উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰচুৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনাৰ উপযোগিতা গ্ৰহণৰ আহ্বান উপ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয়, বিমান সংযোগ বৰ্ধন হৈছে উত্তৰ- পূবলৈ পৰ্যটকৰ আগমন বৃদ্ধিৰ মূল
উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চললৈ ভ্ৰমণক উদ্বুদ্ধ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহক আহ্বান উপ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
মিজোৰামৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাইৰ ইংৰাজী কবিতাৰ সংকলন ‘অ’হ মিজোৰাম’ উন্মোচন উপ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
18 DEC 2020 5:57PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ উপ- ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী এম. ভেংকায়া নাইডুৱে আজি উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰচুৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনাৰ উপযোগিতা সম্পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই আৰু এই অঞ্চলটোলৈ বিমান যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰে।
তেওঁ কয় যে যদিহে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰ উপযোগিতা সম্পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণ কৰা হয়, তেতিয়া ইক’- টুৰিজিম আৰু কালচাৰেল টুৰিজিম উত্তৰ- পূবৰ উন্নয়নৰ আধাৰ হৈ পৰিব পাৰিব।
যোগাযোগ আৰু পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ উল্লেখ কৰি, শ্ৰী নাইডুৱে কয় যে অঞ্চলটোৰ বিমান সংযোগৰ উন্নয়ন সাধনে পৰ্যটকৰ আগমণত ইতিবাচক প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব।
ভাৰতলৈ প্ৰতিবছৰে বিদেশৰপৰা ২৬ নিযুত পৰ্যটকৰ আগমণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি, উপ ৰাষ্ট্ৰপতিজনে কয় যে ক’ভিড- ১৯ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত এওঁলোকৰ বহুতেই ‘ট্ৰেভেল লোকেল’ক পচ্ছন্দ কৰিব। ই উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ বৃহৎ সুযোগ আগবঢ়াইছে, যাৰ জৰিয়তে এই ৰাজ্যসমূহে এই ঘৰুৱা পৰ্যটকসকলৰ অৰ্থে তেওঁলোকৰ পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক প্ৰোৎসাহিত কৰিব পাৰিব বুলি তেওঁ লগতে কয়।
এই অঞ্চলটোৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনা পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক আহ্বান জনাই, তেওঁ উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চললৈ ভ্ৰমণক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
মিজোৰামৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লায়ে ৰচনা কৰা ‘অ’হ মিজোৰাম’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনি ভাৰ্চুৱেলী উন্মোচন কৰি, উপ ৰাষ্ট্ৰপতিজনে অঞ্চলটোক ইয়াৰ অসামান্য প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে আৰু কয় যে মিজোৰামৰ বৰ্ণাঢ্য উৎসৱ, লোক সংগীত আৰু তেজোময় নৃত্যই মিজো সমাজক প্ৰকৃতপক্ষে অনন্য কৰি তুলিছে। “চংবাৰ্ড অৱ দ্য ইষ্ট” হিচাপে প্ৰায়েই অভিহিত হোৱা মিজোসকলে সংগীতৰ বাবে সহজাত প্ৰতিভাৰে ধন্য হৈছে বুলি তেওঁ লগতে কয়।
