উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
এগ্রিকল্চর ক্লাইমেত-রিসাইলেন্ত, প্রোফিতেবল অমসুং সস্তেনেবল ওইহন্নবগীদমক উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
ইকং থোকপা, ইশিং-ইচাউ অমসুং লাইনাশিং অসি থেংনবা ঙম্বা মহৈ-মরোংশিং শেমগৎপগী তঙাই ফদবা অদু ভি.পি.না ফোংদোকখ্রে
মীয়ামদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী লৈহনবা অমসুং লৌমীশিংদনা শেল নিংথিজনা পীবগী তঙাই ফদবা অদু ভি.পি.না ফোংদোকখ্রে
স্মোল অমসুং মার্জিনেল ফার্মরশিংগী খুদোংচাদবা অদু হন্থনবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎখ্রে: ভি.পি.
কোবিদ-১৯গী মনুং অসিদা লৌমীশিংনা হনবা লৈতনা হোৎনরিবা অমসুং কৎথোক্লিবা অসিগীদমক লৌমীশিংবু ভি.পি.না থাগৎখ্রে
তঙাই ফদনা মরু ওইবা ফার্ম মেছিনরী শেমগৎপদা হেন্না মীৎয়েং চংবা ভি.পি.না পাম্লি
তামিল নাদু এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতীগী ৪১শুবা কনবোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
নখোয়গী রিসর্চ অদু সমাজ অসিদা শোইদনা মরী লৈনগদবনি – উপ-রাস্ত্রপতিনা মহৈরোইশিং অসিদা হায়খ্রে
17 DEC 2020 5:58PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী মীয়াম মিলিয়ন কয়াদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী ফংহন্দুনা অমসুং লৌমীশিংদা শেল নিংথীজনা মতিক চানা ফংহন্দুনা এগ্রিকল্চর ক্লাইমেত অসি রিসাইলেন্ত, প্রোফিতেবল অমসুং সস্তেনেবল ওইহন্ননবগীদমক ঙসি ভারকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
তামিল নাদু এগ্রিকল্চর য়ুনিভর্সিতীগী (তি.এন.এ.য়ু.) ৪১শুবা কনবোকেসন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা তোঙান তোঙানবা ফিভমশিং খুদম ওইনা ইকং থোকপা, ইশিং-ইচাউ, মৈশা, সেলাইনিতী, ইন্সেক্ত-পেস্তশিং অমসুং লাইনাশিং অসি লান্থেংনবা ঙম্বা ক্লাইমেত রিসাইলেন্ত ওইবা ক্রোপশিং/ভেরাইতীশিং শেমগৎনবগী তঙাই ফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ক্লাইমেত এদাপ্তেসন স্ত্রাতিজীশিংগা লোইননা স্ত্রেস-রেজিস্তেন্ত ওইবা ভেরাইতীশিং থাবা অসিনা ইন্দিয়ন এগ্রিকল্চরগী পোত্থোক অসি অমুক হন্না হেঙ্গৎহনবদা অমসুং সস্তেনেবল ওইহনবদা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
লাক্কদৌরিবা চহী খুজিংশিং অসিদা লৌউ-শিংউবদা লাক্কদৌরিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী নেগেতিব ইমপেক্ত অদুগী মতাংদা চেকশিনবা ওইনা স্মোল অমসুং মার্জিনেল ফার্মরশিংনা থেংনবা য়াবা খুদোংথিবা অদু হন্থবা ঙম্বা তেক্নোলোজী অমসুং মেথর্দশিং শেমগৎননবগীদমক শ্রী নাইদুনা হায়খ্রে৷
ইশিংগী তেবল হন্থরকপনা অমসুং পোলুতেদ ওইরবা ইরিগেসন সোর্সশিং শিজিন্নবা হেঙ্গৎলকপা অসিনা মরম ওইদুনা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা ক্লাইমেত-রিসাইলেন্ত, দ্রাউত-তোলিরেন্ত জিনোতাইপস অমসুং ইশিং মাংহন্দবা ঙম্বা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবগী তঙাই ফদবা অদু মহাক্না পুথোকখ্রে৷
লৌউ-শিংউবা অসিনা খুঙ্গংগী শেল-থুমগী য়াংলেন শারু ওইরিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা লৌউ-শিংউবা অসি ঐখোয়গী কল্চর অমসুং সিভিলাইজেসনগী মতম পুম্বদা তৎনা থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ “ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়ামগী চাদা ৫০ হেন্না হৌজিক ফাওবদা হিংনবগীদমক লৌউ-শিংউবদা মখা পোন্দুনা লৈরি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
“লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎন্নবা ঐখোয়না পোত্থোক হেঙ্গৎনবা, রিসোর্চ নিংথীজনা শিজিন্ননবা, ক্রোপিং ইন্তেন্সিতী হেঙ্গৎনবা অমসুং মমল ৱাংবা মহৈ-মরোংশিং পাক শন্না থানবা শুংশোই শোইদনা হোৎনগদবনি” হায়না উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ লৌমীশিংনা শেল-থুম মরাং কাইনা ফংজনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না তৌবা য়াবা ইফর্ত পুম্নমক হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি নিংথীজনা থম্বা অমসুং প্রোসেস তৌবা, ফার্ম ইনপ্যুতশিং শিজিন্নবা, পোত্থোকশিং য়োনবদা ফাইনান্সিং অমসুং ইফিসিয়েন্ত মার্কেতিং মেকানিজমশিং শিজিন্নরবা মতম খক্তদা হায়রিবা অসি পাংথোকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা লৌমীশিংনা অখাং কনবা থৌনাগা লোইননা হোৎনরিবা অমসুং কৎথোক্লিবা অসি থাগৎলদুনা লৌউ-শিংউবা অসি হৌজিক চৎথরিবা লাইনা-লাইচৎ অসিনা থেংনহল্লিবা চেলেঞ্জশিং অসিগী মাইয়োক্তা নিংথীজনা পাংথোক্লিবা সেক্তর অমনি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ তশেংবদি খরিফ কল্তিবেসনগী মখাদা লৈরিবা মফম অসি মমাং চহীগা য়েংনবা মতমদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ৫৯রোমগী চাংদা হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং লোকদাউন অসিগী মনুংদা সরকার অসিনা ইনপ্যুতশিং খুদম ওইনা মরুশিং, হারশিং অমসুং ক্রেদিৎকী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবা হোৎনখ্রে৷
মমাংগী চহী খরা অসিদা লৌউ-শিংউবগী থবক অসি হেন্না ফগৎনবা ভারত সরকার অসিনা খোঙথাং কয়ামরোম লৌখৎখিবা অদু উরদুনা লোউ-শিংউবা অসিদা চাউনা অহোংবা কয়ামরোম লাক্লে অমসুং লৌমীশিং অসিগী ইনকম হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মন নিধি(পি.এম.-কিসান) চৎনখিবা অসি পল্লদুনা মসি য়াম্না ফবা অমসুং ভারতকী লৌমী মশিংগী চাদা ৭২ হেন্না কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
হৌজিক থোক্লক্লিবা তেক্নোলোজীশিং খুদম ওইনা সি.আর.আই.এস.পি.আর. জিন ইদিতিং তুলগী কান্নবশিং অদু পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি মখোয়শিং অসিনা পাম্বীশিং অসিবু বাইওতিক অমসুং এবাইওতিক স্ত্রেসশিং চংহন্দবা এগ্রিকল্চর অসি শেমদোকপা ঙম্বগী পোতেন্সিয়েল অদু লৈ অমসুং মখোয়গী ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যু অমসুং পোত্থোক অদু হেনগৎহনবা ঙমগনি৷ তানুবু মোদর্ন তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নখিবা অসিগীদমক থাগৎলদুনা রিসর্চ অসি তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা মহাক্না পাম্মী৷
এগ্রিকল্চর মোদর্নাইজেসন অমসুং কম্মর্সিয়েলাইজেসনগীদমক এগ্রিকল্চরেল মেকানিজমশিং মরু ওইবা অসি উরদুনা তঙাই ফদবা দরকার ওইরিবা মেছিনরী শেমগৎনবা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা হায়খ্রে৷ “হেন্না ফরবা খুৎশু-খুৎলাইশিং শিজিনবা অসিনা পোত্থোক্কী চাং চাদা ৩০ য়ৌনা হেন্না পুথোকপা ঙমগনি অমসুং লৌ উবদা চংবা শেল অদুগী চাদা ২০ য়ৌনা হন্থহনবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
শকনাইরবা মীওইশিং অসিগী মনুংদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী বনৱারি লাল পুরোহিত, হাইয়র এদজুকেসন অমসুং লৌউ-শিংউবগী তামিল নাদুগী মন্ত্রী শ্রী কে.পি. অনবলাগন অমসুং তি.এন.এ.য়ু.গী ভাইজ চান্সেলর প্রোফেসর এন. কুমারনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
মখাগী অসি ৱারোল অদুগী মপুং ওইবা তেক্সনি-
“এগ্রিকল্চরেল রিসর্চ অমসুং এদজুকেসনদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌবগীদমক ময়াম্না মশক নিংথীনা খঙনরবা মসিগী এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতী অসিগী ৪১শুবা কনবোকেসন অসিদা শরুক য়াবা ফংজবা অসিনা ঐবু অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওহল্লি৷ কা অমা হেন্না ফরবা মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসিদগী তোঙান তোঙানবা দিগ্রীশিং, এৱার্দশিং অমসুং দিস্তিঙ্কসনশিং ফংলিবা গ্রেজুয়েতিং মহৈরোই পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷
মহৈরোইশিং অসিবু তাকপি তম্বিরিবা অমসুং ক্বালিতী এদজুকেসন ফংহন্নবা হেন্না পুক্নিং চংবিরিবা অমসুং মখোয়শিং অসিদা অচুম্বা লম্বী অমসুং ভেল্যুশিং তাকপিরিবা ওজা পুম্নমক অমসুং মমা-মপাশিংবু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি!
