য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শহরী নরেন্দ্র মোদীনা লৌমীশিংদা ৱা ঙাংখিবা অদুদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা লৌমীশিংগী কাংলুপশিংগা উন্নখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা হোৎনখি
“মোদী সরকারগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা পোলিসীশিং অমসুং এগ্রিকলচরেল রিফোর্মশিং পুম্নমক্তা খুঙ্গং অসিগী লৌমী পুম্নমক্না থৱাই য়াওনশিনবগা লোইননা চপ চানা থাজবা থম্মি”
“চহি তরুক অসিদা মোদী সরকারনা লায়রবা, লৌমীশিং অমসুং শোত্থরবশিংবু চাউখৎহন্নবা লোইনা মখোয়গী হকশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরকপদা মীৎয়েং থমদুনা ৱারেপ খুদিংমক লৌখি”
“পি.এম. কিসান অসিসু অসিগুম্বা অমুক্তা লৈখিদ্রিবা স্কীম অমসু ওইরি মসিদা মোদীনা চহি খুদিংগী লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা ৬,০০০ হাপ্লি”
“মোদী জিনা লৌমীশিংগীদমক্তা মহাক্না কত্থোকপা অমসুং মখোয়বু চাউখৎনবা হোৎনবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি”
য়ু.পি.এ, সরকারনা চহি ১০দা লুপা করোর ৬০,০০০গী লোন কোকপীখি অদুবু শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা চহি অনি মখাই খক্তদা লৌমী করোর তরাগী একাউন্তশিংদা হৌজিক ফাওবদা হকথেংননা লুপা করোর ৯৫,০০০ ত্রান্সফর তৌখ্রে
২০১৩-১৪দা লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি লুপা করোর ২১,৯৩৩ খক্তা ওইখি অমরোমদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিগী লুচিং মখাদা লৌউ-শ
25 DEC 2020 8:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শহরী নরেন্দ্র মোদীনা লৌমীশিংদা ৱা ঙাংখিবা অদুদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ঙসি নই দিল্লীগী মেহ্রৌলিন্দা লৌমীশিংগী কাংলুপশিংগা উন্নখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অমিৎ শাহনা হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা হোৎনখি। মোদী সরকারগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা পোলিসীশিং অমসুং এগ্রিকলচরেল রিফোর্মশিং পুম্নমক্তা খুঙ্গং অসিগী লৌমী পুম্নমক্না থৱাই য়াওনশিনবগা লোইননা চপ চানা থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোরকখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি তরুক অসিদা মোদী সরকারনা লায়রবা, লৌমীশিং অমসুং শোত্থরবশিংবু চাউখৎহন্নবা লোইনা মখোয়গী হকশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরকপদা মীৎয়েং থমদুনা ৱারেপ খুদিংমক লৌখি। পি.এম. কিসান অসিসু অসিগুম্বা অমুক্তা লৈখিদ্রিবা স্কীম অমসু ওইরি মসিদা মোদীনা চহি খুদিংগী লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা ৬,০০০ হাপ্লি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা ঙসি পি.এম. কিসানগী অতোপ্পা ইনস্তোলমেন্ত কাইথদুনা লৌমী করোর ৯গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ হাপচিনদুনা মখোয়গী লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা তঙাই ফদবশিংগী মনিং থুংহনবা ঙমজরগনি। “মোদী জিনা লৌমীশিংগীদমক্তা মহাক্না কত্থোকপা অমসুং মখোয়বু চাউখৎনবা হোৎনবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি”। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় ইকাই খুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রীনা কিসান সম্মান নিধি স্কীম পুথোকপা মতমদা ওপ্পোজিসনগী লুচিংবশিংনা মসি য়ানিংখিদে। মখোয়না লৌমীশিংগী শেন্দোন ওইনা কোকপীনবা দাবি তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি অমরোমদা য়ু.পি.এ, সরকারনা চহি ১০দা লুপা করোর ৬০,০০০গী লোন কোকপীখি অদুবু শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা চহি অনি মখাই খক্তদা লৌমী করোর তরাগী একাউন্তশিংদা হৌজিক ফাওবদা হকথেংননা লুপা করোর ৯৫,০০০ ত্রান্সফর তৌখ্রে।