উপ- ৰাষ্ট্ৰপতিজনে কয়, সমগ্ৰ উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলে ২২০ ৰোধিক জাতিগত গোষ্ঠী আৰু সম পৰিমাণৰ স্থানীয় ভাষাৰে বৈচিত্ৰ্যময় ভাৰতীয় সংস্কৃতিক সমৃদ্ধ কৰিছে।
‘ডায়েবেটিছ’ ৰ ওপৰত এটা কবিতাৰ উদ্ধৃতি আগবঢ়াই, শ্ৰী নাইডুৱে উল্লেখ কৰে যে বহু সংখ্যক ভাৰতীয়ই ডায়েবেটিছ, হাইপাৰটেনশ্যন আৰু মেদবহুলতাত আক্ৰান্ত হৈছে। জীৱন- প্ৰণালীৰ অনিয়মানুৱৰ্তিতা আৰু অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভাসৰ বাবে এনে হৈছে।
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰকৃতিৰ সৈতে সহবাস কৰা আৰু প্ৰকৃতিৰপৰা আহৰণ কৰা খাদ্য গ্ৰহণ কৰা উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ লোকসকলে এটা সুস্থ জীৱন- প্ৰণালীৰে সমগ্ৰ ভাৰতৰ বাবে দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰিব পাৰে। তেওঁ সন্তোষ প্ৰকাশ কৰি কয় যে উত্তৰ- পূবে জৈৱিক কৃষিকাৰ্য্যৰ পথ দেখুৱাইছে আৰু ছিকিমৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যে ২০১৬ তে ই ভাৰতৰ প্ৰথমখনি জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হয়।
উপ- ৰাষ্ট্ৰপতিজনে তদুপৰি মিজোৰামৰ জনসাধাৰণক প্ৰশংসা কৰি কয় যে সাক্ষৰতা (৯১ শতাংশৰো অধিক) আৰু শিশুৰ লিংগ অনুপাতৰে ইয়াৰ জনসাধাৰণে বিশিষ্ট সামাজিক সূচক দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ২০১১ ৰ পিয়ল অনুসৰি, ১০০০ ল’ৰাৰ বিপৰীতে ৯৭১ কন্যাৰে সৰ্বোচ্চ শিশুৰ লিংগ অনুপাত মিজোৰামে দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হোৱা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
এই কাৰ্যসূচীত মিজোৰামৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই, উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিং প্ৰমুখ্য আন- আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ তলত আগবঢ়োৱা হৈছেঃ
“প্ৰিয় বন্ধুসকল,
মিজোৰামৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লায়ে ৰচনা কৰা ‘অ’হ মিজোৰাম’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনি উন্মোচনৰ অৰ্থে আজি আপোনালোকক লগ পাই মই ধন্য হৈছো।
শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই হৈছে এজন বহু- মুখী প্ৰতিভাৰ লোক – তেওঁ একেধাৰে এজন সফল আইনজীৱী, এজন প্ৰাক্তন ৰাজনীতিক, এজন বক্তা, এজন সফল লেখক, এজন পৰোপকাৰী লোক আৰু এজন চিন্তক।
মই বিস্মিত যে তেওঁৰ ব্যস্ত জীৱন সত্বেও, তেওঁ মালয়ালম আৰু ইংৰাজীত ৰাজনীতি, সামাজিক আৰু আইনী প্ৰসংগ আৰু কবিতাকে ধৰি ভিন্ন বিষয়ত ১২৫ খন গ্ৰন্থ ৰচনা কৰি উলিয়াইছে। আজি উন্মোচন হ’বলগীয়া গ্ৰন্থখনি, ‘অ’হ, মিজোৰাম’ হৈছে তেওঁৰ ইংৰাজীত প্ৰথম কবিতা সংকলন।
প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি তেওঁৰ ভালপোৱাৰ নিদৰ্শন স্বৰূপে, কবিতাসমূহে মিজোৰামৰ গৌৰৱক উদ্বুদ্ধ কৰিছে আৰু শ্ৰী পি.এছ. শ্ৰীধৰণ পিল্লায়ে সঠিকভাৱেই কৈছে
“অ’হ, মিজোৰাম, তুমি ইমান অপৰূপা!”
প্ৰতৃতপক্ষেই, মিজোৰাম ধুনীয়া!
