প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৩শুবা রি-ইনভেস্ত ২০২০দা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
26 NOV 2020 7:20PM by PIB Imphal
থোইদোক হেন্দোক্না ইকায় খুম্নরবা ইস্রাএলগী প্রধান মন্ত্রী, থোইদোক হেন্দোক্না ইকায় খুম্নরবা নেদরলেন্দ্সকী প্রধান মন্ত্রী, মালেমগী মফমশিংদগী ইকায় খুম্নবদা মতিক চারবা মন্ত্রীশিং, ঐগী মন্ত্রী মন্দলগী মরুপ মপাংশিং, চীফ মিনিস্তরশিং, লেফ্তনেন্ত গভর্নরশিং অমদি শক্নাইরবা মীথুংশিং, থোইদোক হেন্দোক্না ইকায় খুম্নরবা নেদরলেন্দ্সকী প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী পাউজেল থম্বিবগীদমক্তা ঐনা থাগৎচরি‍।
অদোম পুম্নমকপু রিইনভেস্তকী অহুমশুবা থৌরমগী শরুক অমা ওইনা উবা ফংবদা নুংঙাইজৈ‍। মমাঙগী থৌরমশিংদা রিনিউএবূ ইনর্জীগী মতাঙদা মেগাৱাত্তগী গিগাৱাত্তা চঙশিন্নবগী খোঙচৎকী থৌরাংগী মতাঙদা ঐখোয়না ৱারী শানখ্রে‍। নুমিৎকী ইনর্জী শিজিন্ননবগীদমক্তা ঐখোয়না ‘নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রীদ অমা’ হায়বসিদসু ৱারী শানখ্রে‍। অতেনবা মতমগী মনুংদা হায়রিবা থৌরাংশিং অসিগী মনুংদা কয়া অমদি তশেংবা ওইরক্লি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহী ৬সিদা ভারতনা হান্নগা মান্নদবা খোঙচৎ অমদা চঙশিল্লক্লি‍। ভারতকী মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মতিং মপুং ফানা ফুদোকচবা ঙমজনবা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবগীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী মৈ পুথোকপগী চাং অমদি নেতৱর্ক পাকথোক চাউথোকহল্লে‍। অদুগা অমুকসু ঐখোয়না রিনিউএবল ওইবা হৌরকফমদগী ইনর্জী পুথোকপগী চাংসু খোঙলৈ থুনা হেনগৎহল্লি‍। অদোমগী মফমদা অচুমবা ৱাফম খরা ঐনা তমজনিংই‍।
ঙসিদি, ভারতকী রিনিউএবল পৱার মঙম অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ৪শুবা ওইরে‍। অচৌবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতনা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লি‍। হৌজিক লৈরিবা ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জীগী মঙম অসি গিগাৱাত ১৩৬ ওইদুনা ঐখোয়গী অপুনবা মঙমগী চাদা ৩৬ লোম ওইরি‍। ইং ২০২২ ফাওবগী মনুংদা রিনিউএবল ইনর্জীগী মঙম গিগাৱাত ২২০গী হেল্লগনি‍।
ঐখোয়গী চহীগী ওইনা হাপচিল্লক্লিবা রিনিউএবল ইনর্জীগী মঙম অসি ২০১৭দগী হৌরগা কোইলাদা য়ুম্ফম ওইবা থর্মেল পৱারদগী হেন্দুনা লাক্লি হায়বসি খঙবদা অদোম হরাউগনি‍। হৌখিবা চহী ৬সিদা ঐখোয়গী পানখৎলবা রিনিউএবল ইনর্জীগী মঙম অসি শরুক অনি মখায় হেনগৎহল্লে‍। হৌখিবা চহী ৬সিদা পানখৎলবা নুমিৎকী ইনর্জীগী মঙম অসি শরুক ১৩ হেনগৎলে‍।
মরূপশিং,
