined for 14 days. Total 178 Evacuees from UAE were also received on 18 May 20 for 14 days of quarantine.
17. Medical Activities. IAF created quarantine facilities at nine locations across the country and converted five hospitals into dedicated/ mixed COVID-19 hospitals which were prepared and ready to receive civilian patients in addition to serving personnel and dependents. Remaining IAF hospitals/ Station Medicare Centres (SMCs) were also upgraded to receive and treat serving personnel and dependants with COVID-19.
INDIAN COAST GUARD
Operations
1. With the increase in the assets of Indian Coast Guard (ICG), the impetus on Maritime Surveillance received the desired boost. The ICG ships and aircraft are deployed 365x24x7 towards surveillance efforts.
Extended EEZ Surveillance
2. In addition to undertaking maritime surveillance in Maritime Zone of India, ICG ships and aircraft are also deployed for undertaking maritime surveillance of littoral states. In 2019, ICG undertook five extended EEZ deployments in the Maldivian EEZ. Three ICG ships and two aircraft were deployed in the Maldivian EEZ.
AID TO CIVIL AUTHORITY
Gas Leakage at LG Polymers Chemical Plant, Visakhapatnam
3. Consequent to accidental leak of toxic Styrene gas at a LG Polymer Gas plant Gopalpatnam, Visakhapatnam, ICG was requested for airlifting of chemical Para Teriary Butyl Catechol (PTBC) ex-company from Vapi Industrial Estate (Gujarat) towards ongoing response efforts at Vishakhapatnam. In a swift operation on 07 May 20, 1000 kg of chemical was transferred from Daman to Pune and on 09 May 20, another 1060 kg was transferred from Daman to Mundra by CG Dornier ex-Daman.
Pre-emptive Measures during Super Cyclone ‘AMPHAN in Southeast Bay of Bengal.
4. With the first sign of Weather disturbance in the form of low pressure in Southeast Bay of Bengal (BoB) on 13 May 20, ICG initiated pre-emptive measures since 13 May 20, by alerting fishermen and merchant vessels operating in BoBdaily.
ASSISTANCE TO NEIGHBOURING COUNTRIES/ FOREIGN VESSELS
SAR Assistance to Foreign Swimmers in Palk Bay.
5. On the request from High Commission of India, Colombo regarding SAR assistance to 02 swimmers (01 British and 01 American) swimming across the Palk Bay on 26 Feb 20 from Dhanushkodi near Rameshwaram to Mannar (Sri Lanka). ICG ACV H-197 provided SAR assistance to the swimmers.
Assistance for Fire Control MT New Diamond.
6. MT New Diamond reported fire & explosion onboard on 03 Sep 20. The Panama flagged/Greek owned vessel was on passage from Kuwait to Paradip with 2.75 lakh metric tons of Kuwait export Crude Oil for IOCL, Paradip. ICG Multi Mission ship Shaurya with firefighting and pollution response capabilities was immediately dispatched which reached the area the same day and was the first to commence fire-fighting operations. Within a span of 01 day, ICG augmented 03 Coast Guard ships from Chennai, 01 Pollution Response vessel from Vishakhapatnam, 02 ships from Karaikal along with 02 Dornier aircraft and 01 Helicopter. ICG ships coordinated firefighting operations along with Srilankan Coast Guard ships, Sri Lankan Naval ships, Tug TTK-1, Tug Ravana, Tug Vasava and Tug APL Winger.
COASTAL SECURITY
Coastal Security SOPs/ Exercises
7. The Indian Coast Guard, in consultation with all stakeholders has instituted state-wise Standard Operating Procedures (SOPs) for coordination among various agencies on coastal security issues. These SOPs are aimed at enhancing the efficiency of the Coastal Security Mechanism. The Mechanism is validated through biannual exercises in each Coastal State, wherein all stakeholders participate. A total of 06 coastal security exercises have been conducted during the period.
Coastal Security Operations
8. Based on intelligence inputs, coastal security operation are also being conducted/ participated by the Coast Guard. A total of 23 coastal security operations have been conducted by the Indian Coast Guard during the period.
SEARCH & RESCUE
9th National Maritime Search and Rescue Exercise-2020 (SAREX-20).
9. ICG conducted the 9th biennial National Maritime Search and Rescue Exercise and Workshop to showcase India's M-SAR capability and preparedness in dealing with maritime contingencies off Goa from 05-06 Mar 20 and comprised of Search and Rescue Workshop, Table Top Exercise and Sea Exercise. The theme of the exercise was ‘HAMSAR :Harmonisation of Aeronautical and Maritime SAR Services’. Defence Secretary inaugurated the workshop on 05 Mar 20 in which 24 international observers from 19 countries participated along with 24 members of NMSAR board. Representatives of commercial airlines, private helicopter operators and IATA participated for the first time. Total 11 ICG Ships, 02 CGDO, 03 Chetak, 01 IN ship, 01 IN ALH and 01 Air Force MI-17 participated in the exercise.
Beacon Exercise.
10 In the series of exercises, the 19th and 20th Beacon Exercise was conducted from 21-23 & 28 Jan 20 and 18-20 Jun 20 respectively. Active participation was witnessed from Defence and Civil agencies wherein a total of 37 and 46 beacons were tested during respective exercises. The 21st Beacon Exercise is scheduled between 07-09 Dec 20.
11.SAR Data:- Search and Rescue data is as follows:-
Ser
01 Jan – 30 Nov 20
(a)
Missions
82
(b)
Life Saved
123
(c)
Air Sorties
58
(d)
Ship Sorties
146
(e)
Medical Evacuation
10
MEDEVAC
Assistance During Medical Emergency Onboard MT High Saturn.
IMG_20200803_150330IMG_20200803_150327
12. At about 0647 hrs on 31 Jul 20, MRCC Mumbai received information fromM/s Diamond Anglo Ship Management Pvt. Ltd. regarding medical emergency onboard MT High Saturn view 01 crewsuffering from severe abdominal pain. On receipt of information, MRSC (New Mangalore) liased with Local agent and directed to make arrangements for medical evacuation using NMPT resources. However same could not be extended due to weather condition. Consequently, ICG ship Amartya was diverted for assistance. Despite rough weather conditions, ICG ship effected RV with MT High Saturn and safely evacuated the patient at 1155 hrs adhering to COVID-19 protocols.
Medical emergency onboard MV Evgenia K.
13. At about 1540 h on 26 Sep 20, MRCC Chennai receive a request from MV Evgenia K intimating that one crew was injured while working on ships forepeak and required medical assistance. On receipt of information ICG Ship Ayush on surveillance in area was diverted to render assistance. At 1545 h on 27 Sep 20, ship successfully evacuated the patient from vessel taking all necessary precautions under COVID-19 protocol and arrived at Vizag. Subsequently patient was shifted to Venkatarama Hospital, Vizag.
meayush2meayush1
INTELLIGENCE ANTI SMUGGLING & NARCOTICS CONTROL
Seizure 14.568 Kg Gold.
14. In a joint operation, ICG and DRI, Tuticorin apprehended one unregistered fiber boat along with 02 Indian crew (south of Mandapam approx 01 n mile from land) on 03 Mar 20. During boarding operation, no contraband was found in the boat. However, the boat was returning harbour post fishing without any fish catch and nets stowed. The boat and crew were handed over to DRI. On 04 Mar 20, during diving operation 05 packets of gold weighing approx 3 kg each were recovered.
Seizure of 400 kg Heroin.
15. Based on real time intelligence shared by Indian Coast Guard, the Sri Lanka Navy successfully apprehended two Iranian and two Sri Lankan boats on 03-04 Mar 20 and seized 400 kg Heroin and 100 kg Methaphetamine. The apprehended narcotics are estimated to be worth Sri Lankan Rupees 600 Crore. This is the biggest ever haul of narcotics at sea in the history of Sri Lankan Navy.
Joint Anti Smuggling Operation by ICG & DRI Tuticorin
COMMUNICATION
Establishment of Chain of Static Sensors Project Phase-II.
16. The Chain of Static Sensors Project Phase-II contract has been concluded with M/s BEL on 15 Jan 20 at a cost of ` 1814.32 Cr. The implementation is likely to be completed by Nov 2021. Post implementation of Phase-I and Phase-II of the chain of Static Sensors, the Indian coastline will be under the surveillance of 104 radar stations being one of the largest of such network.
Contract Conclusion of 83 GMSK Demodulator.
17. The contract for procurement of 83 GMSK demodulators for ICG ships has been concluded on 02 Jan 20 with M/s BEL, Panchkula. The installation and commissioning of the equipment onboard ICG Ships has been completed.
Establishing 29 Maritime Rescue Sub Centers.
18. Thecase regarding setting up of 29 MRSCs initiated on 21 Mar 17, is in progress with MoD for accord of ‘unit sanction’.
JOINT EXERCISES
ICG-JCG Joint Exercise ‘Sahyog-Kaijin-XIX’.
19. Japan Coast Guard ship ‘Echigo’’ visited Chennai for Joint Exercise ‘Sahyog-Kaijin XIX’ betweenICG and JCG off Chennai on 16 Jan 20 in which ICG ships Shaurya, Veera, Abheek, C-432 and C-435 alongwith Japan Coast Guard Ship ‘Echigo’ participated.
INTERNATIONAL COOPERATION
High Level Meetings
Japan Coast Guard.
20. A seven member JCG delegation led by Admiral Takahiro Okushima, Commandant Japan Coast Guard visited CGHQ for 19th HLM between ICG and JCG on 14th Jan 20. It was followed by a joint exercise at sea involving ICG ships and JCG ships on 16 Jan 20 off Chennai.
Visit of Pacific Area Commander, USCG
21. Vice Admiral Linda L Fagan, Pacific Area Commander, USCG alongwith USCG delegations visited CGHQ on 28 Jan 20. Issues of mutual interest were discussed during the visit.
Signing of MoU with IORA on SAR
22. India signed MoU between Governments of the Member States of the Indian Ocean Rim Association (IORA) on 24 Sep 20 for the Coordination and Cooperation of Search and Rescue services in the Indian Ocean Region (IOR). Indian Coast Guard has been nominated as the implementing agency as per the provisions of MoU.
Governing Council Meeting (GCM).
23. DGICG participated as Governor from India in 14th Governing Council Meeting (GCM) of Regional Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia, Information Sharing Centre (ReCAAP, ISC) on 13 & 15 Oct 20 through Video Conferencing.
AVIATION
Overseas ALH Deployment at Maldives
24. One Indian Coast Guard Dhruv helicopter CG 853 has been operating at Maldives along with an ICG contingent. This is the first and only integral ICG contingent operating overseas. Since induction, the flight has undertaken 168 MEDEVAC missions and saved 178 lives. In 2020, the Flight has successfully undertaken 12 MEDEVAC missions and saved 12 lives. In pursuance of this, Government Sanction Letter was obtained from GoI for continued stationing of ICG Dhruv Helicopter at Maldives for further three years on 19 Apr 19.
Induction of Advance Light Helicopter (ALH Mk-III).
25. A Contract for supply of sixteen (16) ALH Mk-III helicopters to ICG was signed with M/s HAL, Bangalore on 29 Mar 2017. These helicopters will undertake shore and ship borne operations towards ICG charter such as Maritime Surveillance, SAR, Medical Evacuation, Casualty Evacuation, Logistics support to ships as well as Pollution Response sorties in the Area of Responsibility (AoR). These helicopters are fitted with state of the art maritime sensors and systems such as Integrated Architecture Display System (IADS), Surveillance Radar, Electro Optic Infra Red (EO-IR) system, Automatic Identification system (AIS), 12.7 mm Cabin Mounted Gun, High Intensity Search Light (HISL) etc. The helicopters are in an advanced stage of production at HAL, Bangalore. Despite onset of Covid-19 and resultant lockdown, production activity has been progressed and first 02 helicopters are likely to be inducted by ICG in Jan 2021. All 16 ALH Mk-III helicopters are planned to be inducted by Sep 2021.
Procurement of Twin Engine Heavy Helicopters (TEHH)
26. The ICG is progressing a case for procurement of 14 Twin Engine Heavy Helicopters (TEHH). These helicopters will be deployed from shore-based stations and also have the capability of undertaking stage through operations from ICG ships. The TEHH will be capable of accomplishing Maritime Surveillance, SAR, medical evacuation and Pollution Response missions upto 200 Nm from coastline. Induction of these helicopters will enhance ICG capability to undertake multidimensional operations in the AoR. The AoN of DAC for procurement of 14 TEHH for ICG has been accorded on 20 Jan 2020 and RFP has been issued to four global vendors on 24 Jun 2020. As per present timelines, Contract for procurement of 14 TEHH is likely to be signed by Mar 2022. The aircraft are likely to be delivered to ICG by 2025-26.
27. Mid-Life Upgrade of 17 Coast Guard Dornier Aircraft. ICG has concluded a contract for mid-life upgrade of 17 Dornier Aircraft with M/s HAL(TAD), Kanpur on 07 Feb 2020.
28. The mid-life upgrade includes fitment of 20 state-of-the-art system/sensors viz Glass Cockpit, Mission Management System, Pollution Surveillance System (PSS), 12.7 mm AV Gun, Five blade propellers etc., onboard Dornier aircraft, which is in consonance with the envisaged growth of the ICG and to meet the future challenges of technological advancement. The first aircraft for upgrade is likely to be inducted by M/s HAL(TAD) in Sep 2021 and signaled out post upgrade by Jul 2022. The upgrade of all 17 Dornier aircraft will complete by Dec 2025.
Modernization of Airfield Infrastructure (MAFI).
29. A Contract for Modernization of Airfield Infrastructure (MAFI) has been signed between Indian Air Force (IAF) and M/s TATA Power SED Ltd on 08 May 2020. The Contract includes installation of Doppler VHF Omni Range (DVOR) Transmitter, High Power Distance Measuring Equipment (HPDME) and Air Traffic Management System (ATMS) at Coast Guard Air Station Daman and Ratnagiri. As per the planned execution, installation of these NAV-AIDS will be completed at CGAS Daman and CGAS Ratnagiri by Nov 2021 and Nov 2023 respectively.
DEFENCE RESEARCH AND DEVELOPMENT ORGANISATION
Major Achievements in the year 2020
1. DRDO Young Scientist Laboratories (DYSLs)
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the Nation five DRDO Young Scientists Laboratories (DYSLs) on 2nd Jan 2020. The DYSLs are located in Bengaluru, Mumbai, Chennai, Kolkata and Hyderabad. Each lab will work on a key advanced technology viz. artificial intelligence, quantum technologies, cognitive technologies, asymmetric technologies &smart materials respectively.
2. First landing of DRDO Developed LCA Navy onboard INS Vikramaditya
After completing extensive trials on the Shore Based Test Facility (SBTF), Naval version of Light Combat Aircraft (LCA) did a successful arrested landing onboard INS Vikramaditya on 11th January 2020.
3. DRDO representation at Republic Day Parade
DRDO developed products such as surface-to-air missile ‘Akash’, beyond visual range air-to-air missile ‘Astra’, anti-satellite (ASAT) missile, light combat aircraft ‘Tejas’, mobile bridging system ‘Sarvatra’ and air defence tactical control radar were displayed as part of different tableaux of DRDO and the Armed Forces during this year’s Republic Day Parade.
4. Representation at DefExpo-2020
DRDO displayed more than 500 indigenously developed products during the DefExpo-2020 held at Lucknow, Uttar Pradesh during 5-9 Feb 2020. The products attracted wider attention of foreign & national visitors. DRDO carried out 17 ToTs to industries during DefExpo-2020. In Live Demo, Light Combat Aircraft (LCA) Tejas Mk-1A, Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS), Main Battle Tank (MBT) Arjun Mk-1A, Wheeled Armour Platform (WhAP), Counter Mine Flail (CMF) and Advanced Composite Modular Bridging System (ACMBS) were there.
5. Air Defence Fire Control Radar (ADFCR) ‘Atulya’
Air Defence Fire Control Radar (ADFCR) in conjunction with Anti- Aircraft Guns forms a Ground Based Air Defence System whose main purpose is effective point defence against all air threats at short and very short ranges during day and night under all weather conditions and also in the presence of enemy jamming. The radar has been developed as an indigenous solution against DAC approval for large quantity required for Indian Army. During the month of February 2020, Phase-I of User Assisted Technical Trials (UATT) i.e. high-altitude low temperature tests were completed.
6. Advanced Light Weight Torpedo (ALWT)
Advanced Light weight Torpedo (ALWT) is an anti-submarine torpedo launched from ship, helicopter or from a fixed wing aircraft. The presence of enemy target is detected by the sonar onboard a ship or an aircraft. Based on target parameters estimated by the sonar and Fire Control System, torpedo is fired with a few preset parameters to ensure that the weapon is in most favourable position to acquire the target, home in and destroy it. During the month of March 2020, two nos of dynamic trials including homing and guidance logics was conducted. ALWT has consistently achieved good homing range including 3 steer away with increased target range & reduced target strength.
7. Software Defined Radio-Airborne
SDR is a secure indigenous system with legacy communication support and secure digital voice/data communication support and secure digital voice/data communication for Naval application with 3 channel, 4-channel for Tactical Communication and single channel operation in V/UHF and UHF band. During the month of March 2020, two Nos of 4-channel CEMILAC SOFT certified SDR-AR system installation and integration was successfully carried out on 02 Naval Dornier with SDR-AR ground station at HAL.
8. 3rdGeneration Helicopter Launch Anti-Tank Guided Missile (Dhruvastra)
DRDO successfully conducted three flight tests of its indigenously developed anti-tank guided missile (ATGM) ''Dhruvastra'' from the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha, in July 2020. This is one of the most advanced anti-tank weapons in the world.
9. Anti Drone System
As Prime Minister Narendra Modi adderessed the nation on the occasion of 74th Independence Day, DRDO's anti-drone system was deployed at the Red Fort for PM's security. It can bring down micro drones through either jamming of command and control links or by damaging the drones through laser-based Directed Energy Weapon.
10. DRDO identified 108 Systems &Subsystems for industry to design, develop and manufacture towards achieving “Atmanirbhar Bharat”
Responding to the clarion call given by Hon’ble Prime Minister for “Atmanirbhar Bharat”, DRDO has taken several initiatives to strengthen the indigenous defence ecosystem. Towards this, A DRDO delegation met with Raksha Mantri Shri Rajnath Singh on 24th Aug 2020 to apprise him about 108 systems and subsystems which have been identified for designing and development by the Indian Industry only. The list of technologies can be accessed on link https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1648234. This initiative will pave the way for Indian Defence industry to develop many technologies towards building an AtmaNirbhar Bharat.
11. Industry as Development-cum-Production Partner
The present industry base for DRDO consists of 1800 MSMEs along with DPSUs, Ordnance Factories and large scale industries. DRDO has already taken major initiatives through various policies to involve Indian industry as Development cum Production Partners (DcPP), offering its technology to industry at nominal cost and providing free access to its patents. This initiative will support the fast growing Indian defence industrial ecosystem and will help the industry to contribute towards “Atmanirbhar Bharat” in a big way.
12. Flight Test of Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle
DRDO successfully demonstrated the hypersonic air-breathing scramjet technology with the flight testing of Hypersonic Technology Demonstration Vehicle (HSTDV) from Dr. APJ Abdul Kalam Launch Complex at Wheeler Island, off the coast of Odisha on 7th Sep 2020. The Hypersonic Cruise Vehicle was launched using a proven solid rocket motor, which took it to an altitude of 30 kilometre (km), where the aerodynamic heat shields were separated at hypersonic Mach number. The hypersonic combustion sustained and the cruise vehicle continued on its desired flight path at a velocity of six times the speed of sound i.e., nearly 2 km/second for more than 20 second.
13. Multi Influence Ground Mine (MIGM)
Multi Influence Ground Mine (MIGM) has been designed and developed by NSTL, DRDO with an aim to give Indian Navy an edge against most modern stealth ships. MIGM is deployable from ships, submarines. MIGM has successfully completed Technology Demonstration during Technical Trials.
14. Active Electronically Scanned Array Radar (AESAR) ‘Uttam’
Active Electronically Scanned Array Radar (AESAR), UTTAM is a multimode, solid-state active phased array fire control radar with scalable architecture that can be adapted for various types of fighter class of aircraft. It is capable of tracking multiple targets with high accuracy suitable for firing missiles with interleaved Air to Air, Air to Ground and Air to Sea modes for all terrain operation.
15. Successful Flight Test of ABHYAS
Successful flight test of ABHYAS - High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) was conducted on 22nd SEP 2020 by DRDO from the Interim Test Range, Balasore in Odisha. During the trials, two demonstrator vehicles were successfully test flown. The vehicle can be used as target for evaluation of various missile systems.
16. AHSP Transfer of Pinaka Weapon System from DRDO to DGQA
An important milestone was achieved on 25th September 2020 when Authority Holding Sealed Particulars (AHSP) responsibility of Pinaka weapon system was handed over by DRDO to DGQA. AHSP transfer marks successful establishment of production of Pinaka rockets, Launchers, Battery Command Posts, Loader Cum Replenishment and Replenishment Vehicles as well as successful establishment of Quality Assurance processes. AHSP handing over took place at ARDE, Pune wherein the documentation required by various Production agencies, Quality Assurance agencies, Maintenance agencies and Users were formally handed over by ARDE, HEMRL and VRDE to CQA (A). Pinaka is a free flight artillery rocket system. Pinaka rockets are launched from a multi barrel rocket launcher which has capability to launch salvo of 12 rockets.
17. Successful Flight Test of BrahMos Missile
BrahMos surface-to-surface supersonic cruise missile featuring indigenous Booster and Airframe Section along with many other ‘Made in India’ sub-systems was successfully flight tested for designated range on September 30, 2020 from ITR, Balasore in Odisha. It is one more major step in enhancing the indigenous content. On 18th Oct 2020, another BrahMos missile was successfully test fired from Indian Navy’s indigenously built stealth destroyer INS Chennai, hitting a target in the Arabian Sea. The missile hit the target successfully with pin-point accuracy after performing high-level and extremely complex manoeuvres. BrahMos as ‘prime strike weapon’ will ensure the warship’s invincibility by engaging naval surface targets at long ranges, thus making the destroyer another lethal platform of Indian Navy. On 1st Dec 2020, one more BrahMos Missile in Anti-Ship mode was successfully test fired against a decommissioned Ship. The test firing was carried out by Indian Navy. The missile performed highly complex manoeuvres and hit Bull’s eye of the target.
18. Flight Testing of DRDO’s Laser Guided ATGM
The indigenously developed Laser Guided Anti Tank Guided Missile (ATGM) was successfully test fired on 1st Oct 2020 defeating a target located at longer range. The test was conducted from MBT Arjun at KK ranges (ACC&S) Ahmednagar in continuation of successful trial done on 22nd Sep 2020. In these tests, the ATGM successfully defeated the target. Laser guided ATGMs lock and track the targets with help of laser designation to ensure precision hit accuracy. It has been developed with multiple-platform launch capability and is currently undergoing technical evaluation trials from gun of MBT Arjun.
19. Successful Flight Test of SMART
Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo (SMART) has been successfully flight tested on 5th Oct 2020 from Wheeler Island off the coast of Odisha. All the mission objectives including missile flight upto the range and altitude, separation of the nose cone, release of Torpedo and deployment of Velocity Reduction Mechanism have been met perfectly. Tracking stations (Radars, Electro Optical Systems) along the coast and telemetry stations including down range ships monitored all the events. SMART is a missile assisted release of lightweight Anti-Submarine Torpedo System for Anti-Submarine Warfare operations far beyond Torpedo range.
20. Indigenously Developed Anti-Radiation Missile (RUDRAM)
New generation Anti Radiation Missile (RUDRAM) was successfully Flight tested on 9th Oct 2020 onto a radiation target located on Wheeler Island off the coast of Odisha. The missile was launched from SU-30 MKI fighter aircraft. The RUDRAM is first indigenous anti-radiation missile of the country for Indian Air Force (IAF), being developed by DRDO. The missile is integrated on SU-30 Mk-I fighter aircraft as the launch platform, having capability of varying ranges based on launch conditions. The RUDRAM hit the radiation target with pin-point accuracy. The missile is a potent weapon for IAF for Suppression of Enemy Air Defence effectively from large stand-off ranges.
