ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
প্ৰবাসী শ্ৰমিকৰ বাবে কেভিআইচিৰ হানী মিছনৰ প্ৰথম উপাৰ্জন, পৰৱৰ্তী মাহবিলাকত অধিক আয়ৰ আশা
30 NOV 2020 3:59PM by PIB Guwahati
খাদী তথা গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগ (কেভিআইচি)ৰ দ্বাৰা কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি গ্ৰহণ কৰা স্বনিয়োজন উপায়ৰ শুভ পৰিণাম আহিবলৈ ধৰিছে। বিপদৰ সময়ত আবদ্ধ প্ৰবাসী শ্ৰমিক আগষ্ট মাহত উত্তৰ প্ৰদেশত কেভিআইচিৰ মৌ মিছন (হানী মিছন)ত অন্তৰ্ভুক্ত হয়। শ্ৰমিকসকলে প্ৰথম মৌ উৎপাদনত লাভ অৰ্জন কৰিছে। আশা কৰা হৈছে যে ডিচেম্বৰৰ পৰা মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত উৎপাদন বৃদ্ধি পাব।
পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুজাফ্ফৰনগৰ জিলাত পাঁচজন প্ৰবাসী শ্ৰমিকে মৌমাখিৰ ৫০টা বাকচৰ পৰা ২৫৩ কিলোগ্ৰাম মৌ উলিয়ায়। এই বাকচবিলাক চলিত বৰ্ষত ২৫ আগষ্টত তেওঁলোকক দিয়া হৈছিল। অপৰিষ্কৃত মৌ ২০০ টকা প্ৰতি কিলোৰ গড় হিচাপত বিক্ৰী কৰা হয় আৰু এই দামত প্ৰবাসী শ্ৰমিকসকলে প্ৰায় ৫০ হাজাৰ টকা পোৱাৰ আশা আছে। ইয়াৰ অৰ্থ প্ৰত্যেক লাভাৰ্থীৰ ১০ হাজাৰ টকাৰ গড় আয় হৈছে। এই ক্ষেত্ৰত কেভিআইচিৰ প্ৰশিক্ষণৰ পিছত ৭০জন প্ৰবাসী শ্ৰমিকক মৌমাখিৰ ৭০০টা বাকচ দিয়া হৈছিল। মৌমাখিৰ অন্তিম বাকচবিলাকৰ পৰা অনাগত দিনবিলাকত মৌ উলিওৱা হ'ব।
ডিচেম্বৰৰ পৰা মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত মৌমাখিৰ এই বাকচবিলাকৰ পৰা কমেও ৫ গুণ মৌ পোৱা যাব কিয়নো ছিজনৰ সময়ত ইউকেলিপ্টাছ আৰু সৰিয়হৰ ফচল পূৰ্ণ পৰ্যায়ত থাকিব। ইয়াৰ প্ৰতিটো বাকচৰ পৰা পীক ছিজনত ২৫ কিলোগ্ৰাম মৌ ওলাব। মৌমাখি পালকে নিজৰ বাকচবিলাক হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান তথা পূব উত্তৰ প্ৰদেশলৈ পঠিয়াব পাৰিব। এই ক্ষেত্ৰসমূহত মৌমাখিয়ে পৰ্যাপ্ত পৰাগ তথা নেকটাৰ পাব। ইয়াৰ ব্যৱহাৰ মৌ উৎপাদনত হ'ব।
কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনাই কৈছে যে প্ৰবাসী শ্ৰমিকে নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংলগ্ন হোৱা আৰু স্বৰোজগাৰ প্ৰাপ্ত কৰা দেখি আনন্দ পাইছে। তেওঁ কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অংশ হিচাপে মৌ মিছনৰ সৈতে অন্য চহৰৰ পৰা নিজৰ ঘৰলৈ গুছি যোৱা শ্ৰমিকসকলক এই কামত লগোৱা হয়। শ্ৰমিকে প্ৰায় তিনি মাহত নিজৰ বলেৰে জীৱিকা অৰ্জন কৰিছে। শ্ৰী ছাক্সেনাই কয় যে অহা মাহবিলাকত মৌৰ উৎপাদন আৰু শ্ৰমিকসকলৰ আয় কেইবাগুণ বাঢ়িব।
লাভাৰ্থীসকলে সমৰ্থনৰ বাবে কেভিআইচিক ধন্যবাদ দিয়ে আৰু কয় যে আয়োগে তেওঁলোকক মৌমাখি পালনেৰে কামৰ সন্ধানত অন্য চহৰলৈ নোযোৱাকৈ নিজৰ জীৱিকা অৰ্জন কৰাত সক্ষম কৰি তুলিলে। সহাৰনপুৰ জিলাৰ কেভিআইচিৰ মৌপালক অমিত কুমাৰে কয়, ''মই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ধন্যবাদ জনাইছো যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে তেওঁৰ ভিজনৰ জৰিয়তে আমাৰ বাবে স্থানীয় ৰোজগাৰ সৃষ্টি হৈছে। আমি পাঁচজন শ্ৰমিকে তিনি মাহতে ৫০টা মৌমাখিৰ বাকচ পালো। ইয়াৰ পৰা ২৫৩ কিলোগ্ৰাম মৌ উলিওৱা হয়।''
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আহ্বানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেভিআইচিয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ তথা বিহাৰত বহুতো প্ৰবাসী শ্ৰমিকক মৌ মিছন, কুমাৰ সবলীকৰণ যোজনা আৰু ডিগনিটী পৰিকল্পনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। তেওঁলোকক আৱশ্যকীয় উপকৰণ প্ৰদান কৰাৰ লগতে কেভিআইচিয়ে নতুন মৌপালকসকলক সমৰ্থন দিবলৈ কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণো দিয়ে।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC’s Honey Mission Earns First Income for Migrant Workers; Higher Yield Awaited in Coming Months
