উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মিদিয়াদা ক্রাইসি থোক্লে, তুংদা লাক্কদবা তম্বা ঙমদবা ফিভম অমসুং চেলেঞ্জশিং অসি থেংননবা ওতো-করেক্সন তঙাই ফদে হায়না উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে
মরম চাবা অমসুং অচুম্বদা ত্রেদিস্নেল মেদিয়াগী প্রদক্তশিং অসি শিজিন্ননবগীদমক তেক জাইন্তশিংনা রেভিন্যুশিং সেয়র তৌরগনি
ইন্সতেন্ত জর্নেলিজম অসি লৈরবসু হৌজিক ফাওবদা মীওই মিলিয়ন কয়ানা তুম্বা হেক হৌগৎলকপদা কোফী অমগা লোইননা খবর পানরি
চাওখৎপা অমসুং অহোংবদা হেন্না মীৎয়েং চংননব শ্রী নাইদুনা মেদিয়াদা হায়খ্রে
অরানবা পাউশিং শন্দোকপদা সোসিয়েল মেদিয়া শিজিন্নরিবা অসিদা তৌদনবা ময়ামদা হায়খ্রে
লৈখ্রিদ্রবা ভেতরান জর্নেলিস্ত শ্রী এম.ভি. কমতকী কন্ত্রিব্যুসনশিং অদু থাগৎখ্রে
18 DEC 2020 2:31PM by PIB Imphal
​অচুম্বা ই-পাউ, জর্নেলিজম অমসুং মেদিয়াগী তুংদা ওইরক্কদবা ফিভম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মেদিয়া অসিনা লৈবাক মীয়ামদা অচুম্বা পাউ অমসুং খন্না নৈনরিবা অদু শন্দোকপগী য়াম্না অফবা খুৎলাই অমা ওইবনা ক্রেদিবল ওইবা জর্নেলিজম ফংহন্নবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সবাগী চিয়রমেন শ্রী এম ভেনকাইহ নাইদুনা তকশিনখ্রে৷
ঙসি হায়দরবাদতা ভর্চুয়েল্লী ওইবা মোদতা পাংথোকখিবা এম.ভি. কমত মিমোরিয়েল এন্দোমেন্ত লেকচর অসিদা ৱা ঙাংদুনা শ্রী নাইদুনা “জর্নেলিজমগী: হৌখিবা, হৌজিক ওইরিবা অমসুং মতুং তারকপদা ওইরক্কদবা” অদুগী মতাংদা শন্দোক্না ফোংদোকখ্রে৷
পাউ ফোংবগী মনিং মখা তম্বা, সেন্সরশিপ, রিপোর্তিং তৌবগী নোর্মশিং ইন্দবা, জর্নেলিস্তশিংগী সোসিয়েল রেস্পোন্সিবিলিতী, জর্নেলিজমগী ভেল্যুশিং অমসুং ইথিক্সশিংদা কাইরকপা, য়েল্লো জর্নেলিজম, লান্না পাউ শন্দোকপা, মশা খক্তগী ওইজবা থিরগা রিপোর্তিং তৌবা, ইন্তরনেতনা পীরিবা অকাইবশিং অমসুং হায়রিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং তঙাই ফদনা য়েংশিনবা দরকার ওইরিবশিং অসিগী মরক্তা তুংদা ওইরক্কদবা মেদিয়াগী ফিভম অসিগা মরী লৈনবা মেদিয়া অমসুং জর্নেলিজমগী ইসুশিং অসিগী তঙাই ফদনা য়েংশিনবা মরু ওইরিবা হিরমশিং উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা পনখ্রে৷
“য়েল্লো জর্নেলিজম অসিনা য়াম্না মরিক চুম্বা পাউশিং শন্দোকপগী মহুৎতা নিংথীনা মমুৎ তানা খঙদ্রিবা পাউশিং শন্দোক্তুনা মীবু হেদিং খক্তমক উহল্লগা মীগী মীৎয়েং ফানবা হোৎনৈ৷ মখোয়গী পাউ পাবিনবা অমসুং য়েংবিনবা মী মশিং হেনগৎহনবা হায়বা অসিনা মখোয়গী পান্দম ওইরি অমসুং মসি তৌরোইদবনি” হায়না শ্রী ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
অরানবা অমসুং মরিক চুমদবা পাউশিং শন্দোকপদা অমসুং জর্নেলিস্তিক নোর্মশিং অমসুং ইথোসশিং কাইহল্লকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা ইন্তরনেত অমসুং সোসিয়েল মেদিয়া হেন্না শিজিন্নবা হেনগৎলকপা অসিনা থোকহল্লিবা ‘ইন্সতেন্ত জর্নেলিজম’গী ইমপ্লিকেসনশিং অসিগী মতাংদা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা ৱা ঙাংখ্রে৷ ৱেব অসিনা ই-পাউ শন্দোকপগী খ্বাইদগী মরু ওইবা দিস্ত্রিব্যুতর ওইরে অমসুং তেক্নোলোজী জাইন্তশিংনা ই-পাউগী অল্গোলিথমিক গেতকীপরশিং ওইনা থোক্লকখ্রে হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷ ই-পাউ শন্দোকপগী প্রদক্তশিং অসি তেক্নোলোজী জাইন্তশিংনা তৌখিবা অমসুং মরী লৈনবশিংদা রেভিন্যুশিং কারক্তবা অসিনা মরম ওইদুনা খবরগুম্বা ত্রেদিস্নেল মেদিয়ানা থেংনরিবা শেল-থুমগী ইমপ্লিকেসনশিং অসিগী মতাংদা শ্রী নাইদুনা ৱা ঙাংখ্রে৷ রেভিন্যু অসি ইন্তরনেতনা অকাইবা পীরে অমসুং মরিক চুমদবা ইমপ্লিকেসন লৈবা ই-পাউশিং মখোয়না শন্দোক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
“মমল চংনা প্রিন্ত মেদিয়ানা পুথোক্লিবা ই-পাউ অমসুং রিপোর্তশিং অসি সোসিয়েল মেদিয়া জাইন্তশিংনা হাইজেক্ত তৌরি৷ মসি মচুম্বা অফবা নত্তে৷ লৈবাক খরদি সোসিয়েল মেদিয়া জাইন্তশিংনা প্রিন্ত মেদিয়াদা রেভিন্যু কাহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি৷ ঐখোয়সু হায়রিবা ফিভম অসিদা নিংথীনা য়েংশিনবিবা তঙাই ফদ্রে অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিয়া অসি মখাতানা হিংবা ঙম্ননবগীদমক চান্নবা রেভিন্যু সেয়রিং মোদেলশিং পুথোক্কদবনি” হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