21. Industry Support Measure by DRDO
To encourage more participation of Indian industry, including Start-ups and Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs) in Defence Research & Development (R&D) for achieving ‘Atmanirbhar Bharat’, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh released a new version of Defence Research and Development Organisation (DRDO) Procurement Manual 2020 (PM-2020) in Oct 2020. In addition as measure to support indigenous industry, requirement of ‘Performance Security’ for ‘Development Contracts by DRDO has been waived off. However, Warranty Bond would continue to be obtained from successful development partner to cover the DRDO interest during the warranty period.
22. Final User Trial of NAG Missile
Final user trial of 3rd generation Anti Tank Guided Missile (ATGM) NAG was carried out on 22nd Oct 2020 from Pokhran range. The missile was integrated with the actual warhead and a tank target was kept at designated range. This was launched from NAG Missile Carrier NAMICA. The missile hit the target accurately defeating the armour.
23. Successful flight test of enhanced version of PINAKA rocket system
Enhanced PINAKA rocket, developed by DRDO has been successfully flight tested from Integrated Test Range, Chandipur off the coast of Odisha on 4thNov 2020. Development of Enhanced Pinaka system was taken up to achieve longer range performance compared to earlier design with reduced length.
24. DRDO Developed Fire Detection and Suppression System for Buses
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari witnessed the demonstration of Fire Detection and Suppression System (FDSS) developed by DRDO for Passenger Buses at DRDO Bhawan on 9th Nov 2020. Demonstrations were given on Water Mist Based FDSS for Passenger Compartment and Aerosol Based FDSS for engine fire. DRDO's Centre for Fire Explosive and Environment Safety (CFEES), Delhi has developed the technology, which can detect the fire in passenger compartment in less than 30 sec and then suppresses it in 60 sec thereby reducing the risk to life and property to a significant extent.
25. QRSAM Missile System Achieves Major Milestone
Quick Reaction Surface to Air Missile (QRSAM) System has achieved a major milestone by a direct hit onto a Banshee Pilotless target aircraft at medium range & medium altitude. The missile launch took place from ITR Chandipur on 13th Nov 2020 off the Odisha Coast. The missile uses all indigenous subsystems. In yet another successful flight test on
17th Nov 2020 the QRSAM tracked the target accurately and successfully neutralised the airborne target. The flight test was second in the series. This test was carried out once again, against the high-performance Jet Unmanned Aerial Target, which simulates an aircraft.
26. Successful Trials of 5.56x30 mm Joint Venture Protective Carbine
DRDO designed 5.56x30 mm Protective Carbine has successfully undergone the final phase of User trials on 7th December 2020 meeting all the GSQR parameters. This has paved the way for induction into the services. This was the last leg of trials in a series of User trials which have been carried out in extreme temperature conditions in summer and high altitudes in winter. JVPC has successfully met the performance criteria of reliability and accuracy in addition to quality trials conducted by DGQA.JVPC has key features like high reliability, low recoil, retractable butt, ergonomic design, single hand firing capability, and multiple Picatinny rails etc. These features make it very potent weapon for Counter Insurgency/Counter Terrorism operations.
27. Quantum Communication between two DRDO Laboratories
Secure communications are vital for defence and strategic agencies world over and distribution of encryption keys from time to time is an important requirement in this context. Sharing of keys over the air or wired links requires encryption, which in turn requires encryption keys to be pre-shared. Quantum based communication offers a robust solution to sharing the keys securely. DRDO undertook the project for development of this technology. A milestone of this project was achieved on 9th Dec 2020 when DRDO developed Quantum Key Distribution (QKD) technology underwent trials in Hyderabad between two DRDO labs, to show secure communication.
28. 2.28 Inauguration of Hypersonic Wind Tunnel at DRDO Hyderabad
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh visited DRDO’s Dr APJ Abdul Kalam Missile Complex during his visit to Hyderabad on 19th Dec 2020. On this occasion, Raksha Mantri inaugurated the advanced Hypersonic Wind Tunnel (HWT) test facility. The state-of-the-art HWT Test facility is pressure vacuum driven enclosed free jet facility having nozzle exit diameter of 1 meter and will simulate Mach No 5 to 12. After USA and Russia, India is the third country to have such a large facility in terms of size and operating capability. It is an indigenous development and an outcome of synergistic partnership with Indian industries. The facility has the capability to simulate hypersonic flow over a wide spectrum and will play a major role in the realization of highly complex futuristic aerospace and defence systems.
29. Memorandum of Understanding (MoU)
DRDO signed the MoU with Gujarat University, Ahmedabad and Institute of Infrastructure Technology Research and Management (IITRAM), Gandhinagar for induction of Defence Technology courses at B Tech level.
30. DRDO’s Initiatives during COVID Pandemic
DRDO undertook product development on war footing to fight COVID-19 pandemic. DRDO developed 19 technologies and more than 100 products which include PPEs, Hand Sanitizer, UV Blaster, Germi Klean and the like, which have direct utilization to combat COVID 19. These technologies and products are hosted on DRDO website (https://drdo.gov.in/message-board/drdo-fight-against-covid-19) and transferred to Indian industry with zero ToT fees.
31. Establishment of three dedicated COVID-19 Hospitals
DRDO established three dedicated COVID hospital at Delhi, Patna and Mujaffarpur for strengthening the medical infrastructure therein. Sardar Vallabhbhai Patel Covid Hospital is DRDO’s 1000 bed facility, which was made operational on 5th July 2020 with a mandate to treat COVID-19 positive patients from Delhi and other states. DRDO has increased the number of ICU beds to 500 in Sardar Vallabhbhai Patel Covid Hospital at Delhi Cantonment on the advice of Union Government in view of the rising number of cases in Delhi NCR. All the beds are provided with oxygen support. Apart from this, 500 bed Covid Hospitals with 125 ICU beds, set up by DRDO in Bihar at Patna and Muzaffarpur respectively.
32. Development of Virology Research Lab
DRDO also developed Virology Research Labs for testing of COVID in various locations like Gwalior, Tezpur, Leh and Delhi and also deployed its qualified manpower and infrastructure to the State Government for strengthening their COVID testing capabilities.
DEPARTMENT OF DEFENCE PRODUCTION (DDP)
Promoting the role of private sector in Defence Production
i. Green Channel Status Policy (GCS)
(a) Large Scale Industries with turnover of ≥ Rs 500 crore and having made profit in at least 03 out of last 05 years are eligible to apply for GCS provided they have proper QMS in place. Green Channel Status will be awarded to the firm, if found eligible, for a period of 05 Years. Under this scheme also, the firm will supply stores directly to consignee without DGQA inspection.
(b) Green Channel Status granted to14 Firms have so far. Details of companies/firms who have been granted Green Channel Status, along with details of specific products are given below:
Sl. No.
Name of the Firm
Date from which GCS granted
(a)
M/s BEL, Bengaluru
30/01/2019
(b)
M/s Bharat Petroleum Corp. Ltd, Mumbai
24/06/2019
(c)
M/s Hindustan Petroleum Corp. Ltd Mumbai
15/10/2019
(d)
L & T Valves Ltd, Chennai
21/11/2019
(e)
M/s Bharat Forge Ltd, Mundhwa, Pune
24/06/2020
(f)
M/s BEL, SBU MilCom
16/09/2020
(g)
M/s BEL Bengaluru/SBU NS1
16/09/2020
(h)
M/s BEL Bengaluru/ SBU NS II
16/09/2020
(i)
M/s Machilipatnam
27/10/2020
(j)
M/s BEL, Bangalore
10/11/2020
(k)
M/s BEL, Pune
10/11/2020
(l)
M/s BEL, Panchkula
10/11/2020
(m)
M/s BEL, Navi Mumbai
27/11/2020
(n)
M/s L&T Defence, SSC Talegaon
27/11/2020
ii. Scheme for Self-Certification of DPSUs and Private Vendors-2019
(a) Under the scheme, the firm will supply stores directly to consignee without DGQA inspection. It encourages them to assume direct responsibility to sustain and improve the standard of Quality. DGQA has been entrusted the responsibility of implementing the scheme. At present, for the most part, the supplies affected by the DPSUs and those of the Pvt Vendors are subjected to Quality Assurance by DGQA as per contracted norms. In light of Govt. reiterating self-reliance in the manufacture of defence products, the Self-certification scheme assumes greater significance.
(b) Three firms so far have been awarded Self Certification status under the new scheme. Details are as follows:-
(c)
Name of Firm
Date of certification
M/s IOCL, MUMBAI
22/07/2020
M/s TATA MOTORS LTD
26/08/20
M/s BEML, Bengaluru
28/08/20
(c) DGAQA has developed Quality Rating Model to grant of self-certification for in-process tasks and thus reduce DGAQA control points to higher Quality Rating Manufacturers. The model was devised jointly by HAL, IAF and DGAQA based on Policy of UK Military Aviation Authority (MAA), Government Mandatory Inspection Points (GMIP) of NASA and International Aerospace Quality Group (IAQG) Supplier Capability Evaluation and Assessment Model.In initial phase, this model is being implemented at Aircraft Manufacturing Division HAL Nasik, MRO Helicopter Division HAL Bengaluru and Avionics Division HAL Korwa.
iii. Foreign Direct Investment:
DPIIT vide Press Note No. 4(2020 Series) dated 17.09.2020 notified revised FDI policy wherein FDI in Defence has been allowed under automatic route upto 74% and above 74% through government route wherever it is likely to result in access to modern technology or for other reasons to be recorded.
iv. Industrial Licensing:
Industrial Licenses are issued in Defence sector by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) and Ministry of Home Affairs (MHA) under Industries (Development and Regulation) Act, 1951 and Arms Act, 1959. Industrial License applications are forwarded by DPIIT and MHA to DDP for comments. More than 500 licenses have been issued so far.
INNOVATION IN DEFENCE
i. Innovations for Defence Excellence (iDEX) launched in 2018 with the objective of bringing startups to innovate, develop technology and solve problems related to defence and aerospace, has launched Defence India Startup Challenges (DISCs)-1, 2, 3 and 4 where close to 1000 Startups have participated, 29 challenges have been issued and 55+ winners declared. Since June 2019, 38 Contracts have been concluded with the iDEX winners for development of futuristic products.
ii. During DISC 4 launched in Sept 2020, a unique initiative interim of “iDEX 4 Fauji” was also launched which supports innovations identified by members of the Indian Armed Forces and would enable seeking ideas from the soldiers/ field formations.
iii. The Product Management Approach (PMA) guidelines were also released and adopted by Defence Innovation Organisation (DIO) and are first of their kind which intends to monitor product development milestones achieved by iDEX winners against the requirements set by the Services/ DPSUs/ OFB.
ATMA-NIRBHARATA WEEK IN DEFENCE
DDP celebrated Atma-Nirbharata week in Defence between 7th-14th August 2020 to promote indigenous development of materials & equipment to achieve Self-reliance in Defence manufacturing. During the week, Hon’ble Raksha Mantri inaugurated the modernization/up-gradation of facilities and new infrastructure creation at DPSUs & OFB. The details of activities undertaken are tabulated below:
Org
Equipment/ Products
Facilities
MoU/ EoI/ RFP
DDP
Launch of SRIJAN Indigenisation portal
OFB
(i) Nag Missile Carrier (NAMICA)
(ii) 14.5 mm Anti Material Rifle
(iii) 8.6x70 mm Sniper
(iv) Upgraded Commander‘s Thermal Imager Cum day Sight for T90
(i) Modernisation of E-24 building at OLF, Dehradun
(ii) Pinaka Rocket Complex at Ordnance Factory Chanda
(iii) Assembly and testing facility for SRCG 12.7 mm at OF, Trichy
HAL
(i) 150th Do-228 manufactured aircraft
(ii) HAL-IISc Skill Development Centre
Handing over of 500th Al-31FP overhauled engine, HAL
Indigenisation of 46 items under Make-II having total value of Rs. 100 Cr
BEL
(i) Linear Variable Differential Transducer (LVDT)
(ii) 1kW Transmitter Aerial Switching Rack
Launch of Maareech Integration Facility
Indigenisation of 5 items having total value of Rs. 31 Cr
BEML
(i) Dump Truck - 150 TON
(ii) Super Giant Hydro Electric Excavator – 180 Ton
(iii) Medium Bullet Proof Vehicle (MBPV) -MK-II
(iv) Heliportable 100 HP DOZER
Industrial Design Centre at Bengaluru
(i) MoU on development of UAVs with IIT, Kanpur
(ii) MoU on development of AI products with NASSCOM, Bengaluru.
BDL
Konkurs Missile & Launcher Test Equipment (Version-II)
(i) Seeker Facility Center (SFC) – IIR & RF at kanchanbagh
(ii)Warheads Production Facility at Bhanur
Indigenisation of 11 items under Make-II having total value of 15 Cr.
GRSE
Portable Assault Bridge
Capability Enhancement at Raja Bagh Dockyard
GSL
Indigenized Gear Boxes for OPVs
Inauguration of new State of the art Steel Preparation Shop
MoU with IIT Goa for AI, IoT-CFD &other technology related fields
MDL
Underwater Remote Operated Vehicle
MoU for indigenous refurbishment and development of main motor of SSK Class Submarines with Medha Servo Drives Pvt Ltd
MIDHANI
Launching of Center of excellence
INDIGENIZATION:
i. Launch of SRIJAN Indigenisation portal: Pursuant to Atmanirbhar Bharat announcement, DDP/MoD has developed an indigenization portal, srijandefence.gov.in, as “opportunities for Make in India in Defence”, which will give information on items that can be taken up for indigenization by the private sector. On this portal, DPSUs/OFB/SHQs can display their items which they have been imported or are going to import which the Indian Industry can design, develop and manufacture as per their capability or through joint venture with OEMs. The information about item is displayed in a structured way, which includes item name, image and specification, values of imports, NATO Classification (indicative), etc. The portal also has search facility. The portal As on date, Defence PSUs/OFB/SHQs have displayed around 6590 items. Pvt. Industry has shown interest for indigenisation of 802 items.
ii. The Department has set a target to indigenize 5000 spares currently being imported. For FY 2020-21, 1502 items are targeted to be indigenized, out of which 849 items have been indigenized as on date.
DEFENCE OFFSET POLICY 2020:
i. Defence Offset Guidelines 2020 have been promulgated on 30th September 2020 as part of the Defence Acquisition Procedure 2020. The thrust of the Guidelines is to have enabling provisions to attract investments and technology through offsets to enhance capabilities in the domestic Defence manufacturing sector and promote the “Make in India” initiative. The salient features introduced in the revised guidelines include:
Text Box: Ø Offset provisions to apply on Capital Acquisitions of Rs. 2000 Cr or moreØ Quantum of offset to be 30 % of the estimated acquisition cost.Ø Offset/ obligation to be discharged through Indian Offset Partner (IOP) – Pvt. industry/ DPSUs/ OFB / DRDOØ Vendors free to select their IOPØ Streamlined list of eligible productsØ Higher preference for purchase of defence product as compared to components.Ø Multiplier of 1x for products/ systems, 0.5x for components and 1.5x for MSMEØ Investment Multipliers are 1.5x in defence manufacturing, 2x in defence industrial corridor, 2x for ToT to Indian Enterprise, 3x for ToT to OFB/ DPSUs, 4x for critical technology.
DEFENCE EXPORT:
i. Revised Standard Operating Procedure (SOP) for the export of military stores on 09 Jan 2020 with the following amendments:-
(a) The requirement of Original End User Certificate (EUC) in hard copy prior to issue of Export Authorisation for parts and components has been dispensed with.
(b) The requirement of Government Signed EUC in cases of Engineering Exports (ToT related to Munitions list items) to Wassenaar Arrangement Countries has been dispensed with.
(c) Export of complete systems/ platforms/ sub-systems will be allowed without the requirement of submission of Government signed EUC for participation in Tender/Exhibition and Testing and Evaluation. This would be subject to submission of an undertaking committing return of the items and for non-disclosure of any information which could lead to Transfer of Technology.
(d) Powers delegated by MHA to this department for issuance of Export Licence under Arms Rules 2016 have also been notified in the SOP. Requirement of Industrial License for issuance of Export License under Arms Rules and Format of application for Export License under Arms rules have also been notified in the SOP
“Defence Exports and Export Authorisations”: The value of defence exports in the past five years is as under:
(Value in Rs Cr)
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
As on date
Total Export (in Rs. Crores)
1941
2059
1522
4682
10746
9116
5711
No. of Authorizations issued
42
241
254
288
668
829
633
* The value mentioned includes actual export by DPSUs and value as per authorisations issued by DDP (EPC) to private firms and SCOMET (other than Cat.6).
ii. Defence Attache Scheme to promote export: The Government has introduced a new scheme to promote defence exports through Defence Attaches to their countries of affiliation. Under this scheme, Rs 2 Cr was allocated in FY 2019-20 for export promotion in 34 countries. For the year 2020-21, 2.01 Crs. has been allocated.
iii. Webinars with Friendly Foreign Countries (FFCs) In order to boost defence exports, webinars are being organized with Friendly Foreign Countries (FFCs) so as to enhance defence co-operation between India and these countries. Senior MoD officials and delegates of Industry from India and concerned country participate in the webinar. B2B interactions between industries of countries take place during the Expo which is organized along with the webinar. Till date webinars have been held with 14 countries viz. Israel, Cambodia, Kazakhstan, UAE, Myanmar, Indonesia, Uzbekistan, Bangladesh, South Africa, Nigeria, Australia, Turkmenistan, Brazil and Maldives. During webinar with Israel a Sub Working Group (SWG) on Defence Industrial Cooperation between India & Israel was announced and an MoU was signed. Webinar with Nepal is also likely very soon.
iv. Defence Export Promotion Scheme.
(a) Scheme for promotion of Defence Export was issued by Min of Defence. The scheme provides for two options to prospective Defence exporters to request for a certificate from DQA/DGAQA/DGNAI and other DDP notified agencies in respect of Defence equipment/systems indicating “Fit for Indian Military Use” or “Tested and Certified against the QR provided by the prospective Indian Defence Exporter/Manufacturer”, for improving the marketability of their products globally. An SOP for ‘Certification, Testing and Certification under Defence Exports Promotion Scheme’ has been promulgated on 06 Mar 2019.
(b) 04 firms have been awarded a total of 10 (Ten) certificates, under Option-I ‘Fit for Indian Military use’ under this scheme.
Option-I: Fit for Indian Military Use Certification
Name of Firm
Name of Eqpt
No of certificates
Date of Certification
Bharat Forge Ltd
Light Strike Vehicle
01
18/10/19
L&T Defence
40mm L-70 Gun Upgrade
01
18/10/19
JCB Ltd
Excavator 7/12 Ton
01
03/02/20
Tata Motors Ltd
07 Types of certificate for various vehicles
07
28/02/20
Outreach Events
(A) DEFEXPO 2020:
i. The 11th edition of DefExpo-20 was organized from 05-09 Feb 2020 at Vrindavan Yojna, Lucknow, UP. The theme of the event was “Digital Transformation of Defence”. This exposition was the biggest ever since its inception and saw an unprecedented interest and participation at the Minister Level, Foreign delegations and both the Foreign and Indian industry presence. The highlights of event are as under :-
· A total of 35 Foreign Ministers attended the exhibition and the first ever India-Africa Defence Conclave was also conducted (in coordination with MEA) on the sidelines of the exhibition with participation of 12 African Country Defence Ministers.
· The first time ever the exhibitor participation was over 1000 exhibitors with presence of 856 Domestic companies and 172 foreign companies.
· Another first ever, was the dedicated MoU signing event ‘Bandhan’ which received tremendous interest from the industry and resulted in forging of 200 partnerhips and 18 ToTs (excluding 14 MoUs signed between Russian defence majors and Indian military firms under a framework of Inter-Governmental Agreement (IGA) at the 5th round of India-Russia Military Industrial Conference (MIC).
· Handing over of Eighteen (18) Licensing Agreements by DRDO to the private industries.
· The participation of the MSMEs was also doubled from previous edition with 291 participating MSMEs during DefExpo 2020.
(B) Aero India 2021:
i. The 13th edition of Aero India-2021, an International exhibition on Defence, Aerospace, Civil Aviation, Airport Infrastructure and Defence Engineering is scheduled to be held from 03-05 Feb 2021 at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru. On 07th October 2020, Hon’ble Raksha Mantri hosted the Ambassadors’ Round Table Virtual Conference for Ambassadors’/Heads of Foreign Mission at New Delhi. Conference was attended by 79 foreign countries &200+ delegates.
BORDER ROADS ORGANISATION
1. Summary of Works.
S/No
Items
A/U
Achievement upto Nov 2020
(a)
Formation Works
Km Eqvt Cl 9
1192.84
(b)
Surfacing works
Km Eqvt Cl 9
2340.67
(c)
Permanent Works
Cr
1819.38
(d)
Tunnel
Cr
623.63
(e)
Major Bridges
Mtr
2683.54
(f)
Resurfacing
Cl-9
2508.47
2. Completion of Strategically Important Roads. The following strategically importantroads have been completed during this period.
S/No
Road
In Kms
State
(i)
Sumna-Rimkhim
14 Kms
Uttarakhand
(ii)
Gastoli-Rattakona
17.95 Kms
Uttarakhand
(iii)
Malari-Girthidobla
19 Kms
Uttarakhand
(iv)
Poari-Pooh
56 Kms
Himachal Pradesh
(v)
Tato-Manigong-Tadagade
85.98 Kms
Arunachal Pradesh
(vi)
Mahe-Chusul
77.63 Kms
Ladakh Union Territory
3. Connectivity of L-D-Y Rd.Connectivity of strategically important 52 km Lungro GG-Yangtse Road was made through most uncongenial, stiff hilly terrain with steep gradient in remote High-Altitude Area in Arunachal Pradesh in the AoR of Project Vartak.Road was made open for traffic on 23 Oct 2020.
4. Sela Tunnel.Work on Sela Tunnel on road to Tawang is in full swing &is likely to be completed in Nov 2022. Tunnel will reduce road length by 9.24 Km.
5. Brahmaputra Tunnel.Construction of Brahmaputra Tunnel (under water) of length 12.30 Km has been conceived to achieve connectivity between North and South bank of Brahmaputra River. The contract for preparation of DPR has been awarded on 03 Jul 2020. DPR for construction of Brahmaputra Tunnel is likely to be completed by Sep 2021.
6. Connectivity Restoration through
(a) BRO restored the connectivity through an alternate bridge for traffic on Munsiyari-Milam road in Pithoragarh District of Uttarakhand State on 27 Jun 2020.
(b) BRO restored the connectivity through a main bridge over Sikam Sibu stream on the Aalo-Menchuka road in Shi-Yomi District of Arunachal Pradesh State on 29 Jun 2020 as the original bridge was washed away in Jun due to heavy landslides thereby snapping the surface communication of the newly created District from the rest of the State.
7. Outsourcing of Works. Adoption of Engineering Procurement Construction (EPC) mode of execution has been approved by Ministry of Defence D (BR-I) on 29 Aug 2017. Accordingly, outsourcing of 42 road stretches through EPC mode of execution has been identified. Progress of contract action for preparation of DPR is as under:-
S/No
Description
Status as on
30 Nov 2020
(i)
Tender Accepted for Preparation of DPR
42
(ii)
Tender under process for Preparation of DPR
-
Total
42
(a) GS/MOD Works. Details of civil work awarded is as follows:-
SN
Name of Road & Stretch
Length (in Km)
1
Sela Tunnel & Approach Road on B-C-T Road Km 229 to Km 247.60
Tunnel-2.265 & Approach Rd-9.775
2
Impvt of Balipara-Charduar-Tawang from Cl-9 to NHDL Km 70.00 to Km 88.00
18
3
Construction of / Up-gradation of road Barmer-Chautan-Kelnor to NHDL specifications between Km 8.15 to Km 72.50 awarded on 06 Aug 2020.
64.35
4
Construction / Up-gradation of road Rajauri- Thanamandi-Surankot to NHDL specification between Km 3.900 to Km 56.951 of length 53.951 Km (Design Chain-age 3.900 to 59.420 of length 55.52 Km) awarded on 22 Oct 2020.
55.52
(b) MORT&H Works.
(i) Works through EPC mode for total of 155 Km (10 stretches) on Chardham Yatra Projects on Road Joshimath-Mana, Rishikesh –Dharasu and Dharasu –Gangotri Roads for Rs 1233.28 Cr is under progress.
(ii) Works through EPC mode for up-gradation of road Akhnoor-Poonch from Km 74.350 to Km 90.150 to National Highway Double lane (NHDL) specs with paved shoulders for Rs 63.15 Cr has been awarded on 04 Feb 2020 and work has started.
