শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতরমন্না মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্কী সেক্রেতরীশিংগা আত্ম নিরভর ভারত পেকেজ পায়খৎপগী ফীভম য়েংশিনখ্রে
13 DEC 2020 11:56AM by PIB Imphal
মে ১২, ২০২০দা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা অখন্নবা পুম্নমক শুরবা শেন্মিৎলোনগী পেকেজ অমা লাউথোকখি‍। মহাক্না আত্মনিরভর ভারত অভিয়ান নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ইহৌ চঙশিন্নবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনিরভর ভারতকী য়ুম্বী মঙা – শেন্মিৎলোন, ইনফ্রাসত্রকচর, সিস্তেম, ভাইব্রেন্ত দেমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দবু য়াত্থোকখি‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাফমদুগী মতুংদা শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতরমন্না আত্মনিরভর ভারত বেকেজ ১.০গী মচা খায়বা ৱাফমশিং মে ১৩, ২০২০দগী মে ১৭, ২০২০ ফাওবা পাউগী মীফম মথং মথং পাঙথোক্তুনা লাউথোকখি‍। মতুং তারকপদা শেলথুম মন্ত্রীনা ওক্তোবর ১২দা আত্মনিরভর ভারত পেকেজ ২.০ অমদি নবেম্বর ১২, ২০২০দা আত্মনিরভর ভারত পেকেজ ৩.০ লাউথোকখি‍।
মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা আত্মনিরভর ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.) ৩গী মখাদা লাউথোকখিবা থবকশিং খুদক্তগী পায়খৎপা হৌখি‍। পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী খোঙজেল চাং নাইনা, অয়ামবনা নুংতিগী ওইনা য়েংশিন্দুনা অমদি শেন্নদুনা লাকখি‍।
ইরাই নুমিত্তা শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি সিতরমন্না মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরীশিংগা লোয়ননা এ.এন.বি.পি.গী পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী ফীভম পুন্না নুমিৎ হুম্নি চুপ্না য়েংশিনবা লোইশিনখি‍। আত্মনিরভর ভারত পেকেজ স্কিমগী পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী হৌজিক লৈরিবা খোঙজেলগী মরুওইবা মচাকশিং মখাদা পীরি:
১. এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা বিজিনেসশিংগী লুপা করোর লাখ ৩গী কোলেতরেল য়াওদবা ওতোমেতিক লোন
ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.) অমগী মখাদা, ০৪.১২.২০২০ ফাওবদা, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং, মকোক থোংবা প্রাইভেত সেক্তর বেঙ্ক ২৩ অমদি এন.বি.এফ.সি. ৩১না পাউদম্লকপগী মতুং ইন্না লুপা করোর ২,০৫,৫৬৩গী অহেনবা শেন্ফম শেল পুবা মীওই ৮০,৯৩,৪৯১দা সেংসন তৌখ্রে অদুগা লুপা করোর ১,৫৮,৬২৬কী শেন্ফম শেল পুবা মীওই ৪০,৪৯,৪৮৯দা থাদোকখ্রে‍।
স্কিম অসি ২৬.১১.২০২০দা মখা তানা শেমদোক্তুনা স্কিম অসিগী মতম ৩১.০৩.২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে; অদুগা মদুদা পীরিবা তর্নওভরগী অকক্নবা চাংসু লৌথোকখ্রে‍। ই.সি.এল.জি.এস. ২.০গী চৎনগদবা কাংলোন ২৬.১১.২০২০দা থোকখ্রে‍।
স্কিম অসিগী খুত্থাঙদা য়ুনিৎ লাখ ৪৫না বিজিনেসকী থৌওং মখা চত্থদুনা থবক পীদুনা লৈগনি হায়না থাজরি‍।
২. এন.বি.এফ.সি.শিংগী লুপা করোর ৪৫,০০০গী পার্সিএল ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম:
০৪.১২.২০২০ ফাওবদ, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা (পিত.এস.বি) লুপা করোর ২৭,৭৯৪গী পোর্তফোলিও লৈনবা অয়াবা পীখ্রে অমদি হৌজিক লুপা করোর ১,৪০০গী অয়াবা পীনবা/ঙাঙনবগী থৌওং চত্থরি‍। বোন্দ নৎত্রগা কমর্সিএল পেপরশিং (সি.পি.) লৈনবা মতম ৩১.১২. ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লে‍।
