উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
অৱাং-নোংপোক লমদমগী তুরিজমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি অৱাং-নোংপোক্তা লমকোয়বা মীওই লাকপা হেনগৎনবা মথক্তা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা মরুওই
অৱাং-নোংপোক লমদমদা লমকোয়বা চৎপশিংদা মতেং পাংনবা খন্ননবা উপ-রাস্ত্রপতিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংদা তকশিনখি
মিজোরমগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস শ্রীধারন পিল্লাইনা ইবা ইংলিস শৈরেংশিংগী লাইরিক অমা ‘ওহ মিজোরম’ উপ-রাস্ত্রপতিনা ফোঙখ্রে
18 DEC 2020 5:57PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদমদা মরাংকাইনা লৈরিবা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা অমসুং লমদম অসিদা মথক্তা চৎথোক-চৎশিনগী থবক ফগৎহন্নবা ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্না হায়খি করিগুম্বা তুরিজমগী খুদোংচাবা মপুংফানা শীজিন্নরবদি অৱাং-নোংপোক্তা ইকো-তুরিজম অমসুং কলচরেল তুরিজম মপুং ওইনা চাউখৎকনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং তুরিজমগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। লমদম অসিদা মথক্তা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা ফগৎহল্লবদি লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা হেনগৎলক্কনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি চহি খুদিংগী ভারতমচা মিল্লিয়ন ২৬ মপান লৈবাকশিংদা লমকোয়বা চৎলি। কোবিদ-১৯ মতুংদা মখোয় অয়াম্বা লৈবাক মনুংদা লমকোয়বা পামগনি হায়না খল্লি। হায়রিবা লৈবাক অসিগী লমকোয়বা মীওইশিং অসিগীদমক অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা মখোয়গী তুরিজম ফগৎনবা অচৌবা খুদোংচাবা লৈরে।
লমদম অসিগী তুরিজমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা রাজ্যশিং সরকারশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারদা তকশিল্লদুনা মহাক্না হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমদা কোয়বা চৎপশিংদা মতেং পাংনবা মখোয়না খন্নগদবনি।
মিজোরমগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস শ্রীধারন পিল্লাইনা ইবা ইংলিস শৈরেংশিংগী লাইরিক ‘ওহ মিজোরম’ ভর্চুএল ওইনা ফোঙবা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মিজোরমগী কুহ্মৈশিং, খুনুং ঈশৈ অমসুং জগোয়শিংনা মিজো খুন্নাইগী তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাক্লে। “সোংবার্দ ওফ ইস্ত’ হায়না খঙনরিবা মিজোশিংদা মহৌশাগী পীথোরক্লবা ঈশৈ শকপা হৈবগী গুন অমা লৈরি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লমদম অসিদা ফুরুপ ২২০ হেন্না লৈদুনা অমসুং মসিগা মান্নবা লোলশিং ঙাংনদুনা অৱাং-নোংপোক পুম্বা অসি খেন্নবা কয়া লৈরিবা ভারতকী কলচরগী তোখাইবা শক্তম অমা ওইরি। ‘দাইবেতিস’ হায়না মিংথোনবা শৈরেং অমা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি থবক-ইনখাং শুদবা অমসুং হকচাং শোক্কদবা চীঞ্জাকশিং চাবগী হৈনবীশিংনা মরম ওইদুনা ভারতমচা কয়া পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিং হায়বদি দাইবেতিস, হায়পরতেন্সন অমসুং হকচাং নোইবা মায়োক্নরি।