২০১৪গী মমাং অমসুং মতুংগী লৌউ-শিংউগী দেতাগী কম্পরেতিব স্তদী অমা উৎলদুনা শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি ২০১৩-১৪দা পুথোকপা চেং-হৱায়শুং অসি মিলিয়ন তন ২৬৫ খক্তা ওইখি অমরোমদা ঙসি মসি মিলিয়ন তন ২৯৬তা হেনগৎহনখ্রে। ২০১৩-১৪দা লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি লুপা করোর ২১,৯৩৩ খক্তা ওইখি অমরোমদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিগী লুচিং মখাদা লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি লুপা করোর ১,৩৪,৩৯৯দা হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না হায় লৌউ-শিংউগী বজেৎ হেনগৎহনবা ঙমদবা মখোয়না ঙসি ঐখোয়দগী মসিগী চপ চাবা মরমশিং খঙবা পাম্লি। শ্রী শাহনা হায় ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা হায়জনীংবদি ওপ্পোজিসনগী লুচিংবশিংনা য়ানিংদবা অমত্তা লৈতে মখোয়না অরানবা পাউ শন্দোকপা খক্তনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কয়ারক হন্না শেংদোকখ্রে অমসুং ঙসি ঐহাক অমুক হন্না ময়েক শেংনা থম্লি মদুদি এম.এস.পি. লৈখি, লৈরি অমসুং মতম পুম্বদা লৈখিগনি। চহি কয়া অসি লৌমীশিংনা এ.এস.পি. অসি মখোয়গী মহৈ-মরোংগী অচংবা শেলগী য়ামদ্রবদা শরুক অমগা মখাই ওইহন্নবা দাবি তৌদুনা লাকখি অদুবু চহি ৭০ থংন-থংননা পাইখিবা সরকার অসিনা খোঙথাং অমত্তা লৌখৎলমখিদে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা লৌমীশিংগী দাবি অসি থুংহনখি অমসুং মখোয়না পুথোক্লিবা মহৈ মরোংগী অচংবা শেলগী অমগা মখাই ফংহল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় ২০০৯-২০১৪গী মনুংদা ফৌ অমসুং গেহু লৈনবা লুপা করোর ৩,৭৪,০০০ খক্তা চাদিং তৌখি অমরোমদা ২০১৪-২০১৯দা ফৌ অমদি গেহু লুপা করোর ৮,২২,০০০গী লৈখি। মসিগী মথক্তা মোদী সরকারনা সোইল হেল্থ কার্দ অমসুং নীম কোতেদ য়ুরিয়াগুম্বা মখল কয়াগী থৌরাংশিং পাইখৎতুনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহনখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মন্দি ১,০০০রোম ওনলাইন ওইহনদুনা লৌমশিংদা মখোয়গী মহৈ মরোংগী খ্বাইদগী মতিক চাবা মমল ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রী ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম অসিনা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর তরুক মখাইগী মথক্তা কান্নবা ফংহনখ্রে। ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০রোম লিংখৎখ্রে অমসুং মসিগীদমক্তা লুপা করোর ৭,০০০গী প্রোবিজন অমা থমখ্রে। খোহি পুথোক্নবগী অতোপ্পা লুপা করোর ৫০০সু থমখ্রে। প্রধান মন্ত্রী ইরিগেসন স্কীমগী মখাদা মাইক্রো-ইরিগেসন স্কীমগী খুত্থাংদা লম হেক্তর ৫৫গী ঈথৈ-লৌখোং শেম্বগী থবক পাইখৎখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায় এগ্রেনিয়ন রিফোর্মশিংগী আইনশিং অসিগী ওপ্পোজিসন পার্তীশিংনা লাউ খোঙলিবা অসিগী মতাংদা ঐহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঐগী লৌমী ইচেল-ইনাওশিংদা থাজবা পীবা পাম্মি অদুদি এগ্রেরিয়ন রিফোর্মশিংগী আইন অহুমনা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী কান্নবা ফংহনগনি অমদি মসিনা লৌমিশিংদা শোকহল্লোই নত্ত্রগা মন্দিশিং থোং মুত্থৎলোই নত্ত্রগা কনাগুম্বা অমত্তনা লৌমীশিংগী লম মচেৎ অমা ফাওবা মুল্লোই। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইরিবা মখৈদি লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী লম অসি কোর্পোরেৎ অমত্তনা লৌশিনবা ঙম্লোই। মন্দিশিং অসি অদুমক মথৌ তৌখিগদনি। ঐহাক্না ওপ্পোজিসন লুচিংবশিংদা হংনীংবা ৱাহংদি এগ্রেরিয়ন রিফোর্ম আইনশিং অসিগী করম্বা প্রোবিজন্দা মন্দিশিং মুত্থৎকনি হায়না য়াওবগে। করিগুম্বা থৌনা লৈরবদি দিবেৎ তৌনবা থোরকউ অমদি ঐখোয়গী এম.পি.শিংনা নখোয়গা লোইননা খন্ন-ন্নৈনবা শেম শাদুনা লৈরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় হৌজিক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুরক্লিবা এগ্রিকলচরেল রিফোর্ম আইনশিং অসি শঙ্করলাল গুরু কম্মিতিনা রিকম্মেন্দ তৌখিবনি; ২০০১দা মোন্তেক সিংহ অহলুৱালিয়ানা প্রোপোজেলশিং অসি থমখি, শরদ জোশি তাস্ক ফোর্সনসু মসি রিকম্মেন্দ তৌখি। প্রপোজেলশিং অসি ২০০৩গী মোদেল এ.পি.এম.সি. এক্ততা য়াওখি, মসিগী রিকম্মেন্দেসনশিং অসি স্বামিনাথন কম্মিসনগী রিপোর্ত্তসু য়াওখি অমসি মসি শরদ পাৱরজিনা লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা শেমখিবা কম্মিতিনসু রিকম্মেন্দ তৌখি। শ্রী শাহনা হায় ঙসি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরদা ফোন তৌবা অমসুং মহাক্কা উন্নবা পাম্মি অমসুং এগ্রিকলচরেল রিফোর্ম আইনশিং অসি মখোয়না শৌগৎপা পাম্লি। এগ্রেরিয়ন রিফোর্মগী আইনশিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবনি হায়বা মখোয়না খঙবনা মসিবু মখোয়না শোগৎলি। রাজনিতীগী ওইবা কান্নবশিং লৈজবা ওপ্পোজিসন থমখ্রগা করিগুম্বা লৌমীশিংগী ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌউ-শিংউগী