লৈবাক অসিগী সোসিয়ো-পোলিতিকেল অমসুং ইকোনোমিক ত্রান্সফোর্মেসন অসি নৈনবদা অমসুং রিপোর্তিং তৌবদা মেদিয়াগী মথৌ অদু পল্লদুনা মদিয়া পর্সনশিংনা তোঙান তোঙানবা মতমশিংদা তোঙান তোঙানবা য়ার্দস্তিকশিং শিজিন্নবগী মহুৎতা অসিগুম্বা চেঞ্জ অসিদা রিপোর্তিং তৌবদা কন্সিস্তেন্ত লৈননবা মেদিয়াগী মীওইশিংদা শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ “মেদিয়া অসি নুমিৎয়ুম্বী অমগুম্না তৌগনু হায়না ঐনা হায়জবনি৷ মেদিয়ানা রিপোর্তিং অমসুং এনালাইতিকেল তুলশিংগী স্তেন্দর্দ ওইবা সেত অমা শিজিন্নগদবনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা হৌখিবা চহী খরা অসিদা লৈবাক অসিদা থোক্তুনা লাক্লিবা চেঞ্জ অসি কন্সতিত্যুসন অসিগী ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা থোকপনি অমসুং কন্তেকচুয়েল রিলিভেন্স লৈ হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ “হায়রিবা কন্তেক্স অসি শম্লক্না নিংশিংদুনা ভারতনা মনিং মখা তমদুনা পোলিতিকেল স্তেবিলিতী চহী ৩৫ লৈরবা মতুং অসিদা স্তেবিলিতী অসি ফংদ্রিঙৈগী মমাংদা মখোয়শিং অসিগী মরক্তা ইনস্তেবিলিতী লৈরম্মী৷ মতমগী মতুং ইন্না হায়রিবা অহোংবশিং অসি মীয়ামগী পর্সেপ্সনশিং, পর্স্পেক্তিবশিং অমসুং পোজিসনশিং লৈরিবা অহোংবশিং অদুগী মতুং ইন্না চৎলম্মী” হায়না মহাক্না হায়খ্রে৷
পব্লিক পর্সেপ্সনশিং অমসুং পর্সপেক্তিবশিং অসি অচুম্বরোমদা ওন্থোকপদা মেদিয়াগী তৌবা ঙম্বা অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা লৈবাক অসি শেমগৎপা মতমদা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক, সরকার অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং মেদিয়াসু মশা মশাগী ওইবা অচৌবা থৌদাং লৈবনা মরম ওইদুনা থেংনরিবা প্রোব্লেম অসিগী শরুক অমা ওইদনা সোলুসনগী শরুক অমা ওইননবা শ্রী নাইদুনা মেদিয়াদা হায়খ্রে৷
অহোংবা কয়ামরোম লৈনা-লৈনা মতুং তারকপদা করি থোক্কদগে হায়বা ঙমদবা অমসুং তোঙান তোঙানবা মরমশিং অসিগীদমক জর্নেলিজম অমসুং মেদিয়া অসিনা থেংনরিবা ক্রাইসিস্কী ফিভম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা অফবা তুং অমা ওইননবা ‘ওতো করেক্সন’ অমা তঙাই ফদে হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
ন্যুস অমসুং ভিয়ুস্পু তোঙান্না খাইদোক্লগা থম্নবা অমদি অমগা অমগা পুনশিন্দনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা মেদিয়াগী মীওইশিংদা হায়খ্রে৷ জর্নেলিস্তিক ভেল্যুশিং অমসুং ইথোস মরাই চাইথরক্লিবা অসিবু মীৎয়েং চংনবা মহাক্না হায়খ্রে৷ ন্যুস অমসুং ভিয়ুস্কী মরক্তা খেৎনবা লৈরবসু মহাক্না লৈখিদ্রবা শ্রী কমত পন্দুনা, মহাক অসি মশাগী ওইবা প্রিন্সিপলশিং অমদি থবক থৌরমশিংনা মরম ওইদুনা অফবা মীশক অমা ওইবতা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিং অমসুং ভারত পুম্বনা চাওনা ইকাই খুম্নবা মী অমা ওইখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ভারততা জর্নেলিজম অসিবু মীয়াম্না য়াম্না পাম্নবা, চেলেঞ্জিং ওইবা অমদি য়াম্না থৱাই য়াওনা তৌবা থবক অমা ওইরকপা অমদি জর্নেলিজম অসিবু ঙসি লৈরিবা অসিগী থাক্তা পুখৎলকপদা মতেং পাংলিবা মীওই খুদিংমকপু শ্রী নাইদুনা থাগৎপা ফোংদোক্লম্মী অমদি জর্নেলিজম অসিবু শিনফম অমা ওইনা তৌরিবা, খল্লিবশিং অসিবু থাগৎলম্মী৷ মেদিয়াগী মীওইশিংবু অঙম্বা থাক্তা থবক তৌনবা অমদি জর্নেলিজম্বু মপুং ফানা চাওখৎহন্নবা মহাক্না ফোংদোক্লম্মী৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা ক্রাইসিসশিং অসিবু মাইয়োক্নবা অমদি লান্থেংননবগীদমক মেদিয়াগী লুপশিংবুসু শ্রী নাইদুনা থাগৎপা ফোংদোক্লম্মী৷
মনিপুর একাদেমী ওফ হাইয়র এদজুকেসন(এম.এ.ঐচ.ই.)গী ইকাই খুম্নরবা প্রো ভাইজ চান্সেলর দা. ঐচ.এস. ভল্লাল, ভাইজ চান্সেলর লেফতনেল জেনেরেল এম.দি. ভেনকতেশ, মনিপাল ইন্সতিত্যুত ওফ কম্ম্যুনিকেসনগী দাইরেক্তর দা. পদ্ম রানি অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং একাদেমিক দিপার্তমেন্তশিংগী মেম্বরশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
মখাগী অসি ৱারোল অসিবু মপুং ওইবা তেক্সনি:
“ঐখোয় অসি ই-পাউগী মতম অসিদা হিংলি হায়না তোইনা মীয়াম্না হায়নৈ৷ হায়িবা অসি চুম্মী অদুবু ঐখোয়গী মমাংগী জেনেরেসনশিংদি ই-পাউগী মতমগা মরী অমতা লৈনদে হায়বদি য়ারোই মরমদি উচেক ওইসনু শা ওইরবসু মখোয়না মশানা চানবা মচিঞ্জাক থিরকপা মতমদা ই-পাউ ইনফোরমেসনগী মতেং লৌই৷
ঐখোয় মীওইবা হায়বসিনা শা ময়ামদগী খ্বাইদগী লৌশিং লৈ, মতমগী মতুং ইন্না মীওইবগী পুন্সিসু অহোংবা লাকই৷ অহোংবা অসি লাকপনা মখল-মথেলগী ওইবা ই-পাউশিং পাম্নরক্লি৷ তেক্নোলোজী চাওখৎলকপা অসিনা অনকপা অমসুং অরাকপা মফমদা থোক্লিবা তোঙান তোঙানবা ই-পাউ তানিংবগী অপাম্বসু হেনগৎলক্লি৷ মরমশিং অসিনা ই-পাউ অসিবু মফম অমদগী মফম অমদা য়ৌহনবদা মেদিয়া মতেং পাংলি৷ অসুম্না মেদিয়ানা তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোন অমসুং ওপ্সনশিং মীয়ামদা পীরি৷
মাধব ভিথাল কমত মতম অমদা মালেমগী শক্নাইরবা মেদিয়াগী মীওইনি৷ মহাক্না চহী কয়া অমা রিপোর্ত পীবা অমসুং ইবগী থবক তৌরম্মী৷ মহাক্না মতম মতমগী থোকপা ইসু কয়াগী ময়েক শেংলবা ৱাখল্লোন কয়া অমসু ইরম্মী৷ মহাক সেপ্তেম্বর ১৯২১দা পোকখি, মসিগী চহী অসি লৈখিদ্রবা শ্রী কমতকী সেন্তিনরী ওইবা চহীনি৷ অসিগুম্বা লেন্দমার্ক ওইরবা চহী অসিদা ‘জর্নেলিজমগী মতাংদা: হৌখিবা, হৌজিক ওইরিবা অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা’ অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি ঐ তশোংনা ঙকপা ফাওই৷
জর্নেলিজম হায়বা অসি ই-পাউ খোমগৎপা, পাউ অদুবু নৈনবা অমসুং পাউ অদুবু মীয়ামদা য়ৌহনবা অসি জর্নেলিজমগী মথৌনি৷ পাউ অসি চাওখৎ থৌরাংশিং অমসুং হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা থৌদোক ৱাথোকশিংনি৷ অদুবু মতমগী মতুংইন্না ই-পাউ খোমগৎপা ই-পাউ মীয়ামদা য়ৌহনবা অসিদা চাওনা অহোংবা কয়া লাকখ্রে৷ মমাংগী মতমদদি ই-পাউ অসি ললোন-ইতেক তৌবা মীশিংনা মীয়ামদা য়ৌহল্লম্মী অদুদগী খুৎনা ইবা ই-পাউশিংবু থেৎলগা মীয়ামদা য়ৌহল্লমী৷ মতমগী মতুং ইন্না ১৮শুবা চহী চা অসিদা প্রিন্তিং প্রেস লাকপদগী খবরগী খুৎথাংদা ই-পাউ মীয়ামদা য়ৌহল্লমী৷ প্রিন্ত মেদিয়া অসিনা ২০শুবা চহী চা ফাওবদা তি.ভি. অমসুং রেদিওবু নমথদুনা চৎলি৷ মালেম অসিদা লৈরিবা মীওই লাখ কয়াদি অয়ুক হৌগৎলকপদা কোফী থক্লগা খবর পাবা পাম্মী৷ অদুগা ঐ ইশামকশু হায়রিবা মীওইশিং অসিগী মনুংদা অমনি৷
সেতলাইত কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইন্তরনেত লাকপদগী মেদিয়াগী ফিভম অসি মথক মখা ওল্লে৷ ২১শুবা চহী চা অসি ইন্তরনেতকী মতমনি৷ ইন্তরনেত লাকপনা মরম ওইরগা খুদক্কী ওইবা ই-পাউ ঐখোয়না তাবা ফংলি৷ অচুম্বা ই-পাউ অমসুং ময়েক শেংদবা ই-পাউগী খেৎনবা অসি য়াম্না লৈরে, মসিনা মরম ওইদুনা মীয়ামশিংবু লান্না লমজিংনবগী মচাক অমা ওইরে অমসুং মসি অথুবা মতমদা য়েংশিনবা তঙাই ফদে৷ ঐনা ঙসি ময়ামগী মফমদা ঐহাক্না জর্নেলিজম্বু খঞ্জবা অমসুং হৌজিক চাওখৎলক্লিবা মেদিয়াগী ফিভমগী মতাংদা ৱাফম খরা হায়নিংই৷ ঐনা হায়গদৌরিবা ফ্রীদম ওফ প্রেস্কা মরী লৈনবা ইসুশিং, সেন্সরশিপ, রিপোর্তিংগী চৎনা কাংলোন, মেদিয়া পর্সন অমনা সমাজ অসিদা লৌগদবা থৌদাং, জর্নেলিজমগী ইথিক্স অমসুং ভেল্যুদা কাইথরকপা, য়েল্লো জর্নেলিজম, সেন্সেসন্নেলাইজেসন, ওপিনিওনেতেদ রিপোর্তিং, ইন্তরনেতকী চৈথেং, মেদিয়াগী ওইরক্কদবা ফিভম অসিনচিংবা য়াওরি৷ খবর মশিং হেনগৎলকপা অমসুং ১৭শুবা চহী চাদগী হৌরগা খবরশিংসু সেন্সরশিপ ময়াম অমা মতম মতমগী মতুং ইন্না হেনগৎলক্লি৷
জেম্স ওগস্তস হিক্কীনা খবরবু কম্মর্সিয়েল পেপরনি অমদি করিগুম্বা অমতনা শাফু পীদবা পেপরনি হায়না ইরম্মী৷ মহাক্না “দি বোম্বে গেজেৎ” কৌবা ইংলিস লোন্দা ইবা খবর অমা ভারততা ১৭৮০দা হৌদোক্লম্মী৷ হায়রিবা গেজেৎ অসিদা মিনাইশিং য়োনবা অমসুং লৈবা, পুশিল্লকপগী মতাংদা এদভর্তিসমেন্ত কয়া তৌরম্মী৷ ইস্ত ইন্দিয়া কম্পেনীগী ওফিসিয়েলশিংনা তৌবা থবক থৌরমশিংগী মতাংদা মহাক্না কয়া অমা ইরম্মী৷
ভারত মনিং মখা তম্ননবগী ১৮৫৭দা থোকখিবা অহানবা লান তৌখ্রবা মতুংদা কোলোনিয়েল লৈঙাক্না খবর অমদি মরু ওইনা বর্নেকুলর প্রেস এক্তকী মাইয়োক্তা লৈরম্মী অদুবু ১৮৭৮গী বর্নেকুলর প্রেস এক্তনদি সেন্সরশিপকী অকনবা শক্তি অদুবু ওথোরিতীশিংদা পীরম্মী৷
য়েল্লো জর্নেলিজম্না অচুম্ববু খুমজিন্দুনা অরানবা ই-পাউ কয়া শন্দোকই, অসিগুম্বা ই-পাউ অসিদগী ঐখোয়না লাপ্না লৈগদবনি৷
