পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ইন্দিয়া ইনক.বু আত্মানির্ভর ভারত উর্জাগী লৌখৎলিবা খোঙথাং শরক য়ান্নবা বার্তোন তৌখ্রে
আত্মানির্ভর ভারতকী আত্মানির্ভর ভারত উর্জাগীদমক য়াম্না ময়েক শেংবা লম্বী অমা শেমগৎলে
17 DEC 2020 3:08PM by PIB Imphal
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচুরেল গ্যাস অমসুং স্তীলগী মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি হায়খি মদুদি ইনর্জি অসি মাজিল থানবা, ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারতকী আত্মানির্ভর ভারত উর্জাগীদমক য়াম্না ময়েক শেংবা লম্বী অমা শেমগৎলে। “ইনর্জি ত্রান্সিসন তু ফুইল ইন্দিয়া’স গ্রোথ পাথ”, দা পাংথোকপা এ.এস.এস.ও.সি.ঐচ.এ.এম.গী ফাউন্দেসন ৱীক ২০২০দা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না আত্মানির্ভর ভারত উর্জাগীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিদা শরুক য়ানবা বার্তোন তৌখি অমসুং অমুকশু হায় মদুদি ঐখোয়না ইনর্জিগী ৱায়েলগীদমক থাজবা পীরি অমসুং লৈবাক অসিদা ইনর্জিগী লায়ররবা লোইশিবা অসিনি। মসিনা তাকপদি ইন্দিয়নগী পুন্সি মহিংদা ইনর্জি ফগৎহনবা অসিনি। মহাক্না হায় মদুদি ইনর্জি সেক্তর অসি চাওখৎহনবা, ইন্দস্ত্রীগা মরুপ মপাং ওইবা অমসুং অকোইবগী খল ঙাকপা। মহাক্না হায় মদুদি ইনর্জি সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী চাওখৎ থৌরাংদা য়াম্না চাওরবা থৌদাং অমা লৌরগনি অমসুং ত্রিল্লিয়ন-দোল্লার ইকোনোমী ৫গী মংফাওনরগনি।
মিনিস্তর অসিনা হায় মদুদি সরকার অসিনা কন্না হোৎনদুনা ৱাৎত-পাদনবা লৈবাক অমা ওইনবা অমসুং অসিগী মরুওইবশিং অমসুং রিসোর্সশিং অসিদা য়েংশিল্লি। মহাক্না মমাং চয়োলগী ক্লাইমেৎ এম্বিসন সম্মিত্তা ৱা ঙাংলদুনা হায় মদুদি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা ২০৪৭দা লাওথেকখিবা চহি ১০০শুবদা ঐখোয়গী পান্দম ফংলগনি হায়রিবা অসিদা নত্তনা ঐখোয়না থম্লিবা অসিদগী হেল্লগনি।
শ্রী প্রধান্না হায় মদুদি সরকার অসিনা অপুনবা ওইনা ইনর্জিগী অওনবা লম্বীগী মেপ অমা ফংনবা চংশিল্লি। “কোবিদকী চৈথেং মায়োক্নরিবা অসিনা ঐখোয়গী সরকারনদি খুদোংচাবা ফংবা অমদা ওন্থোক্লি। ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী মোদীগী আত্মানির্ভর ভারতকী মিয়ং অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইনবা য়াম্না মশক নাইবা অহোংবা অমা পুরক্লি। ঐখোয়না ইন্দিয়া অসি হান্ননা অওনবা পুক্তুনা শিথরুরবা মার্কেত অসি মালেমগী ওইবা ভেল্যু চেন্দা পোৎ পুথোকপগী হব ওইরি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অমসুং অতৈ থৌবু কয়া অমা খুৎশম্নরি।
শ্রী প্রধান্না হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি হৌজিক্তি মালেমগী ইকোনোমীদা য়াম্না য়াংনা চাওখৎলক্লিবা অমনি অমসুং লোয়ননা য়াম্না চেৎনা থাজনা লৈবাক অসিদা লায়রবা লোইশিনবা অমসুং ইনর্জিগী য়াওনা। মসিদা মীয়াম্না পাম্নরিবা অসি হন্না হন্না ইনর্জি অসি শিজিন্নবা অমসুং ইনর্জি ৱাৎহন্দবা অসিনি। “ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী অনি অসি ৱাৎহন্দনা থম্নবা হোৎনরি” হায়না মহাক্না হায়খি।
