বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ পঞ্জাৱে বিকল্প-১ বাচনি কৰিছে
২৬ খন ৰাজ্য আৰু আটাইকেইখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলেও বিকল্প ১ বাচনি কৰিছে
জিএছটি ৰূপায়ণৰ ঘাটি পূৰণ কৰিবৰ বাবে বিশেষ আহৰণ ‘উৱিণ্ডো’ৰ যোগেদি পঞ্জাৱে ৮,৩৫৯ কোটি টকা লাভ কৰিব
পঞ্জাৱক অতিৰিক্ত ৩,০৩৩ কোটি টকা আহৰণৰ যোগেদি উঠাবৰ বাবেও অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে
28 NOV 2020 2:39PM by PIB Guwahati
জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ পঞ্জাৱ চৰকাৰে বিকল্প-১ বা প্ৰথম বিকল্প পন্থাৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব বুলে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক জনাইছে। এইপৰ্যন্ত ২৬ খন ৰাজ্যই জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰথম বিকল্প পন্থা গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও দিল্লী, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু পণ্ডীচেৰী এই তিনটা কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলে প্ৰথম বিকল্প পন্থা গ্ৰহণৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ যি ২৬ খন ৰাজ্য আৰু তিনিটা কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলে প্ৰথম বিকল্প পন্থাৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, তেওঁলোকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ তৰফৰপৰা বিশেষ ঋণৰ সহায় ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমেৰে ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰা হৈছে। বিশেষ এই ঋণ সহায়তা ব্যৱস্থা বিগত ২৩ অক্টোবৰৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছে আৰু ৪ টা কিস্তিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত অঞ্চলবোৰক ২৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ সহায়তা দিছে। পঞ্জাৱ চৰকাৰেও বিশেষ এই ঋণ সহায়তা ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমেৰে ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ আৰ্থিক সুবিধা পাব।
প্ৰথম বিকল্প পন্থাৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ নিয়ম-নীতি অনুযায়ী জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ বিশেষ ঋণ সহায়তা ব্যৱস্থাত আৰ্থিক সুবিধা গ্ৰহণৰ সমান্তৰালকৈ ৰাজ্যবোৰক সেইবোৰৰ গড় আভ্যন্তৰীণ উপাদনৰ ০.৫০ শতাংশৰ ভিত্তিত চৰ্তবিহীন ঋণ সহায়তা সংগ্ৰহত অনুমতি দিয়া হৈছে। এই ঋণ সহায়তা আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ আওতাত বিগত ১৭ মে’ তাৰিখে ঘোষিত ২ শতাংশ ঋণ সুবিধা গ্ৰহণৰ অনুমতিৰ অতিৰিক্তকৈ দিয়া হৈছে। বিশেষ ঋণ সহায়তা সুবিধা গ্ৰহণত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলবোৰক যি ১ লাখ ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সহায়তা দিয়া হৈছে সেয়া আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ঘোষিত সুবিধা প্ৰদানত এক অতিৰিক্ত সাহায্য। পঞ্জাৱ চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা প্ৰথম বিকল্প সুবিধা গ্ৰহণৰ বিষয় চৰকাৰীভাৱে অৱগত কৰাৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যৰ গড় আভ্যন্তৰীণ উপাদনৰ ০.৫ শতাংশ হাৰ অনুযায়ী অতিৰিক্ত ৩ হাজাৰ ৩৩ কোটি টকাৰ ঋণ সংগ্ৰহৰ অনুমতি দিছে।
এইপৰ্যন্ত ২৬ খন ৰাজ্যক অতিৰিক্ত ঋণ সংগ্ৰহৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ক্ষতিৰ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ বিশেষ ঋণ সাহায্য সুবিধাৰ মাধ্যমেৰে ১৮ খন ৰাজ্য আৰু ৩ খন কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলক তাৰ গড় আভ্যন্তৰীণ উপাদনৰ ০.৫০ শতাংশৰ হিচাপ অনুযায়ী বিগত ২৮ নৱেম্বৰ পৰ্যন্ত ২৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ সাহায্য দিয়া হৈছে।
পশ্চিমবঙ্গই জিএছটি ৰূপায়ণৰ বাবদ ৰাজহ ঘাটি পূৰণ কৰিবলৈ বিশেষ ঋণ সাহায্য সুবিধাৰ সমান্তৰালকৈ ৰাজ্যৰ গড় আভ্যন্তৰীণ উপাদানৰ ০.৫০ শতাংশৰ নিৰিখত অতিৰিক্ত ঋণ সাহায্যৰ বাবদ ৬ হাজাৰ ৭৮৭ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
(ধন - কোটিত)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত এলেকাৰ নাম
ৰাজ্যসমূহক অনমতি দিয়া ০.৫০ শতাংশ অতিৰিক্ত আহৰণ
বিশেষ উইণ্ডো যোগে উঠোৱা ধন- ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত এলেকাত
1
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
5051
672.61
2
অৰুণাচল প্ৰদেশ*
143
0.00
3
অসম
1869
289.54
4
বিহাৰ
3231
1136.27
5
গোৱা
446
244.39
6
গুজৰাট
8704
2683.88
7
হাৰিয়ানা
4293
1266.68
8
হিমাচল প্ৰদেশ
877
499.74
9
কৰ্ণাটক
9018
3611.17
10
কেৰালা#
4,522
0.00
11
মধ্যপ্ৰদেশ
4746
1321.98
12
মহাৰাষ্ট্ৰ
15394
3486.24
13
