হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
য়ুনাইতেদ কিংদমদা থেংনখিবা সার্স-কোব-২ ভাইরসকী অনৌবা বেরাইন্ত অসিগা ইরোইননা ইপিদেমিওলোজিকেল সর্ভিলেন্স অমসুং রেস্পোন্সকীদমক্তা হকশেল মন্ত্রালয়না স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর থোকখ্রে
23 DEC 2020 2:21PM by PIB Imphal
সার্স-কোব-২ ভাইরসকী অনৌবা বেরাইন্ত অমা [বেরাইন্ত অন্দর ইনবেস্তিগেসন (ভি.য়ু.আই.)- ২০২১২/০১] য়ুনাইতেদ কিংদমগী সরকারনা ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)দা রিপোর্ত তৌরকখি য়ুরোপিয়ন সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল (ই.সি.দি.সি.)না থেংনখিবা বেরাইন্ত অসি শন্দোক্কনবা হেল্লী অমসুং নহাশিংদা শোকহল্লি। বেরাইন্ত অসি অহোংবা নত্ত্রগা ম্যুতেসন ১৭কী সেৎ অমনা দিফাইন তৌই। খ্বাইদগী শীংথানিংঙাই ওইরিবদি ভাইরস অসিনা মীওইবগী এ.সি.ই.২ রিসেপ্তরদা বাইন্দ তৌবদা শীজিন্নবা স্পাইক প্রোতিনগী এন৫০১ৱাই ম্যুতেসন ওইবা অসিনি। স্পাইক প্রোতিনগী শরুক অসিদা হোংলকপনা ভাইরস অসি হেন্না লৌনগনবা অমসুং মীওই অমগা অমগী মরক্তা হেন্না লাইনা শন্দোকপা ঙমহল্লক্কনি।
হায়রিবা অসিগী ইপিদেমিওলোজিকেল সর্ভিলেন্স অমসুং রেস্পোন্সকীদমক্তা হকশেল মন্ত্রালয়না এস.ও.পি. থোকখ্রে। স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.) অসিনা হৌখিবা চয়োল ৪ (নবেম্বর ২৫দগী দিসেম্বর ২৩, ২০২০ ফাওবা) অসিদা য়ু.কে.দগী লাকপা নত্ত্রগা য়ু.কে.গী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জিৎতা লাকপা ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জর পুম্নমক্কী ওইনা চংফমদা অমসং কম্ম্যুনিতীদা পাইখৎকদবা থবক-থৌরমশিংগী মতাংদা শন্দোক্না য়াওরি। এস.ও.পি. অসিগা মরী লৈনবা রিফরেন্স অমা হেক্তগী আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং খক্তা তৌগদবনি।
দিসেম্বর ২৩দগী দিসেম্বর ৩১ ফাওবা নত্ত্রগা মখা তানা ওর্দরশিং থোক্ত্রিবা ফাওবা মতম খরগী ওইনা য়ু.কে.দগী ফ্লাইৎশিং পাইরকপা লেপহনখ্রে। দিসেম্বর ২১দগী দিসেম্বর ২৩, ২০২০গী মতমগী মনুংদা য়ু.কে.দগী লাকপা নত্ত্রগা য়ু.কে.গী এয়রপোর্তশিংগী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জিৎ ওইখিবা অমসুং ভারত্তা কুমথখিবা পেসেঞ্জর পুম্নমক্না য়ৌরকপগা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌগদবনি। করিগুম্বা সেম্পল অদু পোজিতিব ওইরবদি স্পাইক জিন-বেজ আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তসু তৌনবা রিকম্মেন্দ তৌরি। পোজিতিব ওইবা পেসেঞ্জরশিং মরী লৈনবা রাজ্যগী হেল্থ ওথোরিতীশিংনা চল্লাইবা ইন্সতিত্যুস্নেল আইসোলেসন ফেসিলিতীগী তোখাইবা (আইসোলেসন) য়ুনিৎ অমদা তোখাইনা থমগনি। ফেসিলিতীগী থাক্তা সেম্পলশিং পুনেগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ভাইরোলোজী (এন.আই.ভি.) নত্ত্রগা অতোপ্পা চান্নবা লেব অমা হেক্তদা জিনোমিক সিক্বেন্সিং তৌনবা থৌরাং পাইখৎকনি। করিগুম্বা জিনোমিক সিক্বেন্সিংদা সার্স-কোব-২গী অনৌবা বেরাইন্ত অসি য়াওরে হায়বা খঙলবদি পেসেন্ত অদু তোখাইবা আইসোলেসন য়ুনিৎ অমদা থমগনি অমদি ক্লিনিকেল প্রোতোকলগী মতুং ইন্না লায়েং চত্থগনি।
এয়রপোর্ত্তা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইবশিংনা য়ুমদা ক্বারেন্তিন তৌনবা হায়গনি। চেক-ইন তৌদ্রিঙৈ মমাংদা এস.ও.পি. অসিগী মতাংদা ত্রেবেলরশিংদা খঙহনগনি অমসুং ইন-ফ্লাইৎ এনাউন্সমেন্তশিংসু তৌগদবনি।
দিস্ত্রিক্ত সর্ভিলেন্স ওফিসরশিংনা মমাং থাদগী হৌদুনা য়ু.কে.দগী ভারত্তা লাকখিবা ইন্তরনেস্নেল ত্রেবেলরশিং পাউ ফাওনবা হোৎনগনি অমসুং কম্ম্যুনিতীদা মোনিতর তৌগনি।
রাজ্য সরকারশিং/ইন্তিগ্রেতেদ দিজিজ সর্ভিলেন্স প্রোগ্রামনা হৌখিবা চয়োল মরি অসিদা য়ু.কে.দগী লাকপা নত্ত্রগা য়ু.কে.গী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জিৎতা লাকখিবা ত্রেবেলরশিংগী কন্তেক্ত পুম্নমক ত্রেস তৌগনি অমসুং মোনিতর তৌগনি। মখোয়সু প্রোতোকলগী মতুং ইন্না তেস্ত তৌগনি অমসুং পোজিতিব কেসশিংগী কন্তেক্তশিং মপুং ফানা আইসোলেসন অমসুং মোনিতর তৌনবা তোখাইবা ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তিন তৌহনগনি।