8. Commencement of Work of Nechiphu Tunnel. Work on 450 mtr long Nechiphu tunnel has commenced. The foundation stone was laid by Hon’ble Raksha Mantri Shri Rajnath Singh through video conference on 12 Oct 2020.
9. Opening of Important Passes. Snow clearance works were carried out by BRO during the nationwide lock down across the country. In spite of record snowfall, dedicated effort, advance planning, optimum deployment of resources, use of modern equipments and high level of motivation ensured that important passes were opened well before the average opening dates each year. Status of opening of important passes is as under:-
S/No
Passes
Altitude(Ft)
Roads
Opening date
2019
2020
(a)
Razdhan
11,672
Bandipur-Gurez
06 May
13 Apr
(b)
Zojila
11,575
Srinagar-Leh
28 Apr
15 Mar
(c)
Rohtang
14,216
Manali- Leh (12 Jun 2019/18 May 2020)
19 May
25 Apr
(d)
Baralachla
16,047
12 Jun
18 May
(e)
Taglangla
17,582
25 May
15 Mar
(f)
Lachungla
16,616
30 May
20 Mar
(g)
Nakeela
16,170
17 May
10 Mar
(h)
Rimkhim
14,239
SumnaRimkhim
30 May
07 Apr
(j)
Niti
15,269
Kurkuti-Niti
07 May
24 Apr
(k)
Mana
18,500
Mana –Mana Pass
30 Jul
01 Jul
(l)
Sonam
12,887
Nelong-Naga –Sonam
05 May
21 Apr
10. Rescue Operation. On 28 Nov 2020, a SUV with six passengers got stuck at Zojila Pass due to snow avalanche on Srinagar- Kargil - Leh Road. Portion of the Car could be partially seen stuck in the snow. Personnel of Project Beacon rescued the stranded passenger on same day and saved six lives. Vehicles were also evacuated from the avalanche spot and the road was opened for traffic.
11. Completion /Inauguration of Roads, Bridges and Tunnels.
(a) Inauguration of the Link Road to Mansarovar Yatra.The ongoing work on the Ghatibagarh-Lipulekh as part of the MansarovarYatra Route was affected due to COVID-19 lockdown. Required permission was obtained from the State Govt to recommence the work as it is critical to complete formation cutting before the monsoons. Resources were mobilised and concentrated efforts to undertake formation cutting works was undertaken. This achieved initial connectivity of the road on 17 Apr 2020. Hon’ble Defence Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the Link road to Kailash Mansarovar Yatra (such road connected Kailash Mansarovar route to Lipulekh pass) via video conferencing on 08 May 2020.
(b) Tawang Chhu and Sukha bridge. Hon’ble Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu dedicated 50 mtr Tawang Chhu bridge over TawangChhu river in Tawang District and 45 mtr Sukha Bridge over Sukha Nallah in West Kameng District on 23 May 2020.
(d) Breakthrough of Chamba Tunnel.Hon’ble Union Minister Shri Nitin Gadkari witnessed the breakthrough event of Chamba Tunnel underneath busy Chamba town on Rishikesh-Dharasu road via video conference on 26 May 2020.
(d) Puneja and Devika Bridge. Hon’ble Union Minister Shri Jitendra Singh inaugurated 50 mtr Puneja Bridge in Doda District and 10 mtr Devika Bridge over river Devika in Udhampur District via video conferencing on 24 Jun 2020. These strategic bridges will help in smooth passage of Army convoys and vehicles.
(e) Inauguration of “Atal Tunnel, Rohtang”. World’s highest tunnel of length 9.02 Km above 10,000 feet was dedicated to Nation by Prime Minister Shri Narendra Modi on 03 Oct 2020.
(f) Inauguration of 44 Bridges. Raksha Mantri, Shri Rajnath Singh, dedicated to the Nation , 44 bridges of length 3506 meter spread in seven States and union territories through video conference on 12 Oct 2020. The State wise details are as under:-
S/No
State
No of bridges
Total length of bridges (Mtr)
(a)
Ladakh (UT)
08
358
(b)
Jammu & Kashmir (UT)
10
947
(c)
Punjab
04
597
(d)
Himachal Pradesh
02
470
(e)
Uttarakhand
08
390
(f)
Arunachal Pradesh
08
514
(g)
Sikkim
04
230
Total
44
3506
(g) Gangtok-Nathula Alternative Alignment Road. Road Gangtok-Nathula alternative alignment from Km 0.00 to Km 19.35 in Sikkim State has been dedicated to the Nation by Hon/ble Raksha Mantri on 25 Oct 2020.
DEPARTMENT OF EX-SERVICEMEN WELFARE
LANDMARK EVENTDURING 2020:
I. AFFDF-CSR Webinar 2020: Amidst the prevalent COVID-19, the digital platform was utilized and a Corporate Social Responsibility (CSR) Webinar was organized on 04 Dec 2020 to create awareness amongst the corporate houses regarding CSR contribution to AFFDF as given in section 135 of Companies Act 2013 as well as to felicitate the companies which contributed out of their CSR funds to AFFDF. The event was chaired by Hon’ble Raksha Mantri Rajnath Singh which was attended by prominent personalities from PSUs, PSEs and Fortune 500 companies participated wherein the challenges faced by the ESM was highlighted and appeal was made to corporate world to come forward and support the cause of welfare and rehabilitation of ESMs & their dependents.
II. ACHIEVEMENTS DURING THE YEAR 2020
1. WELFARE - KSB
(a) Vide gazette notification dated 6.5.2020 , the nomenclature of the Army Battle Casualties Welfare Fund (ABCWF) has been changed to Armed Forces Battle Casualties Welfare Fund (AFBCWF) and extended the scheme to the Battle casualties of Air Force and Navy also to include all the three services. The additional ex gratia amount has also been enhanced from the existing Rs 2 lakh to Rs 8 lakh per Battle Casualties (Fatal), Battle Casualties (Disability 60% and above) and Battle Casualties invalided out due to Disability. For Battle Casualties (Disability less than 60%), the additional ex gratia amount has been enhanced from Rs 1 lakh to Rs 4 lakh per casualty.
(b) An MoU was signed and executed on 15th Oct 2020 between Kendriya Sainik Board and Shree Cement Ltd to provide free cement manufactured at its owned cement plants to build one house in a plot size area upto 4000 sq.ft. by the next of kin (NOK) of Armed Forces Martyrs (Battle Casualty – Fatal only) in last twenty years i.e wef 01 Jan 1999 to 01 Jan 2019.
2. RESETTLEMENT: DGR
(a) An MOU has been signed between DGR and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries (FICCI) on 27.1.2020 to increase representation of ‘Corporate Sector’ in Job Fairs for increasing their employment avenues/vacancies for ESM.
(b) Guidelines have been issued on 6.2.2020 for the Scheme to provide ESM manpower for ‘Technical Services’ to Government Establishments/Complexes through DGR Empanelled State ESM Corporations.The new scheme will open up new employment avenues for ESM.
(c) Notification regarding grant of ESM status to Short Service Commissioned Officers who took premature retirement after completing initial period of engagement was issued on 16.2.2020.
3. HEALTHCARE– ECHS
(a) AYUSH system of treatment in 4 ECHS Polyclinics of Delhi/NCR was introduced w.e.f 13.01.2020 on a pilot basis.
(i) Vide MoD, DoESW Order No. 22D(06)/2019/WE/D(Res) dated 3.2.2020 following provisions followed by CGHS in referral system have been adopted for Ex-servicemen Contributory Health Scheme (ECHS):-
(a) Referral has been simplified by making provision like consultation with Specialist/listed investigation at private empanelled hospitals to be valid for 30 days upto 3 consultations &for 3 different specialists during a single visit.
(b) Beneficiaries aged 75 years and above may take direct OPD treatment from specialists in private empanelled hospitals.
(c) Critically ill beneficiaries who have undergone Cardiac Surgery, Organ Transplant or are suffering from Cancer/End Stage Renal Disease/Auto Immune Disorders/Neurological Disorders may take follow up treatment at private empaneled hospitals after getting permission for it, but without any need for further validation.
(ii) The Rules regarding employment of contractual employees in ECHS polyclinics have been revised to allow recruitment of doctors and para medical staff on part time basis in order to overcome shortage in these grades due to non availability of full time personnel, vide MoD letter No dated 5.2.2020.
(iii) In consonance with the provisions of Ministry of Health and Family Welfare OM No 4-24/96-C&P / CGHS(P)/EHS dated 1.1.2020, cases of disability in respect of sons of ECHS beneficiaries occurring after attaining the age of 25 years can also be considered as dependants for availing medicare under ECHS subject to fulfillment of certain conditions laid down in Ministry of Health and Family Welfare OM No 4-24/96-C&P / CGHS(P)/EHS dated 7.5.2018 vide MoD Order No 18(77)/2017/WE/D(Res-1) dated 8.7.2020.
4. PENSION POLICY
(a) It has been decided by Government vide order issued on 16.7.2020 that Invalided Pension would henceforth also be admissible to Armed Forces personnel with less than 10 years of qualifying service in cases where personnel are invalided out of service on account of any bodily or mental infirmity which is neither attributable to nor aggravated by Military Service.
(b) Vide MoD letter No. 1(13)/2016/D(Pen/Policy) dated 21.02.2020, benefit of MoD letter No. 1(8)/2008-D(Pen/Policy) dated 12.06.2009 (pertaining revision of pension of post-1.1.2006 retired Havildars who were granted Honorary rank of Naib Subedars) has been extended w.e.f 1.1.2006 to pre-2006 retiree Havildars who were granted Honorary rank of Naib Subedars. Further, Pension tables meant for Honorary Nab Subedar (HNS) vide MOD letters dated 8.3.2010 and 17.1.2013 granting revised pension from 1.7.2009 and 24.9.2012 respectively were quashed and fresh tables were prepared granting enhanced pension to the pre 2006 retired HNS from 1.7.2009 and 24.9.2012. Pension of pre-2006 retired Honorary Naib Subedar has been revised at minimum of Rs. 8330/- w.e.f 1.1.2006 with financial implications of Rs. 1816.92 crore. Approximately, 75,250 pre-2006 retired HNS will be benefited from this decision. This was a long pending demand of pre-2006 retired HNS. With the issue of this order, it is expected that court cases pending/being filed on this issue will come down.
(c) It has been decided vide DESW letter No. 14(02)/2019/D(Pen/Pol) dated 5.10.2020 that the conditions of minimum requirement of 7 years of continuous service for grant of enhanced rate of Ordinary Family Pension has been done away with for Armed Forces personnel who died/invalided out even with less than 7 years of qualifying service. Further Defence Forces personnel who died within ten years before the 1st day of October 2019 without completing continuous service of 7 years, his family shall also be eligible for family pension at enhanced rates w.e.f. 1.10.2019.
NATIONAL CADET CORPS
1. Camp Training.
(a) ATC/CATCs 1500 camps @ 500 Cadets each camps conducted in the year. Approximately 7.5 lakh Cadets participate. The same could not be conducted this year due to COVID-19 restrictions.
(b) EK Bharat Shrestha Bharat (EBSB). 35 camps conducted involving 20,400 Cadets Pan India. There is a plan to increase strength from 100 to 150 Cadets of Guest State Directorate.
(c) Vayu Sainik Camp (VSC). Air Force Central camp strength increased from 592 Cadets to 629 Cadets. Increase in next 4 years has been planned for 68 more Cadets.
(d) Nau Sainik Camp (NSC) Navy Central camp strength increased from 590 Cadets to 612 Cadets. Increase in next 4 years has been planned for 90 more Cadets.
(e) Thal Sainik Camp (TSC). Army Central camp strength increased from 1360 Cadets to 1564 Cadets(151 Cadets).Increase in next 4 years has been planned for 136 more Cadets.
(f) Leadership Camps. 1800 Cadets attend Six such Camps per year.
(g) Rock Climbing Training Camps (RCTC). Four camps for 1080 Cadets per year. 10% increase in strength is now being planned. The same could not be conducted this year due to COVID-19 restrictions.
(h) Republic Day Camp (RDC). Most important NCC camp strength was planned to be Increase from 2070 to 2155 (85 Cadets) this year onwards. However due to COVID-19 restrictions only 26 cadets per directorate, except 4 directorates who feeded 34 cadets, have participated making a total of 495 cadets participating. In the future it is planned to increase strength by 2023 to 2500 Cadets.
(j) Flying Training. 110 Virus SW Microlite induction & absorption has been completed this year. All 50 Air squadron operational to fly now.
(k) Yachting Special Training Camps. 160 Naval Cadets qualified YAI Level I/II/III exams. Increase from one to five nodes has been undertaken. Total Strength in year will be 350 Cadets from this year onwards.
2. Attachment Training.
(a) Increase in Army Attachment by 8000 Cadets, from 20000 to 28000 , IMA attachment from 120 Cadets to 250 and OTA attachment from 50 Cadets to 100 cadets Increase in Overseas Deployment (OSD) by Indian Navy vacancies planned from 20 to 30 Cadets.
(b) OSD with Coast Guard (new) being taken up.
3. Training App Launch. NCC Training App Version 1 was launched by Hon’ble Raksha Mantri on 27 Aug 2020 through an online ceremony. The Application includes Brief on NCC, Syllabus, Precis, Interactive Videos, Frequently Asked Questions and also Query by Cadets. Online training of cadets under guidance of respective ANOs is under progress. Launch of Version 2 of the existing Training App is being planned shortly.
4. EX YOGDAAN by NCC Cadets during Covid-19. NCC cadets provided valuable assistance to the local administrations in educating the local populace about the COVID 19 through EX YOGDAAN. Cumulative employment of Approximately 1,39,145 cadets& 21,067 ANOs has taken place Pan India till date. Over Two Lakh cadets have enrolled for iGOT Training, and completed their training. Kitting and Insurance of cadets is being ensured as per the procedures.
5. Ek Bharat Shreshta Bharat. NCC Cadets of all the State Directorates participated in the online EBSB weekly Camps every month. Till now four such camps have been conducted. During these online webinars are conducted wherein three hours daily interactive sessions based on cultural exchange were organized, between the paired Guest & Host State Directorates cadets. Till now additional themes of AatmaNirbhar Bharat, Fit India Campaign, New Education Policy (NEP) and Swachhata have also been adopted during these camps. A total of 65 camps have been conducted in which 5700 cadets have participated.
6. Tree Plantation Drive. A Tree Plantation Drive was carried out by NCC in Jun-Jul 2020. The theme was “in house & in neighbourhood”.Over 3 .5 Lakhs Saplings have been planted by NCC.
7. International Day of Yoga(IDY) 2020. A total of 10.5 Lakh NCC cadets, Staff and families participated in Yoga From Home on the occasion of IDY 2020.
8. AatmaNirbhar Bharat Campaign. On the occasion of Independence Day, AatmaNirbhar Bharat Campaign was organized pan India by NCC from 01- 15 Aug 20. Approximately 3.59 Lakhs cadets participated and over 14 Lakhs citizens impacted across the Nation.
9. Disaster Management (Flood Relief)NCC Cadets voluntarily participated in the recent Bihar, Kerala & UP Flood Relief works, by assisting the local administration machinery through relief efforts and distribution services in the affected districts, during the Covid-19 times.
10. Fit India Campaign. Fit India Campaign was organized by NCC from 15 Aug 20 to 14 Sep 2020. Over 14.75 Lakhs cadets participated in variety of Fitness based activities including awareness and Approximately 33 Lakhs citizens were impacted across the Nation to include the neighbours, family members and friends. Based on directions of Ministry, Daily Short Runs were also carried by cadets and their family/friends upto 02 Oct 2020(Gandhi Jayanti). Total cumulative, over 59 Lakhs Kilometers were covered during the period.
11. New Education Policy(NEP) Awareness Campaign. NEP campaign was conducted by all State Directorates. A total of 945 webinars were conducted pan India wherein 50411 cadets participated. A total of 33584 social media posts were made by cadets and approximately a population of 2 Lakhs was impacted.
12. Recommendation of the Expert Committee for Identification of Training Areas for NCC Camp Training. The recommendations of the expert committee have been approved by the Ministry of Defence and the same has been fwd to CDS secretariat for further necessary action.
13. Translation of Cadet Précis. All the cadet précis have been translated and uploaded on the NCC website. The same will also be loaded on the NCC Training Application.
14. Constitution Day Youth Club Activities. In pursuance of the directions of Hon’ble Prime Minister, to bring all youth organisations on one common platform, to enhance coordinated action on common themes, Constitution Day Youth Club Activities were conducted from 17 Nov to 14 Dec 2020 will all youth organisations. The campaign was inaugurated by the Hon’ble RM on 17th Nov through video conference. The celebration also included Blood donation activities on 22 November (NCC Day).
15. Kargil Vijay Diwas Webinar. A total of 280 Webinars were conducted by the directorates wherein 3000 Cadets participated.
16. Camp Manual Revision. The Camp Manual for Camp Training has been revised and 1000 copies are being printed for distribution upto the unit level.
17. Swachhta Pakhwada 01-15 Dec 2020 NCC participated in Swachhta Pakhwada in conjunction with all the youth organisations.
18. Swachhata Campaign (14 Sep to 16 Oct 20) 5.5 lakhs Cadets Through 850 webinars.
19. RDC certificates woth hologram New printed certificate pattern with NCC hologram and QR codes have been introduced from RDC 2020 onwards to avoid fraudulent use.
20. During RDC 2020 New badges for RDC camp, Rajpath Contingent and Guard of Honour have been institutionalized.
21. Associated Membership Hockey India. NCC is now associate member of Hockey India. NCC hockey teams will now be able to participate in National level hockey tournaments recognised by it.
22. Training by NDRFThree days capsule will now be conducted for ANOs of each course undergoing training at OTA Kamptee &OTA Gaya.
23. Youth Exchange programme. As part of expansion of the programme seven countries were approached out of which Israel has not been recommended by MEA and Thailand has conveyed its inability to participate in the programme. Correspondence with balance five countries viz. Australia, France, Canada, USA and UK is under progress. Correspondence for signing of MoUs with the already partner countries is in progress.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
চহি লোইশিল্লকপগী রিভিয়ু –দিফেন্স মন্ত্রালয় ২০২০
01 JAN 2021 7:57PM by PIB Imphal
• ভারতী দিফেন্সকী পুৱারিদা অচৌবা ৱারেপ অমা লৌদুনা ২০২০ চহী অসি হৌদোকখ্রে৷ মিলিতরী এফিয়র্সকী দিপার্তমেন্ত অদু শেমগৎখ্রে অমসুং দিফেন্স স্তাফ চীফকী(সি.দি.এস.) মফম অদু থমখ্রে৷ জেনেরেল বিপিন রৱতনা ২০২০গী জনুৱারী ১দা সি.দি.এস.কী ওফিস অদু পাইখ্রে৷ সি.দি.এস. অসিবু রক্সা মন্ত্রীনা ত্রাই-সর্ভিস মেতর পুম্নমক্তা প্রিন্সিপাল মিলিতরী এদবাইজর ওইনা থমখ্রে৷
• ইন্দিয়ন আর্মীনা লাইন ওফ কন্ত্রোল(এল.সি.) অমসুং লাইন ওপ একচুয়েল কন্ত্রোল (এল.এ.সি.)দা য়েক্নবশিংবু মাই পাক্না লান্থেংখ্রে অমসুং কাউন্তর ইন্সর্জেন্সী (সি.আই.)/কাউন্তর তেরোরিস্ত (সি.তি.) ওপরেসন কয়ামরোম মাই পাক্না পাংথোকখ্রে৷
• গলৱান তমপাক্তা ভারতকী ঙমখৈ ঙাকখিবা অসিনা হন্দক চহী অসিদা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী খ্বাইদগী মশক নাইরবা খুদম অমা ওইরি অমসুং মসিদা থৌনা ফরবা ভারতকী লান্মী ২০ থৱাই কৎখি৷
• লমখৈদা লৈরিবা ফিভম অসি হোংহন্নবা হোৎনরকপা অসি ভারতনা য়াবা ঙম্লোই হায়না চাইনাদা হায়খ্রে অমসুং ভারতনা মহাক্কী মনিং-মখা তম্বা অমসুং লমখৈগী ওইরিবা অপুনবগী শক্তম অসি ঙাক শেন্দুনা লৈগনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
• মতুং তারকপদা ভারতকী লান্মী অসি শেম শাদুনা লৈনবা কেপাবিলিতী দিবেলপমেন্ত অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবশিং অদু মেনশিন্ননবগীদমক বদজেতরীদা থম্লম্বা অথিংবশিং অদু লৌথোকখ্রে৷
• রাফেল এয়রক্রাফত নিপান ইন্দক্ত তৌখ্রে অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২০দা ওপরেসন তৌখিবা অসিনা বারতকী মনিং মখা তম্বদা শিক্নরিবা লৈবাকশিংদা অকনবা মেসেজ অমা পীখ্রে৷ মহাক্কী ৱাল্দ ক্লাস কেপাবিলিতী লৈবা অসিনা রাফেল এয়রক্রাফত অসিনা ভারতকী নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি৷
• সুপরসোনিক বহ্মোস এয়র মিসাইলগী এয়র বর্জন অদু সু-৩০ এম.কে.আই.কা হাপচিনখ্রে৷
• ইন্দিয়ন নেভীদা মপু ফানা লান্থেংনবা ঙম্লবা এন্তি-সবমেরিন ৱার্ফেয়র(এ.এস.দবল্যু.) স্তিল্থ কোর্বেত অমা ওইরিবা i) আই.এন.এস. কভারত্তি(পি৩১) হাপচিল্লকপা অমসুং লানগী জহাজ ii) আই.এন. এল.সি.য়ু. এল৫৭ হাপচিল্লকপা অসিনা ইন্দিয়ন নেভীগী মপাঙ্গল অসি হেন্না ফগৎহল্লে৷
• কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা নোর্মেল হ্যুমেন এক্তিবিতীশিং অসিদা অকাইবা পীরে অমসুং শেল-থুমগী ফিভম অসি মওং অমদা শাথিনা অকাইবা পীদুনা ২০২০ চহী অসি মালেম অসিগী ওইনা খ্বাইদগী মশক মঙাল থোক্তবা চহী অমা ওইহৌরগনি৷ খুদোং থীবা চহী অমা ওইরবসু সরকার অসিনা ক্রাইসি অসি খুদোংচাবা অমা ওইনা ওন্থোক্নবা হোৎনখ্রে৷ মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ভারতকী শেল-থুম অসি চাওখৎলক্নবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা অত্ম নির্ভর ভারত অভিয়ন লাওথোকখিবনি৷
• দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা পোৎ-চৈশিং অমসুং ইক্যুইপমেন্তশিং ইন্দিজিনিয়র্স্লী পুথোক্লিবা অসি য়োকখৎপা ওইনা ২০২০গী ওগস্ত ০৭তগী ১৪ ফাওবা ‘অত্ম নির্ভর্তা’চয়োল পাংথোকখ্রে৷ লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অসি মোদর্নাইজ তৌদুনা অপগ্রেদ তৌখ্রে অমসুং দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দশিংনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমদুনা লোঞ্চ তৌখ্রে৷
• ইন্দিয়ন নেভীগীদমক ওর্দর তৌরিবা জহাজ ৪৩ অসিগী মনুংদা ৪১দি ইন্দিজিনিয়র্স্লী শারিবনি অমসুং ইন্দিজিনিয়র্স্লী শাগদৌরিবা জহাজ ৪৪ অমসুং সবমেরিনশিং অসিগীদমক এ.ও.এন. লৈ৷
• মখোয়গী ইফিসিয়েন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী অদু হেন্না ফগৎনবা ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দকী কোর্পোরেতাইজেসন হৌদোকখ্রে৷
• দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা লৈরিবা ফোরেন্দ দাইরেক্ত ইনবেস্তমেন্তগী লিমিত অদু ৪৯%দগী ৭৪% ফাওবা হেনগৎলকখ্রে৷
• মশা মরোমদা লেপচবা ঙম্নবা দি.আর.দি.ও.না হোৎনরিবা অমসুং মাই পাক্না ইন্দিজিনিয়র্স্লী শেমগৎলিবা অমসুং স্ত্রাতিজিক সিস্তেমশিং অমসুং পার্তনরশিং খুদম ওইনা অগ্নি অমসুং পৃথিবী মিসাইল সেরিস; লাইত কোম্বেৎ এয়রক্রাফত, তেজাস; মল্তি-বেরেল রোকেৎ লোঞ্চর, পিনাকা; এয়র দিফেন্স সিস্তদেম অকাশ; রেঞ্জ য়াম্না ৱাংবা রদারশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ৱার্ফেয়র সিস্তেমশিং পুথোকপা অসিনা ভারতকী মিলিতরীগী মপাঙ্গল অশুক্কী মতিক ফনা লৈরে৷
• কোতিব-১৯গী অকিবা অসি লৈনা-লৈনা বোর্দর রোদ ওর্গনাইজেসননা অচৌবা থোংশিং, লম্বীশিং, তন্নেলশিং শেমগৎ শাগৎতুনা অমসুং স্ত্রাতিজিক মাউন্তেন পাসশিং অসি অমুক হন্না হাংদোক্নবা ঊন শেংদোক্তুনা থবকশিং লেপ্পা লৈতনা মখা চত্থরি৷
• মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা হাইৱে তন্নেবঅতল তন্নেল বি.আর.ও.না শাখ্রে অমসুং ২০২০গী ওক্তোবর ৩দা লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কৎখ্রে৷
• ধর্চুলা(উত্তরখন্দ) অমসুং লিপুলেখ(চাইনা বোর্দর) শম্নহল্লিবা কি.মি. ৮০ শাংবা লম্বী ২০২০গী মে ২০দা শঙ্গাখ্রে৷
• রাজ্য তরেৎ অমসুং য়ু.তি.শিং অসিগী নোংচুপ থংবা, অৱাং থংবা অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা ঙমখৈশিংগা নক্ননা লৈরিবা সেন্সিতিব ওইবা মফমশিং অসিদা তঙাই ফদবা মরু ওইবা থোং ৪৪ ওক্তোবরগী তাং ১২দা হাংদোকখ্রে৷
• ভারতকী চহী অনি অনি লৈরগা পাংথোকপা মিলিতরী এগজিবিসনগী ১১শুবা ইদিসন দেফএক্সপো উত্তর প্রদেশকী লখনৌদা পাংথোকখ্রে৷ এগজিবিসন অসিনা ভারত লৈবাক অসি গ্লোবেল দিফেন্স মেনুফেকচরিং হব অমা ওইবদা লৈবাক অসিনা তৌবা ঙম্বা অদু উৎথোকখ্রে৷ মালেম অসিগী দিফেন্স মেনুফেকচরর ১,০০০ হেন্না অমসুং কম্পেনী ১৫০না এক্সপো অসিদা শরুক য়াখি৷
• নোভেল কোরোনাভাইরস(কোবিদ-১৯) অসিনা মীয়ামদা পীরিবা চৈথেং অসি লাকশিন্নবা হোৎনবদা আর্ম ফোর্সশিং অসিনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি৷ কোবিদ-১৯না শাথিনা শোকহল্লবা মফমশিং চাইনা, ইরান. ইতালী, মালেসিয়া অসিদগী স্ত্রান্দেদ ওইনা লৈরিবা বারত মচাশিং অসি কনবদগী হেন্দোক্তুনা মালেম অসিদা ভারত মচা পুম্বদা রিলিফ মেতরিয়েলশিং মতেং পাংনবা হায়দনা আর্ম ফোর্সশিংনা মহাক্কী লৈজবা মেদিকেল অমসুং মেনপৱার রিসোর্চ পুম্নমক মফম চানা থম্মী৷ আর্ম ফোর্সশিংগী হোস্পিতালশিং অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতীশিং অসি কোবিদ-১৯না নারবা মীওইশিং লাইয়েংনবা কৎথোকখ্রে অমসুং মহাক্কী লৈরিবা বেজ খরা ক্বারেন্তিন সেন্তরশিং ওইনা ওন্থোকখ্রে৷
• আর্ম ফোর্সেস অসিনা হোৎনরিবশিং অসিগী মথক্তা মহাক্কী লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং আর্মশিং খুদম ওইনা আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিস, দি.আর.দি.ও., দিফেন্স পব্লিক সেক্তর আন্দরতেক্কিংশিং, ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দ, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ, কেন্তোনমেন্ত বোর্দশিং, নেস্নেল কেদেৎ কোর্পশিং অসিনা লাইনা-লাইচৎ অসি থেংনবদা মশা মশাগী ওইবা লম্বীশিংদা অচৌবা থৌদাং কয়া লৌখ্রে৷
দিফেন্সকী দিপার্তমেন্ত(দি.ও.দি.)