কেৱল অসামান্য প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰই বাবে ৰাজ্যখন সমৃদ্ধ হোৱাই নহয় মিজোৰামৰ বৰ্ণাঢ্য উৎসৱ, লোক সংগীত আৰু তেজোময় নৃত্যই মিজো সমাজক প্ৰকৃতপক্ষে অনন্য কৰি তুলিছে। “চংবাৰ্ড অৱ দ্য ইষ্ট” হিচাপে প্ৰায়েই অভিহিত হোৱা মিজোসকলে সংগীতৰ বাবে সহজাত প্ৰতিভাৰে ধন্য হৈছে।
এই গ্ৰন্থখনিৰ এটি কবিতা ‘নৰ্থ- ইষ্ট কলছ’এ মেট্ৰ’ চিটিৰ জীৱন আৰু মিজোৰামৰ সোনসেৰীয়া পৰিবেশৰ বৰ্ণনা কৰিছে। কবিজনে লিখিছে -
“স্ম’গ শ্ৰাউডছ দ্য কেপিটেল,
এয়াৰ পলুশ্যন ইনডেক্স চ্যুট আপ,
….
কাম টু দ্য ৰেভিচিং নৰ্থ- ইষ্ট
এণ্ড ৰিয়েলাইজ ইয়’ৰ ড্ৰিম অৱ এ ছিলভাৰ ডউন!”
মই নিশ্চিত এই শাৰী কেইটাই জনসাধাৰণক অপৰূপ উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
মই ক’বলৈ পাই সন্তোষ পাইছো যে শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লায়ে দৈনন্দিন জীৱনৰ ভিন্ন প্ৰসংগ তেওঁৰ কবিতাত উল্লেখ কৰিছে, ইয়াৰ প্ৰকাশ ভংগী হৈছে অন্যন্য। এই সংকলনত তেওঁৰ ‘ডায়েবেটিছ’ শীৰ্ষক এটি কবিতা অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। ইয়াত এজন লোকৰ আৱেগ ধৰি ৰখা হৈছে। যিয়ে এটি আমৰ পুলি ৰোপণ কৰিছিল বহু বছৰ পূৰ্বে। কিন্তু যেতিয়া গছজোপাত ফল ধৰিলে, তেওঁ ইয়াৰ ফল ছিঙি আনিলে কিন্তু … তেওঁৰ ইনচুলিনৰ অভাৱৰ কথা মনে ধৰে আৰু ভগ্ন- হৃদয়েৰে খিৰিকিখন জপাই দিয়ে।
এয়া আজি আমাৰ বহুতৰে মনৰ কথা। বহু সংখ্যক ভাৰতীয়ই ডায়েবেটিছ, হাইপাৰটেনশ্যন আৰু মেদবহুলতাত আক্ৰান্ত হৈছে। জীৱন- প্ৰণালীৰ অনিয়মনুৱৰ্তিতা আৰু অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভাসৰ বাবে এনে হৈছে।
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰকৃতিৰ সৈতে সহবাস কৰা আৰু প্ৰকৃতিৰপৰা আহৰণ কৰা খাদ্য গ্ৰহণ কৰা উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ লোকসকলে এটা সুস্থ জীৱন-প্ৰণালীৰে সমগ্ৰ ভাৰতৰ বাবে দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰিব পাৰে। ইয়ে সুস্থ জীৱন- যাপন কৰিবলৈ বাকী থকা লোকসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। ক’ভিড- ১৯ মহামাৰীটোৱেও প্ৰকৃতিৰে সৈতে সহবাস কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথাকেই কৈছে তথা আমাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়াবলৈ পূৰ্বপুৰুষে প্ৰদান কৰা পৰামৰ্শ অনুসৰি স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
মই সুখী যে উত্তৰ- পূবে জৈৱিক কৃষিকাৰ্য্যৰ পথ দেখুৱাইছে আৰু ছিকিম, ২০১৬ তে ভাৰতৰ প্ৰথমখনি জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হয়। জৈৱিক কৃষিকাৰ্য্য আৰম্ভ কৰাটো হৈছে সময়ৰ আহ্বান আৰু আন ৰাজ্যসমূহেও ইয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাটো আৱশ্যকীয়।
শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাইৰ বাকী কবিতাসমূহে মাতৃ, মাতৃভাষা আৰু মাতৃভূমিৰ প্ৰতি থকা তেওঁৰ ভালপোৱা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। মিজোৰামৰ ৰাজভৱনত বহি, তেওঁ ৰাজ্যখনৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য উপভোগ কৰিছে।
এটা কথা উল্লেখ কৰিব লাগিব যে সংগ্ৰ উত্তৰ- পূব ভাৰতেই হৈছে মনোমোহা হ্ৰদ, লানি- লানি সেউজীয়া পাহাৰ, অপৰূপা নৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানসমূহৰে পৰিপূৰ্ণ। য’ত বিস্তৃত জৈৱ্য বৈচিত্ৰ্য বিৰাজমান। সমগ্ৰ উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলে ২২০ ৰোধিক জাতিগত গোষ্ঠী আৰু সম পৰিমাণৰ স্থানীয় ভাষাৰে বৈচিত্ৰ্যময় ভাৰতীয় সংস্কৃতিক সমৃদ্ধ কৰিছে। এইসমূহৰ ওপৰিও, ইয়াৰ বৃহৎ সংখ্যক ঐতিহাসিক আৰু ধৰ্মীয় ক্ষেত্ৰই অঞ্চলটোৰ সম্ভ্ৰান্ত সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যকে প্ৰদৰ্শন কৰে।