মহাক্না হায়খি, অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম মহৌশাগা হরাওনা লৈমিন্নরি অমসুং মহৌশাদা ফংবা চীঞ্জাকশিং চারি অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমগী লম্বী ভারতকী অতৈ মীয়ামদা তাক্লি। অৱাং-নোংপোক্না ওর্গনিক ফার্মিংগী লম্বী তাক্লি অমসুং ২০১৬দা সিক্কিম্না ভারতকী অহানবা ওর্গনিক রাজ্য ওইরে।
লাইরিক ময়েক চৎপা(চাদা ৯১) অমসুং সেক্স রেসিও য়াম্না ৱাংবগীদমক উপ-রাস্ত্রপতিনা মিজোরমগী মীয়াম থাগৎখি। ২০১১গী মীকোক থিবা মতুংইন্না, মিজোরমদা চাইল্দ সেক্স রেসিও খ্বাইদগী ৱাংদুনা নুপা ১০০০গী মনুংদা নুপী ৯৭১ লৈরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা মিজোরমগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস শ্রীধারন অমসুং দোনর মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ য়াওখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি:
নুংশিরবা মরুপশিং,
মিজোরমগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস শ্রীধারন্না ইবা লাইরিক ‘ওহ মিজোরম’ ফোঙনবা ঙসি অদোমগা লোয়ন্না থৌরম শরুক য়াবদা ঐ অপেনবা পোকই । শ্রী পি.এস শ্রীধারন মাইথোঙ য়াম্বা মীওই অমনি-মহাক মাইপাক্লবা উকিল অমনি, হান্নগী রাজনিতিৱালা অমনি, অশিন-অরাং তৌবা মীওই অমনি, ৱাঙাংলোয় অমনি, অইবা অমনি, মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা মীওই অমনি অমসুং পন্দিৎ অমনি।
মহাক থবক য়াম্না চিল্লবসু, রাজনিতি, খুন্নাই অমসুং আইনগী মতাংদা অমসুং শৈরেং য়াওনা মালায়ালম অমসুং ইংলিসতা মহাক্না লাইরিক ১২৫ ইখিবা অসিদা ঐ অঙকপা ফাওই। ঙসি ফোঙলিবা লাইরিক ‘ওহ মিজোরম’ অসি ইংলিস শৈরেংগী মহাক্কী অহানবা লাইরিক্নি।
মহাক্না মহৌশাবু নুংশিজবা অদু উৎলদুনা, শৈরেংশিং অদুদা মিজোরমগী ফজবশিং শিংথারি অমসুং শ্রী পি.এস শ্রীধারন্না তশেংনা হায়রি
“ওহ, মিজোরম, অদোম কয়াতা ফজরবা!”
তশেংনা, মিজোরম ফজৈ!
রাজ্য অসি মহৌশাগী ফজবনা পীক থনবা খক নত্তনা, মিজোরমগী কুহ্মৈশিং, খুনুং ঈশৈ অমসুং জগোয়শিংনা মিজো খুন্নাইগী তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাক্লে। “সোংবার্দ ওফ ইস্ত’ হায়না খঙনরিবা মিজোশিংদা মহৌশাগী পীথোরক্লবা ঈশৈ শকপা হৈবগী গুন অমা লৈরি।
লাইরিক অসিদা য়াওরিবা ‘নোর্থ-ইস্ত কোলস’ কৌবা শৈরেং অমদা মেত্রো সহর অমগী পুন্সি অমসুং মহৌশাগী ফজবনা থল্লবা মিজোরমগী খেন্নবা অদু ফোঙদোক্লি। শৈরেং অসিনা হায়রি-
“মৈখুনা কোনুং য়োমশিল্লে
এয়র পোল্লসুনগী চাং ৱাংখৎলে
নিংথিরবা অৱাং-নোংপোক্তা লাকউ
অমসুং লুপা মচুগী অয়ুক অমা অদোম্না উগনি!”
