লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীগী য়ুনিয়নগা ৱারি শান্নবগীদমক য়ুনিয়ন সরকারনা মতম লৈবা খিবিক্তা থোঙ হাংদুনা লৈরি-শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
সরকারনা লৌমীগী য়াইফনবগীদক তৌদুনা লৈরি অমসুং লৌমী য়ুনিয়নশিংবু অকিবা লৈতনবা হায়খ্রে
এম.এস.পি. অমসুং এ.পি.এম.সি. অসি লেঙদনা লৈগনি-শ্রী পিয়ুশ গোয়াল
10 DEC 2020 7:00PM by PIB Imphal
লৌমী য়ুনিয়নগী মকোক থোংবশিংবু ৱারি শান্ননবা পুক্নিং চিংশিল্লদুনা অমসুং অফবা ফল অমা পুরক্নবা, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র, রুরেল দিবলপমেন্ত অমসুং পানচায়াতি রাজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার লোয়ননা কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীবুসন, রেলৱেজ অমসুং কম্মর্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা লৌমীশিংদা মখোয়গী ফার্ম এক্ত মরমদা পীরকপা ৱারোল কয়াদা মখল কয়াগী অপাম্বা পীখ্রে। মখোয়না ঙসি নই দিল্লীদা প্রেস কনফরেন্স অমগী মেদিয়াদা ৱা ঙাংখি।
ফার্মরস প্রদুস ত্রেদ অমসুং কম্মর্স (প্রমোসন অমসুং ফেসিলিতেসন) এক্ত ২০২০ অমসুং ফার্মরস (এমপাৱরমেন্ত অমসুং প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওন প্রাইস এসুরেন্স অমসুং ফার্ম সর্বিস এক্ত ২০২০ অমসুং ইসেন্সেএল কোমোদিতিস এমেন্দমেন্ত এক্ত ২০২০ অসি লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউবদা অওনবা অমনি। অওনবা অসিনা লৌমীগী মার্কেত্তা নিং-তম্বা, ইন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ্তা পুক্নিং থৌগৎপা, তেক্নোলোজি শিজিন্নবা অমসুং মসিনা লৌউ-শিংউবদা অওনবা অমা পুরক্লগনি।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি য়ুনিয়ন সরকারনা এম.এস.পি অমসুং পোৎ লৈবগী থবক অসিদা ৱা ঙাকপগী অপাম্বা লৈ। সরকারনা হায়রি মদুদি লৌমীনা য়েৎনবা অমদা এস.দি.এম. কোর্তকী মহুৎতা সিবিল কোর্ততা ওইনা চৎপীয়ু, সরকারনা হৌজিক ওইরিবা চয়েৎনরিবা ইলেক্ত্রিক্সিতি এমেন্দমেন্ত বিল অসিগা মরী লৈননা পায়খৎপা পাম্মী।
য়ুনিয়ন মিনিস্তর অনি হায়বদি শ্রী তোমার অমসুং শ্রী গোয়ালনা লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউবগী মফমদা চাএখৎনবা মোদী সরকারনা লৌখৎলিবা মখল কয়াগী খোঙথাংশিং অসি মরমদা হায়খি। মখোয়না হায়খি মদুদি খ্বাইদগী নৌরিবা এক্ত অসি থাক কয়া অমা থৌবুশিং অসিগা তান্নরবা মতুংদা লৌখৎশিবনি। মখোয়না লৌমীশিং অসিদা মফম অমদা হেক্তা লৈবা য়ানবা নিং-তম্বা পীরি অমসুং লেগেল ফ্রেমৱার্ক অসি লৌমীগীদমক প্রাইবেৎ কম্পনিগা লৌনবদা ঙাকথোক্নবা শক্তি পীগনি। এগ্রীকলচর মিনিস্তরনা মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংগী খুদম পীরদুনা মখোয়না অনৌবা ৱায়েল মতুং ইন্না ত্রেদরশিংদগী খুদক্তা পৈশা হন্দোকখি। মখোয়না হায় মদুদি সেন্তরনা ৱায়েল অমা শেম্লকপদা মসি লৈবাক পুম্বগী ওইগনি। সেন্ত্রেল সরকার অসি এগ্রীকলচর ত্রেদকী ৱায়েল শেম্বদা কন্সতিত্যুসনেলগী ফংফম থোকপা নিংথিনা ফংলি।এগ্রীকলচরগী চাদিংগী ওইবা এল্লোকেসন অসি ২০১৪দগী ২০২০ ফাওবা মশক থোক্না হেনগৎলক্লি অমসুং মসিনা সরকারনা মখোয়গী ৱা লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা ঙাক্লি হায়বা তাক্লি। লুপা করোর ৭৫,০০০ অমগী এল্লোকেসনগী শেনফম অসি পি.এম. কিসানগী মখাদা লুপা ৬০০০ অসি ইনকমগী মতেং ওইনা চহিদা লৌমীশিংনা ফংলি। লুপা করোর লাখ ১গী শেনফম অমনা ফার্ম গেৎকী মচাক শেমগৎনবা থমখ্রে। কেমিকেল শিজিন্নবা হন্থনবা মোদী সরকারনা নীম্না কুপ্পা য়ুরিয়াগী স্কীম অমা লৈহাও ফগৎনবা হৌদোকখ্রে। মোদী সরকারনা এম.এস.পি. অসি স্বামিনাথান কম্মিসনগী মতুং ইন্না লাওথোকখ্রে অমসুং হায়রিবা অসিনা লৌমীদা শরুক ১.৫ হেন্না কোস্ত ওফ প্রদক্সন ফংলগনি। সরকার অসিনশু পোৎ হেন্না লৈবা অমসুং লৌমীদা পৈশা হেন্না ফংহনবা থাজবা পীরি। পি.এম. কিসান মন ধন য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংদা পেন্সনগী মতেং পীরি। ফার্মর প্রদুসর ওর্গানাইজেসনস (এফ.পি.ও.) না লৌমীশিংবু অপুনবা ওইনা লৈবা ঙম্লি অমসুং তুংদা হেন্না অফবা পুরক্কনি। অসিগুম্বা এফ.পি.ও.শিং ১০,০০০ পুথোকখ্রে।
হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি ৱেলফিয়র ওইরবা লৌমী অমসুং সরকারগী স্কীমদগী লৌউ-শিউবগী ইনকম ফংলবশিংগীদমক্নি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