এদবর্তিসমেন্তদগী লাকপা শেনফম্না মেদিয়াগী লুপ অমহেক্তগী হিংননবগী লম্বী ওইরিবনি অদুবু মেদিয়াগী ফিভমদি হেন্না হেন্না চাওখৎলকপা অদুগা মেদিয়া অসিদা লাক্লিবা শেনফমদি হেন্না হেন্না পীকশিল্লকপা অসিনা মরম ওইদুনা জর্নেলিজমগী চাওখৎ খোঙথাং কয়াদা চাওনা অকাইবা অমাংবা কয়া অমা পীরে৷
তেক্নোলোজী চাওখৎলকপনা মেদিয়াগী লম্বীদা অকাইবা অপনবা কয়া অমা পীরি৷ তোক্নোলোজী জাইন্তশিংনা ই-পাউগী অল্গোরিথম গেত ওইরকপা অমসুং ৱেবশিংনা ই-পাউ অমদি ন্যুস শন্দোরকপগী পাম্বৈ ওইরকপা অসিনা জর্নেলিজমনা অচৌবা শমশ্য কয়া অমা মাইয়োক্নরি৷
ত্রেদিস্নেল প্রিন্ত মেদিয়া অসিনা তশেংনা তেক্নোলোজীগী অহোংবা অসিগা চুশিন্ননবা হোৎনরবসু মেদিয়াদগী লাক্লিবা শেনফম অসি পীকপনা মরম ওইদুনা অদুমক শমশ্য কয়া অমদি মাইয়োক্নরি৷ প্রিন্ত মেদিয়ানা য়াম্না ৱানা শেল চংনা পুথোরকপা ই-পাউ অমদি রিপোর্তশিংবু সোসিয়েল মেদিয়া জাইন্তশিংনা য়াম্না লাইনা লৌদুনা ফোংলি৷ অতোপ্পা লৈবাক খরদদি লৈঙাক্না মেদিয়াদগী লাক্লিবা শেনফম্বু প্রিন্ত মেদিয়া অমদি সোসিয়েল মেদিয়া অনিদা য়েন্ননবা থৌরাং কয়া লৌখৎলি৷ মরম অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদসু মেদিয়াদগী লাকপা শেনফম্বু প্রিন্ত মেদিয়াশিংদসু শরুক খরা ফংহন্নবা হোৎনবা তঙাই ফদে৷
হরাউ তয়াম্বা সমাজ, মীয়ামগী অফবা, ইং-চিকপা অমদি নেস্নেল সেক্যুরিতীবু ঙাক্না অমদি কাইদনা থম্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা সোসিয়েল মেদিয়াদা পুথোরক্লিবা ই-পাউশিংবু চেকশিন্না য়েনশিনবা তঙাই ফদে৷ ঐখোয়না ফ্রীদম ওফ এক্সপ্রেসন হায়রগা অমনা অমগী মরক্তা তুগৎচনবা, শাউনবা পোক্নবা ৱাশিং অদু হায়নবা নত্তে৷
নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
জর্নেলিজমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থবক্তি অচুম্বা পাউ পুথোকপা অমদি পাউ অদুবু য়ারিবমখৈ মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবা অদুনি৷ অসিগুম্বা অচুম্বা পাউ অসিনা সমাজ অসিদা লৈরিবা জর্নেলিজমগী মাইয়োক্তা হংলিবা অরুবা ৱাহং কয়াবু থেংনবা ঙমগদৌরিবনি৷
মহাত্ম গান্ধীনা জর্নেলিজম্বু মীয়ামগী মতেং পাংনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা উরম্মী৷ মহাক্না মশাগী ওতোবাইওগ্রাফীদা হায়রি অমদি ঐনা হায়রি মদুদি “জর্নেলিজমগী অমতা ঙাইরবা থৌদাং অদুদি মতেং পাংবনা ওইগদবনি৷ খবর অসি শক্তি য়াম্না লৈ অদুবু অফা অপুন তৌদ্রবা ইশিং ইরৈনা চাউখ্রবা লম লুপহনবা অমদি মনা-মশিং মাংহন তাকহনবগা পাংকক্নি”৷
জর্নেলিজম্বু থাজনবা অমতা ঙাইরবা পাম্বৈদি সেল্ফ-রিগুলেসননি৷ থাজদবা মেদিয়া অসিদি কনানসু পাম্নদে৷
মেদিয়া ওর্গনাইজেসনগী মপু, ইদিতরশিং, জর্নেলিস্তশিং অমদি পাউ অদুবু তারিবা, পারিবা অমসুং য়েংলিবশিং অসি পুনশিল্লগা মেদিয়াগী শংশার অসি ওইরিবনি৷ মখোয় খুদিংমক মীওইবা ঙাক্তনি৷ অদুবু ই-পাউ ফোংবা মতমদা পর্সোনেল ওইবা ৱাখল্লোন অমদা পোজিসননা থোকহল্লিবা থৌদোক ৱাথোকশিংগী রিপোর্ততা অকাইবা পীরোইদবনি৷ পাউ পারিবা অমদি য়েংলিবশিংনসু মখোয়গা চান্নবা মখোয়না পাম্বা পাউ খক য়েংলোইদবনি৷
ঐগী লৈখিদ্রবা অফাওবা মরুপ অরুন জেত্লীনা নুংঙাইতনা হায়রম্মী মদুদি ই-পাউগী চেনেলশিং কা হেন্না য়াম্না লৈ অদুবু অশেংবা অচুম্বা পাউদি খরা খক্তনি৷ মসি অহোংবা পুরক্নবা হোৎনগদবনি৷
জর্নেলিজম হায়বা অসি মতমগী মতুং ইন্না অচুম্বনা পান্দম ওইরগা অমদি অশেংবা থোক্নবা য়োকখৎপা অসিনি অদুবু মসি মরুবা থবক অমনি৷ ঐনা অসুম্না হায়রগা মেদিয়া অসি থাজনিংঙাই ওইদে হায়বদি নত্তে৷ ঐখোয়না সোসিয়ো-ইকোনোমিক্কী অহোংবা অমদি লৈবাক অসি শেমগৎননবগীদমক পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসী অসি খনখ্রবনি৷ সরকার অমসুং প্রজাশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি ফগৎনবা, মেদিয়ানা সরকার অসিনা পাইখলক্লিবা চাওখৎ থৌরাংশিং অসি প্রজা মীয়ামদা য়ৌহনবা তঙাই ফদে৷ মসি হায়রগা মেদিয়ানা সরকার অসিগী থবক তৌবিরগা লৈয়ু হায়বা নত্তে, শু্প্নতগী অহোংবা লাক্লিবা, পার্তনরশিপ শেম্বা অমসুং মীয়ামশিং শরুক য়াহন্দুনা মখোয়না থেংনরিবা শমশ্য অমসুং মতৌ করম্না মাইয়োক্নবগে হায়বা অদু য়েংশিনবা অমসুং মীয়ামদা রিপোর্ত পীয়ু হায়বনি৷ অসুম্না তৌরবদি ঐখোয়গী পোলিতিকেল বোদীদা মীয়ামগী থাজবা অমুক হন্না ফংবা ঙমগনি৷