৩. লৌমীশিংগীদমক নাবার্দকী খুত্থাঙদা লুপা করোর ৩০,০০০গী অহেনবা ইমর্জেন্সী ৱর্কিং কেপিতেল ফন্দিং:
০৪.১২.২০২০ ফাওবদা¸অখন্নবা ফেসিলিতী অসিদগী লুপা করোর ২৫,০০০ থাদোকখ্রে‍। লেমহৌরিবা লুপা করোর ৫,০০০গী শেন্ফম পীকথবা নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পেনীজ (এন.বি.এফ.সি.) অমসুং নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পেনীজ-মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক (এন.বি.এফ.সি.-এম.এফ.আই.) আর.বি.আই.না নবার্দতা স্পিসিএল লিকুইদিতী ফেসিলিতী (এস.এল?এফ.)কী মখাদা পীখ্রে‍।
মসিগী মথক্তা, নবার্দনা ০৬.১০.২০২০দা পীকথবা এন.বি.এফ.সি.শিং অমসুং এন.বি.এফ.সি.-এম.এফ.আই.শিংগী এস.এল.এফ.কী শেন্ফম পীথোকপা হৌনবা চৎন-পথাপ থোকখ্রে‍।
মখা তারকপদা, লেমহৌরিবা লুপা করোর ৫,০০০গী শেন্ফমদুদগী এন.বি.এফ.সি.-এম.এফ.আই. ৬তা লুপা করোর ৬৯০গী প্রপোজেল সেংসন তৌখ্রে‍।
৪. লৌমী করোর ২.৫দা কিসান ক্রেদিত কার্দকী খুত্থাঙদা লুপা করোর লাখ ২গী কন্সেসনেল ক্রেদিত বুস্ত:
পি.এম.-কিসানগী বিনিফিসরিশিংদা কিসান ক্রেদিত কার্দকী খুত্থাঙদা কন্সেসনেল ক্রেদিত পীননবা শেলথুম মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা দিপার্তমেন্ত ওফ ফাইনান্সিএল সর্ভিসনা অখন্নবা থৌরাং লৌখৎলে‍।
অহানবা তাঙ্কক্তা, লুপা করোর ৪৬,৫৩২গী কে.সি.সি. লিমিত লৈবা কে.সি.সি. কার্দ লাখ ৫৮.৮৩ সেংসন তৌখ্রে‍।
অনিসুবা তাঙ্কক্তা, (০৪.১২.২০২০ ফাওবদা), লুপা করোর ১,০৭,৪১৭গী কে.সি.সি. লিমিত লৈবা অপুনবা কে.সি.সি. লাখ ১১০.৯৪ সেংসন তৌখ্রে‍।
অনিসুবা তাঙ্কক্তা সেংসন তৌখিবা কে.সি.সি. লাখ ১১০ও৯৪সিগী মনুংদা লাখ ৯২.৪০না মহৈ মরোংগী শেন্থংগী, লাখ ২.৭৩না মহৈ মরোংগী শেন্থংগা লোয়ননা এ.ঐচ. নৎত্রগা ঙা য়োকপগী থবকশিংগী, লাখ ৪.৭৫না শঙ্গোমগী, ৪৬,৭৮৬না য়েন-ঙানু লোইবা, ষন ইরোই অমদি য়াউ লোইবনচিংবশিংগীদমক, ১৫,০৩৭না ঙা য়োকপগী অমদি লাখ ১০.৪৪না বেঙ্কনা হান্না কে.সি.সি. সেংসন তৌদুনা লৈরবনি‍।
৫. দেভেলপরশিং অমদি য়ুম লৈরিবশিংগীদমক রেসিদেন্সিএল রিএল এস্তেত ইনকম তেক্স রিলিফকী দিমান্দ বুস্তর
রিএল এস্তেত সেক্তরদা দিমান্দ হেনগৎহন্নবা অমদি রিএল এস্তেত দেভেলপরশিংবু মখোয়গী য়োন্দ্রিবা ইনভেন্তরীশিং সর্কল রেত্তগী য়াম্না হন্থবা চাংদা লিকুইদেত তৌনবা অমদি য়ুম লৈগদৌরিবশিংদা কান্নবা পীনবগীদমক, লুপা করোর ২ ফাওবগী মমল ওইগদবা রেসিদেন্সিএল য়ুনিৎ প্রাইমারী ওইনা য়োন্বদা নবেম্বর ১২, ২০২০দগী জুন ৩০, ২০২১ ফাওবগী মতমগী ওইনা এক্ত অসিগী সেক্সন ৪৩সি.এ.গী মখাদা সেফ হার্বর চাদা ১০দগী ২০দা হেনগৎনবা ফিরেপ লৌরে‍।
লাউথোকখিবসিগী মতুংদা তারকপদা, সেন্ত্রেল বোর্দ ফোর দাইরেক্ত তেক্সেস (সি.বি.দি.তি.)না ১৩.১১.২০২০দা প্রেসকী চেরোল অমা থোক্তুনা হায়রিবা ৱাফম অসি চৎনহনখি‍।
৬. ইনকম তেক্স রিফন্দ
সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দাইরেক্ত তেক্সেস (সি.বি.দি.তি.)না এপ্রিল ১, ২০২০দগী দিসেম্বর ৮, ২০২০ ফাওবগী মরক্তা তেক্সপেয়র লাখ ৮৯.২৯ হেনবদা লুপা করোর ১,৪৫,৬১৯ হেনবগী রিফন্দ থাদোকখ্রে‍‍। কেস ৮৭,২৯,৬২৬কী মতাঙদা লুপা করোর ৪৩,২৭৪কী ইনকম তেক্স রিফন্দ পীখ্রে অমদি কেস ১,৯৯,৫৫৪দা লুপা করোর ১,০২,৩৪৫কী কোর্পোরেত তেক্স রিফন্দ পীখ্রে‍।
৭. কেপিতেল এক্সপেন্দিচর: স্তেতশিংগী স্পিসিএল এসিস্তেন্স:
আত্মনিরভর ভারত পেকেজকী মখাদা, স্তেতশিংগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক লুপা করোর ১২,০০০গী অখন্নবা শেন্দোয় য়াওদবা চহী ৫০গী শেন্থং পীগনি‍।
০৭.১২.২০২০ ফাওবদা, স্তেত লৈঙাক ২৭না স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা অমদি হৌজিক পায়খৎলিবা কেপিতেল থবকশিং/প্রোজেক্তশিংগী প্রপোজেল থাগৎলকখ্রে‍‍।
হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী অহানবা অমদি অনিসুবা শরুক্কী মখাদা লুপা করোর ৮৪৫৫.৬১গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীখ্রে অমদি অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী ওইনা স্তেতশিংদা লুপা করোর ৪২২৭.৮০গী শেন্ফম থাদোকখ্রে‍।
৮. প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.)গী লুপা করোর ১৮,০০০গী অহেনবা শেন্ফম:
হাউজিং অমসুং রিএল এস্তেত সেক্তর হিংগৎহন্নবগীদমক হৌখিবা থা কয়াসিদা থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে‍। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা সেক্তর অসিবু নীংথিনা হিংগৎহনবদা থৌদাং লৌখি‍। খুদম ওইনা, স্পিসিএল ৱিন্দো ফোর এফোর্দেবল এন্দ মিদ ইনকম হাউজিং (এস.দব্লিউ.এ.এম.আই.ঐচ.) – লুপা করোর ১৩,২০০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১৩৫ অয়াবা পীখ্রে‍। মসিনা য়ুম/ফ্লেত ৮৭,০০০ শাবা লোইশিনহল্লগনি‍। পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী বদজেত এস্তিমেতকী মথক্তা অহেনবা এলোকেসন অমসুং অহেনবা বদজেতরী রিসোর্সকী খুত্থাঙদা লুপা করোর ১৮,০০০ হাপচিনগনি‍। মসি চহীসিগী লুপা করোর ৮,০০০ খাক্তুনা থম্লিবসিগী মথক্তনি‍।
৯. লুপা করোর লাখ ১.১০গী প্লেতফোর্ম ফোর ইন্ফ্রা দেব্ত ফাইনান্সিং – এন.আই.আই.এফ. দেব্ত প্লেতফোর্মদা লুপা করোর ৬,০০০গী ইকুইতী থাজিনবা
লৈঙাক অসিনা ২৫.১১.২০২০দা পাঙথোকখিবা মীফমদা অসীম ইন্ফ্রাসত্রকচর ফাইনান্স লিমিতেদ অমসুং এন.আই.আই.এফ. ইন্ফ্রাস্ত্রিকচর ফাইনান্স লিমিতেদনা পুল্লগা শেমবা নেসনেল ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (এন.আই.আই.এফ.) দেব্ত প্লেতফোর্মদা লুপা করোর ৬,০০০কী ইকুইতী থাজিন্নবা অয়াবা পীখ্রে‍।
১০. এম.এস.এম.ই.শিংগী লুপা করোর ২০,০০০গী সবওর্দিনেত দেব্ত
স্কিম অসি লোইশিন্দুনা জুন ২৪, ২০২০দা হৌদোকখি‍। স্তেত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা একাউন্ত ৮,৫০২ শক খঙদোক্তুনা শেন থাদোকপগী থবক চত্থরি‍।
১১. ফন্দশিংগী ফন্দগী খুত্থাঙদা এম.এস.এম.ইওশিংগীদমক লুপা করোর ৫০,০০০গী ইকুইতী থাজিনবা
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না ওগস্ত ৫, ২০২০দা সেল্ফ-রিলাইন্ত ইন্দিয়া (এস.আর.আই.)গী চৎন-পথাপশিং অয়াবা পীদুনা খঙহনখি‍। নেসনেল স্মোল ইন্দস্ত্রী কোর্পোরেসন লিমিতেদকী (এন.এস.আই.সি.) মখা থাবা কম্পেনী এন.এস.আই.সি. ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দবু কম্পেনিজ এক্ত ২০১৩গী মখাদা ইনকোর্পোরেত তৌখ্রে‍। হায়রিবা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) অসিনা ফন্দ মপী অসিগী চুপ্লি পায়গনি‍।
পায়খৎফম থোকপা থৌওং ইন্দুনা, এস.বি.আই. কেপ ভেঞ্চর লিমিদেতবু ফন্দ মেনেজর/এসেত মেনেজমেন্ত কম্মিতী ওইনা খনখি‍।
এস.বি.আই. কেপনা প্রাইভেত প্লেসমেন্ত মেমোরেন্দম শেম্নবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে‍। ফন্দ অসি মথৌ তৌবা হৌহন্নবা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না মখা তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি‍।
