Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan digitally inaugurates the Academic session 2020-21 of the first batch of MBBS students in AIIMS Rajkot, Gujarat
“The doctors and health workers have been at the forefront of the country’s struggle during the current COVID pandemic”
“Medicine is a novel and a stressful profession. The young and bright minds, who have chosen the profession of a doctor, are worthy of appreciation”
21 DEC 2020 3:46PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare digitally inauguratedthe Academic session 2020-21 of the first batch of MBBS students in AIIMS Rajkot, Gujarat in the presence of Sh. Ashwini Kr. Choubey, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Shri Vijay Rupani, Chief Minister of Gujarat and Shri Nitinbhai Patel, Deputy Chief Minister & Health Minister of Gujarat.
AIIMS, Rajkot is being developed under the Phase-6 of the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojna (PMSSY). It will be a 750 bedded hospital with multiple speciality as well as super speciality departments. The Project cost of construction is about Rs. 1195 Crores, which includes an allocation of Rs. 185 Crores towards state-of-the art medical equipment.
Congratulating the students of the first batch of MBBS in AIIMS Rajkot, Dr Vardhan said, “AIIMS, Rajkot in Gujarat is one amongst the several new AIIMS, conceived under the visionary leadership of Hon’ble Prime minister, Shri Narendra Modi ji. While the short-term objective of establishing new AIIMS in various parts of India is to reduce the gaps in affordable tertiary health care, the long-term vision is to generate wellness amongst the general population of India.”
Reiterating the priority of the government to bridge the regional imbalance in healthcare services and to expand the facilities for medical education, Dr Vardhan noted, “Government of India’s initiative in setting up new AIIMS in different States to promote regional spread of Super specialty health care and its accessibility, while simultaneous up-gradation of existing Medical Colleges set up 20 years ago, over the plan periods, was a concerted step in the direction of furtherance in reduction of gaps between the demand and supply of doctors as well as the hospital beds.”
He continued, “AIIMS Rajkot shall have 125 MBBS seats, including the seats for EWS students. In addition, it shall have 60 Nursing students in due course of time. The Health Ministry is striving to achieve the WHO target of doctor-patient ratio of “1 for every 1000” by 2021. Our government has been making an honest endeavour to increase the overall availability of MBBS seats to 80,000 with the urgent aim to bridge the gap in requirement of doctors.”“From Academic Session 2013-14, the total number of MBBS seats in the six new AIIMS went upto 600, providing an opportunity to an additional 300 MBBS aspirants. With the addition of new AIIMS, like AIIMS Rajkot, in the year 2020, the overall availability of MBBS seats in the country has risen to 42,495 in Government Institutions,” he added.
Shri Choubey said, “It is a matter of great happiness that AIIMS Gujarat is starting its first academic batch of MBBS students. This will be a landmark in the area of medical education in the state. During the COVID times, the contribution of our healthcare workers has been significant in controlling the pandemic.”
At the end, Dr Vardhan said, “The doctors and health workers have been at the forefront of the country’s struggle during the current COVID pandemic. The young and bright minds, who have chosen the profession of a Doctor are worthy of appreciation. I bless you all and wish you a successful career ahead.”
Shri Mohanbhai Kundariya, Member of Parliament,Smt. Poonamben Madaam, Member of parliament, Dr. Amee Yajnik, Member of parliament, Shri Rajesh Bhushan, Secretary Health,Dr. P K Dave, President of AIIMS, Dr. Sanjeev Misra, Director, AIIMS Rajkot and other senior officers and dignitaries joined the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না এ.আই.আই.এম.এস. রাজকোত, গুজরাতকী এম.বি.বি.এস. ছাত্রশিংগী একাদেমিক সেসন ২০২০-২১গী অহানবা বেতচকীদমক দিজিতেল ওইনা হৌদোকখ্রে
“দোক্তর অমসুং হকশেলগীদমক থবক শুরিবশিংনা লৈবাক অসিদা কোবিদকী লায়চৎ অসিবু হৌজিক-হৌজিক কন্না লান্থেংনরিবা অসিদা মমাং থাদুনা চৎলি”
“মেদিসিন হায়বা অসি য়াম্না খুদোং চাদবা অমসুং ৱাখল য়াম্না ৱানিংঙাই ওইবা শীনফম অমনি। নহা ওইরিবা অমসুং ৱাখল লৈরবশিংনা দোক্তরবু শিনফম অমা ওইনা খল্লকপা অসি শিংথানিঙাই ওই”