এম.ও.দি.দা দিফেন্স স্তাফকী চীফ(সি.দি.এস.) অমসুং মিলিতরী এফিয়র্স্কী দিপার্তমেন্ত(দি.এম.এ.) শেম্বা:
দিফেন্স স্তাফকী চীফ:
দিফেন্স ফোর্সকী লৈরিবা সর্ভিস অহুম অসিদা হেন্না ফবা সীনর্জী, কোওর্দিনেসন লৈহন্নবা সি.দি.এস. খনবগী ৱারেপ অসিগা মরী লৈননা ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লাওথোকখিবা মহাক্কী ৱারোল অসিগী মরী লৈননা সরকার অসিনা সি.দি.এস. পোস্ত শেমখ্রে অমসুং জেনেরেল বিপিন রৱতনা ২০২০গী জনুৱারী তাং ০১দা লৈবাক অসিগী ইহান হানবা দিফেন্স স্তাফকী চীফ (সি.দি.এস.) ওইখ্রে৷
মিলিতরী এফিয়র্স্কী দিপার্তমেন্ত:
লৈবাক অসিগী হাইয়র দিফেন্স মেনেজমেন্তদা অতোপ্পা অচৌবা রিফোর্ম অমদা অনৌবা দিপার্তমেন্ত অমা হায়বদি দিফেন্স মন্ত্রালয়গী মখাদা মিলিতরী এফিয়র্স্কী দিপার্তমেন্ত(দি.এম.এ.) ২০২০গী জনুৱারী ১দা শেমখ্রে৷ সি.দি.এস.না দি.এম.এ.গী সেক্রেতরী ওইনা থৌ পুখ্রে৷ জোইন্ত সেক্রেতরী ২,দাইরেক্তর/দিপুতী সেক্রেতরী ১৩, আন্দর সেক্রেতরী ২৫, সেক্সন ওফিসর ২২ অমসুং সপোর্তিং স্তাফ ৯৯ ত্রান্সফর তৌদুনা হেক শেম্বগা দি.এম.এ. মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে৷ পুন্না দি.ও.দি.গী সিভিল এমপ্লোইয়ী ১৬১ দি.এম.এ.দা ত্রান্সফর তৌখ্রে৷
ইন্দিয়ন আর্মী
এল.সি. অমসুং এল.এ.সি.দা চয়েৎন্দুনা য়েৎনরিবশিং থেংনবা
.​ চহী অসিদা ইন্দিয়ন আর্মীনা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি মমাং থানা থেংনরিবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা লাইন ওফ কন্ত্রোল(এল.সি.) অমসুং লাইন ওফ একচুয়েল কন্ত্রোল (এল.এ.সি.)দা মশিং লাকঙমদবা কাউন্তর ইন্সরজেন্সী (সি.আই.)/কাউন্তর তেরোরিস্ত(সি.তি.) ওপরেসনশিং পাংথোকখ্রে অমসুং স্তেন্দর্দ য়াম্না ৱাংবা ত্রেনিংশিং পাংথোক্তুনা ঙমখৈগী মফমশিংদা চয়েৎনদুনা লৈরিবশিং অসি মাই পাক্না থেংনখ্রে৷
২. লাইন ওপ একচুয়েল কন্ত্রোলগী মফম অমদগী হেন্না হান্নদগী লৈরক্লবা ঙমখৈগী ফিভম অসি চাইনিসশিংনা থুগাইনবা হোৎনরক্লিবা অদু ইন্দিয়ন আর্মীনা নন-এস্কালেতরী ওইবা মওং অমদা থিংখ্রে৷ পি.এল.এ.না লান্মী কয়ামরোম অমসুং অনওর্থোদোক্স ৱেপনশিং শিজিন্নদুনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ঙমখৈগী ফিভম অসি থুগাইরবসু ইন্দিয়ন আর্মীনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা এগ্রিমেন্তশিং অমসুং প্রোতোকোল পুম্নমক কাইদনা ইনখ্রে৷ লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবা অসিদা ভারতকী লান্মী ২০ শিখি অমসুং চাইনিস লান্মী কয়ামরোম অশোক অপন নঙখি৷
৩. তেরর ইকোসিস্তেম অসিগী মাইয়োক্তা ‘সরকার পুম্নমক’ অসিনা চংশিল্লিবা অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অসিনা য়াম্না কন্না হোৎনবা অসিনা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লৈরিবা সেক্যুরিতীগী ফিভম অসি অশুক্কী মতিক ফগৎনা উরে৷ অমরোমদনা লাইন ওফ কন্ত্রোল(এল.সি.) অসিদা লান্মীশিংনা য়াম্না মীৎশিং নাশিংনা এলর্ত ওইনা লৈবা অসিদা তমপাক অসিদা পকিস্তাননা তেরোরিস্ত থাজিল্লক্নবা হোৎনরিবা অদু মাই পাকহনখিদে৷ পকিস্তান লান্মীশিংনা সিজ ফাইয়র থুগাইদুনা হিংশা চত্থরকপা মতমদা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মতিক চাবা পাওখুম পীদুনা মখোয়গী লান্মীশিং অসিদা অশোক অপন য়াওহন্দুনা মখোয়গী পাউখুম পীখি৷
৪. সীনর্জি নিংথীনা লৈবা অমসুং হৈ-শিংনা ওপরেসনশিং পাংথোকপা অসিনা ঐখোয়না মাই পাকপা ঙম্লিবনি অমসুং তেরোরিস্তকী লিদরশিপ অদু মাংহন্দুনা অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লৈরম্বা মখোয়গী কেপাবিলিতীশিং অদু হন্থহনখ্রে৷ তমপাক অসিদা হৌজিক লৈরিবা তেরোরিস্ত মশিং অসি ২০০দগী হেন্না তনা লৈরে অ্মসুং লোকেল রিক্যুতমেন্তসু হন্থখ্রে৷ পির পাঞ্জল রেঞ্জকী খা থংবা শরুক্তা হিংশা শন্দোক্নবা হোৎনরিবশিং অদু প্রোএক্তিব ওপরেসনশিং অসিনা মাই পাক্না মাইথিবা পীখ্রে৷ জম্মু অমসুং কশ্মীরগী অৱমদা অফবা তংদু লৈতবা ফিভম অমা ফংহন্নবা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎলি৷ হৌখিবা চহী অসিদা প্রোতেস্ত তৌবগী চাং য়াম্না হন্থরকপা অসিনা অৱনশিংনা তংদু লৈতবা শান্তি লৈবা পুন্সি অমদা হিংননবগীদমক খুদোংচাবা অমা ওইনা পীরি৷
৫. ইনসর্জেন্ত কেদর মশিং কয়ামরোম সরেন্দর তৌরকপা অসিনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা লৈরিবা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অদু অশুক্কী মতিক ফগৎখ্রে৷ ম্যান্মারগা গ্যান তামিন্নবা অমসুং কোওর্দিনেসন পীনবা অসিনা ভারতকী ইন্সর্জেন্তশিংনা মফম অদুদা মখোয়গী কেম্পশিং শেমগৎপা ঙমদ্রিবনি৷ বাইয়োলেন্সকী লেভেলশিং অসি হন্থহনবদা অমসুং ইন্সর্জেন্তশিংবু বাইয়োলেন্স চত্থবগী লম্বী অদুদগী থাদোরক্নবা আর্মী অসিনা অমসুং অতোপ্পা সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অসিনা য়াম্না চাওরবা থৌদাং লৌখ্রে৷
সিভিল এদমিনিস্ত্রেসন্দা মতেং পাংবা
.​ কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা লৈবাক অসিনা মমাংদা অমুক্তা থোক্ত্রিবা মওং অমদা মী অমসুং পোৎ চৈগী মতেং পীদুনা মাই পাক্না লান্থেংনবা ঙমখ্রে৷ আর্মীগী লৈজরিবা রিসোর্চশিং অসি শিজিন্নদুনা মীওই ১২,০০০ লাইয়েংননবগীদমক পুন্না হোস্পিতাল ১১৩ লৈবাক অসি শিনবা থুংনা থমখ্রে৷ কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত অসিদা মতেং পাংনবা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা কোবিদ তেস্ত তৌননবগীদমক লেবোরেতরী ১৭ শেমগৎখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা লোকদাউন অসিগী মতম অসিদা লৈবাক অসিদা হল্লক্লিবা মীওই ৪০০০শিংদা ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং ফংহনখ্রে৷
.​ কোবিদ-১৯ অসিনা ঐখোয়গা মরু ওইবা ফোরেন্দ লৈবাকশিং অসিদা ইন্দিয়ন আর্মীনা স্পিসিয়েলিস্ত মেনপৱার অমসুং হিদাক লাংথকশিং পীদুনা মতেং পাংবা অসি খক্তা নত্তনা কোবিদ মেনেজমেন্ত তেক্নিশিং খঙহন্দুনা মতেং পাংনবগী খুদোং চাবা পী৷
৮. আর্মী অসিনা কুম্ভ মেলাগী মতমদা পীখিবা মতেং, অসামদা থাউগী গুহাদা হৌরকপা মৈ মুথৎনবা হোৎনবদা স্পিসিয়েলিস্ত মেনপৱার ফংহন্দুনা মতেং পাংখিবা অমসুং মধ্য প্রদেশতা ইশিং ইচাউনা শোকহল্লবা মীওইশিং অসিদা মতেং পাংখিবা য়াওনা দিজাস্তর রিলিফ ওপরেসনশিং অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্সকী শরুক অমা ওইনা সিভিল এদমিনিস্ত্রেসন অসিবু মতেং পাংখ্রে৷
দিফেন্স কোওপরেসন অমসুং জোইন্ত এক্সর্সাইজশিং
.​ ইন্দিয়ন আর্মীনা মপান লমগী লৈবাকশিং অসিগা জোইন্ত এক্সর্সাইজশিং পাংথোকপদা, য়ু.এন. মিসনশিংদা শরুক য়াদুনা অমসুং মরুপ মপাং ওইরিবা লৈবাকশিং অসিগা জোইন্ত ত্রেনিংশিং পাংথোকপদা তঙাই ফদবা অৱাৎপশিং ফংহন্দুনা ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন পীদুনা মরুপ মপাং ওইবা লৈবাকশিং অসিদা দিফেন্স কোওপরেসন পীখ্রে৷
অত্মনির্ভর ভারত
১০. ইন্দিয়ন আর্মীগীদমক প্লানিংশিং শেম্বদা অমসুং ইক্যুইপমেন্ত ফংহনবদা মেক ইন ইন্দিয়াঅমসুং অত্মনির্ভর ভারত অসিনা অচৌবা শা৩ফু অমা পীখ্রে৷ মসিনা লৈবাক অসিদা নৌনা থোক্লক্লিবা দিফেন্স ইন্দিস্ত্রী অসি মতেং পাংলগনি৷
ইন্দিয়ন আর্মীদা নুপী য়াওরকপা
১১. নুপা নুপী অনিগী মরক্তা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহন্নবগী পান্দমদা ইন্দিয়ন আর্মীনা নুপী ওফিসরশিংদা পর্মেনেন্ত কম্মিসন পীখ্রে৷ কেপ্তেন তানিয়া শের জিলনা ২০২০গী রিপব্লিক দে পেরেদতা নুপা কন্তিঞ্জেন্ত অমা লমজিংখি৷
১২. কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা আর্মী ৱেলফেয়র এদজুকেসন সোসাইতী অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অঙাং লাখ ৩ হেন্না ওনলাইন এদজুকেসন মাই পাক্না ফংহনখ্রে৷ ভর্চুয়েল ক্লাসরুম অসিদগী অঙাং পুম্নমক্না কান্নবা ফংনবা তঙাই ফদবা ইমপিতস অমসুং ইন্সেন্তিব পীখ্রে৷
অতোপ্পা মখলশিং
১৩. অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতমদা নাজি জর্মনিনা চংজরকপগী ৭৫শুবা দাইমন্দ জুবিলী অসিবু নিংশিংবা ওইনা ২০২০গী জুন ২৪দা মোস্কোগী রেদ স্ক্ব্যেরদা পাংথোকখিবা ভি-দে পেরেদ অসিদা ইন্দিয়ন আর্মী কম্তিঞ্জেন্ত অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসশিংনা শরুক য়াখ্রে৷ পেরেদ অসিদা রক্সা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা অখন্নবা ইনভাইতী অমা ওইনা শরুক য়াখি৷
১৪. রক্সা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ২০২০গী ফেব্রুৱারী ২১দা দিল্লী কেন্তোনমেন্তদা থাল সেনা ভাৱনগী ভুমি পুজন পাংথোকখ্রে৷ মসিগী স্তেত ওফ দি আর্ত বিল্দিং অসি লুপা কোতি ১৩৩৫ চংহন্নবা প্লান তৌদুনা লম একর ৪০দা শারগনি৷ ভাৱন অসিদা দাইরেক্তোরেৎ ৩৬ য়াওনা আর্মীগী ব্রাঞ্চ ৫ পুম্নমক লৈরগনি৷
ইন্দিয়ন নেভী
ওপরেস্নেল দিপ্লোইমেন্তশিং
১. ওপরেসন সনকাল্প. ২০১৯গী জুন থাদগী গল্ফ রিজনদা য়ু.এস. অমসুং ইরান লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরক্লিবা তেন্সন হেনগৎলকপা অসিদা ইন্দিয়ন ফ্লেগ মর্চেন্ত ভেহিকলশিংনা হোর্মুজকী স্ত্রেইত ফাওদুনা তেক্তা কাইদনা লান্থোক্নবা হায়দনা গল্ফ রিজন অসিদা সনকল্ফ হায়না মমিং থোনবা মেরিতাইম সেক্যুরিতী ওপরেসন কোদ অমা আই.এন.না পাংথোক্তুনা লাক্লি৷ থবক অসি পাংথোকপা হৌখিবদগী আই.এন.না লানগী জহাজ ১৬ দিপ্লোই তৌখ্রে অমসুং আই.এফ.এম.ভি. ১৫৬তা চাওরাক্না কার্গো লাখ তন ১৬১ ইস্কোর্ত তৌখ্রে৷
২. ওপরেসন সমুদ্র সেতু. কোবিদ-১৯ অসি হৌরকপা মতমদা ইরান, মালদ্বীপ অমসুং শ্রী লঙ্কা লৈবাক অসিদা স্ত্রান্দেদ ওইনা লৈরিবা ভারত মচাশিং অদু লৌথোক্নবা সমুদ্র সেতু ওফরেসন পাংথোক্ননবগীদমক ২০২০গী মে-জুন ফাওবদা আই.এন. জহাজশিং জলশ্ব, শার্দুল, আইরাবত অমসুং মগর দিপ্লোই তৌখ্রে৷ সমুদ্র সেতু ওপরেসনদা দিপ্লোই তৌখিবা আই.এন.গী জহাজশিং অসিনা নুপা ৩৫৫১, নুপী ৩৮৭ অমসুং অঙাং ৫৪ য়াওনা ভারত মচা ৩৯৯২ পুথোরকখ্রে৷
৩. মিসন সাগর অমসুং সাগর-II. ২০২০গী মে-জুন ফাওবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মতেংশিং পীননবগীদমক মিসন সাগরগী শরুক অমা ওইনা খাথংবা আই.ও.আর. ইথৎ লৈবাকশিং অসিদা আই.এন.এস. কেসারি দিপ্লোই তৌখ্রে৷ দিপ্লোই তৌবগী মতম অদুদা জহাজ অসিনা মালদ্বীপ, মাউরিতস, মদগস্কর, কোরোমোস অমসুং সীচেলিস লৈবাকশিং অসিদা মেদিসিন স্তোরশিং অমসুং মেদিকেল কিৎশিং ফংহনখ্রে৷ ভারতনা পাংথোক্লিবা হ্যুমেনিতরিয়ন আউত্রিচ মিসন সাগার II অসিগী শরুক অমা ওইনা ২০২০গী ওক্তোবর-নবেম্বর ফাওবদা জিবাউতি, মসাৱা(ইরিত্রিয়), পোর্ত সুদান অমসুং মোম্বাসা, কেনয়(খা থংবা সুদান) লৈবাকশিং অসিদা মীওইবগী মীনুংশি য়েংলগা এইদ স্তোর এম.তি.২৭০ পীনবা আই.এন.এস. সাগার দিপ্লোই তৌখ্রে৷
ফোরেন্দ নেভীশিং অসিগা পাংথোকপা এক্সর্সাইজশিং
. নাসীম-অল-বাহর ২০২০. ২০২০গী ওক্তোবর ০৭-১০ ফাওবা গোৱাদা অমসুং মপান্দা আই.এন. অমসুং ওমানগী রোয়েল নেভী(আর.এন.ও) অনিগী বাইলেতরেল এক্সর্সাইজ নাসীম-অল-বাহর পাংথোকখ্রে৷ আর.এন. ও.গী জহাজশিং অল রসিখ মসুং অল খাসবকা লোইননা আই.এন. জহাজ বিস অমসুং সুভাদ্র জহাজশিং অসিনা এক্সর্সাইজ অসিদা শরুক য়াখি৷
৫. ইন্দ্র নেভী ২০২০. ২০২০গী সেপ্তেম্বর ০৪-০৫ ফাওবা বে ওফ বেঙ্গলদা ইন্দ্র নেভী হায়না মমিং থোনবা আই.এন. অমসুং রসিয়ন ফেদেরেসন নেভী (আর.য়ু.এফ.এন.)গী বাইলেতরেল এক্সর্সাইজ পাংথোকখ্রে৷ আর.য়ু.এফ.এন. জহাজ এদমাইরেল ত্রিবত্স, এদমাইরেল বিনোগ্রোদোব, বোরিস বুতোমা অমসুং আি এন জহাজ রনবিজে, কিল্তন, শক্তিনা এক্সর্সাইজ অসিদা শরুক য়াখি৷
৬. জিমেক্স ২০২০. ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৬-২৮ ফাওবদা অরাবিয়ন সমুদ্রদা জিমেক্স ২০২০হায়না মমিং থোনবা আই.এন. অমসুং জে.এম.এস.দি.এফ.(জপান মেরিতাইম সেল্ফ দিফেন্স ফোর্স)কী বাইলেতরেল এক্সর্সাইজ অমা পাংথোকখ্রে৷ জে.এম.এস.দি.এফ. জহাজ কগা অমসুং ইকাজুচি অমসুং আই.এন. জহাজ চেন্নাই, তর্কাশ অমসুং দীপক ষরুক য়াখি অমসু্ং চহী অনি অনি কুদিংগী পাংথোকপা এক্সর্সাইজ অসিদা আই.এম. এয়রক্রাফত পি৮১ অমসুং মিগ ২৯কে অমসুং নেভী অনিমক্কী হেলিকোপ্তরশিংনা শরুক য়াখি৷
৭. বোনগো সাগর ২০২০. ২০২০গী ওক্তোবর ০৩-০৪ ফাওবা অৱাং থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা বোনগো সাদর ২০২০ হায়না মমিং থোনবা বাইলেতরেল এক্সর্সাইজ অমা আই.এন. অমসুং বঙ্গলাদেশ নেভী(বি.এন.) অনিগী মরক্তা পাংথোকখ্রে৷ বি.এন.গী মেরিতাইম পেত্রোল এয়রক্রাফতকা লোইননা জহাজ প্রোতোই অমসুং অবু বাক অমসুং আই.এন.গী জহাজ খুক্রি অমসুং কিল্তনগা লোইননা দোনর এয়রক্রাফত শিজিন্নদুনা এক্সর্সাইজ অসি পাংথোকখি৷
৮. স্লিনেক্স ২০২০ ২০২০গী ওক্তোবর ১৯-২১ ফাওবা বে ওফ বেঙ্গলদা স্লিনেক্স ২০২০ হায়না মমিং থোনবা বাইলেতরেল এক্সর্সাইজ অমা আই.এন. অমসুং শ্রী লঙ্কা নেভী(এস.এল.এন.) অনিগী মরক্তা পাংথোকখ্রে৷ এস.এল. জহাজ সয়ুরা অমসুং গজবাহু অমসুং আই.এন. জহাজ কিল্তন অমসুং কমোর্তাগা লোইননা দোর্নিয়র এয়রক্রাফত অমসুং হেলিকোপ্তরশিং শিজিন্নদুনা এক্সর্সাইজ অসি পাংথোকখি৷
. মলাবার ২০২০. ২০২০গী নবেম্বর ০৩-০৬তগী ১৭ ফাওবা আই.ও.আর.দা আই.এন. অমসুং য়ু.এস. নেভী(য়ু.এস.এন.), জপানিজ মেরিতাইম সেল্ফ দিফেন্স ফোর্স(জে.এম.এস.দি.এফ.) জহাজশিং অমসুং রোয়েল ওস্ত্রেলিয়ন নেভী(আর.এ.এন.)না মল্তি-লেতরেল এক্সর্সাইজ অমা পাংথোকখ্রে৷
১০. সিতমেক্স ২০২০. ২০২০গী নবেম্বর ২১-২২ ফাওবা আই.এন., রিপব্লিক ওফ সিঙ্গাপুর নেভী(আর.এস.এন.) অমসুং রোয়েল থাইলেন্দ নেভী(আর.তি.এন.)গী মরক্তা মল্তি-লেতরেল এক্সর্সাইজ অমা ইস্ত্রন আই.ও.আর.দা পাংথোকখ্রে৷
১১. সিমবেক্স ২০২০. . ২০২০গী নবেম্বর ২৩-২৫ ফাওবা আই.এন. অমসুং রিপব্লিক ওফ সিঙ্গাপুর নেভী(আর.এস.এন.) অনিনা বাই-লেতরেল এক্সর্সাইজ সিমবেক্স ২০২০ ইস্ত্রন আই.ও.আর.দা পাংথোকখ্রে৷
১২. পেসেক্স. ইন্দিয়ন নেভী অসিনা মরুপ মপাং ওইরিবা ফোরেন্দ নেভী য়ুনিৎশিং অসিগা ইন্তর-ওপরেবিলিতী হেনগৎনবা অমসুং খ্বাইদগী প্রেতিস্ত চৎথনবা পেসেজ এক্সর্সাইজ(পেসেক্স) পাংথোকখ্রে৷ মখাদা লৈরিবা পেসেক্সশিং অসি ২০২০দা পাংথোকখিবশিং অদুনি:-
(a) ফ্রেঞ্চ নেভীগা পেসেক্স পাংথোকপা. ২০২০গী মে ২৩-২৪ ফাওবা এদেনগী গল্ফতা ফ্রেঞ্চ নেভেল জহাজ মিস্ত্রাল অমসুং জিয়ুপ্রেত অমসুং আই.এন.এস. জহাজ তলৱার অমসুং ত্রিকান্দগী মরক্তা পেসেক্স পাংথোকখ্রে৷
(b) জপানিজ মেরিতাইম সেল্ফ দিফেন্স ফোর্স(জে.এম.এস.দি.এফ.)কা পেসেক্স পাংথোকপা . ২০২০গী জুন ২৭তা নোংপোক থংবা আই.ও.আর.দা জে.এম.এস.দি.এফ.কী ত্রেনিং তৌনবা জহাজ কাশিমা অমসুং শিমায়ুকি অমসুং আই.এন.গী জহাজ রনা অমসুং কুলিস শিজিন্নদুনা পেসেক্স পাংথোকখ্রে৷
(c) য়ুনাইতেদ স্তেতস্কী নেভী(য়ু.এস.এন.)গা পেসেক্স পাংথোকপা. ২০২০গী জুলাই ২০-২১ ফাওবা বে ওফ বেঙ্গলদা য়ু.এস.এন. জহাজ নিমিতজ, প্রিন্সতন, রাল্ফ জোন্সন, স্তেরীত অমসুং আই.এন. জহাজ রানা, শাহয়দ্রি, শিবালিক, কমোর্তাগী মরক্তা পেসেক্স পাংথোকখ্রে৷
(d) ওস্ত্রেলিয়ন নেভীগা পেসেক্স পাংথোকপা. ২০২০গী জনুৱারী ২৪দা ওস্ত্রেলিয়ন জহাজ ঐচ.এম.এ.এস. তূৱম্বা অমসুং আই.এন. জহাজ কোচিগী মরক্তা পেসেক্স পাংথোকখ্রে৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৪-২৫ ফাওবা নোংপোক থংবা আই.ও.আর.দা ওস্ত্রেলিয়ন জহাজ ঐচ.এম.এ.এস. হোবার্ত অমসুং আই.এন. জহাজ শাহয়দ্রি অমসুং কার্মুক শিজিন্নদুনা অতোপ্পা পেসেক্স পাংথোকখ্রে৷
১৩. আই.এন. দোনিয়র দিপ্লোইমেন্তt.