হায়রিবা ৱাহৈ পরেংশিং অসিনা ফজরবা অৱাং-নোংপোক্তা কোয়বা চৎনবা মীওই কয়া ইথিল পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ। নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা পুন্সিগী থৌদোকশিং শ্রী পিল্লাইনা মহাক্কী শৈরেংদা ময়েক শেংনা ফোঙদোকপা অসিদা ঐ অপেনবা পোকই। মহাক্কী শৈরেংশিংগী মনুংদা ‘দাইবেতিস’ কৌবা অমা য়াওরি। মসিদা হৈনৌ চারা অমা থাবা নুপা অমগী শক্তম উৎলি। পাম্বী অদুনা উহৈ পাল্লকপা মতমদা, কবি অসিনা হৈ অদু হেক্নিংখি.. অদুবু মহাক্না মহাক্কী ইন্সুলিন কাপ্পা অদু নিংশিংলকখি অমসুং নিংবা কাইনা মহাক্কী থোঙনাও অদু থিংজিনখি।
মসিগী ৱারি অসি হৌজিক হিংলিবা ঐখোয় ময়ামগী ৱারিনি। থবক-ইনখাং শুদবা অমসুং হকচাং শোক্কদবা চীঞ্জাকশিং চাবগী হৈনবীশিংনা মরম ওইদুনা ভারতমচা কয়া পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিং হায়বদি দাইবেতিস, হায়পরতেন্সন অমসুং হকচাং নোইবা মায়োক্নরি।
মসিগী মতাংদা, অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম মহৌশাগা হরাওনা লৈমিন্নরি অমসুং মহৌশাদা ফংবা চীঞ্জাকশিং চারি অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমগী লম্বী ভারতকী অতৈ মীয়ামদা তাক্লি। ঐখোয়গী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা মহৌশাগা লোয়ন্না হিংনবা অমসুং অফবা চীঞ্জাক চানবা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা তাক্লম্বশিং অদু কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদা শীজিন্নবা দরকার ওইরে।
ওর্গনিক লৌউগী মতাংদা অৱাং-নোংপোক্না লম্বী তাকপা অসিদসু ঐ হরাওই। ২০১৬দা সিক্কিম্না ভারতকী অহানবা ওর্গনিক রাজ্য ওইরে। ওর্গনিক লৌউ মখলদা হোঙদোকপা অসি হৌজিক তঙাইফদ্রবনি অমসুং হিরম অসিদা অতোপ্পা রাজ্যশিংসু মিৎয়েং চঙগদবনি।
লাইরিক অসিদা “দি বুরিয়েল” কৌবা শৈরেং অমা য়াওরি। মসিদা ইনাকখুনবা অমসুং মীয়াম্না ইকায়খুম্নবা মীওই অমা শিবা মতমদা মপান লৈবাক্তা লৈখিবা মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা মরম ওইদুনা নৎত্রগা মখোয় থবক য়াম্না চিনবদগী অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকপা থেংবগী থৌদোক উৎলি। শৈরেং অসি অসুম্না লোইশিল্লি-
“তশেংনা, অহল অদুনা লেপচগদবনি
মহাক শিনবগী চপ চাবা মতম অমা”
পরেংশিং অসিদা চহি কয়া কুইরবা ঐখোয়গী ইমুং-মনুংগী চৎনবীশিং তপ্ন-তপ্না কিন্থরকপগী ফিবম অদু ফোঙদোক্লি। খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী অহোঙবা, য়াংনা সহরশিং শেমগৎলকপা, মতমগী অনৌবা পুন্সি মহিং অমসুং নহারোলশিংনা হেন্না ফবা শীনফম থিবা চৎনখিবনা মরম ওইদুনা নমফুদা নাইতোম তারবা পুন্সি অমদা হিংবা অহল মশিং হেনগৎলকখি। ‘কন্দোলেন্স’ কৌবা মহাক্কী শৈরেংদা কবি অসিনা রাজনিতিৱালাশিংনা মখোয়গী লুচিংবা শিবা মতমদা অৱাবা ফোঙদোকপা অমসুং মহাক্না থম্লম্বা চৌক্রি অদু মখোয়না মিতাবা অদু উৎলি।
শ্রী পিল্লাইগী অতোপ্পা শৈরেংশিংদা মহাক্না মমা, মমালোল অমসুং মমালৈবাক নুংশিজবা অদু উৎলি। মিজোরমগী রাজ ভাবন্দা লৈবা মতমদা, রাজ্য অদুগী মহৌশাগী ফজবনা মহাক শুমহৎখিবা মাল্লে।
তশেংনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা, ফজরবা পাৎশিং, অশঙবা চীঙশিং, থেক্না-খোইনা চেনবা তুরেলশিং, অতাংবা পাম্বী অমসুং শা-উচেকশিং মরাংকাইনা লৈবা নেসনেল পার্কশিং লৈরি। লমদম অসিদা ফুরুপ ২২০ হেন্না লৈদুনা অমসুং মসিগা মান্নবা লোলশিং ঙাংনদুনা অৱাং-নোংপোক পুম্বা অসি খেন্নবা কয়া লৈরিবা ভারতকী কলচরগী তোখাইবা শক্তম অমা ওইরি। পুম্নমক অসিগী মথক্তা, মশিং য়াম্লবা পুৱারি অমসুং লাইনিংগী মফমশিং লৈদুনা লমদম অসিগী ইনাকখুল্লবা কলচর অমসুং স্পিরিতচুএল হেরিতেশিং উৎলি।
হায়রিবা শক্তমশিং অসিনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং অসি লমকোয়বা মীওই অমগী মতিক চারবা মফম অমনি। অদুবু মফম অসি মীয়াম্না খ্বাইদগী মশক খঙনদ্রিবা তুরিজমগী মফমশিং লৈবা লমদম অমনি। করিগুম্বা তুরিজমগী খুদোংচাবা মপুংফানা শীজিন্নরবদি অৱাং-নোংপোক্তা ইকো-তুরিজম অমসুং কলচরেল তুরিজম মপুং ওইনা চাউখৎকনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং তুরিজমগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি।
চহি খুদিংগী ভারতমচা মিল্লিয়ন ২৬ মপান লৈবাকশিংদা কোয়বা চৎলি। কোবিদ-১৯ মতুংদা মখোয় অয়াম্বা লৈবাক মনুংদা কোয়বা পামগনি হায়না ঐনা খল্লি। হায়রিবা লৈবাক অসিগী লমকোয়বা মীওইশিং অসিগীদমক অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা মখোয়গী তুরিজম ফগৎনবা অচৌবা খুদোংচাবা লৈরে।
লমদম অসিগী তুরিজমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা রাজ্যশিং সরকারশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারদা ঐনা তকশিল্লি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা কোয়বা চৎপশিংদা মতেং পাংনবা মখোয়না খন্নগদবনি।
লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাঙদা, চাদা ৯১ হেন্না লাইরিক ময়েক চৎপগীদমক ঐনা মিজোরমগী মীয়াম থাগৎলি,লৈবাক অসিদা লাইরিক ময়েক খ্বাইদগী য়াম্না চৎপা রাজ্যশিংগী মনুংদা মিজোরম য়াওরি। ২০১১গী মীকোক থিবা মতুংইন্না, মিজোরমদা চাইল্দ সেক্স রেসিও খ্বাইদগী ৱাংদুনা নুপা ১০০০গী মনুংদা নুপী ৯৭১ লৈরি। হায়রিবশিং অসি থাগৎপা য়ারবা মাইপাকপশিংনি।
তুংদা নুংঙাই-য়াইফবা রাজ্য অমা ওইনবা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ফজরবা শৈরেংশিংগী লাইরিক অমা ইবগীদমক ঐনা রাজ্যপাল শ্রী পিল্লাই থাগৎচরি।
শৈরেং অমগী পরেং খর অসিগা লোয়ন্না ঐ লোইশিঞ্জরগে-
“কনাগুম্বা অমতা হন্থনা য়েংদনা ভারতমচা অমা ওইনা চাউথোকউ
ইমালৈবাক অমুক শেমগৎনবা থবক শুরসি
লৈবাক্না হান্না অমসুং ইশানা মথংদা হায়বা খোল্লাউ ইল্লসি
চহিচা অসি ভারতকী চহিচা ওইহল্লসি”
অদোমবু থাগৎচরি।
জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for tapping immense tourism potential of North-East region
VP says improving air connectivity key to increasing tourist inflow to North-East
VP urges Centre and States to consider incentivizing travel to the North-East region
VP releases book ‘Oh Mizoram’, a collection of English poems by Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai
18 DEC 2020 5:57PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for fully tapping the immense tourism potential of the North-Eastern states and underlined the need to improve air connectivity to the region.