লৌউ-শিংউবা অসি ঐখোয়গী ইকোনোমীগী মতম পুম্নমক্তা তৎনা থানাবা য়াদ্রবা য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওইবতা নত্তনা ঐখোয়গী কল্চর অমসুং সিভিলাইজেসন অসিগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমসু ওইরি৷ মরম অদুনা নুংশিরবা মরুপশিং মসিনা য়ম্না মরু ওইবা খক্তা নত্তনা সেক্রোসেঙ্ক ওইবা শিনফম অমা ওইনা নখোয়না খল্লে৷ তশেংবদি লৌউ-শিংউবা অসি ঐগী থমোইগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনৈ৷
হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী মীয়ামশিংগী চাদা ৫০ হেন্না হিংননবগীদমক লৌউ-শিংউবদা মখা পোন্দুনা লৈরি, মসিগী সেক্তর অসিনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেল-থুমগী য়াংলেন শারু ওইরি৷ মরম অদুনা লৈবাক অসিগী মীয়ম মিলিয়ন কয়ামরোমদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী ফংহন্দুনা রিসাইলেন্ত, প্রোফিতেবল অমসুং প্রদক্তিব ওইবা এগ্রিকল্চর ক্লাইমেত ওইহন্নবগী খ্বাইদগী মতিক চারবা মতম ওইরে৷
ঐগী নুংশিরবা মহৈরোইশিং,
ঐখোয় হৌজিক ঐখোয়গী থবক খুদিংমক্তা, ভারততা অমসুং মালেম অসিদা য়াম্না শাথিবা মওং অমদা অকাইবা পিরিবা লাইন-লাইচৎ অসি থেংনদুনা লৈরি৷ হন্দক্কী চহী অসিদা ভারতকী ইকোনোমী অসি হন্থরকপা তারবসু লাক্কদৌরিবা মথংগী চহী ২০২১ অসিদদি অমুক হন্না ফগৎলকপা ঙমগনি অমসুং খ্বাইদগী থুনা নৌনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমীগী মফম অদু অমুক হন্না কনবা ঙমগনি হায়না ঐনা চাউখোক্না হায়রি৷
মসিগী লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতম অসিদা অতোপ্পা সেক্তর পুম্নমক পিকশল্লবসু লৌউ-শিংউবা অসিদি নিংথীনা পাংথোকখ্রে অমসুং ইকোনোমী অসিদা য়াম্না মরু ওইবা সপোর্ত পীরকখ্রে৷ তশেংবদি খরিপ ক্রোপশিংগী মখাদা লৈরিবা মফম অদু কোবিদ-১৯গী শাফু ফংদে৷ খারিপ ক্রোপশিং কল্তিবেসন তৌরিবা মফম অসি মমাংগী চহীগা য়েংনবদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ৫৯ হেন্না হেনগৎখ্রে হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ লোকদাউন অসিগী মনুংদা মতম চানা সরকার অসিনা ইনপ্যুতশিং খুদম ওইনা মরুশিং, হারশিং অমসুং ক্রেদিৎকী খুদোংচাবা ফংহনখিবা অসিনা কা হেন্না পাক চাউনা পুথোকপা অসি ঙম্লিবনি৷
কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস অসি লৈনা লৈনা ২০১৯-২০গী মতম অসিদা মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাং মিলিয়ন তন ১৪৩.৩৮ পুথোকখিবা অসিগা চাংদম্নবা মতমদা ২০২০-২১ খরিফ সিজন অসিদা মহৈ-মরোংশিং রেকোর্দ ওইনা মিলিয়ন তন ১৪৪.৫২ পুথোকপা ঙমখ্রে৷ অসিগুম্না খ্বাইদগী হেন্না লুরবা মতম অসিদা লৌমীশিংনা থৱাই হকচাং য়াওনা হোৎনরিবা অমসুং কৎথোক্লিবা অসিগীদমক লৌমীশিংবু ঐনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