ভারতনা রিনিউএবল ইনর্জীগী লমদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লিবা অসি ঐখোয়গী অইং অশাগী খল হোংলক্লিবা অসি থেংননবা লেপ্লিবা ফিরেপ অমদি খোঙথাংগী মহৈনি‍। শেল য়াম্না চঙজরবসু ঐখোয়না রিনিউএবল ইনর্জীদা শেল থাদরি‍। হৌজিক্তি ঐখোয়না শেল থাদবা অমদি পাক চাউনা পায়খৎলিবা থৌরাংসিনা শেল চঙবসু হন্থহল্লে‍। অফবা অকোয়বগী ফীভমগী খুজিল থৌরাং অসি অফবা শেন্মিৎলোনসু ওইবা য়াই হায়বা ঐখোয়না মালেমদা উৎলে‍। ঙসিদি ভারতসু দিগ্রী ২গী কম্প্লাইএন্স পান্দম ফংবগী লম্বীদা চঙশিল্লিবা লৈবাখ খরখক্তুগী মনুংদা অমা ওইরে‍।
মরূপশিং,
হেন্না তরু তরুবা ইনর্জীগী হৌরকফমলোমদা ঐখোয়না মায় ওনশিল্লক্লিবা অসি এক্সেস, ইফিসিএন্সী অমদি ইভোলুসন্না থৌদুনা পুবনি‍। ঐনা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনবগী মতাঙদা হায়বা মতমদা মশিং কয়া য়ামগদগে হায়বসি অদোম্না চাউরাক্না পাবা ঙমগনি‍। হৌখিবা চহী খরসিদা য়ুমথোঙ করোর ২.৫ নৎত্রগা মিলিয়ন ২৫গী মথক্তা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন পীখ্রে‍। ঐনা ইনর্জী মরায় কায়বগী মতাঙদা পল্লকপদা ঐখোয়না পান্দম অসি মন্ত্রালয় নৎত্রগা দিপার্তমেন্ত অমখক্তগী থৌদাং ওইনা লৌদে‍। ৱাফমসি লৈঙাক অপুনবগী পান্দম ওইহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি‍। ঐখোয়গী থৌরাং খুদিংমক ইনর্জী মরাং কায়বা ফীভম ফংনবা থৌরাং য়াওরি‍। মসিদা এল.ই.দি. বল্ব, এল.ই.দি. স্ত্রীত-লাইত, স্মার্ত মিতর, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল শীজিন্নবা হেনগৎহনবা অমদি ত্রান্সিসনদা মাঙদা হন্থহন্নবা থৌরাং য়াওরি‍। ঐনা ইনর্জীগী অওনবা পুরকপগী মতাঙদা পল্লবদা, ঐখোয়না পি.এম.-কুসুমগী মখাদা লৌফমশিংদা নুমিৎকা পৱারনা চলাইবা ঈথৈ লৌখোঙ পীদুনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তরবু মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনরি‍।
মরূপশিং,
ভারত অসি রিনিউএবলশিংগী লমদা শেল থাদবগী পাম্নবা পন্থুংফম অমা ইচঙ থৌনা ওইরক্লি‍। হৌখিবা চহী ৬সিদা ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জী সেক্তরদা চাউরাক্নল লুপা করোর লাখ ৫গী ময়াদা নৎত্রগা দোলর বিলিয়ন ৬৪গী মথক্তা শেল থাদখ্রে‍। ঐখোয়না ভারতপু রিনিউএবল ইনর্জী সেক্তরদা মালেমগী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইহনবা পাম্মী‍।
করিগীদমক্তা অদোম্না রিনিউএবল ইনর্জীগী লমদা ভারত্তা শেল থাদগদৌরিবনো হায়বসিগী মতাঙদা ঐনা মরম কয়া পীজগে‍। ভারত্তা রিনিউএবলগী লমদা য়াম্না মনিং মখা তমবা ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত পোলিসী লৈ‍। মপান লমগী ইনভেস্তরশিংনা মখোয় মশাগী ওইবা মওংদা নৎত্রগা ভারতকী খোঙবু অমগা খুৎশম্নরগা শেল থাদদুনা রিনিউএবল ইনর্জীদা য়ুম্ফম ওইবা মৈ পুথোকপগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎচবা য়াই‍। ভারতনা পুং ২৪ চুপ্না রিনিউএবলদগী মৈ পীননবা অনৌবা ৱাখল্লোনগী ওইবা মওংশিংদা মায় ওনশিল্লি‍। নুংশা-নুংশিৎ হাইব্রিদ প্রোজেক্তশিংসু মায় পাক্না চঙশিল্লি‍।
