আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
মান্নারগী গল্ফকী নকনবা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তকী শমুদ্র মপালশিংগী মফম অয়াম্বদা হৌখিবা পুং অহুম চুপ্না দীপ দিপ্রেসন লেঙদনা লৈরি
মসি দিসেম্বর ৪গী আই.এস.তি. পুং ০৫৩০দা মান্নারগী গল্ফকী নকনবা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তকী শমুদ্র মপালশিং, রামানাথাপুরামদগী খা নোংচুপ থংবদা কিলোমিতর ৪০, পম্বনগী নোংচুপ খানোংচুপ্তা কিলোমিতর ৭০ অমসুং কন্যাকুমারিগী অৱাংনোংপোক্তা কিলোমিতর ১৬০শিং অসিগী ময়াইদা তারি
দীপ দিপ্রেসন অসি মথং পুং ৬ অসিগী মনুংদা নোংচুপ-খানোংচুপলোমদা তপ্না চৎখিবা য়ানা লৈরি অমসুং রামানাথাপুরাম ফাওদুনা অমসুং থুথুকুরী দিস্ত্রীক্তশিং থংনবশিং অসি ফাওদুনা চৎখিবা য়ানা লৈরি
মথং পুং ১২গী মনুং অসিদা মখা তানা দিপ্রেসন (নুংশিৎ খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫তগী পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবা) হন্থরকপা য়ানা লৈরি
মথং পুং ২৪গী মনুংদা খা তামিল নাদু, খা কেরলা অমসুং মাহেগী মফম অয়ামবদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু চুরবা য়ারি
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং লক্ষদ্বীপকী শমুদ্র খোংবানগী মফম খরদা য়াম্না অকনবা নোং চুরবা য়ারি
ঙা ফাবা মীওইশিং অসিবু মান্নারগী গল্ফ অমসুং খানোংচুপ বে ওফ বেঙ্গালগী থংনবা মফমশিং অমসুং তামিল নাদুগী শমুদ্র খোঙবান্দা চৎতনবা পাউতাক পীরি
04 DEC 2020 9:20AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)কী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী মতুং
মান্নার গল্ফকী মথক্তা দীপ দিপ্রেসন
মান্নারগী গল্ফকী নকনবা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তকী শমুদ্র মপালশিংগী মফম অয়াম্বদা হৌখিবা পুং অহুম চুপ্না দীপ দিপ্রেসন লেঙদনা লৈরি অমসুং দিসেম্বরগী ৪দা আই.এস.তি.গী পুং ০৫৩০দা মান্নারগী গল্ফকী নকনবা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তকী শমুদ্র মপালশিংগী লেতিচুদ ৯.১N অমসুং লোঙ্গিচুদ ৭৮.৬Eদা, চাওরাক্না রামানাথাপুরামদগী কিলোমিতর ৪০ খানোংচুপ, পম্বনগী নোংচুপ-খানোংচুপ্তা কিলোমিতর ৭০ অমসুং কন্যাকুমারিগী অৱাংনোংপোক্তা কিলোমিতর ১৬০দা লৈরি। হায়রিবা নুংশিৎ্ অসি খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী ৭৫ ফাওবা কন্না শিৎলি।
দীপ দিপ্রেসন অসি নোংচুপ খা-নোংচুপলোমদা তপ্না চৎখিবা য়ানা লৈরি অমসুং রামনাথপুরম ফাওদুনা অমসুং থুথুকুরি দিস্ত্রীক্তশিংদা মথং পুং ৬গী মনুংদা নুংশিৎকী খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৫০-৬০দগী ৭০ ফাওবা শিৎলবা য়ানা লৈরি। হায়রিবা অসি পুং ১২গী মনুংদা (নুংশিৎকী খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫দগী ৬৫ ফাওবা) দিপ্রেসন অসি মখা তানা হন্থরকপা য়ানা লৈরি।
ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং মসিগী শাফু মখাদা পীরিঃ
তাং/মতম(আই.এস.তি.)