মণিপুৰ*
151
0.00
14
মেঘালয়
194
32.51
15
মিজোৰাম*
132
0.00
16
নাগালেণ্ড*
157
0.00
17
ওড়িষা
2858
1112.42
18
পঞ্জাৱ#
3033
0.00
19
ৰাজস্থান
5462
645.06
20
চিকিম*
156
0.00
21
তামিলনাডু
9627
1816.66
22
তেলেংগানা
5017
164.41
23
ত্ৰিপুৰা
297
66.04
24
উত্তৰ প্ৰদেশ
9703
1748.29
25
উত্তৰাখণ্ড
1405
674.27
26
পশ্চিমবঙ্গ#
6787
0.00
মুঠ (ক):
103273
21472.16
1
দিল্লী
প্ৰযোজ্য নহয়
1706.93
2
জম্মু-কাশ্মীৰ
প্ৰযোজ্য নহয়
661.21
3
পণ্ডীচেৰী
প্ৰযোজ্য নহয়
159.70
মুঠ (খ):
প্ৰযোজ্য নহয়
2527.84
সৰ্বমুঠ (ক+খ)
103273
24000.00
* এইবোৰ ৰাজ্যৰ কোনো GST ঘাটি পূৰণৰ ব্যৱস্থা নাই।
# পৰৱৰ্তী ৰাউণ্ডৰ আহৰণ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত পুঁজি মোকলাই দিয়া হ’ব।

Ministry of Finance
Punjab chooses Option-1 to meet the GST implementation shortfall
26 States and all Union Territories with Legislative Assembly have favoured Option-1
Punjab will get Rs.8,359 Crores through special borrowing window to meet the GST implementation shortfall
Permission to raise additional Rs.3,033 Crores through borrowings also issued to Punjab
28 NOV 2020 2:39PM by PIB Delhi
Governments of Punjab has communicated acceptance of Option-1 to meet the revenue shortfall arising out of GST implementation. The number of States who have chosen this option has gone up to 26. All the 3 Union Territories with Legislative Assembly (i.e. Delhi, Jammu & Kashmir and Puducherry) have also decided in favour of Option-1.
The States & Union Territories who choose Option-1 are getting the amount of shortfall arising out of GST implementation through a special borrowing window put in place by the Government of India. The window has been operationalisedsince 23rd October, 2020 and the Government of India has already borrowed an amount of Rs.24,000 crores on behalf of the States in four instalments and passed it on to the States and Union Territories, who chose Option-1on 23rd October, 2020, 2nd November, 2020, 9th November, 2020 and 23rd November, 2020. Now the State of Punjab will also receive funds raised through this window starting from the next round of borrowing.
Under the terms of Option-1, besides getting the facility of a special window for borrowings to meet the shortfall arising out of GST implementation, the States are also entitled toget unconditional permission to borrow the final instalment of 0.50% of Gross State Domestic Product (GSDP) out of the 2% additional borrowings permitted by the Government of India, under AtmnirbharAbhiyaan on 17th May, 2020. This is over and above the Special Window of Rs.1.1 lakh crores.On receipt of the choice of Option-1 from the Government of Punjab, the Government of India has granted additional borrowing permission of Rs.3,033 crores to the State Government of Punjab(0.5% of Punjab’s GSDP).
The amount of additional borrowing permission granted to 26 States and the amount of funds raised through special window and released to the 18 States and 3 Union Territories so far is annexed.
Statewise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTstill 28.11.2020
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
672.61
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
289.54
4
Bihar
3231
1136.27
5
Goa
446
244.39
6
Gujarat
8704
2683.88
7
Haryana
4293
1266.68
8
Himachal Pradesh
877
499.74
9
Karnataka
9018
3611.17
10
Kerala#
4,522
0.00
11
Madhya Pradesh
4746
1321.98
12
Maharashtra
15394
3486.24
13
Manipur*
151
0.00
14
Meghalaya
194
32.51
15
Mizoram*
132
0.00
16
Nagaland*
157
0.00
17
Odisha
2858
1112.42
18
Punjab #
3033
0.00
19
Rajasthan
5462
645.06
20
Sikkim*
156
0.00
21
Tamil Nadu
9627
1816.66
22
Telangana
5017
164.41
23
Tripura
297
66.04
24
Uttar Pradesh
9703
1748.29
25
Uttarakhand
1405
674.27
26
West Bengal #
6787
0.00
Total (A):
103273
21472.16
1
Delhi
Not applicable
1706.93
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
661.21
3
Puducherry
Not applicable
159.70
Total (B):
Not applicable
2527.84
Grand Total (A+B)
103273
24000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap
# Funds will be released starting after next round of borrowing.