মিনিস্তর অসিনা হায় মদুদি চহি তরুক অসিগী মনুংদা, ইন্দিয়াগী ইনর্জিগী ফিবম অসি য়াম্না অহোংবা লৈখ্রে। ঐখোয়না য়ু.এস. অমসুং চাইনাগী মতুংদা মালেম অসিগী ওইনা ইনর্জি শিজিন্নবদা অহুমশুবদা লৈরি।
শ্রী প্রধান্না হায় মদুদি কোবিদকী লায়চৎ অসিনা ঐখোয়গী মহৌশাগী থবকশিংদা অকাইবা পীদুনা লৈরি। অদুবু ঐখোয়না য়াম্না শেংনা চাওখৎলকপা অমদি উবা ফংলি অমসুং স্তেত পুম্বদা তপ্না তপ্না থবক থৌরমশিং তৌবা হৌরক্লি অমসুং ঐখোয়গী ইকোনোমী অসিদশুনি। “ঐখোয়না উবা ফংই মদুদি ইন্দিয়াগী ইনর্জি সেক্তরনা মতৌ করম্না কন্না হোৎনদুনা মশক থোক্না অমুক হল্লকপগে হায়বা অসিনি। ঐখোয়গী ইনর্জিগী দিমান্দশিং অসি কোবিদকী মমাং অদুগদী হল্লকখ্রে, মরুওইনা পেত্রোলিয়মগী পোত্থোকশিং”।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি ইনর্জি ত্রান্সিসন রোদ মেপ অসি ইকাই খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রীনরেন্দ্র মোদীনা শেমখিবনি, হায়রিবা অসিদা মরুওইবা দ্রাইবর ৭ পীরি : গ্যাস বেজ তৌবা ইকোনোমীদা হেনগৎহনবা, ফুসিল ফুইল শেংনা শিজিন্নবা মরুওইনা পেত্রোলিয়ম অমসুং কোইলা; ২০৩০দা রিনেৱেবলগী পান্দম অসি গীগাৱাত ৪৫০ ফংহনবা, ইলেক্ত্রিসিতি শিজিন্নবা হেনগৎহন্দুনা দি-কার্বোনাইজ তৌবা অসিনি।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি ইনর্জি সেক্তরদা মশীং য়াম্লবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরি অমসুং ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী অসিগা খুৎশম্নবা পাম্বা কয়া অমা লৈরি। মখল কয়াগী খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলে অসুং শেমদোক্নবগী খোঙথাং কয়া অমশু লৌখৎলে, মসিদা ব্যুজিনেস তৌবগী লায়থোকহনবা। “ঐখোয়না হৌজিক এফ.দি.আই. ১০০% অসি থিজিনবা অমসুং পোত্থোক্কী প্রোজেক্ত অমসুং ৪৯% অমা এফ.দি.আই. অয়াবা পীদুনা ওতোমেতিক রুতকী মখাদা পব্লিক সেক্তরদা পীরি। শ্রী প্রধান্না হায় মদুদি ঐখোয়না গ্যাস বেজ ইকোনোমী অসি নেচুরেল গ্যাস অসিগা লোয়ননা ইন্দিয়াগী প্রাইমরী ইনর্জি মিক্স হেনগৎতুনা ৬.২%দগী ১৫% অসি ২০৩০ ফাওবদা মতেং পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা ‘ৱান নেসন ৱান গ্যাস গ্রীদ’ পান্দম থম্লি। ইন্দিয়ানা গ্যাস পাইপলাইন অসি নেচুরেল গ্যাস গ্রীদ কিলোমিতর ১৭,০০০ অমা হাপচিন্দুনা কিলোমিতর ৩৪,৫০০ চাওথোক্লি। “ঐখোয়গী রিগ্যাসিফিকেসন চাং অসি হান্ননা লৈরিবা এম.এম.তি.পি.এ. ৪২ অসি এ২০২২দা ম.এম.তি.পি.