(a) শ্রী লঙ্কা. ত্রেনিং অমসুং সর্ভিলেন্স মিসনশিং পাংথোক্ননবগীদমক ২০২০গী ফেব্রুৱারী ১৭তগী ২০ ফাওবা শ্রী লঙ্কাদা আই.এন. দোর্নিয়র দিপ্রোই তৌখ্রে৷
(b) মালদ্বীপতা আই.এন. দোর্নিয়র দিপ্লোই তৌবা. থৌরম অনি ২০২০গী জুলাই ২৭তগী ওগস্ত ১০ ফাওবা পাংথোকখিবা অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ০৮-১৫ ফাওবা পাংথোকখিবা অসিদা জোইন্ত ই.ই.জেদ. সর্ভিলেন্স, মেদবেক অমসুং এস.এ.আর.গীদমক মালদ্বীপকী হনিমাধোদা আই.এন. দোর্নিয়র দেত দিপ্লোই তৌখ্রে৷
মপানগী সরকারশিংদা পীবা মতেং
১৪. মদগস্কর সরকারদা পীবা মতেং. ২০২০গী জনুৱারী থাদা খা নোংচুপ থংবা আই.ও.আর.দা মিসন অমা ওইনা দিপ্লোই তৌখিবা আই.এন. জহাজ আইরাবত অদু সাইক্লোন দাইনিনা য়াম্না ফিভম কাইনা শোকহল্লবা মফমশিং অসিদা ঐচ.এ.দি.আর. ফংহন্নবা পাংথোক্লিবা মিসন ওপরেসন বেনিলাগীদমক মদগস্করগী এন্তসিরাননাদা চৎখ্রে৷ দিজাস্তর রিলিফ স্তোরশিং, ফি-রোল, চানা-থক্নবা অমসুং হিদাক-লাংথক কয়া অমা মদগস্কর সরকারদা রিপব্লিক ওফ মদগস্করগী প্রধান মন্ত্রী খৃস্তিয়ন লোইস নতসে শরুক য়াদুনা ২০২০গী ফেব্রুৱারী ০১দা খুৎশিন্নখ্রে৷
১৫. ফিলিপিন্স নেভেল জহাজতা পীবা মতেং. ভারততগী ফিলিপিন্স মচাশিং লৌখৎনবা অমসুং কোবিদ-১৯ ফেস মাক্সশিং লৌননবগীদমক ফিলিপিন্স নেভীগী জহাজ বি.আর.পি. রামোন অল্কারেজ অমসুং বি.পি.আর. দবাও দেল ২০২০গী মে ০৬তা কোচি চংলকখ্রে৷ জহাজ অদু ২০২০গী মে ০৭তা কোচি থাদোকখি৷ হিথাংফম অসিদগী জহাজ অদু থাদোক্লবা মতুংদা ২০২০গী মে ০৭তা জহাজ অদুদা মৈ চাক্লকখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা জহাজ অদু ২০২০গী মে ০৮দা কোচিদা অমুক হন্না হল্লকখি৷ পি.এন. সেল্লর অনি অশোক অপন নঙখি অমসুং মখোয়শিং অদু আই.এন.ঐচ.এস. সঞ্জিবানিদা পুখৎতুনা মতিক চাবা লাইয়েং চত্থখ্রে৷
১৬. আই.এন.গী হাইদ্রোগ্রাফিক এফ.সি. ইনিসিয়েতিবশিং. আই.এন.গী জহাজশিং মাউরিতস, সীচেলিস অমসুং শ্রী লঙ্কাদা দিপ্লোই তৌখ্রে৷ সর্ভেশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনবা ঙম্বা অসিনা ইন্দিয়ন নেভীগী তৌবা ঙম্বা, শক্তি অমসুং মরী লৈনবা লৈবাকশিং অসিগা বাইলেতরেল রিলেসনশিং চেৎশিনহনবদা চাওনা কন্ত্রিব্যুত তৌখ্রে:-
(a) সীচেলিসকী সর্ভে. সীচেলিস সরকারনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না হাইদ্রোগ্রাফিক সর্ভেশিং পাংথোক্ননবগীদমক ২০১৯গী দিসেম্বর ২৬তগী হৌদুনা নুমিৎ ২৮নিগী ওইনা সীচেলিসতা আই.এন.এস. দর্শক দিপ্লোই তৌখ্রে৷
(b) শ্রী লঙ্কাগী সর্ভে. জোইন্ত হাইদ্রগ্রাফিক সর্ভেশিং পাংথোক্ননবগীদমক ২০২০গী ফেব্রুৱারী ০৪দগী হৌদুনা শ্রী লহ্কাদা নুমিৎ ৬১নিগী ওইনা আই.এন.এস. জমুনা দিপ্লোই তৌখ্রে৷
১৭. লোজিস্তিক এগ্রীমেন্তশিং. তৌবা ঙম্বা অমসুং হেন্না ফবা লৈবাক অমা ওইননবগীদমক ভারতনা ২০২০গী জুন ০৪দা ওস্ত্রেলিয়াগা মুচুয়েল লোজিস্তিক সপোর্ত এগ্রীমেন্ত(এম.এল.এস.এ.) অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ০৯দা জপানগা রেসিপ্রোকেল প্রোভিজন্স ফোর সপোর্ত অমসুং সর্ভিস(আর.পি.এস.এস.) পাংথোক্ননবগীদমক ভারতনা ৱারেপ
কম্মিসন অমসুং লোঞ্চ তৌবা/পুথোকপা হৌবা
১৮ আই.এন.এস কবারত্তি শিজিন্নবা হৌবা. প্রোজেক্ত ২৮গী মরিশুবা অমসুং অরোইবা জহাজ আই.এন.এস. কবারত্তি ২০২০গী ওক্তোবর ২২দা ভিশাখপত্তনমদা শিজিন্নবা হৌখ্রে৷
১৯. আই.এন. এল.সি.য়ু. এল ৫৭(য়ার্দ ২০৯৮) শিজিন্নবা হৌবা. ২০২০গী মে ১৫দা আই.এন. এল.সি.য়ু.এল ৫৭ পোর্ত ব্লেয়রদা শিজিন্নবা হৌখ্রে৷ জহাজ অসি এম/এস জি.আর.এস.ই. কোলকতানা শাবা এল.সি.য়ু. এম.কে IV জহাজ নিপানগী মনুংদা তরেৎ শুবনি৷
২০. য়ার্দ ৩০২৩ হৌনবগী পাংথোকপা থৌরম. য়ার্দ ৩০২৩ (এম/এস জি.আর.এস.ই.দা তৌরিবা প্রোজেক্ত ১৭এগী অনিশুবা জহাজ) হৌনবগী থৌরম ২০২০গী জনুৱারী ২৪দা তোলকতাগী জি.আর.এস.ই.দা পাংথোকখ্রে৷
২১. য়ার্দ ১২৬৫৩ হৌনবগী পাংথোকপা থৌরম. য়ার্দ ১২৬৫৩(এম.এস/এম.দি.এল.দা তৌরিবা প্রোজেক্ত ১৭এগী ৩শুবা জহাজ) হৌনবগী থৌরম ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১০দা মু্ম্বাই গী এম.দি.এল.দা পাংথোকখ্রে৷
২২. য়ার্দ ১২৬৫৪ পুথোকপা হৌবা. য়ার্দ ১২৬৫৪(এম.এস/এম.দি.এল.দা তৌরিবা প্রোজেক্ত ১৭এগী ৪শুবা জহাজ) ২০২০গী জনুৱারী ২২দা মু্ম্বাইগী এম.দি.এল.দা পুথোকপা হৌখ্রে৷
২৩. য়ার্দ ৩০২৪ পুথোকপা হৌবা. য়ার্দ ৩০২৪(এম.এস/জি.আর.এস.ই.দা তৌরিবা প্রোজেক্ত ১৭এগী ৩শুবা জহাজ)২০২০গী ওগস্ত ২২দা কোলকতাগী জি.আর.এস.ই.দা পুথোকপা হৌখ্রে৷
ইন্নোবেসন অমসুং ইন্দিজিনিজেসন
২৪ আই.এন. জহাজশিং(এল.এস.ঐচ.এফ.ঐচ.এস.দি.) অসিগী হেন্না ফবা স্পেক্স ফ্যুলশিং নৌনা পুথোরকপা. ইন্দিয়ন নেভীনা এম/এস আই.ও.সি.এল.গা খুৎশম্নদুনা হৌজিক লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল রিগুলেসনশিং(আই.এস.ও., মার্পোল, নেতো) অসি য়াম্না কুপথনা নৈনরবা মতুংদা অনৌবা ফ্যুল স্পেক্স মীতিং ইন্তরনেস্নেল অমসুং নেতো স্তেন্দর্দশিং ২০২০গী জনুৱারী থাদা লোঞ্চ তৌখ্রে৷
২৫. ফাইয়র ফাইতিং সিস্তেমগী অনৌবা জেনেরেসন. গ্লোবেল প্রোতোকোলশিং অসি থেংনবা ঙম্নবা(ওজোন দিপ্লিসন পোতেন্সিয়েল(ও.দি.পি.) অমসুং গ্লোবেল ৱার্নিং পোতেন্সিয়েল(জি.দবল্যু.পি.) অসিগা মরী লৈনবা মোনত্রিয়েল অমসুং ক্যোতো প্রোতোকোল) আই.এন.না হেলোন বেস এফ.এফ. সিস্তেম অমসুং CO বেস এফ.এফ. সিস্তেম অসিদগী ওনবোর্দ এপ্লিকেসনগীদমক হেন্না ফবা অনৌবা জেনেরেসন ফাইয়র ফাইতিং সিস্তেমদা হোংদোকখ্রে৷
কোবিদ-১৯গী মতমদা আই.এন.না হোৎনখিবশিং
২৬. মল্তি-ফীদ ওক্সিজেন মেনিফোল্দ, পোর্তেবল নন-কন্তেক্ত থর্মোমিতর, খুৎলাইশিং অমসুং য়ুনিফোর্মশিং সেনিতাইজ তৈননবগীদমক য়ু.ভি.স্তেরিলাইজেসন চেম্বর, ফুত পেদলনা চলাইবা ক্লিনজিং স্তেসনশিং শেমগৎপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইন্নোবেতিব সোলুসনশিং আই.এন. য়ার্দশিংনা পাংথোকখ্রে৷
২৭. ইন্নোবেতিব পি.পি.ই. শেমগৎপা. নেভেল মেদিসিনগী ইন্সতিত্যুততা ইন্নোবেসন সেল অসিনা মুম্বাইদা লৈরিবা নেভেল দোক্তয়ার্দ অসিগা খুৎশম্নদুনা ইন্নোবেতিব পি.পি.ই. অমা শেমগৎখ্রে৷ হায়রিবা পি.পি.ই. অসি স্প্লাস রেজিস্তেন্স ওইবা ফি শিজিন্নৈ অমসুং ইনফেক্সিয়র্স পার্তিকলশিং অসিদগী শিজিন্নরিবা মীওই অদুবু ঙাকথোক্তুনা নিংথীনা শোর হোলহনবা ঙমহন্দুনা শিজিন্নরিবা মী অদুনা চোকথবা নাইদনা মতম কুইনা শিজিন্নবা ঙমহল্লি৷ লুপা ১,৮০০-লুপা ২,০০০ ফাওবা পীদুনা মপান্দগী পুশিল্লক্লিবা কনবেস্নেল পি.পি.ই. অমগী মমল অসিদগী ভারততা শারিবা পি.পি.ই. অসিনা লুপা ৫৫০দগী হেন্না তাবা মমলদা ফংহল্লি৷ পি.পি.ই. অসি পাক শন্না পুথোক্নবা নেস্নেল রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসননা ফর্ম তরুক্তা লাইসেন্স পীখ্রে৷ আর্ম ফোর্সেস কয়া অমা, সরকারগী অমসুং প্রাইভেৎ হোস্পিতালশিং অসিনা পি.পি.ই. অসি শিজিন্নরি অমসুং শিজিন্নরিবা মীওইশিং অদুনা শিজিন্নবা নুংঙাইবা অপেনবা কয়া ফোংদোরকখ্রে৷ ন্যু দিল্লীদা লৈরিবা এস.ভি.বি.পি. কোবিদ হোস্পিতাল অসিনা লুপা কোতি ১.১গী মমল ওইগদবা পি.পি.ই. ২৫,০০০গী ওর্দর তৌরকখ্রে৷
২৮. আই.ও.এন.এস. ৱেবসাইততা কোবিদ-১৯গী ই-পাউ থাগৎপা. কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ই-পাউশিং আই.ও.আর. লিত্তোরেলশিংদা খহহনবা অসিদা আই.এন.না কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা শিজিন্নরিবা ইন্নোবেসনশিং অমসুং ই-পাউশিং অদু আই.ও.এন.এস. লৈবাকশিং অসি খহহনখ্রে৷ মসিগী মরী লৈননা আই.ও.এন.এস. ৱেবসাইততা ইনফোর্মেসন পেজ হাপখ্রে৷ থাগৎলবা আইতেমশিংগী লিস্ত অদু মখাদা পীরি:-
(a) কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ নেবিগেত তৌবগী দোকুমেন্ত
(b) আই.ও.এন.এস. লৈবাকশিং অসিনা শিজিন্ননবা ইন্দিয়ন নেভীগী ইন্নোবেসনশিং
1. বেত্তল ফিল্দ নর্সিং এসিস্তেন্স (বি.এফ.এন.এ.) ত্রেনিং ভিদিও৷
য়াইফ থৌরাং অমসুং এম্পৱার তৌবা
২৯. মরিশুবা আর্ম ফোর্সেস ভেতরানশিংগী নুমিৎ পাংথোকপা. ভেতরানশিং, লুখ্রাবীশিং অমসুং মখোয়দা মখা পোল্লিবশিং অসিগী য়াইফ থৌরাংদা মতেং পাংননবগীদমক পান্দমদা আর্ম ফোর্সেস ভেবরান্স দেগী মরিশুবা ইদিসিন অদু ২০২০গী জনুৱারী ১৪দা ন্যু দিল্লীগী মনেকশো সেক্তরদা পাংথোকখ্রে৷ সর্ভিস অহুম অসিদা লৈরিবা ভেতরান ২৬০০রোম্না ফঙ্কসন অসিদা শরুক য়াখি৷
৩০. নুপীশিংদা শক্তি পীবা. নুপী ওফিসরশিং অসিদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা পীনবা মখাগী এক্সনশিং অসি আই.এন.না পাংথোকখ্রে:-
1. ওনবোর্দ জহাজশিংদা নুপী ওফিসর মরি খনখ্রে৷
2. নুপী ওবজর্বর ওফিসর অনি ইহান হানবা ওইনা ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা থাদা সিকিং স্ত্রিমদা থমখ্রে৷
3. নুপী ওফিসর অমা ইহান হানবা ওইনা আর.পি.এ. স্ত্রিমদা থমখ্রে৷
4. নুপী ওফিসর অমা চহী অমগী ওইনা দোরনিয়র এয়রক্রিয়ুগী শরুক অমা ওইনা সমুদ্র লান্দুনা মালদ্বীপ্সতা থাখ্রে৷.