১২. এম.এস.এম.ই.শিংদা শেল থিদোক্নবা লৈঙাক্না লেপ্পা নাইদনা হোৎনবা
মে ২০২০দগী হৌরগা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না লেপ্তনা হোৎনবনা মে ২০২০দগী হৌরগা হৌখিবা থা ৭সিদা কেন্দ্র লৈঙাক্কী এজেন্সীশিং অমদি সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেস (সি.পি.এস.ই.)না এম.এস.এম.ই.শিংগী লুপা করোর ২১.০০০গী পীগদবা ৱাৎলিবা শেন্ফমশিং পীথোকখ্রে‍। ওক্তোবর থাদা লুপা করোর ৫,১০০গী পোৎ লৌশিন্দুনা লুপা করোর ৪,১০০ পীথোক্তুনা খ্বাইদগী ৱাংনা লৌশিনবা ওইখি‍। নবেম্বর ২০২০গী অহানবা নুমিৎ ১০নিদা ফংখিবা পাউগী মতুং ইন্না লুপা করোর ৪,৭০০গী পোৎ লৌশিনবগা লোয়ননা লুপা করোর ৪০০০ পীথোকখিদুনা হায়রিবা পর্ফোর্মেন্স অসি হেন্দোক্না লৈগনি হায়না পানরি‍।
১৩. লৌমীশিংগী ফার্ম-গেত ইন্ফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রি ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ
এগ্রি ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ০৮.০৭.২০২০দা অয়াবা পীখি‍। স্কিম অসি ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ০৯.০৮.২০২০দা হৌনবী মতুং ইন্না হৌদোকখিবনি‍।
মন্ত্রী মন্দলনা স্কিম অসিবু অয়াবা পীখ্রবা মতুং নুমিৎ ৩০গী মনুংদা লুপা করোর ১,১২৮কী শেন্ফম লৌমী ২,২৮০ হেনবদা অহানবা ওইনা সেংসন থোকখি‍। দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর কোওপরেসন এন্দ ফার্মর্স ৱেল্ফ্যার (দি.এ.সি. এন্দ এফ.দব্লিউ.)না পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক ১২, প্রাইভেত সেক্তর বেঙ্ক ৯ অমদি কোওপরেতিব বেঙ্ক ৩৩গা পুন্না মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.এ.য়ু.) খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
১৪. এনিমেল হসবেন্দ্রী ইন্ফ্রাস্ত্রকচর দেভেলপমেন্ত ফন্দ (এ.ঐচ.আই.দি.এফ.) – লুপা করোর ১৫,০০০
এ.ঐচ.আই.দি.এফ. স্কিম মন্ত্রী মন্দলনা ২৪.০৬.২০২০দা অয়াবা পীখিবনি‍। ওনলাইন পোর্তেল শেমগৎনবা স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দেভেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.আই.দি.বি.আই.)গা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) ২৭.০৭.২০২০দা খুৎয়েক পীনখি‍।
দিসেম্বর ৯, ২০২০ ফাওবদা, এপ্লিকেসন ৩১৩ ফংখি অমদি মখোয়শিংদু প্রোসেস তৌরি‍।
১৫. প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.)গী খুত্থাঙদা ঙামীশিংগী লুপা করোর ২০,০০০
লৈঙাক্না মে ২০২০দা অপুনবা লুপা করোর ২০,২৫০গী শেন্ফম থাদদুনা বি.এম.এম.এস.ৱাই. অয়াবা পীখি‍। চহী মঙাগী ঙা পুথোকপগী পান্দম, অহানবা চহী ২গী চাউরাকপা পীগদবা শেন্ফমগা লোয়ননা জুন ২৪, ২০২০দা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী চৎনগদবা কাঙলোনশিং পীখি‍।
স্তেত/য়ু.তি. ৩২দগী লুপা কর.র ৬,৪৪৫গী প্রোজেক্তশিং ফংদুনা স্তেত/য়ু.তি.শিংদগী নীংথিবা পাউখুম ফংখি‍।
দিসেম্বর ৯, ২০২০ ফাওবদা, দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা লুপা করোর ২,১৮২গী প্রোজেক্ত সেংসন তৌখি‍। স্তেত ২গী অতোপ্পা লুপা করোর ৩২২ অমদি স্তেত/য়ু.তি. ৭কী ফেজ-২কী প্রপোজেলশিং প্রোসেস তৌরি‍।
১৬. ক্রেদিত লিঙ্ক সবসিদী স্কিম (সি.এল.এস.এস.) পাকথোক চাউথোকহন্দুনা হাউজিং সেক্তর অমসুং মিদল ইনকম কাঙলুপকী লুপা করোর ৭০,০০০গী শেন্ফম