মেদিয়ানা সোসিয়ো-পোলিতিকেলগী হিরমদা মতৌ করম্না মথৌ তৌরি হায়বা অসিসু খঙবা দরকার লৈ৷ মসিগী মতাংদা তেন্তক্না নিংশিংবা মতমদা, নিংখা তম্লবা মতুং চহী ৩৫ পোলিতিকেল স্তেবিলিতী লৈরক্লবা মতুং পোলিতিকেল স্তেবিলিতী হঞ্জিনদ্রিঙাই চৈরক্তা, ইনস্তেবিলিতী খরা লৈখ্রে৷ মসিগী অহোংবা অসি মীয়ামগী ৱাখল্লোন, অপাম্বা অমদি পোজিসন মতমগী মতুং ইন্না হোংলকপা অসিদা য়াওখ্রে৷ মেদিয়ানা অসিগুম্বা অহোংবা অসি রিপোর্ত তৌরম্মী অমদি মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নরম্মী ৷ মতমগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কম্মেন্তেতরশিংনা লেফত লর্নিং অমসুং লিবরেল ওইবা মেদিয়ানি হায়রি৷ কনা অমতনা হিরম অসিদা য়েৎপসু ঙমদে৷
অদুবু মেদিয়ানা হান্নদগী লৈরিবা ৱাখল্লোন, নিতি নিয়মদা অদুমক লৈবদগী অমদি হোংলক্লিবা অসিদা চুশিন্নদবদগী প্রোব্লেম কয়া থোকলক্লি৷ ঐনা অসুম্না হায়রবসু মেদিয়া অসি নুমিৎ য়ুম্বীগা মান্নরে হায়বা নত্তে৷ ঐনা হায়বদি মেদিয়ানা হোংলক্লিবশিং অসিবু থেংননবা স্তেন্দর্দ রিপোর্ত অমদি তুলশিং শিজিন্নগদবনি৷ অহোংবা হায়বা অসি হান্নগা খেৎনবা মান্নদবা মরম্না মেদিয়ানা মীয়ামদা অহোংবা অসি লান্না উহল্লোইদবনি৷
ময়ামগীদমক লিবর্তী, ইক্বেলিতী, ফ্রাতর্নিতী অমসুং জস্তিস্কী কন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যুশিং অদুদা সপোর্ত পীনবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা হোৎনরি৷ হৌখিবা চহী খরা অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা থোক্লিবা অহোংবা পুম্নমক কন্সতিত্যুসন অসিগী ফ্রেৱার্ক্কী মনুংদা থোকপনি৷ লৈবাক অসি শেমগৎপগী থবক অসি হৌজিক হৌজিক নিংথীনা চৎথরি অমসুং হায়রিবা অসি ফংনবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং হেন্না হকচাং ফবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা তঙাই ফদে৷ অসিগুম্বা অপুনবগী শক্তম অসিনা লৈবাক মীয়ামশিংদা ‘নেস্নেলিজমগী’ অমসুং ‘নেস্নেলিস্ত স্পিরিতক’ অকনবা ৱাখল্লোন অদু লৈহল্লগনি অমসুং মসিনা ভারত মচা পুম্নমকপু অমতা ওইনা পুনশিনহল্লগনি৷
মেদিয়াগী লৈরিবা মখলশিং অসি এমপৱার্মেন্তগী খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা পব্লিক পর্সেপ্সনশিং অমসুং পর্সপেক্তিবশিং অসি অচুম্বা অমরোমদা চুমথোকপগী তৌবা ঙম্বা শক্তি অদু মেদিয়াদা লৈ৷ মেদিয়া অসি প্রোব্লেম অমগী শরুক অমা ওইহনবগী মহুৎতা সোলুসন অমগী শরুক অমা ওইহনগদবনি হায়রিবগী মরমদি লৈবাক অসি চাওখৎনবা শেমগৎপদা মীপুং খুদিংমক, সরকার, অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং মেদিয়াগীসু অখন্নবা থৌদাং লৈ৷
তেক্নোলোজিকেল অকাইবশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা মরমগীদমক মেদিয়ানা ক্রাইসিকী ফিভম অমা মাইয়োক্নরি৷ জর্নেলিজম অসি য়াম্না দিমান্দিং অমসুং চেলেঞ্জিং ওইবা শিনফম অমনি৷ চহীশিং অসিদা জর্নেলিজম অসি চাওখৎলকপদগী হৌজিক লৈরিবা জর্নেলিজম অসিদা নিংথীনা হৈ শিংলবা মীওইশিং মথৌ তাই৷ জর্নেলেজম অসি হেন্না হেন্না চাওখৎলক্নবা অমসুং হেন্না মশক খঙহন্নবা লাইরিক লাইসু নিংথীনা হৈরবা মীওইশিং য়াওনা নহাশিং অসিনা হৌজিক্তি জর্নেলিজম অসিদা য়াওশিল্লি৷
লৈবাক অসিদা জর্নেলিজম অসি চাওখৎনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরম্লিবা ভেতরান জক্নেলিস্ত পুম্নমক অসিদা ঐনা ইকাই খুম্নবা উৎলি৷ জর্নেলিজম অসিবু শিনফম অমা ওইনা খনবগীদমক অমসুং মীওই অমবু হেন্না এমপৱার তৌনবগী মচাক অমা ওইরিবা অসিগীদমক ৱার্কিং জর্নেলিস্তশিং পুম্নমক্তা ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷
ঐখোয় ভর্চুয়েল্লী ওইনা পুনবা তঙাই ফদে, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা অহেনবা শাফু পীরে৷ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মেদিয়া অসিদা অসু্ক্কী মতিক চাওরবা চৈথেং ফংহল্লি৷ অসিগুম্বা লাইনা-লাইচৎ অসিগী চাংয়েং অসি মেদিয়ানা থেংনরিবা থৌনা লৈনা থেংনদুনা ই-পাউ অসি লেপ্পা লৈতনা ফংহল্লিবা অসিগীদমক ঐনা থাগৎলি৷ মসিগী চেলেঞ্জ অসি অথুবা মতমদা ঐখোয়না লান্থোকপা ঙম্লগনি হায়বা অসি ঐগী থাজবনি৷
ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি!
