Ministry of Education
Union Education Minister virtually addresses the students at 8th convocation of Hemvati Nandan Garhwal University
01 DEC 2020 8:00PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually addressed the students at 8th convocation of Hemvati Nandan Garhwal University as the Chief Guest of the ceremony today. Dr. Yogendra Narayan, Chancellor of the University chaired the function while Professor D.P. Singh, Chairman of the University Commission was the distinguished guest of the program. The theme of the convocation was "2020 Online Education and Resilience", which is an overview of the university's efforts to implement the formula of "Teaching, Learning and Skill Development - Towards a Himalayan Spirit".
This year 155 students registered for online convocation, 72 students were awarded Ph.D., 59 gold medals were awarded to the toppers in various subjects out of which 15 gold medal were given by the sponsors.
Speaking on the occasion Shri Pokhriyal said that this university, while entering its 47th year of establishment, has continued its journey of progress even in the face of tough challenges and in 2009 it received the status of Central University.
He expressed happiness over the establishment of the Indian Himalayan Central University Consortium (IHCUC) by the NITI Aayog at the University, and hoped that the Consortium would evaluate the economic impacts of women workers in the mountainous regions. He said the Consortium should work on Agro-ecology of Himalayan States with special reference to marketing; Development of affordable and environmentally friendly tourism in hilly areas; Creation of employment opportunities for migration control from mountainous regions.
The Minister said that he is fortunate to have been an alumnus of this University and to have the opportunity to be the Chief Guest at the convocation of this University. He told that many of his memories are associated with this university and his journey from student to chief guest has been through many difficulties and challenges.
He said that the university is one of the most beautiful campuses in the country and has immense possibilities whether it is science, environment, or spirituality. University can lead the whole country as a "Center of Excellence". He congratulated the participants and called this a most glorious moment of a student’s life.
Minister said, “We have to move from character building to nation-building”. He gave the mantra of - Nation First, Character Must. Talking about the new education policy, he said this is based on this concept, which will not only produce professionals but also create world citizens who have Indian values and a global vision, the one who understands ‘Nation First’ and follows the principle of Vasudhaiva Kutumbakam.
He called upon the Vice-Chancellors of the Himalayan Universities and said that these Universities should undertake research in Hilly Agriculture, Horticulture, Herb Production, Floriculture, Organic Agriculture, Eco-tourism, and Technology. This would produce the sources of livelihood in Himalayan region.
Dr. Dhirendra Pratap Singh, Distinguished Guest of the function and Chairman of University Grants Commission, congratulated the members, participants and their parents. Remembering his days as a student in HNB, he called the university the best place for learning. He said that the “convocation is an important day for all the students who receive the degree, after this they have to use their earned knowledge for the betterment of their society. He wished the students a bright future and congratulated them”.
The University's Chancellor, Dr. Yogendra Narain, thanked all those who participated in the ceremony; he especially thanked the Education Minister of the Government of India, Mr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji.
In her address on the occasion, the Vice-Chancellor of the University, Professor Annapurna Nautiyal said this year the University decided to have convocation through an online medium to promote an academic spirit despite the Covid-19 global epidemic. For this, she thanked all the university fraternity and guests.
The Vice-Chancellor introduced the university and mentioned the achievements of the university; she said that despite various geographical disparities and resource shortages, the university successfully converted the challenges arising out of covid-19 into an opportunity by using online mediums. She informed that at present, 79 departments are running in 11 schools in the three campuses of the university are gearing up to make suitable changes and creating an atmosphere for the implementation of national education policy of 2020.