ফিভম (লেতিচুদ N/ লোঙ্গিচুদ E)
লৈমাইদা খ্বাইদগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোংজেল (Kmph)
সাইক্লোন্না অপনবা পীবগী মখল
০৪.১২.২০/০৫৩০
৯.১/৭৮.৬
৫৫-৬৫ দগী ৭ শিৎপা
দীপ দিপ্রেসন
০৪.১২.২০/১১৩০
৯.০/৭৮.২
৫০-৬০ দগী ৭০ শিৎপা
দীপ দিপ্রেসন
০৪.১২.২০/১৭৩০
৮.৯/৭৭.৮
৪৫-৫৫ দগী ৬৫ শিৎপা
দিপ্রেসন
০৪.১২.২০/২৩৩০
৮.৮/৭৭.৪
২৫-৩৫ দগী ৪৫ শিৎপা
লো প্রেসর এরিয়া
চেকশিন ৱা:
(i) নোংজু:
• খা তামিল নাদু অমসুং কেরলা অমসুং মাহেগী মফম খরদা মথং পুং ২৪ ফাওবদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং লৈরি। তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকালগী মফম খরদা মথং পুং ২৪ ফাওবা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়ারি
• খা অন্ধ্র প্রদেশকী শমুদ্র খোঙবাল অমসুং লক্ষদ্বীপ্তা দিসেম্বরগী ৪দা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়ারি
সব-দিবিজনশিং
দিসেম্বর ০৪, ২০২০*
খা-তামিল নাদু
মফম অয়াম্বদা নোংজু লৈ লোয়ননা মফম খরদা য়াম্না কনবদগী য়াম্না হেন্না কনবা নোং লৈরি
অৱাং তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকাল
মফম অয়াম্বদা নোংজু লৈ লোয়ননা মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং লৈরি
কেরলা অমসুং মাহে
মফম অয়াম্বদা নোংজু লৈ লোয়ননা মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং লৈরি
অৱাং থংবা অন্ধ্রে প্রদেশকী শমুদ্রা মপাল
মফম অয়াম্বদা নোংজু লৈ লোয়ননা মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং লৈরি
লক্ষদ্বীব
মফম অয়াম্বদা নোংজু লৈ লোয়ননা মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং লৈরি
(ii) নুংশিৎকী য়েকশিন-ৱা
• খা তামিল নাদুগী শমুদ্রগী মফমশিং (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং কেরলাগী শমুদ্র মপাল (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অকনবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা মথং পুং ৬ ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি হায়রিবা অসি দিসেম্বরগী ৪গী নুমিদাংৱাইরমদা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবা লৈদু হন্থরকপা য়ানা লৈরি।
• কেরলাগী শমুদ্র মপাল (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অকনবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৩৫-৪৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৫৫ ফাওবা মথং পুং ২৪ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি।
• লক্ষদ্বীপ-মালদিবকী মফমশিং অমসুং খানোংপোক থংবা আরাবিয়ান শমুদ্রদা পুংদা কিলোমিতর ৩৫-৪৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৫৫ ফাওবা অকনবা নুংশিৎ মথং পুং ২৪ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি।
(iii) সমুদ্রগী ফিভম
• সমুদ্রগী ফিভম অসি মান্নারগী গল্ফ, বে ওফ বেঙ্গালগী খানোংচপুপকী থংনবা মফমশিং, তামিল নাদু-কেরলাগী মনাক, নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল অমসুং কোমোরিগী মফমশিংদা দিসেম্বর ৩ কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা অসি থংনবা পুং ১২ ফাওবা লৈরি।
(v) ঙা ফাবশিংগী চেকশিন-ৱা
• ঙা-ফাবা মীওইশিংবু মান্নারগী গল্ফ, বে ওফ বেঙ্গালগী খানোংচপুপকী থংনবা মফমশিং, তামিল নাদু-কেরলাগী মনাক, নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল অমসুং কোমোরিগী মফমশিংদা মথং পুং ১২ অমসুং লক্ষদ্বীপ-মালদিবকী মফমশিং অমসুং খানোংচুপ থংবা অরাবিয়ান শমুদ্রগী মফমশিং অসিদা মথং পুং ২৪ ফাওবা চৎতনবা পাউতাক পীরি।
সিস্তেমদা অপদেৎ তৌবগীদমক www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in দা চানবিদুনা চংবিয়ু
অকক্নবা লোকেসনগী ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাশিং য়েংনবা মোসম এপ, এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুৎ এপ অমসিং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দাউনলোদ তৌবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
The Deep Depressionover Gulf of Mannar close to Ramanathapuram District coast remained practically stationary during past three hours
It laid centered at 0530 hrs IST of 04th December over Gulf of Mannar close to Ramanathapuram District coast, about 40 km southwest of Ramanathapuram, 70 km west-southwest of Pamban and 160 km northeast of Kanniyakumari.