30 NOV 2020 3:59PM by PIB Delhi
The self-sustainability measures initiated by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in wake of the Covid-19 pandemic have begun yielding results. The distressed migrant workers who were engaged with KVIC’s Honey Mission in Uttar Pradesh in the month of August, have reaped their first honey harvest and are awaiting a bumper yield in the months from December to March.
To begin with, five migrant workers in Western UP’s Muzaffarnagar district extracted 253 kg of honey from their 50 honey bee boxes that were distributed to them on August 25 this year. Raw honey sells at an average of Rs 200 per kg and at this rate it is estimated to fetch nearly Rs 50,000 to the migrant workers. This means an average income of Rs 10,000 to each of these beneficiaries. A total of 700 bee boxes were distributed to 70 migrant workers after training by KVIC in this region. Honey extraction from remaining bee boxes will continue in coming days.
The production of honey from these boxes will increase by at least 5 times in the months from December to March as the Eucalyptus and Mustard crop will be in full bloom during the season. Each of these bee boxes will produce nearly 25 kg of honey during the peak season. Further, the beekeepers will be able to migrate their boxes to nearby states like Haryana, Rajasthan and Eastern Uttar Pradesh where honey bees will find abundance of pollen and nectar and thus add to honey production.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said it was heartening to see the migrant workers reconnecting to their roots and engaging in self-employment. “These distressed workers who had returned to their home from other cities were roped in with Honey Mission as part of the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan. It is great to see that in just three months the workers have begun earning livelihood on their own. The production of honey and their income will grow by manifold in coming months,” Saxena said.
The beneficiaries thanked KVIC for the support and said beekeeping enabled them to earn their own livelihood without having to migrate to other cities in search of jobs. “I am thankful to the Prime Minister Shri Narendra Modi whose vision for Aatmanirbhar Bharat has created local employment for us. We are five workers who got 50 bee boxes and in just 3 months we have extracted 253 kg of honey,” said Amit Kumar, a KVIC beekeeper in Saharanpur district.
Notably, responding to the Prime Minister’s call for Aatmanirbhar Bharat, KVIC engaged hundreds of migrant workers in Uttar Pradesh and Bihar and engaged them with its flagship schemes like Honey Mission, Kumhar Sashaktikaran Yojana and Project DigniTEA among others. Apart from distributing them with essential tool kits; KVIC also provided technical training and supervision to the new beekeepers so as to support them.