On the occasion, Professor RC Ramola, Offline Convenor Professor YP Rehmani, Media Committee Convenor Professor M.M. Semwal, Prof. R. C. Bhatt, Dak Rana, Rajendra Prasad, Professor PS Negi Professor, Indu Khanduri, Dr. Pritam Singh Negi, Dr. Naresh Rana, Dr. Naresh Kumar, Prof. Arun Bahuguna, Shweta Verma, Pradeep Mall, Himshikha Gusain etc. were present.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
হেমবাতি নন্দন গরহৱাল য়ুনিভর্সিতিগী ৮সুবা কনভোকেসন্দা য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তরনা ভর্চুএল ওইনা মহৈরোয়শিংদা ৱা ঙাংখ্রে
01 DEC 2020 8:00PM by PIB Imphal
ঙসি হেমবাতি নন্দন গরহৱাল য়ুনিভর্সিতিগী ৮সুবা কনভোকেসন্দা থৌরম অদুগী চীফ গেস্ত ওইনা য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর শ্রী রমেস পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না ভর্চুএল ওইনা মহৈরোয়শিংদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা য়ুনিভর্সিতিগী চান্সেল্লর দোক্তর য়োগেন্দ্র নারয়ন্না প্রসিদেন্ত অমসুং য়ু.জি.সিগী চিয়রমেন প্রোফেসার দি.পি সিংহনা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি। কনভোকেসন অসিগী পান্দমদি “২০২০ ওনলাইন ইজুকেসন এন্দ রিসিলিয়েন্স”নি, মসি হিমালয়াগী থৌনা অমা পীনবা তাকপীবা, তম্বা অমসুং স্কিল হেনগৎহনবগী য়ুনিভর্সিতিনা পায়খৎলিবা থবকশিং অদু ফোঙদোকপা অমনি।
চহি অসিগী ওইনা মহৈরোয় ১৫৫ ওনলাইন কনভোকেসনগী মিং চনখি, মহৈরোয় ৭২ পি.ঐচ.দি পীখি, তোঙান-তোঙানবা সবজেকশিংদা মকোক তারবশিংদা সনাগী তকমান ৫৯ পীখি, মসিগী মনুংদা সনাগী তকমান ১৫দি স্পোন্সরশিংনা পীখি।
থৌরম অদুদা শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি লিংখৎখিবা চহি ৪৭সুরবা য়ুনিভর্সিতি অসি খুদোংচাদবা মতম মায়োক্নরসবু মসিগী খোঙচৎ খুমাং চাউশিনখি অমসুং ২০০৯দা য়ুনিভর্সিতি অসি সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি অমা ওইখি। নিতি অয়োগনা য়ুনিভর্সিতি অসিদা হিমালয়ান সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি কন্সোরতিয়ম(আই ঐচ সি য়ু সি) লিংখৎপদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং কন্সোরতিয়ম অসিনা চীংগী লমদমশিংদা নুপী শিন্মীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম য়েংশিনগনি হায়বগী থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি চীংগী লমদমশিংদা মমল হোঙবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা তুরিজম চাউখৎহন্নবা, চীংগী লমদমশিংদগী য়ুম হোঙখিবা লাকশিন্নবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা হিমালয়গী রাজ্যশিংগী এগ্রো-ইকোলোজিগী লমদা কন্সোরতিয়ম অসিনা থবক পাংথোক্কনি।
মিনিস্তরনা হায়খি য়ুনিভর্সিতি অসিগী মহৈরোয় অমা ওইবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি অমসুং য়ুনিভর্সিতি অসিগী কনভোকেসনদা চীফ গেস্ত অমা ওইবগী খুদোংচাবা ফংলে। য়ুনিভর্সিতি অসিদা তম্লকপগী মহাক্কী থৌদোক কয়া অমসুং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নদুনা মহৈরোয় অমা ওইরম্বদগী চীফ গেস্ত ওইরকখিবগী খোঙচৎ অদু মহাক্না পাউদমখি।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা কেম্পস খ্বাইদগী ফজবশিংগী মনুংদা য়ুনিভর্সিতি অসি অমনি অমসুং মসিদা সাইন্স, ইনভাইরোনমেন্ত নৎত্রগা স্পিরিচুএলগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি। “সেন্তর ওফ এক্সলেন্স” অমা ওইনা য়ুনিভর্সিতি অসিনা লৈবাক অসি লমজিংবা ঙমগনি। মহাক্না শরুক য়াখিবশিং থাগৎখি অমসুং মসি মহৈরোয় অমগী খ্বাইদগী হরাওবা তাঞ্জা অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