জই হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Media in crisis, auto-correction needed to tide over disruptive challenges and uncertain future, says Vice President Shri M. Venkaiah Naidu
Tech giants shall share revenues for using the products of traditional media for fairness
Millions still wake up with morning coffee and news paper despite growing instant journalism
Shri Naidu urges media to focus on triggers of development and change
Calls for sanity in the use of social media to stall spread of fake news
Lauds contributions of veteran journalist late Shri M.V.Kamat
18 DEC 2020 2:31PM by PIB Delhi
​Expressing concern over the future of media and journalism and the sanctity of news in the face of disruptive technological advances, Vice President of India and Rajya Sabha Chairman Shri M.Venkaiah Naidu has urged all the stakeholders to ensure credible journalism since media is an effective tool of empowerment of people for informed public discourse.
Shri Naidu spoke at length on “Journalism: Past, Present and Future’’ while delivering the M.V.Kamat Memorial Endowment Lecture in virtual mode from Hyderabad today.
The Vice President listed the concerns about media and journalism as issues relating to; Freedom of press, censorship, flouting of norms of reporting, social responsibility of journalists, decline in the values and ethics of journalism, yellow journalism, journalism of false crusades, reporting for profit, disinformation in the form of fake and paid news, disruptions caused by the Internet and the future of media amidst these concerns and challenges.
Shri Naidu said; “Yellow journalism seeks to cloud the facts by resorting to eye-catching headlines and promotes distortion and misinformation. Journalism based on taking up false crusades as witnessed in the case of suicide of a film actor recently, is a fellow traveler. Both are aimed at increasing readership and viewership and should be avoided.”
The Vice President voiced concern over the implications of the growing ‘instant journalism’ triggered by the emergence of Internet and social media expansion in the form of propagation of fake news and erosion of journalistic norms and ethos. He further noted that technology giants have emerged as algorithmic gatekeepers of information and the web emerging as the main distributor of news. Shri Naidu, in particular, referred to the financial implications for the traditional media like the newspapers with their journalistic products being leveraged by technology giants and not sharing the revenues with the concerned. He noted that the Internet has disrupted the revenue and reporting models with serious implications.
Shri Naidu stated that “The information and reports generated by the print media at substantial cost is being hijacked by the social media giants. This is unfair. Some countries are taking measures to ensure revenue sharing by the social media giants with the print media. We too need to take a serious look at this problem and come out with appropriate revenue sharing models for the survival of traditional media.”
Referring to the newspapers as the dominant modes of information dissemination and empowerment of people since the 18th century and after the emergence of radio and television in the 20th century, Shri Naidu said that even during the present era of Internet, “There are millions still who like to wake up with a cup of coffee and a newspaper. I shall admit that I am one among them but without coffee.”
Welcoming the democratisation and decentralisation of sharing of information and views enabled by rapid expansion of social media, Shri Naidu expressed concern over the downsides of it in the form of news getting devalued amidst information saturation and over abundance of news. He said; “There is a certain need to ensure sanity in the use of rapidly expanding social media outlets given the implications for social harmony​,​ ​common good, peace, and national security. Freedom of expression doesn’t mean unfettered outburst of anger and hate against each other that may lead to chaos.”
Referring to the role of media in reporting and analysing the socio-political and economic transformation of the country, Shri Naidu urged the media persons to be consistent in reporting such change instead of using different yardsticks for different periods. He said; “I am not suggesting media to be like a chameleon. Media should use a standard set of reporting and analytical tools that capture the change without imposing respective positions. Media should not be seen by the public as discrediting the change that is happening since such a change is contrary to their long-held positions.”
Elaborating on this, Shri Naidu said that whatever change has been happening in the country over the last few years, is within the framework of the Constitution and has contextual relevance. “To briefly recall this context, after about 35 years of political stability after independence, there was a certain instability in between before stability was restored. These changes ran parallel to the changes in the perceptions, perspectives and positions of the people with the passage of time. This transformation was founded on the way various issues and challenges have surfaced from time to time, the way they were articulated and dealt with by those in power and media should not be seen as refusing to acknowledge this changing narrative.”
Stressing that nation-building is a work in progress which needs to be pursued with enhanced vigour and missionary zeal collectively, Shri Naidu said that such an effort called for a strong sense of nationalism and nationalist spirit that binds all Indians together. He further said: “It is not correct to weaken this spirit by attributing the non-existent divisive perspectives. Media shall highlight with all the vigour the aberrations if any, so that they are not allowed to recur. Presenting every incident or issue in a divisive perspective does immense harm to the goal of building a strong, resurgent and developed India.”
Referring to the ability of media to shape right public perceptions and perspectives, Shri Naidu urged the media to be a part of the solution and not part of the problem since like every citizen, government and other stakeholders, media too have a certain responsibility towards the nation.