লৈঙাক অসিনা মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবা এম.আই.জি.শিংগীদমক (চহীগী শেন্থোক: লুপা লাখ ৬ – ১৮) সি.এল.এস.এস. শাংদোক্লে‍। মতম শাংদোকপগী ওর্দর মে ৫, ২০২০দা থোকখি‍।
দিসেম্বর ৮, ২০২০ ফাওবদা, অনৌবা এম.আই.জি. বিনিফিসরী ১,০৪,৩৫৪দা ২০২০-২১গী মনুংদা স্কিম অসিগী মখাদা সবসিদী পীথোক্তুনা অপুনবা মশিং লাখ ৪.২৯ য়ৌহনখ্রে‍।
১৭. থবক পীবগী ফীভম ফগৎহনবা – আত্মনিরগর ভারত রোজগার য়োজনা
মন্ত্রী মন্দলনা ০৯.১২.২০২০দা প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে‍। স্কিম অসি পায়খৎনবা মওং মতৌ/চৎন পথাপ শেম্লি‍।
১৮. থবক পীবা হেনগৎহন্নবা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী এলোকেসন লুপা করোর ৪০,০০০ হেনগৎপা
দিসেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবদা, অহানবা সপ্লিমেন্তরী দিমান্দ ফোর গ্রান্ত ২০২০-২১গী মখাদা লুপা করোর ৪০,০০০ ফংলে‍। ঙসি ফাওবদা অপুনবা পর্সন দেজ করোর ২৭৩.৮৪ পীদুনা মমাঙ চহীদগী চাদা ৪৯ হেল্লে‍।
১৯. দিসকোমশিংদা লুপা করোর ৯০,০০০গী লিকুইদিতী পীশিনবা
দিসেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবদা, লিকুইদিতি ইন্ফ্যুজন পেকেজতগী লুপা করোর ১১৮,২৭৩গী শেন্থং সেংসন তৌখ্রে অমদি লুপা করোর ৩১,১৩৬ থাদোকখ্রে‍। তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা লুপা করোর ৩০,০০০কী শেন্ফম অমসু থাদোক্নবা প্রোসেস তৌরি‍।
২০. কোইলা সেক্তরদা কম্মর্সিএল মাইনিং হৌদোকপা
পুশিল্লকপগী মহুৎ শিনবা: থা থাগী ওইনা য়েংশিন্নবা অমদি ফিরেপ লৌনবা/মতেং পাংনবা ইন্তর-মিনিস্তরিএল কম্মিতী (আই.এম.সি.) অমা শেম্লে‍। ইম্পোর্ত মোনিতরিং পোর্তেল হৌজিক শেমগৎলি‍। দিসেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবদা, শেনবা চহী ২১গী ওইনা (৩১.১০.২০২০ ফাওবগী) পৱার সেক্তরদা থর্মেল কোইলা পুশিল্লকপগী চাং চাদা ৩৩, অপুনবগী ওইনা চাদা ২৭ হন্থরে‍।
২১. কোইলাগী সেক্তরদা মনীং তম্বা রেজিম
২০২৩-২৪ ফাওবদা কোইলা তন বিলিয়ন ১ পুথোক্নবা থম্লিবা সি.আই.এল.গী হেনগৎলবা পান্দম অমদি প্রাইভেত ব্লোকশিংদগী কোইলা পুথোক্নবগীদমক কোইলা মন্ত্রালয়/ কোল ইন্দিয়া লিমিদেতনা চাউরবা ইভাকুএসন প্লান অমা পায়খৎলি‍।
দিসেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবদা, লুপা করোর ১৩,৭৭৫ থাদদুনা অনৌবা রেল লম্বী ৭ শেমগৎলি‍। ফার্স্ত মাইল কন্নেক্তিভিতী ফেজ-১দা লুপা করোর ১২,৫০৫ চঙনা কোইলা এম.পি.তি.এ. ৪০৪ মেকানাইজ ত্রান্সফর তৌনবা প্রোজেক্ত ৩৫ পায়খৎলি‍। প্রোজেক্ত ৩৫মক্কী তেন্দরশিং থাদোকখ্রে‍। প্রোজেক্ত ২ শীজিন্নবা হৌখ্রে‍। ২০২৩-২৪ ফাওবদা প্রোজেক্ত খুদিংমক লোইশিনগনি‍।
কোল বেদ মিথেন (সি.বি.এম.) লৌথোকপগী হক্কী নিলাম: সি.আই.এল.কী কম্মান্দ মফমদা বি.ও.ও.গী মওংদা প্রোজেক্ত ৩ পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি‍। বিদশিং ২৮.১২.২০২০ ফাওবদা থাগৎনরক্লগনি‍। অমগী (সোহগপুর) ফিজিবিলিতী রিপোর্ত এস.ই.সি.এল. বোর্দনা অয়াবা পীখ্রে‍।
মে ২৯, ২০২০দা শেমদোকখিবা মাইনিং প্লান গাইদলাইন্সকী থবক লোইশিল্লে‍। মাইনিং প্লান অয়াবা পীবগী থৌওং লায়থোকহল্লে অমদি ওনলাইনদা অয়াবা পীবগী পোর্তেল শেমগৎলি‍।
দিসেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবদা, লুপা করোর ৬৬৬৩.৭৮কী কম্মর্সিএল তর্মগী কন্সেসন সি.আই.এল.না ০২.১২.২০২০ ফাওবা হান্ননা শাংদোকখ্রে‍।

Ministry of Finance
Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman reviews implementation of Aatma Nirbhar Bharat Package with Secretaries of all Ministries/Departments concerned