মীশিং হেনগৎলকপা, ফার্ম তৌবা মফম পিকশিল্লকপা, লম মাংহল্লকপা, আর্বানাইজেসন হেন্না পাকথোক চাওথোকহল্লকপা, চাবগী মওংদা অহোংবা লাকপা, ক্লাইমেতকী অহোংবা লাকপা, নোংদা মখা পোল্লকপা, মার্কেৎ লিঙ্কেজ ৱাৎলকপা অমসুং সপ্লাই চেনশিং ৱাৎলকপা অসিগা লোইননা তোঙান তোঙানবা অহোংবশিং অসি য়েংলগা হৌজিক এগ্রিকল্চর সেক্তরগী চাওখৎলক্লিবা খোংচৎ অসি য়েংশিনগদবনি৷
ইশিং ফংবগী চাং হন্থরকপা অমসুং লেপ্পা লৈতনা ইরিগেসনগী সোর্সশিং মোৎশিল্লকপা অসিনা ইশিং তাংনা ফংজবা তামিল নাদুগুম্বা রাজ্যদা লৌউ-শিংউবগী পোত্থোক পুথোকপদা অচৌবা চেলে়ঞ্জ অমা ওইরি৷ মসিনা ইকং থোকহন্দনবা জিনোতাইপশিং অমসুং ইশিং খা হেন্না মাংহন্দনা থম্নবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপা তঙাই ফদে৷
তামিল নাদু য়ুনিভর্সিতীনা বাইওতিক অমসুং এবাইওতিক স্ত্রেস রেজিস্তেন্সকীদমক ত্রেদিস্নেল অমসুং বাইওতেক্নোলোজিকেল তুলশিং শিজিন্নদুনা ই়ঞ্জিনিয়র্দ জিনোতাইপশিং শেমগৎপদা মার্ক অমা থম্বা ঙমখ্রে হায়বা অসি ঐ খঙই৷ হায়রিবা হিরম অসিদা নখোয়না মখাতানা রিসর্চ পাংথোকপা ঐনা পাম্মী৷ রেজিস্তেন্ত কেপাসিতীশিং য়াওরবা ক্রোপ মখল অমনা থেংনরিবা ক্লাইমেতিক প্রোব্লেমশিং অসি লান্থেংনবা ঙমগনি৷
হায়রিবা হিরম অসি য়েংলগা ঐহাক্না ২০২০গী নবেম্বর তাং ১১দা তামিল নাদু রাজ্য অসিদা জল শক্তি মন্ত্রালয়দগী ২০১৯ চহীগী ওইনা ‘ইশিং খ্বাইদগী হৈনা শিজিন্নবা হৈবা রাজ্য’গী মনা ঐনা পীখিবা অসি করিসু ঙকনিংঙাই ওইদে৷ হৌখিবা চহীশিং অসিদা লোউ-শিংউবা অমসুং এলাইদ এক্তিবিতীশিং অসিদা তামিল নাদু রাজ্যগী পর্ফোমেন্স অসি পোত্থোক পুথোকপদা খক্তা নত্তনা অনৌবা হাই য়িল্দিং ভেরাইতীশিং শিজিন্নবা অসিনা পোত্থোক কা হেন্না পুথোকপা ঙম্লিবা অসি ফিদম্নিঙাই ওই৷
নুংশিরবা মহৈরোইশিং,
লাক্কদৌরিবা চহী খুজিং খরা অসিদা ক্লাইমেত চেঞ্জকী হকথেংননা পীবা শাফু অদু লৌউ-শিংউবা অমসুং ফুদ সিস্তেমশিং অসিনা ওইরগনি৷ মসিনা মরম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা ফিভমশিং খুদম ওইনা ইকং থোকপা, ইশিং ইচাউ, সবমর্জেন্স, মৈশা, অইংবা, সেলাইনিতী, ইন্সেক্ত পেস্তশিং অমসুং লাইনাশিং অসি লান্থেংনবা ঙম্বা ক্লাইমেত রিসাইলেন্ত ক্রোপশিং/ভেরাইতীশিং শেমগৎনবগী তঙাই ফদবা ফিভম অদু ওইরে৷
লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা জিনোম ইদিতিং অমসুং সি.আর.আই.এস.পি.আর. অসি সাইন্স, ফুদ প্রদক্সন অমসুং সমাজ অসিদা শাফু পীবা ঙম্বা রিবোলুসনরী তুলশিং ওই৷ মসিগী তেক্নোলোজী অসিনা পাম্বীশিং অসিবু বাইওতিক অমসুং এবাইওতিক স্ত্রেসশিং লৈহন্দবা ঙম্বা অমসুং ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যু অমসুং পোত্থোক হেন্না ফংহনবা ঙম্বা লৌউ-শিংউবা অসিবু শেমদোকপা ঙম্বা পোতেন্সিয়েল অদু লৈ৷
মহৈ-মরোংশিং হেন্না ফনবা মসিগী য়ুনিভর্সিতী অসিনা হায়রিবা তেক্নোলোজী অসি মাংজৌননা শিজিন্নখ্রে হায়বা পাউ অসি তাবদা ঐহাক অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওই৷.