মিনিস্তরনা হায়খি ঐখোয় লমচৎ-শাজৎ শেমগৎপদগী লৈবাক শেমগৎপদা চঙশিল্লে। লৈবাক্না অহানবা, লমচৎ-শাজৎ ফজগদবনি হায়বা লাইৱা অসি কাউরোইদবনি। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসিগী মখাদা শীনফম কয়াগী মীওইশিং পুথোকপা খক নত্তনা ‘লৈবাক্না অহানবা’ হায়বা অসি খঙবা অমসুং বসুধাইবা কুতুমবাকমগী ৱাখল্লোনশিং ইনবা ভারতকী গুনশিং চেনবা অমসুং মালেমগী পান্দম অমা লৈবা মালেমগী নাগরিকশিং পুথোকপা ঙমগনি।
মহাক্না হিমলায়গী রাজ্যশিংদা লৈরিবা য়ুনিভর্সিতিশিংনা চীংগী লৌউ-শিংউ, হোর্তিকলচর, হর্ব পুথোকপা, লৈ থাবা, ওর্গনিক লৌউ-শিংউ, ইকো-তুরিজম অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা থিজিন্নবা তকশিনখি। মসিনা হিমালয় লমদমদা হিংনবা লম্বী পীগনি।
থৌরমগী গেস্ত ওফ ওনর ওইখিবা অমসুং য়ু.জি.সিগী চিয়রমেন দোক্তর ধিরেন্দ্র প্রতাপ সিংহনা মেম্বরশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিং থাগৎখি। য়ুনিভর্সিতি অসিদা মহাক্না মহৈরোয় অমা ওইরিঙৈ মতম নিংশিংলদুনা, য়ুনিভর্সিতি অসি লাইরিক তম্নবগী খ্বাইদগী ফবা মফমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি দিগ্রি ফংলবা মহৈরোয়শিংগীদমক কনভোকেসন অসি মরুওইবা নুমিৎ অমনি। মসিগী তুংদা মখোয়না তমখিবা লৌশিং অদু মখোয়গী খুন্নাইগী য়াইফনবা মখোয়না শীজিন্নগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিং অমসুং মরুওইনা ভারত সরকারগী য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর রমেস পোখ্রিয়াল য়ুনিভর্সিতিগী চান্সেল্লর দোক্তর য়োগেন্দ্র নারায়ন্না থাগৎখি।
থৌরম অদুদা য়ুনিভর্সিতিগী ভাইস চান্সেল্লর প্রোফেসার অন্নাপুর্না নৌতিয়ালনা হায়খি মালেমগী কোবিদ-১৯ লাইচৎ লৈরবসু লাইরিক-লাইসু তম্বগী থৌনা হেনগৎহন্নবা চহি অসিগী ওইনা ওনলাইন্দা কনভোকেসন পাংথোক্নবা য়ুনিভর্সিতিনা ৱারেপ লৌখিবনি। মসিগীদমক মহাক্না য়ুনিভর্সিতিগী ওজাশিং অমসুং গেস্তশিং থাগৎখি।
ভাইস চান্সেল্লরনা য়ুনিভর্সি অসি মশক তাকখি অমসুং য়ুনিভর্সতি অসিগী মাইপাকপশিং পনখি। মহাক্না হায়খি লম্মিৎ-তুমিৎকী অমসুং মচাক-মথুমশিং ৱাৎপগী তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাদবশিং লৈরবসু, ওনলাইন মেদিয়মশিং শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯না থোকহনবা খুদোংচাদবশিং অসিনা য়ুনিভর্সিতিনা খুদোংচাবা অমা ওন্থোক্লে। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০ থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌনবা হৌজিক য়ুনিভর্সিতি অসিগী কেম্পস অহুমদা স্কুল ১১দা দিপার্তমেন্ত ৭৯ মথৌ পাংথোক্লি।
থৌরম অদুদা প্রোফেসার আর.সি রোমোলা, ওফলাইন কনভেনর প্রোফেসার ৱাই.পি রেহমনি, মেদিয়া কমিতি কনভেনর প্রোফেসার এম.এম সেমৱাল, প্রোফেসার আর.সি বাত, দাক রানা, রাজেন্দ্র প্রসাদ, প্রোফেসার পি.এস নেগি, প্রোফেসার ইন্দু খান্দুরি, দোক্তর প্রিতম সিংহ নেগি, দোক্তর নরেস রানা, দোক্তর নরেস কুমার, প্রোফেসার অরুন বহুগুনা, শ্বেতা ভর্মা, প্রদিপ মাল, হিমসিখা গুসেন অসিনচিংবা শরুক য়াখি।