13 DEC 2020 11:56AM by PIB Delhi
On 12th May 2020, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi announced a special comprehensive economic package to fight the COVID-19 pandemic in India. He gave a clarion call for AatmaNirbhar Bharat Abhiyanor a Self-Reliant India Movement. The Prime Minister also outlined five pillars of AatmaNirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
Following the call of the Hon'ble Prime Minister, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharamanpresented the details of the AatmaNirbhar Bharat Package 1.0 in a series of press conferences from 13th May 2020 to 17th May 2020. Subsequently, the Finance Minister announced AatmaNirbhar Bharat Package 2.0 on 12th October and AatmaNirbhar Bharat Package 3.0 on 12th November 2020.
The Ministries and Departments concerned immediately started implementing the announcements under the 3 AatmaNirbhar Bharat Packages (ANBP). The progress of implementation is being reviewed and monitored regularly, almost on a daily basis.
The Finance Minister Smt. Sitharamanon Friday concluded a comprehensive review of ANBP with the Secretaries of various Ministries/Departments concerned over three days. Key elements of the progress made so far in implementing the ongoing Schemes of the AatmaNirbhar Bharat Packages are as under:
1. Rs 3 lakh crore Collateral-free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs:
Under an Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS), as on 04.12.2020, as reported by Public Sector Banks, top 23 Private Sector Banks and 31 NBFCs, additional credit amounting to Rs. 2,05,563 crore has been sanctioned to 80,93,491 borrowers, while an amount of Rs. 1,58,626 crore has been disbursed to 40,49,489 borrowers.
The Scheme was further amended on 26.11.2020 and the duration of the Scheme has been extended till 31.03.2021; also, the turnover limit prescribed therein has been removed. Operational guidelines of ECLGS 2.0 were issued on 26.11.2020.
It is expected that 45 lakh units can resume business activity and safeguard jobs through this scheme.
1. Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs:
As on 04.12.2020, Public Sector Banks (PSBs) have approved purchase of portfolio of Rs. 27,794 crore and are currently in process of approval/negotiations for Rs. 1,400 crore. The timeline for purchase of bonds or Commercial Papers (CPs) has been further extended till 31.12.2020.
1. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD:
As on 04.12.2020, Rs. 25,000 crore has been disbursed out of this special facility. Balance amount of Rs. 5,000 crore under Special Liquidity Facility (SLF) allocated to NABARD by RBI for smaller Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Non-Banking Financial Companies-Micro Finance Institutions (NBFCs-MFIs).