এগ্রিকল্চর মোদর্নাইজেসন অমসুং কম্মর্সিয়েলাইজেসনগীদমক এগ্রিকল্চরেল মেকানিজমশিং মরু ওই৷ হেন্না ফরবা খুৎশু-খুৎলাইশিং শিজিন্নবা অসিনা পোত্থোক্কী চাং চাদা ৩০ য়ৌনা হেন্না পুথোকপা ঙমগনি অমসুং লৌ উবদা চংবা শেল অদুগী চাদা ২০ য়ৌনা হন্থহনবা ঙমগনি৷ তঙাই ফদবা মেছিনরী শেমগৎপদা হেন্না মীৎয়েং চংবা তঙাই ফদে৷
ফৌশিং অসি থাবদা মেছিন শিজিন্ননবগীদমক তামিল নাদুনা পীরিবা মতেং অমসুং কস্তম হাইয়রিং সেন্তরশিং হেন্না প্রমোত তৌনবা হোৎনরিবা অসি তাবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাই৷ অসিগুম্বা মতম অসিদা তোঙান তোঙানবা ফিল্দ ওপরেসনশিং খুদম ইওনা মৈ থানবা, ফেন্সিং অমসুং পোত্থোকশিং য়াইথোকপদা সোলর পৱার শিজিন্নবা অসি মতম অসিদা য়াম্না তঙাই ফদনা মরু ওইরে হায়না ঐনা হায়না পাম্মী৷
নেনোতেক্নোলোজী অসি নৌনা থোক্লক্লিবা অনৌবা ফিল্দ অমনি৷ মসি লৌউ-শিংউবদা থেংনরিবা প্রোব্লেমশিং মাই পাক্না থেংনবদা মাই পাক্না শিজিন্নবা য়াগনি৷ তি.এন.এ.য়ু.না ২০১০গী মতমদা নেনোতেক্নোলোজী সেন্তর ফোর এগ্রিকল্চর রিসর্চ অমা শেমগৎতুনা হায়রিবা ফিল্দ অসিদা পাইয়োনিয়র অমা ওইরম্বা অসিগীদমক তি.এন.এ.য়ু.বু ঐনা থাগৎলি৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
মমাংগী চহী খরা অসিদা লৌউ-শিংউবগী থবক অসি হেন্না ফগৎনবা ভারত সরকার অসিনা খোঙথাং কয়ামরোম লৌখৎখ্রে৷ লোউ-শিংউবা অসিদা চাউনা অহোংবা কয়ামরোম লাক্লে অমসুং লৌমীশিং অসিগী ইনকম হেঙ্গৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি৷ প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মন নিধি(পি.এম.-কিসান) চৎনখিবদগী ভারতকী লৌমী মশিংগী চাদা ৭২ হেন্না কান্নবা ফংহল্লগনি৷ তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংনা ফংহল্লিবা সবসিদীশিং অসিগা লোইননা ফংহল্লিবা মসিগী ইনকম অসিনা লৌমীশিংগী শেল-থুমগী মতাংদা চাউনা কান্নবা কয়ামরোম ফংহল্লগনি৷
লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎননবা ঐখোয়না পোত্থোক হেনগৎনবা, রিসোর্চ নিংথীজনা শিজিন্ননবা, ক্রোপিং ইন্তেন্সিতী হেঙ্গৎনবা অমসুং মমল ৱাংবা মহৈ-মরোংশিং পাক শন্না থানবা শুংশোই শোইদনা হোৎনগদবনি৷ মহৈ-মরোংশিং নিংথীজনা থমদুনা অমসুং প্রোসেস তৌদুনা অমসুং ফার্ম ইনপ্যুতশিং, ফাইনান্সিং অমসুং পোত্থোকশিং য়োনবগী মার্কেৎ মেকানিজমশিং মতিক চানা লৈহন্দুনা লৌমীশিংদা শেল মতিক চানা ফংহন্নবা ইফর্ত পুম্নমক পুথোক্তুনা হোৎনগদবনি৷ অসিদসু নত্তনা অকোইবগী ফিভম অসিবু ঙাক শেনবা অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলদা হেন্না উবা অমসুং হেন্না শংবা গ্রহ অমা ওইনা খুৎশিন্নরম্বা অসি ঐখোয়গী ইথৌনি৷
মমিং লৈরবা এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতী অসিগী গ্রেজুয়েতশিং ওইবনা মরম ওইদুনা নখোয় পুম্নমক্না লৌউ-শিংউ অসি তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা চাওখৎহনবদা, লৌমীশিংনা মখোয়গী ইনকম অদু হেন্না ফংহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মীওই মিলিয়ন কয়াদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী লৈহন্নবা ঐনা নখোয়দা হায়রি৷ মখোয়গী রিসর্চ অদু সমাজ অসিদা শোইদনা মরী লৈনগনি অমসুং ক্লাইমেত চে়ঞ্জতগী হৌদুনা হেল্থ ইসুশিংদা মীওইবা জাতিনা থেংনরিবা তোঙান তোঙানবা প্রোব্লেমশিং অসিগী সোলুসনশিং পুথোকপদা মীৎয়েং চংনবা ঐনা হায়জরি৷
কোবিদ-১৯ অসিনা ঐখোয়গী থৌনা অমসুং তুংগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুদা অথিংবা পীদনবা ঐখোয় পুম্নমক হোৎনমিন্নশি৷ নখোয় হেন্না চেলেঞ্জিং ওইবা ৱল্দ অসিদা গ্রেজুয়েত তৌরকপা অসিনা অহোংবশিং অসি থৌনা লৈনা থেংনগদবনি অমসুং মাংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌশিন্নগদবনি৷ নখোয়না ইন্নোভেসন, ত্রেতিবিতী অমসু্ং কমপেসনগা লোইননা হেন্না ফবা ৱল্দ অমা শেম্নবগী থৌদাং অদু নখোয়না লৌগদবনি৷