আইনশিং অসিগী প্রোবিজন অমা হেক্তনা লৌমীশিংদা শোকহনবা তারবদি সরকার অসিনা প্রোবিজন অদুগী মতাংদা লৌমীগী ওর্গনাইজেসনশিংগা অরোৎপা লৈতনা খন্ননবা থোং হাংদুনা লৈরি। নখোয়না প্রোবিজনশিং অদু পুথোরকউ, মদু খন্নসি। করিগুম্বা লৌমীগী মায়োক্তা লৈবা প্রোবিজন য়াওরম্বা থোক্লবদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা মদু শেমদোক্কনি। শ্রী শাহনা হায়খি মোদী সরকারনা লৈবাক্কী লৌমীশিংগী য়াইফনবা মতম পুম্বদা থবক তৌদুনা লাক্লি অমসুং লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি ওইহনদ্রিবা ফাওবা লেপ্তনা হোৎনগনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah joined a group of farmers in New Delhi today as the Prime Minister Shri Narendra Modi addressed them
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government is committed to the welfare of farmers
“All farmers in the village expressed their full faith with enthusiasm and zeal in all the farmers’ welfare policies and agricultural reforms of the Modi government”
“For the last six years, the Modi government has taken every decision keeping in focus the poor, farmers and the underprivileged that empowered them with their rights and changed their lives for the better”
“The PM Kisan is also one such unprecedented scheme whereby Modi ji sends ₹ 6000 to farmers' accounts every year”
“The Prime Minister Shri Narendra Modi ji today released another installment of PM Kisan, crediting ₹ 18,000 crores in the accounts of 9 crore farmers so that they can fulfill their agriculture related needs”
“I congratulate Modi ji for his dedication and commitment towards empowerment of the farmers”
The UPA government waived off a loan of just Rs. 60,000 crore in 10 years, whereas the Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, has,in just two-and-a-half years,transferred Rs 95,000 crore so fardirectly to the accounts of ten crore farmers
In 2013-14 the agricultural budget was only Rs 21,933 crore whereas today the agriculture budget under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji has increased to Rs 1,34,399 crore
Prime Minister Narendra Modi has clarified many times and today I want to make it clear again that MSP was, is and always will be there
Between 2009-2014, only about Rs 3,74,000 crore was spent for the purchase of paddy and wheat, while between 2014-2019, paddy and wheat worth Rs 8,22,000 crore was purchased
All the three agrarian reform laws are in the best interest of the farmers, there is no harm to the farmers, neither the Mandis will be closed nor can anyone snatch even an inch of farmers’land
As long as Shri Narendra Modi ji is the Prime Minister of the country, no corporate can take away the land of the farmer brothers
If the farmers'organizations feel that any provision of these agricultural laws will hurt the farmers, then the government is ready to discuss that provision with the farmers' organizations with an open mind
25 DEC 2020 8:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah joined a group of farmers at Mehrauliin New Delhi today as the Prime Minister Shri Narendra Modiaddressed them. Speaking on the occasion, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government is committed to the welfare of farmers. All farmers in the village expressed their full faithwith enthusiasm and zeal in all the farmers’ welfare policies and agricultural reforms of the Modi government.The Union Home Minister said that for the last six years, the Modi government has taken every decision keeping in focus the poor, farmers and the underprivileged that empowered them with their rights and changed their lives for the better. The PMKisan is also one such unprecedented scheme whereby Modi ji sends ₹ 6000 to farmers' accounts every year.