এই বৈশিষ্ট্যৰাজিয়ে উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক সকলোৰে বাবে অনন্য পৰ্যটন ক্ষেত্ৰ কৰি তুলিছে। তথাপিতো পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰ পূৰ্ণ উপযোগিতা অদ্যপি গ্ৰহণ কৰা হোৱা নাই।
উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটনৰ অপাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু যদিহে ইয়াৰ উপযোগিতা সম্পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণ কৰা হয়, তেতিয়া ইক’- টুৰিজিম আৰু কালচাৰেল টুৰিজিম উত্তৰ- পূবৰ উন্নয়নৰ আধাৰ হৈ পৰিব পাৰিব।
যোগাযোগ আৰু পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। অঞ্চলটোৰ বিমান সংযোগৰ উন্নয়ন সাধনে পৰ্যটকৰ আগমণত ইতিবাচক প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব।
ভাৰতলৈ প্ৰতিবছৰে বিদেশৰপৰা ২৬ নিযুত পৰ্যটকৰ আগমণ হয়। মই নিশ্চিত যে ক’ভিড- ১৯ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত এওঁলোকৰ বহুতেই ‘ট্ৰেভেল লোকেল’ক পচ্ছন্দ কৰিব। ই উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ বৃহৎ সুযোগ আগবঢ়াইছে, যাৰ জৰিয়তে এই ৰাজ্যসমূহে এই ঘৰুৱা পৰ্যটকসকলৰ অৰ্থে তেওঁলোকৰ পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক প্ৰোৎসাহিত কৰিব পাৰিব। মই অঞ্চলটোৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনা পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক আহ্বান জনাইছো তথা উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চললৈ ভ্ৰমণক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছো।
সামৰণিৰ পূৰ্বে, মই মিজোৰামৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাব খুজিছো যে ৯১ শতাংশ সাক্ষৰতাৰ হাৰেৰে, দেশখনৰ সৰ্বাধিক সাক্ষৰতাৰ হাৰৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত মিজোৰাম অন্যতম হৈ পৰিছে। ২০১১ ৰ পিয়ল অনুসৰি, ১০০০ ল’ৰাৰ বিপৰীতে ৯৭১ কন্যাৰে সৰ্বোচ্চ শিশুৰ লিংগ অনুপাত মিজোৰামে দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হয়। এয়া হৈছে এক অভূতপূৰ্ব সফলতা।
মই ৰাজ্যখনৰ সুখ আৰু ভৱিষ্যৎ উজ্জ্বল কামনা কৰিলো।
মই এনে এখনি সৰ্বাংগ- সুন্দৰ কবিতা সংকলন প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাইক অভিনন্দন জনাইছো।
তেওঁৰ এটি কবিতাৰ কেইটামান শাৰীৰে মই সামৰণি মাৰিব খুজিছো –
“বি প্ৰাউড এজ ইণ্ডিয়ানছ উইডাউট হেট টু এনিব’ডি
কাম ৱৰ্ক ফৰ দ্য ৰিছাৰেকশ্যন অৱ মাদাৰ- লেণ্ড
ফ’ল’ দ্য শ্ল’গান নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট এণ্ড ছেল্ফ নেক্সট
মেক চিঅ’ৰ ডেট ডিছ চেন্সুৰী ইজ ডেট অৱ ইণ্ডিয়া”
ধন্যবাদ।
জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for tapping immense tourism potential of North-East region
VP says improving air connectivity key to increasing tourist inflow to North-East
VP urges Centre and States to consider incentivizing travel to the North-East region
VP releases book ‘Oh Mizoram’, a collection of English poems by Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai
18 DEC 2020 5:57PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for fully tapping the immense tourism potential of the North-Eastern states and underlined the need to improve air connectivity to the region.