5. নুপী ওফিসর অমা ইহান হানবা ওইনা মোস্কোগী এ.দি.এ. ওইনা খনখ্রে৷
মরু ওইবা থবক থৌরমশিং
• এন.আই.আই.ও.. অত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না রক্সা মন্ত্রীনা নেভেল ইন্নোবেসন অমসুং ইন্দিজেনাইজেসন ওর্গনাইজেসন(এন.আই.আই.ও.) ২০২০গী ওগস্ত ১৩দা হৌদোকখ্রে৷ দিফেন্স সেক্তরদা সেল্ফ রিলাইন্স ওইননবগীদমক ইন্নোবেসন অমসুং ইন্দিজেনাইজেসন অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংনবা একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী অসিগা তাথোক তাশিন তৌনবা ইন্দিয়ন নেভীনা উত্তর প্রদেশ এক্সপ্রেসৱে ইন্দস্ত্রীয়েল দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী(উপৈদা), গুজরাততা লৈরিবা রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী, কোচিদা লৈরিবা মেকর খুঙ্গং অমসুং সোসাইতী ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেনুফেকচরর্স(এস.আই.দি.এম.)গা য়ানা ৱারোল মরি শহি পীনখ্রে৷
৩২. দেফএক্সপো ২০২০. এম.ও.দি.না চহী অনি খুদিংগী শিল্লিবা দিফেন্স এগজিবিসন দেফএক্সপো ২০২০ অদু ২০২০গী ফেব্রুৱারী ০৫-০৯ ফাওবা লখনৌদা পাংথোকখ্রে৷ মসি ‘ভারত: নৌনা থোক্লক্লিবা দিফেন্স মেনুফেকচরিং হব’ হায়বা থীম অসিগা লোইননা দেফএক্সপোগী তরামথোই শুবা ইদিসন্নি৷ থৌরম অসিদা মপান লমগী দিফেন্স মেনুফেকচরর ১৭২না শরুক য়াখি৷
• ইন্দিয়া-অফ্রিকা দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী কনক্লেব. ইহান হানবা ইন্দায়া-অফ্রিকা দিপেন্স মিনিস্তরশিংগী কনক্লেব অদু দেফএক্সপো ২০২০ অসিগা পুন্না ২০২০গী ফেব্রুৱারী তাং ০৬তা লখনৌদা পাংথোকখ্রে৷ ইকাই খুম্নরবা আর.এম.না থৌরম অদু হৌদোক্তুনা থৌরম অদুদা এম.ও.দি.দগী সেনিয়র লিদরশিপ অমসুং ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সশিং শরুক য়াখি৷ কনক্লেব অদুগী শরুক অমা ওইনা জোইন্ত দিক্লারেসন-লখনৌ দিক্লারেসন শহি পীনখ্রে৷ অফ্রিকান লৈবাক ১৪গী দিফেন্স মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিং য়াওনা অপ্রিকাদগী দিলিকেৎ ১৫৪ হেন্না, দিফেন্স অমসুং সর্ভিস চীফ ১৯ অমসুং অফ্রিকান লৈবাক ৩৮দগী পর্মেনেন্ত সেক্রেতরী নিপাননা কনক্লেব অসিদা শরুক য়াখি৷
৩৪. প্রসিদেন্তগী কলর এৱার্দ
প্লেতিনম জুবিলীগী থৌরম অসিদা পর্সোনেলশিং অসিবু ত্রেনিং তৌবদা মতিক চাবা সর্ভিস পীখিবা অদুবু মশক খঙবিবা ওইনা ২০২০গী ফেব্কুৱারী থাদা আই.এন.এস. শিভাজীবু প্রসিদেন্ত কলর এৱার্দ পীখ্রে৷
এন্তার্ক্তিকাদা ৯শুবা ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক এক্সপিদিসন
লোঙ্গ হাইদ্রোগ্রাফী কোর্স ক্বালিফাই ওইরবা ওফিসর অমা অমসুং হাইদ্রো সেলর অমগা লোইননা হাইদ্রোগ্রাফী সর্ভে তীমনা ২০১৯গী দিসেম্বর থাদগী ২০২০গী মে থা ফাওবা চত্থখিবা এন্তার্ক্তিকাদা চৎপগী ৩৯শুবা ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক এক্সপিদিসন অসিদা শরুক য়াখ্রে৷
৩৬. এল.সি.এ(নেভী). এল.সি.এ.(এন) প্রোগ্রাম অসি এ.দি.এ. অমসুং আই. এন. অনিনা পুন্না খুৎথম্নদুনা শেম্বনি৷ এয়রক্রাফত অসিনা ইহান হানবা ওইনা এয়রক্রাফত কেরিয়র অসিদা ২০২০গী জনুৱারী ১১দা তাখিবদগী প্রোজেক্ত অসি অচৌবা মাইলস্তোন অমা ফংবা ঙমখ্রে৷
• . মাই পাকখিবগী পাংথোকপা পেরেদ. মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাও মাই পাকখিবগী ৭৫শুবা ভিক্তরী দে পেরেদ অদি ২০২০গী জুন ২৪দা রসিয়াগী মোস্কোদা পাংথোকখ্রে৷ আই.এন.দগী মেম্বর ১৯ য়াওনা ত্রাই সর্ভিস কন্তিঞ্জেন্তগী মেম্বর ৭৫না পেরেদ অদুদা শরুক য়াখি৷
ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স
অহেনবা লৌশিনবা/হাপচিনবা
• . এয়র ফিল্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌবা(এম.এ.এফ.আই.). ২০২০গী মে ০৮দা লুপা কোতি ১১৮৯.৪৪ চংনা শেমগৎকদৌরিবা এয়রফিল্দ ৩৭কী মাফি ফেস-II কন্ত্রেক এম.ও.দি.না এম./এস. তাতা পৱার এস.ই.দি.(তি.পি.এস.ই.দি.)গা শহি পীনখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা নেবিগেসন এইদশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ শাগৎপা অসিনা বিজিবিলিতী নেম্বা অমসুং ইশিং-নুমিৎ নুংঙাইতবা মফমশিং মিলিতরী অমসুং সিভিল এয়রক্রাফতকী এয়র ওপরেসন য়াহন্দুনা ওপরেস্নেল কেপাবিলিতী হেনগৎহন্দুনা এরোস্পেস সেফতী হেন্না লৈহল্লগনি৷ মিফি ফেস-I প্রোজেক্ত অদু ২০১৯গী দিসেম্বর ১৫দা মপুং ফানা লোইশিনখি অমসুং মসিদা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী এয়রফিল্দ ৩০ মোদর্নাইজ তৌখি৷ মাফি ফেস-IIদা মনুং চল্লিবা এয়রফিল্দশিং অদুদি ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী ২৪, ইন্দিয়ন নেভীগী মাপল অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসকী মরি য়াওরি৷
• . রাফেল. রাফেল এয়রক্রাফত নিপান ফ্রাঞ্চতগী ইন্দিয়াদা পুরকখ্রে অমসুং ওপরেসন তৌবা হৌখ্রে৷ তঙাই ফদবা এসেতশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা রাফেলগী অহানবা স্ক্বাদ্রোন অদু ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা মাই পাক্না শিজিন্নবা হৌখি৷
• . সু-৩০ এম.কে.আই. এয়রক্রাফততা বহ্মোস এয়র লোঞ্চ মিসাইল মাই পাক্না হাপচিনবা. আই.এ.এফ.না সু-৩০ এম.কে.আই. এয়রক্রাফততা বহ্মোস্কী এয়র ভর্জন মিসাইল মাই পাক্না হাপচিনখ্রে৷ বহ্মোস মিসাইল অসি অয়ুক, নুমিদাং, ইশিং নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা পিনপোইন্ত একুরেসীগা লোইননা কঙফান অমসুং সমুদ্রগী মফমশিংদা অরাপ্পা মফমশিংদগী মাই পাক্না কাপ্পা য়াহনবা অসিনা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সতা অনৌবা শক্তি অমা ওইনা পীরে৷
• . অতোপ্পা প্রোক্যোরমেন্ত কেসশিং
1. ফ্রেস এক্বুইজিসনশিংদা সরকারনা অয়াবা পীবা. পোতেন্সিয়েল ইন্দিজিনিয়র্স প্লেতফোর্মশিং খুদম ওইনা অস্ত্র বি.ভি.আর. মিসাইল, স্মার্ত এন্তি ফিল্দ ৱেপন(এস.এ.এ.দবল্যু.), লোঙ্গ রেঞ্জ লেন্দ এক্তেক ক্রুইজ মিসাইল(এল.আর.-এল.এ.সি.এম.), ঐচ.তি.তি.-৪০ লৌশিনবগী এসেপ্তেন্স ওফ নেসেসিতী (এ.ও.এন.) অদু দিফেন্স কাউন্সিলনা অয়াবা পীখ্রে৷ প্রোসিদ্যোর অসিগী মতুং ইন্না হায়রিবা দিফেন্স ইক্বুইপমেন্তশিং অসিগী লৌশিনবগী থবক কন্না চত্থরি৷
2. হালদগী এদভান্স ওইরবা এল.সি.এ. এম.কে.১এ ৮৩ লৌশিনবগী কেস অদু সি.এস.সি. এপ্রুব তৌবগী ফাইনেল স্তেজতা লৈরে অমসুং কন্ত্রেক অদু অথুবা মতমদা শহি পীনরগনি৷
3. ইন্দিয়ন প্রদেক্সন এজেন্সী শরুক য়াদুনা ভারততা এয়রক্রাফত ৪০(অপুনবা ৫৬কী মনুংদা)শাবা য়াওনা এম./এস এয়রবস্তগী সি-২৯৫ ৫৬ লৌশিনবগী কেস অদু সি.এফ. এ এপ্রুবেল স্তেজতা লৈরে অমসুং অথুবা মতমদা কন্ত্রেক শহি পীনরগনি৷
4. হালদগী এল.সি.ঐচ, বেলদগী আই.ই.দবল্যু.আর. অমসুং দি-২৯, হারোপ(পি-IV) (এপ্সন ক্লোজ) লৌশিনবগী অমসুং য়ু.এ.ভি. সিস্তেমশিং অপগ্রেদ তৌবগী কেস অদু এদভান্স স্তেজতা লৈরে৷ কন্ত্রেকশিং অদু ২০২১গী অহানবা ক্বাতরদা শহি পীনরবা য়াই৷
ঐচ.এ.দি.আর.
৫. ঐচ.এ.দি.আর. মিসনশিং(ইন্তরনেস্নেল). কোবিদ তাক্সকা মরী লৈননা তৌরিবা ইন্তরনেস্নেল এয়র ইফর্তশিং অদু মখাদা পীরি:
1. ৱুহান চাইনাদা পাইখিবা গুদৱিল ফ্লাইত . ২০২০গী ফেব্রুৱারী ২৬ অমসুং ২৭তা চাইনাদা মেদিকেল সপ্লাই তন ১৫ এয়রলিফত তৌনবা অমসুং ভারততা ভারত মচা ১১২ অমসুং ফোরেন্দ নেস্নেলশিং পুরক্নবা সি-১৭ পাইখি৷
2. ইরান্দগী ভারত মচা অথুবা মতমদা লৌথোকখিবা. ২০২০গী মার্চ ১০দা তেরান্দগী ভারত মচা ৫৮ লৌথোক্নবা সি-১৭ পাইখি৷
(c) মালেদা মেদিকেল ইক্বুইপমেন্ত/সপ্লাইশিং এয়রলিফত তৌখিবা ২০২০গী এপ্রীল ২দা মালেদা লোদ তন ৬.২ এয়রলিফত তৌখ্রে৷
1. কিরগিজস্তান্দগী কোবিদ পোজিতিব ওইরবা দি.আর.দি.ও. পর্সোনেলশিং লৌথোকখিবা. ২০২০গী নবেম্বর ০৪দা কিরগিজস্তানগী বিশকেক্তগী দি.আর.দি.ও. পর্সোনেল ৪৯(কোবিদ-১৯ পোজিতিব পর্সোনেল ২৫ য়াওনা) ভারতকী ভিশাখপত্তনমদা পুরকখ্রে৷
(e) কুৱেত্তা পীবা মেদিকেল সপোর্ত. ২০২০গী এপ্রীল ১১দা কোবিদ তেস্তিং মেছিনশিং অমসুং মরী লৈনবা কম্প্যুতচরশিং য়াওনা লোদ তন ১.৮কা লোইননা মেদিকেল পর্সোনেল ১৫ কুৱেত্তা এয়রলিফত তৌখ্রে৷
1. লেবাননগী বৈরুত্তা থাদা মিসন. ২০২০গী ওগস্ত ১৪দা হিদাক-লাংথক, ফুদ গ্রেনশিং, ব্লাঙ্কেৎশিং, পি.পি.ই.শিং, গ্লোবশিং অমসুং মাক্সশিং য়াওনা রিলিফ মেতরিয়েল তন ৫৭ সি-১৭ অমনা বৈরুত্তা এয়রলিফত তৌখ্রে৷
• g) মাউরিতস্তা চৎপা মিসন. ২০২০গী ওগস্ত ১৬তা ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ পর্সোনেল ১০ য়াওনা হ্যুমেনিতরিয়ন এইদ অমসুং পোলুসন রেস্পোন্স মেতরিয়েলশিং সুলরদগী মাউরিতস্তা সি-১৭ অমনা এয়রলিফত তৌখ্রে৷
• . ঐচ.এ.দি.আর. মিসনশিং(দোমেস্তিক). চহী অসিদা তোঙান তোঙানবা নেচরেল কলামিতীশিং অসিদা মতেং পাংখিবা এয়র ইফর্তশিং অদু মখাদা পীরি:-
1. ভিজাগ গ্যাস লিক. ভিজাগতা লৈবা কেমিকেল গ্যাস প্লান্ত অমা লিক ওইরকপদগী ২০২০গী মে ০৯ অমসুং ১০দা মতেং পাংবা ওইনা মুন্দ্রদগী ভিজাগ ফাওবা কেমিকেল লোদ তন ৮.৩ পুরকখি৷ অসিগীসু মথক্তা এন.দি.আর.এফ. ০৪ অমসুং নেস্নেল এনভাইরোনমেন্তেল ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(নেরি)সাইন্তিস ০৫ এয়রলিফত তৌখ্রে৷
2. সাইক্লোন ‘অমফান’. সাইক্লোন রিলিফ ওপরেসনদা এন.দি.আর.এফ. তীম অনি এয়রলিফত তৌবদা পুনেদগী কোলকতা অমনা অরাকোনমদগী কোলকতাদা পুরকপা মতমদা সি-১৩০ অনি শিজিন্নখি৷ ২০২০গী মে ২১দা পুন্না পর্সোনেল ৯১ অমসুং লোদ তন ৮.৬ এয়রলিফত তৌখ্রে৷
3. সাইক্লোন নিসর্গ. ২০২০গী জুন ০২দা ভাতিন্দাদগী সুরতগার্হ ফাওবা লোদ তন ১০.৮ অমসুং ০৭ এন.দি.আর.এফ.কী পেক্স ১২২ পুরকপদা আই.এল.-৭৬ অমা শিজিন্নখি৷ ২০২০গী জুন ০২দা ভিজেৱদাদগী মু্ম্বাই ফাওবা লোদ তন ৬/.৯ অমসুং ১০ এন.দি.আর.এফ.কী পেক্স ১০৮ পুরকপদা আই.এল.-৭৬ অমা শিজিন্নখি৷
• d) চাদর ত্রেক্তগী স্ত্রান্দেদ ত্রেক্করশিং পুরকখ্রে. জন্সকর তমপাক্তা স্ত্রান্দেদ ওইদুনা লৈরিবা ত্রেকর ৮০-১০০(ফ্রেঞ্চ ০২ অমসুং চাইনিস ০৭ য়াওনা) লৌননবা হায়দনা লদাখ য়ু.তি.দগী হায়জরকখ্রে৷ রেক্বু মিসন অদুগীদমদ আই.এ.এফ.না এ.এল.ঐচ. হেলিপকোপ্তর অনি শিজিন্নখ্রে অমসুং মাই পাক্না ত্রেকর ১০৭ লদাখতা পুরকখ্রে৷
• . আই.এ.এফ. হেলিকোপ্তরশিংনা কৌজেং হাৎনবা স্প্রে চাইবা. কৌজেংনা মাংহন তাকহল্লিবা অসি কন্ত্রোল তৌনবা তিল হিদাকশিং চাইবদা হেলিকোপ্তরশিং শিজিন্ননবা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না হায়জরকখ্রে৷ থবক অসিগীদমক অথুবা মতমদা আই.এ.এফ.না মহাক্কী লৈরিবা হেলিকোপ্তর অনি হিদাক চাইবদা শিজিন্নখ্রে৷
• . ইন্দিয়ন এরোস্পেস নিংথীজনা শিজিন্নবা. ইন্দিয়ন এরোস্পেস অসি নিংথীজনা শিজিন্ননবা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স অমসুং সিভিল এবিয়েসন মন্ত্রালয় অনিনা খুৎশম্নদুনা মেকানিজম অমা শেমখ্রে৷ হায়রিবা অসি মাই পাক্না চত্থবা য়ানবা নেস্নেল এয়রস্পেস মেনেজমেন্ত সেল(এন.এ.এম.সি.) ২০২০গী জুলাই ৩০দগী ওপরেসন তৌবা হৌখ্রে অমসুং রিজনেল এয়রস্পেস মেনেজমেন্ত সেল(আর.এ.এম.সি.) অসিনা ২০২০গী জিসেম্বর ০২দগী ওপরেসন তৌবা হৌখ্রে৷
• . আর.সি.এস. উদান স্কিমগী মখাদা দিপেন্স এয়রফিল্দ পুন্না শিজিন্নবা সিভিল এবিয়েসনগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি সপোর্ত তৌনবগীদমক আই.এ.এফ.না মোকা/এ.এ.আই.গী লৈরিবা এয়রপোর্তশিং অমসুং এয়রস্পেস অদু শিজিন্ননবা ৱারি শানখ্রে৷ মসিগী মতুং ইন্না আর.সি.এস. উদান স্কিমগী শরুক অমা ওইনা সিভিল স্কেদ্যুল ফ্লাইতশিং লৈহন্দুনা পুন্না শিজিন্নবা য়ানবা অহেনবা দিফেন্স এয়রফিল্দ তরেৎ হাংদোকখ্রে৷ স্কুদ্যুল ফ্লাইত ওপরেসনশিং ২০২০গী নবেম্বর ০৮দগী দর্ভঙ্গা এয়রফিল্দদগী হৌখ্রে৷ জোইন্ত য়ুজর ওপরেসন অসিগীদমক আই.এ.এফ. বেস ৩৯ অমসুং এ.এল.জি. ৭ শিজিন্নখি৷
কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংনবা
• . ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং.
1. জি.ও.এল. দাইরেক্সনশিং অসিগী মতুং ইন্না আই.এ.এফ.কী তোঙান তোঙানবা স্তেসনশিং অসিদা ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং ফংহনখ্রে৷ মসিগী ফেসিলিতীশিং অসিনা ভারতকী মপান্দগী অমসুং মনুংদা লৈরিবা জি.ও.আই. ইবাক্বুশিংদা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি৷ আই.এ.এফ.না তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ফেসিলিতী বেস ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং শেমখ্রে৷
2. হিন্দোনদা থম্লিবা ক্বারেন্তিন ফেসিলিতী অসিদা আই.এ.এফ.কী সি-১৭না ২০২০গী মার্চ ১০দা পুরকখিবা মীওই৫৮ অদু থম্মী৷ মখোয়শিং অদু নুমিৎ ১৪ ক্বারেন্তিন তৌহনখি অদুমওইনমক মীওই কাংলুপ অুদা পোজিতিব ওইবা য়াওরকপদগী ক্বারেন্তিনগী মতম অদু শাংদোকখি৷
3. তম্বারমদা লৈরিবা ক্বারেন্তিন ফেসিলিতী অসিনদা এয়র ইন্দিয়াগী ফ্লাইতনা ২০২০গী মার্চ ২৪দা মালেসিয়াদগী পুরকখিবা মীওই ১১৩ অদু থম্মী৷ মখোয়শিং অদু নুমিৎ ১৪ ক্বারেন্তিন তৌহনখি৷ মখাতানা ২০২০গী মে ১৮দা য়ু.এ.ই.দগী লাকখিবা মীওই ১৭৮সু নুমিৎ ১৪ ক্বারেন্তিন তৌনবা মফম অসিদা থমখি৷
• . মেদিকেল এক্তিবিতীশিং. আই.এ.এফ.না লৈবাক অসিগী মফম মাপনদা ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং থমখ্রে অমসুং হোস্পিতাল মঙানা পর্সোনেল অমসুং দিপেন্দেন্তশিং অসি লাইয়েংবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা সিভিল পেসেন্তশিং থম্নবা র্দেদিকেতেদ/মিক্স কোবিদ-১৯ হোস্পিতালশিং ওন্থোকখ্রে৷ আই.এ.এপ.কী লেমহৌরিবা হোস্পিতালশিং/স্তেসন মেদিকেয়র সেন্তরশিং(এস.এম.সি.শিং) অসিসু কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিং থম্নবা হায়দনা অপগ্রেদ তৌখ্রে৷
ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ
ওপরেসনশিং
১. ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দকী(আই.সি.জি.) এসেতশিং হেনগৎলকপদগী মেরিতাইম সর্ভিলেন্সতা লৈরিবা ইমপিতস অদু হেন্না মপু ফাখ্রে৷ সর্ভিলেন্স ইফ্রতশিং অসিগীদমক আই.সি.জি. জহাজ অমসুং এয়রক্রাফত কয়া অমা ৩৬৫x২৪x৭দা দিপ্লোই তৌখ্রে৷
ই.ই.জেদ. সর্ভিলেন্স মখা চত্থবা.
• . ভারতকী মেরিতাইম জোন্দা চত্থরিবা মেরিতাইম সর্ভিলেন্স অসিগী মথক্তা লিত্তরেল রাজ্যশিং অসিগী মেরিতাইম সর্ভিলেন্স চত্থনবগীদমক আই.সি.জি. জহাজশিং অমসুং এয়রক্রাফত দিপ্লোই তৌখ্রে৷ ২০১৯দা আই.সি.জি.না মাল্দিবিয়ন ই.ই.জেদ.তা এক্সতেন্দেদ ই.ই.জেদ. দিপ্লোইমেন্ত মঙা পাংথোকখি৷ মাল্দিবিয়ন ই.ই.জেদ. অসিদা আই.সি.জি. জহাজ অহুম অমসুং এয়রক্রাফত অনি শিজিন্নখি৷
সিভিল ওথোরিতীদা পীবা মতেং
ভিশাখপত্তনমদা লৈরিবা এল.জি. পোলিমর কেমিকেল প্লান্তদা গ্যাস লিক ওইরকপা.
• . ভিশাখপত্তনমগী গোপালপত্তনমদা লৈরিবা এল.জি. পোলিমর কেমিকেল প্লান্তদা শোইবদগী ঙু চেনবা স্তাইরিন গ্যাস লিক ওইরকপা মতমদা ভাপি ইন্দসিত্রিয়েল ইস্তেত(গুজারত)তগী কেমিকেল পেরা তর্চরী ব্যুতাইল কেতিচোল(পি.তি.বি.সি.) হোন্দোকপিনবা আই.সি.জি.দা হায়জরকখি৷ ২০২০গী মে ০৭তা পাংথোকখিবা স্বিফ ওপরেসন অমদা কেমিকেল কে.জি. ১০০০ দামন্দগী পুনেদা হোন্দোকখি অমসুং ২০২০গী মে ০৯দা অতোপ্পা কে.জি. ১০৬০ অমগা দামন্দগী মু্ন্দ্রদা সি.জি. দোর্নিয়র এক্স-দামননা হোন্দোকখি৷
খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা সুপর সাইক্লোন অমফান থোক্লক্ত্রিঙৈ মতমদা লৌখিবা খোঙথাংশিং.
• . ২০২০গী মে ১৩দা খানোংপোক থংবা বে ওপ বেঙ্গলদা লো প্রেসরগী মওংদা ৱেদর দিস্তর্বেন্স থোক্লকপগী অহানবা খুদম পীরকপা মতমদা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী বি.ও.বি. অসিদা হোল্লিবা মর্তেন্ত ভেসেলশিং অমসুং ঙামীশিং অসিদা চেকশিন ৱাহৈ থমদুনা ২০২০গী মে ১৩দগী হৌদুনা মরু ওইবা খোঙতাংশিং আই.সি.জি.না লৌখৎখ্রে৷
থংনবা লৈবাকশিং/ফোরেন্দ ভেসেলশিং অসিদা পীবা মতেং
ফাইয়র কন্ত্রোল এম.তি. ন্যু দাইমন্দদা পীবা মতেং
. ২০২০গী সেপ্তেম্বর ০৩দা জহাজতা মৈ চাক্লে হায়না এম.তি. ন্যু দাইমন্দনা রিপোর্ত তৌরকখি৷ পনামাগী ফ্লেগ থেৎপা/গ্রীক্কী ভেসেল অদু আই.ও.সি.এল.গীদমক কুৱেত এক্সপোর্ত ক্রুদ ওইল মেত্রিক তন লাখ ২.৭৫ পুদুনা কুৱেততগী পারাদিপ্তা লাকখিবনি৷ আই.সি.জি.গী ফাইয়র ফাইতিং অমসুং পোলুসন রেস্পোন্স কেপাবিলিতী লৈবা মল্তি-মিসন জহাজ সৌরিয়ানা পাউ অদু তাবগা মীকুপ অদুদা থৌদোক্তুনা নুমিৎ অদুমক্তদা হৌদুনা ফাইয়র ফাইতিং ওপরেসনশিং ইহান হান্না পাংথোকখি৷ শুপ্নগী নুমিৎ অমগী মতমদা আই.সি.জি.না চেন্নাইদগী কোস্ত গার্দ জহাজ ০৩, ভিশাখপত্তনমদগী পোলুসন রেস্পোন্স ভেহিকল ০১, করাইকলদগী দোর্নিয়র এয়রক্রাফত ০২ অমসুং হেলিকোপ্তর ০১ য়াওনা জহাজ ০২ শিজিন্নদুনা হেন্না মপাঙ্গল লৈহনখ্রে৷ আই.সি.জি. জহাজশিং অসিনা শ্রী লঙ্কন কোস্ত গার্দ জহাজশিং, শ্রী লঙ্কন নেভেল জহাজশিং, তগ তি.তি.কে.-১, তগ রভানা, তগ বসাবা অমসুং তগ এ.পি.এল.ৱিঙ্গরগা লোইননা ফাইয়র ফাইতিং ওপরেসনশিং পাংথোকখ্রে৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001BS6X.jpgDescription: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0026ZTT.jpg
কোস্তেল সেক্যুরিতী
কোস্তেল সেক্যুরিতী ওপেরেসনশিং.
৬. ইন্তিলিজেন্স ইনপ্যুতশিং অসিগী মতুং ইন্না কোস্ত গার্দ অসিনা কোস্তেল সেক্যুরিতী ওপরেসনশিং পাংথোকলম্মী৷ হায়রিবা মতম অসিদা ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা কোস্তেল সেক্যুরিতী ওপরেসন পুন্না ২৩ পাংথোকখ্রে৷
সর্চ অমসুং রেস্ক্যু
৯শুবা নেস্নেল মেরিতাইম সর্চ অমসুং রেস্ক্যু এক্সর্সাইজ-২০২০(সারেক্স-২০).
০৭. ভারতকী এম.-এস.এ.আর. কেপাবিলতী অমসুং চেকশিন থৌরাংশিং অদু উৎথোক্নবা আই.সি.জি.না ৯শুবা চহী অনি খুদিংগী পাংথোকপা নেস্নেল মেরিতাইম সর্চ অমসুং রেস্ক্যু এক্সর্সাইজ অমসুং ৱার্কশোপ পাংথোকখ্রে৷ এক্সর্সাইজ অদুগী থীম অদুদিঐচ.এ.এম.এস.এ.আর. : এরোনোতিকেল অমসুং মেরিতাইম এস.এ.আর. সর্ভিসশিং নিংথীজনা চংদু লৈতানা পাংথোকপা অসিনা ওই৷ ৱার্কশোপ অদু এন.এম.এস.এ.আর. বোর্দকী মেম্বর ২৪গা লোইননা লৈবাক ১৯দগী ইন্তর্নেস্নেল ওবজর্বর ২৪না শরুক য়াদুনা ২০২০গী মার্চ ০৫দা দিফেন্স সেক্রেতরীনা হৌদোকখ্রে৷ এক্সর্সাইজ অসিদা আই.সি.জি. জহাজ ১১, সি.জি.দি.ও. ০২, চেতক ০৩, আই.এন. জহাজ ০১, আই.এন. এ.এল.ঐচ. ০১ অমসুং এয়র ফোর্সকী এম.আই.-১৭ ০১না শরুক য়াদুনা পাংথোকখি৷
• এক্সর্সাইজ.
