Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan digitally addresses the virtual Curtain Raiser Ceremony by ICMR-National Institute of Research in Tribal Health, Jabalpur as a part of 6th India International Science Festival 2020
“The India International science festival provides a platform for cross-pollination of ideas that will lead to better policy making to help improve the quality of living of our people.”
The health and well-being of our tribal population is of utmost importance to our government- Dr Vardhan
10 DEC 2020 1:23PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare, Science and Technology, and Earth Sciences digitally addressed the virtual Curtain Raiser Ceremony by ICMR-National Institute of Research in Tribal Health, at Jabalpur as a part of 6th India International Science Festival 2020 (IISF 2020).
The 6th IISF2020 is being organized by Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) in collaboration with Indian Council of Medical Research (ICMR), Department of Science and Technology (DST), Ministry of Earth Sciences (MoES), Department of Biotechnology (DBT) and Vijnana Bharati (VIBHA).
Delivering the address, Dr Harsh Vardhan said, “IISF, launched in 2015, has always been about showcasing the progress of science and its application for the betterment of the lives of our people. It is indeed a privilege to preside over this Curtain Raiser Ceremony being organized by the ICMR-NIRTH, Jabalpur.”
Expressing his happiness that the ICMR - NIRTH, Jabalpur is the only institute wholly dedicated to biomedical research on health and social issues related to the tribal population, he noted, “The tribes represent a unique and colourful segment of the Indian culture. Our tribals lead a lifestyle with beliefs, customs, values & traditions that are in sync with nature. This lifestyle pattern which doesn’t defy nature grants them an enhanced immunity against various diseases. However, it is a matter of concern that our tribal population today suffers from a high prevalence of malnutrition, genetic disorders and infectious diseases.”
He continued, “Often residing in hard to reach areas with difficult terrains, our tribal population has had inequitable access to benefits of our significant advancements in science, technology as well as public health services.”
Dr Vardhan emphasized that the health and well-being of the tribal population is of utmost importance to the government. “We have been taking a slew of measures in this regard. In 2018, an expert committee constituted jointly by Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Tribal Affairs, identified 10 major concerns that need immediate attention for the wellbeing of tribes & started working towards it”, he added.
The Union Minister congratulated ICMR for its extraordinary contribution in bio-medical research. Applauding ICMR-NIRTH, Jabalpur for developing indigenous strategies for strengthening the health services in the unreached areas, he noted, “ICMR-NIRTH has successfully demonstrated PPP models for reduction of tuberculosis among Saharia tribes and reduction in cases of malaria in the tribal district of Mandla in Madhya Pradesh. This prestigious institution has developed strategies for controlling prevalence of fluoride, anaemia and inherited hemoglobinopathies like sickle-cell disease among tribal populations.” The experience learnt in all these efforts will be of immense help not only for researchers and academicians but also for policy makers for improving health of the marginalized sections of our population, he added.
Dr Vardhan invited everyone to participate in IISF-2020 which is going to be held virtually from December 22nd to December 25th, 2020. “The India International science festival provides a platform for cross-pollination of ideas that will lead to better policy making to help improve the quality of living of our people. I invite budding researchers & scientists to join this unique platform and help bridge the gap between science and society”, he said.
Dr Samiran Panda, Director and scientist G, Shri Jayant Sahasrabudhe National Organizing Secretary, Vijnana Bharati (VIBHA), Dr Aparup Das, Director, ICMR-NIRTH, Jabalpur, other senior scientists and their teams were present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না ৬শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল ২০২০গী শরক অমা ওইনা আই.সি.এম.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ রিসর্স ইন ত্রাইবেল হেলথনা জাবলপুরদা পাংথোকখিবা ভর্চুএল ওইবা মাইখুম হাংদোকপগী থৌরমদা দিজিতেল ওইনা ৱা ঙাংখি
“ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল অসিনা ৱাখলগী ক্রোস-পোল্লিনেসনগী মফম অমা পীদুনা ঐখোয়গী প্রজাশিংদা অফবা পুন্সি মহিং অমা পীনবা হেন্না ফবা পোরম য়াৎপদা মতেং পীরি”