Besides, NABARD had issued the guidelines on 6.10.2020 to roll out disbursement out of SLF for smaller NBFCs and NBFC-MFIs.
Further, proposals amounting to Rs. 690 crore has been sanctioned to 6 NBFCs-MFIs out of the balance amount of Rs 5,000 crore. Disbursement of Rs.130 crore has been done till 04.12.2020.
1. Rs 2 lakh crore Concessional credit boost to 2.5 crore farmers through Kisan Credit Cards:
Special drive undertaken by the Department of Financial Services under Ministry of Finance to provide concessional credit to PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards.
In Phase I, 58.83 lakh KCC cards with KCC limit of Rs. 46,532 crore had been sanctioned.
In Phase II, (As on 04.12.2020), a total number of 110.94 lakh KCC with KCC limit of Rs. 1,07,417 crore has been sanctioned.
Out of this 110.94 lakh KCC sanctioned in Phase II, 92.40 lakh has been done for crop loan, 2.73 lakh for crop loan with AH or fisheries activities, 4.75 lakh for dairy, 46,786 for poultry, cattle & sheep rearing, etc, 15,037 for fisheries and 10.44 lakh cases already having KCC sanctioned by bank.
1. Demand booster for Residential Real Estate Income Tax relief for Developers & Home Buyers
In order to boost demand in the real-estate sector and to enable the real-estate developers to liquidate their unsold inventory at a rate substantially lower than the circle rate and giving benefit to the home buyers, it has been decided to further increase the safe harbour from 10% to 20% under section 43CA of the Act for the period from 12thNovember, 2020 to 30thJune, 2021 in respect of only primary sale of residential units of value up to Rs. 2 crore.
Consequent to the announcement, Central Board for Direct Taxes (CBDT) has issued a press note on 13.11.2020, giving effect to the same announcement.
1. Income Tax Refunds
Central Board of Direct Taxes (CBDT) has issued refunds of over Rs 1,45,619 crore to more than 89.29 lakh taxpayers between 1st April 2020 and 8th December 2020. Income Tax refunds of Rs. 43,274 crore have been issued in 87,29,626 cases & corporate tax refunds of Rs. 1,02,345 crore have been issued in 1,99,554 cases.
1. Capital Expenditure: Special Assistance for States:
Under AatmaNirbhar Bharat Package, it was announced that Special interest free 50-year loans will be given to States for capital expenditure for Rs. 12,000 crore.
As on 07.12.2020, so far, 27 State Governments have submitted proposals under the Scheme for new and ongoing capital works/projects.
Projects amounting to Rs. 8455.61 crore under Part-I and Part-II of the Scheme have been approved so far and an amount of Rs. 4227.80 crore, as 1stinstallment, has been released to the States.
1. Rs 18,000 crore additional outlay for Pradhan MantriAwaasYojana - Urban (PMAY-U):
A number of measures have been taken in the past several months for revival of the Housing and Real Estate Sector. These measures have contributed to fair recovery in this sector. For instance, Special Window for Affordable and Mid Income Housing (SWAMIH) - 135 projects approved with an outlay of Rs. 13,200 crore. This will result in completion of 87,000 houses/Flats. Rs 18,000 crore will be provided over the Budget Estimates for 2020-21 for (PMAY-U) through additional allocation and Extra Budgetary Resources. This is over and above Rs 8,000 crore allocated already this year.
1. Rs 1.10 lakh crore Platform for Infra Debt Financing - Rs 6,000 crore Equity infusion in NIIF Debt Platform
The Government has approved an equity infusion of Rs 6,000 crore in National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Debt Platform, comprising of Aseem Infrastructure Finance Limited and NIIF Infrastructure Finance Limited in its meeting held on 25.11.2020.
1. Rs 20,000 crore Subordinate Debt for Stressed MSMEs
Scheme was finalised and launched on 24th June, 2020. The State Bank of India has identified 8,502 accounts and the disbursement process is in progress.
1. Rs 50,000 crore Equity infusion for MSMEs through Fund of Funds
The Ministry of MSME had approved and issued the Guidelines on Self-reliant India (SRI) Fund on 5th August, 2020. The NSIC Venture Capital Fund Ltd., the subsidiary company of National Small Industry Corporation Ltd. (NSIC) has been incorporated under Companies Act 2013. This Special Purpose Vehicle (SPV) will anchor the Mother Fund.
Following due process, SBI Cap Ventures Ltd. has been selected as Fund Manager/Asset Management Committee.
SBI Cap has already started working towards preparation of Private Placement Memorandum (PPM). The Ministry of MSME is taking further steps for operationalisation of the fund.