21 DEC 2020 3:46PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না এ.আই.আই.এম.এস. রাজকোত, গুজরাতকী এম.বি.বি.এস. ছাত্রশিংগী একাদেমিক সেসন ২০২০-২১গী অহানবা বেতচ অসি হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী আশ্বীনি কুমার চৌবে, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী বিজয় রুপানি অমসুং দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী নিতিনভাই পতেল অমসুং গুজরাতকী হেলথ মিনিস্তর য়াওনা দিজিতেল ওইনা হৌদোকখ্রে।
এ.আই.আই.এম.এস., রাজকোত প্রধান মন্ত্রী স্বাসথ্যা সুরক্সা য়োজনা (পি.এম.এস.এস.ৱাই.)গী ফেজ-৬শুবগী মখাদা শেমগৎলকপনি। মসি ফমুং ৭৫০ লৈবা হোস্পিতাল অমা লোয়ননা অখন্নবা কয়া অমা লৈবা ওইগনি। মসি শেমগৎপগী শেনফম অসি চাওরাক্না লুপা করোর ১১৯৫ রোম ওইগনি হায়রিবা অসিদা স্তেত-ওফ-দ আর্থ মেদিকেল মচাক্কী লুপা করোর ১৮৫ অমসু য়াওরি।
এ.আই.আই.এম.এস. রাজকোতকী এম.বি.বি.এস. ছাত্রশিংগী অহানবা বেতচ অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, দাঃ বর্ধন্না হায়খি মদুদি “এ.আই.আই.এম.এস. রাজকোত, গুজরাত অসি মিৎয়েং শাল্লবা লুচিংবা ইকাই খুম্নবদা মতিক চারবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা শাগৎলকপা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস.শিংগী মনুংদা অমনি। লৈবাক অসিদা অতেনবা মতমগী ওইবা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. লিংখৎনবা পান্দম থমদুনা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং লৌখৎপা ঙম্বা, অশাংবা মতমগী পান্দম অসিনা ইন্দিয়াগী মীয়ামশিং অসি মশা-মউ ফনা থম্বা অসিনি”।
হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংগী থবকশিং অসিদা অৱাৎপশিং লৈরিবা অসি মেশিন্নবা সরকারনা অহানবা মরুওইবা অসি হন্না অমসুং মেদিকেলগী মহৈ তম্বগী লমদা খুদোংচাবা অসি হেন্না ফংহন্নবা অমুক হন্না পল্লদুনা দাঃ বর্ধন্না হায় মদুদি, “ভারত সরকারনা স্তেত কয়াদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. লিংখৎনবা লৌখৎলিবা খোঙথাং অসি মফম কয়াদা অহেনবা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাং পীবদা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মসিগী মগুন অসি য়ৌনবা, মান্নবা মতম অসিমক্তদা চহি ২০গী মমাংদগী লৈরম্লবা মেদিকেল কোলেজশিং অসি শেমগৎপা অসিনা দোক্তরশিংনা তৌরকপা দিমান্দ অমসুং মখোয়দা হায়রিবা অসি ফংহন্নবা লোয়ননা হোস্পিতালগী ফমুংশিং অসিগী অৱাৎপা লৈহন্দবা অসিনি”।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “এ.আই.আই.এম.এস., রাজকোত অসি এম.বি.বি.এস.কী সীত ১২৫ লৈগনি, হায়রিবা অসিদা ই.দবল্যু.এস. ছাত্রশিংগী সীতশিং য়াওগনি। মসিগা লোয়ননা মতমগী মতুং ইন্না নর্শিং ছাত্র ৬০গীশু লৈগনি। হেলথ মিনিস্তরনা দবল্যু.ঐচ.ও.গী পান্দম ওইরিবা দোক্তর অমসুং অনাবাগী রেসিও “১০০০ খুদিংগী ১” হায়বা অসি ২০২১ ফংহন্নবা খৌরাংনা চংশিল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা য়াম্না পুকচেল শেংনা এম.বি.বি.এস.কী সীত ৮০,০০০ ফংহন্নবা হোৎদুনা অথুবা মতমদা দোক্তকশিংগী অৱাৎপা লৈরিবা অসি মেৎখৎপা ঙম্নবা কন্না হোৎনরি”। “২০১৩-১৪গী একাদেমিক সেসন্দগী অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. কী অপুনবা এম.বি.বি.এস.কী সীত ৬০০ য়ৌখি, মসিনা আসা লৈবা এম.বি.বি.এস.কী ৩০০গী খুদোংচাবা ফংহনখি। মসিগী অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. হাপচিল্লকপা হায়বদি ২০২০দা এ.আই.আই.এম.এস., রাজকোত অসিগুম্বা অসিনা লৈবাক পুম্বগী ওইনা এম.বি.বি.এস.কী সীত অসি সরকারগী লোয়শঙদা মশীং ৪২,৪৯৫দা হেনগৎখি” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী চৌবেনা হায় মদুদি, “মসি য়াম্না হরাওনিঙাই ওইবা পোৎশক অমনি মদুদি এ.আই.আই.এম.এস., গুজরাত্না এম.বি.বি.এস. ছাত্রশিংগী অহানবা একাদেমিক বেতচ হৌদোক্লি। মসিনা স্তেত অসিদা মেদিকেলগী ওইবা মহৈ-তম্বগী লমদা মশক নাইবা অমা ওইরগনি। কোবিদ মতমগী মনুং অসিদা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংগা মরী লৈননা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা লায়চৎ অসিবু নমথনবা হোৎনবদা লৌরিবা থৌদাং অসি শিংথানিঙাই ওই”।
লোইশিল্লকপদা, দাঃ বর্ধন্না হায় মদুদি, “দোক্তর অমসুং হকশেলগীদমক থবক শুরিবশিংনা লৈবাক অসিগী কোবিদকী লায়চৎ অসিবু হৌজিক কন্না লান্থেংনরিবা অসি মমাং থাদুনা চৎলি। নহা ওইরিবা অমসুং ৱাখল লৈরবশিংনা দোক্তরবু শিনফম অমা ওইনা খল্লকপা অসি শিংথানিঙাই ওই। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু য়াইফবা পুরকপা অমসুং মঙ্গোল ওইরসনু হায়দুনা থৌনিজরি”।
শ্রী মোহনভাই কুন্দারিয়া, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর, শ্রীমতি পুনম্বেন মেদাম, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর, দাঃ আমী য়াজনিক, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর, শ্রী রাজেশ ভুশন, সেক্রেতরি হেলথ, দাঃ পি. কে. দাবে, এ.আই.আই.এম.এস.গী প্রসিদেন্ত, দাঃ সঞ্জীব মিশ্রা, , এ.আই.আই.এম.এস. রাজকোতকী দাইরেক্তর অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসর অমসুং মরুওইবা মীওই কয়া অমা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।