তামিল নাদু এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতী অসিনা চহী ১০০ হেন্না লৈরকপা মতম অসিদা মিংচৎ কয়ামরোম ফংবা ঙমখ্রে৷ য়ুনিভর্সিতী অসিনা মহাক্কী তৌবা ঙম্বা হৈ-শিংবা অসি অদুমক থম্বা ঙমগনি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহীশিং অসিদা অহেনবা লেন্দমার্ক হেন্না হেন্না ফংবা ঙমগনি হায়বা অসি ঐগী থাজবনি৷ মখোয় পুম্নমক্তা ঐনা য়াইফ মঙ্গোল পীরি!
মরুপশিং লোইশিল্লমদাইগী মতম অসিদা ঐখোয়গী তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংনা হেন্না ফজবা, পোৎশিং মরাং কাইনা ফংবা, অশংবা অমসুং হিংবদা নুংঙাইবা গ্রহ অমা ওইহনবা ঙম্নবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নহাশিংনা তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী খনবা অসি ঐহাক্না পাম্মী৷
জই হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for making agriculture climate-resilient, profitable and sustainable
VP highlights importance of developing crops that can withstand drought, flood and diseases
VP emphasizes the need to ensure remunerative prices to farmers and food and nutritional security to people
Develop technologies that lessen vulnerability of small and marginal farmers: VP
VP salutes farmers for displaying indomitable spirit and dedication during COVID-19
VP wants greater attention on developing need-based farm machinery
Addresses 41st convocation of Tamil Nadu Agricultural University
Your research must be relevant to the society – Vice President tells students
17 DEC 2020 5:58PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for making agriculture climate-resilient, profitable and sustainable, while ensuring remunerative prices to farmers, food and nutritional security to millions of people.
Delivering the 41st Convocation Address of the Tamil Nadu Agricultural University (TNAU), he stressed the need for developing climate resilient crops/varieties which can withstand a broad-spectrum of stresses such as drought, flood, heat, salinity, insect-pests and diseases. He emphasized that developing stress-resistant varieties along with climate adaptation strategies is the key to increase the resilience of Indian agriculture and make it sustainable.
Cautioning about the negative impact of climate change on agriculture and food systems in coming decades, Shri Naidu called for development of technologies and methods, which can lessen the vulnerability of small and marginal farmers.
Expressing concern over the challenges posed by receding water tables and increasingly polluted irrigation sources, he underlined the importance of developing climate-resilient, drought-tolerant genotypes and water saving technologies.
The Vice President described agriculture as a profession that is not just important but sacrosanct. Referring to agriculture as the backbone of rural economy, Shri Naidu said that agriculture has always been an integral part of our culture and civilization. “More than 50 per cent of our population is still dependent on agriculture for their livelihood”, he added.