He said that eco-tourism and cultural tourism can become the mainstay of development in the North-East if the tourism potential was fully leveraged.
Noting the efforts of Central and State governments in providing connectivity and tourism infrastructure, Shri Naidu said that improving air connectivity to the region can singularly bring a significant positive impact on tourist inflows.
Pointing out that India has 26 million outbound tourists every year, the Vice President said that one could assume that most of them would prefer to ‘travel local’ in the post-Covid-19 phase. This presents a huge opportunity for North-Eastern states to promote their tourism sector for this domestic audience, he added.
Urging the state and central governments to fully tap the tourism potential of the region, he suggested to them to consider the possibility of incentivizing travel to the North-East.
Virtually releasing the book ‘Oh Mizoram’, written by Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai, the Vice President, praised the region for its pristine natural beauty and said that Mizoram’s colorful festivals, folk music, and energetic dance make Mizo society truly unique. Often called as "Songbird of the East", the Mizos are blessed with a natural talent for music, he added.
The Vice-President said the whole of North-East region presents a mosaic of diverse Indian culture with its more than 220 ethnic groups and an equal number of dialects.
Referring to a poem on ‘Diabetes’, Shri Naidu observed that a large number of Indians are in the grip of lifestyle diseases such as diabetes, hypertension, and obesity due to sedentary lifestyles and unhealthy food habits.
In this regard, the North-Eastern people, who live harmoniously with nature and eat natural diet, can show the way to the rest of India in adopting a healthy lifestyle. He expressed happiness that the North-East is showing the way in organic farming and cited the example of Sikkim, which has become India’s first organic state in 2016.
The Vice-President also commended the people of Mizoram for recording great social indicators in literacy (with over 91 percent) and child sex ratio. Mizoram also holds the highest child sex ratio with 971 females against 1000 males according to the 2011 Census, he noted.
The event was attended by the Hon’ble Governor of Mizoram, Shri P S Sreedharan Pillai, Hon’ble Minister of State, Ministry of Development of North-Eastern Region, Dr. Jitendra Singh among other dignitaries.
Following is the full text of the speech:
Dear friends,
I am pleased to join you all today for the release of the book ‘OH Mizoram’ written by Shri P S Sreedharan Pillai, the Governor of Mizoram.
Shri P S Sreedharan Pillai is a multi-faceted person-- he is a successful lawyer, a former politician, an organizer par excellence, an orator, a prolific writer, a philanthropist, and a thinker.
I am amazed that despite his busy life, he has written 125 books in Malayalam and English on a variety of topics including politics, social and legal issues and poetry. The book being released today, ‘OH, Mizoram’ is his first poetry collection in English.
Displaying his love for nature, the poems capture the magnificence of Mizoram in all its splendor and Shri P.S. Sreedharan Pillai quite rightly says
“Oh, Mizoram, how beautiful you are!”
Indeed, Mizoram is beautiful!
Not only is the state blessed with pristine natural beauty, but its colorful festivals, folk music and energetic dance make Mizo society truly unique. Often called as, "Song bird of the East" the Mizos are blessed with a natural talent for music.