লমদমসিদা পুথোকচবা সোলার সেল অমদি মোদ্যুলশিংগী দিমান্দ লাক্কদৌরিবা চহী অহুমসিদা গিগাৱাত ৩৬কী ময়াদা ওইরবা য়াই‍। ঐখোয়গী থৌরাংশিং তেক্নোলোজী রিভোলুসনগা চুননা চৎলি‍। ঐখোয়না শুপচিল্লবা নেসনেল হাইদ্রোজেন ইনর্জী মিসন অমা পায়খৎনবা ৱাফম হৌদোক্লি‍। ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিংগী লমদা পি.এল.আই. মায় পাক্লবা মতুংদা ঐখোয়না মান্নবা ইন্সেন্তিবশিং হায় ইফিসিএন্সী সোলার মোদ্যুলশিংদা পীননবা ফিরেপ লৌরে‍। “লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমহনবা” ফীভম ফংহনবা অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা পান্দমনি‍। ইনভেস্তরশিং কোমহন্নবদগীদমক্তা ঐখোয়না মন্ত্রালয় খুদিংমক্তা অখন্নবা প্রোজেক্ত দেভেলপমেন্ত সেলশিং অমদি এফ.দি.আই. সেলশিং লিংখৎলে‍।
ঙসিদি, ভারতকী খুঙ্গং খুদিংমক্তা অমদি য়ুমথোম অয়ামবনা মৈ ফংলে‍। হয়েংদি, মখোয়গী ইনর্জী দিমান্দ হেনগৎলক্লগনি‍। অসুম্না ভারত্তা ইনর্জীগী দিমান্দ হেনগৎলক্কনি‍। মফমসিদা মথংগী চহী তরাগী চাউরবা রিনিউএবল ইনর্জী দিপ্লোইমেন্তকী থৌরাংশিং লৈ‍। মসিনা হীরমসিদা চহীদা লুপা করোর লাখ ১.৫ নৎত্রগা দোলর বিলিয়ন ২০লোমগী বিজিনেস প্রোস্পেক্ত শেম্লবা য়াই‍। মসি ভারত্তা শেল থাদনবগী চাউরবা খুদোংচাবা অমনি‍। ঐনা ইনভেস্তরশিং, দেভেলপরশিং অমদি লল্লোন ইতিকশিংবু ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জীগী খোঙচত্তা শরুক য়ারনবা পাউকৎচরি‍।
মরূপশিং,
থৌরম অসিনা ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জী স্তেকহোল্দরশিংবু মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ইন্দসস্ত্রী, খুজিল থৌরাং য়াৎপশিং অমদি একাদমিয়াশিংগা শম্নহল্লি‍। খন্ন-নৈনবা অসিনা মহৈ য়ান্দুনা ভারতপু অনৌবা ইনর্জীগী তুংগী লম্বী অমদা মমায় চুম্বদা মতেং ওইগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ‍।
অদোমবু থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
Text of PM's address at the 3rd RE-INVEST 2020
26 NOV 2020 7:20PM by PIB Delhi
His Excellency, the Prime Minister of Israel, His Excellency, the Prime Minister of the Netherlands, Honourable Ministers from around the world, my Cabinet colleagues, Chief Ministers, Lieutenant Governors and distinguished guests, I thanks HisExcellency,thePrimeMinisteroftheNetherlands for sharinghis message,
It is wonderful to see all of you as part of the third edition of REINVEST. In the earlier editions, we spoke about our plans for a journey from megawatts to gigawatts in renewable energy. We also spoke about “One Sun, One World One Grid” to leverage solar energy. In a short time, many of these plans are becoming a reality.