Shri Amit Shah said that the Prime Minister Shri Narendra Modi ji today released another installment of PMKisan, crediting ₹ 18,000 crores in the accounts of 9 crore farmers so that they can fulfill their agriculture related needs.“I congratulate Modi ji for his dedication and commitment towards empowerment of the farmers.”The Union Home Minister said that when the Hon'ble Prime Minister came out with the KisanSamman Nidhi scheme, almost all the Opposition leaders opposed it. They demanded waiver of farmers’ debts.Shri Shah said that while the UPA government waived off a loan of just Rs. 60,000 crore in 10 years, the Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, has, in just two-and-a-half years, transferred Rs 95,000 crore so far directly to the accounts of ten crore farmers
Presenting a comparative study of agricultural data before and after 2014, Shri Amit Shah said that the production of food grains in 2013-14 was only 265 million tonnes whereas today it has increased to 296 million tonnes.In 2013-14 the agricultural budget was only Rs 21,933 crore whereas today the agriculture budget under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji has increased to Rs 1,34,399 crore. He said that those who could not increase the agricultural budget, today they are demanding explanations from us. Shri Shah said that today I want to tell the farmer brothers across the country that the opposition leaders do not have any issues, they are only spreading lies.Prime Minister Narendra Modi has clarified many times and today I want to make it clear again that MSP was, is and always will be there. For years, farmers had demanded that the MSP be at least one-and-a-half times the cost of their crops, but for 70 years successive governments did not take any action on it. Prime Minister Shri Narendra Modi ji fulfilled the demands of farmers, ensuring them one-and-a-half times the cost price of crop production.
The Union Home Minister also said that between 2009-2014, only about Rs 3,74,000 crore was spent for the purchase of paddy and wheat, while between 2014-2019, paddy and wheat worth Rs 8,22,000 crore was purchased. Apart from this, the Modi government took several initiatives like the Soil Health Card and Neem Coated Urea, which have benefited the farmers of the country. About 1,000 mandis across the country have been made online, enabling the farmers to fetch the best prices for their crops. The Prime Minister Crop Insurance Scheme has benefited more than six-and-a-half crore farmers of the country.About 10,000 farmer producing organizations have been set up and a provision of Rs 7,000 crore was made for this. Another Rs 500 crore was arranged for honey production. Under the Prime Minister Irrigation Scheme, work has been done to irrigate 55 lakh hectares of land through micro-irrigation scheme.
Shri Amit Shah said I just want to assure my farmer brothers across the country regarding the hue and cry the Opposition parties have raked up on the Agrarian Reforms laws, that all the three Agrarian ReformsActs are in the best interest of the farmers, there is no harm to the farmers, neither the Mandis will be closed nor can anyone snatch even an inch of farmers’ land. So long as Shri Narendra Modi ji is the Prime Minister of the country, no corporate can take away the land of the farmer brothers. Mandis will also be operational. He said that I want to ask the opposition leaderswhich provision of these agrarian reform laws says that the mandis would be closed down. If you have the courage, come for a debate, our MPs are ready to discuss with you.
The Union Home Minister said that the Shankarlal Guru Committee had recommended the agricultural reform laws that the Prime Minister Shri Narendra Modi has now brought in; in 2001, Montek Singh Ahluwalia also retained these proposals, Sharad Joshi Task Force also recommended it. These proposals also came in the Model APMC Act of 2003, these recommendations were also made in the report of the Swaminathan Commission and it was also recommended in the committee which was formed while Sharad Pawarji was the Agriculture Minister.Shri Shah said that today farmers across the country want to ring up our Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar ji and meet him and give their support to these agricultural reform laws. They are supporting the three agrarian reform laws because they know that these agrarian reform lawsare in the best interest of the farmers. Leave aside the opposition, they have political interest but still if the farmers' organizations feel that any provision of these agricultural laws will hurt the farmers, then the government is ready to discuss that provision with the farmers' organizations with an open mind. Let you bring forth those provisions, let’s discuss. If any provision is anti-farmer then the Shri Narendra Modi government is ready to consider it. Shri Shah said that the Modi government will always work for the welfare of the farmers of the country and will not rest till doubling the farmers’ income is achieved.