The Deep Depression is likely to move slowly west-southwestwards and cross Ramanathapuram and adjoining Thoothukudi districts during next 06 hours
It is very likely to weaken further into a Depression (wind speed 45-55 kmph gusting to 65 kmph) during next 12 hours
Heavy to very heavy rainfall at a few places very likely over south Tamilnadu and at isolated places over Kerala & Mahe during next 24 hours
Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh and Lakshadweep
Fishermen are advised not to venture into Gulf of Mannar and adjoining southwest Bay of Bengal and along & off south Tamilnadu coast
04 DEC 2020 9:20AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
Deep Depression over Gulf of Mannar
The Deep Depressionover Gulf of Mannarclose to Ramanathapuram District coast remained practically stationaryduring past three hours and lay centered at 0530 hrs IST of 04thDecember over Gulf of Mannar near Lat. 9.1°N and Long. 78.6°E close to Ramanathapuram District coast,about 40 km southwest of Ramanathapuram, 70 km west-southwest of Pamban and 160 km northeast of Kanniyakumari. The associated wind speed is about 55-65 gusting to 75 kmph.
The Deep Depression likely to move slowly west-southwestwards and cross Ramanathapuram and adjoining Thoothukudi districts during next 06 hours with wind speed of 50-60 gusting to 70 kmph. It is very likely to weaken further into a Depression (wind speed 45-55 kmph gusting to 65 kmph) during next 12 hours.
Forecast track and intensity are given below:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
04.12.20/0530 9.1/78.6 55-65 gusting to 75
Deep Depression
04.12.20/1130 9.0/78.2 50-60 gusting to 70
Deep Depression
04.12.20/1730 8.9/77.8 45-55 gusting to 65
Depression
04.12.20/2330 8.8/77.4 25-35 gusting to 45
Low Pressure Area
Warnings:
(i) Rainfall
· Heavy to very heavy rainfall at a few places very likely over south Tamilnadu and at isolated places over Kerala & Mahe during next 24 hours. Heavy to very heavy rainfall at isolated places very likely over north Tamilnadu, Puducherry & Karaikalduring next 24 hours.
· Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh and Lakshadweep on 04th December.
Sub-Divisions
04 Dec 2020*
South Tamilnadu
Rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places
North Tamilnadu, Puducherry & Karaikal
Rainfall at many places with heavy fall at isolated places
Kerala & Mahe
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
South Coastal Andhra Pradesh
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Lakshadweep
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
(ii) Wind warning
• Squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph is very likely during next 06 hours along and off south Tamilnadu coast (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts) and it will gradually decrease to 45-55 kmph gusting to 65 kmph by evening of 4th December.
• Squally wind speed reaching 35-45 kmph gusting to 55 kmph very likely to prevail along & off south Kerala coast (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta and Alappuzah districts) during next 24 hours.
• Squally wind speed reaching 35-45 kmph gusting to 55 kmph very likely over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea during next 24 hours.
(iii) Sea condition
• Sea condition is rough to very rough over Gulf of Mannar and adjoining southwest Bay of Bengal, along & off south Tamilnadu, west Sri Lanka coasts during next 12 hours and rough to very rough over Comorin Area, adjoining southeastArabian Sea and along & off Kerala coast by evening of 4th December.
(v) Fishermen warning and Action suggested
• Fishermen are advised not to venture into Gulf of Mannar and adjoining southwest Bay of Bengal and along & off south Tamilnadu coast and north Sri Lanka coasts during next 12 hours and along and off Kerala coast, Lakshadweep-Maldives area & adjoining southeast Arabian Sea during next 24-hours.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.