Referring to the crisis situation being faced by the media and journalism for various reasons and uncertain future amidst disruptive changes, Shri Naidu stressed that an ‘auto-correction’ in needed and in fact, inevitable for a better future. He suggested enabling guidelines and regulations for restoring order while expressing himself against any restrictive regulations.
Shri Naidu also urged the media to give adequate attention to reporting on developmental efforts and outcomes by examining and analysing the triggers of change, partnerships built and participation of people and other stakeholders, challenges faced and the way they were overcome etc. “This kind of positivity reinforces the trust of the people in the institutions of our body polity” he said.
The Vice President urged the media persons to keep news and views strictly separate without allowing each of them masquerading as the other. He also stressed the need to stem the decline in journalistic values and ethos. He recalled that late Shri Kamat although maintained this distinction between news and views. Paying rich tributes to the multifarious contributions of the veteran journalist, Shri Naidu said that late Shri Kamat became iconic through his principles and practices during his long career and earned respect both within and outside the country.
Noting that journalism has emerged as a very demanding, challenging and specialised profession, Shri Naidu paid tributes to all those who had contributed to the growth of journalism in the country and complimented all those who are choosing journalism as the first professional option. He stressed on the need for creating an enabling working environment for journalism and media persons to give out their best.
Shri Naidu also complimented the media organisations for standing up to the crisis unleashed by the COVID-19 pandemic and sustaining the cause of empowerment of the people.​
Hon’ble Pro Vice Chancellor of Manipal Academy of Higher Education (MAHE) Dr. H.S. Bhallal, Vice Chancellor Lt. General M.D. Venkatesh, Director of Manipal Institute of Communication Dr. Padma Rani and members of administrative and academic departments were among those who attended the event.
Following is the full text of the speech:
“It is often said that we live in the information age. It is true but it doesn’t mean that the earlier generations had nothing to do with information of any kind. In my view, life of all forms is driven by information in different degrees of awareness and consumption. Patterned migrations of birds and animals are propelled by information about availability of food, water and congenial habit for different seasons of the year.
Human beings, the most evolved with the most complex of biological architecture, with the passage of time and changing life styles, have come to demand and consume a wide variety of information. The rapid technological advances have widened the need for and diverse information, from sources near and far. Thus, information has come to be the real power at present. Media has emerged as the main vehicle for delivery of such information and hence, as a medium of empowerment. In the process, media provides different perspectives and options.
Madhav Vithal Kamat was an iconic personality in the world of media for several decades, reporting and writing on a range of issues with analytical precision and offered clear perspectives on a range of complex issues from time to time. He left a distinct mark of his own during his long and illustrious career in journalism. Having born in September, 1921, this is the centenary year of late Shri Kamath. I am glad to have got the opportunity of speaking on ‘Journalism: Past, Present and Future’ in such a land mark year.
Late Kamat ji chronicled the transformation of India with lucid commentaries on a range of issues and events as the nation changed in myriad ways. As a correspondent in leading capitals of the world, Kamat ji earned the respect and goodwill of respective governments and he was an undeclared ambassador of our country. He kept reporting and commenting separate with objectivity distinguishing his reporting and his own views and perspectives reflected in his commentaries and columns. He made significant contribution to the setting up of Prasar Bharati and to its functioning as its first chairman.
Journalism as we broadly agree is the collection, preparation and dissemination of information about current events and developments. Over the ages, the collection and dissemination of information has undergone remarkable transformation. Returning merchants, mariners and travelers were the first carriers of information from far off places to homelands. Then came the handwritten sheets, pamphlets and chronicles that were hung at important places. Printing press brought the revolutionary change resulting in the emergence of news papers in the 18th century heralding mass communication. The print media continued its dominance into the 20th century despite the emergence of Radio and Television. There are millions still who like to wake up with a cup of coffee and a news paper. I shall admit that I am one among them but without coffee.
With the emergence of satellite communication and Internet, the media scenario has now become topsy-turvy. 21st century is the era of Internet. The last decade in particular, has witnessed rapid expansion of Internet which has disrupted the traditional models of revenue and reporting. From the 24 hour cycle of the era of print, it is now ‘instant journalism’. Speed of delivery of information is the essence now presenting the journalism at cross roads. In the process, the line between ‘news’ and ‘fake news’ has become very thin and blurred and is a matter of serious concern. This is the price of rapid technological changes and the growing thirst for instant information.
As we seek to reflect on the evolution of journalism over the time and look into its future, I would like to share some of my broad concerns about journalism and the emerging media scenario.
These include; issues of freedom of press, censorship, norms of reporting, social responsibility on the part of media persons, decline in values and ethics of journalism, yellow journalism, sensationalisation, for profit reporting, opinionated reporting, disinformation in the form of paid and fake news, journalism of false crusades, disruption caused by the Internet and the future of media.
As the newspapers were growing in number and strength since the 17th century, they were brought under censorship from time to time by the rulers of the day. Napoleon clamped total censorship in the year 1800.
James Augustus Hicky, who founded the first English news paper in India, the Bombay Gazette in 1780, described it as a ‘commercial paper open to all, but influenced by none’. He thereby referred to the issue of freedom of press about 250 years ago and this continues to be a matter of concern even now. This Gazette also published a large number of advertisements including on import and sale of slave. It also carried gossip on the activities of the officials of the East India Company. Advertisements still matter even more now and gossip is one of the favourites that don the media space.
After the first battle of Indian independence in 1857, the colonial government came down heavily on the newspapers and in particular, against the vernacular press as it was increasingly and assertively became nationalist. The Vernacular Press Act of 1878 gave extensive power of censorship to the authorities.
In 1940, noted American journalist John Gunther wrote that only two of the 100 news papers in a leading European capital city were honest and columns were available for sale in other publications.
Under communist regimes, the media was required to promote the ruling ideology and publicise the stated goals of the country. In several non-communist developing countries, self-censorship and severe restrictions on the media are common.
Yellow journalism seeks to cloud the facts by resorting to eye catching headlines and promotes distortion and misinformation. Journalism based on taking up false crusades as witnessed in the case of a suicide of a film actor recently, is a fellow traveler. Both are aimed at increasing readership and viewership and should be avoided.
Advertisement revenue is the key for the viability of any media organization. But with the mushrooming of media outlets and the shrinking revenue pie, the traditional norms and principles of journalism are being forced to be compromised with serious consequences.