০৮. এক্সর্সাইজ কয়া অমা পাংথোক্তুনা ১৯ অমসুং ২০শুবা বিকোন এক্সর্সাইজ ২০২০গী জানুৱারী ২১-২৩দগী ২৮ ফাওবা অমসুং ২০২০গী জুন ১৮-২০ ফাওবা মথংশিৎনা পাংথোকখি৷ হায়রিবা এক্সর্সাইজশিং অসিদা মথং-মনাও নাইনা বিকোন পুন্না ৩৭ অমসুং ৪৬ তেস্ত তৌখি৷ ২১শুবা বিকোন এক্সর্সাইজ অদু ২০২০গী দিসেম্বর ০৭-০৯গী মনুংদা পাংথোক্নবা মতম লেপখি৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image003RVVE.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0042FV0.jpg
০৯. এস.এ.আর. দাতা:- সর্চ অমসুং রেস্ক্যু দাতা অদু মখাদা পীরি:-
সেরিয়েল মশিং
২০২০গী জানুৱারী ০১-নবেম্বর ৩০ ফাওবা
(a)
মিসনশিং
৮২
(b)
পুন্সি কনখিবশিং
১২৩
(c)
এয়র সোর্তীস
৫৮
(d)
শিপ সোর্তীস
১৪৬
(e)
হিদাক-লাংথক পুথোক পুশিন তৌখিবা
১০
মেদিবেক
এম.তি. হাই সেত্রন জহাজতা মেদিকেল ইমর্জেন্সী লৈরকপা মতমদা মতেং পাংবা.
Description: IMG_20200803_150330Description: IMG_20200803_150327
১০. ২০২০গী জুলাই ৩১গী পুং ০৬৪৭ তাবা মতমদা এম.তি. হাই সেত্রন জহাজকী ক্রিয়ু অমা পুক নারকপদগী মেদিকেল ইমর্জেন্সী লাকখিবা অসিগা মরী লৈননা এম./এস দাইমন্দ এঙ্গলো শিপ মেনেজমেন্ত প্রাইভেৎ লিমিতেদতগী ই-পাউ এম.আর.সি.সি. মু্ম্বাইনা ফংখি৷ পাউ অদু হেক তাবগা এম.আর.এস.সি.না লোকেল এজেন্তগা তান্নরগা এন.এম.পি.তি. রিসোর্চশিং শিজিন্নদুনা মেদিকেল ইবাক্বেসনগীদমক শিল লাঙখ্রে৷ অদুমওইনমক ইশিং নুংশিৎকী ফিভম য়াম্না ফৎতবা অসিনা মরম ওইদুনা মখা তানা নিংথীজনা মতেং পাংবদি ঙমখিদ্রে৷ মতম অসিমক্তদা আই.সি.জি.গী জহাজ অমর্ত্যসু মতেং পাংনবা হায়রকখি৷ ইশিং-নুংশিৎকী ফিভম নুংঙাইতবা কয়া থেংনরবসু আই.সি.জি.গী জহাজ এম.তি. হাই সেত্রন অসিনা কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোলশিং নিংথীনা ঙাক্তুনা পুং ১১৫৫দা পেসেন্তশিং পুরকখ্রে৷
এম.ভি. ইবজেনিয়া জহাজতা মেদিকেল ইমর্জেন্সী লাকপা
১১. ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৬কী পুং ১৫৪০ তাবা মতমদা এম.ভি. ইবজেনিয়া কেগী ক্রিয়ু অমা জহাজ অদুদা থবক শুবদা শোক্লে অমসুং মেদিকেল এসিস্তেন্স মরু ওইরকপা অসিদা মতেং পাংবিনবা হায়দনা এম.আর.সি.সি. চেন্নাইদা হায়রকখি৷ পাউ অসি হেক তাবগা সর্ভিলেন্স তৌদুনা লৈরিবা আই.সি.জি. জহাজ অয়ুশনা মতেং পাংনবা হায়দনা লাকখি৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৭কী পুং ১৫৪৫ তাবা মতমদা কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোলশিং চেকশিন্না ঙাক্তুনা অশোকপা মীওই অদু জহাজ অদুদগী পুথোকখিদুনা ভিজাগতা থুংখ্রে৷ মখা তারকপদা পেসেন্ত অদু ভিজাগতা লৈরিবা ভেনকতরামা হোস্পিতালদা পুখৎখ্রে৷
Description: meayush2Description: meayush1
ইন্তিলিজেন্স এন্তি স্মগ্লিং অমসুং নার্কোতিক কন্ত্রোল
সনা কে.জি. ১৪.৫৬৮ ফাবা
• . জোইন্ত ওপরেসন অমদা আই.সি.জি. অমসুং দি.আর.আই., তুতিকোরিননা রেজিস্তর তৌদবা ফাইবরনা শাবা হি অমা ভারত মচা ২গা লোইননা(মন্দাপমগী থা থংবা মাইকৈদা কঙফান্দগী চাওরাক্না মাইল ০১ লাপ্পা মফমদা) ২০২০গী মার্চ ০৩দা থংনখি৷ বোর্দিং ওপরেসন অদুদা হি অদুদা কন্ত্রাবোন্দ অমতা থেংনখিদে৷ অদুমওইনমক হি অদু ঙা ফাবা লোইরবা মতুংদা ঈল অমসুং ঙা অমতা য়াওদনা হিথাংফম মাইকৈ তম্না লাকখি৷ হি অমসুং ক্রিয়ু অদু দি.আর.আই.দা শিন্নখ্রে৷ ২০২০গী মার্চ ০৪দা ইরুপ্তুনা থীবগী ওপরেসন অমদা পেকেজ অমদা কে.জি. ৩ লুম্বা পেকেজ ০৫ ফংবা ঙমখি৷
হেরোইন কে.জি. ৪০০ ফাবা
• . ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা পীরকপা রিয়েল তাইম ইন্তিলিজেন্স অসিগী মতুং ইন্না শ্রী লঙ্কন নেভীনা ২০২০গী মার্চ ০৩-০৪দা ইরানিয়ন হি অনি অমসুং শ্রী লঙ্কন হি অনিদা হেরোইন কে.জি.৪০০ অমসুং মেথাফেতমাইন কে.জি. ১০০ মাই পাক্না ফাগৎপা ঙমখি৷ ফাগৎলবা নিশাশিং অদু চাওরাক্না শ্রী লঙ্কন পৈশাদা লুপা কোতি ৬০০রোমগী চাং ওইগনি৷ মসিনা শ্রী লঙ্কন নেভীগী ইতিহাস্তা সমুদ্রদা ফাবা খ্বাইদগী চাওবা নিশা ওই৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0098MDP.jpgDescription: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0105ENP.jpgDescription: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image011TZE1.jpg
আই.সি.জি. অমসুং দি.আআর.আই. তুতিকোরিননা পাংথোকখিবা জোইন্ত এন্তি স্মগ্লিং ওপরেসন
জোইন্ত এক্সর্সাইজশিং
আই.সি.জি.-জে.সি.জি. জোইন্ত এক্সর্সাইজ সাহয়োগ-কাইজিন-XIX’.
১৪. আই.সি.জি. অমসুং জে.সি.জি. অনিগী মরক্তা জোইন্ত এক্সর্সাইজ ‘সাহয়োগ-কাইজিন XIX’ অসিগীদমক ২০২০গী জানুৱারী ১৬তা জাপানগী কোস্ত গার্দকী জহাজ ইচিগো চেন্নাইদা থুংখ্রে৷ আই.সি.জি.গী জহাজশিং সৌরিয়া, ভীরা, অভীক, সি-৪৩২ অমসুং সি-৪৩৫গা লোইননা জপান কোস্ত গার্দকী জহাজ ইচিগোনা এক্সর্সাইজ অসিদা শরুক য়াখি৷
ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন
হাই লেভেল মীফমশিং
জপান কোস্ত গার্দ
১৫. জপান কোস্ত গার্দকী কম্মান্দেন্ত এদমাইরেল তকাহিরো ওকুশিমানা লুচিংদুনা মীওই তরেৎনা শাবা জে.সি.জি. দেলিগেসন আই.সি.জি. অমসুং জে.সি.জি. অনিগী মরক্তা পাংথোকপা ১৯শুবা ঐচ.এল.এম.গীদমক ২০২০গী জানুৱারী ১৪দা সি.জি.ঐচ.ক্ব্যু.দা লাকখ্রে৷ মখাতারকপদা চেন্নাইগী সমুদ্রদা আই.সি.জি.গী জহাজশিং অমসুং জে.সি.জি.গী জহাজশিং য়াওদুনা ২০২০গী জানুৱারী ১৬তা জোইন্ত এক্সর্সাইদ অমা পাংথোকখ্রে৷
য়ু.এস.সি.জি.গী পেসিফিক এরিয়া কম্মান্দরগী খোঙচৎ
১৬. য়ু.এস.সি.জি.গী পেসিফিক এরিয়া কম্মান্দর ভাইস এদমাইরেল লিন্দা এল ফগন অমসুং য়ু.এস.সি.জি. দেলিগেসনশিং অসিগা লোইননা ২০২০গী জানুৱারী ২৮দা সি.জি.ঐচ.ক্ব্যু.দা লাকখ্রে৷ খোঙচৎ অদুদা মুচুয়েল ইন্তরেস্তকী ইসুশিং খন্না নৈনখি৷
এস.এ.আর.দা আই.ও।আর.এ.গা লোইননা এম.ও.য়ু. শহি পীনবা
১৭. ইন্দিয়ন ওসিন রিজন(আই.ও.আর.) অসিদা সর্চ অমসুং রেস্ক্যু পাংথোকপদা মতেং পাংননবগীদমক ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ২৪দা ইন্দিয়ন ওসিন রিম এসোসিয়েসন(আই.ও.আর.এ.)গী মেম্বর স্তেতশিং অসিগী সরকারশিং অসিগী মরক্তা ভারতনা য়ানা ৱারোল শহি পীনখ্রে৷ য়ানা ৱারোল অদুগী প্রোভিজনশিং অসিগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দপু ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অমা ওইনা খনখ্রে৷
দিফেন্স রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন
২০২০ চহী অসিদা ফংবা ঙমখিবা অচৌবা এচিবমেন্তশিং
• . দি.আর.দি.ও. য়ঙ্গ সাইন্তিস লেবোরেতরীশিং)দি.ৱাই.এস.এল.শিং)
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২০গী জানুৱারী ২দা দি.আর.দি.ও. য়ঙ্গ সাইন্তিস লেবোরেতরী(দি.ৱাই.এস.এল.) মঙা লৈবাক অসিদা কৎখ্রে৷ দি.ৱাই.এস.এল. অদু বেঙ্গলুরু, মু্ম্বাই, চেন্নাই, কোলকতা অমসুং হায়দ্রবাদতা লৈ৷ লেব খুদংমক মরু ওইবা এদভান্স তেক্নোলোজী খুদম ওইনা আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স, ক্বান্তম তেক্নোলোজীশিং, কোগনিতিব তেক্নোলোজীশিং, এসিম্মেত্রিক তেক্নোলোজীশিং অমসুং স্মার্ত মেতরিয়েলশিং অসিগী মতুং ইন্না মথৌ তৌগনি৷
• . দি.আর.দি.ও.না শেমজবা এল.সি.এ. নেভী আই.এন.এস. ভিক্রমএদিত্যদা ইহান হান্না তাবা
শোর বেস তেস্ত ফেসিলিতী(এস.বি.তি.এফ.)তা ত্রাইয়েল কয়ামরোম চত্থরবা মতুংদা লাইত কোম্বেৎ এয়রক্রাফত(এল.সি.এ.)কী নেভেল বর্জননা ২০২০গী জনুৱারী ১১দা আই.এন.এস. ভিক্রমএদিত্যদা মাই পাক্না তাখ্রে৷
• . দেফএক্সপো-২০২০দা উৎথোকপা
২০২০গী ফেব্রুৱারী ৫-৯ ফাওবা উত্তর প্রদেশকী লখনৌদা পাংথোকখিবা দেফএক্সপো-২০২০ অসিদা ইন্দিজিনিয়র্স্লী শেমজা শাজবা প্রদেক্ত ৫০০হেন্না দি.আর.দি.ও.না উৎখ্রে৷ প্রদেক্তশিং অসিনা ফোরেন্দ অমসুং নেস্নেল ভিজিতরশিং অদুগী পুক্নিং চিংশিনবা ঙমখি৷ লাইব দেমো ওইনা লাইত কোম্বেৎ এয়রক্রাফত(এল.সি.এ.) তেজাস এম.কে.-১এ, এদভান্স তো আর্তলেরীজন সিস্তেম(এতেগস), মেন বেত্তেল তেঙ্ক(এম.বি.তি.) আর্জুন এম.কে.-১এ, হ্বীল আর্মর প্লেকফোর্ম, কাউন্তর মাইন ফ্লেল(সি.এম.সি.) অমসুং এদভান্স কম্পোজিৎ মোদুলর ব্রিদজিং সিস্তেম(এ.সি.এম.বি.এস) উৎখি৷
৪. ৩শুবা জেনেরেসনগী হেলিকোপ্তরনা এন্তি-তেঙ্ক গাইদেদ মিসাইল(দ্রুভএস্ত্রা) লোঞ্চ তৌখ্রে
২০২০গী জুলাই থাদা ওরিশাগী চান্দিপুরদগী ইন্দিজিনিয়র্স্লী শাজবা এন্তি তেঙ্ক গাইদেদ মিসাইল(এ.তি.জি.এম.)দ্রুভএস্ত্রা দি.আর.দি.ও.না মাই পাক্না তেস্ত ফ্লাইত অহুম চাংয়েং তৌখ্রে৷ মসি মালেম অসিদা লৈরিবা খ্বাইদগী ফরবা এন্তি-তেঙ্ক গাইদেদ মিসাইলগী মনুংদা অমনি৷
• . এন্তি দ্রোন সিস্তেম
৭৪শুবা ইন্দিপেন্দেন্স দেগী থৌরমদা লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবা মতমদা পি.এম.সেক্যুরিতীগীদমক দি.আর.দি.ও.না শাজবা এন্তি দ্রোন সিস্তেম রেদ ফোর্ততা দিপ্লোই তৌখি৷
• . অত্মনির্ভর ভারত ফংবা ঙম্নবা ইন্দস্ত্রীশিংনা দিজাইন তৌবা, শেমগৎপা অমসুং পুথোকপা ঙম্নবা দি.আর.দি.ও.না সিস্তেম অমসুং সবসিস্তেম ১০৮ খন্দোকখ্রে
অত্মনির্ভর ভারত ফংবা ঙম্নবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রকখিবা অদুগী পাউখুম ওইনা ইন্দিজিনিয়র্স দিফেন্স ইকোসিস্তেম অসি হেন্না মপাঙ্গল কন্নবা দি.আর.দি.ও.না তোহান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎখ্রে৷ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী খক্তনা দিজাইন তৌননবগীদমক অমসুং শেম্ননবগীদমক খন্দোক্লবা সিস্তেম অমসুং সবসিস্তেম ১০৮অদুগী মতাংদা রক্সা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহদা খঙহন্নবা ২০২০গী ওগস্ত ২৪দা দি.আর.দি.ও. দেলিগেসন অমগা উনখ্রে৷ তেক্নোলোজীশিংগী লিস্ত অদু লিঙ্ক অসিদা য়েংবা য়াগনি https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=১৬৪৮২৩৪৷ মসিগী ইনিসিয়েতিব অসিনা অত্মনির্ভর ভারত অমা শেমগৎপদা ইন্দিয়ন দিফেন্স ইন্দস্ত্রীনা তোক্নোলোজী কয়া অমা শেমগৎনবগী লম্বী অদু পীরগনি৷
• . মল্তি ইনফ্লুয়েন্স গ্রাউন্দ মাইন(এম.আই.জি.এম.)
হৌজিক্কী মতমদা খ্বাইদগী ফরবা স্তিল্থ জহাজশিং অসিগী মাইয়োক্তা ইন্দিয়ন নেভীনা লান্থেংনবা ঙম্নবা দি.আর.দি.ও.গী এন.এস.তি.এল.না মল্তি ইনফ্লুয়েন্স গ্রাউন্দ মাইন(এম.আই.জি.এম.) দিজাইন তৌখ্রে অমসুং শাখ্রে৷ এম.আই.জি.এম. অসি জহাজশিং, সবমেরিনশিংদগী দিপ্লোই তৌবা য়াই৷ তেক্নিকেল ত্রাইয়েলশিংগী মতমদা এম.জি.আই.এম.না তেক্নোলোজী দেমোন্সত্রেসন মাই পাক্না লোইশিনখ্রে৷
• . ব্রহ্মোস মিসাইলগী ফ্লাইত তেস্ত মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে
ওরিশাগী আই.তি.আর., বলাসোরদগী লৈমাই-অমদগী-লৈমাই অমদা কাপ্পা ঙম্বা সুপর্সোনিক ক্রুইজ মিসাইল ব্রহ্মোস অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া প্রোগ্রামদা য়াওরিবা সব সিস্তেমশিং অসিগা লোইননা ২০২০গী সোপ্তেমবর ৩০দা দিজাইনেতেদ রেঙ্গতা মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে৷ ২০২০গী ওক্তোবর ১৮দা অতোপ্পা ব্রহ্মোস মিসাইল অমা ইন্দিয়ন নেভীগী ইন্দিজিনিয়র্স্লী শাজবা স্তিল্থ দেস্ত্রোইয়র আই.এন.এস. চেন্নাইদগী কাপ্তুনা অরাবিয়ন সমুদ্রদা লৈবা তার্গেৎ অমা চপ চানা পান্দুনা চাংয়েং অসি মাই পাক্না পাংখোকখ্রে৷ মিসাইল অসিনা লেভেল ৱাংনা প্রফোমেন্স পীদুন পিন পোইন্ত একুরেসীদা তার্গেৎ অদু পান্দুনা মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে৷ ব্রহ্মোস মিসাইল অসিনা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা লানগী জহাজশিং অসিদগী মাই পাক্না কাপ্পা ঙম্বা অসিনা মরম ওইদুনা মিসাইল অসিনা ইন্দিয়ন নেভী দেস্ত্রোইয়রশিংগী অতোপ্পা শাথীবা খুৎলাই অমা ওইরগনি৷ ২০২০গী দিসেম্বর ১দা এন্তি শিপ মোদতা লৈরিবা অতোপ্পা অহেনবা ব্রহ্মোস মিসাইল অমা শিজিন্নদ্রবা জহাজ অমদা কাপ্তুনা মাই পাক্না চাংয়ো তৌখ্রে৷ চাংয়োং থৌবগী থবক অদু ইন্দিয়ন নেভীনা পাংথোকখিবনি অমসুং মদুদা একুরেসী য়াম্না ৱাংনা পানবা ঙমখি৷
• . দি.আর.দি.ও.গী লেসর গাইদেদ এ.তি.জি.এম. ফ্লাইত তেস্ত তৌবা
২০২০গী ওক্তোবর ১দা লৈবাক অসিনা শাজবা লেসর গাইদেদ এন্তি তেঙ্ক মিসাইল (এ.তি.জি.এম.)না অরাপ্পা মফম অমদা লৈবা তার্গেৎ অমবু চপ চানা পান্দুনা মাই পাক্না চাংযেং তৌখ্রে৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২২দা চাংযেং তৌখিবা অদুগী মখা চত্থরকপা ওইনা তেস্ত অসি এম.বি.তি. আর্জুনদগী কাপ্তুনা মাই পাক্না পাংথোকখিবনি৷ হাযরিবা তেস্তশিং অসিদা এ.তি.জি.এম. অসিনা তার্গেৎ অদুবু চপ চানা পান্দুনা মাই পাক্না চাংযেং তৌখি৷ লেসর গাইদেদ এ.তি.জি.এম.লোক যাওবা অমসুং লেসর দিজাইনেসন শিজিন্নদুনা তার্গেৎ ত্রেক তৌবা অসিনা তার্গেৎ অদু একুরেসী ৱাংনা পানবা ঙম্লিবনি৷
• . লৈবাক অসিনা শাজবা এন্তি-রেদিয়েসন মিসাইল (রুদ্রম)
২০২০গী ওক্তোবর ৯দা অনৌবা জেনেরেসনগী এন্তি রেদিয়েসন মিসাইল (রুদ্রম) মাই পাক্না চাংয়োং তৌখ্রে৷ চাংযোং অসিদা ওরিশাগী সমুদ্র মপান্দগী চৎলবা লৈবা হ্বীলর ইথৎতা থম্বা রেদিয়েসন তার্গেৎ অমদা চপ চানা পানবা ঙমখি৷ মিসাইল অসি সু-৩০ এম.কে.আই. ফাইতর এয়রক্রাফততগী মাই পাক্না লোঞ্চ তৌখ্রে৷ রুদ্রম অসি ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকীদমক দি.আর.দি.ও.না শাজবা লৈবাক অসিগী ইহান হানবা ইন্দিজিনিয়র্স এন্তি রেদিয়েসন মিসাইলনি৷ রুদ্রম অসিনা পিন পোইন্ত একুরেসীদা রেদিয়েসন তার্গেৎ পানবা ঙম্মী৷ মিসাইল অসিনা অরাপ্পা মফমশিংদগী যেক্নবগী এয়র দিফেন্স সিস্তেম অদু নমথবা ঙম্বা অসিনা আই.এ.এফ.কী অফবা খুৎলাই অমা ওই৷
• . নাগ মিসাইল অরোইবা ওইনা ত্রাইয়েল তৌবা
৩শুবা জেনেরেসনগী এন্তি তেঙ্ক গাইদেদ মিসাইল(এ.তি.জি.এম.) নাগকী অরোইবা য়ুজর ত্রাইয়েল অদু ২০২০গী ওক্তোবর ২২দা পোখ্রান রেঙ্গতগী কাপ্তুনা পাংথোকখ্রে৷ মিসাইল অসি নাগ মিসাইল পুরিবা নামিকা কেরিয়রদগী লোঞ্চ তৌখিবনি৷ মিসাইল অসিনা আর্মর অদুবু একুরেসী ৱাংনা পানবা ঙমখি৷
• . পিনাকা রোকেৎ সিস্তেমগী হেন্না ফরবা অনৌবা বর্জন অদু মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে
দি.আর.দি.ও.না শাজবা হেন্না ফরবা পিনাকা রোকেৎ ২০২০গী নবেম্বর ৪দা চান্দিপুরগী ইন্তিগ্রেতেদ তেস্ত রেঙ্গতগী মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে৷ মমাংগী দিজাইন অসিদগী হেন্না তেলহন্দুনা য়াম্না শান্না কাপ্পা য়ানবা হেন্না ফরবা পিনাকা সিস্তেম অসি শেম্বা হৌখিবনি৷
• . য়ানা ৱারোল
বি তেক লেভেলদা দিফেন্স তেক্নোলোজী কোর্সশিং হাপ্নবা দি.আর.দি.ও.না অহমেদবাদতা লৈরিবা গুজরাত য়ুনিভর্সিতী অমসুং গান্ধীনগরদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুত ওফ ইনফ্রাস্ত্রকচর তেক্নোলোজী রিসর্চ অমসুং মেনেজমেন্ত (আই.আই.তি.আর.এ.এম.)গা য়ানা ৱারোলগী শহি পীনখ্রে৷
• . কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা দি.আর.দি.ও.গী ইনিসিয়েতিবশিং
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি থেংননবা দি.আর.দি.ও.না ৱার ফুতিং ওইবা মওং অমদা প্রদেক্ত দিভেলপমেন্ত পাংথোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা দি.আর.দি.ও.না তেক্নোলোজী ১৯ শেমখ্রে অমসুং পি.পি.ই.শিং, হেন্দ সেনিতাইজর, য়ু.ভি. ব্লাস্তর, গর্মি ক্লিন য়াওনা প্রদেক্ত ১০০ হেন্না শেমখ্রে৷ হায়রিবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদেক্তশিং অদু দি.আর.দি.ও.গী ৱেবসাইততা থাগৎলি (https://drdo.gov.in/message-board/drdo-fight-against-covid-১৯)
• . কোবিদ-১৯ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল অহুম শেমগৎপা
মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না মপাঙ্গল লৈননবগীদমক দিল্লী, পত্ম অমসুং মুজাফর্পুরদা দি.আর.দি.ও.না কোবিদ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল অহুম শাখ্রে৷ সার্দর বল্লভভাই পতেল কোবিদ হোস্পিতাল অসি দিল্লী অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিং অসিগী কোবিদ-১৯ পোজিতিব পেসেন্তশিং লাইয়েংনবা ২০২০গী জুলাই ৫দগী ওপরেসন তৌবা হৌখিবা ফমুং ১০০০ লৈবা দ দি.আর.দি.ও.না পীবা ফেসিলিতীনি৷ দিল্লীদা পোজিতিব ওইবা মী মশিং হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা দিল্লীদা লৈরিবা সার্দর বল্লভভাই পতেল কোবিদ হোস্পিতাল অসিদা আই.সি.য়ু. ফমুং অদু ৫০০দা হেনগৎহনখ্রে৷ ফমুং পুম্নমক ওক্সিজেন সপোর্ত পী৷ মসিদগী হেন্দোক্তুনা বিহারগী পত্ন অমসুং মুজাফর্পুরদা আই.সি.য়ু ফমুং ১২৫ য়াওবা ফমুং ৫০০ লৈবা কোবিদ হোস্পিতাল দি.আর.দি.ও.না শাখ্রে৷
দিফেন্স প্রদক্সন দিপার্তমেন্ত(দি.দি.পি.)