The doors of the Union Government are always open for dialogue with Farmers Unions- Shri Narendra Singh Tomar
Government is committed to welfare of farmers and proposals have been given to allay fears of the Farmers Unions
MSP and APMC will remain-Shri Piyush Goyal
10 DEC 2020 7:00PM by PIB Delhi
Appealing to the Farmers Union leaders to continue dialogue and to find an amicable solution, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Rural Development and Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar along with Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Railways and Commerce, Shri Piyush Goyal outlined the various suggestions that have been given to farmers in a proposal to address their concerns about the Farm Acts. They were speaking to media at a Press Conference in New Delhi today.
The Farmers Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act 2020 and Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act 2020 and the Essential Commodities Amendment Act 2020 are the biggest agricultural reforms in the country so far. The reforms will provide farmers market freedom, encourage entrepreneurship, access to technology and they will transform agriculture.
The Ministers said that Union Government is willing to give assurance on MSP and procurement. Government is willing to ensure a level playing field in transactions inside and outside the existing APMC Mandi’s, Government has said farmers can approach civil courts in disputes besides the SDM courts, Government is willing to address concerns regarding penalty for stubble burning and in the proposed electricity amendment Bill. It has also assured that farmers land will be protected under the new farm Acts.
Both the Union Ministers, Shri Tomar and Shri Goyal spoke about the various measures that the Modi government has taken since its inception to improve the lot of farmers and towards strengthening the Agriculture sector. They said the latest Acts were reforms undertaken after many rounds of consultations with stakeholders. They give the farmers freedom to sell anywhere and strengthen farmers with a protective legal framework when dealing with private companies. Agriculture Minister gave an example of a farmer from Maharashtra who got immediate payment from the trader after the grievance was successfully addressed under the new laws. They said when the Centre makes a law it is for the whole country. The Central Government is well within its Constitutional Rights while making laws on Agricultural trade. The Budgetary allocations for agriculture have seen a significant rise from 2014-2020 and this shows the commitment of the Govt. towards farmers and the rural sector. An allocation of over Rs.75,000 crore has been made for just PM Kisan initiative under which farmers get Rs 6000 per year of direct income support. Rs 1 Lakh crore Agri Infrastructure has been set up for the development of farm gate infrastructure. Neem coated urea scheme was introduced by Modi Govt. for reduced use of chemicals and improved soil health. The Modi Government announced MSP hikes based on the recommendations of the Swaminathan Commission and on the formula that farmers must get at least 1.5 times the cost of production. The Government has also ensured greater procurement and greater payment to farmers. Under the PM Kisan Maan Dhan Yojna, farmers are given pension support. Farmer Producer Organisations (FPO’s) bring farmers together and provide them with a greater say in their future. 10,000 such FPO’s are being created.
All these initiatives are aimed towards the farmer whose welfare and whose income occupies the central place in the Government’s schemes for Agriculture.