তুরিজম মন্ত্রালয়
দেখো অপ্ন দেশ ৱেবিনার সেরিস্কী মখাদা “বর্দিং ইন ইন্দিয়া” হায়রিবা হিরম অসিগী মতাংদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে
12 DEC 2020 8:09PM by PIB Imphal
ভারততা লৈরিবা উচেকশিং অমসুং বর্দিং তৌবগী খুদোংচাবশিং অসিদা মীৎয়েং থমদুনা ২০২০গী দিসেম্বর ১২দা “বর্দিং ইন ইন্দিয়া” হায়না মমিং থোনবা তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখো অপ্ন দেশ ৱেবিনার সেরিস পাংথোকখ্রে৷ ভারতকী বাইওদাইভর্সিতী অসি মালেম অসিদা খ্বাইদগী মরাং কাইনা ফংবশিং অদুগী মনুংদা অমনি৷ হিমালয়শিং, মরুভুমি, সমুদ্র, রেনফোরেস্ত অমসুং ত্রোপিকেল ইথৎশিং অসিদগী; ভারতনা গ্রহ অসিদা ফংলিবা ইকো রিজন পুম্নমক অদু ভারততা ফংই হায়না উৎলে অমসুং এগজোতিক উচেক স্পিসিস ১৩০০ হেনবগী অমসুং শা-উচেকশিং খুদম ওইনা ইন্দিয়ন রোল্লর, হোর্নবিলশিং. সারস ক্রেন, গ্রেত ইন্দিয়ন বস্তার্দ, ৱুদপেক্করশিং, কিঙ্গফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা কয়া অমগী ময়ুম ওইদুনা লৈরি! দেখো অপ্ন দেশ ৱেবিনার সেরিস অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারতকী নিংথীজনা লৈরিবা দাইভর্সিতী অসি উৎথোক্নবা ইফর্ত অমনি অমসুং মসিনা লেপ্পা লৈতনা ভর্চুয়েল প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী স্পিরিত অদু লেপ্পা লৈতনা শন্দোক্লি৷
​শা-ঙাগী মতাংদা নৈনবা অমসুং দোকুমেন্তিং তৌবা পাম্লিবা ফিলমমেকর, ৱাইল্দলাইফ ফোতোগ্রাফর অমসুং নেচরেলিস্ত অমা ওইরিবা শ্রী সৌরভ সৱান্তনা ৱেবিনার অসি হৌদোকখি৷ মহাক্কী রিসর্চকী মনুং চল্লিবা থবকশিং অদুদি উচেকশিং, এমফিবিয়নশিং অমসুং ওদোনেতশিং অসিনি৷
ইন্দিয়ন কল্চরদা উচেকশিংনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌই৷ মাইথোলোজিদা তোঙান তোঙানবা উচেকশিংবু লাই নুপা অমসুং নুপীগী ভহানাস ওইনা লৌই৷ ঙল্লিঙৈ মতমদগী উচেকশিং অসিবু মীওইবা জাতিগা য়াম্না নক্ননা লাক্লি অমসুং স্তোন এইজ মতমদগী হৌদুনা মোদর্ন ইরা ফাওবদা মাওইবগী পুন্সিদা মতম পুম্নমক্তা ইন্সপিরেসন ওইদুনা লাক্লি অমসুং স্তোন এইজ রোক পেন্তিংশিং, কেব পেন্তিংশিং অমসুং মুঘল পেন্তিংশিং অসিদগী হৌদুনা মোদর্ন ইরা পেন্তিংশিং অসি ফাওবদা উচেকশিং অসি তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি৷
​আর্তিক্তগী হৌদুনা এন্তার্তিক ফাওবদা তোঙান তোঙানবা ক্লাইমেতিক কন্দিসনশিং, মান্নদবা বাইও দাইভর্সিতীশিং অমসুং হেবিতেতশিং অসিগী মফম খুদিংদা উচেকশিং ফংই৷ নেচর এদজুকেসন অসি য়াম্না মরু ওই৷ ত্রাভেল এন্থুসিয়াস্ত অমনা মতম পুম্বদা লোকেল কল্চর অদু এক্সপ্লোর তৌবা অমসুং খঙবা পাম্মী, লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং অসিগা লোইনা পাম্মী অমসুং মখোয়গী অকোইবশিং, চাবা/থকপগী হৈনবী, শা থিবগী মওং, অমসুং উচেকশিংনা খোংলকপগী মখোল অদুদগী উচেকশিং অদু থিবগী মওং অমসুং লম্বী খঙনবা উশিং অসিগী মকুপা মার্ক তৌরম্বা ময়াম অসিগী মরমদা নৈনবা পাম্মী৷ মসি য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমনি৷ বর্দিং অসিনা মহৌশাদা অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংদা হেন্না হেন্না নকশিলহল্লিবা এক্তিবিতী অমনি৷
মালেম অসিদা চাওরাক্না উচেক স্পিসিস ১১,০০০রোম লৈ অমসুং ভারততা স্পিসিস ১৩০০ হেন্না ফংলি৷ বর্দিং তুরিজম অসি মালেম অসি শিনবা থুংনা পাংথোক্লিবা বিলিয়ন দোলর ইন্দস্ত্রী অমনি৷ বর্দিং অসিগীদমক চহী খুদিংগী ইন্তরনেস্নেল ত্রিপ মিলিয়ন কয়ামরোম পাংথোক্লি অমসুং ভারতনা ত্রান্স হিমালয়দগী মরুভুমি,ৱেস্ত্রন ঘাতশিং, দেক্কান পেনিন্সুলা, গঙ্গেতিক প্লেনশি, নোর্থ-ইস্ত রিজন অমসুং ইথৎশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা তেরেনশিং অসিদা পাক চাওনা ফংলিবা বাইওগ্রাফী অসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা চাওনা পোতেন্সিয়েল লৈ৷ ভারত অসি মম্মেলশিং, উচেকশিং, রেপ্তাইলশিং, এমফিবিয়নশিং অমসুং বত্তরফ্লাইশিং অসিগী চাওরাক্না স্পিসিস ৯১,০০০রোমগী ময়ুম ওইরি৷ স্পিসিস, এনভাইরোনমেন্ত অসি ঙাক শেন্নবা অমসুং এৱেয়রনেস পাংথোক্নবা সরকার অমসুং সরকারগী নত্তবা ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা তোঙান তোঙানবা লেভেলদা ইফর্ত কয়ামরোম লৌখৎলি৷
নিংথীনা হায়রবদা “ বর্দিং অসি নেচরগী থ্রেতর য়ৌনবা ঐখোয়গী মতম পুম্বগী ওইবা তিকেৎনি!” উচেক্কী সাইন্তিফিক স্তদী অদুবু ‘ওর্নিথোলোজী’ হায়না কোই৷ বর্দ ৱাতচিং অসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি উচেক খন্দোকপা অমসুং পোত্থাননবগীদমক মখোয়গী বিহেবিয়র অদু খঙনবা নৈনবা অসিনি৷
ৱেবিনার অসি তেনশিল্লদুনা ভারতকী বাইওদাইভর্সিতী অসিগী মতাংদা অমসুং মতৌ করম্না তুরিজম্না লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং অসিগা ঐখোয়গা শম্নহনবগে হায়বা অসিগী মতাংদা এদিস্নেল দাইরেক্তর জেনেরেল রুপিন্দর ব্রারনা ফোংদোকখ্রে৷ তোঙান তোঙানবা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং অসিগা মরী লৈনহন্দুনা, কল্চর, কুইজিন অসি খঙহন্দুনা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মরু ওইবা কান্নবশিং অদুসু পুথোরকখ্রে৷