Friends,
In the last 6 years, India is travelling on an unparalleled journey. We are expanding our generation capacity and network to ensure every citizen of India has access to electricity to unlock his full potential. At the same time, we are rapidly expanding generation of energy through renewable sources. I would like to give you some facts.
Today, India’s renewable power capacity is the 4th largest in the world. It is growing at the fastest speed among all major countries.The renewable energy capacity in India is currently 136 Giga Watts, which is about 36 per cent of our total capacity.By 2022, the share of renewable capacity will increase to over 220 Giga Watts.
You would be happy to know that our annual renewable energy capacity addition has been exceeding that of coal based thermal power since 2017.In the last 6 years, we increased our installed renewable energy capacity by two and half times.In the last 6 years, the installed solar energy capacity has increased 13 times.
Friends,
India’s progress in the field of renewable energy is an outcome of our commitment and conviction in fighting climate change. Even when it was not affordable, we invested in renewable energy. Now our investment and scale is bringing costs down. We are showing to the world that sound environmental policies can also be sound economics. Today, India is among the very few countries to be on track to achieve the 2 degree compliance goal.
Friends,
Our transition to cleaner sources of energy has been driven by the approach of Access, Efficiency and Evolution. When I talk about providing access to electricity, you can estimate its scale in the numbers. In the last few years over 2.5 crore or 25 million householdswere provided electricity connections. When I talk about energy efficiency, we have not limited this mission only to one ministry or department. We have ensured that it becomes a target for the entire government. All our policies have a consideration of achieving energy efficiency. This includes LED bulbs, LED street-lights, smart-metres, push to Electric Vehicles and decreasing transmission losses. When I talk about energy evolution, with PM-KUSUM we are aiming to power our agriculture sector by providing solar based power to irrigate the fields.
Friends,
India is progressively becoming a preferred destination for investment in renewables. In the last 6 years, nearly Rs 5 lakh crores or over 64 billion dollars investment has been made in renewable energy sector in India. We want to make India a global manufacturing hub in the renewable energy sector.
I will give you several reasons why you should invest in the sector of renewable energy in India. India has a very liberal foreign investment policy for renewables. Foreign investors can invest on their own or collaborate with an Indian partner to set up renewable energy-based power generation projects. India is progressively focusing on innovative bids for supplying 24 by 7 power from renewables. Solar-wind hybrid projects have been successfully explored.
The demand for domestically manufactured solar cells and modules is likely to be around 36 Gigawatt over next three years. Our policies are in line with the technology revolutions. We are proposing to launch a comprehensive National Hydrogen Energy Mission. After the success of PLI in electronics manufacturing, we have decided to give similar incentives to high efficiency solar modules. Ensuring “Ease of doing business” is our top priority. We have established dedicated Project Development Cells and FDI cells in all Ministries to facilitate investors.
Today, every village and almost every household in India has access to electricity. Tomorrow, their energy demand will increase. Thus, demand for energy in India will keep growing. There are hugerenewable energy deployment plans for the next decade. These are likely to generate business prospects of the order of around 1.5 lakh crore rupees or 20 billion dollars per year. This is a big opportunity to invest in India. I invite investors, developers and businesses to join India’s renewable energy journey.
Friends
This event connects the renewable energy stakeholders in India with the best of the global industry, policy makers and academia. I am confident that this conference will have fruitful deliberations which will help India steer into a new energy future.
Thank you.