এস.ও.পি.গী লিস্ত:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/SOPforSurveillanceandresponseforthenewSARSCov2variant.pdf

Ministry of Health and Family Welfare
Ministry of Health issued Standard Operating Procedure for Epidemiological Surveillance and Response in the context of new variant of SARS-CoV-2 virus detected in United Kingdom
23 DEC 2020 2:21PM by PIB Delhi
A new variant of SARS- CoV 2 virus [Variant Under Investigation (VUI)-20212/01] has been reported by the Government of United Kingdom (UK) to World Health Organization (WHO) . This variantis estimated by European Center for Disease Control (ECDC) to be more transmissible and affecting younger population. This variant is defined by a set of 17 changes or mutations. One of the most significant is an N501Y mutation in the spike protein that the virus uses to bind to the human ACE2 receptor. Changes in this part of the spike protein may result in the virus becoming more infectious and spreading more easily betweenpeople.
Ministry of Health has issued SOP for Epidemiological Surveillance and Response for the same. The Standard Operating Procedure (SOP) describes the activities to be undertaken at the point of entry and in the community for all International passengers who have travelled from or transited through UK in the past 4 weeks (from 25th November to 23rd December 2020). Any reference to testing in this SOP implies RT-PCR testing only.
The flights from UK are suspended temporarily from 23rd December till 31st December 2020 or till further orders. All the passengers travelling from or transiting through airports in UK and disembarking in India during the intervening period from 21st to 23rd December 2020 would be subjected to RT-PCR test on arrival. In case of a positive sample, it is recommended that spike gene-based RT-PCR test should also be performed. Passengers testing positive will be isolated in an institutional isolation facility in a separate (isolation) unit coordinated by the respective State Health Authorities. Necessary action to send the samples to National Institute of Virology (NIV), Pune or any other appropriate lab for genomic sequencing will be initiated at the facility level. If the genomic sequencing indicates the presence of new variant of SARS-CoV-2 then the patient will be kept in the separate isolation unit and treated as per the clinical protocol.
Those who are found negative on testing with RT-PCR at the airport would be advised quarantine at home. Prior to check-in, the traveler will be explained about this SOP and In-flight announcements must also be made.
Those international travelers from UK who arrived in India since last one month will be contacted by District Surveillance Officers and monitored in community.
State Governments/ Integrated Disease Surveillance Programme will ensure that all the contacts of those travelers from UK or transiting through UK in last four weeks will be traced and monitored. They will also be tested as per protocol and contacts of positive cases would be subjected to institutional quarantine in separate quarantine centers for effective isolation and monitoring.
Link for the SOP:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/SOPforSurveillanceandresponseforthenewSARSCov2variant.pdf