The Vice President said “to augment farmers income, we must strive to improve productivity, efficiently use resources, increase cropping intensity and diversify to highly value crops”. He emphasized that every effort must be made by all the stakeholders to ensure that the farmers receive remunerative prices. This could be done through better storage and processing, provisioning of farm inputs, financing and efficient marketing mechanisms for sale of output, he suggested.
Praising the farmers for displaying indomitable spirit and dedication during the pandemic, Shri Naidu noted that agriculture is one sector that has performed well despite the challenges posed by the ongoing Covid-19 pandemic. In fact, the area under kharif cultivation has increased by around 59 lakh hectares as compared to last year, he said and attributed this larger coverage to timely inputs by the government like seeds, fertilizers and credit even during the lockdown.
The Vice President said that the farmers must be allowed to sell their produce anywhere in the country and the principle of common market for the entire country was behind the conception of e-NAM and we must expand it, he added.
Shri. Venkiah Naidu also reiterated the importance of creating adequate infrastructure like cold storages, godowns as well as providing affordable credit to farmers. Observing that the need of the hour is to provide a helping hand to farmers, he appreciated the Central and State governments for taking many initiatives for the welfare of farmers, given the vagaries of the monsoon and uncertainties in agriculture.
Observing that the Government of India has taken a number of steps to revitalize agriculture in the recent years, Shri Naidu remarked that there has been a paradigm shift and the focus has been on doubling the farmers’ income. Citing the implementation of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), he said it is a boon and will benefit more than 72 percent of India’s farmers.
Enumerating the benefits of emerging technologies such as CRISPR-Cas9 gene editing tool, the Vice President said they hold immense potential to transform agriculture by making plants tolerant to biotic and abiotic stresses and improving their nutritional value and yield. Appreciating TANU for adopting modern technologies, he wanted it to further intensify the research in various areas.
Observing that agricultural mechanization is crucial for modernization and commercialization of agriculture, the Vice President called for developing need-based machinery. “Use of improved implements has the potential to increase productivity up to 30 per cent and reduce the cost of cultivation up to 20 per cent”, he added.
Shri Naidu lauded the performance of Tamil Nadu in water management, agriculture and allied activities and said that the state has been exemplary in terms of adoption of new high yielding varieties and technologies to increase production.
He appealed to the passing out graduates of TANU to spearhead technology-led sustainable agricultural development, enable farmers to realize better incomes and ensure food and nutritional security to the teeming millions of our country. “Your research must be relevant to society and focus on finding solutions to various problems faced by mankind from climate change to health issues”, he told them.
The event was also attended by the Governor of Tamil Nadu, Shri. Banwari Lal Purohit, Tamil Nadu Minister for Higher Education and Agriculture, Shri K.P. Anbalagan and TNAU Vice-Chancellor, Prof. N. Kumar, among other dignitaries.
Following is the full text of the speech-
“It gives me a great pleasure to take part in the 41st Convocation of this renowned Agricultural University which is widely admired for its contribution to agricultural research and education. I congratulate all the graduating students who are receiving various degrees, awards and distinctions from this outstanding institution.
My compliments to all the teachers and parents for mentoring the students and empowering them with quality education and inculcating the right attitude and values in them!
I am happy to note that the alumni of this institution are holding important positions in renowned research organizations, policy making bodies and civil services.
Agriculture has always been an integral part of, not only our economy, but also of our culture and civilization. Hence, my dear friends, you have chosen a profession, which is not only important but also sacrosanct. As a matter-of-fact, agriculture is very close to my heart andI hail from a predominantly agrarian region known for rice cultivation.
With more than 50 per cent of our population still dependent on agriculture for their livelihood, this sector is the backbone of our rural economy. Therefore, the need of the hour is to make agriculture climate-resilient, profitable and productive, while ensuring food and nutritional security to millions of people.
My dear students,
We are now in the midst of a pandemic that has disrupted every sphere of activity and impacted India and rest of the world in an unprecedented way. While the Indian economy is projected to contract this year, I am confident that it will bounce back with an impressive growth rate in 2021 and regain the position of the fastest growing emerging economy.
In this pandemic period, while all the other sectors contracted, agriculture alone performed well and provided vital support to the economy. In fact, there was no impact of COVID-19 on the area covered under kharif crops. The area under cultivation has increased--around 59 lakh ha more area was reported under kharif crops as compared to last year. The timely prepositioning of inputs by the Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for larger coverage during the lockdown conditions.
Food grain production is pegged at a record 144.52 million tonnes in the 2020-21 kharif season compared to 143.38 million tonnes during 2019-20, notwithstanding COVID-19 crisis. I salute the farmers for displaying indomitable spirit and dedication even during the most difficult times.