এ. ৬১দা চাওথোক্লগনি। নেচুরেল গ্যাসকী মার্কেত অসি শেমদোক্লবা অসি লাওথোক্তুনা চৎনগদবশিং অসি ময়েং শেংনা পীরি। অমুশু ঐখোয়না নেচুরেল গ্যাসকী তারিফশিং অসি লৈবাক অসিগী মফমশিংদা শিজিন্নবা ঙম্নবা তেম্লি”। মিনিস্তরনা অমুকশু ৱারি শাখি মদুদি ইন্দিয়াগী অহানবা ওতোমেতেৎ ওইবা নেস্নেলগী থাক্তা গ্যাস ত্রেদিং তৌবা অসি সহর কয়াদা প্রোজেক্ত য়ৌহন্দুনা জিওগ্রাফিকেলগী ওইবা মফম ২৩২ চখাইদুনা দিস্ত্রীক্ত ৪০০, য়াম্না মথৌ লৈনা লৈবাক্কী ওইনা ৫৩% অমসুং ৭০% অমনা মীশিংদা।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি ঐখোয়না মশা নানবা মোবিলিতি পুথোক্লে, এল.এন.জি. অসি চৎথোক চৎশিনগী চাওনা শিজিন্নদুনা অচৌবা ত্রকশিং য়াওরি। মাংলোমদা য়েংলগা মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়না বিল্লিয়ন দোল্লার ৬০ চাদিং তৌদুনা ২০২৪গী মনুংদা তুংগীদমক গ্যাসকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি হায়রিবা অসিদা পাইপলাইন, এল.এন.জি.গী হৌফম অমসুং সি.জি.দি. নেতৱার্ক য়াওরি।
শ্রী প্রধান্না হায় মদুদি সরকার অসিনা য়াম্না চাওরবা থৌরম অমা হৌদোক্লি মদুদি ইন্দিয়াগী ইনর্জি অসি অতোপ্পা উপায় অমগা ফুইল ৱাৎতনা থম্নবা। “ঐখোয়না নেস্নেল বাইওফুইলগী পোলিসিগী মখাদা য়াম্না চাওবা বাইওমাস পোতেন্সিএল শেমগৎলি। ইন্দিয়াগী ওইল মার্কেতিং কম্পেনি অসি মাংজিল থাদুনা চৎলি হায়রিবা অসিদা ২জি বাইও০রিফাইনরিজ অমসুং ব্লেন্দেৎ পেত্রোল লিংখৎনবা য়াওরি। ঐখোয়না খুঙ্গংগী ইকোনোমী অসি ৱেস্ততগী ৱেলথ জেনেরেসন্দা ওন্থোক্লি। ঐখোয়না ২০২৩-২৪দা সি.বি.জি.৫০০০গী প্লান্ত অমা লিংখৎলি হায়রিবা অসিদা য়ু.এস. দোল্লার বিল্লিয়ন ২০ থাদদুনা এম.এম.তি. ১৫ পুথোক্নবা পান্দম থম্লি। ঐখোয়গী সরকার অসিনশু হায়দ্রোজেন ফুইল মিক্স লৈহন্নবা ইনখৎলি। মরুওইবা ওইল অমসুং গ্যাস কম্পনিশিংনা ইন্তরনেস্নেল সোলার এল্লিয়ান্স অসিগা হৌদুনা মরোমদোম ওইবা মওংদা রিনেৱেবল ইনর্জি হাপচিন্নবা হোৎনরি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Dharmendra Pradhan invites India Inc. to join the Atmanirbhar Bharat Urja initiatives
Says that a clear roadmap of Aatma Nirbhar Urja for Aatma Nirbhar Bharat is being developed;
17 DEC 2020 3:08PM by PIB Delhi
Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan today said that on the energy front, we are developing a clear roadmap of Aatma Nirbhar Urja for Aatma Nirbhar Bharat. Addressing the ASSOCHAM Foundation Week 2020 today on “Energy Transition to Fuel India’s Growth Path”, he invited India Inc. to join the Atmanirbhar Bharat Urja initiatives and said that we have to ensure energy justice and end energy poverty in the country. This means more energy to improve the lives of Indians with a smaller carbon foot-print. He said that our energy sector will be growth-centric, industry friendly and environment conscious. He said that the energy sector will continue to play a pivotal role in our national development, and in realization of the 5 trillion-dollar economy.