দেখো অপ্ন দেশ ৱেবিনার সেরিস অসি ইলেক্ত্রোনিক্স মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ই গভর্নেন্স দিপার্তমেন্তগা তেক্নিকেল পার্তনরশিপ তৌদুনা পাংথোকপনি৷ ৱেবিনারগী সেসনশিং অদু হৌজিক্তি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured অসিদা অমসুং ভারত সরকারগী তপরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিয়েল মিদিয়া হেন্দল পুম্নমক্তা ফংলে৷
মথংগী ৱেবিনার অসি ভারততা এদভেঞ্চর ওপোর্চুনিতীশিং হায়বা অসিগী মতাংদা পাংথোক্লগনি অমসুং ২০২০গী দিসেম্বর ১৯গী অয়ুক্কী পুং ১১ তাবা মতমদা মতম লেপ্লগনি৷

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises a webinar on “Birding in India” under Dekho Apna Desh Webinar Series
12 DEC 2020 8:09PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar series titled “ Birding in India” held on 12thDecember 2020 focused on Birds and Birding opportunities in India. India’s biodiversity is one of the richest in the world. From the Himalayas, Desert, Coast, Rainforest and the tropical islands; India represents almost all ecoregion found on the planet and it is home with over 1300 exotic bird species and to name few Indian Roller, Hornbills, Sarus Crane , Great Indian Bustard, Woodpeckers, Kingfishers and many more! Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform.
​The Webinar was presented by Mr. Saurabh Sawant, a naturalist, wildlife photographer and a filmmaker with keen interest in studying, documenting lesser fauna. His research work mainly involves birds, amphibians & odonates.
​Birds play very important role in Indian culture. In mythology, different birds are associated as Vahanas of Gods & Goddesses. Birds are also very close to human beings since ages and it has always been very inspirational to man’s life since stone age to the modern era and from the Stone Age Rock Paintings, Cave Paintings, Mughal Paintings to modern era paintings birds were and are integral part.
​Birds are found everywhere from Arctic to Antarctica in different sorts of climatic conditions, varied bio diversities & habitats. Birding not just sharpens our sense but it also brings us close to the nature. Nature education is very important. A travel enthusiast always likes to explore & understand the local culture, to be with local communities and study their surroundings, eating / drinking habits , tracking of animals, birds from the sounds they make, marks on the pathways or scratches on the barks of the trees. It’s a fantastic world of experiences. Birding is an activity which helps us to bring more close to the nature and local communities.
There are approx. 11,000 bird species around the world and more than 1300 species are found in India. Birding Tourism is a billion dollar industry across the globe. Millions of international trips are taken every year for the main purpose of Birding and India has a huge potential due to its diverse biogeography of different terrains from Trans Himalaya to Desert, Western Ghats, Deccan Peninsula, Gangetic Plains, North-East region and Islands. India is home to approx. 91,000 species of mammals, birds, reptiles, amphibians and butterflies. Lot of efforts are being taken at different levels by the Government and Non-Government organisations to protect the species, environment and creating awareness.
Well said “ Birding is your lifetime ticket to the theatre of nature!” The formal scientific study of bird is called ‘ Ornithology’ Bird watching involves identifying birds and understanding their behaviour for recreation. The fascinating hobby is becoming increasingly popular and enjoyed by all age groups.
Summing up the webinar Rupinder Brar , Additional Director General spoke about India’s bio-diversity and how tourism connects us with local communities. It brings out the importance of Ek Bharat Shreshtha Bharat connecting with different local communities, understanding the culture, cuisine etc. and the experience that a traveler gets is amazing.
The Dekho Apna Desh Webinar Series is presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The Sessions of Webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar is on Adventure opportunities in India and is scheduled on December 19, 2020 at 11.00 am.