He said that eco-tourism and cultural tourism can become the mainstay of development in the North-East if the tourism potential was fully leveraged.
Noting the efforts of Central and State governments in providing connectivity and tourism infrastructure, Shri Naidu said that improving air connectivity to the region can singularly bring a significant positive impact on tourist inflows.
Pointing out that India has 26 million outbound tourists every year, the Vice President said that one could assume that most of them would prefer to ‘travel local’ in the post-Covid-19 phase. This presents a huge opportunity for North-Eastern states to promote their tourism sector for this domestic audience, he added.
Urging the state and central governments to fully tap the tourism potential of the region, he suggested to them to consider the possibility of incentivizing travel to the North-East.
Virtually releasing the book ‘Oh Mizoram’, written by Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai, the Vice President, praised the region for its pristine natural beauty and said that Mizoram’s colorful festivals, folk music, and energetic dance make Mizo society truly unique. Often called as "Songbird of the East", the Mizos are blessed with a natural talent for music, he added.
The Vice-President said the whole of North-East region presents a mosaic of diverse Indian culture with its more than 220 ethnic groups and an equal number of dialects.
Referring to a poem on ‘Diabetes’, Shri Naidu observed that a large number of Indians are in the grip of lifestyle diseases such as diabetes, hypertension, and obesity due to sedentary lifestyles and unhealthy food habits.
In this regard, the North-Eastern people, who live harmoniously with nature and eat natural diet, can show the way to the rest of India in adopting a healthy lifestyle. He expressed happiness that the North-East is showing the way in organic farming and cited the example of Sikkim, which has become India’s first organic state in 2016.
The Vice-President also commended the people of Mizoram for recording great social indicators in literacy (with over 91 percent) and child sex ratio. Mizoram also holds the highest child sex ratio with 971 females against 1000 males according to the 2011 Census, he noted.
The event was attended by the Hon’ble Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai, Hon’ble Minister of State, Ministry of Development of North-Eastern Region, Dr. Jitendra Singh among other dignitaries.
Following is the full text of the speech:
Dear friends,
I am pleased to join you all today for the release of the book ‘OH Mizoram’ written by Shri P S Sreedharan Pillai, the Governor of Mizoram.
Shri P S Sreedharan Pillai is a multi-faceted person-- he is a successful lawyer, a former politician, an organizer par excellence, an orator, a prolific writer, a philanthropist, and a thinker.
I am amazed that despite his busy life, he has written 125 books in Malayalam and English on a variety of topics including politics, social and legal issues and poetry. The book being released today, ‘OH, Mizoram’ is his first poetry collection in English.
Displaying his love for nature, the poems capture the magnificence of Mizoram in all its splendor and Shri P.S. Sreedharan Pillai quite rightly says
“Oh, Mizoram, how beautiful you are!”
Indeed, Mizoram is beautiful!
Not only is the state blessed with pristine natural beauty, but its colorful festivals, folk music and energetic dance make Mizo society truly unique. Often called as, "Song bird of the East" the Mizos are blessed with a natural talent for music.
A poem in this book titled ‘North-East Calls’ succinctly describes the contrast of a metro city life and the serene environment of Mizoram. The poet writes-
“Smog shrouds the Capital,
Air pollution index shoots up,
….