Dear sisters and brothers,
The growth of agricultural sector now has to be viewed in the context of several transformative changes with reference to growing population, shrinking farm lands, land degradation, expanding urbanization, changes in consumption pattern, climate change, acute dependence on rainfall, weak market linkages and inefficient supply chains with high levels of wastage.
It is a matter of concern that water tables are going down and irrigation sources are getting increasingly polluted, posing a major challengefor increasing agricultural production, especially in a water-scarce state like Tamil Nadu. This calls for breeding efforts to develop drought-tolerant genotypes and water saving technologies.
I understand that Tamil Nadu Agricultural University has made a mark in the field of developing engineered genotypes using traditional and biotechnological tools for biotic and abiotic stress resistance. I would like you to further intensify the research in this area. A crop variety with inbuilt resistant capacities can avert many of the climatic problems.
In this context, it is pertinent to appreciate Tamil Nadu for bagging the ‘Best State Award for Water Management’ for the year 2019 from the Ministry of Jal Shakti, which I have presented to the State on 11th November 2020.The performance of Tamil Nadu state in Agriculture and allied activities over the years has been exemplary not only in terms of production but also in terms of adoption of new high yielding varieties and technologies resulting in highest productivity.
Dear students,
The direct impact of climate change over the next few decades will be on agriculture and food systems. This situation calls for development of climate resilient crops/varieties which can withstand a broad-spectrum of stresses such as drought, flood, submergence, heat, cold, salinity, insect-pests and diseases.
For this reason, any effort to increase the resilience of Indian agriculture must aim at developing stress-resistant varieties and other management practices to adapt to climate volatility. Technologies and methods, which can lessen the vulnerability of small and marginal farmers, are needed to ensure sustainable agricultural development.
Genome editing in general, and CRISPR-Cas9 in particular, are revolutionary tools that can impact science, food production, and society in the days to come. This technology has great potential to transform agriculture by making plants tolerant to biotic and abiotic stresses and improving their nutritional value and yield.
I am happy to note that this University has already started using this technology for accelerated crop improvement. For example, it is used for augmenting beta-carotene and aroma in rice, imparting resistance to salinity and for herbicide tolerance, among others.
Agricultural mechanization is crucial for modernization and commercialization of agriculture. Use of improved implements has the potential to increase productivity up to 30 per cent and reduce the cost of cultivation up to 20 per cent. There is a need for greater attention on developing need-based machinery.
I am happy to note that Tamil Nadu is giving assistance for machine transplanting of paddy and promoting Custom Hiring Centres in a big way. At this juncture, I wish to add that exploiting solar power for varied field operations like lighting, fencing and drying of produce is the need of the hour.
Nanotechnology is an emerging new field. It can be gainfully used in tackling some of the problems in agriculture. I appreciate TNAU for being a pioneer in this field by setting up a dedicated Nanotechnology Center for Agricultural Research as early in 2010.
I am told this Center has developed, among other things,nano-diagnostics for on-site detection of moisture, nutrient deficiencies and pesticide residues andnano-agricultural inputs.
Dear Sisters and Brothers,
The Government of India in recent years has initiated a number of steps for revitalizing Agriculture. There has been a paradigm shift and the focus has been on doubling the farmers’ income. The recent implementation of Pradhan MantriKisanSammanNidhi (PM-KISAN) is also a boon to benefit more than 72 per cent of India’s farmers. This income support in combination with subsidies provided by various schemes could have a multiplier effect on economic benefits to the farmers.
To augment the farmers’ income, we must strive to improve productivity, efficiently use resources, increase cropping intensity and diversify to high value crops. Every effort must be made to ensure that the farmers receive remunerative prices through better storage and processing and efficient market mechanisms for farm inputs, financing, and sale of output. Also, It is our sacred duty to protect the environment and pass on a safer and greener planet to future generations.
As graduates of this reputed Agricultural University, I call upon each one of you to spearhead technology-led sustainable agricultural development,enable farmers to realize better incomes and ensure food and nutritional security to the teeming millions of our country. Your research must be relevant to the society and focus on finding solutions to various problems faced by mankind from climate change to health issues.
Let us not let the impact of Covid 19 dampen our spirits and thoughts for tomorrow. As you graduate into a world that is more challenging, remember to embrace the changes, face boldly the challenges and tap the opportunities that lie ahead. You have to shoulder the responsibilities of creating a better world with innovation, creativity and compassion.
The Tamil Nadu Agricultural University has earned many laurels in its more than 100 years of existence. I am sure that the university will keep up its quest for excellence and achieve many more landmarks in the years ahead. My best wishes to all of you!
Friends, as I conclude, I would like the youth of the country to think of posterity and ensure that our future generations inherit a beautiful, bountiful, green and a livable planet.
Jai Hind!”