The disruption caused by the technology has resulted in a serious flux with media facing a serious crisis. Technology giants have emerged as the algorithmic gate keepers of information and the web has emerged as the main vehicle of distribution of information and news. We are witnessing the consequences.
While the democratization and decentralization that followed the rapid expansion of social media enabling freedom of expression is welcome, the world is witnessing the downside of it in the absence of self-regulation and protocols. In this era of saturated information and over abundance of news, the very news is getting devalued.
While the traditional print media is sincerely endeavouring to adapt to the technological disruption by going online, it is struggling to come out with viable revenue models. The information and reports generated by the print media at substantial cost is being hijacked by the social media giants. This is unfair. Some countries are taking measures to ensure revenue sharing by the social media giants with the print media. We too need to take a serious look at this problem and come out with effective guidelines or laws to enable print media get their share from the huge revenues of the technology giants. Appropriate revenue sharing models need to be evolved for the survival of traditional media.
There is a certain need to ensure sanity in the use of rapidly expanding social media outlets given the implications for social harmony, common good, peace and national security. Freedom of expression doesn’t mean unfettered outburst of anger and hate against each other that may lead to chaos.
Dear brothers and sisters!
The central job of journalism is to establish facts and share them as widely as possible so as to build a common base to debate harder questions that society faces over its values and its interests and who gets what share of the pie. It means to enable informed discussion on larger issues and giving voice to the voiceless.
Mahatma Gandhiji looked upon journalism as a means to serve the people. He said in his autobiography and I quote: “The sole of journalism should be service. The newspaper is a great power, but just as an unchained torrent of water submerges whole countryside and devastates crops, even so an uncontrolled pen serves but to destroy.”
Self-regulation is the best way to enhance the credibility of journalism. Discredited media is nobody’s interest.
The owners of media organizations, the editors, the journalists on the one hand and the readers, listeners and viewers on the other make the world of media. They are all human beings. They have their own pre-dispositions. But the norms of objective journalism demand that personal views and positions should not impact reporting of events and issues. Viewers and readers too should not look for only such information and reports that suits them.
My distinguished friend late Shri Arun Jaitely used to lament saying there are too many channels but there is dearth of facts. This should change.
A news paper or any other media outlet should report the facts as news, present different perspectives on a debatable issue besides conveying their own view appropriately. The aim shall be to leave it to the reader or the viewer to take his own position without seeking to influence his mind. News and views should be strictly separate. One can’t masquerade as the other.
Journalism by nature is supposed to be critical of the order of the times based on facts and supported by evidence. This should not slip into complete negativity. I am not suggesting that media is completely cynical. We have opted for parliamentary democracy for negotiated socio-economic transformation and nation building. As a bridge between the people and the governments, media need to focus on the development taking place on various fronts. Governments are the principle catalysts of this change for the better. Development journalism does not mean beating the trumpet of the governments. It is about examining and reporting on the triggers of change, partnerships built and participation of people and other stakeholders, challenges faces and the way they were overcome etc. this kind of positivity reinforces the trust of the people in the institutions of our body polity.
Till the advent of modern media, print media played an important role in furthering the cause of independence by promoting the spirit of nationalism and nation building through socio-economic transformation subsequently.
It is appropriate to reflect on the media scenario in our country at present. For doing so, it is imperative to understand the socio-political context in which the media is operating.
To briefly recall this context, after about 35 years of political stability after independence, there was a certain instability in between before stability was restored. These changes ran parallel to the changes in the perceptions, perspectives and positions of the people with the passage of time. This transformation was founded on the way various issues and challenges have surfaced from time to time, the way they were articulated and dealt with by those in power.
Media captured, reported and commented on these changes widely, each giving their own version of commentary. Over a period of time, media in our country has acquired a certain orientation which is broadly termed by the commentators as left leaning and liberal. Nobody can make an issue out of this.
But the problem arises if the media is keen to stick to the perspectives acquired earlier and stayed with them for long and refuses to acknowledge the changing narrative. I am not suggesting media to be like a chameleon. Media should use a standard set of reporting and analytical tools that captures the change without imposing respective positions. Media should not be seen by the public as discrediting the change that is happening since such a change is contrary to their long held positions.
Our nation is committed to uphold the Constitutional values of liberty, equality, fraternity and justice for all. Whatever change is happening in our country over the last few years, it is within the framework of the Constitution. The task of nation building is still a work in progress and this needs to be pursued with enhanced vigour and missionary zeal collectively. Such an united effort calls for a strong sense of ‘nationalism’ and ‘nationalist spirit’ that binds all Indians together.
It is not correct to weaken this spirit by attributing the non-existing divisive perspectives. Media shall highlight with all the vigour the aberrations if any, so that they are not allowed to recur. Presenting every incident or issue in a divisive perspective does immense harm to the goal of building a strong, resurgent and developed India.
Media, in all its forms has immense ability to shape right public perceptions and perspectives as an effective tool of empowerment. It shall not become a part of the problem and instead, be a part of the solution. It is because like every citizen, government and other stakeholders, media too have a certain responsibility towards the nation.
Media is facing a crisis situation for various reasons including the technological disruption, the latest. Agenda journalism with its pitfalls is not in the interest of media and the society. The major challenge is to handle the information explosion and the attendant challenges to journalism in an effective and organized manner. Given the flux at the moment, I would not like to hazard a guess about the future of journalism. For a bright future, an ‘auto correction’ is needed and perhaps, inevitable. Effective and enabling working protocols is needed to ensue better future for media by addressing the challenges that are now staring at this important profession. Enabling regulations may be needed to be put in place. I am not in favour of restrictive regulations.
Journalism is a very demanding and challenging profession. With evolution of media over the years, present day journalism demands a set of specialized skills. On account of its growing importance and rising recognition, a large number of youth, including those highly educated are now taking to journalism. For making journalism more vibrant and rewarding, it is imperative to creative an enabling environment ensuring safety of journalists, proper skills and working conditions including attractive remuneration.
I pay my tributes to all the veteran journalists who had contributed to the growth of journalism in our country. I compliment all the working journalists for choosing journalism as profession and serving the cause of empowerment of common man.
We are required to interact virtually, the new reality forced on us by the Covid-19 pandemic. Media has also been hit badly by the pandemic. I appreciate the spirit with which the media faced this pandemic test and kept the information and news flowing. I hope that we will be able to leave this challenge behind us soon.
Thank you all!
Jai Hind!”