Come to the ravishing North-East
And realize your dream of a silver dawn!”
I am sure these lines will inspire the people to go and visit the beautiful north-east.
I am pleased to note that Shri P S Sreedharan Pillai has brought out mundane issues from everyday life in his poetry with remarkable elegance. One of his poems in this collection is titled, ‘Diabetes’. It captures the emotion of a man who had planted a mango sapling. When the tree bears fruit, the poet is tempted to pluck but then… he looks back at his insulin shot and closes the window with a broken-heart.
This is the story of many of us today. With sedentary lifestyle and unhealthy food habits, a large number of Indians are in the grip of lifestyle diseases such as diabetes, hypertension and obesity.
In this regard, North -east can show the way to the rest of India. People there live in harmony with nature. They eat natural food. This should inspire the remaining population to adopt a healthy lifestyle. The Covid-19 pandemic has highlighted the need for living with nature and eating healthy food as prescribed by our ancestors to boost our immunity.
I am happy that the north-east is showing the way in organic farming also. In the year 2016 Sikkim had become India’s first organic state. This switch to organic farming is the need of the hour and other states should also focus on this.
The other poems in this book are not only enchanting but some of them also touch our raw emotions. One such poem is – “The Burial”. It describes the death of a rich and respected man whose burial is delayed because his near and dear ones are living abroad or are busy in their lives. The poem ends with a stinging note -
“Certainly, the old man should have chosen
A more appropriate time to breathe his last”
These lines also reflect the gradual disintegration of our age-old family system. Changing socio-economic scenario, rapid urbanization, modern lifestyle and search for better career prospects by youngsters are some of the factors that are increasingly forcing the elderly to lead a solitary life.
Similarly, the poet shows the moral decay in politics through his poem titled ‘Condolence’ wherein politicians are seen condoling the death of their leader but also “have their foxy eyes on the chair he left!”
Other poems by Shri P S Sreedharan Pillai in the collection show his love for mother, mother tongue and motherland. Living in Raj Bhavan of Mizoram, he seems to be enraptured by the natural beauty of the state.
As a matter-of-fact, the whole of the North-Eastern India is endowed with beautiful lakes, lush green hills, crisscrossing rivers and national parks teeming with a wide variety of rare and exotic flora and fauna. With more than 220 ethnic groups and an equal number of dialects, the region presents a mosaic of diverse Indian culture. Apart from these, there are a large number of historical and religious sites that showcase the region’s rich cultural and spiritual heritage.
These features make North-Eastern states an ideal tourist destination for anyone. Yet the region remains one of the least explored tourism destinations.
There is immense potential for tourism in the North-Eastern region and if leveraged fully, eco-tourism and cultural tourism can become the mainstay of development in the north-east.
The governments are giving sustained thrust to connectivity and tourism infrastructure. Improving air connectivity to the region can have a significant positive impact on tourist inflow into the region.
India has almost 26 million outbound tourists. I assume that in the post Covid-19 phase most of them would prefer to 'travel local'. This presents a huge opportunity for North-eastern states to promote their tourism sector for this domestic audience. I appeal to the state and central governments to fully tap the tourism potential of the region and also consider the possibility of incentivizing travel to the north-east.
Before concluding, I would like to congratulate the people of Mizoram that with over 91 per cent literacy, their state is among the most literate in the country. Mizoram also holds the highest child sex ratio with 971 females against 1000 males according to the 2011 Census. These are praiseworthy achievements.
I wish the state a happy and bright future.
I compliment the Governor, Shri P S Sreedharan Pillai for coming out with such a beautiful collection of poems.
I end with a few lines of one of the poems –
“Be proud as Indians without hate to anybody
Come work for the resurrection of Mother-land
Follow the slogan Nation first and Self next
Make sure that this Century is that of India”
Thank you.
Jai Hind!”