দিফেন্স প্রদজেক্সনদা প্রাইভেৎ সেক্তরগী থৌদাং য়োকখৎপা
• i. গ্রীন চেনেল স্তেতস পোলিসী(জি.সি.ওস.)
(a) তর্নওভর লুপা কোতি ৫০০গা মান্নবা নত্রগা হেন্না লৈবা লার্জ স্কেল ইন্দস্ত্রী অমসুং মমাংগী চহী ০৫গী মনুংদা ০৩ শেন্দোং ফংবা ঙম্বা ইন্দস্ত্রীশিংনা মতিক চাবা ক্ব্যু.এম.এস. পিশিন্দুনা জি.সি.এস. অসি এপ্লাই তৌবা য়াগনি৷
(b) হৌজিক ফাওবদা গ্রীন চেনেল স্তেতসনা ফির্ম ১৪ অয়াবা পীখ্রে৷ গ্রীন চেনেল স্তেতস্কী অয়াবা ফংলবা কম্পেনীশিং/ফির্মশিং অসিগী অখন্নবা প্রেদক্তশিংগী অকুপ্পা মরোলশিংগা লোইননা কম্পেনীশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিয়েল মশিং
ফির্ম মমিং
জি.সি.এস. অয়াবা ফংবা নুমিৎ
(a)
এম/এস বি.ই.এল. বেঙ্গলুরু
৩০/০১/২০১৯
(b)
এম/এস ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্প লিমিতেদ, মুম্বাই
২৪/০৬/২০১৯
(c)
এম/এস হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্প লিমিতেদ মু্ম্বাই
১৫/১০/২০১৯
(d)
এল অমসুং তি ভাল্ব লিমিতেদ, চেন্নাই
২১/১১/২০১৯
(e)
এম/এস ভারত ফোর্জ লিমিতেদ, মুনধৱা, পুনে
২৪/০৬/২০২০
(f)
এম/এস বি.ই.এল., এস.বি.য়ু. মিলকোম
১৬/০৯/২০২০
(g)
এম/এস বি.ই.এল. বেঙ্গলুরু/এস.বি.য়ু. এন.এস.I
১৬/০৯/২০২০
(h)
এম/এস বি.ই.এল. বেঙ্গলুরু/এস.বি.য়ু. এন.এস. II
১৬/০৯/২০২০
(i)
এম/এস মচিলিপত্নম
২৭/১০/২০২০
(j)
এম/এস বি.ই.এল., বেঙ্গলোর
১০/১১/২০২০
(k)
এম/এস বি.ই.এল., পুনে
১০/১১/২০২০
(l)
এম/এস বি.ই.এল. পঞ্চকুলা
১০/১১/২০২০
(m)
এম/এস বি.ই.এল., নাভি মুম্বাই
২৭/১১/২০২০
(n)
এম/এস এল অমসুং তি দিফেন্স, এস.এস.সি. তেলিগাউন
২৭/১১/২০২০
1. দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং প্রাইবেৎ বেন্দর্স-২০১৯গী সেল্ফ সর্তিফিকেসনগী স্কিম
(a) স্কিম অসিগী মখাদা দি.জি.ক্ব্যু.এ. ইন্সপেক্সন য়াওদনা ফির্ম অসিনা কন্সাইনীশিং অসিদা হকথেংননা স্তোরশিং সপ্লাই তৌরগনি৷ স্কিম অসি চৎননবগীদমক থৌদাং অসি দি.জি.ক্ব্যু.এ.দা পীখ্রে৷
(b) হৌজিক ফাওবদা অনৌবা স্কিম অসিগী মখাদা ফর্ম অহুম সেল্ফ সর্তিফিকেসন স্তেতস পীখ্রে৷ মকুপ্পা মরোলশিং মখাদা লৈরে:-
ফর্ম মমিং
সর্তিফিকেসন পীবা নুমিৎ
এম/এস আই.ওসি.এল., মুম্বাই
২২/০৭/২০২০
এম/এস তাতা মোতোর্ল লিমিতেদ
২৬/০৮/২০
এম./এস বি.ই.এম.এল. বেঙ্গলুরু
২৮/০৮/২০
দিফেন্সতা ইন্নোবেসন
• i. অমসুং এরোস্পেস্কা মরী লৈনবা প্রোব্লেমশিং সোল্ব তৌনবা, তেক্নোলোজী শেমগৎনবা অমসুং নৌনা পুথোক্নবা স্তার্তঅপশিং হৌদোকপগী পান্দমদা ২০১৮দা লোঞ্চ তৌখিবা এক্সিলেন্সকীদমক ইন্নোবেসনশিং (আই.দি.ই.এক্স.) ইন্দিয়া স্তার্তঅপ চেলেঞ্জেল(দি.আই.এস.সি.শিং)-১,২,৩ অমসুং ৪ লোঞ্চ তৌখ্রে অমসুং মসিদা স্তার্তঅপ ১০০০রোম্না শরুক য়াখি, চেলেঞ্জ ২৯ ফোংখ্রে অমসুং ৱিন্নর ৫৫গী মথক্তা লাওথোকখ্রে৷ মখাতবা তুংগী পুন্সিদা প্রদেক্তশিং শেমগৎ শাগৎনবনগীদমক ২০১৯গী জুন থাদগী হৌদুনা কন্ত্রেক ৩৮ আই.দি.ই.এক্স. ৱিন্নরশিংনি হায়না লাওথোকখ্রে৷
• ii. সেপ্তেম্বরদা লোঞ্চ তৌখিবা দি.আই.এস.সি.৪ অসিগী মতমদা ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সশিংনা খন্দোক্লদুনা ইন্নোবেসনশিং সপোর্ত তৌবা অখন্নবা ইনিসিয়েতিব ইন্তরিম আইদেক্স ৪ ফৌজি লোঞ্চ তৌখ্রে অমসুং মসিনা লান্মীশিং/ফিল্দ ফোর্মেসনশিং অসিদগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লৌবা ঙম্লগনি৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image012LUJQ.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0139QKU.jpg
• iii. মেনেজমেন্ত এপ্রোচ (পি.এম.এ.) গাইদলাইনশিং অদুসু থাদোরকখ্রে অমসুং দিফেন্স ইন্নোবেসন ওর্গনাইজেসন(দি.আই.ও.)না শিজিন্নখ্রে অমসুং সর্ভিসেস/দি.পি.এস.য়ু.শিং/ও.এফ.বি.না পুখৎলক্লিবা অৱাৎপশিং অসিদা আইদেক্স ৱিন্নরশিংনা ফংবা ঙমখিবা প্রদক্ত দিভেলপমেন্ত মাইলস্তোনশিং অদু য়েংশিনবা ঙম্বা মখল অদুগী মসিনা খ্বাইদগী ইহান হানবনি৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image014PGMK.jpg
দিফেন্সতা অত্ম-নির্ভারতাগী চয়োল
দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ইক্ব্যুইপমেন্ত অমসুং মেতরিয়োলশিং অসি ইন্দিজিনিয়র্স্লী ওইনা হেন্না পুথোক্নবা ২০২০গী ওগস্ত ৭-১৪ ফাওবা দি.দি.পি.না দিফেন্সকী অত্ম-নির্ভারতা চয়োল পাংথোকখ্রে৷ ইকাই খুম্নরবা রক্সা মন্ত্রীনা হৌদোক্তুনা পাংথোকখিবা চয়োল অসিদা দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.দা নৌনা শেমগৎ শাগৎকদৌরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অপগ্রেদ তৌগদবা ফেসিলিতীশিং অদুগী অকুপ্পা মরোল মখাগী অসিদা লৈরে:
ওর্গনাইজেসন
ইক্ব্যুইপমেন্ত/প্রদেক্তশিং
ফেসিলিতীশিং
এম.ও.য়ু./ই.ও.এল./আর.এফ.পি.
দি.দি.পি.
শ্রীজান ইন্দিজিনাইজেসন পোর্তেল লোঞ্চ তৌবা
ও.ওফ.বি.
(i) নাগ মিসাইল কেরিয়র(নামিকা)
(ii) ১৪.৫ এম.এম. এন্তি মেতরিয়েল রাইফল
(iii) ৮.৬x৭০ এম.এম. স্নাইপর
(iv) তি.৯০গী কম্মান্দরগী থর্মেস ইমেজ অমসুং দে সাইচ অপগ্রেদ তৌবা
(i) দেহরাদুনগী ও.এল.এফ.তা শারিবা ই.-২৪ বিল্দিং মোদর্নাইজ তৌবা
(ii) ওর্দিনান্স ফেক্তরী চান্দাদা পিনাকা রোকেৎ কমপ্লেক্স
(iii) ত্রিচীগী ও.এফ.তা এস.আর.সি.জি. ১২.৭গীদমক এসেলব্লী অমসুং তেস্তিং ফেসিলিতী
ঐচ.এ.এল.
(i) ১৫০শুবা দি.ও.-২২৮ মেনুফেকচর এয়রক্রাফত
(ii) হাল-আই.আই.এস.সি. স্কিল দিভিলপমেন্ত
৫০০শুবা এ.এল.-৩১ এফ.পি. ওভর্হোল্দ ইঞ্জিন,হাল খুৎশিন্নবা
মেক- IIগী মখাদা অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ১০০ থাদদুনা আইতেম ৪৬ ইন্দিজিনাইজেসন তৌবা
বি.ই.এল.
(i) লিনিয়র বেরিয়েবল দিফরেন্সিয়েল ত্রান্দ্যুসর(এল.ভি.দি.তি.)
(ii) কে.দবল্যু ১ ত্রান্সমিতর এরিয়েল স্বিচিং রেক
মারীচ ইন্তিগ্রেসনফেসিলিতী লোঞ্চ তৌবা
অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৩১ থাদদুনা আইতেম ৫ ইন্দিজিনাইজেন তৌবা
বি.ই.এম.এল.
(i) দম্প ত্রক১৫০ তন
(ii) সুপর জাইন হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক এক্সকাবেতর১৮০ তন
(iii) মেদিয়ম বুলেত প্রুব ভেহিকল(এম.বি.পি.ভি.)-এম.কে-II
(iv) হেলিপোর্তেবল ১০০ ঐচ.পি. দোজর
(i) কানপুরগী আই.আই.তি.গা য়ু.এ.ভি.শিং শেমগৎপগী য়ানা ৱারোল
(ii) বেঙ্গলুরুগী নাস্কোমগা এ.আই.প্রদেক্তশিং শেমগৎপগী য়ানা ৱারোল
বি.দি.এল.
কোনকর্স মিসাইল অমসুং লোঞ্চর তেস্ত ইক্ব্যুপমেন্ত(বর্জন-II)
(i) কঞ্চনবার্গতা সীকর ফেসিলিতী সেন্তর(এস.এফ.এস.)-আই.আই.আর. অমসুং আর.এফ
(ii)ভানুরদা ৱার্হেদ প্রদজেক্সন ফেসিলিতী
মেক-IIগী মখাদা লুপা কোতি ১৫ থাদদুনা আইতেম ১১ ইন্দিজিনাইজেসন তৌবা
জি.আর.এস.ই.
পোর্তেবল এসোল্ত ব্রিজ
রাজা বাঘ দোক্তয়ার্দতা কেপাবিলিতী হেন্না লৈহনবা
জি.এস.এল.
ও.পি.ভি.শিংগী ইন্দিজিনাইজ গিয়র বোক্সশিং
স্তিল প্রিপরেসন দুকানগী ন্যু স্তেত ওফ দি আর্ত হৌদোকপা
এ.আই.,লোত-সি.এফ.দি. অমসুং ফিল্দগী মরী লৈননবা অতোপ্পা তেক্নোলোজীশিংগীদমক আই.আই.তি.গোৱাগা য়ানা ৱারোল পীনবা
এম.দি.এল.
আন্দরৱাতর রিমোত ওপরেতেদ ভেহিকল
মেধা সর্ভো দ্রাইব প্রাইবেৎ লিমিতেদকা লোইননা এসএস.কে. ক্লেস সবমেরিনগী মেন মোতোর ইন্দিজিনিস্লী শেমগৎনবা য়ানা ৱারোল
এম.আই.দি.ঐচ.এ.এন.আই.
সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সেস লোঞ্চ তৌবা
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image015KBG9.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image016TM8T.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image017MDGZ.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image018FP36.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image019SX8N.jpg
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image020COWT.jpg
বোর্দর রোদস ওর্গনাইজেসন
১. থবক্কী অতেনবা পাউদম
সেরিয়েল নম্বর
আইতেম
এ/য়ু
নবেম্বর ২০২০ ফাওবদা এচিব তৌখিবা
(a)
ফোর্মেসন ৱার্কস
Km Eqvt Cl ৯
১১৯২.৮৪
(b)
সর্ফেসিং ৱার্কস
Km Eqvt Cl ৯
২৩৪০.৬৭
(c)
পর্মনেন্ত ৱার্কস
Cr
১৮১৯.৩৮
(d)
তনেল
Cr
৬২৩.৬৩
(e)
মেজর ব্রিজ
Mtr
২৬৮৩.৫৪
(f)
রিসর্ফেসিং
Cl-৯
২৫০৮.৪৭
২. স্ত্রেতেজিকেল্লি মরুওইবা লম্বীশিং লোইশিনবা। মতম অসিগী মনুংদা মখাগী স্ত্রেতেজিকেল্লি মরুওইবা লম্বীশিং মপুং ফানা লোইশিনখি।
সেরিয়েল নম্বর
লম্বী
কিলোমীতরদা
রাজ্য
(i)
সুমনা-রিমখিম
কিলোমীতর ১৪
উত্তরাখন্দ
(ii)
গাসতোলি-রত্তাকোনা
কিলোমীতর ১৭.৯৫
উত্তরাখন্দ
(iii)
মালারি-গিরথিদোবলা
কিলোমীতর ১৯
উত্তরাখন্দ
(iv)
পোঅরি-পুহ
কিলোমীতর ৫৬
হিমাচল প্রদেশ
(v)
তাতো-মনিগোং-তাদাগাদে
কিলোমীতর ৮৫.৯৮
অরুনাচল প্রদেশ
(vi)
মাহে-চুশুল
কিলোমীতর ৭৭.৬৩
লদাখ য়ুনিয়ন তেরিতেরী
৩. এল-দি-ৱাই রোদকী কনেক্তিবিতী লম্বী অসি ত্রাফিক্কীদমক ২০২০গী ওক্তোবর ২৩দা হাংদোকখি।
৪. সেলা তনেল তৱাংগী লম্বীদা সেলা তনেলদা থবক অকনবা মওংদা চত্থরি অমদি ২০২২গী নবেম্বরদা লোইশিল্লবা য়ারি। তনেল অসিনা লম্বীগী অশাংবা কিলোমীতর ৯.২৪ হন্থহল্লগনি।
৫. ব্রম্হপুত্র তনেল তনেল অসি ২০২১গী সেপ্তেম্বর ফাওবদা লোইশিল্লবা য়াই।
৬. কনেক্তিবিতী রেস্তোরেসন থ্রু
৭. আউতসোর্সিং ওফ ৱার্কস
সেরিয়েল নম্বর
দেস্ক্রিবসন
২০২০গী নবেম্বর ৩০ ফাওবদা ওইখিবা ফিভম
(i)
দি.পি.আর.গী শেম-শানবগীদমক এসেপ্ত তৌরবা তেন্দর
৪২
(ii)
দি.পি.আর.গী শেম-শানবগীদমক প্রোসেস তৌরিবা তেন্দর
-
অপুনবা
৪২
1. জি.এস./এম.ও.দি. ৱার্কস। সিভিলগী পাংথোকখিবা খবক্কী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা লৈরে:-
সেরিয়েল নম্বর
লম্বী অমসুং স্ত্রেতচকী মমিং
অশাংবা (কিলোমীতরদা)
সেলা তনেল & বি-সি-তি রোদতা এপ্রোচ রোদ কিলোমীতর ২২৯ দগী কিলোমীতর ২৪৭.৬০
তনেল-২.২৬৫ & এপ্রোচ রোদ-৯.৭৭৫
বালিপারা-চারদুঅর-তাৱাং Cl-৯ দগী এন.ঐচ.দি.এল. ফাওবা কিলোমীতর ৭০.০০ দগী কিলোমীতর ৮৮.০০
১৮
বারমর-চাউতন-কেলনোর লম্বীদগী এন.ঐচ.দি.এল. ফাওবগী কন্সত্রক্সন/অপগ্রেসন ২০২০গী ওগস্ত ০৬তা লোইশিনখিবা কিলোমীতর ৮.১৫ দগী কিলোমীতর ৭২.৫০গী মরক্তা স্পেসিফিকেসন
৬৪.৩৫
রাজৌরি-থানামন্দি-সুরানকোত লম্বীদগী এন.ঐচ.দি.এল. ফাওবগী কন্সত্রক্সন/অপগ্রেসন ২০২০গী ওক্তোবর ২২তা লোইশিনখিবা কিলোমীতর ৫৩.৯৫১ দগী কিলোমীতর ৫৯.৪২০গী মরক্তা স্পেসিফিকেসন
৫৫.৫২
• নেচিফু তনেলগী থবক্কী কমেন্সমেন্ত
• মরুওইবা পাসশিং হাংদোকপা:-
সেরিয়েল নম্বর
পাসশিং
ওল্তিচুদ(Ft)
লম্বীশিং
হাংদোকপা তাং
২০১৯
২০২০
(a)
রাজধান
১১,৬২৭
বান্দিপুর-গুরেজ
০৬ মে
১৩ এপ্রিল
(b)
ঝোজিলা
১১,৫৭৫
শ্রিনগর-লেহ
২৮ এপ্রিল
১৫ মার্চ
(c)
রোহতাং
১৪,২১৬
মনালি-লেহ (১২ জুন ২০১৯/১৮ মে ২০২০)
১৯ মে
২৫ এপ্রিল
(d)
বারালাচলা
১৬,০৪৭
১২ জুন
১৮ মে
(e)
তাংলাংলা
১৭,৫৮২
২৫ মে
১৫ মার্চ
(f)
লাচুংলা
১৬,৬১৬
৩০ মে
২০ মার্চ
(g)
নাকীলা
১৬,১৭০
১৭ মে
১০ মার্চ
(h)
রিমখিম
১৪,২৩৯
সুমনারিমখিম
৩০ মে
০৭ এপ্রিল
(j)
নিতি
১৫,২৬৯
কুরকুতী-নিতি
০৭ মে
২৪ এপ্রিল
(k)
মানা
১৮,৫০০
মানা-মানা পাস
৩০ জুলাই
০১ জুলাই
(l)
সোনম
১২,৮৮৭
নেলোং-নাগা-সোনম
০৫ মে
২১ এপ্রিল
• রেস্ক্যু ওপরেসন
• লম্বীশিং, থোংশিং অমসুং তনেলশিং শাবা লোইশিনবা /শঙ্গাবা
1. মানসরোবর য়াত্রাদা লিঙ্ক রোদ শঙ্গাবা
1. তাৱাং ছু অমসুং সুখা থোং
(d) চম্বা তনেলগী ব্রেকথ্রু
1. পুনেজা অমসুং দেবিকা থোং
(e) “অতল তনেল, রোহতাং” শঙ্গাবা
• (f) ৪৪গী শঙ্গাবা:-
সেরিয়েল নম্বর
রাজ্য
থোং মশিং
থোংগী অপুনবা অশাংবা (মীতর)
(a)
লদাখ (য়ু.তি)
০৮
৩৫৮
(b)
জম্মু & কাশ্মীর (য়ু.তি)
১০
৯৪৭
(c)
পঞ্জাব
০৪
৫৯৭
(d)
হিমাচল প্রদেশ
০২
৪৭০
(e)
উত্তরাখন্দ
০৮
৩৯০
(f)
অরুনাচল প্রদেশ
০৮
৫১৪
(g)
সিক্কিম
০৪
২৩০
অপুনবা
৪৪
৩৫০৬
1. গেংতোক-নাথুলা ওল্তরনেতিব এলাইমেন্ত রোদ
নেস্নেল কেদেত কোর্পস
• কেম্প ত্রেনিং
1. এ.তি.সি./সি.এ.তি.সি.শিং কেম্প ১৫০০ @ ৫০০ কেদেত, কেম্প খুদিংমক চহিশিদা পাংথোকখি। চাউরাক্না কেদেত পার্তিসিপেন্ত লাখ ৭.৫না শরুক য়াখি।
2. এক ভারত শ্রেস্থ ভারত (ই.বি.এস.বি.) কেদাতস পান ইন্দিয়া ২০,৪০০ য়াওনা কেম্প ৩৫ পাংথোকখি।
3. ভায়ু সৈনিক কেম্প (ভি.এস.সি.)
4. নৌ সৈনিক কেম্প (এন.এস.সি.)
(e) থল সৈনিক কেম্প (তি.এস.সি.)
(f) লীদরশিপ কেম্পস চহি অমদা অসিগুম্বা কেম্প তরুক্তা কেদেত ১৮০০না শরুক য়াই
1. রোক ক্লাইম্বিং ত্রেনিং কেম্পস (আর.সি.তি.সি.). চহি অমদা কেদেত ১০৮০গীদমক কেম্প মরি
(h) রিপব্লিক দে কেম্প (আর.দি.সি.)
1. ফ্লাইয়িং ত্রেনিং
(k) য়াতচিং স্পিসিয়েল ত্রেনিং কেম্প
• এতেচমেন্ত ত্রেনিং
1. আর্মী এতেচমেন্তদা কেদেত ৮০০০ হেনগৎতুনা ২০০০০দগী ২৮০০০ ওইরে।
2. কোস্ত গার্দ (ন্যু)গা লোয়ননা ও.এস.দি. লৌখৎলে।
• ত্রেনিং এপ হৌদোকপা
• কোবিদ-১৯ মনুংদা এন.সি.সি. কেদেতশিংনা এক্স য়োগদান
৫. এক ভারত শ্রেস্থ ভারত
• ঊ চারা থাবগী খোংজং
• ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগা (আই.দি.ৱাই.) ২০২০
৮. আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন
• দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (ফ্লদ রিলিফ)
• ফিৎ ইন্দিয়া কেম্পেন
১১. ন্যু এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) এৱারনেস কেম্পেন
১২. এন.সি.সি. কেম্প ত্রেনিংগী ত্রেনিং এরিয়াশিং মশক খংদোক্নবগীদমক এক্সপর্ত কমিতীগী রিকমেন্দেসন
• কেদেত প্রেসিসকী ত্রান্সলেসন
• কন্সতিত্যুসন দে য়ুথ ক্লব এক্তিবিতীজ
• কার্গিল বিজয় দিবস ৱেবিনার
• কেম্প মেনুএল রিভিজন
• স্বচ্ছতা পখৱারা ০১-১৫ দিয়েম্বর ২০২০
• স্বচ্ছতা কেম্পেন (১৪ সেপ্তেম্বরদগী ১৬ ওক্তোবর ২০) ৱেবিনার ৮৫০গী থোংদা কেদেত লাখ ৫.৫
• আর.দি.সি. সর্তিফিকেৎস ৱর্থ হোলোগ্রাম
• আর.দি.সি.২০২০গী মনুংদা আর.দি.সি. কেম্পকীদমক অনৌবা বেদজশিং, রাজপথ কন্তিনজেন্ত অমসুং গার্দ ওফ ওনর ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখি।
• এসোসিয়েৎ মেম্বরশিপ হেক্কী ইন্দিয়া
• এন.দি.আর.এফ.না ত্রেনিং পীবা
২৩. য়ুথ একচেঞ্জ প্রোগ্রাম