ত্রাইবেলগী মীশিং অসি মশা ফনা লৈহনবা অমসুং নুঙাই-য়াইফনা লৈবা অসি ঐখোয়গী সরকার অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অমনি – দাঃ বর্ধন
10 DEC 2020 1:23PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, অমসুং আর্থ সাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না ৬শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল ২০২০ (আই.আই.এস.এফ.-২০২০)কী শরক অমা ওইনা আই.সি.এম.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ রিসর্স ইন ত্রাইবেল হেলথনা জাবলপুরদা পাংথোকখিবা ভর্চুএল ওইবা মাইখুম হাংদোকপগী থৌরমদা দিজিতেল ওইনা ৱা ঙাংখি।
৬শুবা আই.আই.এস.এফ.-২০২০ অসি কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্স (সি.এস.আই.আর.)না ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.), দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি (দি.এস.তি.), মিনিস্ত্রী ওফ আর্থ সাইন্স (এম.ও.ই.এস.), দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজি (দি.বি.তি.) অমসুং ভিজনানা ভারাতি (ভি.আই.বি.ঐচ.এ.)গা খুৎশম্নদুনা শিনবনি।
মহাক্না ৱা ঙাংলদুনা, দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি, “২০১৫দা লিংখৎখিবা আই.আই.এস.এফ. অসিনা ঐখোয়গী প্রজাগী পুন্সি মহিং অসি ফগৎনবা সাইন্স অমসুং মসিগী শিজিন্নফম অসি চাওখৎপা অসি উৎতুনা লৈ। অসিগুম্বা আই.সি.এম.আর. – এন.আই.আর.তি.ঐচ., জাবলপুরনা শিনবা মাইখুম হাংদোকপগী থৌরম অসিদা শরুক য়াদুনা ফম্বা অসি য়াম্না লেমজনিঙাইনি”।
আই.সি.এম.আর. – এন.আই.আর.তি.ঐচ., জাবলপুর অসি অমত্তা ঙাইরবা ত্রাইবেল মীশিং প্রজাগীদমক থৱাই হকচাং য়াওনা বাইওমেদিকেল রিসর্স অসি হকশেল অমসুং সমাজগী ওইবা হিরম অসিদা নুঙাইবা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি, “ত্রাইবশিং অসিনা ইন্দিয়ন সংস্কৃতীদা অমত্তা ঙাইরবা তোপ-তোপ্পা অমসুং মচু কয়াগী মতাং অমা ওইরি। ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিং অসিগী পুন্সি মহিং অসি থাজবা, কস্তম, ভেল্যু অমসুং চৎনবিশিং অসি মহৌশাগা লোয়ননা চৎলি। মসিগী পুন্সি মহিং অসিনা মহৌশানা পীরকপা অসি ইন্দবা তৌদে অমসুং হায়রিবা অসিনা মখোয়বু লায়না কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙম্মী। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মশিং প্রজাশিং অসি চিঞ্জাক শুনা চাবা ফংদবা, জেনেতিক্কী ওইবা মওং মরিল চাদবা অমসুং লৌনগনবা লায়না কয়া অমা মায়োক্নরি”।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “অয়াম্বনা য়ৌবা ৱাবা মফমদা লৈখিবনা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল মীশিং প্রজাশিং অসি মশক থোক্না খুমাং চাওশিল্লবা সাইন্স, তেক্নোলোজি লোয়ন লোয়ননা মীয়ামগী ওইবা হকশেলগী থবকশিং অসিগী কান্নবা ফংবা ঙমদে”।
দাঃ বর্ধন্না মরুওইবা পীরদুনা হায় মদুদি ত্রাইবেলগী মীশিং অসি মশা ফনা লৈহনবা অমসুং নুঙাই-য়াইফনা লৈবা অসি ঐখোয়গী সরকার অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অমনি। “মসিগী মতাংদা ঐখোয়না তপ্না খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। ২০১৮দা, এক্সপার্ত কম্মিত্ অমা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রী অমসুং ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রীনা পুন্না শেমদুনা, মরুওইবা হিরম ১০ থিদোকখি হায়রিবা অসিনা ত্রাইবশিং অসিবু নুঙাই য়াইফনা লৈনবা অমসুং মসিদা থবক তৌবা হৌখ”,হায়না মহাক্না হায়খি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা আই.সি.এম.আর.বু মখোয়গী তোপ-তোপ্পা বাইও-মেদ্কেল অসিদা কত্থোক্লিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। আই.সি.এম.আর.- এন.আই.আর.তি.ঐচ., জাবলপুরবু য়ৌবা ঙমদবা মফমশিংদা চাওখৎ খোঙথাং কয়া লৌখৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি, অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি, “ আই.সি.এম.আর.- এন.আই.আর.তি.ঐচ.অসিনা মায় পাক্না পি.পি.পি. মোদেলশিং হায়বদি সাহারিয়া ত্রাইবশিংদা ত্যুবরকুলোসিস হন্থহনবা অমসুং মধ্যা প্রদেশকী মন্দলা দিস্ত্রীক্তা মেলারিয়াগী কেসশিং অসি হন্থহনবা অসি উৎলি। মসিগী য়াম্না মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা থৌরাং কয়া অমা লাকশিন্নবা হোৎনরি মদুদি এনামিয়া ঙাকথোকপা, হোমোগ্লোবিনগী ওইবা অনাবা হায়বদি সিকল-সেল লায়না অসি ঙাকথোক্লি”।
দাঃ বর্ধন্না আই.আই.এস.এফ.-২০২০বু শরুক য়ানবা মীপুম খুদিংবু কৌরি হায়রিবা অসি ভর্চুএলি ওইনা ২০২০গী দিসেম্বরগী ২২দগীনা দিসেম্বরগী ২৫ ফাওবা পাংথোক্কদৌরিবনি। ““ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল অসিনা ৱাখলগী ক্রোস-পোল্লিনেসনগী মফম অমা পীদুনা ঐখোয়গী প্রজাশিংদা অফবা পুন্সি মহিং অমা পীনবা হেন্না ফবা পোরম য়াৎপদা মতেং পীরি। ঐহাক্না নৌনা ইনখৎলক্লিবা রিসর্সরশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংবু অমত্তা ঙাইরবা ফম্বাক অসিদা য়াওরনবা অমসুং সাইন্স অমসুং সোসাইতি অসিদী লৈরিবা অহোবা অসিদা মতেং তৌগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
দাঃ সামিরান পন্দা, দাইরেক্তর অমসুং সাইন্তিস্ত জি, শ্রী জায়ান্ত সাহাসরাবুধে নেস্নেল ওর্গানাইজিং সেক্ত্রেতরী, বিজনানা ভারাতি (ভি.আই.বি.ঐচ.এ.), দাঃ আপারুপ দাস, দাইরেক্তর, আই.সি.এম.আর.- এন.আই.আর.তি.ঐচ., জাবলপুর, অতোপ্পা মকোক থোংবা সাইন্তিস্তশিং অমসুং মখোয়গী তীমশিং অসিনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।