A poem in this book titled ‘North-East Calls’ succinctly describes the contrast of a metro city life and the serene environment of Mizoram. The poet writes-
“Smog shrouds the Capital,
Air pollution index shoots up,
….
Come to the ravishing North-East
And realize your dream of a silver dawn!”
I am sure these lines will inspire the people to go and visit the beautiful north-east.
I am pleased to note that Shri P S Sreedharan Pillai has brought out mundane issues from everyday life in his poetry with remarkable elegance. One of his poems in this collection is titled, ‘Diabetes’. It captures the emotion of a man who had planted a mango sapling. When the tree bears fruit, the poet is tempted to pluck but then… he looks back at his insulin shot and closes the window with a broken-heart.
This is the story of many of us today. With sedentary lifestyle and unhealthy food habits, a large number of Indians are in the grip of lifestyle diseases such as diabetes, hypertension and obesity.
In this regard, North -east can show the way to the rest of India. People there live in harmony with nature. They eat natural food. This should inspire the remaining population to adopt a healthy lifestyle. The Covid-19 pandemic has highlighted the need for living with nature and eating healthy food as prescribed by our ancestors to boost our immunity.
I am happy that the north-east is showing the way in organic farming also. In the year 2016 Sikkim had become India’s first organic state. This switch to organic farming is the need of the hour and other states should also focus on this.
The other poems in this book are not only enchanting but some of them also touch our raw emotions. One such poem is – “The Burial”. It describes the death of a rich and respected man whose burial is delayed because his near and dear ones are living abroad or are busy in their lives. The poem ends with a stinging note -
“Certainly, the old man should have chosen
A more appropriate time to breathe his last”
These lines also reflect the gradual disintegration of our age-old family system. Changing socio-economic scenario, rapid urbanization, modern lifestyle and search for better career prospects by youngsters are some of the factors that are increasingly forcing the elderly to lead a solitary life.
Similarly, the poet shows the moral decay in politics through his poem titled ‘Condolence’ wherein politicians are seen condoling the death of their leader but also “have their foxy eyes on the chair he left!”
Other poems by Shri P S Sreedharan Pillai in the collection show his love for mother, mother tongue and motherland. Living in Raj Bhavan of Mizoram, he seems to be enraptured by the natural beauty of the state.
As a matter-of-fact, the whole of the North-Eastern India is endowed with beautiful lakes, lush green hills, crisscrossing rivers and national parks teeming with a wide variety of rare and exotic flora and fauna. With more than 220 ethnic groups and an equal number of dialects, the region presents a mosaic of diverse Indian culture. Apart from these, there are a large number of historical and religious sites that showcase the region’s rich cultural and spiritual heritage.
These features make North-Eastern states an ideal tourist destination for anyone. Yet the region remains one of the least explored tourism destinations.
There is immense potential for tourism in the North-Eastern region and if leveraged fully, eco-tourism and cultural tourism can become the mainstay of development in the north-east.
The governments are giving sustained thrust to connectivity and tourism infrastructure. Improving air connectivity to the region can have a significant positive impact on tourist inflow into the region.
India has almost 26 million outbound tourists. I assume that in the post Covid-19 phase most of them would prefer to 'travel local'. This presents a huge opportunity for North-eastern states to promote their tourism sector for this domestic audience. I appeal to the state and central governments to fully tap the tourism potential of the region and also consider the possibility of incentivizing travel to the north-east.
Before concluding, I would like to congratulate the people of Mizoram that with over 91 per cent literacy, their state is among the most literate in the country. Mizoram also holds the highest child sex ratio with 971 females against 1000 males according to the 2011 Census. These are praiseworthy achievements.
I wish the state a happy and bright future.
I compliment the Governor, Shri P S Sreedharan Pillai for coming out with such a beautiful collection of poems.
I end with a few lines of one of the poems –
“Be proud as Indians without hate to anybody
Come work for the resurrection of Mother-land
Follow the slogan Nation first and Self next
Make sure that this Century is that of India”
Thank you.
Jai Hind!”