The minister said that at the core of the Government’s efforts is to achieve a growth path that is sustainable, keeping in view our national priorities and resources. He said that speaking at the Climate Ambition Summit last week, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji announced that Centennial India in 2047 will not only meet its own targets, but will also exceed your expectations.
Shri Pradhan said that there is an all-of-the Government approach to realize the energy transition road map. “Our Government is converting Covid-impacted challenges into opportunities. We have initiated the most significant reforms as envisoned by Prime Minister Modi in building an Aatmanirbhar Bharat or self-reliant India. We have already initiated reforms to transform India from being just a passive market to an active manufacturing hub at the heart of global value chains. We are partnering with the industry and other stakeholders in realizing this vision.”, he added.
Shri Pradhan said that India is now among the fastest growing large economies of the world with a strong determination to end poverty, including energy poverty, in the country. This demands rapid expansion of energy consumption & energy security. “Our Government is committed to meet both these ends in a sustainable manner’, he added.
The Minister said that during the last six years, India’s energy landscape has undergone a transformational change. We are now the third largest energy consumer in the world after US and China.
Shri Pradhan said that the Covid pandemic continues to inhibit conduct of normal activity. But there are clear indications of improvements and a gradual increase in activity across all States and sectors of our economy. “We see a reflection of these efforts in how India’s energy sector has bounced back with remarkable resilience. Our energy demand has almost recovered back to pre-Covid levels, particularly for petroleum products, on the back of rejuvenation of economic activities. “
The Minister said that the energy transition road map of India has been outlined by Hon’ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi, who has defined seven key drivers: Accelerating efforts to move towards a gas-based economy, Cleaner Use of Fossil Fuels, Particularly Petroleum And Coal; Greater reliance on domestic sources to drive biofuels, Achieving renewables target of 450 GW by 2030, Increasing contribution of electricity to de-carbonize mobility, Moving into emerging fuels including hydrogen; and digital innovation across all energy systems.
The Minister said that there are enormous opportunities in the energy sector, and there is a lot more that the Indian industry needs to embrace as partners in progress. He talked about a paradigm shift in the philosophy of the Government from revenue generation to production maximization to enhance the domestic production of crude oil and natural gas. Several policy initiatives have been taken and reforms initiated, including facilitating the ease-of-business for the Exploration & Production sector. “We now allow 100% FDI in exploration and production projects and also permit 49% FDI in public sector refining under the automatic route. We have created a friendly tax regime for Sovereign Wealth and Pension Funds. These reforms are translating into increased FDI flow in the sector.”
Shri Pradhan said that we are ushering a gas-based economy by increasing the share of natural gas in India’s primary energy mix from 6.2% to 15 % by year 2030. Prime Minister has announced last year the target of ‘One Nation One Gas Grid’. India is set to expand the natural gas grid to 34,500 km, by adding another 17000 km of gas pipeline. “Our regasification capacity of existing 42 MMTPA will be expanded to 61 MMTPA by year 2022. Natural gas marketing reforms have been announced to prescribe standard procedure to discover market price across various contractual regimes through a transparent and competitive manner. Also, we have rationalized tariff to make natural gas affordable in every part of the country.” The Minister also talked about launch of India’s first automated national-level gas trading platform and expansion of coverage of City Gas Distribution projects to cover 232 Geographical Areas spread over 400 districts, with a potential to cover about 53% of country’s geography and 70% of population.
The Minister said that we are adopting clean mobility solutions, with greater use of LNG as a transportation fuel including long haul trucking. On the investments front, he said that we have envisaged a spend of $60 billion in creating gas infrastructure till 2024, including for pipelines, LNG terminals and CGD networks.
Shri Pradhan said that the Government has embarked on a massive programme on alternative fuels for enhancing India’s energy sustainability. “We are tapping into huge biomass potential through National Biofuels Policy. lndia's Oil Marketing Companies are ahead of the curve having already committed to set up twelve 2G bio-refineries and ethanol blended petrol. We are boosting rural economy by waste to wealth generation, under the Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation (SATAT) initiatives. We are setting up of 5000 CBG plants by 2023-24 with production target of 15 MMT with an investment of about US $ 20 billion. Our Government is also giving a push to adopt hydrogen fuel mix. Major oil and gas companies have taken a lead by promoting International Solar Alliance in addition to installing renewable energy capacities through independent efforts.”