1. Government's persistent efforts for payment to MSMEs
With the concerted efforts by the Ministry of MSME since May 2020, over Rs 21,000 crore of MSME dues have been paid in past 7 Months since May 2020 by the Central Government Agencies and Central Public Sector Enterprises (CPSEs). The highest level of Procurement was achieved in October of over Rs 5,100 crore and payment of over Rs 4,100 crore. Going by the reports received in first 10 days for November 2020, this level of performance is expected to be surpassed as Procurement of about Rs 4,700 crore and payment of about Rs 4,000 crore have already been reported.
1. Rs 1 lakh crore Agri Infrastructure Fund for farm-gate infrastructure for farmers
The Agri Infrastructure Fund was approved by the Union Cabinet on 08.07.2020. The scheme was formally launched by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 09.08.2020.
Within 30 days after the Cabinet formally approved the scheme, the first sanction of Rs. 1,128 crore was made to over 2,280 farmer societies. Memorandums of Understanding (MOU) with all 12 Public Sector Banks, 9 Private Sector Banks and 33 Cooperative Banks have been signed by Department of Agriculture Cooperation & Farmers Welfare (DAC&FW).
1. Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) - Rs. 15,000 crore
The AHIDF Scheme was approved by Cabinet on 24.06.2020. Memorandum of Understanding (MoU) with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) was signed on 27.07.2020 for development of online Portal.
As on 9th December 2020, a total 313 applications have been received and the same are under process.
1. Rs 20,000 crore for Fishermen through Pradhan MantriMatsyaSampadaYojana (PMMSY)
The Government approved PMMSY in May, 2020 with a total investment of Rs. 20,250 crore. Operational Guidelines of PMMSY issued to States/UTs on 24th June, 2020 along with 5 year fish production targets, first 2 years indicative financial allocations
There has been an overwhelming response from the State/UTs as Shelf of Projects received of Rs. 6,445 crore from 32 States/UTs.
As on 9th December 2020, the Department of Fisheries sanctioned projects worth of Rs. 2,182 crore. Another Rs 322 crore for 2 states and Phase-2 proposals of 7 states/UTs are under process.
1. Rs 70,000 crore boost to housing sector and middle income group through extension of Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS)
The Government has extended the CLSS for MIG (Annual income: Rs. 6 – 18 lakh) up to 31st March 2021. Order for extension was issued on 5th May, 2020.
As on 8th December, 2020, 1,04,354 new MIG beneficiaries have been released subsidy under the Scheme during 2020-21, taking the aggregate number to 4.29 Lakh.
1. Boost for Employment AatmaNirbhar Bharat RozgarYojana
The Cabinet has approved the proposal on 09.12.2020. Modalities/guidelines to implement the scheme are being framed.
1. Rs 40,000 crore increase in allocation for MGNREGS to provide employment boost
As on 10th December 2020, Rs. 40,000 crore has been received under 1st supplementary Demand for Grants 20-21. A total of 273.84 crore Person days have been generated as of date which is 49% higher than last year.
1. Rs. 90,000 crore Liquidity Injection for DISCOMs
As on 10th December 2020, against the liquidity infusion package, Rs. 118,273 crore worth of loans have been sanctioned and Rs. 31,136 crore has already been disbursed/ released. Another release of Rs 30,000 crore to various states is under process.
1. Introduction of Commercial Mining in Coal Sector
Import Substitution: An Inter-Ministerial Committee (IMC) constituted for monthly review and decisions/facilitation. Import Monitoring Portal is currently being developed. As on 10th December 2020, thermal coal imports in FY21 (upto 31.10.2020) down by 33% for power sector, overall by 27%.
1. Liberalised Regime in Coal Sector
Ministry of Coal/ Coal India Ltd. is drawing up a large evacuation plan for enhanced CIL’s target of 1 billion tons coal production by 2023-24 plus coal production from private blocks.
As on 10th December 2020, 7 New Rail lines are under implementation with an investment of Rs. 13,775 crore. In First Mile Connectivity Phase-I, 35 projects for mechanised transfer of 404 MTPA coal with a cost of Rs. 12,505/- crore under implementation. Tenders for all 35 projects have been issued. 2 projects have been commissioned. All projects completion by 2023-24.
Coal Bed Methane (CBM) extraction rights auction: 3 projects are planned in CIL command area on BOO basis. NIT for 2 has been issued. Bids will be submitted by 28.12.2020. Feasibility report of one (Sohagpur) project is approved by SECL Board.
Action completed on Mining Plan Guidelines revised on 29th May 2020. Mining Plan Approval process has been simplified and portal for online approval is being developed.
As on 10th December 2020, concessions in commercial terms of Rs. 6663.78 crore already extended by CIL till 02.12.2020.